Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 12 минути, Śūnyatā написа:

Твърдиш ли, че маниите (в духовен смисъл) не могат да бъдат успокоени окончателно? 

Тоест, освобождението и просветлението са невъзможни. Например, нещо което си желаел или жадувал не е възможно да спреш да го желаеш. А спокойствието и мира са мираж, илюзия и заблуда. 

Не са ! " Омръзнало им да ядат пасти ! Ами сух хляб да ядат тогава ! " (виж по-горе !)

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 5 часа, Belhor написа:

империята се опитва чрез вярата, да сломи и превземе България отвътре. КОето не е никак християнско. Какво е това християнство, което иска да подчини един народ на друг? Това е политика! Мръсна, византийска политика

И аз това им обяснявам. Че религията е било средство за установяване на централизирана власт и подчинение на други народи, когато владетеля се явява и Божия наместник. Твърде романтично се гледа на тази история, сякаш е някакъв персонален избор и вътрешно влечение.

преди 5 часа, Aumi написа:

хора, които спят спокойно и се излежават без да им дреме за собственият им живот

Това не са хора, които имат нужда от помощ. И това, че има търтеи няма как да оправдае евреите, че са циции и не помагат на хората, които имат нужда от помощ.

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Можем ли да се съгласим, че представата за "духовно" включва огромно множество представи, включително религиозни, често противоречиви, чийто източник е някаква вътрешна жажда. Жажда за какво според теб? 

Аз мога да отговоря. Нещо, което ни прави хора - въображението.

преди 2 часа, by_chechi написа:

И грешка !

п.п. Духовността има "пряка" връзка с познатото на теб = характер!

Твоя характер може да е "твърд", но зад него да стои "нежна" душа. Тя душицата ти няма нищо общо с духа!!!

ОК, ти като душевност може да си "стабилен", но на другото ниво ... да не си ... именно тук идва вярата. Да вярваш, защото то не е само за теб, а за друг или други! Да, да се жертваш за един друг е едно, но за други е ... там няма Его .... Там има нещо по-висше ...  

преди 1 час, Shiniasu написа:

Хайде стига си ръсил глупости. Какво като е една държава, след като румънците са съвсем различна народност и говорят съвсем различен език? Точно чужбина си е било.

Да, различни държави. 😀

OIP.4DKFrr7q7AWM0tmtmpLHqwHaEc?pid=Api&d

преди 23 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

доближи до Господ

До Бог!!!

Господ е посредника, но ... подробности .... 

преди 2 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

До Бог!!!

Господ е посредника, но ... подробности .... 

Зависи според разбирането ,всеки нарича ,,Висшия разум" с различни имена ( Господ ,Отец,Създателя , Висша Сила и там още дузина имена ... ) 

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Ок, духът е гладен, изпитва жажда, но с какво точно се храни?

Аз не вярвам в наличието на дух, но духовните неща касаят нематериалните. И изразяват някакви човешки стремежи - към естетика, към съвършенство, към добродетели и т.н.

преди 1 минута, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

,,Висшия разум"

Известна ми е тази нова "религия" ... но раз ум ... не води до Бог, а до друго място в бъдеще време. ;) 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Духовността е просто познаване и спазване на религиозни практики - това до момента .

Това е само едното значение на думата. Духовността не се изчерпа в религиозните практики. Например душевните страдания от несподелена любов.

преди 15 минути, Śūnyatā написа:

Твърдиш ли, че маниите (в духовен смисъл) не могат да бъдат успокоени окончателно? 

Тоест, освобождението и просветлението са невъзможни. Например, нещо което си желаел или жадувал не е възможно да спреш да го желаеш. А спокойствието и мира са мираж, илюзия и заблуда. 

Нищо подобно не твърдя. Какво е освобождението? Преминаване в една по-висша форма на осъзнатост, т.е. животът не свършва с въпросното освобождение. Заменяма личното с нещо надличностно; целият този живот, който познаваме остава назад в миналото... Нямаме желания които да ни върнат към него, защото този етап е вече извървян. А какво е след това, няма как да разберем освен неясно в настоящата си позиция и с това си съзнание. Можем само да разчитаме на твърденията на по-запознатите, че животът е вечно движение и вечна промяна. А духовният глад в случая може да се уподоби на желанието да продължиш напред към все още неизвестното.

преди 1 час, acnekt написа:

Той, Кунчев, е бил в <<^^чужбина^^>>.

Така е. Левски е бил в чужда империя, а Ботев е говорил с населението на Български и оттаък Дунава. Нещата са относителни.

преди 11 минути, acnekt написа:

Да, различни държави. 😀

Ти като отговаряш, е добре първо да прочетеш внимателно написаното и да помислиш малко.

Хайде стига си ръсил глупости. Какво като е една държава, след като румънците са съвсем различна народност и говорят съвсем различен език? Точно чужбина си е било.

Преселниците са били толкова много, че в Браила се е е говорило на български. Други преселения са в Бесарабия.

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Ти като отговаряш, е добре първо да прочетеш внимателно написаното и да помислиш малко.

Какво да чета? Има определени граници. Ти твоята къща като туриш оградата и на съседа къщата ли е твоя? Или няма ограда и разбираш, че е не е твоя, защото говорят на друг език, различен от твоя?

Какво има да чета и да мисля? 
Ти мисли.

преди 11 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Зависи според разбирането ,всеки нарича ,,Висшия разум" с различни имена ( Господ ,Отец,Създателя , Висша Сила и там още дузина имена ... ) 

Аз си ползвам само моето име. А всеки си избира дали да има проекции.

