Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 1 час, kipen написа:

Ами аз ти го написах! А виждам, че си прочел и линка! Благодаря за отзива!

И сега, ако може да ми отговориш - има ли място за Аза в концепта ти за "двете половини на съзнанието", едната от които е Вяра, а другата Знание? Или Азът е излишен?

Ако си прочел с разбиране поста ми , на тези ти въпроси отговорът е даден . 

Но ти не си ! :nono:

За това :

Съзнанието(включващо в себе си Аз-а) е това което превръща Ентропията(неподредеността , незнанието) в Информация(подреденост, знание) .

Как го превръща - чрез сравнение между старото и новото , мери посредством негентропия .............

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 1 минута, by_chechi написа:

Съзнанието(включващо в себе си Аз-а)

Е те за тази част от концепцията ти се интересувах..."включващо"... с такова впечатление бях останал, че поддържаш като убеждение, за това ми беше интересно. Прощавай!

преди 53 минути, kipen написа:

Толкова безмислено хабене на пси енергия, ама от моя гледна точка, де. И аз не съм китка за мирисане, но разумните граници на дискусията очеизвадно са попреминати и се отиде на подвиквания от кръчмата към съботната бабина седянка.

Точно се чудех вчера какво би станало, ако не бях обърнал внимание на това приравняване на християнството с еврейска секта. Валкирия нямаше да отговори и целият разговор от вчера можеше и да не се състои. Или поне да се състои при други обстоятелства. 

преди 23 минути, kipen написа:

Е те за тази част от концепцията ти се интересувах..."включващо"... с такова впечатление бях останал, че поддържаш като убеждение, за това ми беше интересно. Прощавай!

Все пак ми се стува , че не разбираш какво е мястото на Аз-а в Съзнанието .

Съзнанието се явява като висша , качествено нова форма на проявление на Аз-а .....

Т.е. е едно и също , само че е съвсем друго ! :)

..............................

В рамките на шегата , образно сравнение - гроздето (Аз-а) поражда виното , ракията , коняка . Или казано обобщаващо алкохола (Съзнанието) .:lol6:

Но е добре известно , че нито гроздето е алкохол , нито пък алкохолът е грозде ! :nono:

В случая , тук са три "половини" на алкохола (вино , ракия , коняк , а може и още).

...за разлика от единството знание/незнание...

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Точно се чудех вчера какво би станало, ако не бях обърнал внимание на това приравняване на християнството с еврейска секта. Валкирия нямаше да отговори и целият разговор от вчера можеше и да не се състои. Или поне да се състои при други обстоятелства. 

Това изследвам от почти година!

Ако си запазя мнението и не споделя мислите си по даден казус, как ще се развие дискусията!?

Виждал съм доста интересни резултати! Като цяло доста често смисъла на желаното ми за изказване мнение се изказва от някой друг, в почти идентична форма! Но до време, след което има регрес на качеството на дискусията.

Много са ми странни тези ефекти на инфо потоците!

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Да и червената шапчица му е сестра. 

Да, а леля МУ е Мария, жената на Клеоп. Мария Магдалена явно е жената на Иисус.

Баба МУ се казва Анна и от знатен еврейски род

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Аарон_(Библия)

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Анна_(светица)

+++++

Ето и за леля МУ.

http://bibliata.zahristos.org/?t=3&q=Йоан 19:25&bot_test=1

А до кръста Исусов стоеха майка му, и на майка му сестра й, Мария жената Клеопова, и Мария Магдалина. 

преди 5 минути, by_chechi написа:

Все пак ми се стува , че не разбираш какво е мястото на Аз-а в съзнанието .

Всеки мери според "наличните" му инструменти...нормално е да ти се струва, че не разбирам твоята интерпретация. Както и на мен обратното...за тва има комуникация между разумни хора и обмен на опитност... па който за квот му е полезно да си ползва споделения труд на другия.

преди 9 минути, by_chechi написа:

Съзнанието се явява като висша , качествено нова форма на проявление на Аз-а .....

Т.е. е едно и също , само че е съвсем друго ! :)

Тук ок, без малко! Не ти разбирам концепта нъпълно!

Съзнанието ли е формата на изява на Аза ?! Щото аз поне смятам, че съзнанието е "кръгът", а азът е "центърът на кръга", взаимновъзникващи са според мен. И няма качествено "нова" форма на съзнание+аз, а само различни личности в социуума и егота.

