Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 48 минути, Myanmar написа:

Практика за епохата е, българите нямат авторски права нито над убийствата, нито над ослепяванията. В думите ти прозира тъпа пропаганда срещу българите.

Само един пример - Беласишката битка:

samuil-smaller-e1412716062187.jpg

Ами това според съфорумника ти ,си е чиста милост. Не са ги убили. Само са им извадили очите. По християнски милостиво.

преди 50 минути, Myanmar написа:

Belhor и да се утрепе, няма как да стане толкова омразен, каквито са евреите за света.

да ти кажа,досега не съм срещала евреин, който да си е вързал черна кърпа,че някой някъде си го мрази.  :whist:

И аз не съм опечалена.:whist:Защото съм надменна.:lipstick:

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 4 минути, valkiria1 написа:

Не бе.  Нарушено е летоброенето.

Маламир убива брат си Енравота . В името на същата "права вяра" . Та този Маламир заколвайки брата си ,създал традицията, че някой  може да   заколи брата си, без да му мигне окото-било по причина ,че не могат да разделят педя земя, някоя  жена, някоя коза, било по опричина ,че въобще няма никаква причина. Борис идва след братоубиеца Маламир и  нежно  е извадил очите на сина си, в името на християнството. В името на това същото богоугодно дело взел главите и на най-първите си боляри/ според Стефан Данаилов  и на родата им до девето коляно/Преди това се въртял като пумпал кой да му стане кръстник:  папата или византийския патриарх. Гърците като по- оправни и шмекери изпреварили като пратили един второстепенен  владика да покръсти българското величие и да му напише кръщелното свидетелство. Благодарение на двамата братя оКирил и  Методий, името на царя не се четяло Буриз ,ами Борис,защото българската вежливост "ще ти счупя краката" с гръцкото словесно  "изящество" щеше да се чете "сте ти сцупя краката" .Има и други зрелищни събития в българската история, но затова по-нататък, ако стане дума.

Зарежи българската история, че я омаза здравата. Енравота е убит защото измъкнал вражески пленник от пандела, използвайки родството си с Хан Маламир. Измъкнал го защото го считал за свой брат християнин. Пленника бил византийски епископ, който преди това тайно покръстил Енравота. Да освободиш вражески (византийски) пленник си е предателство и затова Енравота е наказан със смърт! А не защото е бил християнин. БПЦ като какъвто и да го почита, той е предател и никога не е бил нито княз, нито нещо подобно.

преди 18 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Валкирия си е доста надменна. То типично за еврейка

Аз това не го знаех. Още една черна точка на черната дъска. За гой съм чел, но не съм проверявал дали е така.

преди 2 минути, Belhor написа:

Зарежи българската история, че я омаза здравата.

Тя знае само тази част, според която сме създали братоубийствата като национален спорт, защото ги правим "за нищо", в краен случай "за коза".

преди 6 минути, valkiria1 написа:

Ами това според съфорумника ти ,си е чиста милост.

Кой съфорумник?

преди 7 минути, valkiria1 написа:

досега не съм срещала евреин, който да си е вързал черна кърпа,че някой някъде си го мрази

Ама си виждала "билетите", които предоставят екскурзия до концентрационни лагери. Еднопосочно. Така че посмали надменността, че историята се повтаря за тези, които бърже я забравят.

17884832_6.jpg

преди 9 минути, Belhor написа:

Зарежи българската история, че я омаза здравата. Енравота е убит защото измъкнал вражески пленник от пандела, използвайки родството си с Хан Маламир. Измъкнал го защото го считал за свой брат християнин. Пленника бил византийски епископ, който преди това тайно покръстил Енравота. Да освободиш вражески (византийски) пленник си е предателство и затова Енравота е наказан със смърт! А не защото е бил християнин. БПЦ като какъвто и да го почита, той е предател и никога не е бил нито княз, нито нещо подобно.

:lol6: я пак опитай ....Абе за друг е простено да бърка, ама българин  да вземеш да опровергаваш вашите историци, Св. Синод на БПЦ и  и У-кито си е смях голям.

