Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

на 30.07.2020 г. в 17:58, Myanmar написа:

Ко?

На никой стар текст не може да се има доверие,защото навремето една дума е означавала по 15 неща.Смятай ,че старите текстове никой не може да предаде смисъла от оригинала.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 13 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

На никой стар текст не може да се има доверие,защото навремето една дума е означавала по 15 неща.Смятай ,че старите текстове никой не може да предаде смисъла от оригинала.

Абе с две думи, само тебе да слушат.

преди 50 минути, Myanmar написа:

Абе с две думи, само тебе да слушат.

То е с 4.Аз само се опитвам да ви извадя от блатото ,,заблуда" ,защото не сте лоши хора.

преди 14 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

То е с 4.Аз само се опитвам да ви извадя от блатото ,,заблуда" ,защото не сте лоши хора.

Как реши, че не си ти този в блатото на заблудата си?

Да ти припомня, че твоята религия отговаряше единственото на критериите за секта, в която се плаща членски внос за да ги "открехнеш", че някакъв твой Бог, формиран от детска анимация, която си гледал преди 30 години, ще ги обича даже да прелюбодействат, поркат и извършват други престъпни и неморални актове за останалите религии.

Айде не, мерси. Това хората го практикуват и без да ти плащат на теб.

“За да разберем правилно това, първо трябва да вземем пред вид точните дефиниции на термините дух, душа и тяло, както са изложени в Космогонията. Там се твърди, че в началото на проявлението Девственият Дух, искра от Божеството, се обвива в тройно було от дух-субстанция и така става Его.

Тройният Дух кристализира в тройно тяло в областта на материята и така се е създало плътното тяло, като съответствие на Божествения Дух, виталното тяло като съответствие  на Духа на Живота и тялото на желанията като съответствие на Човешкия Дух. Накрая, и най-важно от всичко, ВРЪЗКАТА НА УМА била създадена между тройния дух и тройното тяло. Това е било началото на индивидуалното съзнание и бележи точката където инволюцията на духа в материята е завършена и еволюционният процес, посредством който духът се издига от материята, започва. Инволюцията включва кристализирането на духа в тела, но еволюцията зависи и се базира върху разграждането (разрушаването) на телата, екстрактирането на субстанцията-душа от тях.

В началото на еволюцията човек се е състоял само от дух и тяло – той е бил без душа; но от тогава всеки преживян живот на земята, вучилището на преживявания за натрупване на опит, го е направил все повече изпълнен с душа в съответствие с това, доколко се е възползвал от предоставените му възможности. Това се демонстрира във видимите градации между дивака и светеца. 

В горе изложеното видяхме, че тройният дух е излъчил едно тройно тяло и че целта и смисъла на еволюцията е екстрактирането на тройната душа от тройното тяло и амалгамирането и’ с тройния дух като пабулум. И сега, отбележете си следното, защото то е същността на загадката на целия въпрос, една много важна и ценна частица информация която ще помогне на ученика да разбере по-точно предмета с който се занимаваме: Много е писано в окултната литература относно ‘’пътят’’, но въпреки че за посветения, който вече знае за какво става въпрос информацията е достатъчна, тя никога преди не е била предоставяна на ученика по езотерика. Павел ни казва, че разумът ти да е заангажиран с плътското е смърт, но разумът ти да е зает с духовното е живот и мир на душата. Това е абсолютната истина, защото УМЪТ, КОЙТО Е ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ДУХА И ТЯЛОТО, Е ПЪТЯ ИЛИ МОСТА, единствения начин за предаването душата към духа. Докато човек мисли само за плътското и е насочил вниманието си към земен успех, отдавайки се на живот според мотото си: ‘’Нека да ядем, пием и се веселим защото утре ще умрем’’, всичките му действия са концентрирани в по-нисшата част от неговото същество, личността, и той живее и умира като животните, несъзнателен за притеглящите сили на духа. Но след време, настъпва моментът когато копнежите на духа започват да се усещат и личността вижда светлина и се запътва да търси своя Висш Аз ПО МОСТА НА УМА. И тъй като плът и кръв не могат да наследят Божието Царство, тялото бива разпънато на кръст за да може да се освободи душата и да се присъедини към своя Отец в Небесата, тройния дух, Висшето Аз.”

