Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Световните религии - разделят или обединяват ?

Featured Replies

Замислих се... Всъщност самото заглавие на онази тема  ("Будизъм за любопитните") е нонсенс.

Ееее, най-после... Това е ЕВРИКА, Скеп.

Това имах предвид още отначалото когато почнах да пиша там. опитай да видиш всичко мое там чрез една друга нагласа. А ти реагира като защитник... :)  Не че и моето влизане беше много адекватно де... Аз също имам роля ти да реагира така спрямо написаното. Просто се случва да не мога да преценя съответствията и "стрелям" - такава ми е зодията. Стреляйки е вид проба.

• Отговори 385
  • Прегледи 22,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ееее, най-после... Това е ЕВРИКА, Скеп.

Това имах предвид още отначалото когато почнах да пиша там. опитай да видиш всичко мое там чрез една друга нагласа. А ти реагира като защитник... :)  Не че и моето влизане беше много адекватно де... Аз също имам роля ти да реагира така спрямо написаното. Просто се случва да не мога да преценя съответствията и "стрелям" - такава ми е зодията. Стреляйки е вид проба.

Ами, уча се да не реагирам така, но... По отношение на мен е по-лесно. Но по отношение на Буда-Дхарма - е по-трудно. Една от причините я посочих по-горе. Виждам как всички тези приемствености, цялата тази мъдрост, изчезва с много бързи темпове. Остава някакъв fast food или необудизъм... Мъчно ми е от което.

Ами, уча се да не реагирам така, но... По отношение на мен е по-лесно. Но по отношение на Буда-Дхарма - е по-трудно. Една от причините я посочих по-горе. Виждам как всички тези приемствености, цялата тази мъдрост, изчезва с много бързи темпове. Остава някакъв fast food или необудизъм... Мъчно ми е от което.

Помисли - както по-горе направи... след голям завой се завърна, но на ново ниво. Това е еврика...

Та помисли - ти виждаш само общата картина и то на конкретиката наречена БУДИЗЪМ. но зад всичко от общото стои дълбочината. Тя никога няма да се изгуби СКЕП. Никога не се е губила и няма как да се изгуби. Сега времената са такива, такива са хората, сред които будизма става обща платформа и... наистина сякаш се губи много от същността.

Разбираш ли - ДЪЛБОЧИНАТА на всяко нещо не може да се загуби, защото в нейната същност е именно ДЪЛБОКИЯ ЧОВЕК. Той е нейния вечен носител - навсякъде. той я носи, той я съдържа, тя го отразява, той през нея се саморефлексира. За множеството, за масовото - текат други процеси - масови. Социума си има свои закони и принципи - на неготово ниво на проявление. но той не е целия свят, СКЕП. Дълбокото винаги ще остане такова - защото масовото там никога не е можело да припари.

Ако искаш, ако си способен, ако си узрял и готов да поемеш бремето на СЕРИОЗНОТО и ДЪЛБОКОТО - поеми го, отдай живота си да го докоснеш и то ще остане в теб... и някога, някъде... ще остави следите си. Не като СКЕПСИС и с другото име от личната карта.

Значи "дълбокото" няма как да се изгуби и изчезне. Методите как да се стигне до него се губят. Там е работата, Рам, че има много бързи и директни методи за постигане на осъзнаване. Разбира се, повечето хора не могат да ги използват. Но ги има. Неща, които човек не може да открие сам, каквито и усилия да направи.

така е. ... със всичките добри, и не чак толкова страни от съвместния им живот. историята на двата народа винаги е вървяла един до друг..и географски ,и исторически, и религиозно, и политически свързана.

направо се чудя,какво  е щяло да стане,ако в медина,еврейските равини бяха приели призива на пророка мухаммад, да се обединят хората на вярата.....

моето скромно мнение относно последния реторичен въпрос:

МОЖЕ БИ...

защото тогава равините са били достатъчно трезви за да си дадат сметка, че идейно платформата е почти една и съща... Но порядките в начина на живот, бита и културата на двата народа са били доста различни. Именно натиска на ежедневието прави разликата и във самата вяра.

