Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 2 минути, acnekt написа:

Говори се, че монотеостичните религии са започнали благодарение на Ехнатон

https://bg.wikipedia.org/wiki/Ехнатон

Ехнатон остава в историята като първият монотеистичен владетел. Фараонът приема името Ехнатон („Угоден на Атон“) и извършва религиозна реформа в държавата си.

Обявява Атон за върховен бог, а по-късно и за единствен. Унищожава храмове и надписи на бившите богове. Египетските жреци и голяма част от населението са недоволни от това и скоро след края на управлението му връщат нещата постарому. Заради неприязънта им към него разрушават много от създадените по негово време сгради и изкуство.

Като помислиш малко, останалите религии, дето имат много божества, всичките си имат Върховен (Главен) Бог, та който и да е създал или започнал монотеизма първи, не пращи от кой знае каква оригиналност.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 19 минути, Aumi написа:

А Адонай ли е бащата на Исус и с него ли е част от Троицата?

Адонай означава господар. Бог е Отец, Светия Дух и Сина. Разделението между трите е само условно. Бог е един. В Библията може да се намери "Господ Исус Христос", т.е. Адонай се използва и за Сина. 

преди 16 минути, valkiria1 написа:

Е какво да ми пречи, от трите части на вашия бог- Иисус е иудеин, Адонай е бог на евреите ....това си е реклама ,к`во . ..

Мен друго ми е интересно, ако Бог има сключен договор с евреите, то как стои въпроса с хазарите?

Те приемат юдаизма като религия, но как стои въпроса с договора?

преди 28 минути, acnekt написа:

Троицата е измислена от

https://bg.wikipedia.org/wiki/Първи_вселенски_събор

Едва ли в Библията пише за Троица.

В Библията пише за Отеца, за Духа и за Сина. И трите се разглеждат като Бог в Новия Завет. 

преди 32 минути, acnekt написа:

Арианството е антитринитарен възглед, поддържан от последователите на Арий. Арианите отричат, че Иисус Христос и Бог Отец имат една и съща фундаментална природа, разглеждайки Сина като създадено същество, по-нисше от Отеца. Арианството се разпространява бързо и за известен период става преобладаващият възглед сред християните. Първият никейски събор (325) след много спорове осъжда арианството и го обявява за ерес

Ти това като го цитираш какво разбра от него? 

И какво като арианите поставят Сина не като равнопоставен на Отеца, а по-ниско от него? Това какво трябва да покаже? 

преди 33 минути, valkiria1 написа:

Чакай сега-значи от трите части на вашия бог , едната част - Иисус е мъртъв.:shock11:

Не си толкова тъпа за да питаш. Така че допускам, че просто се заяждаш. 

преди 17 минути, Shiniasu написа:

В Библията пише за Отеца, за Духа и за Сина. И трите се разглеждат като Бог в Новия Завет. 

Ти това като го цитираш какво разбра от него? 

И какво като арианите поставят Сина не като равнопоставен на Отеца, а по-ниско от него? Това какво трябва да покаже? 

Християнството не е монотеистична религия, щом вярват в 3 Божества, които са дефакто 1? При исляма и при юдеите това го няма.

преди 1 час, acnekt написа:

Ехооооо!

Тома Неверни и Иуда са едно и също лице. Ехооооо! Ехооо!Иуда Тома Близнака.

http://www.pravoslavieto.com/bible/nz/mark.htm#6

3. Не е ли Той дърводелецът, Марииният син, брат на Иакова, Иосия, Иуда и Симона? И не са ли тук между нас сестрите Му? И падаха в съблазън поради Него.

Така . Да внеса  яснота, за да не се дрънкате помежду си.

Евангелието на Тома е написано на  старокоптски език . Кожените му подвързии са изработени през четвърти век. Учените са установили това по ръбчетата на подвързиите, които са подсилени с отпадъчни папируси датиращи от 341 г. Книгата е написана много преди да бъде подвързана. Гръцките откъси от евангелието датират  от  втори век. Според  надписа върху титулната страница:"казаното от Иисус и записано от Дидим Иуда Тома" , което означава според твърдението ,че е  написано от негов брат близнак. От евангелията е ясно,че Иисус е нямал брат роден заедно с него. Тогава остава версията да е имал брат, по-късно роден, който да е приличал на него. Подчертавам,че това са мнения на изследователи на евангелието, не мои констатаций.  Днес е ясно,че евангелието е фалшификат.То е форма на раннохристиянски гностицизъм. Открито е в гностическа библиотека в Горен Египет, близо до Наг Хамади.

Какво е различното в това евангелие ?

Преди всичко, че записаното в него като думи на Иисус няма нищо общо с това,което е записано като казано от него  в НЗ. В това евангелие Ииус не говори за бог на Исраил, за родство с него,за грехове, за покаяние.В това евангелие смъртта на Иисус и възкресението му НЕ носят спасение. В това евангелие няма и една дума ,че се очаква идване на Иисус отново и не се говори за Божие царство на земвята. Това е причината  това евангелие да бъде заклеймено като еретическо от ранните протоортодокси.

