Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 4 часа, Sleda написа:
преди 6 часа, Myanmar написа:

А по тези неща вие, евреите, никога няма да ни стигнете

Съвсем не е така, ще спомена само Айнщайн, любимия ми Спилбърг, Хайне....

Следа, моля те без Спилбърг.... прекрасен визионер, ама тотално изтрещя с "насоките" към едно от "лобитата" за predictive programming-а на "бъдещите сценарии" - "Ready player one"... прекрасно "пожелание" - "хората да живеем в контейнери ("кутийки", чисто продължение на "линията" от "Аз, роботът", дето уж е по А.Азимов, ама с "услужливи добавки"), от които да си "живеем" във "виртуалната реалност", а кой ще ни "клати" в реалността.... (леле Огняне ще те скъсам ... па дреме ми, нали не се казвам Огнян, праи квот искаш с дирника ми, хиххи

...още с "редник Раян", в което "издигна" на нов пиадестал "пропагандата" за "геройската саможертва" в рамките на дни на 200 000 "американски жертвени агнета" в Нормандия, а пък други "косвени жертви" на 20 000 000 руснаци, примерно, едва ли не нямат значение за "победата"...нещо "ме жегна", че тоз започва "да се насира" с пропагандата....

....аман от еврейските "хватки" да се правят на "жертви" и така да се възползват от "програмираното" състрадание...не бива за реализирането на "холокоста" да не са използвани кредити от банки с еврейски собственици... ..а просто да "се заиграват със съжалението", за да си "прокарват" плановете за "Свобода, братство, равенство", ама с "неясен" неолиберастки управленски център ...

...ама такова е - в Холивуд, кат гледам болшинството от продукциите, ма няма пропуск да се "напомни" за "хануки, мануки, обрязвания и тем подобни"... чак да ти втръсне от толко "напор" за "посочване" и "набиване у главата"... тотална "посявка" за основата за "израстване" в контролирана мултикултурна среда. Ама с толеранс към определени традиции и принизяване и надменно отношение към "чуждите за тез традиции"... често са и иронизиращо съпоставяни като "диващина" и едва ли не ТРЯБВА, политкоректно е да са благодарни етносите с "чужди традиции", че биват "споменавани", независимо от формата, в която се извършва това...баси надменността!!!...

....тя и "хитрата даскалица" прави подобно нещо тука, ама си врътка опашчицата и се прави на "ни лук яла, ни лук мирисала"....аман от кухи "програмирани" лейки...

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

@by_chechi го каза простичко и вулгарно с едно клише: "По-добре живо "куче", отколкото мъртъв лъв". ;)

Ето една страна на извратеният начин на мислене и комуникация !

Заместване , подмяна на Истина  с Лъжа , която много прилича на нея :nono:

Не съм го казал аз . Казал го е Соломон ! Мъдрец от който ти и аз , и всички тук сме на светлинни години мисловно отстояние.....:nono:

Не си разбрал казаното "клише" , не ти е достигнало нещо да разбереш мъдростта ......отделно не знаеш историята . А в нея няма нищо идеологическо , политическо .....:nono:

Само обяснява , че това е Животът !.......

преди 3 минути, by_chechi написа:

Не съм го казал аз . Казал го е Соломон !

Прав си, трябваше да "кажа" (напиша =" начаткам" по клавишите), че си споделил и да визирам първоизточника. 

Прощавай! 

преди 1 минута, iИ.дИоNд.Ni написа:

Прав си, трябваше да "кажа" (напиша =" начаткам" по клавишите), че си споделил и да визирам първоизточника. 

Прощавай! 

Прави ти Чест ! :nono:

....но внимавай ! Не само другите подвеждаш , но и собственото си мислене ! :nono:

преди 4 минути, by_chechi написа:

Само обяснява , че това е Животът !.......

