Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 14 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Цъ ... може пък да е на някой Фараон ... Определено обаче не е от техните земи ... ;) Представи си юдей, рус със сини очи ... ;) 

И после защо се губело някакви си години от живота му ...

На учение и обучение в Индия....Когато приключил с "показното" , пак там се върнал да си гледа спокойно живота и старините.....

Нормално (в нормите !) е религията да отхвърля с лека ръка всичко човешко , толкова човешко....както би казал Ницше ! :nono:

.........................

Днешните млади на България къде са ?! :)

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 18 минути, by_chechi написа:

Днешните млади на България каде са ?! :)

В Нетъ ... :) Останалите са цигани ... :) 

преди 18 минути, ncl написа:

Мургав, с къдрава коса.

Ти описа типичен циганин ... :) 

п.п. Както споменах, "Рождество Христово" е тайнство! Тайнство е и "Възкресение Господне". 

При положение, че има вид исторически доказателства за съществуването на такъв човек, то останалото са вид спекулации от кой род, нация, етническа група и т.н. е Христос. Само посредством древни икони може да съдим какъв е бил човешкия му облик. 

Помислете малко: Кой е най-древния изографисан храм на Църквата?! Как там е изобразен?! Защо?! 

на 10.12.2020 г. в 18:54, Śūnyatā написа:

Когато пиша за някаква формула - осмислям я и живея според нея.

освен цитати друго не правиш. Всяко излизане със свои думи - гърми от невежество и дефицит на елементарна обща култура още от гимназията. Капачетата за паднали в доста ранна възраст...

Правилният изказ тук , след тирето е : нагласям си я дали ми допада и после си я фантазирам че я живея.

по същия начин е и следващото изречение:

на 10.12.2020 г. в 18:54, Śūnyatā написа:

Така че, липсата на практическо покритие, за което пишеш, е чиста илюзия.

пълната липса на практическо покритие, за което пиша - е елементарна очевидност. В никой момент, по никакъв начин нямаш шанс да засвидетелстваш какъвто и да е елемент от практическа работа. Вътрешна работа, сред система, изминаване на път, последователност от стъпки... всичко това води до специфични следи от познаване, елементите на самонаблюдение и самоосъзнаване - които сред участието ти са липсващи. Напълно липсващи. За запълването им се предлагат заемки, хрумки, произволнии нагласии и проповедите им...

Така, че - илюзията настоява, че изживяването от фантазиите й, били истина, а всеки който не приема това - е потопен в чисти илюзии. :) Детинско е, но като религиозен последовател, при това посредствен - толкова можеш, това и правиш. 

Ето това е проблема - липсва смирението, защото нуждата да си нещо повече отколкото всъщност си, дава непрекъснато налягане на фантазьора. Смирението липсва и в тезисите от рода - християнството ме разочарова, щото там... поповете, църквата, заблудите... аз толкова се старах, толкова надежди време и фантазии вложих... пък не получих копняното като награда :) Винаги някъде отвън е проблема - за разочарованията, нали?

И сега в настоящата новоизградена фантазия колко си будист и колко велики будистки истини си научил и ги фантазираш че ги живееш - пак е същото. Пак проблемите са някъде отвън, извън, някъде там - будистите, учителите, ма били печалбари, организациите - гола вода, тук в българия нямало учители... като че като има и само да ти угодят на условията - и ти ще си първия отдаден, прилежен ученик... :) 

И нямаш спирка... няма спирка - едно след друго, ден след ден, упоритостта без значение какви глупости ще се пишат, с какво ще се оправдават - просто няма никакво значение. Новите порции от изживявания, с поредната словесна игра, с новите цитати, хвалебствия, обяснения - само да се намери публика, да се квака и булбука достатъчно за да се изживее новата дозичка от будистка фантазия, от усещане за значимост, важност, смисъл... 

И поне останалите нямат проблем с това - така или иначе не се взимат много насериозно, твоята версия няма как да си позволи подобни волности и свобода - ти го играеш на вживян, сериозен... иначе образа на будителя, съветника, поучителя и обяснителя - няма как да имат "жива основа". Нито основания за целия личен театър.

Във всичко това будизма... е само за парлама, само за контекст и мизансцен на личния театър и на жадуваните роли за изживяване. Всъщност това последното е най-жалкото... защото с тази елементарщина се компрометира от теб отдадеността и труда на хората, като които ти никога няма да си, но се фантазираш как "им живееш живота".

По интересното на християнската идея е, че Христос, в лицето на "къдравия, мургав, със сини очи, ариец" или там каквато си искате човешка форма, призовава да "ядеш" от "плътта" му...или па не толкоз гастрономически... да го приемеш "в себе си", "да го припознаеш като теб самия"...

