Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Виждаме фотони.

това е само теория от физиката че светлината се състои от фотони, никой учен досега с никакви уреди не е успял да регистрира (или да види на някакъв скенер и там да се вижда че това е фотона) какво е това фотон и какво представлява, само празни приказки че има фотини, няма никакви научни доказателства че фотона съществува на практика, само теория

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 262,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

на 27.10.2023 г. в 22:02, _Aumi_ написа:

Светът не започва и не свършва с нашата планета.

Но ние си мислим, че сме най-уникалните създания в целия Космос и че нашата малка планета с нейните обитатели е най-великата и най-важната в цялата Вселена.

Да защото сме единствените.

на 28.10.2023 г. в 9:19, _Aumi_ написа:

HUMAN_BODY_ELEMENTAL_COMPOSITION_SITE.jpg

Не му липсват никакви ребра! 😀

Значи всички тия кат ги събереме ще стане човек.

преди 7 часа, Just a Stranger написа:

Виждаме фотони.

Ми не - не ВИЖДАМЕ фотони. :) Ти ГЛЕДАНЕ и ВИЖДАНЕ още не можеш да правиш разлика, а си тръгнал да се вживяваш на езотерик. Именно заради това изявление като цитираното е пълна глупост.

Колкото до ФОТОНИТЕ - ФОТОН е квант енергия. Приемаме че се 'движи"  според стандартния модел на описание на Вселената... Да не те питам за някои основни подробности че ще изходиш нови щуротийки и измишльотини, нагласени да "ти подпират залъгалките".

Движението... е твърде относително явление и зависи от отправната си точка/система според която се представя като "движение"... но не става да се занимават аматьори с тия работи, защото се оплитат или си папагалят глупости.

на 1.09.2023 г. в 6:44, _Aumi_ написа:

Нормално е също, в по-новите религии да има заимстване на истории от по-старите.

По-нормално е "новите" религии да стъпват върху "старите". 

След като се интересуваш от религиите, то ти препоръчвам една настолна книга в която под формата на лекции да се запознаеш как са възникнали религиите и как с времето са се градили: 【История на религиите - том 1】

Опитът ти да създадеш нова или по-нова религия базирана на всички в момента съществуващи религии е утопично виждане, защото концепциите застъпени в известните (регистрираните) религии са коренно различни.

Различията са: Как е възникнал този сват, как е устроен този свят и как е извън този свят. Имаш изначално, път и завършек. Заимстването от по-старите може да се постигне само по отношение на изначалното и пътя, но не и в завършека! 

По-старите религии (или клонове/корени на дадени религии) те запращат в небитието, докато в по-новите (или клонове/корени на дадени религии) те изпращат в ново битие. При някои това е в този свят, а при други в друг свят, а има и такива които в зависимост как си живял те запращат в небитието или ново битие, като ключовият фактор е твоята воля! В тоя смисъл то ти може да я проявиш или не. При някои от религиите ти я проявяваш свободно, а при други не ти позволяват или те принуждават да следваш тяхната воля. 

Основният проблем е, след като не ти позволяват да проявиш своята воля, то как да я освободиш!? 

Това което ти желаеш в някои може, но в други не може. 

В тоя аспект, то ти може да надградиш някоя религия, но не и да създадеш нова! Да, мнозина се опитват, но шанса им е нула и то абсолютна!!! В какъв смисъл: Не могат да предложат нещо по различно от съществуващите разбирания по отношение на завършека. 

Иновативното на Мойсей навремето е: Даването на изход от робството на един народ който насила е принуден да слугува на фараоните. Забравя се, че той е бил сред жреческата общност, т.е. теоретично е бил подготвен.  

Иновативното при Исус навремето е: Даване да свободния дух на една общност която е под гнета на фарисеите и иродиадите. Забравя се, че той е покръстен от Йоан който пък е просветен, т.е. теологично е бил подготвен. 

За иновативното при Мохамет ще оставя @badr да сподели, ако има желание. 

Хубаво ще е да споделиш и ти пък какво е иновативното при Ошо. = Какво дава и по какъв начин човек ще повиши своята духовност!?

За това и Бадр ти намекна, че трябва да "практикуваш" рационалното мислене. ;) 

Да, в една нова религия има заимстване от стара, но само от една, а не от много!!! 

преди 2 часа, dioib написа:

Хубаво ще е да споделиш и ти пък какво е иновативното при Ошо.

