Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

преди 17 минути, Sleda написа:

Ами имах “време за губене” и сглупих да прочета горното, което ти си ни предоставила, за което съжалявам, но се посмях, де...😃

А, добре че го спомена, щото можеше и да пропусна линка. То готвач да си, Буда не ти трябва да ставаш. 

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

преди 3 часа, Aumi написа:

Стандартите ти взаимствани от българската народопсихология, са много ограничени и примитивни!

Демек българската народопсихология, в която ценности са семейството и дома са ограничени и примитивни. Щом смяташ, добре.

Ошо е индийска версия на хипар, който проповядва безразборен секс и наркотици. Нищо чудно, че мнозина са навити да бъдат безотговорни наркоманчета, което ти сочиш като критерий за качество. Моите предци са били 100 пъти повече хора и по-мъдри от този зажаднял за власт психопат, занимаващ се с биотероризъм.

преди 2 часа, Aumi написа:

Но прехвърляш своите протекции върху мен.

"Проекции" е думата.

• Автор
преди 22 минути, Myanmar написа:

Демек българската народопсихология, в която ценности са семейството и дома са ограничени и примитивни. Щом смяташ, добре.

Ошо е индийска версия на хипар, който проповядва безразборен секс и наркотици. Нищо чудно, че мнозина са навити да бъдат безотговорни наркоманчета, което ти сочиш като критерий за качество. Моите предци са били 100 пъти повече хора и по-мъдри от този зажаднял за власт психопат, занимаващ се с биотероризъм.

"Проекции" е думата.

Никъде не съм чула Ошо да проповядва това което казваш! В нито една негова реч или беседа няма нищо такова.

Хора със закостенели мозъци като теб, няма как да разберат какво казва той!

преди 26 минути, Aumi написа:

Никъде не съм чула Ошо да проповядва това което казваш! В нито една негова реч или беседа няма нищо такова.

Хора със закостенели мозъци като теб, няма как да разберат какво казва той!

Кое "това"?

Гледам, че не си почнала да коментираш още фактите, а сега спря и да подаваш информация, за да няма тотално разобличаване на сектата му. ФБР са го разследвали, обаче ти не знаеш защо.

Зачиташ това и ти става ясно за какъв мислител става въпрос.

Цитат

Религията винаги е била срещу парите, с които човек би могъл да си позволи да купи всичко, което поиска. И наистина, днес с пари можете да купите всичко. Единствените изключения са духовните ценности: не можете да си купите свобода, кра дeн от ен ер джи любов или  всякакви други чувства. Но всичко това са само изключения.

Любовта и свободата не са изключения, а фундамент.

По- натам имаше твърдение, че животът бил невъзможен без пари. Което си е епична глупост и ... загубих всякакъв интерес. Полезен е Ошо, колкото е полезен Паулу Куелю за миски- поне се учат да четат.

• Автор
преди 5 часа, Myanmar написа:

Кое "това"?

Гледам, че не си почнала да коментираш още фактите, а сега спря и да подаваш информация, за да няма тотално разобличаване на сектата му. ФБР са го разследвали, обаче ти не знаеш защо.

Аз много добре знам защо, но на теб съвсем не ти е ясно!

Просто си плюеш и клеветиш по инерция...

преди 5 часа, Belhor написа:

По- натам имаше твърдение, че животът бил невъзможен без пари. Което си е епична глупост

Много интересно, ти самият как би живял без пари?

преди 6 часа, Myanmar написа:

"Проекции" е думата.

извинявам се, техническа грешка

преди 27 минути, Aumi написа:

Аз много добре знам защо, но на теб съвсем не ти е ясно!

Питах те нещо.

на 10.10.2020 г. в 10:35, Myanmar написа:

Ти чела ли си поне една книга на Адолф Хитлер?

преди 31 минути, Aumi написа:

Е какво му е интересното. Парите са човешко изобретение. До един момент е нямало пари. Все едно да питаш може ли да съществуват хора без електричество. Ами то и в наши дни 13% от населението на планетата няма електричество.

• Автор
преди 1 час, Myanmar написа:

Питах те нещо.

Не разбрах на кое не съм отговорила?

Цитат

Е какво му е интересното. Парите са човешко изобретение. До един момент е нямало пари. Все едно да питаш може ли да съществуват хора без електричество. Ами то и в наши дни 13% от населението на планетата няма електричество.

Е, да, НО вие не можете да живеете без пари.
Парите са средство което улеснява живота многократно.
Никой не би предпочел да живее като скот, отколкото да живее цивилизовано с всички удобства на цивилизацията.
Ако дори за един час ви спрат водата или тока, оценявате колко са важни те в живота ни. А това считаме за елементарни екстри. За другите да не говорим. Днес нищо не можеш да си купиш без пари. Освен чувства и любов! Въпреки, че някои и това купуват...
За всичко останало са ти нужни пари!

Ауми концентрирай се. Въпросът беше дали е възможно, а не как!

