Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 24 минути, valkiria1 написа:

Дори папата проповядва от олтар ,който е върху гроба на евреин, който е бил против "християнството " на Павел

Е то, да танцуваш на нечий гроб е с друго значение.

Skun Stone като го откраднали англичаните прецакали шотландците, защото само на него се коронясвали крале, та си е някакъв вид плячка и трофей.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 10 минути, capnemo написа:

Че той папата носи и киппа :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Kippah

Чакай да го подкрепя с една снимка на папата, когото с теб видяхме  в Рим по специален повод.

spacer.png

Шапчиците, които носят папите и кардиналите много напомнят традиционните еврейски. Неофициално се наричат  "цукето", тоест тиквичка, защото напомнят дънцето на тиквичка. Иначе официално на латински се наричат"солидео" - само бог.Нямат особена разлика, нито на външен вид, нито в предназначението, тъй като и двете опират до Стария завет, където изрично се казва свещениците да покриват главите си по време на служба. Мюсюлманските"куфи" имат абсолютно същите корени. Обредните религиозни шапчици са всъщност едно и също в  трите авраамически религии.

преди 17 минути, capnemo написа:

Че той папата носи и киппа :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Kippah

Излъга. Еврейските шапчици са различни от мюсюлманските куфи и папските цукето (на лат. солидео - само бог). И евреи и мюсюлмани и християни (папи) носят шапчица, заради Стария завет, където изрично се казва свещениците да покриват главите си по време на служба. Така че папите носят шапчици заради писаното в свещената им книга, а не защото са взели еврейски шапчици.

преди 8 минути, valkiria1 написа:

Чакай да го подкрепя

Абе ти го подкрепяш, а отдолу пишеш/цитираш обратното - че папите не носят еврейски шапчици ермолка, а цукето.

преди 51 минути, valkiria1 написа:

Та християнството си е ерес. 

Ставаше въпрос за секта не за ерес. И достатъчно ясно посочих в какъв смисъл използвам думата. Защото смисълът, който се влага в нея варира. Освен това дори да е удачно назаряните да се нарекат секта, то за християнството не е. Не знам защо отъждествяваш двете. По-скоро може да се говори за приемственост

преди 14 часа, Aumi написа:

Ако имаш неразрешени конфликти и психологически проблеми с майка си,  това са си лично твои проблеми,

Ауми,

кога ще уцелиш подходящия момент  да изчистиш помиярите  тролове от комуникациите си?

Особено , ако са  "експерти" на информационна агенция "звездите ми го говорят"

Ще ти стане много по-хигиенично в темите.

преди 14 часа, Aumi написа:

А евреите са мъдри хора и са го доказали нееднократно в историята, така че те знаят, че важната е Жената!

жената майка, жената съпруга, изобщо жената е на много специално място в иудаизма. Ако прочетеш някои от писанията ни ще видиш,колко много закони я защитават.

Определено има основателни причини  жената  да бъде маркера за национална идентичност.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Никъде в писанията от времето на Иисус няма да срещнеш думата християни.

То оставаше и да срещна. Не знам защо изобщо го споменаваш. 

Прочетох останалото по диагонал. Няма да му отговоря. Явно в този форум дискусии не може да се водят. 

преди 18 минути, Shiniasu написа:

Ставаше въпрос за секта не за ерес

Поправям се. Благодаря за забележката.:handshake:Просто в момента едновременно пиша и нещо друго, свързано с ересите.

Та.. християнството е секта на иудаизма.  Останалото е същото.

преди 12 минути, Shiniasu написа:

Няма да му отговоря. Явно в този форум дискусии не може да се водят. 

Разбира се. Твое право. Според мен не е и необходимо. Нито можеш да прибавиш, нито да отнемеш нещо от историческите, политическите  и религиозните  източници  описващи събитията от онова време.Аз съм добре запозната и честно казано няма какво да науча повече за тях  от никой тук.

Бъди здрав.

на 7.12.2020 г. в 13:55, kipen написа:

Хихи, не знам, ама ми се струва, че и двамата подхождате с предразсъдъци.... че има разумен диалог помежду Ви!

След като Рамуса и Шиниацу "вдигнаха нивото" в темата отново, на мен ми стана неудобно пак да "изръся" нещо детинско, ама Вие двамцата направо ме изкефихте! А пъ веч имам и повод, след твоя пост!

Ако не беше тоя "театър в реално време" немаше как за пореден път да наблюдавам "тетралектичното" взаимодействие между "женско его-анимус"х"мъжко его-анима" и то в неинтегрираните форми на сизигията анима/анимус...

