Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 39 минути, _ramus_ написа:

усещането за Аз - Аз ли е?

Усещането за сънуване - сънят ли е? А усещането че си буден - означава ли че си?

ИМАМЕ УСЕЩАНЕ - как се разбира че нещо го "има" - то усещане ли е?

Как тогава ще "имаме усещане", че го "ИМА" (у-сеща-нето) и как си сигурен че е точно "усещане"?

Тези усещания са чиста безсъщностна илюзия и не съществуват никъде, освен като представа в главата ти.

Нито можеш да го откриеш, нито да го посочиш, нито друг да го види този" твой" мним "аз". 

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 7 часа, Shiniasu написа:

Без самосъзнание за личност не може да става дума. Това е свързано с паметта, с оценката на позицията си в обществото и с ред други неща.

===============

Разликата между животинското съзнание и човешкото е качествена. Животните не могат да боравят с концепции. Те нямат абстрактно мислене. Съответно те не могат да си спомнят нещо, докато то не е пред очите им. Примерно едно куче вижда познат човек и това събужда съответната асоциация, която животното си е изградило в миналото във връзка със съответния човек. След което кучето ще реагира по съответния предимно емоционален начин. Ако не види въпросния човек, кучето няма как да събуди спомена за него. 

https://it.dir.bg/nauka/4-mesechnite-garvani-sa-umni-kolkoto-vazrastni-maymuni

"....

Когнитивните способности на четиримесечните гарвани са като на възрастни големи маймуни, твърдят германски учени, цитирани от ЮПИ и БНР.

Учени от университета в Оснабрюк са направили редица експерименти с гарвани на различна възраст - за пространствена памет, за комуникативни способности и капацитет за учене.

Те са проверили и способността им да разбират относителни числа и събиране, както и да се ориентират, че някакъв предмет съществува и когато не се вижда. След това сравнили уменията на птиците с тези на шимпанзета и орангутани.

Така учените установили, че гарваните имат развити когнитивни умения още на четири месеца, които са сравними с тези на възрастни маймуни.

Гарваните са били на възраст 4, 8, 12 и 16 месеца и са били отгледани от хора.

За тестовете учените са криели храна под чашки и са ги размествали, за да видят дали птиците могат да я проследят. Те се справяли отлично. Птиците разбирали също какво е количество, причина и ефект, и проявили умения за социално учене и комуникации като на шимпанзетата или орангутаните."

========

С това съвсем общо напомням на дискутиращите, че си нямат основни положения за онова, което си играят на 'споделяне' и личните им възгледи всъщност нямат нищо общо с познанието, дори като такова в сегашен момент. Възникването на нуждата да си построи някой лична конструкция, носи отпечатъка на момента в който я създава, възрастта си, социалния контекст и точка на развитие. Но най-вече - замръзва в точка като се дефинира ядро, което никога да не се оставя на ревизия, алтернативи, преоценки. И така се лишава от развитие. Така и субектът се лишава от развитие - само и само за да брани и съхрани една своя производна чрез която да се усеща ситуиран и така - сигурен.

Изключителната важност на някого да се постанови чрез схващанията си относно нещо сред света му, дава основите на обикновена самозаблуда. Но и когато се обменят самозаблуди тук сред форума, всъщност се тестват и се обогатяват взаимно отново самозаблудите чрез които всеки техен конструктор генерира усещанията си че е жив, че мисли, че разбира. Както и че вътрешните му фантазни конструкции няма как да нямат "обективни" основания...

Всеки се трепе тук да изразява колко всъщност няма нищо общо с познанието, а нахакано огласява и афишира личните си убеждения , съставени от подходящи миксове и социални заемки... в ролята на същото. Ето това нито едно животно не е способно да си "достави".

Но най-вече прави впечатление че нивото на когнитивни усвоения и умения сред доста ХОМО са очевидно с по-ниски коефициенти от тия на 4 месечен гарван. :) Питам се как толкова посредствени хора са развили способности да се изфантазират на велики, важни, мъдри, добри, знаещи - чрез имитации, заемки и подражания, само за да си докарат един личен копнеж като да са нещо, което извън фантазията им, компенсаторно, е точно обратното. 

преди 8 минути, _ramus_ написа:

Когнитивните способности на четиримесечните гарвани са като на възрастни големи маймуни, твърдят германски учени, цитирани от ЮПИ и БНР.

Таратанци. Рамусе, що не мислиш преди да цитираш всяка глупост, която срещнеш?

