Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 14 минути, kipen написа:

Странно! Тези ти констатации, изразяващи "лежерно поднесен" "съвет" към някой неопределен, издават и неква настоятелност за "влизане в рамки"!

Има констатация, няма съвет. А към кого може да се отнесе написаното, не виждам смисъл да се коментира. Който не може да го забележи в себе си без да му се посочва, ще го отрече и след като му се посочи. Идеята беше да посоча нещо, което виждам като съществуващо не само тук.

преди 22 минути, kipen написа:

Не одобряваш ли "огромното желание за изява" у другите хора? Гневи ли те?

Защо реши, че ме гневи? Намирам го за нормално и полезно, ако не е прекалено. Разбира се всеки конкретен случай е различен. Упорството да убеждаваш някого в своето наистина ми е неприятно, но чак пък да ме гневи. Ако нещо ме изкарва от равновесие, то е свързано с чувството ми за справедливост - но и това е за кратко.

преди 28 минути, kipen написа:

Пишеш "ние българите", а това важи ли за "евреите" или си склонен да опитваш да "ограничаваш" само "българите"?

Познавам само двама евреи в града. То може и да няма други. Имам наблюдения с хора от някои нации, но освен сърбите и македонците май никой друг не е с толкова ярко-изразено желание да се покаже/докаже. И това в много случаи когато не е необходимо.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 8 минути, Shiniasu написа:

Има констатация, няма съвет

Още "по-странно" е, че "видя" в действията си само "констатацията", но не и "съвета" във формата "да се потърси" друго "място" във форума за "силното желание за изява"!

....което пък е продукт на твоя констатация(интерпретация), че някой "българи" "силно желаят да се изявят" като "показват, че много знаят", таман като "предатели".

А подобна "констатация" не си направил за съфорумничка, която изрично декларира принадлежността й към определен етнос, различен от българския!

преди 14 минути, Shiniasu написа:

Познавам само двама евреи в града.

Констатирам, че "евреи" беше пример за различно от "българин"!

преди 15 минути, Shiniasu написа:

Защо реши, че ме гневи?

В случая ти "реши"...аз просто попитах дали е така, защото вкара в употреба прилагателното "огромен", което е твоя интерпретация по отношение на някой дето БИ СЛЕДВАЛО сам да се познае, но не и констатиращият "безсмислено".

преди 19 минути, Shiniasu написа:

А към кого може да се отнесе написаното, не виждам смисъл да се коментира

Тогава защо изразяваш констатации, отразяващи пристрастност към дадена норма, спрямо която оценаваш, след като е безсмислено да се коментира? Стои ти се "в сенките"?

Обичаш да "подхвърляш" "голи куки", та "шаранче" само да се улови за "обичката на ухото"?! Гоуем си рибар, бре, братле! Направо си шоколад..."Кума лиса"...за 90 ст. през 1990г. .... баба ми много го обичаше, а и тя кат ни събереше всички "българчета" в махалата, ползваше този метод за "морализиране"!

... и един ден като и се скарах, че ме "излага" пред приятелите ми в махалата с тези и "подхвърляния"... и на мен почна да ми "набива морал" колко съм "невъзпитан" щото си имам мнение, различно от нейното!.... даже и "извъртя мохабета", че си въобразявам, че съм много малък и "не ги разбирам тез неща" за манипулирането...

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

...Нито виждам проблем в опонирането на невежеството.

Чие невежество ? С какво мерим ? 

Това , че някой чете свободна преса и я приема за чиста монета , прави ли го по-малко невежа от другите ?

Или го прави начетен невежа ? :)

преди 2 часа, Shiniasu написа:

....да убеждаваш някого в своето...

Да убеждаваш същото ли е като да обясняваш ?........:)

...........................

Само за протокола - така се убеждава : :hit:или така :boxing8:

Казано е : " С Битието по Съзнанието ! " . Много е убедително ! Вярвай ми , ако не го разбираш !.....  :lol6:

Странно ! За обяснение емотикон не можах да намеря..........Използват по някога това : :emoji_objects-57:, но то не е тъкмо емотикон....:)

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Същността чрез синтез се измисля, фантазира, а не се открива. (!!! :lol6: )

После се вярва, пораждат се мании и стрес, които водят до алкохолизъм и др. зависимости. :lol6:

Дали нещо съществува само по себе си или се явява само като зависим феномен, без своя собствена същност, се открива чрез анализ. 