Иновативното при Ошо е, че той желае да изхвърлиш всички вярвания и религии в коша за отпадъци като ненужни продукти. :lol6:

преди 1 минута, _Aumi_ написа:

Иновативното при Ошо е, че той желае да изхвърлиш всички вярвания и религии в коша за отпадъци като ненужни продукти. :lol6:

Това не е иновативно. Това е анахронизъм, т.е. това е регрес в индуизма. 

Отделно това, атеистите определено са го открили това преди него, т.е. той е недоразвит атеист. :) 

преди 2 минути, dioib написа:

Това не е иновативно. Това е анахронизъм, т.е. това е регрес в индуизма. 

Отделно това, атеистите определено са го открили това преди него, т.е. той е недоразвит атеист. :) 

За да разбереш Ошо, трябва да си безпристрастен и независим относно религиите. 
Религиозните фанатици не могат да разберат какво говори той.

За да разбереш Ошо, трябва да си безпристрастен и независим относно религиите. 
Религиозните фанатици не могат да разберат какво говори той.

:lol6:То май само фанатици ще му обърнат внимание. :laughing5:

Забравяш, че съм израснал в атеизъм. :) т.е. знам какво е иновативното в него. :) 

преди 1 минута, dioib написа:

т.е. знам какво е иновативното в него.

Нито знаеш, нито можеш да разбереш Ошо.

преди 16 минути, _Aumi_ написа:

Вече е доказано. Който вярва, търси и намира. Който не вярва, каквито и доказателства да му се представят, пак няма да вярва. Също както атеиста няма да повярва в Бог, каквито и доказателства да му представяш!

Там съм дал възможност на други, т.е. ти твърдиш, че вече е доказано, но то не е доказано!

преди 6 минути, dioib написа:

Там съм дали възможност на други, т.е. ти твърдиш, че вече е доказано, но то не е доказано!

преди 3 минути, _Aumi_ написа:

Нито знаеш, нито можеш да разбереш Ошо.

Какво да го разбирам. :) Считаш, че не съм живял при баба и дядо ли??? :) Които по своята си същност са били комунисти. :) 

ОК, ти си от буржоазията. :) Това вече е установено. :) И не могло някой от простолюдието да разбере колко възвишен е Ошо. :lol6: 

преди 4 минути, dioib написа:

Считаш, че не съм живял при баба и дядо ли??? :) Които по своята си същност са били комунисти. :)

Това доказва, че си нямаш понятие от учението на Ошо.

преди 11 минути, _Aumi_ написа:
преди 13 минути, dioib написа:

Там съм дали възможност на други, т.е. ти твърдиш, че вече е доказано, но то не е доказано!

Считаш, че с това доказваш, че съм прероден ли??? :laughing5:

Това доказва, че си нямаш понятие от учението на Ошо.

Това доказва, че Ошо не е основал религия!!! ;) Също така доказва, че не е допринесъл в развитието на духовността. Нищо друго!!!

преди 2 минути, dioib написа:

Считаш, че с това доказваш, че съм прероден ли??? :laughing5:

Не те карам да вярваш ... но темата я поставяш ти.

Така че, закривай я , след като не приемаш доказателства.

преди 4 минути, _Aumi_ написа:

Не те карам да вярваш ... но темата я поставяш ти.

Така че, закривай я , след като не приемаш доказателства.

Да, поставил съм я, за да могат да споделят такива които вярват в това и в бъдеще да могат да кажат: Ето това бях в предишния си живот. 

За какво да я закривам??? Тя вече не е моя собственост. 

преди 28 минути, dioib написа:

Да, поставил съм я, за да могат да споделят такива които вярват в това и в бъдеще да могат да кажат: Ето това бях в предишния си живот. 

За какво да я закривам??? Тя вече не е моя собственост. 

Това може да го каже само човек който под една или друга форма, си спомня предишни прераждания. Те могат да бъдат хиляди, но да си е спомнил само някои от тях. 

преди 45 минути, _Aumi_ написа:

Това може да го каже само човек който под една или друга форма, си спомня предишни прераждания. Те могат да бъдат хиляди, но да си е спомнил само някои от тях. 

Тя, моята жена, има спомени преди се е родила, но не счита, че е преродена. ;) 

Отделно, че може да се счита и това: Някой е възкръснал в този свят, т.е. да е съществувал в друг в който е умрял. 