преди 18 минути, by_chechi написа:

гроздето (Аз-а) поражда виното , ракията , коняка . Или казано обобщаващо алкохола (Съзнанието) :lol6:

За алкохола или добро или нищо!!! ;)

Но иначе не знам кво толкоз те развесели, след като взаимното пораждане вече го има описано като логическа конструкция и си има име - "оплетени логически йерархии".

Същото е като слона и мухата, която решила да му направи единичен кеф на слона, ама слона си мушнал хобота у гъ..а... даже има и една змия дето си захапала собствената опашка...уроборус май беше символа..

преди 9 минути, acnekt написа:

Да, а леля МУ е Мария, жената на Клеоп. Мария Магдалена явно е жената на Иисус.

Какво "да"? Написанито от мен беше в отговор на твърдението, че Тома Неверни може да е близнак с Исус. 

преди 2 минути, Shiniasu написа:

Какво "да"? Написанито от мен беше в отговор на твърдението, че Тома Неверни може да е близнак с Исус. 

Да, близнак е. Тома значи близнак на НЕГОВИЯ език. На гръцки език се казва Дидимус.

преди 32 минути, kipen написа:

Много са ми странни тези ефекти на инфо потоците!

Има теория и практика, знаене и можене.
За да знаеш нещо, трябва да имаш информация.
За да можеш нещо трябва да имаш енергия.

Книжното знание е недостатъчно, защото не всичко може да се опише с думи.
Когато нещо се срещне на практика, то се появява в цялата си пълнота,
а не като ограничено книжно знание.

Както се казва, на думи всичко може
- "лесно приказката се разправя, трудно работата става".

преди 1 час, Shiniasu написа:

Ама той още си съществува. Историческата личност е Исус. Христос/Сина не може да престане да съществува защото е едно с Бог. 

Съществува само в заблудите ,които се точат от 1900 години насам, само че започва да изчезва лека полека. 

• Автор
преди 2 часа, Shiniasu написа:

Това, че е знаел, че ше го убият и се е примирил с това, не означава, че убийците му не са отговорни

Кой има вина, ако неговата Карма и мисия на Земята е била да умре за греховете на човечеството?

преди 46 минути, Aumi написа:

Кой има вина, ако неговата Карма и мисия на Земята е била да умре за греховете на човечеството?

Убийците имат вина във всички случаи, без значение от разните карми и други индо-ромски шашми.

преди 1 час, Aumi написа:

Всеки отговаря за мотивите и действията си. Да не би тези дето са осъдили и убили Исус да са били загрижени за кармата му и да са вярвали в думите му? 

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Човек е дух, душа и тяло, нали така. Духът е от Бога. Тялото е от земята, а душата може да се свърже и с едното, и с другото - има избор. 

На мен малко ми куца това описание.

Как би описал разликата между духа и душата?

Мисля, че човек е разум, душа и тяло(не е задължително да са в този ред).

преди 2 часа, acnekt написа:

Да, близнак е. Тома значи близнак на НЕГОВИЯ език. На гръцки език се казва Дидимус.

Тоест според теб всеки един Тома е близнак на Христос?

Не мислиш ли, че има разлика между думата "тома" и името "Тома"?

Пример в българския език с думата "искрен" и името "Искрен".

преди 2 часа, kipen написа:

И най-вече къв е тоя стремеж във всяка религия да "се разтваря" Аза в колективното...ми че то тва състояние на социуума е една преходност...дори и настоящите времево-пространствени параметри на материалното проявление са по-скоро инцидент, на фона на безкрайните възможности.

А как се е появила отделната индивидуалност? Ако се приеме, че Бог като абсллют съдържа всичко в себе си, то индивидуалността не може да е нещо извън него. Отделно, че всяка част от това абсолютно цяло трябва да съдържа потенциално всичко, което и цялото. Това е защото всяка част от безкрайното също е неограничена по природа. 

Това разтваряне на аза, може да се разглежда и като отъждествяване. Защото азът не ср губи, частта не представа да съществува, но към него се добавя и осъзнаването на цялото. Поне това е представата, която съм изградил от различни източници и разкази на преживели моменти на по-висша осъзнатост. 

Всъщност, ако приемем че "Азът" е точно комбинацията от разум и душа и понеже те са различни при всеки човек, за това и всеки "Аз" е различен от другите "Азове" и същевременно до някаква степен подобен.

преди 12 минути, M.Николов написа:

На мен малко ми куца това описание.

Как би описал разликата между духа и душата?

Мисля, че човек е разум, душа и тяло(не е задължително да са в този ред).

