Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

преди 6 минути, _ramus_ написа:

това е вече истъркана плоча за оправдание... нелепа, колкото е и уклонът, който тя опитва да покрие. Има достатъчно кратки средства за изказ, които нямат нищо общо с никакви уклони. То си показал че дори не си даваш сметка за 'стиловите ти особености". А те - са чудесна обосновка как четеш, кое за теб е "краткият начин" и защо точно той .

Сега да тръгна да изучавам средствата за изказ ли? Когато пишейки изразявам мислите си така, както възникват в ума ми, то подобен "повелителен" уклон е нормален. Всъщност няма никаква повелителност. Пиша това, което виждам, но в същото време стремейки се да се абстрахирам от себе си. Затова е и тази представа, че говоря от името на всички, че поучавам и т.н.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

преди 6 минути, Shiniasu написа:

както възникват в ума ми, то подобен "повелителен" уклон е нормален.

точно това пиша вече толкова много пъти. НОРМАЛЕН е, защото ти си човек, който точно така "ЧЕТЕ" и така ВЪЗПРИЕМА прочетеното. Това е твоят  начин, защото ТИ СИ ТАКЪВ ЧОВЕК - търсещ идеалното и следващ идеалите, които наричаш "мечти"... За теб точно това определя и управлява живота ти... И е важна нишка към енигмата КОЙ СИ ТИ.

Затова, когато се оставиш да се изразяваш "мислите си" тия отпечатъци в твой вариант, излизат на преден план. И стремейки се... НИКАК не се абстрахираш от "себе си", защото "това СЕБЕ СИ" остава в написаното, 'между редовете'.

Така, че да оставим оправданията че "в твоите думи всичко е нормално, а проблемът идвал от представите на някои заядливци, на писаното от теб". Това е естествен защитен уклон - да изнесеш даден казус извън теб, в опит да преодолееш дисонанса, който възниква.

Това не е външен за теб дисонанс - това е следа, която води към твоето "навътре" и те характеризира като "тип личност". Дори и не като индивидуалност - все още няма как. Това е повторителен модел в защитните стратегии и ти нямаш никаква индивидуална роля в него - най-малкото пък е осъзната и самоосъзната. Но може да се превърне в такава - стига да преодолееш импулса на отхвърлянето.

преди 4 минути, _ramus_ написа:

Затова са и етапите - един след друг, предишния определя следващия... Всеки опит да се прескочи етапност, става само за фантазия и мечтанието за това отдалечава субекта от възможността му за развитие.

В едни религии или практики има етапи и то строго подредени но в други има скок и точно това утвърждава Ошо именно скокът и аз съм напълно съгласен с него. Да ти кажа много е скучно да минеш през всички етапи и дали ще ти стигне време.

преди 11 минути, krasias написа:

Да ти кажа много е скучно да минеш през всички етапи и дали ще ти стигне време. 

по-добър пример за детинщини, просто няма как да се открие из виртуала :) Духовното развитие не е игра за хлапаци или мечтатели.

И дали било записано нещо ОШО да казва - на едно място е едно, на друго място, пред различна публика - е друго. Затова малките хитреци си подбират и после се скриват зад 'харесвания чичко ОШО', щото казал нещо си, на което си подборчика играе че "бил харесал", с изказ че "бил съгласен". :)

няма как да се излъже развитието и да се прескачат етапи. Просто няма как - който разбира от тия неща, дори няма нужда това да е теза, която да се налага да доказва някак си - това е просто ЕСТЕСТВЕНОСТ. Натрупването от един етап... постепенно се трансформира към неговото изчерпване и подготовка с преход към следващият етап. Освен това - ако някъде отработяването блокира или се 'прецака' до зацикляне, всичко това се отпечатва и не се продължава напред докато не се отработят основни положения и чак тогава да се получио достатъчното натрупване за 'следващият етап'.

преди 23 минути, _ramus_ написа:

Но това е въпрос на твои лични ментални, характерови и религиозни особености. Това че 'не можеш да приемеш' не е проблем нито на буда, нито на битието му, нито на неговата същност... а си е само  израз на някои твои ограничения. И това ли "не можеш да приемеш"?