• Автор
преди 27 минути, Belhor написа:

Ауми концентрирай се. Въпросът беше дали е възможно, а не как!

Мисля, че за теб е невъзможно да живееш без пари!

Аз не мога да си представя живота без пари ... тъй-като и за най-елементарните ни нужди те са нужни като въздуха.
Нито вода можеш да имаш без пари, нито подслон, нито можеш да живееш без електричество, без храна ...не, не можеш да живееш без пари!

преди 1 час, Aumi написа:

Мисля, че за теб е невъзможно да живееш без пари!

Аз не мога да си представя живота без пари ... тъй-като и за най-елементарните ни нужди те са нужни като въздуха.
Нито вода можеш да имаш без пари, нито подслон, нито можеш да живееш без електричество, без храна ...не, не можеш да живееш без пари!

Опитвала ли си?

• Автор
преди 11 минути, Belhor написа:

Опитвала ли си?

Защо да опитвам?

Казвам ти, че не можеш!

Не ми казвай, че си опитвал, защото ще е лъжа, че човек може да живее без никакви пари. Дори и на просяците и на бездомниците им са нужни пари, ако не за друго, то за храна.

Парите са необходимост на обществото и то конкретно в нашето общество. Защото общество би могло да съществува и без нуждата от парични взаимоотношения. Те не са необходими по начина по който са необходими въздухът, водата и храната, нито по начина по който са необходими общуването, културата и обществените порядки и други. Притежанието им дава известни права, които са валидни само в контекста на икономическия живот, но не и на духовния. Затова че извън икономически обуславените функции на парите (средство за размяна, средство за запазване на стойността и т.н.), те нямат никакво значение.

Ако ще се прави връзка с мъдростта и духовността, тя може да се направи по отношение на начина по който човек използва парите (както всъщност и всяко друго средство или ресурс). Примерно ако един човек се храни безразборно, преяжда, воден е от привързаност към удоволствието което храната му доставя и не може да овладее желанието си да яде извън необходимото, то този човек е неразумен и за духовност трудно може да се говори, тъй като загрижеността му е основно за задоволяване на собствената потребност. С парите нещата принципно са същите. Показател е по-скоро използването им, отколкото тяхното притежание.

на 11.10.2020 г. в 6:56, Aumi написа:

"Бог е по-епикурейски, отколкото можете да си представите. Ако мислите за Бог, мислете от гледна точка на Епикур. Бог е константа търсете все повече щастие, радост, екстаз. Не забравяйте това." /Ошо/

Човек може да намери щастие в много неща. В повечето случаи то ще е временно, в много вредно и с лоши последици, и почти винаги то ще е съчетано с егоизъм. Разумният човек мисли за последствията. Духовният е щастлив когато другите постъпват разумно и с добри чувства. Когато другите са щастливи, но и свободни от привързаности, включително към желанието за удоволствие на всяка цена. Иначе с горното твърдение много лесно може да се оправдаят всякакви пороци и зависимости.

"Религията винаги е била срещу парите, с които човек би могъл да си позволи да купи всичко, което поиска. И наистина, днес с пари можете да купите всичко. Единствените изключения са духовните ценности: не можете да си купите свобода, кра дeн от ен ер джи любов или  всякакви други чувства. Но всичко това са само изключения." /Ошо/

"Само изключения" предполага второстепенни, по-маловажни. Странна духовност, при която духовните ценности са "само изключения".

Възможно ли е в този случай да се счита, че религията е против живота? В крайна сметка животът е невъзможен без пари – тези неща са взаимосвързани. Невъзможно е да живеете без комфорт, храна, покрив над главата и дрехи. И за да не бъде животът ви в същото време просто съществуване, не можете без кра дeн от ен ер джи музика, литература, изкуство и други забавления.

От това следва, че ако човек няма пари, тогава той изобщо няма нищо.

Тези пари... Само дето сега неговите сигурно ги харчи някой друг. Дано поне да не е със същия успех. А Ошо се скита някъде и "изобщо няма нищо".

Чувството за вина не им позволява да се отпуснат и да живеят докрай

Т.е. да се отдадат на всичките си пороци и страстти. Да отпуснат спирачката на морала и отговорността и да се пуснат по инерция в купона.

Нещо ми се струва, че такава "духовност" е достъпна за всяко безмозъчно влечуго на земята.

...

Спирам дотук. Не виждам смисъл да обръщам повече внимание на неща, които всеки трезво-мислещ човек би трябвало сам да забележи.

• Автор
преди 5 часа, Shiniasu написа:

....

Можеш да бъдеш аскет и да имаш привързаности и в душата си да си зъл човек, както и може да живееш в изобилие, но да си най-добрия и най-духовния човек на света.

Да се отречеш от материалното, не означава, че автоматично ставаш духовен, ако нямаш духовна осъзнатост. 

Със сляпо следване на догми, също не се става духовен, ако духовността не извира от твоята същност.