От тази перспектива не знам за кво се дискутира от кой род е?!... повече ми прилича на селска свада, каквито съм наблюдавал доста, при която спорят представители на няколко рода, от чии род е някакъв изключителен човек, като търсят от "своето" в родословието му... а не какво нсъщност казва/прави изключителният човек...

преди 1 час, ncl написа:

По-скоро си е бил типичен юдеин. Мургав, с къдрава коса. И по-скоро грозен отколкото красив.

Сигурно си прав. 

Щом се обръща към своята банда(апостолите) братя, брато.

Апропо братя.

Иисус е имал братя и сестри? Те защо не са го следвали или поне поддържали, за неговото ново учение?

преди 13 минути, kipen написа:

казва/прави изключителният човек...

само думите могат да се ползват за изживяване. В една приказка думите са основното средство с което се фантазира сред слушателя, зрителя.

Направеното от някого се обявява като изключително, свещено и божествено. Защото за останалите то е чудо (една много удобна думичка). Но за направеното от някого, което  е невъзможно за други - се ползва за вдъхновение ... като свещен идеал, макар и напълно невъзможен. Невъзможността се оправдава и обяснява с божественост, докато земния мирянин е "от друг свят"...

И разбира се - думичките остават... остават за да се ползват групово, лично - това е единственото което остава и всеки си го ползва според него си, или заради групата си.

Само една част от ролята в приказката е създаването и нагласянето на идеалите в нея. В случая - Исус е просто един инструмент, в една човешка приказка, създадена и утвърждавана за да служи за съвсем човешки пълнежи на дефицити.

Ако е възможен някакъв експеримент - въображаемо да се премахнат ползите от приказката - да се отсекат отвътре съвсем чистите лични ползи... и край с приказката. Край с идеалите, с преживяването... И самата личност на последователя... :) 

преди 1 час, by_chechi написа:

На учение и обучение в Индия....Когато приключил с "показното" , пак там се върнал да си гледа спокойно живота и старините.....

Що пък в Индия...нищо не пречи да е било и по чукарите на Анадола, Кападокия или некаде у сегашна/бивша Сирия...така или иначе кат няма свидетели как едно дърво е паднало у гората, кой знае какъв звук е издало при падането си туй дърво...

преди 8 минути, kipen написа:

Що пък в Индия...нищо не пречи да е било и по чукарите на Анадола, Кападокия или некаде у сегашна/бивша Сирия...така или иначе кат няма свидетели как едно дърво е паднало у гората, кой знае какъв звук е издало при падането си туй дърво...

Юдея е била под Римско управление, все пак.

Римска провинция.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Юдея_(римска_провинция)

Жителите не са харесвали, нито поставения управител, нито римляните.  

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Иродиади

Явно и затова са търсили друг начин, друга течение, друго учение, което после се е превърнало в религия. 

преди 2 минути, kipen написа:

Що пък в Индия

той пък щото Стефчо направо е свидетел... на учението и обучението... :lol6:

преди 6 минути, acnekt написа:

Юдея е била под Римско управление, все пак.

Римска провинция.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Юдея_(римска_провинция)

Жителите не са харесвали, нито поставения управител, нито римляните.  

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Иродиади

Явно и затова са търсили друг начин, друга религия.

Предположението ти касае съвсем друг аспект на анализа на "историята с Иисус"!

Докато другите постове отразяват нужда от религиозният "прочит", в твоето предположение има стремеж за разглеждане и от социално-антропологична гледна точка! Напълно "за" съм! Не знам за другите...

преди 37 минути, kipen написа:

От тази перспектива не знам за кво се дискутира от кой род е?!

Юдеите не го харесват въпросния Христос ... Реално обаче кои юдеи?! Това, че имаш израелски паспорт не те прави юдей ... ;) 

Само погледни от къде по ония времена са вземали роби .... Да, имало е вид държава = Империя при това ... но имало ли е роби?! 

Кой е разрушил Храма им?! Кой над него в момента е съградил свой?! Дори с позлатен купол е .... 

Идва някакъв и "превзема" мислите на юдеите ... и после се прави Църква даже ... да не говорим, че почва ново летоброене и т.н. ... И въпреки гоненията на християните, то вярата в Христос се е съхранила вече 2020 години .... е .... това ако не е чудо .... 

Определено християнството като вид духовност си е загадка, но за обикновения мирянин е тайнство. ;) Докато има хора които вярват без да има доказателства = ще има християнство. Ти или изповядваш същото или се бориш срещу него, за да покажеш, че си по по най над него = суета човешка, нищо друго.... 

Да, ти или приемаш "присърце" въпросната религия и я изповядваш или не. Тук в тоя форум как ли не се прави дисекция на въпросната религия. Да видим до къде ще се стигне с вид надменност над общността изповядваща православното християнство. :) 

п.п. Атеизмът не ми е чужд ... ;) Сред него има доволно хора които в даден момент за прозрели православието .... ;) 

Борбата за превземането на въпросните атеисти продължава ... :) На някои хора им са необходими био-роботи ... :) Те плащат! Повече!! :)  

Ощипана госпожица...

