Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 1 час, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

затова процентила на богати и образовани им е голям ,просто защото са едно затворено и негостоприемно общество

Абе циции са, които вместо да живеят и да помагат събират пари. Въпросът е защо живеят изобщо.

преди 58 минути, valkiria1 написа:

Излиза ,че цялата ви история не се е състояла.

Иска ти се, българомразке.

преди 28 минути, valkiria1 написа:

Как се беше изразил Радой Ралин

Ти и от сатира не разбираш. Не си достойна да цитираш български поети. Не си дорасла. Сигурен съм и че Бай Ганьо не разбираш, че е осмиване на такива като теб.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 36 минути, васил козарев написа:

То па и една история има в светите писания, то едно чудо. Вестник "Работническо дело" на първи век. По-точно едно по иначе приложение на въпросния вестник. 

Значи , когато се оказах ,за първи път в отвъдното пред Господ и Той ми каза ,че съм за Рая ,не бях чел Библията ,нито бях чел някакви свети писания ,бях гледал само ,,Библия за деца" и то смътно си спомнях сериялчето и кратки разговори за Господ с малко хора,но пак Господ ми каза ,че съм за Рая . Втория път при господното проявление пак така .След това се минаха години преди да изчета Библията и разни свещени писания на други религии за последните около 5 години ,И какво установих ,че всъщност да четеш Библията и останалите свещени писания на другите религии е пълна загуба на време .

Какво като познаваш религиозните писания ,? С тези си познания няма да устроиш по - хубава вечност за себе си .А само добрите дела ще ти подсигурят райски живот .

преди 6 минути, Myanmar написа:

Абе циции са, които вместо да живеят и да помагат събират пари. Въпросът е защо живеят изобщо.

Ти и от сатира не разбираш. Не си достойна да цитираш български поети. Не си дорасла. Сигурен съм и че Бай Ганьо не разбираш, че е осмиване на такива като теб.

Возя един евреин с таксито ,и сметката му беше 2,83 ,той ми дава 5 лева ,аз му връщам 2 лева ,и той моля ти се чака 17 стотинки,аз му връщам една монета 10 стотинки ,една 5 стотинки и една 2 стотинки ,и той моля ти се ми вика ,, - Сега пък и жълти ли ми върна " сигурно е чакал да му направя 3 стотинки отстъпка и да му върна 20 стотинки на цяло ,а тоя същия кара джип за 20 бона. 

Друг евреин пък оставя по 50 стотинки бакшиш.

преди 21 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

установих ,че всъщност да четеш Библията и останалите свещени писания на другите религии е пълна загуба на време .

Какво като познаваш религиозните писания ,? С тези си познания няма да устроиш по - хубава вечност за себе си .А само добрите дела ще ти подсигурят райски живот .

Не бих бил толкова краен. Не заради райския живот, което не ми е в полезрението, а заради Писмените истории. Христос е надвил над Тангра и Залмоксис по нашите земи със своите писмени истории. Прочее и за Орфей знаем по написаното на гръцки. Ако българи и славяни имаха писмена история, ех-е-е. 
Заради това и Паисий е родоначалник на Възраждането, защото оставя нещо написано. А Библията е написана енциклопедия на еврейския народ. Сори, не на българския, но в нея има общочовешки явления. Може да са пристрастни, ненаучни, преувеличени, но са останали като архив. В другите религии- също, има някакви митове, притчи, които са поучителни и дават напътствия. Този направил така и се случило еди какво си, онзи направил иначе и загубил. А това е хубавото на митовете. ПАМЕТТА ЗА ТЯХ като за нещо важно в живота. В този смисъл Паисий ни дава пример, че имаме свой Стар завет, а след Левски и Нов- със свой месия и апостоли. Ама били митологизирани... че естествено, Херкулес и Даниил да не са по- малко митологични? Та жалко, че нямаме древна книжнина, която да ни служи и днес. Нищо, де, ако пазим митовете си от Възраждането пак е добро.

Другото е, че за делата си абсолютно прав. Най- добро училище е животът, а не митовете и читанките. На 100%. Но пак с уговорката за писмеността- какво е опит, който не е предаден? Все едно Гаутама да е умрял, без ученици- пълна забрава, гаранция.

