Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Световните религии - разделят или обединяват ?

Featured Replies

Колко ги познава, не знам. Будизмът не познава, но това не е проблем. Ето, че аз си общувам с теб, въпреки че познаваш най-вече Ошо. Причината да не общувам с въпросния потребител е, че на няколкото пъти се държа много некоректно и неетично. Всичките пъти, когато аз или някой друг му "подаде ръка", за да излезе от ситуациите, в които сам се беше забъркал дадоха точно обратен ефект. Не само че не пое протегнатата ръка, а започна да се държи още по-нагло и стигна до там да обяви мнозинството от другите участници за демони... При това положение, реакцията ми е съвсем обяснима.

Мда...идентификация след идентификация... Прекалено много идентификации за един практикуващ будист. :(

• Отговори 385
  • Прегледи 22,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Колко ги познава, не знам. Будизмът не познава, но това не е проблем. Ето, че аз си общувам с теб, въпреки че познаваш най-вече Ошо. Причината да не общувам с въпросния потребител е, че на няколкото пъти се държа много некоректно и неетично. Всичките пъти, когато аз или някой друг му "подаде ръка", за да излезе от ситуациите, в които сам се беше забъркал дадоха точно обратен ефект. Не само че не пое протегнатата ръка, а започна да се държи още по-нагло и стигна до там да обяви мнозинството от другите участници за демони... При това положение, реакцията ми е съвсем обяснима.

Отговора за нашите реакции, се крие в подписа ми..

Отговора за нашите реакции, се крие в подписа ми..

Мен нито ме дразни, нито ме провокира. Не е полезно за него/нея.

За мен е съвършено безразлично как ще ме нарече или как ще се държи към мен.

–––––––––––––––––––––––––––––

Думите на Буда. Едно от местата, в които се отхвърля авторитета на ведическите възгледи (Калама сутра,Ануттара-никая 3.65):

"Не следвайте това, което сте чували много пъти: нито традицията, нито слуховете, нито пък изложеното в писанията; не вярвайте на априорни допускания и хипотези, нито на хитри мъдрувания; не се привързвайте към идеите, които сте обмисляли дълго време, не се доверявайте на съдната способност на другите, нито пък на съображението: "Това е нашият учител." Узнайте сами кои неща са добри, кои достойни за порицание или похвала; изследвани и наблюдавани самостоятелно, тези неща водят до щастие и носят полза - осланяйте се на тях и пребивавайте в тях."

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Мен нито ме дразни, нито ме провокира. Не е полезно за него/нея.

За мен е съвършено безразлично как ще ме нарече или как ще се държи към мен.

–––––––––––––––––––––––––––––

Думите на Буда. Едно от местата, в които се отхвърля авторитета на ведическите възгледи (Калама сутра,Ануттара-никая 3.65):

"Не следвайте това, което сте чували много пъти: нито традицията, нито слуховете, нито пък изложеното в писанията; не вярвайте на априорни допускания и хипотези, нито на хитри мъдрувания; не се привързвайте към идеите, които сте обмисляли дълго време, не се доверявайте на съдната способност на другите, нито пък на съображението: "Това е нашият учител." Узнайте сами кои неща са добри, кои достойни за порицание или похвала; изследвани и наблюдавани самостоятелно, тези неща водят до щастие и носят полза - осланяйте се на тях и пребивавайте в тях."

Разбира се. Човекът си го казва недвусмислено, че всичко може да съдържа лъжа и манипулация, но само един буден ум е в състояние да дискриминира семето от плявата. С това той не отрича нищо, а дава най-ценният съвет как човек да остане недокоснат, от каквито и да било външни влияния, а да изпита, подложи на проверка и приеме само онова, до което сам е достигнал... Но според някои тези думи отричали били Ведите...Мда...Той с това ти казва да не вярваш "сляпо", което си е чист тамас. Но ум робува, ум царува, ум патки пасе.

"И такаааааа, до края на светааааа."