Именно заради това равините да са предусетили че нещо от дълбоките корени на еврейския народ в неговия начин на живот, би се променило и това е прекалено голяма цена.

Може би - от тогава се е тръгнало по разделението и макар много години да сте живели съвместно с общите си корени, различията все повече взимат връх и стават основа, измествайки толкова голямата близост между вас.

И за момента - не е късно това да се промени, въпреки големия натиск на политическите и глобални събития.

Това става от всеки един от вас - първо от обикновените вярващи, последователите. на много места по света всъщност живеете в мир едни с други. Не само между вас - евреи и мюсюлмани. И останалите религиозни последователи намират начин да живеят мирно на много места по света. Но идват смутни времена и ще се намерят хора, които да подкладат силите, които ще ви разделят. Всеки един последовател всъщност носи тази отговорност и посока на избор - кое да избере - разделението или мира. Защото и двете ги има вътре във всички религии, всички статистически значими социални идеологии. 

абее,ясно е,че ще ни напуска поне един ,два месеца.... :lol6: :lol6: :tongue2::whist:

Дена, искаш да кажеш. Тя е симпатична. Толкова е наивна. И изобщо не забелязва колко коректно и приятелски се отнасяме към нея. И с това е още по-забавна.

Инак, постът на Бадр, който цитира беше много хубав. Интересно е, че възгледите ни за основни неща се припокриват, макар че имаме различен бекграунд. Тъй че, на върпоса дали религиите разделят или обединяват, отговорът е по-скоро, че обединяват, ако хората наистина ги следват.

Значи "дълбокото" няма как да се изгуби и изчезне. Методите как да се стигне до него се губят. Там е работата, Рам, че има много бързи и директни методи за постигане на осъзнаване. Разбира се, повечето хора не могат да ги използват. Но ги има. Неща, които човек не може да открие сам, каквито и усилия да направи.

Методите са пряко следствие и са свързани със самото ДЪЛБОКО.

Скеп - методите не са отделен свят. Всичко е свързано. Дълбокия човек няма нужда от бързи и директни методи. Той самия носи дълбочината в себе си, защото той самия е дълбок. Това е смисъла на тази двойна рефлексия.

Именно - повечето хора не могат да се възползват от бързите и директни методи. А другите, дълбоките, такива методи не им трябват. Пътя е много по-важен от целта, СКЕП. пътя, това е вървящия по него. Той чрез път става дълбок, а не чрез методи. Методите вървят заедно с Пътуващия

Бързичкото не е пътя на един дълбок човек, Скеп. Поне според мен.

Ако аналогията ти е това да е "права линия, най-късото разстояние между две точки" е напълно неадекватна спрямо дълбочината която аз имам предвид.  Не е самоцел постигането на ОСЪЗНАВАНЕ. ОСЪЗНАВАНЕ не може да се постигне. Осъзнаване е само нарицателно на специфично изменение и трансформация на идентичността и съпътстващи към това процеси и проявления. То не е края на пътешествието към себе си. То не е и целта му. Тепърва това е само врата към един друг свят, към друга форма на реалността...

Методите не са универсални и никога не са съществували такива методи в идеалния си вид. Самата идея за това е идеална и няма никакъв реализъм в нея. В дадени етапи, за дадени типове хора, е имало различни методи, разновидности, практики използващи тия особености. Едни практики - за едни нива и за подготовка към други. Други практики - за друго ниво и неговите особености спрямо СУБЕКТА.

Също така - не си ли имал известни подозрения, че и думичката ОСЪЗНАВАНЕ и ПРИСЪСТВИЕ, толкова много спрягани в БУДИЗМА (и не само в него) може би имат различен пълнеж спрямо тия, които ги използват? И че значението им за различните типове вътрешни същности, е различно?

Методите не са универсални и никога не са съществували такива методи в идеалния си вид. Самата идея за това е идеална и няма никакъв реализъм в нея. В дадени етапи, за дадени типове хора, е имало различни методи, разновидности, практики използващи тия особености. Едни практики - за едни нива и за подготовка към други. Други практики - за друго ниво и неговите особености спрямо СУБЕКТА.

Разбира се.

Ще ти дам пример на друго място. Мерси на модераторите, че почистиха... :)

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

това са плодовете на светия дух!!!!!!!!!!!