Да, така е ... ;) По мой начин изказано: понякога се налага да "преглътнеш" вид обида, за да не постъпиш като другия, защото другия чака да постъпиш точно по определен начин ... ;) 

преди 1 минута, by_chechi написа:

но и собственото си мислене ! :nono:

Не, реално подвеждам мисленето на другия. Може нарочно да се изказвам по тоя начин. ;) 

преди 7 часа, Myanmar написа:

А по тези неща вие, евреите, никога няма да ни стигнете, защото сте дребни злобни душици, каквито ти представляваш в цялата им дребнавост и злоба и тук, във форума.

Няма да ни стигнат! Но пък всеки народ си има специфични черти - и положителни и отрицателни!

При евреите, Силата им е в колективизма, базиран на "спазването на Закона", и произтичащото от този закон взаимно почитане, което ги консолидира като "клетъчна" общност, която ги е запазила като народ... за тва и "приемат всеки в лоното си", ама не го "приемат в организацията си" - за "стълбичката" си имат "общества с доказали се членове"... такова е във "войнствени" общности...

и не може да се отрече, че фактът да се запазят като народ, при толкова неблагоприятни условия през вековете е изключителен!

...тез "джихадистите" не са от най-умните, но пък са достатъчно разумни, за да копират нещо "работещо" - "клетките" в организацията им, развиваща се в "чужда почва"...и те са от семитски народи ... а там традициите са закон, а чрез традициите си предават през поколения и Знанието на предците си. Както и изучавания опит на комшиите. 

В крайна сметка, тази "клетъчна организация" е възпроизведена и от Левски в Османската империя!

преди 13 минути, Śūnyatā написа:

Можем ли да се съгласим, че представата за "духовно" включва огромно множество представи, включително религиозни, често противоречиви, чийто източник е някаква вътрешна жажда. Жажда за какво според теб? 

Представата за "духовно" се свързва и с представата за "освобождение". От какво трябва да се освободим, какво трябва получим или прекратим, за да станем  духовни човеци?

Словосъчетанието "духовна храна" всъщност дава някои насоки за размисъл, които е добре да се последват. Може да се направи асоциацията с храната необходима на физическото тяло, за да може то да функционира и да се развива. Без храна то е обречено на безсилие и смърт. Същото е с духа и духовната храна с която следва да го подхранваме. Така че този духовен глад е наличен изначално в човека, защото човек е в основата си дух. Този духовен глад обаче е заглушен от нисшите илюзорни желания (тези произтичащи от кама лока).

Човекът трябва да избере коя природа да подхранва в себе си. 

преди 13 минути, Shiniasu написа:

Словосъчетанието "духовна храна" всъщност дава някои насоки за размисъл, които е добре да се последват. Може да се направи асоциацията с храната необходима на физическото тяло, за да може то да функционира и да се развива. Без храна то е обречено на безсилие и смърт. Същото е с духа и духовната храна с която следва да го подхранваме. Така че този духовен глад е наличен изначално в човека, защото човек е в основата си дух. Този духовен глад обаче е заглушен от нисшите илюзорни желания (тези произтичащи от кама лока).

Човекът трябва да избере коя природа да подхранва в себе си. 

И двете , и двете ! Природата е една ! :)

Човек не е Дух в основата си ! В основата си е Его !  :nono:

Във върховете , във върховете е Дух  ! Като един Сизиф е ! :)

От Его-то израства Духът (и Разумът сащо) ! Няма ли Его - няма Дух ! Обратното не е вярно !:nono: 

......................

За това в ИИ няма Дух , нито пък Разум ! :nono:

преди 5 минути, by_chechi написа:

Няма Его - няма Дух !

Да, но това не означава, че няма Свети Дух. ;) Дух без его, може да има. Не свързвай материалното тяло с Егото. 

преди 18 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Да, но това не означава, че няма Свети Дух. ;) Дух без его, може да има. Не свързвай материалното тяло с Егото. 