Т,е, може да каже, че се е преродил и има спомени от предишния свят в който е живял. 

Ауми, видно е, че от метафизика не разбираш. Затова и съм дал възможност на тези които вярват в прераждането да се обърнат към следващото си съществуване. 

Въпроса се свежда до това: Някой в бъдеще да се припознае. = Да каже, я, това което ме е вълнувало е мое. Значи съм прероден. ;) 

Сама трябва да разбереш, че Ошо е проводник на сепарирането. Той не прави вярване, не прави нещо което го е нямало, не прави духовност, а е открил начин за сметка на други той да е добре. Това е паразитен начин на живот, т.е. След мен и потоп!!! Не ми пука!!! Това не прави човек по-възвишен или мъдър, а деградира съзнанието му до степен твар. 

В никакъв случай един примитивизъм не може да е иновация!!! Особено от духовно естество.

ОК, наместил се е в САЩ. Но там е отишъл за какво??? Защо не е останал в Индия??? 

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

че той желае да изхвърлиш всички вярвания и религии в коша за отпадъци като ненужни продукти.

Оле, олеееее.! :)

Как в едно изречение си събрала толкова фейк... просто е възхитително. Някакви рекорди ли гониш в тая посока, не знам...!!!

Ошо не се занимава с желания, той не е философ, не е оставил философия. Писал е за религиите и вярванията, както и за вярващите толкова, колкото и за невярващите в тия религии.

Ошо не е написал нито ред, говорил е различни думи и послания, спрямо слушателите си, с една едничка цел и целия си живот е отдал на една единствена задача... Но нищо от нея не е било някой да си хареса подборка от думичките му и да се развява колко много разбира нещо си, след като е напълно некомпетентен и съвсем нищичко не е разбрал.

За пример само да напомня, че ако ОШО "бил желаел да изхвърлиш вярванията си", то ти не сякаш не си го чула, докато се фукаш по виртуала с бръмбарите на интелитентния дизайнер и първоизточника. ... но пък ти харесва и си играеш че той е супер и ти много го разбираш.

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

Иновативното при Ошо е, че той желае да изхвърлиш всички вярвания и религии в коша за отпадъци като ненужни продукти. 

Това е необходимо условие, но не е достатъчно.

Затуй Линдзи Исюан казва:

"Ако срещнеш Буда, убий Буда."

Затуй Буда казва:

"Не вярвайте на никого, дори и на мен."

Затуй Нагарджуна казва:

"Който вярва в Пустотата е болен."

Смисълът е:

Ако срещнеш Ошо, убий Ошо.

Ся като се замислих, това някак си юнашки контрастира с разбилия интернет пространството цитат на Касапина Путлер:

"Не вярвайте на никого, дори и на себе си. На мен може."

Разбира се копира Мюлер, но щото толкова си може. Като не може да измисли оригинален нацизъм, копира нацизма на Хитлер.

преди 33 минути, Реджеп Иведик написа:

"Ако срещнеш Буда, убий Буда."

Самоубийството е грях.

преди 22 минути, Just a Stranger написа:

Самоубийството е грях

но само и единствено пред (според) Църквата, то тази дума "грях" е въведена от църквата и иначе няма приложение в нормалния живот, в нормалния се  казва олеле извърших голяма глупост, но според Църквата това е грях

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

Ся като се замислих

:lol6:ТЦ, твърде е претенциозно...

Замисляне и "замисляне" не е едно и също. Битовиците ползват едни смисли, а интелигентните хора - друг. Ти сам си написал от кои си - според цитираното.

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Самоубийството е грях.

Според кого - според просветлените няма как да е така, щото "не трупат карма". :lol6:Според примерите за духовно-възвисени сред форума - могат да си грехуват без да се занимават с последствия - след като си измишльотват и послъгват със заблудата че са... каквито им трябва да се играят.

Глупостта, свързана с "ГРЕХА" е най-обикновена отживелица и отдавна не касае никого, освен консервативните мумии в отминалото. Отгоре на всичко - е тотална измишьотина, която в дадени мизерни условия, може и да е имала някакъв смисъл за оскотени и отчаяни люде, но за днешни дни... е пълна глупост.