не знам "вие, българите", но този "българин" направо кърти. :lol6:

Три изречения - три бисера в рекордите на тъпомера. И глупотевини са се изписвали , с дъх на ракия, но такава претенция от нахакани думички, без каквото и да е вникване в тях - направо е шедьовър. Отгоре на всичкото са и с цел "пояснения" и насока да обяснят на някого си великата религиозна и папагалска боза, от която са направени.

преди 8 часа, by_chechi написа:

Това не означава нищо друго , освен че нямаш идея за държавност . (извинявай)

Твърдиш, че държавност означава диктатура?

преди 5 минути, Belhor написа:

Твърдиш, че държавност означава диктатура?

Къде видя такова мое твърдение ? (моля за копи ! :))

Държавност най-напред значи - с грижа към държавата ! После другото..... (Ъъъх , понятията , понятията....:()

Оратното е : " След мен - Потоп ! " :nono:

току-що, by_chechi написа:

Къде видя такова мое твърдение ? (моля за копи ! :))

Държавност най-напред значи - с грижа към държавата ! После другото..... (Ъъъх , понятията , понятията....:()

С грижа за държавата може и без насилствени покръствания или други такива.

преди 34 минути, Belhor написа:

С грижа за държавата може и без насилствени покръствания или други такива.

Чети История ! Не може да съществува без насилие ! Историята безусловно го доказва , за всяко време и за всяко място ........

........................

Разглеждайки държавата като жив организъм (а това е така ! :nono:) :

Ако знаеш трите основни закона на всяко Живо изобщо , би могъл да мислиш закономерно , а не да си измисляш :

III-ти закон на всяко Живо - " Усвоява околната среда неограничено " - за кратко го наричам Агресия .

Друг е въпросът , че Живото ако има Акъл в главата , би трябвало да се самоограничава ! Ако няма агресия - умира (от глад:)) . Ако има прекомерна агресия - пак умира , от Лакомия (като изтървана овца в люцерна:)) ....

Всичко това , постигането на стационарно равновесие в системата , се осъществява с насилие ! :nono:

преди 17 минути, by_chechi написа:

Не може без насилие !

Може ... само със смърт ... става ... ;) Не мъчи ... ;) Лесно се погребва ... да, физически усиля или пари от теб ... но става ... :) 

п.п. При положение, че си интелигентен, то става и без насилие ... ;) НО, трябва да имаш подходящия софтуер ... ;) = Вяра!!!

Кратко: Среден пръст има, но не и среден път. ;) 

преди 2 часа, kipen написа:

Още "по-странно" е, че "видя" в действията си само "констатацията", но не и "съвета" във формата "да се потърси" друго "място" във форума за "силното желание за изява"!

Странно или не, съвет не виждам. Дори и някакъв осъзнат или неосъзнат намек, също не виждам. Не виждам и защо се впрягаш толкова - форумът е за в свободното врвме все пак. Това не означава, че в него не могат да се водят сериозни дискусии, но се предполага, че щом някой влиза често, значи има време. 

Тогава защо изразяваш констатации, отразяващи пристрастност към дадена норма, спрямо която оценаваш, след като е безсмислено да се коментира? Стои ти се "в сенките"?

И пристрастност няма, нито оценка. 

Обичаш да "подхвърляш" "голи куки", та "шаранче" само да се улови за "обичката на ухото"?!

Аз пък имам чувството, че си склонен да правиш прибързани изводи. Поне от този ти пост оставам с това впечатление. Имам усещането и, че си решил, че с написаното (това за желанието човек да се покаже колко знае) съм имал предид теб. Но докато го пишех си мислех за трима други потребители. 

преди 25 минути, _ramus_ написа:

Три изречения - три бисера в рекордите на тъпомера. 

Какво ли е усещането да използваш част от невроните си, за да създадеш тъпомер в главата си? Как ли се калибрира, ако си пълен идиот, който признава, че не познава себе си, но се напъва да оценява другите, които не вижда и не познава? Една такава дихотомия между "аз" и "другите" е напълно лишена от епистемологическо основание. Но всеки живее с кармата си - отговорността за последствията от мислите, думите и действията си, каквито и да са те... 

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Една такава дихотомия между "аз" и "другите" е напълно лишена от епистемологическо основание.

всеки коментар ти е изблик на невежество, колега. :lol6:Нямаш пропуск тия дни. Пет пари на давам за епистемологиите, които ти си развил във форма на религиозна протеза.