Не знам как разбираш душата. Като израз на чувствата и/или емоциите може би? 

преди 1 час, NVJ написа:

За да можеш нещо трябва да имаш енергия

И не само...нужна е и воля!

Волята пък е производна на желанието, (задоВОЛЯвам), а то на нуждата. Но стереотипът не е нов, независимо от специфичните форми на проява.

Себеизявата на потенциалите е приета за сериозен добродетел, не и без сериозната обществена "посявка" на привържениците на "Human potential movement" основоположници и на Ню ейджа, и "обучили на платени семинари" доста хора в Esalen institute...аз лично харесвам повечето им идеи, но наистина има разлика между теория и приложено на практика.

...но формата на това волеизявление е в зависимост от личните ценности, а голяма част от тях са "попити" и от народопсихологията на мястото, в което човек е израстнал. А пък и в критицизма на концептът за индивидуалната себеактуализация, основната теза е, че възпроизвежда прекалено много Нарциси и неосъзнати Егоисти...

В крайна сметка "съвременните рицари" и "принцеси", творящи и отдаващи пълния си потенциал от псих.енергия в модерни арт и социални продукти, в уж толерантна, но безкомпромисна конкуренция, е неизбежно следствие на Модерното преди Виртуалното. Както и нарастването на населението и концентрирането му в урбанизираните територии.

Феномен, който преди 1/2 век  е бил възпроизвеждан не предимно във виртуална среда, а в студентски клубове или кръжоци в по-малки от днешните мащаби. А преди век и по декадентски сбирки, в още по-сбити мащаби.

Такова е! Глобализираме се, отсекаде. Но с увеличаването на продукцията се увеличава и кича, ама тва е вече друго...

И всичко е описвано и прогнозирано като развитие в "книжното знание", също и "неописуемото с думи" го има запазено като споделена "книжна" форма - я картини, а поезия, я ноти... както пее една певачка - Шърли Беси - "History repeating". Напоследък обаче ремиксите са доста повече от оригиналните продукции.

Но за тази част от поста съм с двете ръце горе

преди 2 часа, NVJ написа:

Когато нещо се срещне на практика, то се появява в цялата си пълнота,
а не като ограничено книжно знание.

Особено когато това, което срещаш на практика е все по-представителна част от Себе си!!! Те тва верно е неописуемо!

Катарзис май му казват, ама не съм сигурен...

А и нещо лично...живял съм доста години с хора на изкуството...и аз даже съм бил поет и художник...но чак наскоро се замислих, че поне трима човека са преплели ръцете си, за да се получи трамплин за артиста, за да подскочи до небесата!

Живеем в система, в която дори и да не оценяваме външната помощ, това не значи, че няма такава. Иначе "полетът сред Звездите" е неописуема красота!

• Автор
преди 1 час, Belhor написа:

Убийците имат вина във всички случаи, без значение от разните карми и други индо-ромски шашми.

Жертвал ли се е Христос или е бил убит?

преди 2 минути, Shiniasu написа:

Не знам как разбираш душата. Като израз на чувствата и/или емоциите може би? 

Ми за мен дух и душа са по-скоро синоними.

преди 1 минута, Aumi написа:

И двете, ако се замислиш ще разбереш, че е възможно и не си противоречат.

преди 4 минути, Aumi написа:

Жертвал ли се е Матросов или е бил убит? Що за идиотски въпрос?

• Автор
преди 2 минути, Belhor написа:

Жертвал ли се е Матросов или е бил убит? Що за идиотски въпрос?

Въпросът е много съществен, защото на неговият отговор се крепи цялата религия.

Но ти естествено нямаш отговор!

преди 4 часа, Belhor написа:

Нямаш никаква идея кои са моите кумири и дали изобщо имам такива. Не виждам аватара какво общо има. На теб като ти е кумир Ошо, що не ти е на аватара?

Личи си кои са щом си поставяш техни снимки за аватар.

Но ти естествено нямаш отговор!

Личи си кои са щом си поставяш техни снимки за аватар.

Отговор има, и дори не трябва много ум за да го видиш...

А ти не си слагаш ошо за аватар, щото е отвратителен чичак!

Не е вярно! В този въпрос субективно си заложила "отговорът",  от който "да дойде" основанието на собствените ти нагласи за възприемане....вкл. търсене на вина, стойност на учения/религии и секщви други съпоставителни системи за самоориентиране...

Религията не се крепи на този въпрос!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.