Хайде пак да го "навържем" в едно цяло :

Бог съществува , но само в мислите на хората : (в религиозните книги - като минал и мислен опит)

"...И Човекът сътвори бог , бог да служи на Човека и да осветлява пътищата му неведоми ..." (в условия на неопределеност и отсъствие на информация) :nono:

Сътвори го в собственото си мислене , за да (I-ви Закон на всяко Живо): "Усвоява околната среда за целите на собственото си съществуване"  ....Аз го наричам Лакомия за по-кратко . Други го обясняват на дълго и широко като Его ! :)

преди 2 часа, Aumi написа:
преди 11 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Само за информация първите четирима по богатство са ,,Джеф Безос - с неустановена религия,Бил Гейтс - агностик , Уорън Бъфет - атеист, Бернар Арно - също няма данни за религиозна принадлежност".

Ставаше въпрос не за религиозна принадлежност, а за етническа.

Ауми, ГЕНЪТ, в някои случаи - неговото "незамърсяване", е бая хлъзгава плоскост....не се знае къде ще се изпързаляш, но пък е сигурна посоката - надолу!

преди 2 часа, Aumi написа:
преди 4 часа, Търсещ истини написа:

Това, което остана от религиите е моралът в тях

Моралът е много относително понятие.
Моралните норми на едно общество, може да са коренно противоположни на тези в друго общество.

Не е! Моралът, като система, съвкупност от възгледи (за добро и зло, съвест и чест, похвално и срамно, дълг и справедливост) в обществата е два вида! Ницше прекрасно ги е описвал!

Най-общото им упоменаване може да е в тази форма - "Християнски" и "Гръко-римски".

Основната разлика е в положителността на категорията "Слаб"! 

При първия вид морал "слабостта" е "добро", а при "втория" е "зло"!

От тази дихотомия в морално-ценностните системи, произтича и Моралният релативизъм (относителност), които си описала и във второто ти изречение в поста!

А точно поради "смесването" на елементи на двата морала в гледните точки на спорещите, възникна и този спор между Валкирия и сие vs Мианмар, Белхор и сие .... от 20 и повече форумни страници в темата!

преди 11 часа, valkiria1 написа:

да не виждат мизерията,духовна и материална 

за мен мизерията е само една - тая "отвътре", без прилагателни и условности към нея. Всичко, което описваш е просто съответствието на мизерията отвътре - производни, проявления, резултати... Сред целия форум се вижда с лекота. И извън виртуала - също.

Всеки един ден я гледам тази мизерия и се чудя често - как е възможно да се живее така... потънато в блатото на толкова мизерия отвътре.

Но типичното в мизерията е възхода на мизерниците, заради интернет. Всеки микроб сега получи възможност да се изживее че е сред други микроби. Че са силни, че са важни, щото "имали мнение". Щото чели това или онова, щото се научили с имитация да чукат по клавишите как се търси в гугъл или в уики. И юруш с мизерията напред.

Допреди да погледна сред виртуала никога не съм предполагал колко е мащабна мизерията. В първите месеци направо бях потресен и дори леко в шок. Живота ми е доста асоциален в масов смисъл и минава само през отбрани и стойностни хора, за които после открих колко ценно е било това. Дотогава предполагах наивно че "така са хората" по принцип и това ми е бил модела за човека, за хората, за развитието... И беше да време да дойде отрезвяването ...

Никога не преодолях непоносимостта си към човека в мизерия от типа "вижте ме колко съм красив, умен, важен, нужен, мъдър, информиран" и си длъжен да ме харесваш, да ме слушаш, четеш, да ме взимаш под внимание, фактор... Щото и той бил човек, но не бил в мизерия. Мизерия било - само при сравнение с други... Иначе те си живели чудесно, но само в сравнение с някакви си дето според тях се правили на умни, на разбиращи, можещи... И омразата и защитната реакция към тях си идва по естественост.

Десетилетия наред все още се опитвам да разбера какво е света на мизерията сред която се живее... Видях много неща, много проблеми, много неизживяности, блокажи, конфликти, фантазиране и защитаване... Разбрах много, но и някои неща никога няма да ги разбера. Може би - защото имам и съпротива и дори реакция на отвращение от някои форми... И така...