И За да ти напомня - сутрешното ти кафе, както и глупотевините ти сред форума години наред, са напълно лишени от "епистемологиЧНО, (а не епистологическо), основание.  Плещиш думички, които не разбираш, нямаш шанс да познаваш нищо, най-малкото себе си, като дори отричаш че има "някой който да познава" каквото и да било с безкрайните малоумни повторения на една напълно формална теза. Ти я наричаш възглед, а дори и  "обективен принцип", каквато тя никога не е била. Възглед - е за хора които живеят според определен контекст, принципи и житейска практика. Докато за теб - е просто религиозна заемка, чрез която да се изживяваш на това, което никога няма как да си. 

Изглежда си израснал, и дори и сега си -  сред социален контекст от неособено образовани и начетени хора. Всичките ти приказки и фантазни забежки носят послания, фрагменти и заемки от посредствен социален реал, сред което се отразяваш. Но и да беше сред умни хора - липсват ти данни за да си като тях и пак ще си с подражанията и детинщините.

Нямаш си идея колко налудности снасяш сред форума, с фантазията и оправдателното клише - че 'тук споделяш сериозна информация'. Ши, тук постулира - че форумът бил за свободното време. Ма как свободно - ти не можеш да имаш свободно време. От какво да е свободно, точно? От фантазията сред която си живееш ти няма как да си свободен. Нямаш нито кураж, нито достойнтсво, нито ъкъл. Само с едното папагалене караш.

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

кармата си - отговорността за последствията от мислите, думите и действията си, каквито и да са те... 

ма това ли е точно "карма" :lol6:А стига бе - според кое точно свещено писание?

:conversation:  Това, до известна степен може да се използва за обяснение.

преди 10 часа, by_chechi написа:

Странно ! За обяснение емотикон не можах да намеря..........Използват по някога това : :emoji_objects-57:, но то не е тъкмо емотикон....:)

преди 10 часа, Śūnyatā написа:

Какво ли е усещането да използваш част от невроните си, за да създадеш тъпомер в главата си?

Ако приемеш, че "тъпо" нещо е: Нещо с което не може да "нарежеш" друго нещо в реала, то усещането е = разочарование. 

В случая на Рам Ус е ... друго. Посредством словото си ти подава "ключови" думи. Те "отключват" твои неврони, които те карат да реагираш по определен начин. За него е без значение твоята реакция, а по-важно е, че той се изживява като "активен". 

Ти, нямаш информация какъв е в реала, но в теб остава усещането, че Рам Ус е активен. Разгледай "повърхностно" набора му от "активиращи" думички. Ще забележиш, че те са ограничен брой и са почти еднакви към всеки дръзнал да изкаже нещо от личния си опит. Всяко едно нестандартно изказване го поставя в съответния си "тъпомер".

Реално е подразнен, но го отрича. Успоредно с това не може адекватно да реагира. Изважда от "торбичката" си вид сложни думи и вместо да те обори с аргументи се прави на "активен". Да, тук той е по някакъв начин "активен", но в каква посока: Да омаловажи другия. Само това. Това е поведение на човек, който по един или друг начин в реала се чувства малоценен. Тук си изгражда образ на "ценител". 

Кратко: Бедна душа е. Тук търси душевност, а не духовност. ;) Смята себе си за доволно духовит, но реално не е така. Води твърде самотен живот.

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Кратко: Бедна душа е.

Много бедна... Съществува само ако му се привиждат невежи, неграмотници, памперси, проходилки, патерички, папагали, малоумници и налудности. 

Иначе, за какво му е този тъпомер в главата. Трябва му гориво, за да гори илюзията му за собствено съществуване. Без гориво - няма огън и просто ще угасне.

Рамус разчита на сетивния опит от нета, който използва като суровина за голямата цъфтяща и жужаща бъркотия, която се синтезира в главата му. 

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Ако приемеш, че "тъпо" нещо е: Нещо с което не може да "нарежеш" друго нещо в реала, то усещането е = разочарование. 

това е то "народен гений". :lol6:Тук се смях до сълзи... Приеманията и интерпретациите... и накрая - усещането.

ти подава "ключови" думи. Те "отключват" твои неврони

А сега видях основното си призвание - Ключаря ( на неврони). :lol6:Жалко че в "Матрицата" вече са го измислили, щото винаги настоявам да съм единствен и оригинален. Но от друга страна - НевроКлючар - звучи супер.