преди 15 часа, _ramus_ написа:

Към това се добавя и че много от самите "оригинални субекти" , нагаждат поведението си към очакванията, представите и фантазиите на социалната маса, за да изиграят нужния митологичен мизансцен  - на учители и ученици, на добри и лоши, на правилно и неправилно, вечно и преходно, на духовно и земно. "Вечните" архетипни образи и роли (учител и ученик) са отново в основен ролеви театър, в името на матричното различаване, идеализация и социална регулация.... И в нищо от това няма никаква ДУХовност. 

Всичко това се прилага в практиката. Да, но въпреки това извън всякакви знания и/или познания за този свят съществува друго. То в повечето случаи не може да се "облече" с думи, но за сметка на това с относителна точност може да се нарече духовност = свойството на човек да вярва в нематериални неща. Дали въпросната вяра ще е "облечена" във вид религия или ще е на база собствени критерии все пак човек вярва в нещо без да знае, осъзнава защо. 

Дали ще е самонадеян или религиозен човек, то той или има самочувствие или няма. Хората с изградено самочувствие не могат да се разколебаят. В основата на всичко е = аз мога или ние можем. Възвишените духовно хора реално не ги вълнува този свят. Те не размишляват, а или споделят или не, своята духовност. Дали ще ползват слово за общуване или без слова ще изповядват своите схващания за този свят и идеи за други светове, то в случая е без значение, ако никой не им обърне внимание. Появи ли се някой, който да им обърне внимание вече е налице вид последователност. До колко една духовност ще се разпростира сред обществото зависи до колко последователите се отъждествяват с оригинала на "излъчената" духовност. Към днешно време има много повече духовности отколкото преди 1000 или 2000 години. Дали са се превърнали в религия, то зависи до колко родителите са успели да възпитат децата си в съответната духовност. Затова има религии базирани на традиции, а така също и многобройни други без ясно изразени традиции. 

Всяка една религия която е с "дълбоки корени" във времето е по-устойчива спрямо другите които се появяват на база материална ценностна система. 

Умните духовници регистрират своята религия в светското общество, за да декларират идеала си, който не е материален. 

Не знам защо, но се досещам защо натъртваш за вид "театър". Не мисля, че живота е театър, но да, прав си, че повечето хора в днешно време по този начин живеят. Може би не допускаш, че има и друг тип хора, но определено има много други човеци които не живеят на база твои констатации. Бих си позволил, че въпросните са много повече от констатиралите от теб 'актьори' или "зрители". Същите са обикновени хора. За тях вид размисли, вид самозвани учени или пък учители или пък считащи се по-висши не са им интересни. Тях по ги вълнуват еднакви неща по този свят: Децата, условията в които живеят, традициите сред техните семейства и ред други дребни неща, които имат по-голяма стойност от това да имат вид познания за този свят. 

Та, фантазирай си и се прави на велик, но то, твоето величие, е само и единствено в твоя мозък = следователно е вид илюзия, която определено не е свързана по никакъв начин с действителността.   

на 1.08.2020 г. в 6:20, iИ.дИоNд.Ni написа:

В основата на всичко е = аз мога или ние можем. Възвишените духовно хора реално не ги вълнува този свят. Те не размишляват, а или споделят или не, своята духовност. Дали ще ползват слово за общуване или без слова ще изповядват своите схващания за този свят и идеи за други светове, то в случая е без значение, ако никой не им обърне внимание. Появи ли се някой, който да им обърне внимание вече е налице вид последователност. До колко една духовност ще се разпростира сред обществото зависи до колко последователите се отъждествяват с оригинала на "излъчената" духовност.

Ти си част от този свят, а този свят е част от всичко което е сътворил Бог, нали в това вярвате.