откъс от припева на една култова песен, музика към култов за комунистическо време филм. И досега се пуска по някои радиостанции. :dancing18:

Въпроса е - заради дракането ли се пише тук... или за нещо друго. Защо всички, именно на дракането по всички битийни, идеологически и битови положения се положи консенсуса между участниците?

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Епа, драскането :D  Според теб, за кво сме се събрали тук от кол и въже?

Наистина от цитата не се споменава никъде за точно "ВЕДИЧЕСКИТЕ ПОЛОЖЕНИЯ" споменати по-нагоре.

Но нещо повече - така изведени - като думи на Буда (някой си) са думи в които може да се намери цялостно отхвърляне и пълно обезсмисляне на БУДИЗМА - като система от учители, традиции, писмени източници, приемствености... Всъщност думите от цитата са изказ на краен ИНДИВИДУАЛИСТ - типичен ИНДИВИД в точното значение на тази дума. Това са думи на човек в състояние на съзнание, път и израстване при което понятието САМОДОСТАТЪЧНОСТ има съответствие, резонанс и е като "име"- качество, с което да се опише то.

Бих допуснал, че за целите на социалните процеси, на придаването важността на традициите, на консолидиращата роля на общите вярвания за целите на консенсусните описания - хитрите будисти са нагласили тия думи за към тях си. И са ги интерпретирали по подходящия начин относно техните стремежи, представи и ценности. Оттам - и смисъла.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

И така, до края на света... Нормално е все пак...

Който успее да се самонадскочи, не би имал нуждата да е тук...

И така, до края на света... Нормално е все пак...

Който успее да се самонадскочи, не би имал нуждата да е тук...

Нейсе, запуши го.....както би казал бай ти Ганю :wink12:

Oбяснявам за тези, които се интересуват. Основните възгледи и концепции в будизма са съвършено уникални и различни от тези в индуизма. Разбира се, Буда преподава в индуистка култура и се съобразява с това. Философската и духовната сцена по негово време е била крайно объркана и понякога му се е налагало да въвежда нови термини, за да изрази идеите си. Двете основни теории по това време са:

(1) съществуване (sat, astiva), която е развивана от ведантистите още от появата на първите Веди;

(2) несъществуване (аsat, nastiva), която е материалистическата реакция срещу горното, т.е. срещу традиционната ведическа метафизика.

Astiva не означава емпирично битие на нещо. В случая се има предвид съществуването на перманентна същност или субстрат в човека и света. В човека, това е неизменния Аз (Atman),  окован в непостоянната психофизическа личност. Освобождавайки се от тази обусловеност той се завръща към източника или Абсолюта (Brahman). Това съвсем схематично и опростено.

Nastiva, т.е. материалистите отиват в другата крайност като приемат анихилирането на личността след смъртта и отричат каузалността (карма) и нравствената отговорност, която произтича от нея.

В Каччаяна-готта сута Буда казва: "В този свят, Каччаяна има нагласа към два възгледа: съществуване и не-съществуване... Без да навлиза, в която и да е крайност, Татхагата те учи на средното учение" Нямам време сега да цитирам цялата сутра. Това, което искам да подчертая е, че в нея съвсем директно се отхвърля характерната за Ведите метафизика (Атман/Брахман) и се въвеждат неща като доктрината за анатман, взаимозависимото възникване и пустотата. Тази сутра се съдържа и в Пали-канона. Негативната диалектика на Нагарджуна в Мадхямака (т.е. метафизиката в Махаяна) само доразвива тези идеи и ги обосновава в детайли. Това най-общо, макар и не съвсем точно.

"И такаааааа, до края на светааааа."

откъс от припева на една култова песен, музика към култов за комунистическо време филм. И досега се пуска по някои радиостанции. :dancing18:

Въпроса е - заради дракането ли се пише тук... или за нещо друго. Защо всички, именно на дракането по всички битийни, идеологически и битови положения се положи консенсуса между участниците?