Та това ми беше среднощното мнение- активен живот и документиране на важните неща правят култура и цивилизация.

преди 2 минути, Търсещ истини написа:

В този смисъл Паисий ни дава пример, че имаме свой Стар завет, а след Левски и Нов- със свой месия и апостоли. Ама били митологизирани... че естествено, Херкулес и Даниил да не са по- малко митологични? Та жалко, че нямаме древна книжнина, която да ни служи и днес. Нищо, де, ако пазим митовете си от Възраждането пак е добро.

Това ми хареса много, искрено ми хареса. Хиляди пъти, когато съм се замислял върху съдбата на Левски, съм си давал сметка, че има нещо Христово в него. Ако щеш предателството от свои... Ако щеш дори в чрезвичайната комисия има българин, и неговото измиване на ръцете е по-метафорично от онова на Пилат Понтийски, той отсъжда по османския НК... 

И в образа на Левски и неговите апостоли, и равноапостоли, пророци /Раковски, Ботйов, Бенковси и пр/ има митологизиране... 

Та, тази ти мисъл беше истинско попадение. 

преди 2 минути, Търсещ истини написа:

Не бих бил толкова краен. Не заради райския живот, което не ми е в полезрението, а заради Писмените истории. Христос е надвил над Тангра и Залмоксис по нашите земи със своите писмени истории. Прочее и за Орфей знаем по написаното на гръцки. Ако българи и славяни имаха писмена история, ех-е-е. 
Заради това и Паисий е родоначалник на Възраждането, защото оставя нещо написано. А Библията е написана енциклопедия на еврейския народ. Сори, не на българския, но в нея има общочовешки явления. Може да са пристрастни, ненаучни, преувеличени, но са останали като архив. В другите религии- също, има някакви митове, притчи, които са поучителни и дават напътствия. Този направил така и се случило еди какво си, онзи направил иначе и загубил. А това е хубавото на митовете. ПАМЕТТА ЗА ТЯХ като за нещо важно в живота. В този смисъл Паисий ни дава пример, че имаме свой Стар завет, а след Левски и Нов- със свой месия и апостоли. Ама били митологизирани... че естествено, Херкулес и Даниил да не са по- малко митологични? Та жалко, че нямаме древна книжнина, която да ни служи и днес. Нищо, де, ако пазим митовете си от Възраждането пак е добро.

Другото е, че за делата си абсолютно прав. Най- добро училище е животът, а не митовете и читанките. На 100%. Но пак с уговорката за писмеността- какво е опит, който не е предаден? Все едно Гаутама да е умрял, без ученици- пълна забрава, гаранция.

Та това ми беше среднощното мнение- активен живот и документиране на важните неща правят култура и цивилизация.

Документиране - в днешно време се документира всичко. Моята мисъл беше ,че религиите с нищо не допринасят за развитието ,а че допринасят за застой . Ние затова в последните години се развихме като цивилизация ,защото повечето от изобретателите са били религиозни колкото за пред хората .

А и ти искаш запазване на историята ,а не религиозни текстове.

преди 43 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

и той моля ти се чака 17 стотинки,аз му връщам една монета 10 стотинки ,една 5 стотинки и една 2 стотинки ,и той моля ти се ми вика ,, - Сега пък и жълти ли ми върна "

haha.png

Сега измислих един виц:

Знаете ли защо евреите имат 600 заповеди, а християните само 10? Моше като взел 10-те заповеди, разбрал, че са безплатни и все се връщал за още и още.

- Авраам, ти знаеш ли, че Моше е станал пед*раст?
- Какво!? Спрял е да си плаща заемите ли?
- Не бе! В добрия смисъл на думата.

преди 2 минути, Myanmar написа:

haha.png

Сега измислих един виц:

Знаете ли защо евреите имат 600 заповеди, а християните само 10? Моше като взел 10-те заповеди, разбрал, че са безплатни и все се връщал за още и още.

Дано го запомня ,защото оня виц за шивача панталона Господ и светът ,много върви в таксито.