Какво можеш ако мислиш, че не си част от този свят? Защо споделяш, защо се вълнуваш? Защо използваш слово за общуване?

Ти не вярваш в способностите на разума, който ни е даден свише, който ни доближава до "оригинала", понеже сме "образ и подобие". Не вярваш в аналитичното мислене и не можеш да извършиш обикновен анализ и синтеза на това, което наблюдаваш и от което си обусловен, съставен.

Не използваш най-големия дар - разума, а се вкопчваш като удавник в една фикция - собствената си алчност, жаждата за безсмъртие, въпреки всичко и въпреки всички. По този начин религията се превръща във висша форма на егоизъм. Това ли е оригинала?

на 31.07.2020 г. в 21:39, Гретел написа:

“За да разберем правилно това, първо трябва да вземем пред вид точните дефиниции на термините дух, душа и тяло, както са изложени в Космогонията. Там се твърди, че в началото на проявлението Девственият Дух, искра от Божеството, се обвива в тройно було от дух-субстанция и така става Его.

Тройният Дух кристализира в тройно тяло в областта на материята и така се е създало плътното тяло, като съответствие на Божествения Дух, виталното тяло като съответствие  на Духа на Живота и тялото на желанията като съответствие на Човешкия Дух. Накрая, и най-важно от всичко, ВРЪЗКАТА НА УМА била създадена между тройния дух и тройното тяло. Това е било началото на индивидуалното съзнание и бележи точката където инволюцията на духа в материята е завършена и еволюционният процес, посредством който духът се издига от материята, започва. Инволюцията включва кристализирането на духа в тела, но еволюцията зависи и се базира върху разграждането (разрушаването) на телата, екстрактирането на субстанцията-душа от тях.

В началото на еволюцията човек се е състоял само от дух и тяло – той е бил без душа; но от тогава всеки преживян живот на земята, вучилището на преживявания за натрупване на опит, го е направил все повече изпълнен с душа в съответствие с това, доколко се е възползвал от предоставените му възможности. Това се демонстрира във видимите градации между дивака и светеца. 

В горе изложеното видяхме, че тройният дух е излъчил едно тройно тяло и че целта и смисъла на еволюцията е екстрактирането на тройната душа от тройното тяло и амалгамирането и’ с тройния дух като пабулум. И сега, отбележете си следното, защото то е същността на загадката на целия въпрос, една много важна и ценна частица информация която ще помогне на ученика да разбере по-точно предмета с който се занимаваме: Много е писано в окултната литература относно ‘’пътят’’, но въпреки че за посветения, който вече знае за какво става въпрос информацията е достатъчна, тя никога преди не е била предоставяна на ученика по езотерика. Павел ни казва, че разумът ти да е заангажиран с плътското е смърт, но разумът ти да е зает с духовното е живот и мир на душата. Това е абсолютната истина, защото УМЪТ, КОЙТО Е ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ДУХА И ТЯЛОТО, Е ПЪТЯ ИЛИ МОСТА, единствения начин за предаването душата към духа. Докато човек мисли само за плътското и е насочил вниманието си към земен успех, отдавайки се на живот според мотото си: ‘’Нека да ядем, пием и се веселим защото утре ще умрем’’, всичките му действия са концентрирани в по-нисшата част от неговото същество, личността, и той живее и умира като животните, несъзнателен за притеглящите сили на духа. Но след време, настъпва моментът когато копнежите на духа започват да се усещат и личността вижда светлина и се запътва да търси своя Висш Аз ПО МОСТА НА УМА. И тъй като плът и кръв не могат да наследят Божието Царство, тялото бива разпънато на кръст за да може да се освободи душата и да се присъедини към своя Отец в Небесата, тройния дух, Висшето Аз.”

По-сложно е, защото материята-тялото, е кристализирал дух т.е. материята е дух в проявление.

преди 48 минути, Sleda написа:

По-сложно е, защото материята-тялото, е кристализирал дух т.е. материята е дух в проявление.

Какво има в дълбините на атома според съвременната ядрена физика и квантова механика?