В тема за духовност мизерията надникна отново през някои поредни мизерници. няма как да е иначе - за тях това е живота им. За тях това е начинът да са 'живи'. Воала, и - тяхна работа. Научих се да не ми пречат с нищо и така развих допълнителна устойчивост. И други неща "ме научиха", само дето реакция на отвращение понякога ме застига и възхожда, ако не я уловя навреме.

преди 45 минути, Shiniasu написа:

Същото е с духа и духовната храна

ако въобще имаше разбиране за същността на ДУХ, не би написал подобно сравнение с "храна за него". Клишетата за "духовната храна' нали знаеш откъде си ги заел? Клишето за това 'кой образ храниш' - няма нищо общо с "ДУХовността" и ти смесваш доста произволно и без разбиране за ролята и значението на основни психични положения.

Понякога вътрешните парчета с които си захранил легендата си се надпират кое да излезне напред, за да си свърши работата да те представи, обозначи. Носиш си "историята" на миналите парчета, но няма кой да я "събере в единно цяло". Няма го онова - дето 'събира', обединява, с което се отива към синергия от "частите". Ей това ми пишеш в коментарите си - сам си пишеш историята, която чета. Много си ми полезен в това, защото си искрен и прям и поне имаш дисциплина достатъчна да пишеш тогава, когато си обран, когато вече си излезнал от инстинктивното защитно реагиране.

Като го няма още активното лично 'начало'  няма и кое друго да свърши работата по обединението. Няма го това - защото не смее да остави протезите от "парчетата' които всяко е с идеята че е 'единственото и основното'. Не смее... от страх и съпротивата която той поражда е "велика сила". Все пак - не чак толкова "велика'.

преди 27 минути, kipen написа:

Не е! Моралът, като система, съвкупност от възгледи (за добро и зло, съвест и чест, похвално и срамно, дълг и справедливост) в обществата е два вида! Ницше прекрасно ги е описвал!

Най-общото им упоменаване може да е в тази форма - "Християнски" и "Гръко-римски".

Основната разлика е в положителността на категорията "Слаб"! 

При първия вид морал "слабостта" е "добро", а при "втория" е "зло"!

Не знам Ницше точно какво е написал, но в написаното виждам проблем със съотнасянето на слабостта към християнстия морал. Християнството не разглежда слабостта като добро, а учи на търпимост и подпомагане на по-слабите. Алтернативното отношение към слабостта е да оставиш слабия да оцелее сам с надеждата така да стане по-силен. Но при всички случаи в християнския морал идеята е слабите да се подпомогнат да преодолеят слабостите си. 

Това, което отличава християнските ценности е може би разглеждането на скромността, смирението, търпението и търпимостта като добродетели. На войнствеността бива противопоставено миролюбието. 

преди 52 минути, by_chechi написа:

като Его ! :)

:offtopic_s:

:) Не може без усмивка ... :) 

По "научно му" е Его. :) Разглеждаш Бог по научно му, а Егото по твое му = "Лакумник" ... :) т.е. в "разкрачено положение си" ... :) 

Да, Бог, Дух и разни неща свързани с вярата не подлежат на вид научност, за сметка на това си има вид дисциплина = теология. 

Рано или късно ще разберем дали има Бог или не. През останалото време просто има два варианта: Да налагаме своето Его или да приемаме Егото на друг за по-голямо и се подчиняваме на въпросното,или не = да се борим. ;) 

п.п. Май станаха три варианта .... но както и да е ... :) 

Нека да разгледаме Егото на Христос. В кое по-точно се изразява неговия егоизъм?! В саможертвата в името на вярата!!! В коя вяра?! 

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

понякога се налага да "преглътнеш" вид обида, за да не постъпиш като другия, защото другия чака да постъпиш точно по определен начин ... ;) 

Вместо "преглътнеш" по- съм съгласен с "да изчакаш" и после,  по Ботев "Добро му добро да правиш, а лошия с ножа по глава". Усещаш ли съчетанието от старозаветното "Зъб за зъб" и християнското "Обичай както себе си"? 

Ако на лошия отговаряш с добро,
на добрия с какво ще отговориш?

