Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

• Автор
преди 1 час, Myanmar написа:

Не съм ти чел поста, това е първото, което ти прочетох. И ще си остане последното. За глупости нямам време.

Не го чети! Няма как с тоя ум да разбереш Ошо! 😄

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Ошо май е един от малкото, които не ви упреква за това 

Не е така! Той ги упреква и казва, че това състояние е неестествено за човека и че такива хора трябва да се върнат към естественото си състояние.

Question 4

BELOVED MASTER,

ALMOST DAILY WE HEAR YOU VILIFY HOMOSEXUALS. ARE YOU WITHDRAWING YOUR LOVE FROM THE THOUSANDS OF US WHO ARE HOMOSEXUAL AND ALSO HAPPEN TO BE IN LOVE WITH YOU? I FEEL LIKE A SECOND-CLASS MEMBER OF THE COMMUNITY. DO YOU HAVE ANY GUIDANCE FOR US? 

As a homosexual you are not even a human being, what to say about a second-class citizen? You have fallen from dignity. I have great love for you, but that does not mean that I will support your perversion.

You love me, but your love is meaningless if you cannot understand what I am saying. Be heterosexual. Homosexuality is just a habit that you have got, an ugly habit. Drop it. It is simply a question of dropping it, because it is not natural. Wild animals in the jungle are never homosexual; but in zoos, where females are not available, they turn into homosexuals. All your monasteries are zoos! Why are you becoming part of a zoo? Gather courage: Why are you afraid of a woman?

My love is for you. That’s why I am condemning homosexuality continually – because I want you to become natural again. 

.............................................

Цитатът беше даден тук, когато един форумен колега отбеляза, че Ошо имал недобри изказвания спрямо хомосексуалистите. 

https://www.kaldata.com/forums/topic/213186-ошо-и-неговата-философия/page/20/

Ето го и превода на Скепсис, който повдигна въпроса за отношението на Ошо към хомосексуалността:

Като хомосексуалист ти не си даже човешко същество, а какво остава за втора ръка гражданин. Изгубил си достойнството си. Изпитвам голяма любов към вас, но това не означава, че ще подкрепям перверзиите ви.

Обичаш ме, но любовта ти е без значение, ако не можеш да разбереш какво ти казвам. Бъди хетеросексуален. Хомосексуалността е просто навик, грозен навик. Захвърли го. Просто е въпрос на отказване, защото не е нещо естествено. Дивите животни в джунглата никога не са хомосексуалисти; но в зологическата градина, където женските са недостъпни, те се превръщат в хомосексуалисти. Всичките ви манастири са зологически градини. Защо искате да сте част от зоологическата градина. Съберете смелост: Защо се страхувате от жените?

Любовта ми е с вас. Затова постоянно осъждам хомосексуализма - защото искам отново да станете нормални."

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

преди 1 час, Aumi написа:

Не го чети! Няма как с тоя ум да разбереш Ошо! 😄

То ти ако имаше нямаше да вярваш на някакви развратни терористи от Индия.

Като хомосексуалист ти не си даже човешко същество

А какво е, извънземно ли? Поредните малоумия на изкуфелия сектант.

преди 3 часа, valkiria1 написа:

духовността е преди всичко личния опит на индивида поставен в различни житейски условия и събития

А аз си мислех, че това е опита. Или искате да сложите етикет "духовност" на всичко, в което виждате смисъл.

Ние живеем в космически различни условия, общност  и обстановка.

Ти може и да живееш в космоса, аз живея на планетата Земя.

не виждам защо се буташ за място, което не съм ти посочила и на което не съм те поставяла

Това като отговор на констатацията ми, че не съм, макар че съм, заплаха за твоята вяра ли? Фактът, че отбягваш въпросите, които подлагат на съмнение смисълът на живота ти, сам по себе си е страх и признание за колебания в твоя избор. Така че преди да ми/ни обясняваш, че не зависиш от останалите, което е поведение на 12-годишна тинейджърка, се научи да заставаш зад думите и делата си.

Прочети постовете си в темите  в които пишеш и виж дали има свободно място за стойностно мнение, освен лични нападки.

Освен лични нападки нещо друго можеш ли? Това каква се виждаш ти в своите очи не означава, че другите не могат да бъдат много неща.

