Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Виждаме фотони.

това е само теория от физиката че светлината се състои от фотони, никой учен досега с никакви уреди не е успял да регистрира (или да види на някакъв скенер и там да се вижда че това е фотона) какво е това фотон и какво представлява, само празни приказки че има фотини, няма никакви научни доказателства че фотона съществува на практика, само теория

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

на 27.10.2023 г. в 22:02, _Aumi_ написа:

Светът не започва и не свършва с нашата планета.

Но ние си мислим, че сме най-уникалните създания в целия Космос и че нашата малка планета с нейните обитатели е най-великата и най-важната в цялата Вселена.

Да защото сме единствените.

на 28.10.2023 г. в 9:19, _Aumi_ написа:

HUMAN_BODY_ELEMENTAL_COMPOSITION_SITE.jpg

Не му липсват никакви ребра! 😀

Значи всички тия кат ги събереме ще стане човек.

преди 7 часа, Just a Stranger написа:

Виждаме фотони.

Ми не - не ВИЖДАМЕ фотони. :) Ти ГЛЕДАНЕ и ВИЖДАНЕ още не можеш да правиш разлика, а си тръгнал да се вживяваш на езотерик. Именно заради това изявление като цитираното е пълна глупост.

Колкото до ФОТОНИТЕ - ФОТОН е квант енергия. Приемаме че се 'движи"  според стандартния модел на описание на Вселената... Да не те питам за някои основни подробности че ще изходиш нови щуротийки и измишльотини, нагласени да "ти подпират залъгалките".

Движението... е твърде относително явление и зависи от отправната си точка/система според която се представя като "движение"... но не става да се занимават аматьори с тия работи, защото се оплитат или си папагалят глупости.

на 1.09.2023 г. в 6:44, _Aumi_ написа:

Нормално е също, в по-новите религии да има заимстване на истории от по-старите.

По-нормално е "новите" религии да стъпват върху "старите". 

След като се интересуваш от религиите, то ти препоръчвам една настолна книга в която под формата на лекции да се запознаеш как са възникнали религиите и как с времето са се градили: 【История на религиите - том 1】

Опитът ти да създадеш нова или по-нова религия базирана на всички в момента съществуващи религии е утопично виждане, защото концепциите застъпени в известните (регистрираните) религии са коренно различни.

Различията са: Как е възникнал този сват, как е устроен този свят и как е извън този свят. Имаш изначално, път и завършек. Заимстването от по-старите може да се постигне само по отношение на изначалното и пътя, но не и в завършека! 

По-старите религии (или клонове/корени на дадени религии) те запращат в небитието, докато в по-новите (или клонове/корени на дадени религии) те изпращат в ново битие. При някои това е в този свят, а при други в друг свят, а има и такива които в зависимост как си живял те запращат в небитието или ново битие, като ключовият фактор е твоята воля! В тоя смисъл то ти може да я проявиш или не. При някои от религиите ти я проявяваш свободно, а при други не ти позволяват или те принуждават да следваш тяхната воля. 

Основният проблем е, след като не ти позволяват да проявиш своята воля, то как да я освободиш!? 

Това което ти желаеш в някои може, но в други не може. 

В тоя аспект, то ти може да надградиш някоя религия, но не и да създадеш нова! Да, мнозина се опитват, но шанса им е нула и то абсолютна!!! В какъв смисъл: Не могат да предложат нещо по различно от съществуващите разбирания по отношение на завършека. 

Иновативното на Мойсей навремето е: Даването на изход от робството на един народ който насила е принуден да слугува на фараоните. Забравя се, че той е бил сред жреческата общност, т.е. теоретично е бил подготвен.  

Иновативното при Исус навремето е: Даване да свободния дух на една общност която е под гнета на фарисеите и иродиадите. Забравя се, че той е покръстен от Йоан който пък е просветен, т.е. теологично е бил подготвен. 

За иновативното при Мохамет ще оставя @badr да сподели, ако има желание. 

Хубаво ще е да споделиш и ти пък какво е иновативното при Ошо. = Какво дава и по какъв начин човек ще повиши своята духовност!?

За това и Бадр ти намекна, че трябва да "практикуваш" рационалното мислене. ;) 

Да, в една нова религия има заимстване от стара, но само от една, а не от много!!! 