Те и един цитат от Юнг по въпроса... малии, глеаш ли ме колко съм чел...пу-пу да ни съ урочасам....:wub:

"Женската природа се компенсира чрез мъжката, затова женското несъзнавано е, тъй да се каже, с мъжки знак. В това се състои важното психологическо различие между мъжа и жената. Съответния формиращ проекциите фактор при жената аз нарекох анимус. Тази дума означава разум или дух. Както анимата съответства на майчиния ерос, така анимусът съответства на бащиния Логос. Далеч съм от намерението да давам прекалено тясна дефиниция на тези две интуитивни понятия. Използвам ерос и Логос само като помощни понятия, за да опиша факта, че съзнанието на жената се характеризира повече със свързващото начало на ероса, отколкото с разграничаващото и познавателното на Логоса. При мъжете еросът, свързващата функция, обикновено е по-слаборазвита от Логоса. А при жената еросът изразява нейната същинска природа, докато нейният Логос нерядко е печална случайност. Той предизвиква недоразумения и дразнещи обяснения в семейния и в приятелския кръг, защото се състои не от разсъждения, а от мнения. Имам предвид априорни допускания с претенцията за, тъй да се каже, абсолютна истина. Всеки знае, че това може да бъде много дразнещо. Тъй като анимусът има слабост към спора, той най-лесно може да бъде наблюдаван в действие при дискусии, в които някой иска на всяка цена да излезе прав. Разбира се, и мъжете могат да спорят по много женски начин, когато са обладани от своята анима, така че са се превърнали в нейния анимус. В такива случаи те са движени най-вече от личната си суетност и чувствителност, докато за жените най-важно е господството на истината, справедливостта и други подобни принципи, защото за суетността им вече са се погрижили шивачката и фризьорът.

Важна роля в женската аргументация играе „бащата”, т. е. съвкупността от усвоени мнения. Колкото и мил, и отзивчив да е еросът на жената, яхне ли я анимусът, никаква логика на света не може да разклати мнението й."  - "Еон изследвания върху символиката на цялостната личност", Карл Густав Юнг

Май по-интегрираната анима, взе че спомогна за обяздването на анимуса...ама нейният кон си е мустанг...не пропусна да ритне отново...ах, какво страст, каква сила, искрица, ама управлявана от "даскалица"...не бива религията да са символите и противопоставянията за утвърждаване на "гърба на другите"...тва уж беше арменски похват, ама знае ли се кой го ползва повече...

Определено има основателни причини  жената  да бъде маркера за национална идентичност

Например потомството на Авраам.

преди 11 минути, badr написа:

Например потомството на Авраам.

Така е. :yanim::yanim:

Битие 17

16 Аз ще я благословя, още и син ще ти дам от нея; да! ще я благословя, и тя ще стане майка на народи; царе на племена ще произлязат от нея.

19 Но Бог каза: Не, а жена ти Сара ще ти роди син, и ще го наречеш Исаак; и с него ще утвърдя завета Си за вечен завет, който ще бъде и за потомството му след него.

и още... Сара беше жената, която получи името си лично от Адонай :

Битие 17

И Бог каза на Авраам: Не наричай вече Сарая жена си Сарая; а СараКнягиняда бъде името й.

Поправям се. Благодаря за забележката.:handshake:Просто в момента едновременно пиша и нещо друго, свързано с ересите.

Та.. християнството е секта на иудаизма.  Останалото е същото.

Въпросът е защо е било нужно отклоняване от религията и да се създава друго течение, религия на тази вече отвърдена религия по тези земи, а именно юдеизма.

Явно е имало повод.

преди 3 часа, valkiria1 написа:

Определено има основателни причини  жената  да бъде маркера за национална идентичност.

Жалка причина, обаче.

преди 1 час, acnekt написа:

Въпросът е защо е било нужно отклоняване от религията и да се създава друго течение, религия на тази вече отвърдена религия по тези земи, а именно юдеизма.

Защото това е било бизнес. Ако сега има професия многодетна самотна майка, тогава популярни са били самозванците, които са събирали тълпи за да им разказват сладки приказки. Вървежни са били чудодейните кокали и магически отвари, които лекували всичко, срещу заплащане, разбира се. И който го е можел ораторствал е сред неукото население за да припечелва. Все забравяте, че Исус Христос нищо не е работил цял живот. Той е разказвач на приказки, цирков артист, който като трубадур обикаля селата и припечелва от сладкодумието си. Но е бил един сред много. Запомнен е с две неща, че го изхранват бедните и че настоява, че има по-голям владетел от императора, за което и е убит.

• Автор
преди 11 часа, Myanmar написа:

Сефте чувам. Знаех, че са известни като измамници, подлеци, предатели, егоисти, скъперници, шовинисти, задръстеняци, грозни и тъпи, но не бях срещал мъдри.

Добре ,че от неевреите няма грозни, тъпи, скъперници, предатели, шовинисти, задръстеняци и т.н....:halloween10:

....................

Когато фактите и боговете мълчат!

Нужно ли е да изброяваме учените от еврейски произход, дали своя принос в медицината и науката?

Извънредно голям е процентът на евреи във висините на медицината, финансите, правото, медиите, науката и изкуството.