Ти си гей. Според твоите признания.

haha.png Какъв гей те гони и тебе, какви признания. До там ли падна, че да ме наричаш гей в отчаяния си опит да запазиш някакво достойнство в темата. Сега кажи, че имаш по-големи топки от мен и да се свършва.

Според трите авраамически релгии ти си човек,който живее в грях  и като такъв трябва да бъде заклеймен и низвергнат.

Дреме ми за религии, които взаимно си устройват войни, свещени джихади, кръстоносни походи и касапници. Хора, които наричат религиите си любов са клали невинни по целия свят, унищожавали са култури и народи. За религии, които взаимно се отричат, анатемосват се и се избиват, аз нямам мерак да отговарям на низките им стандарти за безчовечност и да бъда в лоното им на извращения и греховност. Ти си стой там и се чувствай богоизбрана, това си е твой проблем.

Може би от там идва и твоята непоносимост към религиите. 

Че бизнесмените от религиите не се облажват с моите пари ли? Нека им. Аз ги харча за хората, не за религиозни институции. Не си купувам индулгенции, не си чистя съвестта, просто я пазя чиста.

Иначе ми падаш все повече в очите. И тази обида "гей" е хубаво да знаеш защо я отпращаш към мен. Нещо те е боднал profruit, а ти виждаш в мен него. Много детинско от твоя страна и прозрачно. Знам, че ще отречеш, ти си свикнала с прости хора да общуваш, които не разбират и не знаят. Така и си се издигнала в очите си.

Ошо май е един от малкото, които не ви упреква за това и май точно на теб никой не е длъжен да доказва ,че няма сестра.

Луди има много. Според това дали някой луд иска или не да живеят хора, които даже не познава, няма да спечели симпатиите ми. Нужно е много повече. И ако пък лично ми каже, че съм най-духовния човек на света, нещо за което такива като теб примират, няма и внимание да му обърна.

преди 2 часа, Belhor написа:

Просто компилацийката му, служи като оправдание и подслон за самозаблудите на определени категории...

Заблудените овце даже не виждат в какво са въвлечени. Аз затова нарекох Ауми жертва на тези измами. И по негово време, когато има мащабни движения по целия свят, и по времето на Христос, това е бизнес, който лови на куките си хора, чиито пари се телепортират в месиите им. Ошо, с неговата колекция от Ролс-Ройси и диамантени часовници, е гротеска на тази закономерност. А Ауми ще ми говори, че построил град за чудо и приказ. Приказки за недорасли. Колкото и Бойко Борисов като каже, че е построил цех, детска градина или магистрала е запретнал ръкави и е дал свои пари.

В България беше вярата в огромни лихви (пирамидите), после полтъргайсти, леене на куршуми, баене, магове... който има излишни пари за даване, ще се намери и кой да му ги вземе. С пари само акъл не се купува.

на 17.10.2020 г. в 17:46, Aumi написа:

Ошо винаги е бил против наркотиците!

"Днес мога да кажа, че съм освободен от Ошо вътре в себе си. Но много години съм преживял последиците от седемте години живот в комуната, където употребата на наркотици като хашиш и LSD беше норма. Например, имаше един период в живота ми, когато не можех да спя в продължение на месеци – ден и нощ. Само силни приспивателни ми даваха няколко часа забвение. Тогава аз се разболях от агрофобия – страх от открити пространства, и в продължение на месеци не напусках дома.

За всички, които идваха в комуната не за месец или два, а за години, това  приключи с тежка травма. Какво ни задържаше там? Не е преминаващо усещане за щастие, свобода, еуфория. Струваше ни се, че ние принадлежим към просветения елит. Целият свят за нас бе разделен на две половини: “ние” и “те”. “Те” – това са всички други хора, които не са свързани с комуната, за които не е достъпно това, в което ние сме посветени. Повечето от нас бяха на възраст, когато хората обикновено изграждат себе си, семейството си, кариерата, бъдещето. Дадохме на комуната всичко, което имахме – най-добрите години, нереализираните си способности, парите, и излязохме от там без семейство, деца, пари, жилище, работни места, професии … Ошо умира през 1990 година. Според една от версиите, той е починал от СПИН, според друга – от дългогодишната употреба на лекарства с наркотичен ефект. Аутопсията не е имало. Тялото на Ошо е изгорено по индийския ритуал. Един месец преди смъртта му се самоубива англичанката Вивек, която в продължение на 30 години е буквално сянката му, на всички лекции неизменно седяща в краката му.