преди 17 минути, Sleda написа:

Какво има в дълбините на атома според съвременната ядрена физика и квантова механика?

Кой дойде от там да каже ?   :lol6:

на 1.08.2020 г. в 5:39, Гретел написа:

термините дух, душа и тяло, както са изложени в Космогонията. Там се твърди, че в началото на проявлението Девственият Дух, искра от Божеството,

Защо тъкмо Космогонията ? Това пък от де се взе ? Не може ли Науката да твърди и докаже ?:lol6:

Аз пък твърдя , че е Измислица......! :)......Е , не мога да го докажа .......

Това е неправилно поставен въпрос - не подлежи на доказателство . Може само да се постулира , ако въобще разбираш за какво иде реч ! :nono: 

Аа-аа ! Като кажеш "Космогония" , къде по-така изглежда.....:lol6:

Което и да е твърдение нищо не доказва !  Нарича се Постулат - изходна точка (позиция) ! ......

Докато не се докаже е празни приказки .....случва се и на пияна глава даже...! :lol6:

на 29.07.2020 г. в 22:10, Aumi написа:

Не само в Християнството богът е в мъжки род и не само там той има син. В източните религии боговете също са от мъжки род и имат синове, някои които са родени също като Исус от девица.

Това, което казвам, не е свързано с някакви мои мечти, а с факта, че с всяка нова епоха, се създават и нови религии. Нищо чудно в бъдеще да бъде създадена религия в която Бог да е от женски род и да има дъщеря.

Здравей ,  тръгнали са от Хая София с новата и с маските ни подготвят да ни е по лесно в Бъдещият им Шериат.  :-)

на 29.07.2020 г. в 22:27, Shiniasu написа:

Няма как, защото символиката е такава: активният принцип или начало е символизирано от мъжа, от бащата; а пасивното, основата, природата, материята - от майката. 

В Мека и Медина има един ъгъл в гранитният куб на Ел наричан Санкритско Йони. Те,  'Активните принципи '' активисти отиват гледат го ,чудят му се  откъде идва после го целуват и си мушкат главите вътре.След това обикалят няколко пъти така. Иначе Хаджа  е непълен и незавършен. Няма да разберете -само жените знаем тази духовна тайна ,но Йонито е  основата и активният принцип на Живот . Колкото и да отричате. Майката е единствена създателка на чудото на живота.Мъжете сте пасивното начало. Ние сме тези ,които създаваме носим и довеждаме в тоя свят. Затова и в старите древни традиции и цивилизации всичко е управлявано от нас ....Жените. Империи държави всичко Вие сте имали помощна роля. Видно е до какво докарахте света. За това и новите религии са си оставили вратички да не забравите случайно кой на кой дължи какво  и кой на кого трябва да целува....Запознай се с историята си миналото и бъдещето ти. :wub:

Не съм влизала скоро тук ...реших да проверя ... :emoji_smiley-94:

• Автор
преди 10 минути, Alletheya написа:

Не съм влизала скоро тук ...реших да проверя ... :emoji_smiley-94:

Надявам се че си добре и че имаш интересни новини! :withflowers:

преди 2 часа, Alletheya написа:

Няма да разберете -само жените знаем тази духовна тайна ,но Йонито е  основата и активният принцип на Живот . Колкото и да отричате.

Активна и основа, знаеш ли до какяо води? Основата е материята. Движението обаче само се проявява чрез материята, но не произтича от нея. 

Така и не разбирате, че женското начало е представено от Светия Дух в християнството и присъства в Бог наравно с Отеца - мъжкото начало. Също то е бог Вишну в индуизма. Също и Будхи. 

на 2.08.2020 г. в 7:33, Śūnyatā написа:

Ти не вярваш в способностите на разума, който ни е даден свише, който ни доближава до "оригинала", понеже сме "образ и подобие". Не вярваш в аналитичното мислене и не можеш да извършиш обикновен анализ и синтеза на това, което наблюдаваш и от което си обусловен, съставен.