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

С по-добро! ;) 

НО, не забравяй, че човек греши, т.е. не всеки мирянин е светец ... ;) 

Все пак пред избора Левски и Хр. Ботев = ще застана зад Левски!!! Едно е тук по тези земи да отстояваш нещо, а друго е да си на вън. 

Кратко: твърде много станаха "Хр. Ботевци", а на терен малко ... и какво правим?! Мъ?! Не съм от тези които викам "неволята"!!! 

преди 31 минути, _ramus_ написа:

за мен мизерията е само една - тая "отвътре", без прилагателни и условности към нея.

Самият ти "изведе на повърхността" "отраженията", ама единствено "минати" през "светлополярната призма" на индивидуалния ти "възход" към "изчистената от животинското" "божественост". "Пътят" ти е впечатляващ, защото не знам за другите коментиращи, но у мен остави една прекрасна "визия" за достижения в развитието на Разума ти.

Ама "възходът" ти е предимно посредством "Колесницата" на Ума ( нема как да не знаеш за "трите колесници", щото те наблюдавах, че опитваш да докараш хората до "Neti-neti", ама сам осъзнаваш, че някой докат не е "узрял", тая си е... и не само аз съм ти пример в тая насока).

Е, вече сподели нещо от сакралното ти! Много е кофти, когато "излезнеш от черупката", тез "навлизания от колективното" са много неприятни!

Ама това, дето го "спряга" Валкирката е нейния "поглед", нейните "отражения".... не знам каква е тази ти "пристрастност", твой си е "вътрешения ти свят" ... ама гат "почне да се пука препеченото", започва да се "вълнува и морето", а тогаз и доста "лодки" се появяват .. да те "спасяват"... еле па "лодкарите"! 

преди 4 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Определени индивиди изключително желаят това да са те или само и единствено вид елит в обществото. 

За тези казвам, че имат "силно Его" и като такива се качват на главата на смирените. Заради това, вж. по- горе Ботев "Доброму добро да правиш, а лошия с ножа по глава". Смирението е доброволно подчинение на елита- добър или лош. 

Цитат

... Свестните у нас считат за луди,
глупецът вредом всеки почита:
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога измамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
И на обществен тоя мъчител
и поп, и черква с вяра слугуват;
нему се кланя дивак учител,
и с вестникарин зайдно мъдруват,
че страх от бога било начало
на сяка мъдрост... Туй е казало
стадо от вълци във овчи кожи,
камък основен за да положи
на лъжи свети, а ум човешки
да скове навек в окови тежки!
Соломон, тоя тиран развратен,
отдавна в раят найде запратен,
със свойте притчи между светците,
казал е глупост между глупците,
и нея светът до днес повтаря -
"Бой се от бога, почитай царя!"
Свещена глупост! Векове цели
разум и совест с нея се борят;
борци са в мъки, в неволи мрели,
но кажи, що са могли да сторят!
Светът, привикнал хомот да влачи,
тиранство и зло и до днес тачи;
тежка желязна ръка целува,
лъжливи уста слуша с вяра:
млъчи, моли се, кога те биять
кожата ти да одере звярът
и кръвта да ти змии изпият,
на бога само ти се надявай:
"Боже, помилуй - грешен съм азе"
думай, моли се и твърдо вярвай -
бог не наказва, когото мрази...
Тъй върви светът! Лъжа и робство
на тая пуста земя царува!
И като залог из род в потомство
ден и нощ - вечно тук преминува.
И в това царство кърваво, грешно,
царство на подлост, разврат и сълзи,
царство на скърби - зло безконечно!
кипи борбата и с стъпки бързи
върви към своят свещени конец...
Ще викнем ние: "Хляб или свинец!"

преди 4 часа, Aumi написа:
преди 5 часа, Търсещ истини написа:

Това, което остана от религиите е моралът в тях

Моралът е много относително понятие.
Моралните норми на едно общество, може да са коренно противоположни на тези в друго общество.

Да, и религията чрез църковната си организация обединява. Това противостои на друг морал и друга религия със своя църковна организация.