преди 1 час, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

А само добрите дела ще ти подсигурят райски живот .

Според анжелизма може и да е така, но не и при християнството.

преди 2 минути, ncl написа:

То Анжелизъма е важен , другите религии са ми конкуренция ,и са измислени като вид бизнес.

преди 35 минути, Myanmar написа:

е, какво да ви харесва човек, като вие самите не се харесвате :

"Колкото и да ни е тъжно, трябва да признаем факта, че ние, съвременните българи, не сме наследници на Ботев и Левски. По силата на естествения отбор ние сме наследници на техните предатели и убийци", заяви Иво Сиромахов с публикация в социалните мрежи. Наследници сме на онези, които са пратили капитан Петко войвода в затвора. На онези, които са застреляли Алеко Константинов. На онези, които са отказали вдовишка пенсия на Венета Ботева. На онези, които са оставили брата на Апостола – опълченеца Петър Кунчев да умре от глад, просейки по улиците на Карлово. На онези, които са клали Стамболов на „Раковска“.

На онези, които са удушили с връв Гео Милев. На онези, които са разстреляли Вапцаров. На онези, които са пратили синовете на Райна Княгиня в комунистическите лагери на смъртта. На онези, които след 1944 година са избили целия елит. Наследници сме на приспособленците.На нагаждачите. На опортюнистите. На „преклонената главица сабя не я сече“. Дарвин е прав. Не оцеляват най-смелите, най-силните и най-достойните. Оцеляват най-приспособимите.".-

Източник :

преди 46 минути, Търсещ истини написа:

В този смисъл Паисий ни дава пример, че имаме свой Стар завет,

Пак се изказваш без да знаеш понятията.Сега да те нарека ли лъжец:lol6:Евреите нямат понятие като  Стар завет.

Това е измислица на християнските апологети. Евреите имат  תנ״ך

преди 25 минути, ncl написа:

какво е това анжелизъм ?

преди 1 минута, ncl написа:

:lol6:

Ясно.Няма нужда повече от първите две встъпителни изречения. Очакват се копирани цитати и произволните им тълкования. Нещо опростено и категорично .Трябваше да завърши поне с едно "Амин" ,че да не прилича на готварска рецепта.

преди 45 минути, valkiria1 написа:

е, какво да ви харесва човек, като вие самите не се харесвате :

Добре, българомразке.

Иво Сиромахов е човек, който уважавам, но той е литератор и пише книги, които трябва да продаде. Иначе съм съгласен и с тази самокритика, донякъде. Аз съвсем не смятам народа си за идеален, обратното би било заблуда. Аз харесвам България въпреки недостатъците ѝ, а не защото ги няма. Ти беснееш, защото се причисляваш към проклет народ без земя и това ти боде очите. Някакъв българин преди 1000 и кусур години ослепил друг, друг убил втори преди 200 години. Това е твоята реторика. Жалка.

Все пак, твоята омраза към България не открива по-важното в тези думи:

Цитат

Наследници сме на онези, които са пратили капитан Петко войвода в затвора.
На онези, които са застреляли Алеко Константинов.
На онези, които са отказали вдовишка пенсия на Венета Ботева.
На онези, които са оставили брата на Апостола – опълченеца Петър Кунчев да умре от глад, просейки по улиците на Карлово.
На онези, които са клали Стамболов на „Раковска“
На онези, които са удушили с връв Гео Милев.
На онези, които са разстреляли Вапцаров.
На онези, които са пратили синовете на Райна Княгиня в комунистическите лагери на смъртта.

Че ние сме имали капитан Петко войвода.
Че ние сме имали Алеко Константинов.
Че ние сме имали Христо Ботева.
Че ние сме имали Васил Левски.
Че ние сме имали Стамболов.
Че ние сме имали Гео Милев.
Че ние сме имали Вапцаров.
Че ние сме имали Райна Княгиня.

А по тези неща вие, евреите, никога няма да ни стигнете, защото сте дребни злобни душици, каквито ти представляваш в цялата им дребнавост и злоба и тук, във форума.