Ашрамът на Ошо в Пуна все още съществува. И там, както казах, има много израелци. Имах късмет, че не се разболях от СПИН и не се самоубих, след като завърших живота си в комуната на Ошо, така че аз считам себе си отговорен за това, да разкажа на колкото е възможно повече хора за истинското лице на Ошо и неговите последователи. Бях наивен, увлечен от лъжливите идеи на лидера и почти бях загубил своята идентичност. Съжалявам за загубената енергия, за загубените години. Избягвам хора, които все още са под влиянието на Ошо, а с тези, които като мен са се отървали от него, аз се срамувам да се срещна, точно както те с мен. Ние няма какво да си спомним."

Автор Шели Шрайман

Правилно - истинската работа причинява тежка травма, туй че някой е очаквал друго ....... значи раничко му е дошло. 😂

Доколкото съм ви опознал из този форум, според мен въобще не ви трябва да си занимавате главите с Ошо - само рамуса нема го сбърка, ма при него по- скоро щото вече се е сбъркал и без това.

преди 1 час, Myanmar написа:

Заблудените овце даже не виждат в какво са въвлечени.

страшно весели четива... :lol6:

Иронията е точно заблудена овца, да се изживява като "прогледнала, виждаща, умна, самостоятелно мислеща и незаблудена", докато се обявява за "различна, особена и виждаща истините ясно". Блеенето на овца, относно други овце... си остава овче блеене.

Тя колежката че е наивна и съвсем повърхностна - това си е нещо дето си го знаят всички стари форумци и сред целия форум могат да се проследят "следите" й. Но гръмкото блеене на "аргументи" против нейните - къртят отсякъде.

на 18.10.2020 г. в 9:20, Aumi написа:

Не е въпросът дали имаш или нямаш ум, а как го използваш и дали можеш да постигнеш състояние да бъдеш над ума.

"Да се ожениш е нещо математическо "

ОШО - About | Facebook

Обичаш някого и в първия момент, за кратко време, умът ти спира. След това се жениш. Защо се жениш?

За да може да повтаряш тези прекрасни моменти отново и отново. Но когато те се случиха, не беше женен, а те не могат да се случат в съпружеския живот, защото се е променила цялата ситуация.

Когато двама души се срещнат за първи път, ситуацията е изцяло нова.

Техните умове не могат да работят в нея. Те са така погълнати от нея – така препълнени от новите впечатления, от новия живот, от новото разцъфтяване!

След това умът започва да работи и те си мислят: Това е прекрасен момент! Искам да го повтарям всеки ден, затова ще се оженя.

Умът ще развали всичко. Любовта е спонтанна; женитбата е пресмятане. Да се ожениш е нещо математическо. Тогава ще чакаш тези моменти, но те никога няма да се случат отново.

Затова всеки женен мъж и всяка омъжена жена са разочаровани – защото очакват неща, които са се случили в миналото. Защо да не се случат отново?

Не могат да се случат, защото ти си извън цялата ситуация. Сега не си свеж; сега липсва спонтанността. Сега любовта е рутина. Сега всичко е очакване и търсене. Сега любовта се е превърнала в дълг, а не в забава.

В началото беше забава, сега е задължение. А задължението не може да ти осигури това щастие, което ти осигурява забавлението. Невъзможно е!

Цялата работа се дължи на ума. Сега непрекъснато очакваш, а колкото повече е очакването, толкова по-малка е възможността то да се случи…

Малко по малко настъпва разочарованието, защото си превърнал всичко в задължение, рутина. Сега същото това изживяване ще отсъства. Тогава ще мислиш, че този човек те е измамил, или че си оглупял. Тогава си мислиш:Първото изживяване беше една илюзия. Трябва да съм бил хипнотизиран или нещо подобно. То не беше реално.

Всъщност беше реално. Твоят рутинен ум го прави нереално. След това умът ти очаква, но първия път стана, когато не очакваше. Дойде без никакво очакване. Беше просто открит да възприемеш това, което се случи.

Сега всеки ден пристигаш с очаквания, със затворен ум. Не може да се случи. Винаги става в един открит ум; винаги става в нови ситуации.

Това не означава, че всеки ден трябва да променяш ситуацията. Означава само, че не трябва да позволяваш на ума да създава схеми. Тогава жена ти ще бъде нова за теб всеки ден.

Не позволявай на ума да създава схеми на очакване; не позволявай на ума да отива в бъдещето.