54% от световните шампиони по шахмат имат еврейски произход; около 30% от Нобеловите лауреати са евреи, както и около 25% от носителите на  най-престижното отличие в света на математиката – Медал на Филдс. 

4 на 1000 европейци имат IQ над 140, срещу 23 от хиляда при евреите. С други думи вероятността един евреин да е гений е 6 пъти по-висока от тази за европеец.

преди 6 часа, Myanmar написа:

Все забравяте, че Исус Христос нищо не е работил цял живот. Запомнен е с две неща, че го изхранват бедните и че настоява, че има по-голям владетел от императора, за което и е убит.

Като дете е помагал на баща си, който е бил дърводелец. Отделно има 20 години за които няма данни какво е правил. Забравяш и че не е бил обикновен човек. И не е убит защото е настоявал, че има по-голям владетел от императора.

Що се отнася до важността на жената. Важна е - да. Но в целият СЗ мъжът е на първо място. Другото са феминистки глупости.

• Автор
преди 32 минути, ncl написа:

Отделно има 20 години за които няма данни какво е правил.

Не ти ли се струва странно да няма данни какво е правил цели 20 години, най-известната личност на всички времена?

Къде се губят тези години и защо?

преди 17 минути, ncl написа:

Има много предположения. Но всичките си остават просто такива. Последната за която четох беше, че е бил в Индия.

In the morning of the ages, before the sun was shining, Brahma, the divine primal force, let himself be persuaded by Maya, the world-mother, to propagate himself. This meeting of the divine primal matter with the earth-matter was the fall of heaven into sin. Thus the world, existence, mankind, are nothing but a phantom, an appearance, a dream-image.

The Dream Play - August Strindberg

преди 42 минути, Aumi написа:

Не ти ли се струва странно да няма данни какво е правил цели 20 години, най-известната личност на всички времена?

Какво значи "няма данни", просто до нас е достигнало толкова - имаме няколко евангелия. Какво се е изгубило през годините може само да се предполага. Това са две хилядолетия все пак.

• Автор
преди 1 минута, Shiniasu написа:

Какво значи "няма данни", просто до нас е достигнало толкова - имаме няколко евангелия. Какво се е изгубило през годините може само да се предполага. Това са две хилядолетия все пак.

Да, но когато е писана Библията, не са минали две хилядолетия от живота му и би трябвало да не се губят цели 20 години в неизвестност за една личност която в последствие е обожествена и приравнена на Бог.

преди 59 минути, Aumi написа:

Първо не се губят. 

Грубо казано: Той не е светец, за да се знае подробно неговото битие и житие. Мислиш ли, че някой от израелския народ би си позволил да сподели въпросните години какво е правил Христос?! 

Реално всичко "тръгва" след като Йоан го покръства. Какъв е бил Йоан?! Къде е живял?! От кой род е?! 

преди 56 минути, ncl написа:

Последната за която четох беше, че е бил в Индия.

Доста спекулации ще има, за да се прокара вид политика. ;)

Самите юдеи отричат Христос да е от някой техен род. ;) Защото майката се знае, но не се знае бащата, но понеже майката е била юдейка, то и Иисус се смята за такъв. А дали е такъв, м?! 

Спокойно може да е българин, пардон някой древен тракиец докаран като роб от някой римски големец ... :)  

току-що, ncl написа:

Ти не вярваш ли в непорочното зачатие?

Тук не става въпрос аз в какво вярвам, а изказвам хипотеза. ;) Нищо, че съм християнин. Все пак съм израснал в атеизъм и комунизъм. ;) 

преди 12 часа, valkiria1 написа:

...........Определено има основателни причини  жената  да бъде маркера за национална идентичност.......

Родова , а не национална ! :nono:

....другото е груба спекулации с думите .....При други е отсъствие на понятия......

Иначе , "жална им майка" на мелезите..... :)

Та значи , внимавайте с думите (понятията) !

В този ред на мисли родовата идентичност зависи еднакво , както от бащата , така и от майката - в единство , едното без другото не функционира по предназначение .....

Другото е .......хайде , да кажем "политика" ....:nono:

Е , иудеите поскали да са различни , да се отличават от другите , да се правят на интересни..... ! :lol6:

преди 30 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

....Спокойно може да е българин, пардон някой древен тракиец докаран като роб от някой римски големец ... :)  

Или копеле на еврейски принц , прескочил дувара....съвсем човешко си е ! Особено ако Мария е била хубавица....  :)

Намерили удачен начин хем да уредят детето , хем да прокарат нова религия....:)

Да не говорим за Христовите шарлатании (овладени в Индия да кажем) ....примерно :

https://www.youtube.com/results?search_query=динамо+иллюзионист

Най-впечатляващите :

преди 22 минути, by_chechi написа:

копеле на еврейски принц

Цъ ... може пък да е на някой Фараон ... Определено обаче не е от техните земи ... ;) Представи си юдей, рус със сини очи ... ;) 

И после защо се губело някакви си години от живота му ...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.