преди 2 часа, dioib написа:

Хубаво ще е да споделиш и ти пък какво е иновативното при Ошо.

Иновативното при Ошо е, че той желае да изхвърлиш всички вярвания и религии в коша за отпадъци като ненужни продукти. :lol6:

преди 1 минута, _Aumi_ написа:

Иновативното при Ошо е, че той желае да изхвърлиш всички вярвания и религии в коша за отпадъци като ненужни продукти. :lol6:

Това не е иновативно. Това е анахронизъм, т.е. това е регрес в индуизма. 

Отделно това, атеистите определено са го открили това преди него, т.е. той е недоразвит атеист. :) 

преди 2 минути, dioib написа:

Това не е иновативно. Това е анахронизъм, т.е. това е регрес в индуизма. 

Отделно това, атеистите определено са го открили това преди него, т.е. той е недоразвит атеист. :) 

За да разбереш Ошо, трябва да си безпристрастен и независим относно религиите. 
Религиозните фанатици не могат да разберат какво говори той.

За да разбереш Ошо, трябва да си безпристрастен и независим относно религиите. 
Религиозните фанатици не могат да разберат какво говори той.

:lol6:То май само фанатици ще му обърнат внимание. :laughing5:

Забравяш, че съм израснал в атеизъм. :) т.е. знам какво е иновативното в него. :) 

преди 1 минута, dioib написа:

т.е. знам какво е иновативното в него.

Нито знаеш, нито можеш да разбереш Ошо.

преди 16 минути, _Aumi_ написа:

Вече е доказано. Който вярва, търси и намира. Който не вярва, каквито и доказателства да му се представят, пак няма да вярва. Също както атеиста няма да повярва в Бог, каквито и доказателства да му представяш!

Там съм дал възможност на други, т.е. ти твърдиш, че вече е доказано, но то не е доказано!

преди 6 минути, dioib написа:

Там съм дали възможност на други, т.е. ти твърдиш, че вече е доказано, но то не е доказано!

преди 3 минути, _Aumi_ написа:

Нито знаеш, нито можеш да разбереш Ошо.

Какво да го разбирам. :) Считаш, че не съм живял при баба и дядо ли??? :) Които по своята си същност са били комунисти. :) 

ОК, ти си от буржоазията. :) Това вече е установено. :) И не могло някой от простолюдието да разбере колко възвишен е Ошо. :lol6: 

преди 4 минути, dioib написа:

Считаш, че не съм живял при баба и дядо ли??? :) Които по своята си същност са били комунисти. :)

Това доказва, че си нямаш понятие от учението на Ошо.

преди 11 минути, _Aumi_ написа:
преди 13 минути, dioib написа:

Там съм дали възможност на други, т.е. ти твърдиш, че вече е доказано, но то не е доказано!

Считаш, че с това доказваш, че съм прероден ли??? :laughing5:

Това доказва, че си нямаш понятие от учението на Ошо.

Това доказва, че Ошо не е основал религия!!! ;) Също така доказва, че не е допринесъл в развитието на духовността. Нищо друго!!!

преди 2 минути, dioib написа:

Считаш, че с това доказваш, че съм прероден ли??? :laughing5:

Не те карам да вярваш ... но темата я поставяш ти.

Така че, закривай я , след като не приемаш доказателства.

преди 4 минути, _Aumi_ написа:

Не те карам да вярваш ... но темата я поставяш ти.

Така че, закривай я , след като не приемаш доказателства.

Да, поставил съм я, за да могат да споделят такива които вярват в това и в бъдеще да могат да кажат: Ето това бях в предишния си живот. 

За какво да я закривам??? Тя вече не е моя собственост. 

преди 28 минути, dioib написа:

Да, поставил съм я, за да могат да споделят такива които вярват в това и в бъдеще да могат да кажат: Ето това бях в предишния си живот. 

За какво да я закривам??? Тя вече не е моя собственост. 

Това може да го каже само човек който под една или друга форма, си спомня предишни прераждания. Те могат да бъдат хиляди, но да си е спомнил само някои от тях. 

преди 45 минути, _Aumi_ написа:

Това може да го каже само човек който под една или друга форма, си спомня предишни прераждания. Те могат да бъдат хиляди, но да си е спомнил само някои от тях. 

