Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

Ама и Ошо яко си е измислял несъстояли се случки и диалози...:D

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

преди 5 минути, WhiteHart написа:

Ама и Ошо яко си е измислял несъстояли се случки и диалози...:D

Не, Юрий Гагарин е виновен, че не е казал това, което Ошо си е измислил по късно.

• 2 седмици по-късно...

Гагарин не е виновен - просто е бил неспособен да прозре възможността, да не умре, като куче без кости. 

преди 1 час, sound написа:

Гагарин не е виновен - просто е бил неспособен да прозре възможността, да не умре, като куче без кости. 

той е добре

Гагарин

на 8.04.2016 г. в 13:20, valkiria1 написа:

еее,ти.....сякаш си бил там  приятелю на Токораз Исто:P

ти си изпуснала купона ли

баси

• 2 месеца по-късно...

Позволете си лукса, да не общувате с неприятни хора!
ОШО

• 6 месеца по-късно...
  • Автор

osho070.jpg

„Ти не си случаен. Съществуванието има нужда от теб. Без теб ще липсва нещо, което никой не може да замести. Ето кое ти придава величие – че съществуванието ще усеща липсата ти. Звездите, слънцето и луната, дърветата, птиците и земята – всичко във вселената ще почувства малка празнина, която не може да запълни никой, освен теб.
Това ти носи огромна радост и задоволство, че си свързан със съществуванието и то те обича. Веднъж щом добиеш вътрешна чистота и яснота, виждаш как от всички измерения върху теб се излива безкрайна любов.“   

"Моята вяра в съществуванието е абсолютна. Ако има някаква истина в това, което казвам - то ще оцелее. Хората, които все още се интересуват от работата ми ще носят факела, но няма да налагат нищо на никой. Аз ще остана източник на вдъхновение за моите хора. Искам те да продължат по своя път. Качества като всеобхватна любов не могат да бъдат създадени от никоя църква, като съзнанието, което не може да бъде под монопола на никой, като празненството, радостта и свежите детски очи. Искам моите хора да опознаят себе си, не да бъдат в съответствие с някой друг."

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

28661224_226476587912158_593069003159316

Това е единствената разлика между съня и реалността – реалността ти позволява да се съмняваш, а сънят – не…
За мен способността да се съмняваме е един от най-големите дарове за човечеството. Религиите са враг на човека, защото винаги са прерязвали съмнението от самите му корени – но за това си има причина и тя е, че религиите искат хората да вярват в проповядваните от тях илюзии…
Вярата е сляпа. Тя няма за себе си рационално доказателство. Основава се на психологическата ви потребност, тя няма обективно доказателство. Вие искате да вярвате, защото без вяра се чувствате празни/пусти, просто парче дърво, плуващо неизвестно накъде. Вярата е слепота. Всички вярвания са слепота. Доверието е съвършено друго. Всеки, в който няма съзнание за търсене /не притежава съзнанието на търсещия/, е задължен да вярва. Вярват само посредствените. Колкото е по-голяма глупостта им, толкова по-голяма е вярата им. Колкото по-голяма е посредствеността им, толкова по-силен е техният фанатизъм. Вярвайте и никога няма да намерите, и всичко, което ще намерите, няма да бъде нищо друго, освен проекцията на вашата собствена вяра, - това няма да бъде истината. А да се съмнявате – това е едно от най-скъпоценните неща в живота, защото, ако не се съмнявате, няма да откривате.
Съмнявайте се, съмнявайте се във всичко, защото съмнението е очистителен процес. То отстранява от вашия ум всички стари негодни неща/вехтории. То ви прави отново невинен, отново сте дете, което по-рано са унищожили родители, свещеници, политици, педагози. Трябва/длъжни сте отново да откриете това дете.

Всичко, което трябва да оставите, са тези стари/негодни неща, наложени ви от другите.    Само слепите хора вярват в светлината. Тези, които имат очи..., те не вярват в светлината; те просто я виждат.  И вие не сте слепи. Може би, само държите очите си затворени. Може би, никой не ви е казал, че можете да си отворите очите. Затова живеете в тъмнина и от тъмнината питате: «Има ли светлина?».     Хората се вкопчват или в теизма, или в атеизма. Но и едните и другите бягат от съмнението. А да бягаш от съмнението – това е да бягаш от въпроса(ите).

- ОШО

• 8 месеца по-късно...
  • 1 месец по-късно...
  • 1 месец по-късно...
  • Автор
преди 8 часа, Anjel Dimitrov написа:

...

Изобщо не разбираш какво казва Ошо!

преди 2 часа, Aumi написа:

Изобщо не разбираш какво казва Ошо!

Ако искаш да разбираш :

Ошо в разбиранията си изхожда от " Аз Искам ! " (а пък тукашния "мягьосник" дето три пъти е ходил в отвъдното изхожда от Удоволствието - частен случай на "аз искам"  :) ) .

Това стои в основата на неговата философия и Вярване . Което само по себе си е твърде ограничено.............и поради което може да доведе до съществени проблеми , недоразумения и др.т.....даже до личностни катастрофи ! :nono:

Никъде не споменава , че последователността е : Трябва -> Може -> Искам -> Правя , където Искам е на трето място в последователност , а след това е и Правя.....

• 5 месеца по-късно...