ако е възможно да прескачаш рамус , докато съчиняваш света си. Вече посъветва това други, с идеята колко ти е ценно времето и колко са ти важни "общителните пориви и форумните дискусии". За рамус - не са важни, както не са важни и претенциите и изхвърлянията че можеш да мислиш. :) Видяхме това достатъчно и в тази тема, а и в политическите и ковидските теми.

Обикновено общуването ми е с хора които имат поне средна интелигентност и сравнително уравновесен психичен баланс. Останалото ... не ме интересува.

преди 21 минути, Myanmar написа:

Таратанци. Рамусе, що не мислиш преди да цитираш всяка глупост, която срещнеш?

В една от лекциите си Черниговская се позовава на тези изследвания, а тя е проф.д-р на биологическите наук, д-р Филологическите науки и още ред други научни звания.Един от водещите в света учени в областта на невролинвистиката, неврофизиологията и психолингвистиката. Едва ли тя цитира глупости.

преди 25 минути, badr написа:

В една от лекциите си Черниговская се позовава на тези изследвания, а тя е проф.д-р на биологическите наук, д-р Филологическите науки и още ред други научни звания.Един от водещите в света учени в областта на невролинвистиката, неврофизиологията и психолингвистиката. Едва ли тя цитира глупости.

Най-мекото, което може да се каже е, че това е подвеждане. Делфините също са умни, но техния прогрес, така да го нарека, е лимитиран от техните крайници. По същата причина боравенето със сечива при птици е силно лимитирано и освен изненадата, че се ориентирали по-добре в пространството, по което вероятно надминават всички ходещи по земята, вкл. човекът (ама това не го прави- по-тъп) илюстрация за интелекта им е подхвърляне на хляб за ловене на риба и бъркане с клечка за достигане на ларва. На фона на маймуни, които могат да говорят с жестомимичен език, повтарям, да комуникират, не да имитират и повтарят, като папагали, да създават и ползват сложни сечива, тези пернати умения са жалки.

преди 47 минути, _ramus_ написа:

ако е възможно да прескачаш рамус

Коледа иде, стават чудеса. Толкова драпа, ето доживя да прочета част от твой пост.

Happy Santa Claus GIF by Macy's

преди 1 час, _ramus_ написа:

Гарваните са били на възраст 4, 8, 12 и 16 месеца и са били отгледани от хора.

Това със сигурност потвърждава концепта за социалното учене чрез готови модели...а не учене чрез наблюдение, анализ и разбиране...

В крайна сметка, дори и отгледани в "човешка среда", от която да копи-пейстнат стереотипи, които да възпроизвеждат, нивото си има лимит...явно до шимпанзе и горила.

А "контролната група" де е? Кво става с "неотгледани от хора" гарвани? И те ли на 4 месеца са "умни" колкото възрастно шимпанзе?

Че и в цирка има много дресирани животни, но за тях си знаем, че са от цирка.

ако е възможно да прескачаш рамус , докато съчиняваш света си.

А на теб възможно ли ти е да прескачаш проекциите за света и другите, докато съчиняваш рамус?

преди 9 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Че си невежа е ясно ... 

Борис, като Цар на българите (Забележи Цар (МОНАРХ = държавник), наказва със смърт 26 боляри и първородните им синове, за да запази държавността. Не всички!!! 

То бива невежество, но твоето е уникално ... :) 

Бегай се жалиш пред международния съд, че ни си образован ... :) 

Какъв ти цар? България си имала титла. Кан се нарича. Българите са имали и религия. Тенгризмът се нарича.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Тенгризъм
Ти си невежа.

Борис или там как се казва, избива всички боляри, БОИЛИ, свои хора, само защото да се включи в клуба на християните. Така си е мислил, че ще е в печалба. Но така България е попаднала в гръцко робство. Чак се налага Паисий да напише по-късно История славянобългарска. 

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/История_славянобългарска

преди 2 часа, Търсещ истини написа:
на 14.12.2020 г. в 14:27, kipen написа:

"Егото" отдавна е "отделено" от Аза. Има цяла Аз-концепция. Но пък "его" иначе се ползва в някой трудове като термин, но за Индивидуалността.

преди 6 часа, kipen написа:

"Аз" да се замени с "Его", а "Личчност" с "Цялостна личност",

В науката е прието в една дума/термин съдържанието по време на дискусията да не се променя.

Ти така и няма да се научиш да четеш и да вникваш отвъд нагласата си!