Тогава твоят гуру всеки ден ще бъде нов, твоят приятел всеки ден ще бъде нов. И всичко в света е ново, с изключение на ума. Умът е единственото нещо, което остава неизменно. Той винаги е същият.

- ОШО

......................

Някой несъгласен?

Това е донякъде хубаво изказване. Обаче - не взема предвид милионите женени двойки, които са живели щастливи и в любов през целия си живот заедно. Странно защо не се разглежда техния пример, а се взема само противоположния, и с него се правят генерални заключения.

Като цяло - всичко се подновява/възражда всяка секунда, и трябва да се възприема като ново. Целия свят. Това е древно тантрическо знание. Не го е измислил Ошо. И няма изискване за неженене. Въпросът е в постигането на състоянието, при което изживяваш възраждането във всеки един момент . За което постигане неправилният човек до теб пречи, а правилният - помага. Това е именно и същността на намирането на истинската половинка в живота - с която всичко случващо се се превръща в любов и магия.

преди 1 час, Tiho написа:

Обаче - не взема предвид милионите женени двойки, които са живели щастливи и в любов през целия си живот заедно.

Ako тези са милиони, другите са всички останали.

преди 7 часа, insec написа:

Доколкото съм ви опознал из този форум, според мен въобще не ви трябва да си занимавате главите с Ошо - само рамуса нема го сбърка, ма при него по- скоро щото вече се е сбъркал и без това.

Преди години прочетох доста книги на Ошо свързани с будизма. В последните си книги се възприема за дзен будист, схванал същността на будизма на база достоверно познание и практика.

Примерът с глупака който даваш е подобен - той си вярва, че притежава достоверно познание за света, себе си, познава другите по-добре от тях самите и е велик (гениален дори :D ) практик. Наистина достоен за съжаление е един толкова сбъркан и заблуден човек, който на база ужедението, че притежава сигурно достоверно познание, учи или оплюва другите.

в «Толковании “Четверосотницы”» (301) сказано:

«Когда эти приписывают чувственным сознаниям [способность] непосредственного восприятия и к тому же считают их достоверными, это весьма странно.

Ведь именно неискаженное восприятие в миру считается достоверным. Но о сознаниях Бхагаван сказал, что, поскольку они обусловлены ('dus-byas), то—ложны, обманчивы, подобны иллюзии.

А раз они—ложные, обманчивые явления, подобные иллюзии, то не могут быть неискаженными,—так как вещи им кажутся иными, нежели есть на самом деле. Неправильно это считать достоверным, иначе выходит, что достоверны сознания всех [простых существ]».

• Автор
преди 7 часа, Tiho написа:

Това е донякъде хубаво изказване. Обаче - не взема предвид милионите женени двойки, които са живели щастливи и в любов през целия си живот заедно.

Всяка една двойка, всеки един брак, който на пръв поглед изглежда идеален, се крепи на компромиси.
Т.е. винаги единият трябва да отстъпва, за да се запази мирът във връзката.
Което пак е математическо.

преди 9 часа, Myanmar написа:

...

Казах ти, че колкото и да го клеветиш и цитираш думите на двама-трима, които са говорили против Ошо, и чиито думи непрекъснато се повтарят в интернет пространството, не можеш да засенчиш неговото величие.

Само този, който е сляп и заспал, не може да осъзнае истините, които казва той.

преди 8 часа, _ramus_ написа:

...

Не е важно кой като какъв се изживява, а какъв е в реалността!

Във форумите, всеки се изживява като някакъв, дори повечето се изживяват като много важни, тъй-като в реалността са едно нищо и няма кой да ги забележи. Но тук намират трибуна и зад монитора се правят на велики. 

преди 16 минути, Śūnyatā написа:

Примерът с глупака който даваш е подобен - той си вярва, че притежава достоверно познание за света,

а нима не приемаме света на доверие
това което съм чел го приемам на доверие, не съм търчал за да проверявам дали е истина
още в първи клас ни учат на разни неща, които не можем да проверим дали са верни
приемаме света през очите на една манипулация на която подлагат всички деца по света...тъй де, и аз съм бил дете
живеем на доверие, а не на преки доказателства
нищо не съм чел за ОШО, но предполагам е поредния философ, които се измъчва от собствените си мисли и не се усеща че са плод на манипулация
вярата е тази която ни крепи и ни дава основания за достоверност
и ако това познание за света ме прави глупак, нека съм такъв
само човек който се мисли за много умен, може да твърди че другите са глупаци и само неговата истина е вярна

• Автор
преди 9 часа, Myanmar написа:

А какво е, извънземно ли? Поредните малоумия на изкуфелия сектант.