Ошо беше третия Буда - Майтрея, той изпълни ролята на Майтрея и стана световен духовен учител. Това което не можа да направи Кришнамурти, да приеме умът на Буда, това го направи ОШО. Да на някой Ошо им изглежда много противоречив но това е защото повечето хора изобщо не познават собственния си ум а да не говорим за извън ума. Да Ошо не дава всичко наготово и независимо че дава много отговори на хиляди въпроси той не казва всичко, това е само началото има още твърде много път навътре.

преди 9 часа, krasias написа:

Ошо беше третия Буда - Майтрея, той изпълни ролята на Майтрея и стана световен духовен учител. Това което не можа да направи Кришнамурти, да приеме умът на Буда, това го направи ОШО. Да на някой Ошо им изглежда много противоречив но това е защото повечето хора изобщо не познават собственния си ум а да не говорим за извън ума. Да Ошо не дава всичко наготово и независимо че дава много отговори на хиляди въпроси той не казва всичко, това е само началото има още твърде много път навътре.

Я ,нов участник във форума,,Добре дошъл".

Аз го изобличих Ошо и някои негови изказвания.

То наистина е сложно да откриеш себе си ,особено по любимата фраза от източните учители ,,Ти не познаваш себе си,Ти не знаеш кой си!" ,Но разрешението на проблема идва по-бързо ,когато започнеш да работиш и започнеш да се определяш ,чрез професията си,иначе казано чрез начина си на изкарване на пари.След това идва начина на забавление.По тези две неща са основен оределящ фактор за това ,,Кой си отвътре?",а познанията ти извън ума ,ако се има предвид собствения ти ум ,е там вече има много голямо разнообразие,и зависи на какво попаднеш и кога.

По между другото преди казах и сега пак ще кажа ,,Философията на Ошо е сбъркана".По нагоре съм дал цитати на Ошо и съм го изобличил.

преди 11 часа, krasias написа:

Ошо беше третия Буда - Майтрея, той изпълни ролята на Майтрея и стана световен духовен учител. 

Според всички будистки източници, то Буда Шакямуни е четвъртия по ред Буда, който завърта колелото на Дарма, а Майтрея ще е петия, тъй че няма как Ошо да е третия. 

преди 1 час, Anjel Dimitrov написа:

,Но разрешението на проблема идва по-бързо ,когато ....

Не беше ли, като прескочиш до отвъдното?!

преди 1 час, dagpo19 написа:

....

Ошо многократно е споменавал, че е скаран с аритметиката, тъй че е оправдано някой да си го брои за трети, втори или пети - пък вече откъде щуротията да бъде броен за такъв е някаква мистерия, силно подозирам с патологичен характер.

преди 21 минути, insec написа:

Ошо многократно е споменавал, че е скаран с аритметиката, тъй че е оправдано някой да си го брои за трети, втори или пети - пък вече откъде щуротията да бъде броен за такъв е някаква мистерия, силно подозирам с патологичен характер.

Аз всъщност не съм чувал или чел, той самия да се обявявал за Майтрея. Чак до там не вярвам да е стигнал.

Виж сега не съм чел всички будистки източници, може и така да е както казваш. Но аз познавам Буда, Бодхидхарма го знам като втория буда и затова написах че Ошо е третия. Няма значение бройките може и да греша. Сега той никога не се е обявявал за Майтрея нито някъде го пише но това не пречи да е така.

преди 1 минута, krasias написа:

.... но това не пречи да е така.

Мерси!!!

Ще си направиш само добро, ако спреш да тиражираш дивотии за Ошо.

преди 6 минути, krasias написа:

Ами ако не са дивотии....

Според преподаденото от Буда Шакямуни в множество сутри, то Буда Майтрея ще се появи, когато учението преподадено от Шакямуни изчезне, бъде изгубено и забравено. Т.е. ролята на този тип Буди като Шакямуни или Майтрея е да приведат отново в движение колелото на Дхарма. Тъй като, все още, е налице жива будистка традиция, то да се твърди, че някой е Майтрея не е състоятелно. 

преди 15 минути, insec написа:

Ще си направиш само добро, ако спреш да тиражираш дивотии за Ошо.

Попаднах на твърдение в нета, че го бил казал, но не мога да потвърдя, че е достоверно. 

преди 3 минути, dagpo19 написа:

Попаднах на твърдение в нета, че го бил казал, но не мога да потвърдя, че е достоверно. 

Може ли линк.

преди 7 минути, insec написа:

Може ли линк.

https://inturblg.ru/bg/interesnye-fakty/biography-secrets-of-the-aliases-of-osho/

преди 30 минути, krasias написа:

Бодхидхарма го знам знам като втория Буда

Така е титулуван в знак на уважение. Нагарджуна или Падмасамбхава са назовавани по същия начин. 

Историята за Майтрея е съвсем друга, всъщност истории много важно е коя е истинската. Та преди да си тръгне Буда обещал да се върне втори път като Майтрея (майтрея в превод означава по близо до хората), но понеже това е невъзможно, Буда повече не може да се върне тук, то когато Буда напускал ума си оставил в него импулс така че да не се разпада доста време и ако има някой подготвен да приеме неговия ум и знания. Това са го знаели в теосовското общество и понеже са нямали истински духовен водач са открили и подготвяли специално за това Кришнамурти и брат му. По време на подготовката обаче брата на Кришнамурти умира а самия Кришнамурти в последния момент отказва да приеме умът на Буда, и така теософското общество остава без духовен водач.  

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.