Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ОШО и неговата философия

Featured Replies

• