Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 34 минути, witness написа:

Обещавам да ги разгледам

:) ... обещанията... са малко, такааа.

Аналогично - като заглавието от един стар руски филм "Москва не вярва на сълзи", а аз не вярвам на думи и обещания. Според мен само делата определят същината.

Та - апропо, вече зададох първия си анализ още в същия текст, спрямо първото ти изречение - ще погледнеш ли отново. :)

преди 21 минути, by_chechi написа:

основните чувства произвеждащо емоции ......! 

:lol6:Колко ли форми може да има невежеството и колко ли от тях ще бъдат смешни?

Не че неграмотността и невежеството по елементарни житейски въпроси е нещо ново, но халтурата да се постулират глупости на фона на цитати от уики... е забавна.

Стефчо бе - вие си го знаете? :)

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 1 час, _ramus_ написа:

Има и нещо друго - самото споменаване че "не можеш да ги кажеш по-добре" е доста странно - за човек, който усвоява информация и е доста начетен, за човек, който е сред семейство и сам се занимава със слово, за човек, който отлично борави с думи и има отработени умения за това...

Ами в сходен тип "откривам" и себе си! Поне доколкото успявам да "се видя", поведението ми се обуславя от "дълок" комплекс за малоценност, дължащ се на една "изгубена някъде в детството" вяра в собствение си способности. Ти самият имаш опитност в "дълбаенето" и знаеш на "по-дълбокото ниво" какви силни "защити" влизат в действие.

Просто споделям, че не е толкова лесно, макар че съзнавам, че го има и страхът от промяната, който е уж илюзия, ама поне за мен си е бая "солиден".

преди 1 час, witness написа:

Практически погледнато, интелектът има някаква роля в отделянето на двете, но тя е със забавяне, тъй като емоциите го превъзхождат по скорост...

Превъзхождат като скорост важи само за емоционалните реакции, предизвикани от "по-дълбоките" ни чувствени излъчвания във взаимодействието със Света, и от които произтича по-дълбоката, несъзнаваната ни мотивация, щото съзнателно все още нямаме достъп до същността на тези чувствени "потоци". Според мойте си циклажи, де, не съм сигурен доколко са реалистични....просто така "се движа" и изследвам. 

преди 42 минути, witness написа:

Прекалено обобщаваш, все пак субективният опит има различни страни, някои нива могат да бъдан споделяни, други не. Тогава ако е така, то трябва да отречем изобщо възможността за комуникация. 

Комуникация основаваща се на точни представи за чуждия субективен опит, спокойно може да се отрече като възможна. 

Комуникация основаваща се на опосредствен, индиректен, косвен опит е възможна. Но такава комуникация не може да претендира, че в нея се говори точно - за едно и също нещо. 

преди 41 минути, _ramus_ написа:

....Колко ли форми може да има невежеството и колко ли от тях ще бъдат смешни? ....

Стефчо бе - вие си го знаете? :)

Те , и теб си та знаят ....:lol6:

Числото ти ми стига до колене , а отношението е дробно някакво..... Трябва да се навеждам за да те видя . :lol6:

Не си това което си въобразяваш ! :nono:

преди 48 минути, by_chechi написа:

Не си това което си въобразяваш !

Добре че ти си това , на което се фантазираш.

А и чувствата дето пораждали емоциите... :lol6:

Къде е Маркс, къде е...? Дано да не става да гледа вересиите, че ще му се прииска да не е живял никога. :lol6:

преди 2 часа, _ramus_ написа:

оцялостяване е различно от "сливане". Частите не се "сливат" в цялото. Цялото не е единно, слято, като частите "изчезнат". Цялото е реализация на специфично взаимодействие и е резултат от сложна организация и структуриране на "частите". Процес , наречен "СИНЕРГИЯ" е реализация от взаимодействие, а не от "сливане на части".