преди 5 минути, acnekt написа:

Християнството не е монотеистична религия, щом вярват в 3 Божества, които са дефакто 1? При исляма и при юдеите това го няма.

Щом казваш. И какво като в исляма и при евреите това го няма? Последното всеки го знае. 

преди 8 минути, Shiniasu написа:

Щом казваш. И какво като в исляма и при евреите това го няма? Последното всеки го знае. 

След като Иисус според християните е Бог, как може Бог,сиреч Иисус, да умре? Християните вярват, че Бог е умрял? Или нещо аз не схващам. 

Доста е трудно за разбиране, както и да е.

• Автор
преди 4 минути, Shiniasu написа:

преди 12 минути, acnekt написа:

Християнството не е монотеистична религия, щом вярват в 3 Божества,

Точно! 
Самата идея за Троичен Бог, противоречи на Монотеизма, както и на казаното в Стария завет.
Там, нееднократно се повтаря, че Бог е Един и няма друг Спасител освен Него.

Исая 45:5
Аз съм Господ, и няма друг; Няма бог освен Мене; Аз те описах, ако и да Ме не познаваш,
Исая 45:6
За да познаят от изгрева на слънцето и от запад, Че освен Мене няма никой, Че Аз съм Господ, и няма друг.
Исая 45:21
Изявете и приведете ги; Да! нека се съветват заедно; Кой е прогласил това от древността? Кой го е изявил от отдавнашното време? Не Аз ли Господ? и освен Мене няма друг бог, Освен Мене няма бог праведен и спасител.
Исая 43:11
Аз, Аз съм Господ; И освен Мене няма спасител.

преди 28 минути, M.Николов написа:

Мен друго ми е интересно, ако Бог има сключен договор с евреите, то как стои въпроса с хазарите?

Те приемат юдаизма като религия, но как стои въпроса с договора?

Такива случаи са обяснени в Мидрашите.

"Нека Бог даде простор за Яфет и той да се засели в шатрите на Сим"І

всеки който пожелае може да влезе в шатъра на Сим-тоест да приеме иудаизма.В такъв случай приелите иудаизма се считат за "духовен Исраил"
Единствено потомците на четвъртия син на Ной Хам са прокълнати да бъдат презрени заради греха спрямо Ной. Описано е  причината по-подробно в Берешит Рабба 5, 22:7

Според писанията потомството на Хам  включва финикийците и хаананците в числото на тези народи, които ще са под грях .

преди 3 минути, Aumi написа:

Точно! 
Самата идея за Троичен Бог, противоречи на Монотеизма, както и на казаното в Стария завет.
Там, нееднократно се повтаря, че Бог е Един и няма друг Спасител освен Него.

Исая 45:5
Аз съм Господ, и няма друг; Няма бог освен Мене; Аз те описах, ако и да Ме не познаваш,
Исая 45:6
За да познаят от изгрева на слънцето и от запад, Че освен Мене няма никой, Че Аз съм Господ, и няма друг.
Исая 45:21
Изявете и приведете ги; Да! нека се съветват заедно; Кой е прогласил това от древността? Кой го е изявил от отдавнашното време? Не Аз ли Господ? и освен Мене няма друг бог, Освен Мене няма бог праведен и спасител.
Исая 43:11
Аз, Аз съм Господ; И освен Мене няма спасител.

Не съм евреин, нека Валкирия @valkiria1 да каже, ако някъде в Стария Завет, в Тората или някъде из свещенните книги на евреите, юдеите да пише някъде, за Божия Син. Господ, Яхве има син или нещо подобно. 

Аз поне не знам за това и не съм чел досега. Само при християните съм го срещал.

преди 10 минути, valkiria1 написа:

всеки който пожелае може да влезе в шатъра на Сим-тоест да приеме иудаизма.В такъв случай приелите иудаизма се считат за "духовен Исраил"
Единствено потомците на четвъртия син на Ной Хам са прокълнати да бъдат презрени заради греха спрямо Ной. Описано е  причината по-подробно в Берешит Рабба 5, 22:7

Според писанията потомството на Хам  включва финикийците и хаананците в числото на тези народи, които ще са под грях .

Голям автогол си вкара. Сега излиза че ние имаме сериозни основания да недолюбваме юдеите. Хазарите са разрушили Велика България.

преди 1 минута, acnekt написа:

Не съм евреин, нека Валкирия @valkiria1 да каже, ако някъде в стария Завет пише някъде, за Божия Син. Господ, Яхве има син. 

Аз поне не знам за това.

Адонай няма син. Иудаизма и Исляма са монотеистични религии.