Тя, моята жена, има спомени преди се е родила, но не счита, че е преродена. ;) 

Отделно, че може да се счита и това: Някой е възкръснал в този свят, т.е. да е съществувал в друг в който е умрял. 

Т,е, може да каже, че се е преродил и има спомени от предишния свят в който е живял. 

Ауми, видно е, че от метафизика не разбираш. Затова и съм дал възможност на тези които вярват в прераждането да се обърнат към следващото си съществуване. 

Въпроса се свежда до това: Някой в бъдеще да се припознае. = Да каже, я, това което ме е вълнувало е мое. Значи съм прероден. ;) 

Сама трябва да разбереш, че Ошо е проводник на сепарирането. Той не прави вярване, не прави нещо което го е нямало, не прави духовност, а е открил начин за сметка на други той да е добре. Това е паразитен начин на живот, т.е. След мен и потоп!!! Не ми пука!!! Това не прави човек по-възвишен или мъдър, а деградира съзнанието му до степен твар. 

В никакъв случай един примитивизъм не може да е иновация!!! Особено от духовно естество.

ОК, наместил се е в САЩ. Но там е отишъл за какво??? Защо не е останал в Индия??? 

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

че той желае да изхвърлиш всички вярвания и религии в коша за отпадъци като ненужни продукти.

Оле, олеееее.! :)

Как в едно изречение си събрала толкова фейк... просто е възхитително. Някакви рекорди ли гониш в тая посока, не знам...!!!

Ошо не се занимава с желания, той не е философ, не е оставил философия. Писал е за религиите и вярванията, както и за вярващите толкова, колкото и за невярващите в тия религии.

Ошо не е написал нито ред, говорил е различни думи и послания, спрямо слушателите си, с една едничка цел и целия си живот е отдал на една единствена задача... Но нищо от нея не е било някой да си хареса подборка от думичките му и да се развява колко много разбира нещо си, след като е напълно некомпетентен и съвсем нищичко не е разбрал.

За пример само да напомня, че ако ОШО "бил желаел да изхвърлиш вярванията си", то ти не сякаш не си го чула, докато се фукаш по виртуала с бръмбарите на интелитентния дизайнер и първоизточника. ... но пък ти харесва и си играеш че той е супер и ти много го разбираш.

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

Иновативното при Ошо е, че той желае да изхвърлиш всички вярвания и религии в коша за отпадъци като ненужни продукти. 

Това е необходимо условие, но не е достатъчно.

Затуй Линдзи Исюан казва:

"Ако срещнеш Буда, убий Буда."

Затуй Буда казва:

"Не вярвайте на никого, дори и на мен."

Затуй Нагарджуна казва:

"Който вярва в Пустотата е болен."

Смисълът е:

Ако срещнеш Ошо, убий Ошо.

Ся като се замислих, това някак си юнашки контрастира с разбилия интернет пространството цитат на Касапина Путлер:

"Не вярвайте на никого, дори и на себе си. На мен може."

Разбира се копира Мюлер, но щото толкова си може. Като не може да измисли оригинален нацизъм, копира нацизма на Хитлер.

преди 22 минути, Just a Stranger написа:

Самоубийството е грях

но само и единствено пред (според) Църквата, то тази дума "грях" е въведена от църквата и иначе няма приложение в нормалния живот, в нормалния се  казва олеле извърших голяма глупост, но според Църквата това е грях

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

Ся като се замислих

:lol6:ТЦ, твърде е претенциозно...

Замисляне и "замисляне" не е едно и също. Битовиците ползват едни смисли, а интелигентните хора - друг. Ти сам си написал от кои си - според цитираното.

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Самоубийството е грях.

Според кого - според просветлените няма как да е така, щото "не трупат карма". :lol6:Според примерите за духовно-възвисени сред форума - могат да си грехуват без да се занимават с последствия - след като си измишльотват и послъгват със заблудата че са... каквито им трябва да се играят.

Глупостта, свързана с "ГРЕХА" е най-обикновена отживелица и отдавна не касае никого, освен консервативните мумии в отминалото. Отгоре на всичко - е тотална измишьотина, която в дадени мизерни условия, може и да е имала някакъв смисъл за оскотени и отчаяни люде, но за днешни дни... е пълна глупост.