Това е израз на някои мои разбирания. Дали са ограничения или не... досега не съм достигнал до някаква граница, за това, че и да има такава, не знам в какво се изразява.

Това, че не мога да приема нещо, означава, 1/че нямам основания да го приема или че 2/имам основания да не го приема. В първия случай все пак може да направя допускане, но приемането е нещо различно. Не знам какви проблеми ми вменяваш. Нямам претенции, че моето представи за Буда трябва задължително да съвпаднат с действителността. Те кореспондират с разбиранията ми относно тази действителност и намирам това за нормално. Не виждам смисъл от повече обяснения. Иначе така можем да си продължим до утре, а си имам и друга работа.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

по-добър пример за детинщини, просто няма как да се открие из виртуала :)

Духовното развитие не е игра за хлапаци или мечтатели.

Браво радвам се че си пораснал, но както и да го въртиш и обясняваш накрая в повечето случай си е скок.

току-що, krasias написа:

но както и да го въртиш и обясняваш накрая в повечето случай си е скок.

този, дето върви... за него няма "скокове". По някога изглеждат така, но само в комиксите и популярните духовни приказки - се получават духовни кенгура.

преди 1 минута, Shiniasu написа:

виждам смисъл от повече обяснения.

това са оправдания, а не обяснения.

Вкопчеността в идеалите не се определят от ОСНОВАНИЯ, за да са нужни такива за 'обратното'. Ти само го играеш на интелектуален. Ако беше разумен, нямаше да са ти нужни "ПРИМЕРИ", които да следваш, и да ги идеализираш. Просто нямаше защо да останат идеалите. Други стават движещите механизми и опорните положения на които се основава битието. 

Останалото е просто реакция на... 'не ми се занимава, така съм си добре", което точно така се и очакваше да реагираш. И вече неведнъж. 

преди 4 минути, _ramus_ написа:

този, дето върви... за него няма "скокове". По някога изглеждат така, но само в комиксите и популярните духовни приказки - се получават духовни кенгура.

Вървиш донякъде.... а после, после няма път а...

току-що, krasias написа:

Вървиш донякъде.... а после, после няма път а...

мдааа - в духовните комикси не пише такива работи, нали? :) Ужасни хора... Разбира се - че за откривателя НЯМА ПЪТ - защото ТОЙ ПРОПРАВЯ ПЪТЯ. А за последователите - всичко се повтаря, защото иначе как биха следвали, подражавали, повтаряли...

Ама щото комиксите са за подрастващи пътници - дето чакат магистрали, чакат влаковете да ги закарат, по линиите, по отъпканото... към мечтите им. Че и мечтите им не са техни, а им се поднасят наготово, чрез готови системи - само и само децата да се накичурят някъде... да не са объркани и уплашени.

преди 22 минути, _ramus_ написа:

мдааа - в духовните комикси не пише такива работи, нали? :) Ужасни хора... Разбира се - че за откривателя НЯМА ПЪТ - защото ТОЙ ПРОПРАВЯ ПЪТЯ. А за последователите - всичко се повтаря, защото иначе как биха следвали, подражавали, повтаряли...

Ама щото комиксите са за подрастващи пътници - дето чакат магистрали, чакат влаковете да ги закарат, по линиите, по отъпканото... към мечтите им. Че и мечтите им не са техни, а им се поднасят наготово, чрез готови системи - само и само децата да се накичурят някъде... да не са объркани и уплашени.

_ramus_ абсолютно съм съгласен с теб, радвам се да чуя това. И понеже уважавам хората по пътя мога да ти пожелая да стигнеш до края без значение как дали бавно или със скок важно е да знаеш накъде вървиш и как.

преди 59 минути, _ramus_ написа:

Просто е - хората като теб, живеят с идеални примери, които са им задължителни, защото те могат само да следват.  Чрез тия идеали хората като теб измечтават един проектиран живот. Колкото са повече идеални и възвишени примерите, които те да следват, подражават, имитират, толкова повече е сигурно че мечтите на идеалистите ще ги направят близо до идеалите им. Но това е само в света на мечтите си, сред които те се сънуват.... защото идеалното поражда едни сънища от мечтания, живеене с мечтаното. И всичко е заради ефекта на изживяването, което тия явления пораждат - и това е едничката основна цел на театъра им. В името на тази цел  заменяте реалния свят с внимателно измечтана негова версия. Така компенсирате някои... недосттъчности и страхове...