Социално-антропологичния преглед на събитията отпреди 2000 години може да се прави и без страстта на противостоенето, борбите ...

преди 1 час, acnekt написа:

Иисус е имал братя и сестри? Те защо не са го следвали или поне поддържали, за неговото ново учение?

Защо мислиш, че не са го следвали?

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

Докато има хора които вярват без да има доказателства  

Вярата е половината същност на Съзнанието . Каквато и да е тя - не се доказва , както не се доказват аксиоми и постулати примерно.

Вярва се ! :nono: .......Другата половина е Знание....

преди 1 час, ncl написа:

Защо мислиш, че не са го следвали?

Нищо не пише за НЕГОВИТЕ братя и сестри. Къде мога да прочета?Нито пише дали е женен. Въпреки, че една от жените винаги стои до НЕГО.

Само това отговаря. Само, който следва новата религия и този, който е на небесата, той за НЕГО е брат, майка, сестра.

https://biblia.bg/index.php?k=40&g=12&tr1=1

46 Когато Той още говореше на народа, ето, майка Му и братята Му стояха вън и искаха да Му говорят.
47 И някой си Му рече: Ето, майка Ти и братята Ти стоят вън и искат да Ти говорят.
48 А Той в отговор рече на този, който Му каза, това: Коя е майка Ми? и кои са братята Ми?
49 И като простря ръка към учениците Си рече: Ето майка Ми и братята Ми!
50 Защото, който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата, той Ми е брат и сестра и майка.

За братята му пише в Йоан 2:12 и Деяния 1:14

Йоан 2 глава. Библия, търсене в Библията онлайн

Деяния 1 глава. Библия, търсене в Библията онлайн

Ако беше женен, предполагам щеше да е написано.

Мисълта се подчинява на принцип, който е описан в поведението на елементарните частици.

Описанието е въведено от Вернер Хайзенберг - Принцип на несигурността. 

image.png.df5818cd9bf6c881f0bab0331aab61fc.png

Ся верно, че всеки има нужда да си обясни живота, да си направи "карта". (да потърси връзки между даден човек и роднините му)

Ама, когато сме "вперили поглед" в "детайлите на картата", в символа на "път", "пътека", "хижа", "било", "поток" и т.н., изпускаме да видим природата, в която се движим за достигане до неква желана цел, с некви координати на "картата".

Те тва му е практичното на Хайзенберговата "неопределеност"! Напомня, че колкото повече си фокусираме мисълта към "целта", толкова повече "губим от поглед" самото "вървене" към "целта"...

...колкото повече "зацикляме в детайлите", толкова повече ни се "губи" "по-обширната перспектива" на погледа...

П.п. толко време търсих G-точката на жената, а се оказа, че е у бълдъзата...😜 ... малее, забравих Валкирия...явно всичко е в зависимост от интереса(намерението и нагласата "да видиш")

преди 1 час, by_chechi написа:

А "остана" ли неква "половина" и за Аза или субектът, проявяващият воля, е "илюзия" между "двете половини" на съзнанието?

Без Аз(но не Его) не виждам за кво да споменаваме Съзнание...взаимовъзникващи са...но пък "разделени" винаги има как рационализирайки да отнесем "нежеланото" към "чуждото", посредством когн.дисонанс.

преди 9 часа, Aumi написа:

Нужно ли е да изброяваме учените от еврейски произход, дали своя принос в медицината и науката?

Нужно е. Иска ти се да споменеш създателя на атомната бомба, ама и в темата за вегетарианството си траеш, че Адолф Хитлер е бил вегетарианец. Цялата ти работа е все една такава недовършена, една гаща плява.

54% от световните шампиони по шахмат имат еврейски произход

Еврейски произход. Хмм, това май означава, че 100% от световните шампиони имат и някакъв друг произход. Тая пуста математика haha.png

4 на 1000 европейци имат IQ над 140, срещу 23 от хиляда при евреите

Не ми цитирай фалшиви статистики, според тях българите са най-умните хора на света.

преди 4 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

". 

При положение, че има вид исторически доказателства за съществуването на такъв човек, то останалото са вид спекулации от кой род, нация, етническа група и т.н. е Христос. 

,,Има вид исторически доказателства" .

Освен евангелията няма други доказателства за съществуването на такъв човек ,а евангелията са писани по устни предания и то 3 поколения след хипотетичното съществуване на Христос.

преди 8 минути, Myanmar написа:

Тая пуста математика haha.png

4 на 1000 европейци имат IQ над 140, срещу 23 от хиляда при евреите

Не ми цитирай фалшиви статистики, според тях българите са най-умните хора на света.