Дракането е само до време, докато прохождаш. После всичко си идва по местата. Както е с карането на кола. Отначало си викаш - егати, никога няма да се науча да управлявам автомобил и се дразниш от всяка грешка, от всяка неправилна маневра, от внезапно изпречилият се на пътя автомобил или пешеходец, от гасненето на колата, от неправилно включената скорост и т.н.. С течение на времето обаче и това се превръща в автоматизъм, фрустрациите отшумяват и умението да управляваш ума си така, както един автомобил, се превръща във втора природа. Колкото повече практикуваш, толкова по-изкусен ставаш. Щом има ищах и постоянство, няма нищо невъзможно.

Става дума за това как оперира умът ни. Как да се разграничаваме от това. Как да живеем правилно. Защото всяка идентификация води до страдание.

Това е, което е дал Буда на света. И няма как това знание нито да го пипнеш, нито да го сложиш в банка, нито можеш да го купиш с пари, нито ще ти предложи, като награда, нонстоп денс в Транса.

А дракането бих използвала като индикатор. Показва, че мислите са били такива, че да предизвикват вътрешно противоречие.

Ако го използвам като индикатор, тогава е полезно дотолкова, доколкото може да се използва за промяна на посоката на мислите и съответно на действията.

А дали самото дракане е полезно или не - е относително. То носи толкова потенциал, колкото и всяка друга ситуация. От него може да се извлече най-лошото или най-доброто, в зависимост от съзнателното или несъзнателно решение на всеки индивид.

Наистина от цитата не се споменава никъде за точно "ВЕДИЧЕСКИТЕ ПОЛОЖЕНИЯ" споменати по-нагоре.

Обяснявам по-горе. Инак, в исторически контекст се имат предвид имено "Ведите", които са свещените писания в Индия. Няма се предвид примерно Библията, която е била непозната там. От друга страна, Буда е искал същото да бъде приложено към неговото собствено учение, т.е. то да не бъде възприемано като догма само въз основа на авторитета му като духовен учител, а да бъде проверявано по логически и емпиричен път. Тъй че няма противоречие в този смисъл.

Въпроса е - заради дракането ли се пише тук... или за нещо друго.

Обяснявам тези неща за будизма колкото да дам някаква сравнително по-достоверна информация. Инак, ми е все едно дали някой си мисли за будизма едно или друго. Или за Буда. Или за мен... Който иска да счита, че будизма е пречистена форма на ведическите религии. Това е негово право. Просто давам инфо, но не смятам да навлизам в безплодни дискусии.

като система от учители, традиции, писмени източници, приемствености...

Само да напомня, че будистката монашеска сангха като организация и правила (обети) е създадена от Буда, а не от неговите ученици. 1/3 от Трипитака, а имено Виная е посветена на това. Мхм.

Обяснявам тези неща за будизма колкото да дам някаква сравнително по-достоверна информация. Инак, ми е все едно дали някой си мисли за будизма едно или друго. Или за Буда. Или за мен... Който иска да счита, че будизма е пречистена форма на ведическите религии. Това е негово право. Просто давам инфо, но не смятам да навлизам в безплодни дискусии.

Да не виждаш очеизвадната връзка между ведическите учения е будизъм и че второто е много по-съвършена, изчистена и практическа дисциплина, базирана на същите тези писания, е наистина тежък товар. Будизмът е усъвършенствал веданта, като от учение само за шепа избрани, я е върнал в първоначалния й вид - мъдрост от хората за хората, а не за малцина, считащи себе си за избрани, злоупотребявайки с мъдростта. А това връщане на мъдростта или по-скоро възраждане е в невероятно противоречие с ученическата последователност и начина за избиране на Лама в Тибетския будизъм. Но дори и това, разбира се, поради пристрастие, остава невидимо за теб.

Офф-топик:

Започвам да си мисля, че будизмът не е за теб, дори йога не е, защото ти убягват очевидни неща и тълкувания, елементарни йогически практики за овладяване на ума, а казваш, че практикуваш повече от 8 години?!

Може би било добре да спреш да се влияеш толкова много от хората, които считаш за авторитети или приятели, и най-после да намериш своя собствен път?

Само да напомня, че будистката монашеска сангха като организация и правила (обети) е създадена от Буда, а не от неговите ученици. 1/3 от Трипитака, а имено Виная е посветена на това. Мхм.