Забелязваш ли как самият ти изразяваш предположенията си така, сякаш са безсъмненно верни? За мен е без значение това да опровергавам предположенията ти. А ти така или иначе ти няма да промениш позицията си. 

"Те могат само да следват". Интересен израз, който използваш в тема отнасяща се до човек, който е издал книга със заглавие "Следвай ме". И която всъщност е единствената, която съм чел от Ошо преди доста години. Колкото до самото следване, то не е критерий за разумност. Като започнеш от неразумното следване на посоката на течение при медузите, от полуразумното следване на определени действия при мравките, инстинктивното следването на водача при птиците и стадният инстинкт при бозайниците, психологията на тълпите при хората, следването на определени цели на определени организации, животът в комуна при някои религиозни общности, вкл. и тази на Ошо - винаги има следване. В различните случаи степента на съзнателност е различна, както и чувството на отделност или взаимосвързаност е различно. 

Да оставим настрана, че следването понякога се изразява само в общи насоки. 

преди 1 час, _ramus_ написа:

Хора като теб имат потребност да намерят най-идеалните неща, за да ги вдъхновяват да мечтаят и непрекъснато да създават проекции към мечтите си. Примерите за тях трябва да са святи, свещени, канонични и абсолютни, неизменчиви - все неща, които нямат нищо общо с човешката реална вселена и контекст в който изменчивостта, преходността и тлеността са основните характеристики.

Тук пропускаш разбирането. Разбирането не само, че нещо е правилно, но и разбирането защо това нещо е правилно. Коя линия на поведение до какво ще доведе и защо. И не е вярно, че нямат връзка с човешкия живот. Точно обратното. Всичко се прилага в живота. Няма къде другаде. Всичко се проверява в живота. Всички закономерности могат да се наблюдават в живота - в различни форми, но едни и същи в основата си.

преди 2 часа, krasias написа:

Религиите отдавна са открили че когато човек се намира в ума е в безсъзнание

Какво значи да се намира човек в ума?

преди 2 часа, krasias написа:

В едни религии или практики има етапи и то строго подредени но в други има скок и точно това утвърждава Ошо именно скокът и аз съм напълно съгласен с него. Да ти кажа много е скучно да минеш през всички етапи и дали ще ти стигне време.

Аха. Значи те мързи.

преди 19 часа, insec написа:

християнството в темата за будизма - забележките ти по този аспект към Уит са многократни. 

Брей, имала съм забележки. Сигурно не съм ги забелязала. Голям пропуск в ситуация на раздел, в който будизмът е неизменна съставка от всяка тема. 

преди 2 часа, Shiniasu написа:

който е издал книга със заглавие "Следвай ме".

Той не е издал книгата. Съставят я и я издават други - от неговите следващи. Те са тия, дето го ползват за 'икона'. Ти ползваш друго, други икони, защото много добре разбираш какво означава за мен думичката 'следване' и с какъв аспект я ползвам

Та книгата я издават тия, дето ползват ОШО. Ако не е Ошо ще ползват друга икона, както ползваш ти, има цели системи от идеали и икони - всички са за следване. Това е основата на всяка религия, на всяка идеология - защото следването е лесният начин да получиш готов вариант на картина на света, рецепта как да живееш, кое е правилно, важно, смислено... А не по трудният начин да откриваш сам, да рискуваш, да пропадаш, да не успяваш... да не си сигурен, да имаш съмнения, да взимаш решения на сляпо... И да носи сам отговорността за тях...

Не е само до едното., нито само до другото. Не се изключват взаимно, защото така или иначе са два етапа в развитието и през това минава всеки, докато израства...

Книгата е сборник с текстове за тия, дето по принцип живеят като следват. Други сборници са озаглавени с други думи и са за различен тип читатели. Аз съм чел почти всичките. като интересното е и това че той има цяла редица сборни текстове, когато проговаря отново, вече след като е загубил почти цялата си общност от последователи и спира да има отговорности към тях. Тогава вече нещата дето са говорени си стават такива, каквито са - не според едни или други, а така както са за самия ОШО.

