Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 37 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

С по-добро! ;) 

НО, не забравяй, че човек греши, т.е. не всеки мирянин е светец ... ;) 

Все пак пред избора Левски и Хр. Ботев = ще застана зад Левски!!! Едно е тук по тези земи да отстояваш нещо, а друго е да си на вън. 

Кратко: твърде много станаха "Хр. Ботевци", а на терен малко ... и какво правим?! Мъ?! Не съм от тези които викам "неволята"!!! 

Левски също е бил в Румъния. В чужбина, но НЕ се е водило чужбина, защото е било една държава. Според теб е чужбина. Било е една държава. Османската империя.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 4 часа, Aumi написа:

Ставаше въпрос не за религиозна принадлежност, а за етническа.

.

Е ,етническа група ,например грузинците са с много голяма религиозна търпимост ,защото там е Грузия има много бракове с различни вероизповедания .Грузинците например са етнос , с като евреите са вероизповедание.

преди 8 минути, acnekt написа:

Левски също е бил в Румъния. В чужбина, но НЕ се е водило чужбина, защото е било една държава. Според теб е чужбина. Било е една държава. Османската империя.

Драги ми ИИ-чо. Първо си спретни своята мисъл, а не гледай моята. Този който разбира = схваща за какво идва реч. 

Това, че не разбираш от много неща стана известно!!!

Бъди жив и здрав и както ти ми пожела: Весели празници!!!

п.п. Поне малко трябва да разбираш от нещо, за да вземаш становище по него, иначе си остава вид провокация!!!

преди 27 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:
преди 31 минути, by_chechi написа:

Смирение е да укротиш собствените си бясове... ! :nono:...по религиозно му - да приемеш Бог в сърцето си...

:) Не съм бесен, а гневен. :) Нещо пак ме прати в различна категория ... :) 

Смирение не е Примирение....едното е свързано с укротяване, а второто с потискане и изтласкване "некъде си" .... ама от там се "връща обратно" като Гняв!  Рамуса толко пъти споменава Разума, ама кой ли "чува", повечето "слушаме".  А таман с този атрибут може да има разбиране, което е интегриране, а не отхвърляне(потискане или изтласкване). 

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Словосъчетанието "духовна храна" всъщност дава някои насоки за размисъл, които е добре да се последват. Може да се направи асоциацията с храната необходима на физическото тяло, за да може то да функционира и да се развива. Без храна то е обречено на безсилие и смърт. Същото е с духа и духовната храна с която следва да го подхранваме. Така че този духовен глад е наличен изначално в човека, защото човек е в основата си дух. Този духовен глад обаче е заглушен от нисшите илюзорни желания (тези произтичащи от кама лока).

Човекът трябва да избере коя природа да подхранва в себе си. 

Ок, духът е гладен, изпитва жажда, но с какво точно се храни? Какво се разбира под "духовна храна", представи ли, възгледи ли, някакви субстанции ли? И кога духът разбира, че се е нахранил, че е сит или преял? 

преди 1 минута, kipen написа:

укротяване

:) 

Укротяват се животни ...

Благодаря, че ме развесели ...

преди 4 часа, Търсещ истини написа:

.

"Духовността е култура и красота". , 

Не е така . Духовността е просто познаване и спазване на религиозни практики - това до момента . Извършителите на добро са много по близо до Господ ,отколкото палещите свещи ,присъстващите на литургии и обсъждащите религиите .

преди 2 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Укротяват се животни ...

Ми да! Ти ако не "виждаш животното" в Себе си, ще го "виждаш" само у другите!

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

И кога духът разбира,....... че е сит

Когато извади "светлинната тояга" с червените лъчи и му пораснат "рогчета"! 😆

преди 3 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Духовността е просто познаване и спазване

Няма нищо общо с познанието или спазването на каквото и било ... 

Чрез нея ти изповядваш своите ценности!!!