Галатяни 5

22 А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност,

23 кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.

:tongue2: и да видиш,че нито аз,нито бадр кощунстваме.просто даваме определение според писанията. :whist:

Като това определение на Троицата и Светия Дух например, само цитирам как ми отговори с веселяшко клипче в друга тема. Не че е нещо непривично за теб. Но как ще реагираш ти, ако някой постъпва така с теб и нещата, които уважаваш? Евентуално... За Адонай или твои близки например. Защото много хора биха се обидили, и само не казвай, че не го целиш.

ей ся,ше ти покажа аз едно истинско чудо,направо не вярвах на очите си..и то от доайените на религията идва ...само не можах да разбера  в залисията , кой каза"стани и засвири"..и всичко това с благословията на светата троица..да не каже сега някой,че има нещо порочно в тройното зачатие

Искам да кажа, че най-малкото е обидно просташко. Може пък да съм на пет години, откъде знаеш, понякога хората не порастват равномерно. Някои са чувствителни като деца, други са  - доста, според мен - просто полово зрели инфантили във вкусовете си и всичко останало.

Мерси от такива определения, които не са единствени - за Блаватска няма да те питам откъде си черпиш информацията, не ме интересува. Целият свят е залят от вкус към разложените неща и лъжите, всякакви вонящи лъжи, така му се услаждат. Гнусно е и жалко за всички ни.

Мерси и да ти се връща, както се казва.

Редактирано от witness (преглед на промените)

и стига ми се цупи ....давай по сериозно,зададох ти въпроси за евангелията ..ако имаш нещо да пишеш,пиши..защо толкова те е страх да си говорим за исус?!?

И колко може повече. Малко ли говорихме за Исус, че и за Йехошуа бен Пандира и какво ли не беше, стига толкова. Оставям те да си мислиш, че познаваш евангелията - като текст естествено, щото според теб в цялата библия няма нищо друго. Оставяй го от време на време малко тоя форум.

А за цитата от Матей, на който толкова държеше "по делата им ще ги познаете" да не споменавам. Що постове изляхме, докато ти не стигна до горецитирания разбиващ отговор с шоуто. Направо образец за познаване на евангелията.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Верно ве, тва форумите, направо правят човек да изпростява и да не може да вникне в евангелията....

ПП Клипчето не е лошо, открих го преди много време, но след като бях в Гърция миналата година и видях гъркините, разбрах защо тамошните мъже ползват даденостите си за всичко друго, само не и за секс....

Редактирано от Мама не горюй (преглед на промените)

направо се чудя,какво  е щяло да стане,ако в медина,еврейските равини бяха приели призива на пророка мухаммад, да се обединят хората на вярата.....

А! Това евреин да го признае си заслужава поздравления. Моето уважение за което.

Обаче как ще коментираш това:

12 Но ако не направи мир с тебе, но воюва против тебе, тогава да го обсадиш;

13 и когато го предаде Господ твоят Бог в ръцете ти, тогава да поразиш всичките му мъжки с острото на ножа;

14 а жените, децата, добитъкът и всичко що се намира в града, всичките користи от него да вземеш за себе си; и да ядеш користите от неприятелите си, които Господ твоят Бог ти даде.

15 Така да постъпваш с всичките градове, които са много далеч от тебе, които не са от градовете на тукашните народи.

16 А от градовете на тия люде, които Господ твоят Бог ти дава за наследство, да не оставиш живо нищо, което диша,

17 но да ги обречеш на изтребление; хетейците, аморейците, ханаанците, ферезейците, евейците и евусейците, според както Господ твоят Бог ти заповяда;

Второзаконие 20

http://www.kniga.com/books/preview_txt.asp?sku=ebooks318100#TOC_IDA2CPEC

Седя и се питам...как може една война да бъде..."свещена", както и убийството на народи?

На това в днешно време му се вика геноцид.

Заметим, повеление вести подобную «священную войну», сегодня, конечно, неприменимо, поскольку в настоящее время Бог не стремится посредством одного какого-то народа – установить Свое царство на земле. Вместе с тем, извлечь урок из этого повеления стоит: по отношению ко греху и сегодня люди должны быть столь же безжалостными, сколь безжалостными должны были быть израильтяне к хананеям.