Та отговорността и усета да се насочва към различна таргет група, да познава различията, особеностите... езикови и комуникативни особености, знаци...Това е принципа на посланията. Хората които нямат нужда от икони гледат на ОШО по различен начин. Всеки друг си гледа неговата си избрана икона, но идеята на това е до възрасти - вътрешни, психични възрасти. Като се израсне това - спира да има значение и си самоотпада. Идват други предизвикателства, но точно това си минава и заминава - както е всичко друго в живота. Но така става само когато не се блокира едно и също и не се влезе в цикъл на повторения, само заради вкопчване. Не вкопчването определя развитието - а откопчването. Не падането или пропаданията - а излизането от тях. не залъгалките на надежди, желания, мечти и проекции - а пускането им...

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Какво значи да се намира човек в ума?

Понеже хич не обичам да пиша(мързи ме) ще ти кажа че в Йога сутра е описано доста добре макар и кратко, та прочети там какво пише по въпроса, поне пише кои са частите на ума.

преди 23 часа, insec написа:

Те ти още едно пълно противоречие - нито е отричал всички авторитети, нито е създавал култова общност. Ма друго ми е интересно - какво те е яд пък на него?

Е , как няма да го е яд ? :)

Ошо е съвременното олицетворение , какво и как се е случвало през вековете ! :nono:

...Не само с Будизма (безброй школи , секти ...разнообразие) , а с всичко в областта на Вярата.....с подкрепата на власт имащите , с парите , с последователите....легендите .....!

За него книги ще се пишат и дописват , за бъдните поколения - да се помни и знае..... :lol6:

Доктор на болни души - все пак е нещо ! Светла му памет !...:)

преди 1 минута, by_chechi написа:

За него книги ще се пишат и дописват , за бъдните поколения - да се помни и знае.....

Определено има резон да се предполага, но мен по-- скоро ме съмнява.

преди 3 минути, insec написа:

Определено има резон да се предполага, но мен по-- скоро ме съмнява.

Имаш основание ! Егото му е надделяло пред власт имащите и парите им....Имал неблагоразумието да се изпокара с тях . ......:nono:

преди 2 минути, by_chechi написа:

Имал неблагоразумието да се изпокара с тях . ......

Ми то пък стана банално вече, всеки да им се мазноти - щот бил цар, йок да не му кажеш копче.

преди 8 часа, insec написа:

Тъй че критериите, които поставяш са нереални и неизпълними.

Да, критериите изглеждат неизпълними и непостижими в обозримото бъдеще. Много малко хора осъзнават колко трудности следва да преодолеят за да постигнат освобождение. Изискванията са меко казано зверски. А и самата представа за това в какво се състои свободата,... сега е една, а утре? Всеки може донякъде да си представи един човек отдаден изцяло на другите хора. Как такъв човек ще възприема свободата? Като нас ли? 

преди 19 минути, Shiniasu написа:

Всеки може донякъде да си представи един човек отдаден изцяло на другите хора. Как такъв човек ще възприема свободата? Като нас ли? 

Това е себеотдаденост , а не свобода ! Такъв ще се възприема като свободен (частен случай на свобода) да дава от себе си за другите  , но не е свободен да взема (в добрия смисъл на думата) от другите - примерно майка.....обратно е с детето ! :nono:

" Като нас ли ? " е много спорен въпрос ! Като кои от нас ? :)

преди 27 минути, Shiniasu написа:

Всеки може донякъде да си представи един човек отдаден изцяло на другите хора. Как такъв човек ще възприема свободата? 

Не нищо не си в състояние да си представиш защото базата ти за разсъждения е напълно погрешна, умът ти непрекъснато се занимава със разни морално етични норми идеали и съвършенства. А истината е много проста и обикновена, просветлените просто вече са направили всичко което могат да направят за себе си ама абсолютно всичко, те вече изобщо нямат никаква работа тук, цяло чудо е че остават още малко в този яко объркан свят. И понеже вече няма какво да правят за себе си се опитват да помагат на другите.