Четенето на книги е Добро за Душата, ейIMG-dbada7cdd10e9df3c188b4012f69c045-V.thumb.jpg.73ca7e337b6285f44b019ba9a49ae7c4.jpg

Поне да беше прочел по-внимателно първия ми цитиран пост....а па за статията в линка просто нямам никаква надежда, че ще я вденеш....нея бях дал отново ЗА ПРИМЕР, повтарям го за и на теб отново - ЗА ПРИМЕР! ...как в някои трудове "его" се използва и в смисъла на "индивидуалност"....

А на теб дали ти харесва как някои хора боравят с понятията си е твой проблем....и да в научни дискусии се коментира с общоприети термини, ама в твое присъствие за ква "научна" дискусия става въпрос, не знам?!?!?

И спри да ме предизвикваш!, ти усет за такт имаш ли....или просто реши, че щом съм толерантен към простотиите ти, няма проблем и на "главата да ми се качиш"? А, бре, кух асистенте?!

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Ето и противоречието, което прави текста неразбираем(в твоята тимба😞 Какво е това "център на съзнанието"? Каква е разликата между център и периферия на съзнанието?

Ква е разликата между върхът на конуса и самия конус?!? А, бре,  кух дразнител?!?!

П.п тъй като нямам голям опит в писане по форуми, някой може ли да ми помогне? Как да "пипна настройките" така, че да не виждам на определен потребител постовете в тема?

преди 42 минути, kipen написа:

А, бре, кух асистенте?!

чудесно звучи заедно с

щом съм толерантен към простотиите ти

и на нас се налага да  сме толерантни на твоите простотии и съвсем детински изцепки и емоционални изблици. Нямаш опит не само в писане по форуми - изцепките ти са част от "натюрела"...

И да напомня, че върха на конуса и самия конус имат съществена разлика. Както и това - че произволния понятиен микс дето го пляскаш съвсем разнопосочно, само го подозираш какво значи. Което не ти пречи да пръскаш думички сякаш са в машина за пуканки. А от друга страна - с таккъв артистичен апломб, сякаш подражаваш на Мичио Како на живо пред публика. 

преди 1 час, Śūnyatā написа:

А на теб възможно ли ти

Сигурен ли си че попита нещо? :) 

Две включвания днешния ден - и двете са си откровен флуд. А първото - пак ти е "краставицата на Кришан" в лично-будистка фантазия, превърната в клиширана форумна проповед и повтаряна до нужното замайване.

преди 47 минути, kipen написа:

тъй като нямам голям опит в писане по форуми, някой може ли да ми помогне? Как да "пипна настройките" така, че да не виждам на определен потребител постовете в тема?

Влез в профила си, в Настройки има Блокирани потребители. Напиши "Търсещ истини". Благодаря за вниманието и предстоящето игнориране, това е добро решение. Най умното, което можеш да родиш.

преди 27 минути, _ramus_ написа:

и на нас се налага да  сме толерантни на твоите простотии и съвсем детински изцепки и емоционални изблици. Нямаш опит не само в писане по форуми - изцепките ти са част от "натюрела"...

Знам, и?! Да съм се "лепнал" на някой да ми "обяснява"?! 

Изказвам си мнението, част съм от цирка, па ти вкарай "ред" ако можеш, бре! Подреди пуканките, ако не си забравил къв кеф е да ядеш пуканки с други хора! О, млади Шелдънчо!image.png.b229cc039a4844f7a9cbf1ff633c0f71.png

преди 10 минути, Търсещ истини написа:

Влез в профила си, в Настройки има Блокирани потребители. Напиши "Търсещ истини". Благодаря за вниманието и предстоящето игнориране, това е добро решение. Най умното, което можеш да родиш.

Благодаря все пак!

вкарай "ред" ако можеш, бре

Не ме интересува "реда", нито вкарването. Нито пуканките ме интересуват - не ги харесвам и не ги ям.

И това "знам" - е точно като при тийнейджъри и подрастващи ученици.  И дъщерите ми го играха на същата възраст, но "незнайно защо"  пораснаха, а толкова други като гледам - не щат. 

преди 2 часа, kipen написа:

дори и отгледани в "човешка среда"

Да ти напомня,  че 'дори отгледани в човешка среда" доста от същите ХОМО в нея са твърде далеч от Сапиенса. Всякакъв тип социална комуникация го примерява, вкл и сред форума и дори тази тема.