Чудесно позоваване, от което вече представих и цитати относно мнението на Буда за Ведите, а по-точно от Сутта Нипата, която е датирана за същия период, за който и Дхамапада, и е един от най-древните будистки текстове.  ;)

Причината да не общувам с въпросния потребител е, че на няколкото пъти се държа много некоректно и неетично. Всичките пъти, когато аз или някой друг му "подаде ръка", за да излезе от ситуациите, в които сам се беше забъркал дадоха точно обратен ефект. Не само че не пое протегнатата ръка, а започна да се държи още по-нагло и стигна до там да обяви мнозинството от другите участници за демони... При това положение, реакцията ми е съвсем обяснима.

Какво казва Буда за злопаметността и зависимият произход на страданието, благодарение на причинно-следствения цикъл?

Трябва ли отново да се връщаме в миналото и да си обясняваме кой пръв започна с разни инсинуации и интриги?

Първо бях обвинена в някаква друга тройка с Уитнес, някакво Марче и аз, сега пък, поради липса на достъчно добра дискриминация с интелекта в тройка с Ура и Лучия фрии, е, докога ще я карате така? Все се надявах да ви писне и да проявите най-хубавата част, която притежавате - интелигентност, но пусто, не се уморявате... Но няма проблем, търпелива съм. Само съм любопитна да наблюдавам процесите и игрите, в които сами се вкарвате. В този смисъл съм ви изключително благодарна за шанса, който ми давате, да се упражнявам в наблюдение.

:magnifier:

Уит, Уит... Трябва да имаме максимално широка перспектива.

Това е една мъничка планета в една спирална галактика. Някакви неориентирани същества се карат, спорят и избиват, защото не схващат основни неща. Погледнато от този ъгъл не е нито драматично, нито фатално. По-скоро е глупаво и смешно.

Това е само една от перспективите, или гледните точки. Ако котаракът ми яде врабче и двамата ще се чувстват различно. Ако кажеш това, докато си на мястото на врабчето, вече ще е друго. Ако си го осъзнавал, докато си писал, може би си просветлен.

.това  е религия на която в центъра  един народ е поставил себе си......запомни го драга ми съвършеннна.....................

Ми то е същото като да поставиш личността си в центъра на някаква своя религия - някои го наричат сатанизъм... Мхм. Най-популярната в момента.

ааа,начи и ти не скачаш достатъчно....

Ами… Не скачам достатъчно, но аз поне имам силите да си призная, че нямам възможностите да се самонадскоча… Може би не би било зле в един момент да успеем да си дадем сметка, че каквото и да направим, сме това, което сме, а по-голямата част от надстройката ни е или суета, или мечта, или стремеж към нещо, за което дори не сме сигурни дали ни е необходимо, ако все пак се доберем до него; или някаква наша, макар и безкористна корист /съзнавам какво написах/ за постигане на цели, които после се подминават като базов лагер към следващо щение… Четеш, разбираш, приемаш, практикуваш нещо, опитваш се, но ако то не те води към по-добро… какъв е смисъла. Добро, зло… Всичко е относително… И… се връщаш в началото…

В същото време не може без развитие, защото в противен случай всяко пораженческо мислене би минало за просветление…

С една дума - всичко е етапи и всеки си минава по реда, но не в един и същи старт... за това са и разминаванията ни... Понякога усложняваме повече от необходимото... А не е нужно... Просто не е нужно...

А бе, както казва Висоцки – бег на месте общепримиряющий… ;)

Може би за това обичам да чета форумните ерудити, но от страничната линия… Не винаги, когато човек мълчи, е защото няма какво да каже…

иначе,който не скача какъв е ?!?

така-онака, ама каквото и да се случи, винаги в дъното е шерше ла нескачащите… и като сиви генерали и като явно управляващи… 

поздравче..

Мерси… Пак ме фърли към/от/на Скалата… :)

Ами… Не скачам достатъчно.....

Тежи гъзето, а ? :clown:  Висоцки има и "Утренняя гимнастика" :clap::tease:

Ми то от там де - от Утринна-та гимнастика... :)

Епа, то сал со ушо не ства, иска са и да се рипва....