Но, всъщност ти не поясни какво означава духовност и кои са критериите, които определят кой е духовен и кой не!

на 11.10.2020 г. в 20:20, Aumi написа:

Пък като като ги заменят с цифрови направо не ми се мисли. Ще дишаш колкото ти отпуснат. 

преди 4 часа, Aumi написа:

Можеш да бъдеш аскет и да имаш привързаности и в душата си да си зъл човек, както и може да живееш в изобилие, но да си най-добрия и най-духовния човек на света.

Да се отречеш от материалното, не означава, че автоматично ставаш духовен, ако нямаш духовна осъзнатост. 

Със сляпо следване на догми, също не се става духовен, ако духовността не извира от твоята същност.

Но, всъщност ти не поясни какво означава духовност и кои са критериите, които определят кой е духовен и кой не!

Колко Ошовско... А с Ролс Ройс и Ролекс се засилваш директно в духовността! 🤣

Отричайки се от материалното, правиш повече място в склада си за духовното. Логика...

• Автор
преди 7 часа, witness написа:

Пък като като ги заменят с цифрови направо не ми се мисли. Ще дишаш колкото ти отпуснат. 

Аха ... още един любител на конспирации!

преди 6 часа, Belhor написа:

Колко Ошовско... А с Ролс Ройс и Ролекс се засилваш директно в духовността! 🤣

Отричайки се от материалното, правиш повече място в склада си за духовното. Логика...

По-добре с ролс-ройс, отколкото пеша ... да влезеш в духовното! 😆

преди 6 часа, Belhor написа:

Ами отрече си от материалното, да видим колко духовен ще станеш!

преди 4 часа, Aumi написа:

Аха ... още един любител на конспирации!

Проектът не е нов, от години е. Сега само коронавирусната криза го ускорила, както казва Кристин Лагард. Миналият месец и ЕЦБ е регистрирала търговска марка "дигитално евро", от вчера-онзи ден е посочена даже годината за пускане 2023 в продажба на дребно. След като мине двегодишното тестване в Естония и т.н. Въпросът не е дали, а кога и как точно ще се повлияе от пандемичните кризи, настоящи и евентуални бъдещи. В борбите за световно надмощие никой не ни пита, освен формално, какво ще се прави. И че можело да е като в Китай навсякъде, много важно. Отпускат им определена сума, която харчат в определени от правителството магазини и си купуват определени пак от него неща. Трябва да свикваме, въпреки евфемизмите и сладките приказки за улеснения и че хартиените пари нямало да изчезнат. Но все пак такава е целта, за наше добро. Пък и не е много трудно определени хора като теб да харесват само позволените неща и да се възмущават от непозволените. А доста повече от непозволените днес биха могли да се окажат в списъка, зависи от обстоятелствата. И както историята ни учи. 

https://www.manager.bg/svyat/kristin-lagard-ecb-razglezhda-mnogo-seriozno-vzmozhnostta-za-vvezhdane-na-digitalno-evro 

• Автор
преди 21 часа, witness написа:

Пък и не е много трудно определени хора като теб да харесват само позволените неща и да се възмущават от непозволените.

Откъде си измисляш тези неща?
Не помня някъде да съм казала, че харесвам само позволените неща, а се възмущавам от непозволените!

Кои са тези "позволени" и "непозволени" неща?

Откъде си измисляш тези неща?
Не помня някъде да съм казала, че харесвам само позволените неща, а се възмущавам от непозволените!

А на теб откъде ти хрумна да окачествиш подмятането за дигиталните пари като конспиративна теория?

• Автор
преди 9 часа, witness написа:

А на теб откъде ти хрумна да окачествиш подмятането за дигиталните пари като конспиративна теория?

Може да има дигитализация на големи парични потоци, но едва ли хартиените банкноти ще изчезнат напълно. Поне не и в близките 100 години.

https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2009/05/29/727145_teoriia_na_konspiraciiata/

преди 33 минути, Aumi написа:

Може да има дигитализация на големи парични потоци, но едва ли хартиените банкноти ще изчезнат напълно. Поне не и в близките 100 години.

Аз бих ги свила на 10. Разбира се, за десет години много вода може да изтече и да стане нещо съвсем друго от плановете за "устойчиво развитие". 

Обаче представи си Ошо и комуните му в ситуация с дигитални пари. Той като млад отказал да работи на заплата, защото трябвало да плаща данъци, пише си го сам в "Отблясъци от едно златно детство". 

• Автор
преди 1 час, witness написа:

Аз бих ги свила на 10. Разбира се, за десет години много вода може да изтече и да стане нещо съвсем друго от плановете за "устойчиво развитие". 

Обаче представи си Ошо и комуните му в ситуация с дигитални пари. Той като млад отказал да работи на заплата, защото трябвало да плаща данъци, пише си го сам в "Отблясъци от едно златно детство". 

Дигитални или недигитални, който може да печели пари, пак ще си ги печели и харчи.
Който не може, тогава ще е още по-зле.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.