В стихах 7:3-5 запрещаются межплеменные браки. Причина запрета – в знании человеческой природы. Заключение браков с неверующими хананеями, в конце концов, привело бы к уничтожению израильской веры. Моисей напомнил народу, что праведный меч Господень – обоюдоостр. Хананеи несли наказание за присущее им зло, но если бы израильтяне присоединились к ним в совершении злых дел, то и они понесли бы на себе осуждение. Вот почему решительно все, что могло бы вызвать интерес или любопытство к их лжепоклонению, даже предметы ханаанского религиозного культа, подлежало искоренению.

На чем основывалось повеление «не щадить» хананеев? Оно было продиктовано избранием Израиля. Слово, переведенное как «избрал», по-еврейски понимается как «избрал с определенной целью или ради определенного призвания».

Бог остановил Свой выбор на Израиле, чтобы сделать его средством освящения всей земли. В этом смысле евреи и были святы, т. е. отделены для особого использования их Богом, и являлись они Его собственным народом.

На това ли казваш ти "оцеляване на един народ"? Страшното е, че все още голяма част от евреите се водят по Тората, достатъчно е само човек да попрочете в новините.

Но едва ли ще критикуваш собствената си вяра. Малцина са в състояние да направят това.

хахааа...първата напуснала форума се завърна.сега предполагам,ще довтаса и аумчето...... :lol6: :lol6: :lol6:

Не сме изтанцували "Последен валс", затва ще да е :clown:

А! Това евреин да го признае си заслужава поздравления. Моето уважение за което.

Обаче как ще коментираш това:

12 Но ако не направи мир с тебе, но воюва против тебе, тогава да го обсадиш;

13 и когато го предаде Господ твоят Бог в ръцете ти, тогава да поразиш всичките му мъжки с острото на ножа;

14 а жените, децата, добитъкът и всичко що се намира в града, всичките користи от него да вземеш за себе си; и да ядеш користите от неприятелите си, които Господ твоят Бог ти даде.

15 Така да постъпваш с всичките градове, които са много далеч от тебе, които не са от градовете на тукашните народи.

16 А от градовете на тия люде, които Господ твоят Бог ти дава за наследство, да не оставиш живо нищо, което диша,

17 но да ги обречеш на изтребление; хетейците, аморейците, ханаанците, ферезейците, евейците и евусейците, според както Господ твоят Бог ти заповяда;

Второзаконие 20

http://www.kniga.com/books/preview_txt.asp?sku=ebooks318100#TOC_IDA2CPEC

Седя и се питам...как може една война да бъде..."свещена", както и убийството на народи?

На това в днешно време му се вика геноцид.

На това ли казваш ти "оцеляване на един народ"? Страшното е, че все още голяма част от евреите се водят по Тората, достатъчно е само човек да попрочете в новините.

Но едва ли ще критикуваш собствената си вяра. Малцина са в състояние да направят това.

Що , други народи Господ не им е наредил , но те са ги изтребвали.Световната история е пълна с примери.Втората световна не беше ли , свещена.От как свят светува има и ще има  разногласия между народите.И ще има битка за надмощие .А ти били критикувала твоята.Аз съм християнин и не се свеня да критикувам .Особенно когато виждам как църквата се е превърнала в корпорация.А за евреите , писах в друга тема.Нима другите народи да следват пътя на Бога.Нима те не са алчни за пари ,нима сред тях няма убиици , лихвари ,лъжци.Нима в България не си изхвърлят бебетата в контейнерите .Или евреите са виновни.

искам да ми се признае първо място по ясновидство..преди секунди ,аумчето се появи във философия и даже си е номинирала поста :lol6: :lol6: :lol6:

Белгиеца води дневника на ясновидците...

си глейш работата..белгиеца не знае какъв по народност е синът му от бащина страна..

Че да не го е правил той, та да знае....

искам да ми се признае първо място по ясновидство..преди секунди ,аумчето се появи във философия и даже си е номинирала поста :lol6: :lol6: :lol6:

Признавам ти първото място по проницателност, при това без дори сянка от  конкуренция.