преди 2 часа, some_spirit написа:

но само и единствено пред (според) Църквата, то тази дума "грях" е въведена от църквата и иначе няма приложение в нормалния живот, в нормалния се  казва олеле извърших голяма глупост, но според Църквата това е грях

Не е само според църквата. Да, другаде не се използва думата "грях", но самоубийството си е все така неприемливо. Но възниква въпросът, какво следва за човек постигнал просветление? Той става Буда и какво, следа да се самоубие ли? Не е ли личността, която трябва да умре, а не Буда? 

преди 6 часа, _Aumi_ написа:

Не - Ауми , Ошо дава свобода на жените и разменя ролите в избора . Ошо дава на жените да са доминаторки в една връзка , и управленческите решения да се вземат от жената ,и жената да определя посоката и разпределението на ресурсите ( един вид Енергиите ) да не говорим за свободата в избора на партньор . Ошо ако не беше се увлякъл с лъжливите си обещания че ще умножава парите на хората , щеше да успее ,,, женската феминистка организация " да извоюва един приказен свят за жените . Но уви ,Ошо можеше да подсигури нещо на жените ,което дори жените се плашат от тази Свобода и в рядкост се получава при някои , ( Да не кажа че Парис Хилтън всячески съм я подкрепял до колкото мога , защото тя успява да покаже ,че тя е избрала и че тя доминира ) но Ошо избра безсмислените 100 Луксозни автомобила вместо с тези пари поне да плати тока и водата ( те за ядене щеше да поработят ).

Немам нищо против , вас жените да сте доминаторки ,но като се стигне до разходите ,, ама аз съм жена ". Специално тук в България , вие жените , хем искате да сте Бизнесменки , хем искате мъж ,който да ви слуша , хем искате и ако може този мъж да внася в семейният бюджет , хем и в един момент вече поисквате да вземате цялата енергия във една връзка , и накрая изсмучете цялата енергия от мъжа до последната капка , и го захвърлите като счупена амортизирана вещ , с думите ,,  тоя не става " .

Вие жените сте егоистки в последно време . 5000 лева джобни , харесвате си някой с 2 лева в джоба , прелъстявате и най - накрая го обиждате защото нямал да ви води на почивка - е това сте вие жените . Затова ще си седите сами по вашите домове и Бога няма да ви дава Любов , щото вече сте се дотолкова изегоистичили че вашто на нищо не прилича . 

И въобще не ми обяснявай че не е така ,щото вие може да сте се забили в един форум ,но аз обикалям доста Околията....

Не - Ауми , Ошо дава свобода на жените и разменя ролите в избора . Ошо дава на жените да са доминаторки в една връзка , и управленческите решения да се вземат от жената ,и жената да определя посоката и разпределението на ресурсите ( един вид Енергиите ) да не говорим за свободата в избора на партньор . Ошо ако не беше се увлякъл с лъжливите си обещания че ще умножава парите на хората , щеше да успее ,,, женската феминистка организация " да извоюва един приказен свят за жените . Но уви ,Ошо можеше да подсигури нещо на жените ,което дори жените се плашат от тази Свобода и в рядкост се получава при някои , ( Да не кажа че Парис Хилтън всячески съм я подкрепял до колкото мога , защото тя успява да покаже ,че тя е избрала и че тя доминира ) но Ошо избра безсмислените 100 Луксозни автомобила вместо с тези пари поне да плати тока и водата ( те за ядене щеше да поработят ).

Немам нищо против , вас жените да сте доминаторки ,но като се стигне до разходите ,, ама аз съм жена ". Специално тук в България , вие жените , хем искате да сте Бизнесменки , хем искате мъж ,който да ви слуша , хем искате и ако може този мъж да внася в семейният бюджет , хем и в един момент вече поисквате да вземате цялата енергия във една връзка , и накрая изсмучете цялата енергия от мъжа до последната капка , и го захвърлите като счупена амортизирана вещ , с думите ,,  тоя не става " .

Вие жените сте егоистки в последно време . 5000 лева джобни , харесвате си някой с 2 лева в джоба , прелъстявате и най - накрая го обиждате защото нямал да ви води на почивка - е това сте вие жените . Затова ще си седите сами по вашите домове и Бога няма да ви дава Любов , щото вече сте се дотолкова изегоистичили че вашто на нищо не прилича . 

И въобще не ми обяснявай че не е така ,щото вие може да сте се забили в един форум ,но аз обикалям доста Околията....

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.