"Когато обаче научава, че Енравота е станал християнин под внушението на Кинам, канът изтълкува това като предателство спрямо родовите традиции и влечение към изконните врагове – ромеите. Той призовава брат си и му нарежда да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ Енравота-Воин бива посечен с меч по заповед на кана.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Енравота

да видим сега, как се произнася и Светия синод на   БПЦ

"Обаче скоро княз Енравота-Боян тайно приел християнско кръщение под влиянието на Кинам. Като узнал това, Маламир опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог". Но князът решително заявил:

- Аз се гнуся от езическите идоли и почитам Христос, истинския Бог, и никой не ще може да ме отлъчи от любовта ми към Него!

Тогава Маламир произнесъл над него смъртна присъда."

https://bg-patriarshia.bg/sv-boyan-enravota

Както се вижда източниците са единодушни!!! Ти какво ще пишеш е без значение.

преди 6 минути, Myanmar написа:

Аз това не го знаех. Още една черна точка на черната дъска. За гой съм чел, но не съм проверявал дали е така.

Тя знае само тази част, според която сме създали братоубийствата като национален спорт, защото ги правим "за нищо", в краен случай "за коза".

Всъщност, сигурно наричат Енравота "княз", защото все пак е бил престолонаследник. Хан Омуртаг обаче го лишава от наследството на трона, когато разбира че е приел християнството. Така трона е наследен от Маламир.

преди 2 минути, valkiria1 написа:

Нямам наблюдения специално за този сайт, ама в други православни много лъжат... Все нещо мъчениците трябва да кажат накрая, все за вярата умират, все непоколебими... малко нагласена работа, по шаблон.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Спокойно . Никой не може да твърди,че ти ,или мненията ти имат някаква тежест.

Повече от твоето, определено. Защо превръщаш темата в клоака за жалките си фанатични излияния? 

преди 2 минути, Myanmar написа:

Нямам наблюдения специално за този сайт, ама в други православни много лъжат... Все нещо мъчениците трябва да кажат накрая, все за вярата умират, все непоколебими... малко нагласена работа, по шаблон.

И като имаш та какво ?

Ще промениш официалното становище на Св.Синод на БПЦ , затова по какъв критерий си избира кой да направи светец.

Абе ти май взе да обиждаш християнската православна вяра :lol6:

преди 3 минути, valkiria1 написа:

:lol6: я пак опитай ....Абе за друг е простено да бърка, ама българин  да вземеш да опровергаваш вашите историци, Св. Синод на БПЦ и  и У-кито си е смях голям.

"Когато обаче научава, че Енравота е станал християнин под внушението на Кинам, канът изтълкува това като предателство спрямо родовите традиции и влечение към изконните врагове – ромеите. Той призовава брат си и му нарежда да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ Енравота-Воин бива посечен с меч по заповед на кана.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Енравота

"Обаче скоро княз Енравота-Боян тайно приел християнско кръщение под влиянието на Кинам. Като узнал това, Маламир опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог". Но князът решително заявил:

- Аз се гнуся от езическите идоли и почитам Христос, истинския Бог, и никой не ще може да ме отлъчи от любовта ми към Него!

Лъжи! Кинам идва за да покръсти българския престолонаследник и така Византия да постигне по- голямо влияние над България. Като научава това, Омуртаг затваря Кинам и лишава Енравота от трона. На него се възкачва Маламир. Той е помолен от брат си Енравота да освободи Кинам и го прави, което разгневавя Омуртаг и след това вече нещата си ги написала. Смърт за предателя. Край.

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Повече от твоето, определено. Защо превръщаш темата в клоака за жалките си фанатични излияния? 

Ши, какво стана с твърдението ти за наличието на троична духовност във всички религии-трябваше да посочиш такъв символ и за исляма ?

преди 29 минути, valkiria1 написа:

българската история

Кажи за вашата история. Там няма ли убийства?! Не са ли българите като деца в това отношение спрямо вас?!

преди 14 минути, Shiniasu написа:

Валкирия е обладала темата като демон мирянин.

преди 13 минути, valkiria1 написа:

Ще промениш официалното становище на Св.Синод на БПЦ , затова по какъв критерий си избира кой да направи светец.

Абе ти май взе да обиждаш християнската православна вяра :lol6:

Аз нямам вяра. Тази Църква е повече твоя, отколкото моя. Прочетох какво пише, и то не противоречи на това, което казва Belhor, а именно, че за пореден път лъжеш, като изопачаваш позицията на БПЦ - в случая за основанията да бъде убит.