преди 1 час, Myanmar написа:

А по тези неща вие, евреите, никога няма да ни стигнете

Съвсем не е така, ще спомена само Айнщайн, любимия ми Спилбърг, Хайне.....

Освен това, абе, всички които пишем тук, сме евреи...някои са по-злобни, други са по-малко злобни...

преди 4 минути, Sleda написа:

Освен това, абе, всички които пишем тук, сме евреи...

:offtopic_s:

Не всички ... ;) Някои тук са без користна цел ... Просто се информират ...  ;) 

преди 5 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

А и ти искаш запазване на историята ,а не религиозни текстове.

Това, което остана от религиите е моралът в тях. Обаче той е предаден чрез историите на личности. Ако погледнеш на Стария завет ще видиш, че в него има история, география, политика, поезия, църковно строителство , етически възгледи и още, което ще рече, че е била една енциклопедия, която странстващият евреин е можел да мушне в торбата и да пренася в места и поколения. Мислите на Мохамед, Буда и Конфуцй също са нещо, което може да се сметне за история- отразяват нещо минало. Че разказите на Херодот- бащата на историята са пълни с толкова митични герои, за които не пише другаде освен при него. Та, религиозните текстове са истории, култура на човечеството, с тази разлика, че са вплетени безплътни и вечни същества, наречени богове... които са пак история за мисленето на човека.

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

Това, което остана от религиите е моралът в тях.

Остава ... ;) Все още има религии ... Да, за това са въпросните религии = да бъде наследен вид морал. Грубо казано. 

Дадена религия може да се осланя на вид завети и стриктно да спазва същите или да позволява на своите вярващи свободна воля по отношение на техния начин на живот, без да играе роля на контрольор. Нормално е вид консервативни в своето вероучение да не им се харесва друго вероучение. В следствие на това човечеството е между това: То, само да се управлява или някой да го управлява. Определени индивиди изключително желаят това да са те или само и единствено вид елит в обществото. 

Надмощието, драматизма, е, кой да е елита и дали ти се стремиш да си в него или не?! Всеки дръзнал да оспори вид авторитарност ще се подложи на вид "културна" критика. 

Кратко и вулгарно: Всеки който държи "нож" се чувства силен. ;) В днешно време "ножа" са паричните средства. 

преди 11 часа, _ramus_ написа:

:) Невежи фантазьори няма как да определят чия, каква, и относно какво, е дадена тема. Още повече с личното си участие на псевдобудизъм, лицемерие, лъжи и тийн-реторики.

Това се опитвах да ти кажа. При положение, че не разбираш изобщо какво е будизъм, няма как да знаеш и какво е псевдобудизъм. Религия и духовност също. От психология също нищо не разбираш, ако разбираше, нямаше да ставаш за смях из други форуми, в които професионалисти и експерти набързо те сложиха в проходилката и ти доказаха, че си нескопосан лъжец и пълен аматьор във всички области. Видял Дони и Нети и хоп! - рамус станал експерт по будизъм, духовност и психология, но не знае що е вътрешен мир и кога да си затвори устата.

преди 14 часа, badr написа:

При следваща такава изцепка ще се погрижа да получиш време за размисъл.

В правото сте си! 

За мен не е проблем времето за размисли. 

Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед. 

Да, бях рязък. Да, компрометирах се. Нека бъдат доволни! НО, не приемам и аз тяхното поведение. 

Уви, преди да съм личност съм българин!!! Когато някой хули целия ни народ = съм готов да понеса каквото и да е "наказание", но не и да променя вид мое възприемане на казаното от друг по отношение на българите!!!

Не съжалявам!

За да се върнем към основната тема, пускам една чужда мисъл, която има отношение.

"Духовността е култура и красота". Възприемам го, че духовен е човек, който познава и възпроизвежда съвременната му култура. Понятието е доста свободно като определение и заради това подходящо Вж. https://bg.wikipedia.org/wiki/Култура

• Автор
преди 8 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Само за информация първите четирима по богатство са ,,Джеф Безос - с неустановена религия,Бил Гейтс - агностик , Уорън Бъфет - атеист, Бернар Арно - също няма данни за религиозна принадлежност".