От друга страна - може и нещо като НЕВРО-разбивача - на заключени неврони. Ама здраво заключени, ей. При това - ключът е загубен отдавна... И ето го майстора на "заключените неврони" - демек рамус. :lol6:Ще си направя виртуална визитка с това... пък и е смешно де.

в теб остава усещането, че Рам Ус е активен.

Да, тук той е по някакъв начин "активен"

О, да. :lol6:

Това е поведение на човек, който по един или друг начин в реала се чувства малоценен. Тук си изгражда образ на "ценител". 

ето това е върхът на смислеността между две съседни изречения, изразени като последователност от извеждане.

Малоценност (като чуство) и копенсацията му - "образ на ценител". :lol6:

Когато двама надути неграмотници се срещнат и ето го взаимодействието - не само че са написани пълни глупости, но в общия им смисъл задачата е четящия "умник" да привиди своите си проекции в тях... и идва лайкването. Чудесен пример за "детинщини" - информационната и смислова липса, невежеството от което произлизат... но пък с тънък усет за представяне на емоционална защита. В общ смисъл е много лесно да се забележи груповата динамика именно с "реакциите" при прочита, както и последствие със коментари, които са израз от същата реакция. Така се редуват няколко типа рефлексия и спомагат за когнитивния профил. Особено - когато схемата е повторяема... това задава нейната адекватност спрямо субекта.

Чудесен пример, байдъуей. Благодаря, за което. Груповата динамика и поведението на даден субект сред формални отношения в нея чудесно характеризира основните му когнитивни маркери.

Понеже това са "сложни думички" за местните умници сред форумната кръчма, идва и смехът... защото същите умници и те се опитват да ги ползват, дори с фантазиите че ги разбират. Но в това е въпроса - условно 'прост' човек, когато ползва сложни думи - те не са му съответствени, няма вникване за да се превърнат тия думички в израз на личен опит и осмисляне... И просто се папагалят - имитират, подражават и служат за съвсем чувствени, импулсивни, реактивни и емоционални щения. Всъщност - точно примерът е, че именно последните четири явления са основната компонента за повечето субекти, виртуално или не, просто това е 'тъканта на битието им" и всяко производно е просто камуфлаж на основното. Но от друга страна - е смешно как комплексари които си нямат идея какъв е смисъла на думичките извън техния совбствен, намират "смисъла" като форми на съвсем детински обмен.

============

преди 18 часа, kipen написа:

Тук е въпроса, да обърна внимание на колегата КИРЕН - относно тия прости транзакции. Като ще го интересува нещо от ТА на Бърн - да види примерът в който липсата на информационна и смислова стойност на дадена транзакция няма никакво значение за нейното протичане. С примери като този е пълно навсякъде, но тук се поднасят в точния вид, сред точните субекти... (които иначе са духовни и егови разбирачи - и двамата :lol6:).

преди 37 минути, Śūnyatā написа:

Рамус разчита на

себе си ... характерно за субект израснал в "нищета". 

Няма как да знаем защо поведението му е нихилистично. 

И в основата е: Цялото му поведение като този образ характеризира само едно: Умисъл. Само може да си представяш какво му е в главата, но същото да е далеч от истината. Той така желае = т.е. не желае вид споделяне, следователно има користна цел, която "брани" с каквото му попадне. ;) 

За мен е полезен, защото позволява да водя вид тренировки (експерименти) с очакван резултат. ;)

преди 31 минути, _ramus_ написа:

Благодаря, за което.

Моля! ;) 

преди 7 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

тренировки (експерименти) с очакван резултат.

винаги е "очакван" - защото е повторяем. Глупост, след глупост. Отгоре на всичкото пожарникаря се хвана, защото точно му подложи онова, което е и в главата му. В точния момент - по време на сутрешния кафеен "брифинг"-ритуал. ( в неговия фантазен свят - това е "будистка практика" ) :)

Толкова сте смешни няколкото деца... които няма как да са ви  "неочаквани резултатите". :lol6:Отгоре на всичко си приличате в профила - възрастовите кризи, нуждата от внимание, изявност и изнесеност на емоционални и чувствени компоненти, които се засилват все повече. И всичко това покрито зад завеса с някакви си идейни еквилибристики, чрез заучени думички, клишета, уверения и засилени утвърждения като вкопчвания, когато се подложат на дисонанси.