Първо, не може да се приравни цялото със сбора от частите, цялото си е цяло (думата индивидуалност примерно означава не-делимост) и аз даже беше по-добре да кажа не сливане, а правилно сливане. Обаче и правилното структуриране не е достатъчно, както казваш, защото ако структурата е достатъчна, щеше да е достатъчно да подредим частите на една къща без да ги прикрепваме една към друга. Или друг пример, който не е мой наистина - реторта, пълна с различни прахообразни метали, различни елементи. Всяко разклащане ще ги подрежда по един или друг начин, докато не бъде поставена ретортата на огъня и те се слеят, за да образуват сплав. Сплавта вече не е елементите, но се състои от тях и едновременно не може лесно да се разбута. Тя е нещо цяло и различно. По същия начин впечатленията ни се събират на групи, в зависимост как са се слели според условията. Интензивната емоция е като огъня, който ги споява и те вече се явяват така в паметта, независимо дали го искаме или не. 

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Има и нещо друго - самото споменаване че "не можеш да ги кажеш по-добре" е доста странно - за човек, който усвоява информация и е доста начетен, за човек, който е сред семейство и сам се занимава със слово, за човек, който отлично борави с думи и има отработени умения за това...

Не е важно, но да си призная - горното е някакво твое не съвсем вярно заключение. Независимо каква ми е средата и какво съм съумявала в някои моменти, аз всъщност имам проблеми с изразяването. Не е странно. 

преди 1 час, kipen написа:

изгубена някъде в детството" вяра в собствение си способности

няма такава вяра, колега. Няма как да я има, освен като податка на нечие внушение.

"Вяра в собствени способности" няма как да се породи при положение че именно от най-ранна възраст е налично противоположно интуитивно заключение. Зависимостта от социалното обкръжение започва именно с усещането и утвърждението - че оставено само на себе си детето няма никакъв шанс да оцелее. .

Допълнително - "собствените способности" са нещо, което се открива и доказва през житейския път далеч след "детската фаза", като в нея само се задават първите "стъпки"...

И т.н.

Идеята за "собствените възможности" и тяхното значение да са фактор в житейския път идва през сложен и криволичащ път... И доста хора се "губят" в него. :) И остават да "тъпчат зациклено" на едно място...

преди 27 минути, witness написа:

Сплавта вече не е елементите, но се състои от тях и едновременно не може лесно да се разбута.

това е грешна аналогия и те вкарва в погрешно аналогизиране. Самата ти представа те подвежда, при опита да сравняваш "сливането на мисли и интелект". Това няма нищо общо с "химическата реторта"... Първото изречение с което започва- общото става по-значимо от елементите си не когато станат 'едно цяло", А когато функционират като 'едно цяло', като последното е само изразно средство.

Не виждам нищо лошо ако зачетеш какво означава СИНЕРГИЯ, но не просто да четеш и да аналогизираш свободно, а да се пробваш да вникнеш в принципа.

Глутницата вълци е в СИНЕРГИЯ, когато ловува. Това не ги обезличава като отделни вълци, когато не ловува. Синергизирането е процес, резултата е резонансно явление между елементи, в даден момент, за дадени цели, посоки, ползи - все едно какъв ще е мотивиращия фактор. Това е вече аналогия за процесите в мозъка и явленията, които са производни на различните "дялове и нива" в него (като чувствата, емоциите..... и интелекта).

Това са проявления на различни нива, като интелектуалното ниво не е най-високото, а просто е умение за процесиране, сравнение и обработка на данни. В него е налице коефициент - значи че има много нива на обработка и на всяко от тях обработката пак се нарича интелигентност.

Винаги, за да се реализира синергия, организиращият и оцялостяващият фактор за нея е задължително от "най-високото ниво" - спрямо елементите които участват. В случая - вероятно улавяш че е нелогично оцялостяващият елемент да е в условната диада "емоции-интелект", но и самите разглеждания на тия са ограничени, дори в цитираните думички на Гурджиев.

Доколко ОЦЯЛОСТЯВАНЕТО се реализира от "трети вид" - няма нищо общо с това, което си представяш. Само би се обогатила и разширила кръгозора си, ако се пробваш да схванеш разликите в значенията между тия думи и личната си представна форма. И никой няма как, нито е възможно да го направи вместо теб. А и... има неща, които някак си стават ясни и разбираеми именно когато станат част от битието на "разбиращия ги".

преди 27 минути, witness написа:

аз всъщност имам проблеми с изразяването. Не е странно. 

Не е странно - вече съм го прочел, защото през годините ми в калдата си го писала няколко пъти - в различни места, по различни поводи. :)

Имах предвид друго - умението за изразяване е пряко производно от зрелостта за интерпретиране на онова, което се изразява. И изпълването му през собствения опит в екзистенцията.