Със сигурност, хомосексуалността, както и педофилията, са неестествени състояния.

Следствие на изкривено възприемане на сексуалността. Грозно и нечовешко!

Еййй и Ошо стражите дошли най- после. Айде бе заспали Гани такива, закъснявате с нападките и етикетите... изчака ми се чакалото.

преди 9 минути, дpъндю написа:

а нима не приемаме света на доверие
това което съм чел го приемам на доверие, не съм търчал за да проверявам дали е истина
още в първи клас ни учат на разни неща, които не можем да проверим дали са верни
приемаме света през очите на една манипулация на която подлагат всички деца по света...тъй де, и аз съм бил дете
живеем на доверие, а не на преки доказателства
нищо не съм чел за ОШО, но предполагам е поредния философ, които се измъчва от собствените си мисли и не се усеща че са плод на манипулация
вярата е тази която ни крепи и ни дава основания за достоверност
и ако това познание за света ме прави глупак, нека съм такъв
само човек който се мисли за много умен, може да твърди че другите са глупаци и само неговата истина е вярна

Това се опитвах да обясня, че достоверното познание не е абсолютно достоверно познание и не е чиста истина, а е относително достоверно познание или относителна истина. От друга страна, ако не вярваме в нищо няма да можем да функционираме в този свят. Но ако не осъзнаваме неговата относителност, няма как да избегнем допускането на множество грешки, чиито последствия ще се наложи да понесем и изтърпим. Това, че си глупак не е проблем, всички сме такива спрямо някой по-умен от нас, проблем е ако твърдо се мислиш за гений (като Рамус, Ошо и др.) познаващ истината (спрямо субективните си представи и опит) - тогава наистина ставаш смешен. Никой не те кара да вярваш в манипулации, но ако не се доверяваш на никой и на нищо, тогава ще умреш гладен и сам. Например, аз съм много по-глупав от Чандркирти, който цитирах по-горе, но това не ме депресира, напротив, мотивира ме да се развивам и да стана по-добър от това, което съм в момента.

преди 1 час, Belhor написа:

Еййй и Ошо стражите дошли най- после. Айде бе заспали Гани такива, закъснявате с нападките и етикетите... изчака ми се чакалото.

Ошо остана встрани. Като подложка върху ,която поредното форумно лапацало авторитарно тупна по масата с нападателен подход, който взе да прилича на мания. Така и не даде доказателства за своята реалност след като поведе дискусията в тази посока. Набута в нея  своето бедно и тежко минало като доказателство за постигане на духовни нива и взе на мушка тези,които не намират за чак толкова отвратително и недуховно да са материално замогнали. При това да се отбележи,той беше единствения, който заговори за пари и акцентира върху това като гилотина, която да развява над нечии глави. Интересно как постовете му останаха нелайкнати със сърчице от друго такова подобие с мания за съвършенство, чиято действителност остава  само в сънищата и което също досега не е подкрепило с факти своята разточителна"духовност" и реална значимост.  Очаквано трябва да се появи един от евангелистите в тоя форум, които със своите сатирични представи за хора  и събития ще напишат поредното евангелие пълно с много вяра и нищо друго. Защото е знайно,че вярата няма нужда от доказателства. "Не съм чул, не съм присъствал, не познавам, обаче съм сигурен"..ей това са двама трима евангелисти тук ,чието присъствие е само изцепки, празни пози и гръмки  вулгарни слова.Тук не само по делата, но и по думите ще ги познаеш,както са писали каноничните им колеги. А живота си върви..с или без Ошо и който може го може, който не пише евангелия за тези,които могат, поне покрай тях да ги забележат.

пп поста ти, беше просто повод да напиша мнението си. Не го считай като лично отношение.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

но ако не се доверяваш на никой и на нищо, тогава ще умреш гладен и сам

във всички случаи умираш сам
когато остарееш, може би ще ще съжаляваш за пропуснати възможности и грешки
и може би ще разбереш, че всичко е една голяма безсмислица
всеки ден работим за пари за да постигнем някакви свои мечти, за да задоволим някакви свои желания
от преди хилядолетия са осъзнали, че всичко е суета
тъй де, размисли на един старец, очакващ смъртта
не знам в кой ден ще е, но няма да ми се размине

Казах ти, че колкото и да го клеветиш и цитираш думите на двама-трима, които са говорили против Ошо, и чиито думи непрекъснато се повтарят в интернет пространството, не можеш да засенчиш неговото величие.