Но от твоето прозрение ме налегна дълбока печал.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Признавам ти първото по проницателност при това без дори сянка от  конкуренция.

Но от твоето прозрение ме налегна дълбока печал.

Защо, защото не се сбогувахме и с теб ли?

Не! Не Писанке!Стана ми мъчно за философията, когато разбрах че си прописала там.

Ако някой пишеше във философията, би било чудесно, но за съжаление само цитати се постват.

А и ти като по-начетен и по-знаещ също не пожелаваш да пишеш там...та да прочетем нещо разумно от първа ръка...

:lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6:

Ти пък кво се хилиш? Да взема да ви пусна една тема във Философията, та да ви видя колко може да разсъждавате самостоятелно без патеpици :weather2:

:lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6: ти ,и разсъждаване самостоятелно...ай йййййййййййййййййййй,

А ти освен да се фащаш за Старозаветния Адонай, нямаш никакво творческо мислене.

О, да, пропуснах....цинизмите и вулгаризмите , са ти приоритет! :shock11:

сега,лельо бля-блялке...поставя ти се задача,до 15 часа,да напишеш още 20 поста,да пуснеш една тема във философията/там те чака лингама на готик :lol6: /,да пуснеш още една тема в религиите,да копипейстнеш още поне 10 статии от гугъл...........мисля,че това няма да е никакъв проблем за теб.

ще си свършим текущата работа, ще направим плаж,ще направим следобедна дрямка и ще дойдем да видим ,докъде си я докарала с форумния комунизъм.

не забравяй да си номинираш и постовете...поради ограничена липса на фенове,ще се наложи да се оправяш сама...все пак кокошо ,вече е умрял :tongue2::whist:

действай, задачите не са никак малко. :tongue2:

А аз чичо Вълчо, предлагам всяка от нас да постне последната си снимка, та да видим коя е леля, коя е кака, коя е баба. ;)

А какви теми ще поставям и какво ще пиша, това не е твоя работа. Ако модераторите са ти дали правомощията да следиш за това и да ги заместваш, нека някой от тях го заяви публично.

:)

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

веднага се отзовавам:

Аз пък очаквах да приличаш на ето това...

Публикувано изображение

А мен ще ме видиш, когато си поставиш истинската фотография. :shock11:  :)

Що , други народи Господ не им е наредил , но те са ги изтребвали.Световната история е пълна с примери.Втората световна не беше ли , свещена.От как свят светува има и ще има  разногласия между народите.И ще има битка за надмощие .А ти били критикувала твоята.Аз съм християнин и не се свеня да критикувам .Особенно когато виждам как църквата се е превърнала в корпорация.А за евреите , писах в друга тема.Нима другите народи да следват пътя на Бога.Нима те не са алчни за пари ,нима сред тях няма убиици , лихвари ,лъжци.Нима в България не си изхвърлят бебетата в контейнерите .Или евреите са виновни.

Не, родина, не твърдя, че евреите са виновни, както някои антисемити и вярващи в конспирации люде.

А показвам, че в светите писания на евреите, както и на последователите на Ислам и Християнство, все още фигурират думи, които могат да бъдат употребени, при случай, за подклаждане и оправдване на убийства и унищожения, за манипулация с погрешни цели. Това е и почвата, върху която растат и се множат религиозните фанатици, омразата и пренебрежението към "другите", лекотата, с която може да бъде отнет живот на "неверник" според тези канони. Йехова така, както е описан в Тората, е бог ревнив - дори сам си го признава и дава оправдание на ревността и изтреблението.

На мнение съм, че религиите също следва да търпят развитие и да изменят и редактират писанията си, като поправките да са съобразени със съвременните условия и мислене. Това значи една религия да е жива и правилна.

Абсолютно същата критика имам и към някои източни писания, в които се правят опити за принизяване на жените и разделяне на хората на касти, на родени от девически и демонични утроби, или накратко съм против всякакви необосновани и погрешни опити на хората да бъде насадена вина, в тях да бъде насаждана омраза и нетърпимост, както и критерий за безпогрешност на базата на някаква много съмнителна "божественост".

Редактирано от Mohini (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.