преди 2 минути, Belhor написа:

Лъжи! Кинам идва за да покръсти българския престолонаследник и така Византия да постигне по- голямо влияние над България. Като научава това, Омуртаг затваря Кинам и лишава Енравота от трона. На него се възкачва Маламир. Той е помолен от брат си Енравота да освободи Кинам и го прави, което разгневавя Омуртаг и след това вече нещата си ги написала. Смърт за предателя. Край.

ех сега пък лъжи - ти с  това обвинение взе да го караш на конвейр. :lol6:Значи всички лъжат  и Св. Синод и българските историци и У-кито.Работата е там,че ако се иска сериозен източник за информация се търсят сериозни източници.Ти не можеш да претендираш за такъв. И сто пъти да тропнеш с това "Край", то с нищо не прибавя тежест към твърденията ти. На мен ми е все тая. Ти се излагаш ,че на инат твърдиш неща с които влизаш в противоречие с институцията, която е решила кой и за какво да бъде първия и светец .Мисля, че Св. Синод е категоричен за причините да признае Енравота за мъченик.

И това е факта, който цитирах по-горе от сайта на Св. Синод.

преди 10 минути, ncl написа:

Кажи за вашата история. Там няма ли убийства?! Не са ли българите като деца в това отношение спрямо вас?!

Много точно и ясно съм казала  по този въпрос. Просто се върни и прочети. Няма да ви осветлявам поединично. :whist:

току-що, valkiria1 написа:

ех сега пък лъжи - ти с  това обвинение взе да го караш на конвейр. :lol6:Значи всички лъжат  и Св. Синод и българските историци и У-кито.Работата е там,че ако се иска сериозен източник за информация се търсят сериозни източници.Ти не можеш да претендираш за такъв. И сто пъти да тропнеш с това "Край", то с нищо не прибавя тежест към твърденията ти. На мен ми е все тая. Ти се излагаш ,че на инат твърдиш неща с които влизаш в противоречие с институцията, която е решила кой и за какво да бъде първия и светец .Мисля, че Св. Синод е категоричен за причините да признае Енравота за мъченик.

И това е факта, който цитирах по-горе от сайта на Св. Синод.

БПЦ е една доста компрометирана инститруция напоследък... Уикито не лъже. Поне не много. Енравота за християнството си е лишен от трона. Убит е за предателството си. Дори и варварите българи, не наказват два пъти за едно и също нещо.

институцията, която е решила кой и за какво да бъде първия и светец

Не е ли хан Тервел?

преди 8 минути, Myanmar написа:

Аз нямам вяра. Тази Църква е повече твоя, отколкото моя. Прочетох какво пише, и то не противоречи на това, което казва Belhor, а именно, че за пореден път лъжеш - в случая за основанията да бъде убит.

аха. И ти си най важния свидетел. :lol6:

Покажи в реален източник, сведение, което да противоречи на това  на Св. Синод!!!!

преди 14 минути, Belhor написа:

и сега официалния БЪЛГАРСКИ  източник. За втори път!!!

преди 22 минути, valkiria1 написа:

преди 1 минута, valkiria1 написа:

Покажи в реален източник, сведение, което да противоречи на това  на Св. Синод!!!!

Ама ти не четеш, какво ти пиша. Това е твой синод и той е свещен за теб. За мен са това, което са - религиозна организация. Защо и откъде реши, че те пишат историята на България, не знам, но очевидно много ги цениш, щом чак ги цитираш.

Все пак да ти обърна внимание, че няма учебник по история, издаден от БПЦ.

преди 1 минута, Belhor написа:

БПЦ е една доста компрометирана инститруция напоследък... Уикито не лъже. Поне не много. Енравота за християнството си е лишен от трона. Убит е за предателството си. Дори и варварите българи, не наказват два пъти за едно и също нещо.

Енравота е избран за светец от БПЦ и тя ясно е показала защо.

В този случай,без да имаш доказателства от никакъв друг източник, ти обвиняваш не мен, а БПЦ в лъжа !!! Защото аз ползвам нейните източници.