спри да обръщаш внимание на трола. Така ще изчистиш темата от него.

преди 1 минута, дpъндю написа:

всеки ден работим за пари за да постигнем някакви свои мечти, за да задоволим някакви свои желания

Тогава защо продължаваш да се мъчиш, продължаваш всеки ден да работиш за пари, да мечтаеш - да гониш вятъра, да задоволяваш желанията си, като всичко е безсмислица и суета?

преди 3 минути, valkiria1 написа:

спри да обръщаш внимание на трола. Така ще изчистиш темата от него.

Пробвахме с Рамус - не става :D 

• Автор
преди 11 минути, дpъндю написа:

Животът е отрязък между раждането и смъртта.
Смисълът е да изживеем този отрязък по-възможно най-добрият начин, да се потопим изцяло в живота.
А парите са средство, което може да ни помогне да го изживеем много добре.

току-що, Śūnyatā написа:

Тогава защо продължаваш да се мъчиш, продължаваш всеки ден да работиш за пари, да мечтаеш - да гониш вятъра, да задоволяваш желанията си, като всичко е безсмислица и суета?

отдавна преминаха тези времена
сега съществувам, но и това до колко е вярно не знам
само по себе си, всяко раждане е всъщност смъртна присъда
съществуването ми на земята е като на затворник очакващ да изпълнят присъдата
нали не мислиш, че затворника ще се самоубие
ако имах възможност да избирам дали да се родя, определено бих отказал
но тъй като вече съм на този свят:

Цитат

С живота сме в разпра,

но ти не разбирай,

че мразя живота.

Напротив, напротив! —

Дори да умирам,

живота със грубите

лапи челични

аз пак ще обичам!

Аз пак ще обичам!

преди 17 минути, Aumi написа:

Смисълът е да изживеем този отрязък по-възможно най-добрият начин, да се потопим изцяло в живота.

Ошо признава авторитета на Буда и Христос, а те и двамата са много далеч от изказаното от теб становище. В темата се акцентира върху парите, но аз посочих и доста други неща, които въждам като проблемни в твърдения на Ошо. Никой не казва, че всичко написано е погрешно, но когато е примесено с много личностни фантазии и мании на автора, то става подвеждащо.

преди 14 минути, дpъндю написа:

отдавна преминаха тези времена
сега съществувам, но и това до колко е вярно не знам
само по себе си, всяко раждане е всъщност смъртна присъда
съществуването ми на земята е като на затворник очакващ да изпълнят присъдата
нали не мислиш, че затворника ще се самоубие
ако имах възможност да избирам дали да се родя, определено бих отказал
но тъй като вече съм на този свят:

Съществуваш относително (не истински, напълно реално, независимо, абсолютно), поради причини и условия, а не сам по себе си, както правилно си забелязал. Съществуването е лагер за принудителен труд - с това мога да се съглася. Ошо е бил тарикат, за сметка един куп пропаднали идиоти, нищо повече. 

Но някои затворници се самоубиват. И не само затворници, на всеки 30 сек. се самоубива някой на планетата...

861,821 Suicides this year

1,230 Suicides today

Sources and info: Suicide prevention (SUPRE) - World Health Organization (WHO)

преди 46 минути, Aumi написа:

Следователно, трябва да набавим пари или средствa, по какъв начин - не се уточнява, може да устройваме групови оргии, да продаваме наркотици и т.н. Защото, без средства - няма потапяне в живота, няма добър живот, а такъв не е живот изобщо. Отрязъкът между раждането и смъртта губи смисъл без наличие на пари. Погрешна логика, погрешен живот - ранна смърт, вследствие алчността и наглостта. Какъвто учителят - такива учениците :D 

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Например, аз съм много по-глупав от Чандркирти, който цитирах по-горе, но това не ме депресира, напротив, мотивира ме да се развивам и да стана по-добър от това, което съм в момента.