Нека предположим, че не вярвам на способностите на разума. Това обаче не означава, че нямам съзнателен живот базиран единствено на съзнанието, а не на интелекта. В действителност ползвайки своя интелект, то съм стигнал до убеждението, че аз като личност не мога да се доближа до "оригинала". Осъзнавайки всичко това, съм се смирил, примерил, че не не мога да знам всичко което знае Бог. Насочил съм се към лична реализация в този живот и в този свят. Достигнал съм състояние което удовлетворява и материалния ми статус, а така също и духовния. От там на сетне всякакъв друг свят извън в който аз живея не представлява интерес. Системата която съм ползвал е православието. Да, нея съм получил от своите родители и съм я наследил. За мен лично тя е удачната, за да успее човек в живота. Това споделям! Това е мой избор. Не приемам друг, но знам, че другите имат свободна воля. Те ползват друга система, която обаче според мен не е удачна. 

на 2.08.2020 г. в 7:33, Śūnyatā написа:

Какво можеш ако мислиш, че не си част от този свят? Защо споделяш, защо се вълнуваш? Защо използваш слово за общуване?

Дали съм от този свят или не, аз не мога да знам. Аз не мисля, приел съм, че съзнанието ми е временно. Не ми е известно къде е било и къде ще бъде извън този свят. Да, ползвам наготово вид наследена религия. Споделям, за да могат други да се ориентират. Вълнува ме, защото моите млади ще продължат да живеят в този свят. Кажи го елементарна загриженост която даден родител запазва до кончината си спрямо децата си. Не използвам само словото. То в повечето случаи е допълнение към реални мои постъпки. Примерно: Това го правя така, за да се получи това. Ако го правя по друг начин няма да се получи това, а ще се получи друго. Повечето случаи в реала са свързани с показване и онагледяване, а не на вид обяснение. При въпроси от типа защо по точи начин, то казвам каква литература трябва другия да прочете, за да вникне как нещата трябва да се случват, за да има краен резултат, който да удовлетворява другия. 

Кратко и с клише: Внимавай какво си пожелаваш. То ще се случи, но определено ще е различно от какво си желал. 

Примерно:

- Искам Ферари. - казва някой

- За да го получиш то, дай да видим с какво разполагаш в момента! - казвам аз.

- Ми нямам нищо. - казва другия

- Добре, какво си в състояние да дадеш? - питам го аз.

- Ми нищо. - казва другия.

- Не става по този начин! - му казвам аз

- Защо? - пак ме пита другия.

- Защото с нищо може да направиш само нищо!

- Да, ама виж други го правят. - апострофира ме другия.

- Тогава стани като другите. - казвам му аз. 

- Как? - пак ме пита.

- Питай тях, а не мен! - Приключвам с общуването аз.

Към момента почти всички детски мои мечти са изпълнени. Да, имам дом, автомобил 4х4 подходящ за извън шосета, но можеш да се движи с 200 км. в час по магистрала, жена която ме обича и деца които обичам. Те поемат своя самостоятелен съзнателен живот, оттеглил съм се, за да не им преча и за какво ми е да се самоусъвършенствам, а?! Останало ми е някакво време на този свят, които употребява за моя висш егоизъм. 

Та да попитам: С какво мога да навредя на другите млади със споделяне на моя опит от досегашния ми живот и изповядването на православието, при положение, че благодарение на него съм постигнал всичко до сега?! 

п.п. Опитвам се по детски да разсъждавам, но уви не винаги се получава. Прощавайте, ако съм се изразил неразбираемо. 

И, друго, не мисля, че тук, в интернет над нещата може да се общува. Тук може само да се споделя вид опит или водят абстрактни разговори, но не и да се придобива вид практически умения. Също така , не мисля, че тук могат да се придобиват вид по задълбочени теоретични знания, защото си трябва четене на специализирана литература. Да, повечето я има някъде качена, но теория без практически прилагане = нула резултат. 