преди 2 часа, some_spirit написа:

но само и единствено пред (според) Църквата, то тази дума "грях" е въведена от църквата и иначе няма приложение в нормалния живот, в нормалния се  казва олеле извърших голяма глупост, но според Църквата това е грях

Не е само според църквата. Да, другаде не се използва думата "грях", но самоубийството си е все така неприемливо. Но възниква въпросът, какво следва за човек постигнал просветление? Той става Буда и какво, следа да се самоубие ли? Не е ли личността, която трябва да умре, а не Буда? 

преди 6 часа, _Aumi_ написа:

Не - Ауми , Ошо дава свобода на жените и разменя ролите в избора . Ошо дава на жените да са доминаторки в една връзка , и управленческите решения да се вземат от жената ,и жената да определя посоката и разпределението на ресурсите ( един вид Енергиите ) да не говорим за свободата в избора на партньор . Ошо ако не беше се увлякъл с лъжливите си обещания че ще умножава парите на хората , щеше да успее ,,, женската феминистка организация " да извоюва един приказен свят за жените . Но уви ,Ошо можеше да подсигури нещо на жените ,което дори жените се плашат от тази Свобода и в рядкост се получава при някои , ( Да не кажа че Парис Хилтън всячески съм я подкрепял до колкото мога , защото тя успява да покаже ,че тя е избрала и че тя доминира ) но Ошо избра безсмислените 100 Луксозни автомобила вместо с тези пари поне да плати тока и водата ( те за ядене щеше да поработят ).

Немам нищо против , вас жените да сте доминаторки ,но като се стигне до разходите ,, ама аз съм жена ". Специално тук в България , вие жените , хем искате да сте Бизнесменки , хем искате мъж ,който да ви слуша , хем искате и ако може този мъж да внася в семейният бюджет , хем и в един момент вече поисквате да вземате цялата енергия във една връзка , и накрая изсмучете цялата енергия от мъжа до последната капка , и го захвърлите като счупена амортизирана вещ , с думите ,,  тоя не става " .

Вие жените сте егоистки в последно време . 5000 лева джобни , харесвате си някой с 2 лева в джоба , прелъстявате и най - накрая го обиждате защото нямал да ви води на почивка - е това сте вие жените . Затова ще си седите сами по вашите домове и Бога няма да ви дава Любов , щото вече сте се дотолкова изегоистичили че вашто на нищо не прилича . 

И въобще не ми обяснявай че не е така ,щото вие може да сте се забили в един форум ,но аз обикалям доста Околията....

Не - Ауми , Ошо дава свобода на жените и разменя ролите в избора . Ошо дава на жените да са доминаторки в една връзка , и управленческите решения да се вземат от жената ,и жената да определя посоката и разпределението на ресурсите ( един вид Енергиите ) да не говорим за свободата в избора на партньор . Ошо ако не беше се увлякъл с лъжливите си обещания че ще умножава парите на хората , щеше да успее ,,, женската феминистка организация " да извоюва един приказен свят за жените . Но уви ,Ошо можеше да подсигури нещо на жените ,което дори жените се плашат от тази Свобода и в рядкост се получава при някои , ( Да не кажа че Парис Хилтън всячески съм я подкрепял до колкото мога , защото тя успява да покаже ,че тя е избрала и че тя доминира ) но Ошо избра безсмислените 100 Луксозни автомобила вместо с тези пари поне да плати тока и водата ( те за ядене щеше да поработят ).

Немам нищо против , вас жените да сте доминаторки ,но като се стигне до разходите ,, ама аз съм жена ". Специално тук в България , вие жените , хем искате да сте Бизнесменки , хем искате мъж ,който да ви слуша , хем искате и ако може този мъж да внася в семейният бюджет , хем и в един момент вече поисквате да вземате цялата енергия във една връзка , и накрая изсмучете цялата енергия от мъжа до последната капка , и го захвърлите като счупена амортизирана вещ , с думите ,,  тоя не става " .

Вие жените сте егоистки в последно време . 5000 лева джобни , харесвате си някой с 2 лева в джоба , прелъстявате и най - накрая го обиждате защото нямал да ви води на почивка - е това сте вие жените . Затова ще си седите сами по вашите домове и Бога няма да ви дава Любов , щото вече сте се дотолкова изегоистичили че вашто на нищо не прилича . 

И въобще не ми обяснявай че не е така ,щото вие може да сте се забили в един форум ,но аз обикалям доста Околията....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.