Ти имаш вид ценностна система. Изповядваш я и посредством това или е споделена или не. 

Къде ръгна да спазваш вид морал и прочие ... 

Да, в религията има множество ценности, които или изповядваш или не до там. В това се "съдържа" твоята греховност! = Не изповядваш всички!!!

преди 16 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Драги ми ИИ-чо. Първо си спретни своята мисъл, а не гледай моята. Този който разбира = схваща за какво идва реч. 

Това, че не разбираш от много неща стана известно!!!

Бъди жив и здрав и както ти ми пожела: Весели празници!!!

п.п. Поне малко трябва да разбираш от нещо, за да вземаш становище по него, иначе си остава вид провокация!!!

И каква мисъл? Харесал си повече Левски от Ботев, защото не е бил в чужбина. Чужбина не може да бъде, защото е една държава.

Той, Кунчев, е бил в <<^^чужбина^^>>.

преди 5 минути, kipen написа:

Ми да! Ти ако не "виждаш животното" в Себе си, ще го "виждаш" само у другите!

Какво виждам, какво според мен са другите = ти няма как да знаеш, но нека да е такъв образа ми в твоето пространство между ушите ти. 

Не възразявам!!!

преди 2 минути, acnekt написа:

Харесал си повече Левски от Ботев

Драги ми ИИ-чо ... това не са "мадами" които харесваш или прочие ... 

Това е хипотеза!!! 

Тук не става въпрос кой харесваш или не, а зад кой би застанал. Пак да подчертая: Хипотеза!!!

Това е мой избор, но не е свързан с вид харесване или не!!!

Изповядвам: Ценностите за които се е борил Левски!!! = Това не е харесване!!!

п.п. Нормално е да не разбираш определени неща, защото не си българин!!! Няма начин да станеш такъв!!! Твоето самосъзнание е друго!!! 

Жив и здрав бъди!!!

Това, че умееш вид български език не те прави българин!!!

преди 10 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Какво виждам, какво според мен са другите = ти няма как да знаеш, но нека да е такъв образа ми в твоето пространство между ушите ти. 

Не възразявам!!!

Това е част от "животинското" поведение! Да не ти описвам точно на кое животно главата му е у пясъка, ама дирника му се вижда!

Не възразявам! Всеки мое да си играе "положителната роля" в собствения си "филм" в междуушието...

....  само да не държи много за "заразява околните" със "своето",...... ама осъзнаването на тва изисква верно да има и качество в междуушието, а не само пълнеж!  

преди 25 минути, acnekt написа:

И каква мисъл? Харесал си повече Левски от Ботев, защото не е бил в чужбина. Чужбина не може да бъде, защото е една държава.

Той, Кунчев, е бил в <<^^чужбина^^>>.

Хайде стига си ръсил глупости. Какво като е една държава, след като румънците са съвсем различна народност и говорят съвсем различен език? Точно чужбина си е било.

преди 1 час, Търсещ истини написа:
преди 6 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Определени индивиди изключително желаят това да са те или само и единствено вид елит в обществото. 

За тези казвам, че имат "силно Его" и като такива се качват на главата на смирените. Заради това, вж. по- горе Ботев "Доброму добро да правиш, а лошия с ножа по глава". Смирението е доброволно подчинение на елита- добър или лош. 

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

Основна грешка правиш!!!

По уния времена е ставало въпрос за възвръщане на вид държавност на българите!!!

Тя, вече е факт!!! 

Имам едно клише: "Пепел и сол на зад! Ние продължаваме напред!" Да вярваш в бъдещето на България е едно, а да я няма е друго ... ;) Да, тя ще е член на вид европейски съвет, но като вид държавно управление ще я има. ;) 

Или намекваш, че не сме избрали подходящия съюзник ли?! В името на България?! За мен нормално е да сме в съюз с европейците, а не с анадолците, азиатците или американците ... или какво?! Да сме в съюз с някакви от Африка ли?! 