Интернет ти дава възможност за по-обща култура, но същата не може да се получи от младежи на твоята възраст. Затова съм тук!!! Дали другите млади ще приемат моите възгледи и т.н. = ме вълнуват до толкова, за да подготвя моите млади, за да се справят с нарастващия брой невежи. От там на сетне съм създал образ, който може да не се нрави на някои, но това мен изобщо не ме вълнува.

Аз казах!!!

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Аз не мисля, приел съм, че съзнанието ми е временно. Не ми е известно къде е било и къде ще бъде извън този свят. Да, ползвам наготово вид наследена религия.

Вярата няма как да те направи по-осъзнат относно реалността такава, каквато е. Вярата е завеса за ума, която пречи на гледката. Вярата е отрова, защото налива масло в огъня на силното желание за безсмъртие и ненавист към някакво неясно зло, демони; към иноверци, неверници и т.н. Вярата няма как да направи някого свободен. Даже и с джип 4x4, който се движи с 200. Даже и ако си поп с мерцедес. Да си свободен означава да си осъзнат относно природата на алчността, ненавистта и заблудата. Да знаеш как да не ги пораждаш, за да не си ти причината пораждаща злото или страданието.

Ако не вярваш, че има по-дълбока осъзнатост, как ще я постигнеш? Ако не вярваш, че има път за освобождение от привързаностите, как ще го откриеш? Ако не вряваш, че страданията могат да бъдат прекратени, с какво ще замениш отчаянието? ...

преди 12 часа, Shiniasu написа:

Така и не разбирате, че женското начало е представено от Светия Дух в християнството и присъства в Бог наравно с Отеца - мъжкото начало. Също то е бог Вишну в индуизма. Също и Будхи

Женското начало не може да бъде подменено и представено от никаква си модерна патриархална религия камо ли точно  християнската юдейската ислямската, наричани религии  на Смъртта.Те са  низвергнали жената от всички пантеони и са я принизили и ни принизяват и до днес.Ние сме си имаме  история, включваща империатрици царици и велики тракийски  като Деметра ,Атина, Артемида,Хера, Диана,Афродита, Немезида  Кибела (София).Амазонки воини и тн.3 бр.Аврамически култа с психопати тровят и в момента света.Патриархалните религиозни догми  не са създадени от хората на Духа. Всичко създадено от хората на Духа е скрито покрито  https://www.nasamnatam.com/statia/Hramyt_na_Boginiata_maika_Kibela_v_Balchik-2450.html

преди 1 час, Shiniasu написа:

Ако не вярваш, че има по-дълбока осъзнатост, как ще я постигнеш? Ако не вярваш, че има път за освобождение от привързаностите, как ще го откриеш? Ако не вряваш, че страданията могат да бъдат прекратени, с какво ще замениш отчаянието? ...

Вяра->Знание представлява единство (едното без другото не може да съществува) .:nono:

Вярата е същото , както дадена формула с неизвестни параметри.....(буквите ги има , а числата ги няма...:))......все още не е решение....

Примерно Питагорова теорема 

• Питагорова теорема: Сумата от квадратите на дължините на катетите е равна на квадрата от дължината на хипотенузата:

{\displaystyle AC^{2}=AB^{2}+BC^{2}}.....Формулата (Вярата) я има , решението (Знанието) го няма ! 

Когато Вярата чрез факти докаже съществуването на нещо , се превръща в Знание....:nono:

преди 1 час, Shiniasu написа:

С практика... Експериментираш, проба, грашка, анализ, синтеза, не спираш да практикуваш, продължаваш да развиваш осъзнатостта, да навлизаш все по-дълбоко и по-дълбоко под пелената от илюзии в които вярваш и да се освобождаваш все-повече и повече от замърсяванията.

Има български субтитри в менюто.

преди 1 час, Alletheya написа:

Деметра ,Атина, Артемида,Хера, Диана,Афродита, Немезида  Кибела (София).Амазонки воини и тн

То всеки може да си изрежда имена на богове и богини. И какво? Те са част от пантеони, където наред с тях присъстват и мъжки божества. Да оставим настрана, че не си включила най-точно изразяващите женското начало богини като Нут и Изида.