:lol6:най-добрия... Особено - във "всеки следващ момент"... все по-добър... :lol6:невероятна мотивация, но клишенце само за пред публиката. Иначе повторяемостта оставена сред форума вече толкова години говори друго... съвсем друго. Лъжите са част от един обикновен маскарад, но пък цитирането на свещени авторитети... някак навява една тъга - съвсем лицемерна. :)

преди 1 час, Śūnyatā написа:

може да устройваме групови оргии, да продаваме наркотици и т.н.

след "т.н." следва - да си пием кафенцата сутрин... Това е важен момент, нищо че кафето пристрастява, отказът от него се придружава с абстинентни синдроми. Ритуалните форми на форумни и виртуални театри - също. 

Когато изпаднали се вкопчат за "правилния морал', но пък са "достатъчно глупави" за да не се забележат сами колко са пропаднали, си е синдром на народно-битова клюкарница. Дали ще е ОШО, Гошо или форумни никчета - то клюкарщината, особено на моралисти и социални защитници... е важен елемент на всеки битов клюкар. Така той самия се издига в собствените си очи... Големо... издигане, след като в блатото водичката пресъхва и е нужно да се налее, дори и виртуално да е.

преди 1 час, Shiniasu написа:

проблемни в твърдения на Ошо.

Колко да е възможно падението да се клюкари някого, когото дори се признава че не е нито четен, нито разбран, но нямало значение. :)

ОШО никога не е имал твърдения. Не е философ, защото никога не е създавал философия. Никога не се е занимавал да създава концепция или верски идеологии - точно обратното - чрез езика на всяка идеология се създава пътечка за излизане. Не е наркоман, защото никога не е бил пристрастен.

Жалките утрепки, които плюят ОШО плюят всеки без значение като него или друг. Жалкото падение е че същите претендират за всичко сред някъде, сред нещо, сред някого - но никога в себе си. Никога. Както и тия дето тук се състезават да списват форумния клюкарник и кокошарник.

Да напомня, че фразата "не съм от тях как Сийке" е заглавие на добре известен български писател, отразил чудесно и правдиво народната клюкарница и народната битова картинка на плебса. Тя не се променя с нищо във виртуала, напротив - дори се разкрива още по-трогателно-жалка.

преди 32 минути, _ramus_ написа:

ОШО никога не е имал твърдения. Не е философ, защото никога не е създавал философия. Никога не се е занимавал да създава концепция или верски идеологии - точно обратното - чрез езика на всяка идеология се създава пътечка за излизане. Не е наркоман, защото никога не е бил пристрастен.

Може и да се е опитвал да създаде пътека за излизане. Дали обаче замяната е с нещо по-добро? Думите на Ошо също са се превърнали в клишета, които се цитират на доста места. Те също са един вид идеология. Религиите дават определени формули, които човек може да повтаря автоматично, но може и да ползва като основа, която да развие, да задълбочи, да отнесе към реалния живот... Да излезеш извън рамките на нещо за мен означава да можеш да го обхванеш цялото, да можеш да го видиш от различни ъгли. Формулата е ядрото, около което е събрана цялата тази систаме от представи свързани с нея и тя пробужда в съзнанието именно тези представи. Но разбира се за да се случи това, човек трябва сам да изгради тази структура от познание и разбиране около това ядро. Аз също често използвам кратки твърдения и само аз си знам какво стои зад тях. Това са всеизвестни фрази, клишета, но това е само повърхността. Те изразяват по някакъв начин, символично някаква всеизвестна истина, която всеки разбира в някаква съответстваща на интелекта му степен.Затова и се използавт - защото всеки ще намери това което може и за което е положил усилия в миналото да асимилира. Все пак основните религиозни постулати поне така, както са дадени първоначално са предназначени за всички.

Да се върна на Ошо. Възможно е някои негови думи да целят провокация или пък абстрахиране от установените в някои религии възгледи. Но те са представени като заместващ контрапункт, изключващ въпросните догми, а не като нещо, което да разшири въпросните възгледи. Това не е ок, защото въпросните религиозни възгледи не са задължително погрешни. Да, в един момент те може да се окажат ограничаващи, но за мен поне от това, което съм чел от Ошо (една книга преди 25 години и много цитати), той предлага заместване на едни ограничения с други.

преди 5 часа, Aumi написа:

Всяка една двойка, всеки един брак, който на пръв поглед изглежда идеален, се крепи на компромиси.
Т.е. винаги единият трябва да отстъпва, за да се запази мирът във връзката.
Което пак е математическо.

Остави го Ошо, той само изкривява тантрическото учение.