Сигурен ли си че попита нещо? :) 

Две включвания днешния ден - и двете са си откровен флуд. 

А ти сигурен ли си, че разбра какво попитах? Или пак се измъкваш, ни лук ял, ни лук мирисал? 

Откровен, неоткровен флуд, виж, тук си майстор - няма кой да ти стъпи на малкия пръст. Затова не се и опитвам. 

на 14.12.2020 г. в 0:47, valkiria1 написа:

Не разбира се. Но е хубаво да не вземеш камък от твоята си градина и да го хвърлиш в другата.

Между другото , в Тора евреите не са пестили нищо от историята си- върховете, спадовете, предателствата , братоубийствените войни и спорове. И не са го оставили да се чете за да дойде някой Ганьо да му каже,че е убиец на този или онзи. Защото и Борис убива сина си, който става първия български християнски мъченик.

Борис НЕ убива Владимир Расате! Ослепява го. Сваля го от престола, където самия той го е възкачил и го ослепява, защото се опитвал да върне езичеството. В следствие Расате става монах, но не е никакъв християнски мъченик! Не знам от кой пръст си го изсмука това, но ти обичаш да си изсмукваш от пръстите нали? Сатанизъм??? :)

преди 36 минути, _ramus_ написа:

И това "знам" - е точно като при тийнейджъри и подрастващи ученици.  И дъщерите ми го играха на същата възраст, но "незнайно защо"  пораснаха, а толкова други като гледам - не щат

Ами твоите са пораснали, а моят е на 3, а кака му на 6, и предпочитам да изживея момента си! Не знам що си "забравил", че трите его-състояния "дете", "родител" и "възрастен" могат волево да се "превключват"...явно ти харесва да си в ролята на педантичния "родител"+"възрастен", ама не подценявай  "възрастен"+"дете"...дава неповторими възможности за емпатични изживявания с други хора.

преди 42 минути, _ramus_ написа:

Всякакъв тип социална комуникация го примерява, вкл и сред форума и дори тази тема.

Е, и?! Трябва ли да изпитвам страх, че може и да загубя "нивото" си след "приравнителното измерване"?! Само Умът ли е показател за човечност?! Нима "заедността", "общността", макар и обусловена от "животинския" стаден инстинкт, да не ни прави хора!

Верно, че средното ниво на интелект на Тълпата е колкото на най-тъпия индивид в нея, ама па и прекалената изолираност е пак крайност! Аз съм бил доста в "крайности" и вече търся "средата", щото видях, че една птичка пролет не прави, а да се "присъединя" към "елитарността" ...нямам качества...то е очевидно! 

Между другото , в Тора евреите не са пестили нищо от историята си- върховете, спадовете, предателствата , братоубийствените войни и спорове.

Всеки се хвали койт` с к`вото има. Ти как реши, че не се гордеят с това? Или се правиш на християнка и извади християнски добродетели, дето ти липсваха довчера?

преди 11 минути, Myanmar написа:

Всеки се хвали койт` с к`вото има. Ти как реши, че не се гордеят с това? Или се правиш на християнка и извади християнски добродетели, дето ти липсваха довчера?

Бе щом се навъдиха тълкуватели на заглавието "История Славяноболгарская", че било история славно- българска, сметайййй... Те че не са я чели е ясно, ма получиха поприще в нета. Пълно е с малоумници в света, а в интернет дори преобладават. Интернет стана меката на олигофрените.

В тоя ред на мисли, колко пъти ти е нужно да хванеш Валкирия в откровенно невежество и лъжи, та да си убеден че лъже като дърта циганка, всеки път? Тя разбираш ли пътешества, когато никой не пътешества, ама нали разбираш понеже е чифут, има връзки и за нея тва не се отнася. Брейййй, за Бенямин Нетаняху се отнася, ма за Валката не.😆

Валката сега си подготвя следващата лекция по Йииииууудаизъм и ще изригне другата седмица, щото си е бавна. И ще каже че е ходила в Бирма на гости, на самия Адонай- най- най

преди 1 час, Belhor написа:

...

....Не знам от кой пръст си го изсмука това, но ти обичаш да си изсмукваш от пръстите нали? Сатанизъм??? :)

Тази изцепка на Давидовия род още ръси лъжи, а? Срам! При нацисткия холокост християни спасявали евреи, а сега една лъжлива уста пише враждебни думи към християните. Лоши нрави. Образец за лоши нрави.

преди 8 часа, acnekt написа:

Ти си невежа.