Да, и статистически най-добрите готвачи са мъже....а най-добрите готвачки са жени

54% от световните шампиони по шахмат имат еврейски произход

И американеца Джон Атанасов има български произход. И ирландски. И френски.

Да, и някак... едното няма нищо общо с другото... България е единствената страна в света, която има шампиони по шах за мъже, жени, ветерани и хора с увреден слух. Значи евреите да направят стъпка назад, да минем. А колко това говори за средното ниво на нацията... и баш николко. Ти пак се засили да цитираш смелени от непознати хора "факти", които ще пропаднат, ако тръгна да ги проверявам, както многократно прави в темата за вегетарианството.

Еврейски гений.

Image_6779537_126_0.jpg

30% от Нобеловите лауреати са евреи

Както си и помислих - лъжа. Погледнах списъците https://bg.wikipedia.org/wiki/Нобелова_награда, отворих ги... не успях да открия евреин сред първите 30 нобелови лауреати. Който иска да вярва в тази лъжа да провери сам останалите, за мен резултатите бяха очаквани, особено щом идват от Ауми.

преди 40 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

,,Има вид исторически доказателства" .

Освен евангелията няма други доказателства за съществуването на такъв човек ,а евангелията са писани по устни предания и то 3 поколения след хипотетичното съществуване на Христос.

Да, хубаво е да се припомни кога е писана Библията. Аз не съм специалист. По спомени едната част е писана 300 или 600 години след Христос. От хора, които не помнят какво са яли предния ден.

преди 2 часа, acnekt написа:

Нито пише дали е женен.

Защо все се изхожда от презумпцията, че:

1. Христос е съществувал.
  2. Той е нормален.

Ами, може Христос изобщо да не е съществувал. Кума Лиса от приказките съществувала ли е? А колко много исторически свидетелства имаме за нея! Ако извънземни кацнат на земята, съвсем логично ще достигнат до умозаключението, че Дядо Коледа съществува.

Отделно, предвид това, че Библията е писана малко преди рождението на предполагаемия син на Господ и няколко века след предполагаемата му смърт, далеч по-достоверно е той да е събирателен образ, каквито са Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Затова и са запазени в паметта на народа, защото са събрали мъдростта на много хора и са формирали ярък образ.

Сега, относно нормалността, ако допуснем, че такъв човек или хора, чиито живота са описвани, са съществували:

1. https://bg.wikipedia.org/wiki/Делюзия
  2. https://bg.wikipedia.org/wiki/Садомазохизъм - Брейй, тука и картинката амен амен с библейската.
  3. https://bg.wikipedia.org/wiki/Шизофрения
  4. https://bg.wikipedia.org/wiki/Хомосексуалност

Обясняват голяма част от ирационалното поведение на този образ. Всъщност правят цялата история логична. И не е нужно зачеване с гълъб, летящи чаши и прочие чудеса. Това, в отговор на напъните на вярващите да обяснят логичното непременно с вълшебници и ирационално мислене отричащо логичното.

преди 2 часа, kipen написа:

А "остана" ли неква "половина" и за Аза или субектът, проявяващият воля, е "илюзия" между "двете половини" на съзнанието?

Без Аз(но не Его) не виждам за кво да споменаваме Съзнание...взаимовъзникващи са...но пък "разделени" винаги има как рационализирайки да отнесем "нежеланото" към "чуждото", посредством когн.дисонанс.

Добре би било човек да знае какво и как се случва в собствената му глава....! :)

Т.е. да превърне вътрешната си неподреденост (ентропия) в подреденост (информация) .      

...ама то , Ентропия от Нищо не се получава...:lol6:

преди 47 минути, by_chechi написа:

Добре би било човек да знае какво и как се случва в собствената му глава....! :)

Ами тогава се възползвай от насочващия ми въпрос, бре, куме Ване!!!  ":lol6:"

Ако не си спомняш ВЪВ "информационното" ти "съзнание", дето по помпознозността на изказаната ти позиция, едва ли не, няма ентропия, ти зададох въпрос!

Беше по повод...

преди 5 часа, by_chechi написа:

Вярата е половината същност на Съзнанието . Каквато и да е тя - не се доказва , както не се доказват аксиоми и постулати примерно.

....тази ти недомислица!

Ноо лесно "ги раздаваш" тия "половинки", бре! Не бива съзнанието ти да го прави... А НЕ ТИ!

Негентропията не е "информация"! (Прочети линка) Съвет от мен, па ако искаш ТИ изобщо не го обмисляй в "съзнанието" ти! 

Ся ако успееш 5 мин да не мислиш за "Бяла Мечка", ще е постижение на "посветен", а не обикновен човек, дето дели "ентропията" от "информацията"...Успех!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.