преди 12 минути, Śūnyatā написа:

С практика... Експериментираш, проба, грашка, анализ, синтеза, не спираш да практикуваш, продължаваш да развиваш осъзнатостта и да се освобождаваш от замърсяванията.

Именно, какво ще мотивира практиката ти, е въпросът. Примерно по-голямата осъзнатост. Не може да знаеш, че тя е възможна, докато не я постигнеш. Преди това можеш само да вярваш, че съществува. Защото някой е казал така - Буда или друг. Или защото така смяташ за логично - но тази логика все пак си остава предположение в което вярваш, докато не я потвърдиш с доказателства и факти.

преди 30 минути, Shiniasu написа:

Именно, какво ще мотивира практиката ти, е въпросът. Примерно по-голямата осъзнатост. Не може да знаеш, че тя е възможна, докато не я постигнеш. Преди това можеш само да вярваш, че съществува. Защото някой е казал така - Буда или друг. Или защото така смяташ за логично - но тази логика все пак си остава предположение в което вярваш, докато не я потвърдиш с доказателства и факти.

Страданието... Знаеш какво е страдание, знаеш какво е радост, щастие. Всички същества желаят да бъдат щастливи и не желаят да страдат. Как се постига това? С практика. Вяравай в каквото си искаш, но без практика няма как да бъдеш истински щастлив и да избегнеш страданието. Не изгледа клипа, побърза да отговориш. Това показва, че нямаш контрол над "маймунския си ум". За каква дълбока осъзнатост пишеш - и ти не знаеш.

преди 19 минути, Śūnyatā написа:

Страданието... Знаеш какво е страдание, знаеш какво е радост, щастие. Всички същества желаят да бъдат щастливи и не желаят да страдат. Как се постига това? С практика. Вяравай в каквото си искаш, но без практика няма как да бъдеш истински щастлив и да избегнеш страданието. Не изгледа клипа, побърза да отговориш. Това показва, че нямаш контрол над "маймунския си ум". За каква дълбока осъзнатост пишеш - и ти не знаеш.

Никой не отрича практиката. Но човек не може да знае до какво ще доведе практиката. може да предполага и вярва, че тя ще те доведе до нещо желано. Ще знае, когато в резултат на практиката постигне нещо. Не преди това.

Освен това пиша за вяра, а ти ми отговаряш като ми правиш анализи. Т.е. пренасочваш разговор по темата в разговор на лична основа. После пишеш, че аз съм нямал контрол над ума си.

Написах "по-дълбока осъзнатост", а не "дълбока осъзнатост". Това означава по-дълбоко от обичайното ми осъзнаване за света в момента. И сам си написах, че вярвам, че има такава, но ще знам какво точно представлява тя, едва когато я постигна. Ти ми опонираш със собствените ми думи - ами тъпо е.

преди 6 минути, Shiniasu написа:

Никой не отрича практиката. Но човек не може да знае до какво ще доведе практиката. може да предполага и вярва, че тя ще те доведе до нещо желано. Ще знае, когато в резултат на практиката постигне нещо. Не преди това.

Човек не може да знае до какво ще доведе една практика без да я приложи. Може да опита, да експериментира, без да предполага, без да вярва или да очаква конкретен резултат. Просто да види, усети, какво ще се случи или какво няма да се случи. Ще доведе ли практиката до нещо желано, ще премахне ли нещо нежелано.

Мога да дам пример от личен опит. Изградил съм си някаква стратегия, която да реализира нещо или да избегне нещо. Установявам, че стратегията ми в доста от случаите не работи. Какво правя? Моля се на Бог, надявам се на късмет, вярвам на тоя и оня. Не. Променям я. Наблюдавам какво се случва, анализирам, синтезирам. Установявам, че някои будистки практики работят. Изпробвам други и т.н.

Разсъждението което прилагаш е индуктивно, на база твоя опит. Не казвам, че е погрешно. Просто напомням, че няма как да е валидно във всички случаи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.