Какъв ЕС, каква Анадола? Ако си имал нещо политическо предвид, в първия цитат ("Определени индивиди изключително желаят това да са те или само и единствено вид елит в обществото") , не съм го доловил. Да не би пък да отговаряш другиму или на друг мой коментар? Мисля, че бях точен с отговора си:

"За тези казвам, (т.нар. от теб елит) че имат "силно Его" и като такива се качват на главата на смирените . Заради това, вж. по- горе Ботев "Доброму добро да правиш, а лошия с ножа по глава". Смирението е доброволно подчинение на елита- добър или лош".

Цитирам Ботев като вечен, а не като герой от Национално- освободителните борби. Нали и ти, ако цитираш "Зъб за зъб" няма да имаш предвид 10 в. пр.н.е. и проблемите на Юдея, а принцип въобще?

преди 2 минути, Търсещ истини написа:

Смирението е доброволно подчинение на елита- добър или лош".

Смирението разгледано от религиозна или духовна гледна точка няма нищо общо с вид подчинение!!!

С мир е ние то!!!

преди 39 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Духовността е просто познаване и спазване на религиозни практики

И аборигенът от Австралия, спазващ ритуалите е по- духовен от атеиста Ницше? Мисля, че духовността не е в религията, а ако е само там- това е заблуда.

преди 3 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Смирението разгледано от религиозна или духовна гледна точка няма нищо общо с вид подчинение!!!

С мир е ние то!!!

Под чин е ние то!!!

А непослушанието се наказва, вкл. с отлъчване.

преди 3 минути, Търсещ истини написа:

И аборигенът от Австралия, спазващ ритуалите е по- духовен от атеиста Ницше? Мисля, че духовността не е в религията, а ако е само там- това е заблуда.

Под чин е ние то!!!

А непослушанието се наказва, вкл. с отлъчване.

Анатемосване е ... но подробности ...

Разграничаваш се от друго вярващ човек!!! = Мисля, че това е правилното.

Как може да отлъчиш някой, който не е в Църквата?! 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Не е така . Духовността е просто познаване и спазване на религиозни практики - това до момента . Извършителите на добро са много по близо до Господ ,отколкото палещите свещи ,присъстващите на литургии и обсъждащите религиите .

Религиозната духовност е твърде тясно понятие за духовността изобщо .

...Иначе излиза , че наука и изкуство не са извор на духовност...:nono: с което аз поне категорично не съм съгласен !

Духът се "храни" с произведеното от Ума и Душата.....

На тази основа Духът избира , решава коя от предлаганите алтернативи произведени от Разума , да превърне в практика  ....

Едно избира когато е гладен , друго избира когато е сит....! :) Все един и същ Дух , при едни и същи обстоятелства....! :nono:

Нека да префразирам : " Омръзнало им да ядат пасти ! Ами сух хляб да ядат тогава ! " :lol6:

............................

Най-простият и образен , прословут пример е : " Едно говорим , друго мислим , трето вършим..." :)

преди 45 минути, Śūnyatā написа:

Ок, духът е гладен, изпитва жажда, но с какво точно се храни? Какво се разбира под "духовна храна", представи ли, възгледи ли, някакви субстанции ли? И кога духът разбира, че се е нахранил, че е сит или преял? 

Всичко, което води до повече осъзнатост, до по-пълно разбиране и по-разумно взаимодействие със света. Това за различните хора вероятно са различни неща - опит, възгледи, знания, умения, характеристики...

Колкото до ситостта, в духовен, както и в биологичен смисъл, тя може да бъде само временна.

преди 9 часа, Sleda написа:

всички които пишем тук, сме евреи...

преди 8 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не всички ... ;) Някои тук са без користна цел ...

haha.png like2.png

Не само грозните и тъпите пишат във форуми.

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

Ако погледнеш на Стария завет ще видиш, че в него има история, география, политика, поезия, църковно строителство , етически възгледи

И приказките са така.