Всъщност и на двете места е споменато предателството, но то изобщо не е съществено за неговата смърт. Тоест източниците  които ползваме  аз и ти са едни и същи, но ти хващаш само този край ,който ти оттърва на теб и на ината ти. Не знам дали БПЦ е компроментирана ,но тя поне е наясно защо си избира светците. Няма лошо да си изкажеш мнението, не не питай мен дали е добре да не спираш да го изказваш като оспорваш  становището на официози без самият ти да докажеш ,че си достоверев източник на информация.

преди 19 минути, valkiria1 написа:

Ши, какво стана с твърдението ти за наличието на троична духовност във всички религии-трябваше да посочиш такъв символ и за исляма ?

Трябваше ли? Не съм знаел, че трябва, а и не мога. Виж от любимата ти кабала мога да посоча доста неща. Така ще ви направя реклама и на евреите. 

• Автор
преди 2 часа, kipen написа:

та след единствения пост на 21.01 вече не пише!

което не му пречи да възкръсне като Христос, но с нов ник! 

колкото и наивна да ти изглеждам, интуицията ми е силна ... :lipstick:

преди 15 минути, valkiria1 написа:

институцията, която е решила кой и за какво да бъде първия и светец

Не е ли хан Тервел?

Енравота е избран за светец от БПЦ и тя ясно е показала защо.

В този случай,без да имаш доказателства от никакъв друг източник, ти обвиняваш не мен, а БПЦ в лъжа !!! Защото аз ползвам нейните източници.

Точно така. БПЦ лъже. А ти, както ти казах, остави българската история, че с такива източници я омазваш здравата.

преди 4 минути, valkiria1 написа:

ти обвиняваш не мен, а БПЦ в лъжа !!! Защото аз ползвам нейните източници.

Доживяхме еврейка да се осланя на Българската православна църква за историческите факти haha.png

преди 5 минути, Myanmar написа:

Ама ти не четеш, какво ти пиша. Това е твой синод и той е свещен за теб. За мен са това, което са - религиозна организация. Защо и откъде реши, че те пишат историята на България, не знам, но очевидно много ги цениш, щом чак ги цитираш.

Все пак да ти обърна внимание, че няма учебник по история, издаден от БПЦ.

И на какво ми обръщаш внимание, че не разбрах бе смешник ? Я, ми покажи ВАШ  учебник  по история в който да не е описано събитието по същия начин по който е описано в посочените източници ?

"Според сведения на византийския писател Теофилакт Охридски (XI -началото на XII век) Енравота моли брат си да му даде пленника Кинам, който още се намира в тъмницата. Без да знае причината за молбата му, Маламир я удовлетворява. Когато обаче научава, че Енравота е станал християнин под влиянието на Кинам, ханът тълкува това като предателство спрямо родните традиции и симпатия към Византия. Той извиква брат си и най-напред с увещания, а после със заплаха се опитва да го накара да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ Боян-Енравота е посечен с меч по заповед на хана.
След това княз Боян-Енравота прекланя глава под меча и приема мъченическа смърт – някъде около 833 г. Вероятно скоро след това е канонизиран. Така той става първият познат в историята български светец. Неговата памет се чества на 28 март"

преди 1 минута, Belhor написа:

Точно така. БПЦ лъже.

Не е вярно (в случая). Тя те лъже, че позицията на БПЦ е в противоречие с това, което написа като причина да бъде убит предателя.

току-що, valkiria1 написа:

И на какво ми обръщаш внимание, че не разбрах бе смешник ? Я, ми покажи ВАШ  учебник  по история в който да не е описано събитието по същия начин по който е описано в посочените източници ?

"Според сведения на византийския писател Теофилакт Охридски (XI -началото на XII век) Енравота моли брат си да му даде пленника Кинам, който още се намира в тъмницата. Без да знае причината за молбата му, Маламир я удовлетворява. Когато обаче научава, че Енравота е станал християнин под влиянието на Кинам, ханът тълкува това като предателство спрямо родните традиции и симпатия към Византия. Той извиква брат си и най-напред с увещания, а после със заплаха се опитва да го накара да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ Боян-Енравота е посечен с меч по заповед на хана.
След това княз Боян-Енравота прекланя глава под меча и приема мъченическа смърт – някъде около 833 г. Вероятно скоро след това е канонизиран. Така той става първият познат в историята български светец. Неговата памет се чества на 28 март"

Аз до момента не съм коментирал истината. Коментирах твоето лъжливо тълкувание, както и лъжата, че източник на БПЦ те подкрепя.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.