Християнството е обединило в себе си култа към Сол Инвиктус-езическия бог Слънце в митраизма-водеща религия по онова време в Римската империя...особено в източните и части.На Константин е  бил необходим универсален култ и той бил намерен - ранното християнство,което "чифтосали" с митраизма. Константин си спечелва посмъртна слава като човека, който станал причина християнството да стане официална религия в Империята.Поради това, днес саркофазите  с тлените останки на майка му и неговия са във Ватикана

spacer.png

преди 13 минути, acnekt написа:

Не съм евреин, нека Валкирия @valkiria1 да каже, ако някъде в стария Завет пише някъде, за Божия Син. Господ, Яхве има син. 

Пише в Новия завет. Това не го ли разбра до сега?

преди 1 минута, valkiria1 написа:

Адонай няма син. Иудаизма и Исляма са монотеистични религии.

Християнството също е монотеистична. Светата Троица единосъщна е ЕДИН Бог.

току-що, Belhor написа:

Голям автогол си вкара. Сега излиза че ние имаме сериозни основания да недолюбваме юдеите. Хазарите са разрушили Велика България.

Това изобщо не ме интересува. Били сте слаби войни.

В историята е така-едни идват, други си отиват, трети ги претопяват.

• Автор
преди 8 минути, Belhor написа:

Светата Троица единосъщна е ЕДИН Бог.

Светата Троица в Християнството е копи-пейст от индийските религии.

Върховната истина"(Парам-Атма): СТАТУЯТА НА СВОБОДАТА - БОГИНЯТА ХЕКАТА /  ТРИМУРТИбоговете Индия списъкТримурти | lablubov
Както и от по-древни култове...

http://andrew-vk.narod.ru/public/Trinity/index.htm

преди 16 минути, valkiria1 написа:

Ясно, за тях договора не важи, но могат да следват религията.

Това е интересно защото четох, че голяма част от сегашните "евреи" всъщност произхождат от хазарите.

преди 1 минута, valkiria1 написа:

Това изобщо не ме интересува. Били сте слаби войни.

В историята е така-едни идват, други си отиват, трети ги претопяват.

Просто хазарите са били много. А ти не ми отговори на един въпрос- колкоса били евреите по времето на Христос?

преди 4 минути, Belhor написа:

Пише в Новия завет. Това не го ли разбра до сега?

Християнството също е монотеистична. Светата Троица единосъщна е ЕДИН Бог.

Това на мен не ми го обяснявай. Разберете се със сектите, деноминациите и  и теченията си . Тоя Ииус го разпънахте като локум .

"Унитарианството вярва, че има само един Бог, като свежда Исус Христос до човешката му природа и не вярва в личностните характеристики на Св. Дух.

Църквата на Иисус Христос и светиите от последните дни (мормони) вярват, че Отец, Сина и Св. Духа са три независими личности, които притежават индивидуални тела, души и духове. Според това схващане тези три индивидуални личности са божественото семейство."

преди 2 минути, valkiria1 написа:

Това на мен не ми го обяснявай. Разберете се със сектите, деноминациите и  и теченията си . Тоя Ииус го разпънахте като локум .

"Унитарианството вярва, че има само един Бог, като свежда Исус Христос до човешката му природа и не вярва в личностните характеристики на Св. Дух.

Църквата на Иисус Христос и светиите от последните дни (мормони) вярват, че Отец, Сина и Св. Духа са три независими личности, които притежават индивидуални тела, души и духове. Според това схващане тези три индивидуални личности са божественото семейство."

Да ме прощаваш, ама Исус вие го разпънахте! Срамота! Сина на вашия Бог. И един от вас дето се вика. Той се провъзгласил за ваш Цар, за да ви вкара малко в пътя, а вие го разпънахте.

преди 29 минути, acnekt написа:

След като Иисус според християните е Бог, как може Бог,сиреч Иисус, да умре? Християните вярват, че Бог е умрял? Или нещо аз не схващам. 

Доста е трудно за разбиране, както и да е.

Да, както и да е. 

преди 4 минути, Belhor написа:

Да ме прощаваш, ама Исус вие го разпънахте! Срамота! Сина на вашия Бог. И един от вас дето се вика. Той се провъзгласил за ваш Цар, за да ви вкара малко в пътя, а вие го разпънахте.

Иисус е пророк, не е бог. Така е в исляма.

преди 2 минути, M.Николов написа:

Ясно, за тях договора не важи, но могат да следват религията.

Това е интересно защото четох, че голяма част от сегашните "евреи" всъщност произхождат от хазарите.

Приемайки иудаизма те приемат да спазват законите на Адонай.. Това е същността на иудаизма.

Те са духовен, но не  и кръвен   Исраел.

преди 3 минути, acnekt написа:

Иисус е пророк, не е бог.

Знаем ва Вас мюсюлманите ... гледайте си Берлин!!! Какво, не сте във Виена ли?! :) 

преди 2 минути, acnekt написа:

Иисус е пророк, не е бог. Така е в исляма.

Е в исляма той сигурно и син божи не е. Интересно би било, да видим според юдаизма чий син е Исус.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.