което ще рече, че е била една енциклопедия

Извинявай, ама си личи, че не си участвал в писането на енциклопедия, защото ползваш названието в съвсем неправилен смисъл.

преди 5 минути, Shiniasu написа:

Колкото до ситостта, в духовен, както и в биологичен смисъл, тя може да бъде само временна.

Твърдиш ли, че маниите (в духовен смисъл) не могат да бъдат успокоени окончателно? 

Тоест, освобождението и просветлението са невъзможни. Например, нещо което си желаел или жадувал не е възможно да спреш да го желаеш. А спокойствието и мира са мираж, илюзия и заблуда. 

религиозните текстове са истории, култура на човечеството, с тази разлика, че са вплетени безплътни и вечни същества

Как така с разлика? И религиозните книги и приказките, чиято единствена разлика е, че първите се смятат за свещени, а във вторите има повече исторически факти, са си част от културата.

преди 6 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

В днешно време "ножа" са паричните средства.

Глупости. Намираме се в Информационната епоха. Даже преминаваме в Концептуалната. Изглежда ти живееш в миналото и не си ги чувал.

преди 6 часа, Śūnyatā написа:

От психология също нищо не разбираш, ако разбираше, нямаше да ставаш за смях из други форуми, в които професионалисти и експерти набързо те сложиха в проходилката и ти доказаха, че си нескопосан лъжец и пълен аматьор във всички области.

Рамусчето пак ли е станало за резил. И мен ме забавлява до един момент, но е като развалена грамофонна плоча - нищо ново не може да измисли.

преди 45 минути, Śūnyatā написа:

Аз ще ти отговоря на въпроса ти отправен към другият съфоръумник.

И така , религиозните служители от другите религии ( които са конкуренция на ,,Анжелизъма") ти представят ,че се доближаваш до Бога - Годспода чрез ,,четене и разбиране на свещени писания" ,естествено ти изкарват ,че ти не разбираш и започват те да ти тълкуват разните му там свещени писания - това ,че ти започваш да разбираш тълкуванията те прави духовен според конкуренцията на Анжелизъма. Да - ама не - това те прави зарибеняк ,който да купува от стоката им ( свещени книги,тълкувания към свещените книги , , да ходиш на храм и сбирки с цел тълкуване на свещените писания или просто за някой религиозен празник,естествено ти по някое време трябва да се сетиш и да даряваш на висшето духовно лице ,защото то ти е разкрило велики неща  " " и най - интересното е ,че гореизброените работи ти ги изкарват като яко доближените до Господа - Бога ,че дори и най - важното нещо в живота ти. 

То хубаво ,за мирянина ,,мирянина се е заблудил" но духовното лице какво прави - просто иска допълнително възнаграждение за това ,че ти чете ,,велики книги " и ти ги ,,тълкува" .

Така ,да допълня ,че и аз за кратко бях от тези ,които си изкарваха прехраната от духовенство ( смятай за кратко ,защото отказах даренията и преустанових дейност за известен период ,защото установих ,че хората наистина се надяват на нещо добро след смъртта си) .Но затова създадох ,,Анжелизъма " ,защото се чувствам измамен от другите религии и не искам други да си губят времето с глупости.

преди 30 минути, Търсещ истини написа:

Епа ,от части 95 % от религиите са заблуда.

преди 6 минути, Myanmar написа:

Изглежда ти живееш в миналото и не си ги чувал.

Кратко: Не живея нито в миналото, нито в сегашното, нито в бъдещето.

Аз съм никой ... един ИИ-чо, който ти тълкуваш по начин сгоден за теб!!! Нищо повече!!!

преди 24 минути, by_chechi написа:

.

...Иначе излиза , че наука и изкуство не са извор на духовност...:nono: 

Така си е , духовността  би трябвало да те доближи до Господ ,а науката и изкуството са си наука и изкуство.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.