Горе, един потребител продължава упорито да ме цитира, опровергава и спори с мен, макар че ясно казах, че нямам намерение да обсъждам нещо с него. И то не защото това ме притеснява или смущава, а защото не е добре за него самия.

–––––––––––––––––––––

Както и да е. Обяснявам още веднъж за тези, които се интересуват. Много е просто.

В своите учения (сутри) Буда никъде не коментира Ведите, така както правят шестте основни ведически школи (шад даршана), т.е. Няя, Вайшешика, Санкхя, Раджа-йога, Пурва Миманса и Утара Миманса, демек Веданта в трите и разновидности - Адвайта, Вишиштаадвайта и Двайта. Всички тези школи имат еднаква цел: освобождението на Атман и единението му с Брахман, казано най- просто.

Основна доктрина или учение на Буда е това за анатман. Това е тъкмо обратното на това, което се преподава и практкува във въпросните ведически школи.

Будистката канонична литература се състои от сутри, шастри (коментари върху сутрите) и тантри в тибетския и вариант. В Пали-канона, обаче, много сутри липсват, както и тантрите, макар да има сутри с т.нар. дхарани-мантри. Но това не е важно. Важното е, че там никъде няма позовававне и коментари върху Ведите.

––––––––––––––––––––––

Това е най-общо. Обобщено и накратко: да се твърди, че будизмът е реформиран индуизъм е като да се твърди, че христянството е продължение и доразвиване на иудаизма. Даже е още по-абсурдно, защото все пак христяните признават Стария Завет и го четат (уж), докато в будизма Ведите, Упанишадите и Бхагават Гита са нещо, към което липсва всякакъв интерес.

––––––––––––––––––––––

Прочие, последния човек, с който съм обсъждал тези въпроси беше един дипломат от индийското посолство, който е индуист. И се разбрахме напълно. По простата причина, че човекът е израсъл в тази култура и знае за какво става дума за разлика от някои съфорумци, които се осведомяват от УИКИ, нета и други подобни източници на информация.

:lol6: :lol6: напротиииив,евреите са скочили най- високо ,и най- надалече..един бог ,държат за шлифера, а друг евреин  е бог на половината свят ./сега тука ,след тия думи та гледам надменно и отвисоко/ :lol6::ass:

То и червените скачат нависоко, ама......

безкористна корист /съзнавам какво написах/

Егоистичен алтруизъм, предполагам.

Ух, добре че ти и моят приятел с извънземното човече, ако позволи да го наричам така, се включвате, че да може да се води нормален и смислен разговор за нещата каквито са, а не да се фърка по разни сефериоти.

ринпоче, труда ти е похвален.ама нали се сещаш,докато и обясняваш през нас,индийската танцьорка се ще ти отговаря.

Да. Спирам. Исках да изясня нещата. То ще продължи, но не и аз.

Все пак трябваше да коментирам нещо, за да не останат съвсем объркани впечатления у другите четящи.

Ух, добре че ти и моят приятел с извънземното човече, ако позволи да го наричам така, се включвате, че да може да се води нормален и смислен разговор за нещата каквито са, а не да се фърка по разни сфериоти.

Само сваляме нивото ние... :D

Не, че не съм чела темите години назад и не се сещам за какво ниво иде реч, ама ще си го спестя на себе си...

----------------------

Апропо - най-ми хареса шестия сефирот Рахамим и се зачудих - може ли да стъпя на него, без да съм минала през първите пет... :whist:

Ай, оставям ви и придържайте летвата, когато някои хора скачат, за да задържат нивото, че... отдолу сме ние - не за друго... :clown:

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Апропо - най-ми хареса шестия сефирот Рахамим и се зачудих - може ли да стъпя на него, без да съм минала през първите пет...

От сефериоти нищо не разбирам. Тук имаше един човек, който разбираше тези неща и беше модератор. Сещаш се... Много го ценях и уважавах. Той беше единственият, който можеше да коментира западната езотерична традиция компетентно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.