В основата си цитирането е привиждане на лично усещане, мироглед, възглед и лична приказка - през чужди думи, особено ако са от авторитетен източник според "цитиращия".

Има няколко психологични думички относно това, но е излишно "да те напрягам". :)

И накрая - да напомня, че емоции/чувства няма какво да се слива спрямо интелекта. Докато едното работи, другото "има проблем" и му пречи да функционира. Оттам идва и усещането че тия двете са противоположности. за да се реализира оцялостяване се минава през сложна система от 'възпитание' на първичните дялове относно "емоциите - които представляват психичен тип реакция"... с интелекта, за който се изключват дяловете, чрез които се реализира при емоционални бури, вълнения - без значение дали позитивни или негативни.

Приучването да се мисли, съждава абстрактно, да се съобразява през сложни абстрактни конструкции, множество варианти... докато е под натиск на силни емоции - е изключително сложна дейност и природата въобще не е постановила подобно нещо. То се реализира само и единствено сред всеки субект, при наличие на достатъчно условия, наслагвания, дадености и преодолявания на съпротиви... Разбира се - и при наличие на условия на социална среда, около субекта, която винаги оказва влияние... но не основно, нито единствено.

преди 38 минути, _ramus_ написа:

Няма как да я има, освен като податка на нечие внушение.

Или самовнушение :bedtime2: , което не съм осъзнал, поради силна зависимост от социалното обкръжение?

Благодаря за "разликата" между "способности" и "възможности"! Не бях я долавял до момента!

преди 47 минути, _ramus_ написа:

няма такава вяра, колега. Няма как да я има, освен като податка на нечие внушение.

"Вяра в собствени способности" няма как да се породи при положение че именно от най-ранна възраст е налично противоположно интуитивно заключение. Зависимостта от социалното обкръжение започва именно с усещането и утвърждението - че оставено само на себе си детето няма никакъв шанс да оцелее. .

Усещането за безпомощност е инстинктивно, а не интуитивно. Осъзнаването на взаимозависимостта между хората в обществото с нищо не пречи човек да развие вяра в способностите си. Вярата е условие за реализация и развитие на въпросните способности. Доказването, изпитанието е нужно за да се затвори съответния етап на развитие преди да се започне следващия. След като дадена способност е доказана практически, вярата в тази способност, която е съществувала допреди това, прераства в увереност. 

преди 24 минути, kipen написа:

Не бях я долавял до момента!

това е пример за нещо подобно на "синергия" при обмен. :) Ползата идва и за двете страни в обмена, но се изисква определена нагласа и отпадане на защитните сработвания. 

За мен - е полезно и ако се следва протокола би трябвало аз да благодаря.

току-що, Shiniasu написа:

Усещането за безпомощност е инстинктивно, а не интуитивно.

:) няма как да е така - "инстинктивното" не е просто думичка, а е обобщение на първосигнални механизми. Усещането е израз на инстинктивност, но щом с течение на времето се валидира - то вече не е инстинктивно. И в психологията на тази динамика се нарича 'несъзнавано "заключение", различно от значение на думичката заключение в ментален план.

Съгласен съм че думичката 'интуитивно" не е точна и аз по принцип не я ползвам, но следвам в изказа тук някакъв общ модел при който тази думичка има "интуитивно" значение :)

....няма такава вяра, колега. Няма как да я има, освен като податка на нечие внушение.

:lol6:Тоя хабер няма , пак каква дивотия е сътворил в собствената ограничена глава ! :lol6:

Има бе драги , такава Вяра ! :)(малоумие би било да те нарека колега !):nono:

Вяра в собствените способности , и възможностите произтичащи от тях , въз основа на лична Практика и получени резултати ! :nono:

Тук от внушенията на разни Рамуси няма никаква нужда . Даже е вредно за твоето здраве , ако прекаляват !.....:nono:

Вярваш , че като си вдигнал 100 килограма - пак ще ги вдигнеш ! Малеейй , колко е просто... ! :lol6:

Е , добре е да има кой да "вика за твоя отбор" !.... :)

.................

А "престижната" думичка синергизъм се изразява в едно изречение - взаимоотношение, при което полученият ефект е по-голям от сумата на индивидуалните ефекти .