преди 26 минути, krasias написа:

още малко в този яко объркан свят.

оо, светът въобще не е объркан. Децата в него са обърканите и истерията от това цепи вече хилядолетия.

темата показва доколко объркани са фантазьори и размислители, които говорят думички, които просто не разбират отвъд фантазиите си.

как някой не подходи сериозно да попита - що е това свобода, ами се оакахте да я повтаряте и възвишавате, спрягате... та представяте ли си... та всеки може да си представи...

Просто тотално объркани хора, в един перфектен свят, но "яко объркан, гледан през очите им".

Нелепиците и празните приказки - не са за коментар - или много се пуши тревица или се полива с кайсиева или гроздова, много глупости са навзети, много детски приказки се изживяват... А може би фантазиите и те дрогират с леенето на някои невротрансмитери, защото все пак - те се произвеждат именно в мозъка... Каквото и да е - манифестацията на объркани е просто за витрина.

И тази имитация че си 'говорите'  нещо си - е някак си като фантастична мастурбация. Всеки в нея ползва другия, за да мастурбира по своите си приказни простори сред които се е заврял и вкопчил.

преди 10 часа, krasias написа:

Не нищо не си в състояние да си представиш защото базата ти за разсъждения е напълно погрешна, умът ти непрекъснато се занимава със разни морално етични норми идеали и съвършенства. А истината е много проста и обикновена, просветлените просто вече са направили всичко което могат да направят за себе си ама абсолютно всичко, те вече изобщо нямат никаква работа тук, цяло чудо е че остават още малко в този яко объркан свят. И понеже вече няма какво да правят за себе си се опитват да помагат на другите.

Отново думи без покритие. Ти изобщо си нямаш понятие от базата ми за разсъждение. В същото време показа, че си абсолютно неспособен да обясниш възгледите си за ума и съзнанието. Не е ли защото не разбираш нито ума, нито съзнанието? Но ако навлезеш в детайли това неудобно неразбиране ще излезе на повърхността. Мен не ме интересува какво знаеш и какво не, но ти сам не искаш да признаеш пред себе си липсата си на знание. Не ме разбирай погрешно. Аз също не познавам в достатъчна дълбочина действието на съзнанието и на ума. Но съм наясно с това. Използва няколко заучени фрази, на които се опира цялото ти "знание" и това ти е достатъчна за да се чувстваш удобно. Изобщо много хора говорят за развитие, но стоят в зоната си на комфорт. Даже отъждествяват духовността с това да се чувстват удобно.

А скокът изисква много повече усилия от вървенето. Преди скока е необходимо акумулирането на достатъчна енергия с необходимото напрежение. Преди това е нужно развиването на способност за такова акумулиране, защото енергията с високо напрежение не е като тази с ниско. Самите проводници на енергията може да не издържат. Това отнесено към реалния живот означава, че най-малкото нервната ти система няма да издържи.

преди 32 минути, Shiniasu написа:

Отново думи без покритие. Ти изобщо си нямаш понятие от базата ми за разсъждение. В същото време показа, че си абсолютно неспособен да обясниш възгледите си за ума и съзнанието. Не е ли защото не разбираш нито ума, нито съзнанието? Но ако навлезеш в детайли това неудобно неразбиране ще излезе на повърхността. 

А ти откъде знаеш че думите са ми без покритие, ами ако започна да обяснявам и излезне нещо което не очакваш. Пък и тези неща не са да се обясняват пред много хора, виждаш ли какво стана когато написах че Ошо е Майтрея, та откъде го знам, та това никъде не го пишело, та дали не съм някой глупак, самохвалко или егоист. Ето сега ще ти кажа откъде го знам да видим каква реакция ще последва и дали тук може да се получи някакъв нормален диалог. Каза ми го един духовен учител който не е тук в нирвана е, просто бях буден и в много чисто съзнание и зададох въпрос "Да го чета ли повече този Ошо" отговора беше " Чети го той е Майтрея". Сега за да няма излишни въпроси кой учител ми го е казал отговора е "незнам" там в това състояние на съзнанието всички са едно няма "кой" невероятна чистота е. За вас не знам но за мен това е най добрия и най сигурния източник.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.