Вземе почети малко, т.е. прочети ...

Християни по нашите земи е имало и преди Аспарух ... 

За сведение: Цар Борис I по скоро е княз.... а не хан или кан ... :) Води се още Михаил ... 

Кратко: Твоето е по-голямо от невежество даже = казва се безочие ... = проявяваш вид фанатизъм драги ИИ-чо ... По скоро е мания ... но ... ай ... 

Територията на България е била "малко" по-голяма от сегашната .... НО, остави това .... и като не знаеш какви гонения е имало на българи от въпросните други територии, то достатъчно е да знаеш, че все още по въпросните има българска кръв.  Днес обаче говорим за ЕС = т.е. искат или не, то ние сме европейци, а не потомци на османската империя произлязла от нейде в Азия ... 

И последно: Българския език няма нищо общо с монголския или т.н. вид източени езици ... Да в съвременния има чуждици, но словото си е слово!!! 

п.п. Чети драги, чети и се образовай, а не спори! Излишно е, защото в спора ще лъсва отново и отново твоето невежество чепче или ИИ-чо ... :) Твоят фанатичен начин на мислене определено е опасен за теб ... ще доведе до вид патология ... :) 

Манге ... я си гледай социалните помощи в Берлин ... не се прави на европеец ... 

• Автор
преди 6 часа, Търсещ истини написа:

Тази изцепка на Давидовия род още ръси лъжи, а? Срам! При нацисткия холокост християни спасявали евреи, а сега една лъжлива уста пише враждебни думи към християните. Лоши нрави. Образец за лоши нрави.

Не разбирам защо толкова ви харесва на всички да обобщавате и заклеймявате евреите като най-лошите хора на света?
Лоши нрави има не само при евреите, а и при всички останали народи. Защото народът е съвкупност от хора, а хората са несъвършени. Българите също имат множество характерни отрицателни черти като народ, които са описани от много известни личности.

преди 9 часа, kipen написа:

трите его-състояния "дете", "родител" и "възрастен" могат волево да се "превключват"...явно ти харесва да си в ролята на педантичния "родител"+"възрастен", ама не подценявай  "възрастен"+"дете"...дава неповторими възможности за емпатични изживявания с други хора.

Нищичко не си разбрал от същината на Бърн. Пак си фантазираш свободно и по него. :) Какъв 'възрастен ' превключваш като ти е само имитация и подражание. 

Как възпитавате деца, като самите вие още не сте пораснали. Децата си имат детска градина и други деца. Родители като роля се имитират и подражават от вашите собствени родители... Ама "възрастен" - тук вече е тотален дефицита. децата я карат и тази роля на подражание и имитация и се вижда навсякъде докъде е.

И да ти напомня, че "автентично дете" е в основата от която да се стигне до автентичен "възрастен". Не превключване на роли - за автентичност става въпрос. Именно тя е в дефицит.  За да овладее някой смяната на ролите и това "волево превключване" е работа за малцина и то - само при заварен автентизъм или тепърва да навлязат 'волево' и съзнателно в "състоянието". Чак тогава го превключват "автентично". Останалото е само театър и социални инстинктивизми.

• Автор
преди 11 часа, kipen написа:

П.п тъй като нямам голям опит в писане по форуми

Може би той ще ти помогне, Sound"е :cheers:

https://www.kaldata.com/forums/profile/355776-sound/

преди 9 часа, kipen написа:

да не ни прави хора

Ми... това са част от приказките за свещеността, важността и идеалите на хората-деца. Важното е да сме заедно... щото именно това ни правило Хора. :)

сигурно човек, значи ХОМО, но пък мен ме интересува Сапиенса що го няма в "заедно''-то. :) Няма как да го има - точно в групата Сапиенса няма как да го има. Иначе за тълпата си адекватен. И не крайностите определят поведението на сапиенса, определят само поведението на хомо.

Типично за всяко дете е, че се ориентира само и единствено по "крайностите". Първо си дефинира нещо като "крайност" и след това се ориентира за 'другата крайност'. И после се оправдава и с двете. :)

Всяка религия и идеология ( а това е винаги за Дете и Родител) преди всичко задава "кутийките си" чрез "крайности". Но това няма нищо общо със сапиенса (или "Възрастния" ). Крайностите не са "край" на нищо, но пък на неориентирания и неразбиращите им са нужни опорни точки и си ги нагласят според ползите,изгодата и възможностите си да ги осмислят.  

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.