Няма никаква нужда от ......безкрайни Рамусизми ! :lol6:

А сега (защото е толкова просто !) вземи се плясни по челото и си затвори устата....да спрат да се леят от последна инстанция твоите "супер-умности" ! :)

преди 1 час, by_chechi написа:

:lol6:Тоя хабер няма , пак каква дивотия е сътворил в собствената ограничена глава ! :lol6:

zoIUd9I1dgU.jpg

преди 3 часа, by_chechi написа:

Вяра в собствените способности , и възможностите произтичащи от тях , въз основа на лична Практика и получени резултати !

утре като изтрезнееш пак го прочети и виж в каква връзка е написано от рамус и спрямо какво е написано. Става въпрос за разговор между интелигентни хора, който дори не си погледнал от зор за изхождане. Не че и да погледнеш... . :) 

Освен че е малоумно написаното по отношение на това, че когато са налице "основа от лична практика и получени резултати" не е нужна никаква вяра... защото вече е налице лична практика и от нея следват натрупвания които се надграждат когнитивно и практически. Никаква вяра не е нужна вече за да тече процеса. Вяра е нужна на ония, които този процес въобще е проблемен и карат на фантазии и въображение - като заместители на липсващата практика и наслагванията от нея. В този смисъл - вярването е компенсационен въпрос.

освен това вярата замества и мотивацията на хора, които много се страхуват от фрустрации, от провал... За тях е нужно Вдъхновителни утвърждения и повторенията им, за да изместват негативния натиск... и т.н.

Но горното изречение дори малоумно, няма как да се съотнесе спрямо детската възраст - което е фокуса на "разговора" с КИРЕН сред който контекст е изразено.

Аман от алкохолни изпарения сред темата и като ви тресне градуса и се почват недоумиците чели-недочели, но пък нахакани...

преди 12 часа, Aumi написа:

И какво обидно видя в тези коментари?

голямата обида, която аз съм казала  за Блаватска е :

на 22.12.2020 г. в 8:13, Admetos написа:

Да цитирам ли коментарите, съдържащи "възпълната Блаватска" (познай кой

Искам да се извиня на съфорумника,че съм обидила на килограми Блаватска . Не знаех ,че тези мои думи му тежат вече цели четири години .

Нека видим  пълния блясък на крехката и фигура,като разбулената Изида/ да ме прощава сестрата и  съпругата на Озирис /.

Предупреждавам ,че няма да се извинявам, ако някой  намира  Елена за възпълна. Не злоупотребявайте с доброто ми сърце.

images?q=tbn:ANd9GcT7QCiS_u3WN5E4rWe0Wu4

За да е по-объркано

Разделянето на Израил и Юда   

http://www.perspective.bg/Hristi/BpRazdeliane.htm
Съществува важен, макар и труден за обяснение паралел между тази история и греха на Израел при планината Синай, когато израелтяните под предводителството на Аарон си правят златно теле, докато Моисей е на планината (Изх. 32). Мнозина учени смятат, че историята от Изход не отразява случка от моисеевото време, а е писана след времето на Еровоам І и представлява критика срещу неговите религиозни реформи.

Така империята на Давид и Соломон се разделя на две самостоятелни царства. Северното съществува до 722 г., когато е покорено от Асирия, а Южното – до 587 г., когато вавилонците превземат Ерусалим и разрушават храма. Отношенията между двете царства са исторически фон на значителна част от старозаветната литература, а надеждата за обединение на израелтяните се превръща в значим елемент от пророческата надежда за бъдещето на Божия народ.

на 22.12.2020 г. в 7:42, _ramus_ написа:

Нито един тук не е заявил че има нужда от помагане.

Благотворителност ли е да навираш в лицето на другите, какво си направил за някой? Пример за нескопосно  такова  "благотворително"PR-мероприятие, има и тук."Едната ръка да не знае какво дава другата " е писано в Библията и това е  истинската помощ. Не прочетох тук някой да е дарил нещо на дом за стари хора или сираци, да е дарил продукти на бедно семейство за коледна вечеря.

преди 49 минути, valkiria1 написа:

голямата обида, която аз съм казала  за Блаватска е :

Искам да се извиня на съфорумника,че съм обидила на килограми Блаватска . Не знаех ,че тези мои думи му тежат вече цели четири години .