преди 9 минути, acnekt написа:

Ти твоята къща като туриш оградата и на съседа къщата ли е твоя?

Ти ореш ли чуждия двор?!

п.п. Оградата е за животните, а не за човеците!!!

преди 4 минути, acnekt написа:

Какво да чета? Има определени граници. Ти твоята къща като туриш оградата и на съседа къщата ли е твоя? Или няма ограда и разбираш, че е не е твоя, защото говорят на друг език, различен от твоя?

Какво има да чета и да мисля? 
Ти мисли.

Трудно ми е да мисля и за теб. Научи се сам да мислиш.

В случая твоето разбиране за "чужбина" е напълно без значение. Коментираме Ботев и Левски. Достатъчно ясно е написано:

"Но кълни, майко, проклинай

таз турска черна прокуда,

дето нас млади пропъди

по тази тежка чужбина -

да ходим да се скитаме

немили, клети, недраги!"

преди 6 часа, kipen написа:

...още с "редник Раян", в което "издигна" на нов пиадестал "пропагандата" за "геройската саможертва" в рамките на дни на 200 000 "американски жертвени агнета" в Нормандия, а пък други "косвени жертви" на 20 000 000 руснаци, примерно, едва ли не нямат значение за "победата"...нещо "ме жегна", че тоз започва "да се насира" с пропагандата...

Добре че ми напомни, “Спасяването на редник Райън” ми е любим, ще си го гледам пак  😃 :emoji_objects-14:

Не знам кой се “насира”, дрисъкът не “рядко” (ама е рядко) човешко явление, мнооого дрисък има по света.

А духовният глад в случая може да се уподоби на желанието да продължиш напред към все още неизвестното.

И до къде ще те доведе фаустовската жажда за познание? До още повече неизвестност. Не схващам смисъла. 

Какво е освобождението? Преминаване в една по-висша форма на осъзнатост, т.е. животът не свършва с въпросното освобождение. 

Основата на освобождението е заложена в безкрайното отчаяние. Технически животът не свършва, а се изчерпват жаждата за вечно съществуване и всички представи за "живота". 

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

...защото се чувствам измамен от другите религии и не искам други да си губят времето с глупости.

Епа ,от части 95 % от религиите са заблуда.

Занимавай се с Наука , колкото можеш . Не е задължително върхове да постигаш . Тя също дава Вяра ....При това достоверна , доказана , а не измислена ! :nono: 

преди 14 часа, Myanmar написа:

Добре, българомразке.

Все пак, твоята омраза към България не открива по-важното в тези думи:

Че ние сме имали капитан Петко войвода.
Че ние сме имали Алеко Константинов.
Че ние сме имали Христо Ботева.
Че ние сме имали Васил Левски.
Че ние сме имали Стамболов.
Че ние сме имали Гео Милев.
Че ние сме имали Вапцаров.
Че ние сме имали Райна Княгиня.

А по тези неща вие, евреите, никога няма да ни стигнете, защото сте дребни злобни душици, каквито ти представляваш в цялата им дребнавост и злоба и тук, във форума.

Здравей българско левче,

хубаво сте имали свестни хора. Обаче по стара българска традиция сте ги погубили сами. Просто сте сменили методите.

преди 14 часа, Myanmar написа:

А по тези неща вие, евреите, никога няма да ни стигнете, защото сте дребни злобни душици, каквито ти представляваш в цялата им дребнавост и злоба и тук, във форума.

А, опазил ни Адонай да  прибираме отпадъка по света.

Винаги взимаме най-доброто и най-стойностното. Наш външен министър е Габи Ешкенази, потомък на български евреи от Пловдив. Невероятен сладур. Аз съм му голяма фенка още от времето, когато беше шеф на Генщаба.

преди 28 минути, Śūnyatā написа:

И до къде ще те доведе фаустовската жажда за познание? До още повече неизвестност. Не схващам смисъла. 

Не си разбрал фаустовската жажда ....За това Гьоте е велик , а пък ти не си ....

Фаустовската жажда отразява по художествен начин , достъпен от всеки за разбиране , какъв е Смисълът на Живота - да го умножаваш и развиваш , оставяйки нещо ценно и градивно след себе си .:nono:

преди 3 минути, valkiria1 написа:

А, опазил ни Адонай да  прибираме отпадъка по света.

По сводка от миналото:

Един "тарикат" живееше 6м. в САЩ и 6м. в България. 

На един  въпрос отговори: В Америка балъци бол!!! :) Един умира, сто се раждат ... :) 

За какво ни е да живеем в "бунището", а?! :) 

преди 20 минути, valkiria1 написа:

...Винаги взимаме най-доброто и най-стойностното. Наш външен министър е Габи Ешкенази, потомък на български евреи от Пловдив. Невероятен сладур. Аз съм му голяма фенка още от времето, когато беше шеф на Генщаба.

Има си хас евреин да не се уреди на "топло" място - интересчии .....! :) 

Големи сладури - Бог им е Парата (Златния Телец) ! :lol6:(само за сведение - имам и лични контактИ)

a_1153402579_NewYork.JPG

....с което религията им се изчерпва . Останалото е хилядолетна практика . :)

преди 2 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

За какво ни е да живеем в "бунището", а?! :) 

ти си беден български пенсионер. Безобиден хапльо и дрънкало.

Можеш да живееш само в България. Личностно,социално и  национално обречен да живееш в абсурда,който сами сте си създали. Примири се.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.