преди 9 минути, Търсещ истини написа:

Вместо "преглътнеш" по- съм съгласен с "да изчакаш" и после,  по Ботев "Добро му добро да правиш, а лошия с ножа по глава". Усещаш ли съчетанието от старозаветното "Зъб за зъб" и християнското "Обичай както себе си"? 

Това "обичай както себе си" обаче се отнася до човека, до божественото в него. Може да обичаш грешния защото е божи син, но не и защото прави грешки. Последните според християнския морал, първо трябва да се потърси начин да се поправят с добро. 

Въпросът с търпимостта към злото е доста сложен за решаване и е въпрос на преценка във всеки отделен случай. Така да се дават общи правила не е подходящо. Ясно е, че търпимостта към злото в определен момент може да се превърне в глупост. И в случая с Ботев по-скоро става въпрос не за отмъщение, а за необходимо противодействие. Освен това, когато злото е насочено директно срещу теб, то следва да се защитиш. Колкото и да си състрадателен, да остивиш другия да те мачка не е от полза нито за теб, нито за него.

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

Смирението е доброволно подчинение на елита- добър или лош. 

Основна грешка правиш!!!

По уния времена е ставало въпрос за възвръщане на вид държавност на българите!!!

Тя, вече е факт!!! 

Имам едно клише: "Пепел и сол на зад! Ние продължаваме напред!" Да вярваш в бъдещето на България е едно, а да я няма е друго ... ;) Да, тя ще е член на вид европейски съвет, но като вид държавно управление ще я има. ;) 

Или намекваш, че не сме избрали подходящия съюзник ли?! В името на България?! За мен нормално е да сме в съюз с европейците, а не с анадолците, азиатците или американците ... или какво?! Да сме в съюз с някакви от Африка ли?! 

преди 33 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

..Рано или късно ще разберем дали има Бог или не.

И сега можем да го разберем , но не искаме - така е удобно , прагматично . Или не можем ......

преди 28 минути, Търсещ истини написа:

Казано е : " Никое добро не остава ненаказано ! " :)

преди 3 минути, by_chechi написа:

И сега можем да го разберем , но не искаме - така е удобно , прагматично . Или не можем ......

За себе съм си разбрал. ;) За други = не отговарям. Те има своя собствена воля, която не мисля да нарушавам. НО, посегнат ли на моя воля = да не очакват вид колебание, дори с риска да сгреша!!! ;)  

преди 10 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Основна грешка правиш!!!

И грешка !

Смирение е да укротиш собствените си бясове... ! :nono:...по религиозно му - да приемеш Бог в сърцето си...

Иначе пак може да си боец по Душа ! :nono:

преди 4 минути, by_chechi написа:

И грешка !

Смирение е да укротиш собствените си бясове... ! :nono:...по религиозно му - да приемеш Бог в сърцето си...

:) Не съм бесен, а гневен. :) Нещо пак ме прати в различна категория ... :) 

п.п. По скоро показвам своя "студена гняв" ... мда ... това няма как да ти го преведа ... то остава само и единствено като вид мое изразно средство ... 

преди 30 минути, Shiniasu написа:

Християнството не разглежда слабостта като добро, а учи на търпимост и подпомагане на по-слабите.

Първо бих подчертал, че условно използвах някакво именуване на двата вида морални системи! ... за някакъв по-общ ориентир

Отношението в "християнския" вид морал към слабостта е като "добро", защото това се Приема и не се категоризира като "зло". Съответно, на тази основа на приемане "учи на търпимост".

В "гръко-римския" вид морал отношението към слабостта е като "зло". За това не се толерира в обществата с изразен подобен вид морал, и изобщо няма "търпимост" към подобни индивидуални качества сред индивидите в обществото.

И "слабост" е широко като обхват понятие за качества на личността! Не само физическа, но и емоционална и интелектуална!

А също така няма общества, в които да е застъпен единствено единия вид морал сред индивидите! Обществата не са еднородна маса от индивиди!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.