Ставаше въпрос не за религиозна принадлежност, а за етническа.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Това, което остана от религиите е моралът в тях

Моралът е много относително понятие.
Моралните норми на едно общество, може да са коренно противоположни на тези в друго общество.

преди 8 часа, valkiria1 написа:

тъй ,тъй давай сега с обидите,че то друго не ти остана .Това е дежурен аргумент при липса на стойностно възражение.или когато те хванат натясно. Със или без рецепта, фактът е очевиден: свидетели сме как не четеш източниците, които цитираш и спориш за единия си инат. Още по смешния вариант е,че те са лъжливи, когато са цитирани от мен, но са верни, когато ги цитираш ти. Надникне ли се в кошарата, със сигурност може да се извадят още един кош канони от същата категория.

Не виждам обиди. Ако въпроса ми те обижда, това е твой проблем. Източници изкривяващи истинската история, за мен не са източници. Сама каза че те признават предателството, но видиш ли не това била причината за присъдата. И заплуваха едни корабчета... едни мъченици. По него време дори приемането на вярата е предателство срещу държавата и рода български. Защото империята се опитва чрез вярата, да сломи и превземе България отвътре. КОето не е никак християнско. Какво е това християнство, което иска да подчини един народ на друг? Това е политика! Мръсна, византийска политика. Същата мръсна политика, заради която в средновековието са измъчвани и избити хиляди невинни в името на Бога! И която отдавна е заклеймена от всеки нормален човек.

• Автор
преди 18 часа, Търсещ истини написа:

се отнася и с враждебни думи към някои деноминации на християнството

Всеки е свободен да критикува това което не му харесва и не одобрява. 

преди 8 часа, Myanmar написа:

Абе циции са, които вместо да живеят и да помагат събират пари. Въпросът е защо живеят изобщо

А справедливо ли е, едни хора да се трудят денонощно и да дават всичко от себе си, за да помагат вечно на други хора, които спят спокойно и се излежават без да им дреме за собственият им живот?

преди 34 минути, Belhor написа:

Какво е това християнство, което иска да подчини един народ на друг? Това е политика! Мръсна, византийска политика. Същата мръсна политика, заради която в средновековието са измъчвани и избити хиляди невинни в името на Бога! И която отдавна е заклеймена от всеки нормален човек.

Това е най-смисленото нещо, което съм прочела от теб!

преди 1 час, Търсещ истини написа:

"Духовността е култура и красота".

Тя, духовността, не носи в себе си естетика. 

Започнем ли да казваме това е красиво, а това не, то определено бягаме от обективността. 

Да, чрез вид изразност показваме своята духовност, но започнем ли да се съобразяваме дали ще я приемат за красива, морална и т.н , то това означава вид порядък, а не духовност. 

Дори в хаоса може да се намери красота, стига да настроим сетивата си. ;) 

преди 48 минути, Belhor написа:

византийска политика

Нещо бъркаш византийската политика с римската политика. 

Да, имало е, вид схизма между "византийската църква" и "българската църква", и да, същата по някакъв "начин" продължава, но това е проблем на Църквата, а не вид държавна политика. 

Друга религия е водила вид "война" в името на Бог. Това е в  миналото. 

В днешно време по скоро нещата опират до вид идеология, а не до политика. И да, идеологически борби все още има. Същите обаче нямат нищо общо с религията и/или духовността. 

@by_chechi го каза простичко и вулгарно с едно клише: "По-добре живо "куче", отколкото мъртъв лъв". ;) = Не е проблем, че на смятат за псета. Може да не сме симпатични, но носим лъвско сърце! 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

За да се върнем към основната тема, пускам една чужда мисъл, която има отношение.

"Духовността е култура и красота". Възприемам го, че духовен е човек... 

Можем ли да се съгласим, че представата за "духовно" включва огромно множество представи, включително религиозни, често противоречиви, чийто източник е някаква вътрешна жажда. Жажда за какво според теб? 

Представата за "духовно" се свързва и с представата за "освобождение". От какво трябва да се освободим, какво трябва получим или прекратим, за да станем  духовни човеци?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.