преди 17 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Само може да си представяш какво му е в главата, но същото да е далеч от истината.

Да си представяш какво е в главата на рамус, означава да се заразиш с това с което е заразен той. Така работят огледалните неврони. 

Нагласите на рамус са си негов проблем. Мен ме интересува успокояване на нагласите, нещо до което той не се докосвал. Това личи от напрежението и агонията, които изразява, следователно и изпитва. 

преди 12 минути, _ramus_ написа:

Глупост, след глупост.

:) 

Теоретично всичко е глупост до момента в който с въпросната не задоволиш вид своя потребност. След това или се пристрастяваш или редуваш вид неща които ти носят блага. 

Всеки е с краен брой "грамофонни плочи", някои са ти любими, а други не. За да си в "общия кюп", значи не си по-различен от другите. 

Ето: Удовлетворих ти каприза и тая тема да се измести в желаната от теб посока. ;) 

Би следвало да си доволен, но ... не ... :) 

току-що, Śūnyatā написа:

Да си представяш какво е в главата на рамус, означава да се заразиш с това с което е заразен той.

:) Той не желае да зарази теб, а да зарази темата .... ;) Да я "скапе" ... ей тъй ... и определено му давам тази възможност, а той ... лаком ... директно захапа което съм му подал ... 

Без коментар какво му е в мозъка ... :) То е ясно = нищета, която прави на нищо определена тема ... :) за да се изтъкне, че е по-по-най над нещата, а всички останали са долни същества ... 

Лесно се управлява ... :) 

Само виж следващия му коментар към темата ... :) 

преди 35 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

... За мен е полезен...

Съмнително полезен - е точния израз ! :nono:

Защото не прави нищо друго , освен да разрушава граници , без да предлага алтернативи .......! :emoji_objects-57:

............................

Ето така : :boxing8:или по-скоро така :hit:..........    като Зъл Дух лишен от Разум . :lol6:

Иначе има претенции за това :emoji_objects-57:......

преди 16 минути, by_chechi написа:

алтернативи

Рам Ус алтернатива?! = Забрави! Идеологически е "тотална щета". Не е тук да дава алтернативи, а да съсипва информационното обменяне!  

п.п.

Ще се опитам да 'превключа" по темата:

Изповядването на дадена религия е със свои думи да обясниш ценностната система на своята си религия. Започнеш ли да цитираш вид писания, то ти се превръщаш в проповедник. 

Вид религиозна същност се преподава във вид храмове или специализирани места.

Форума не е да се превръща във вид "копи паст", а възможност чрез свои думи да изкажеш становище по темата. Колкото повече гледни точки има спрямо дадена тема, то естеството на смисъла от въпросната се "избистря'. Да, има вид сблъсък, но същия е само и единствено идеологически. 

Е, да, но някои потребители си водят "своя борба". 

От своя страна духовността не е личностна характеристика, не е ли обществена такава. Тя е в теб или не. тя е сред група хора, общество или въобще сред човеците. Същата ги разграничава от тварите. Да, в днешно време мнозина са се "отдалечили" от същата, но това не означава, че няма определени хора които я съхраняват, а други пък да я предават на невежите. Трети да учат напредналите и т.н. 

преди 23 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Само виж следващия му коментар към темата ...

Ето това е достойния коментар - :lol6:. Но не към "темата", а към неграмотните надувки в нея.

Колкото и да се напъваш с думички, по-умен няма как да станеш, а само думичките изглеждат по-смешни, заедно със смешника дето ги ражда. Ти си - "грамофонната плоча", свириш  непрекъснато, защото ... това е и друго няма.

Грамофонът е просто метафора на "живота" , а "плочата" е формат "мини" и на нея има най-много две "песни". Оборотите на въртене вече са в забавена прогресия, а плочата фантазира че е "45 оборота". А песните на нея са отдавна демоде - вероятно са писани за Аменхотеп II.

преди 3 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не е тук да дава алтернативи, а да съсипва информационното обменяне...

...на глупотевини. Голяма гад, значи - тоя рамус. Безалтернативник!!! :lol6:

Оттатък смешното, се питам - колко ли алтернативи могат да се намерят за 'глупотевините " и Ония, дето живеят сред тях?

преди 39 минути, Śūnyatā написа:

Да си представяш какво е в главата на рамус, означава да се заразиш с това с което е заразен той. Така работят огледалните неврони. 