Нека видим  пълния блясък на крехката и фигура,като разбулената Изида/ да ме прощава сестрата и  съпругата на Озирис /.

Предупреждавам ,че няма да се извинявам, ако някой  намира  Елена за възпълна. Не злоупотребявайте с доброто ми сърце.

images?q=tbn:ANd9GcT7QCiS_u3WN5E4rWe0Wu4

Maлко прилича на Татяна Дончева.

преди 28 минути, Belhor написа:

Maлко прилича на Татяна Дончева.

Видях коя е Татяна.

Ами..ще взема да се извиня на   Изида.

spacer.png

преди 5 минути, M.Николов написа:

Искаш да кажеш, че Дончева е възпълна?:wub:

Аз бих казал, че е приятно закръглена.:)

Спортен тип е. Все с некви гуменки ходи,

преди 3 минути, M.Николов написа:

Искаш да кажеш, че Дончева е възпълна?:wub:

Около тази жена е лесно да се пази социална дистанция .

преди 9 минути, M.Николов написа:

оооо, аааа ,неееее ............ Николоофффф

660_44c317e9c9a63d45c6373cf96a61e98d.jpg

Е, не бях я виждал в скоро време в цял ръст.

Сега забелязвам, че вече е излязла от категорията "приятно" и е минала в категорията "прекалено", особено в задните части.:)Snl Scream GIF by Saturday Night Live

преди 22 часа, kipen написа:

Вид "Зависимост" в математиката е, че ако нещо расте, то друго се смалява...

Намери зависимостта в: Кое е това нещо от което отнемаш, а то става по-голямо?!

Разбирам, че не си запознат с вид "векторно смятане", то не е математика, а анализ. = Да разбереш кои са необходимите и достатъчни условия, за да стане нещо!!!

Това обаче е за този свят. Да твърдиш, че го познаваш е лъжа. След като не знаеш този свят, то как ще знаеш какво е извън него?! 

Може да приемем, че и философията е вид религия. Да, има религиозни хора, но отричат, че са такива, защото смятат, че религията е това което го твърдят било то християни, мюсюлмани, евреи, будисти и т.н., но това не е истина, защото към сегашния момент в обществото има ред други мирогледи и т.н. 

В основата преди и т.н. е вид идеология на къде да "върви" развитието на човечеството. То или ще е по православие или ще да е по лъжовно. 

Да, живеем в апокалипсис, но същия не е както е изобразен в един американски филм. ;) 

Времената са за откровения и именно за това лукавия ще се мъчи да не се получават въпросните. Той по този начин живее и не подбира в какво другия вярва, а си гледа собствения келепир. :) 

ТИ. избираш от какво да зависиш!!! ;) 

преди 21 часа, by_chechi написа:

:lol6:

Добро попадение! ;) 

Някои хора мислят, че политиката прави идеологията. :) 

Света е в това положение: Определени хора имащи вид власт нямат идея в какво да се вложи същата, за да стане нещо по-добро от вчера. ;) 

преди 40 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

...Това обаче е за този свят. Да твърдиш, че го познаваш е лъжа. След като не знаеш този свят, то как ще знаеш какво е извън него?! 

Извънземните са така - за на вън знаят , за вътре при нас - не ! :nono:

....и като научат .....извънземните , кръгом и дим да ги няма.... ! :lol6:

Доказателство ?! Тук е фрашшшшш с "извънземни" - идвали от Там , връщали се обратно , напред-назад всякакви ....:)

преди 1 час, by_chechi написа:

Тук е фрашшшшш с "извънземни"

И на "Юизвънземните": Весели празници! 

п.п. Никой не може да забрани да спретнеш празнична трапеза и седнеш с близките си да споделиш празничното настроение.

Всички сме хора на този свят и носим чувства светли! = Чалга, Бай Ганювщинъ или вид хълтура, но ние това изповядваме: Православието за мир и любов в този свят, който някои си мислят, че им принадлежи и че трябва да е по тяхната воля, защото така пишело в "Стария завет" и не могат да приемат "Новия завет". ;) А за будистите = да ме ди ти рът в повечко,  но определено планината няма да дойде до тях или да им го поднесе храната. За последните = ще се видим след 500 години, ако са живи до тогава = значи ги бива. :) 

Порция глупости от мен!!! 

Идиот Тролски!!!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.