Гледай си оригиналната Тантра, там може да се жениш и няма проблеми.

преди 38 минути, Shiniasu написа:

Дали обаче замяната е с нещо по-добро

В това е изход - а не да се заменят. Не да се заменят - изходът не е към замяна на едно с друго. Замяната на едно с друго е зацикляне и води до обикновени повторителни цикли. И това - докато не се изчерпи Зацикленият.

Думите на Ошо също са се превърнали в клишета, които се цитират на доста места. Те също са един вид идеология.

С това ОШО няма нищо общо. Просто хората съставят идеологии от всичко, което докопат.

Дали ще е ОШО, дали ще е друг - историята добре показва, че дори от следите на Гаутама е направена религия. Вярващите хора търсят спасение по този лесен и достъпен начин... и си го съставят и конструират. Лесният народен език, символи, схеми, обяснения... си е по тяхному. за други - също по тяхному. Сред форума - е манифестация от резултатите и докопаното който откъдето си свари.

Религиите дават определени формули, които човек може да повтаря автоматично, но може и да ползва като основа, която да развие, да задълбочи, да отнесе към реалния живот...

Религиите не дават нищо... Хората са в основата им и ги ползват за... ползите си.

Религията не може да се ползва за никаква основа, нито за развитие или задълбочаване, освен за още втвърдяване на заблудата. Това нейната основна цел, роля и смисъл. Заблудата съществува като начин на справяне с живота, на ония които не се справят. Религията е част от човешките системи от самозаблуди. Основава се на невронни особености, механизми и процеси. Предоставя се чрез нея онова, което е нужно на едно човешко същество, за да функционира психично... някак си. Цената е развитието. За някакъв момент - може да послужи за шелтер... Оставането в нея - говори че скритият в черупката й няма куража да я напуска и предпочита удобството и сигурността пред развитието. А развитието - естествено включва кризи... и изгубвания... за да реализират "намирания" и движение. Устоите е нужно да се губят, за да се реконструират нови, на ново ниво. Разрушението на старите основи - за тия, дето живеят сред тях - вещае смърт, хаос, бъркотия... За изчерпалият ги - е просто част от растежа.

Всяко ходене се реализира след като е нарушен баланса при стоене. Походката на човека се основава на набор от физически приинципи, които могат да се изразят като "динамично контролирано неравновесие".

Оставането на два крака - дава усещане за стабилност, но е застой. За да се стъпи напред - е нужно да се изостави стабилността и да се изпадне в "неравновесие". За това е нужен кураж, нужно е преодоляване на рефлекса към устойчивост...

Виждал ли си как се асистира на малките бебета, за да проходят... За да преодолеят защитата и страхуването... С много внимание е нужно да се провокират да напуснат "разновесното състояние". И макар там да се основава на рефлекси и инстинкт - същия принцип е в сила за всяко "излизане" в неравновесие, неустойчивост, провокации за напускане на защитеното, установеното, обозначеното - защото всичко това е само и единствено за защитаване и да подаде вариант за лесна достижимост... 

Няма никакъв шанс в това за която и да е религия... или религиозен. Никакъв.

което съм чел от Ошо (една книга преди 25 години и много цитати), той предлага заместване на едни ограничения с други.

:) Това е несериозно... Трудно ми е да приема че точно ти ще го напишеш. От друга страна - поне си откровен. Въпреки това е несериозно - крайно несериозно. Несериозно - дори като за форум като този. Ошо... както и да е. Но друго е поне един да напише нещо сериозно... но просто няма сериозно хора. А несериозните си списват онова, според каквото са самите те. Разбира се - несериозно, повърхностно, елементарно... Странно е когато претенциите за нещо си... са придружени с несериозност повърхност и елементарност. Нещо като " ми аз съм духовен иначе, но понякога съм си елементарен и първосигнален. Демек - духовен съм си, но само от време на време - като ми дойде музата да си спиша любимият си образ по форуми и виртуали

Що се отнася до "многото цитати" - цитирането убива всичко написано, убива всеки автор, убива труда му, убиват се следите му. Цитата е като да скъсаш и убиеш цвете за да покажеш на някой че имало цветя и че ти ги разбираш цветните работи. Никой градинар няма да го направи, никой биолог, разбиращ природата, движението, закономерностите - също.

Заради това цитирането е за убити отвътре хора - те живеят от парчетата и убитото от самите тях.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.