:lol6:Ето как "работили"... Браво! Това вероятно е алтернативна "информация" - споделена, разбира се.

Тук сред темата се вярва че "имало хора дето сериозно се интересуват от теми от житейски характер..." Те са "невидими", мълчат си и четат застаряващите фантазьори - като алтернативни информации за живота". :lol6:

преди 43 минути, Śūnyatā написа:

Това личи от напрежението и агонията, които изразява, следователно и изпитва. 

вярно е - напрегнат и агонизиращ... Тъжен и нещастен - тоя рамус, горкичкия! :lol6:

@valkiria1 за какво служи това при вас, евреите, юдеите? 
Тази корона за какво е? 

Ако някой знае да напише, моля.

keagq82r.jpg

преди 1 час, _ramus_ написа:

Тук е въпроса, да обърна внимание на колегата КИРЕН - относно тия прости транзакции. Като ще го интересува нещо от ТА на Бърн - да види примерът в който липсата на информационна и смислова стойност на дадена транзакция няма никакво значение за нейното протичане

Благодаря!

Наблюдавал съм доста подобни "преноси"! Всъщност дори са пример и за нещо, на което се основава "сривът" на "гражданското общество" до "тълпа"! "Загубата на завоювани позиции" от Културата(съзнателността) пред напиращата безсъзнателност.

Основано е на нисши(по-близки до животинското, "рептилоидното", инстиктите) форми поведение.

Като цяло са си съвсем естествени защитни реакции, основани на когн. дисонанс, но в "по-едър мащаб" за индивида. Идентифициралият се с Егото Аз се стреми да "отбие" осъзнаването на интелектуалната непълноценност, която бива затвърждавана като резултат от съпоставянето с малко по-сложен изказ в комуникация с други хора.

Обаче не съм съгласен, че има липса на информационна и смислова стойност на "транзакцията"!

Просто разумния аспект на инф.потока е занижен за сметка на неразумния(ирациото, чувството като споделена емоционална реакция).

Кофтито на такава ситуация е, че в стремежа си да "защити" субективно оценената си "стойност", азът чрез егото е склонен да се възползва от поведение(способи) клонящи към "негативното"( разрушителното, деструдото). Така се възпроизвежда поведение, мотивирано от злобата и завистта. А несъзнаваната мотивация е - да се прекъсне, да се "отреже", въздействието на стимула от външната среда, който предизвиква дисонанс.

И последствие на съзнателно ниво идва "самооправдаващото" - бе това не "струва", "То" е просто "желание"(чуждо, а не отражение на нещо неосъзнато вътрешно) да ме "смачкат", но "аз няма да се дам!", и започват заучените манипулатавни техники по "прикриване" чрез хиперболизирано проектиране на негативи у другия. Чисто "драматизиране"( малко като психодрамата - "горкият аз"), което прикрива самосъжалението и го манифестира като "борба срещу..."

А най-неразумното, от моя гледна точка, е че няма възползване от ситуацията!

При положение, че нещо ме мотивира да изпитвам неприятни чувства, то значи че "резонира" с някаква вътрешна непълноценност! Е от това по-адекватен показател за "наличности" които не смея да "видя"- няма! (съответно за това и не мога да ги видя, стига да ми стиска да осъзная това).

И тука вече идва момента със "сублимацията"( проф.Асаджоли в "Психосинтеза" доста добре я описва, според мен).

Наместо да "сублимирам" този "неприятен" инфо поток и да го насоча към градивен растеж в собственото ми развитие, аз(егото ми) "разпилява енергията", за да си остане така старателно градената ми "положителна себепредстава,  self image )!

То и на входа на храма в Делфи пише - "Опознай себе си", ама за повечето хора това е пожелание, а не лична практика!

П.п. а това, което винаги ми е било трудно да приема от реалността е, че ефективността на "преноса" е никаква, когато не е използвана подходяща форма на комуникиране (разбираема, съобразена с интелектуалния капацитет на приемащия)....

...тогава защитните реакции на "отричане" изграждат "стена" у приемащия, и за съжаление често прерастват в агресия спрямо предаващия, а не се оценява труда, защото се фокусира върху субективните негативни оценки.

..."няма ненаказано добро"...

ki.. иде от Кирил, а pen...от фамилията ми. Ако евентуално се държи на лично обръщение!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.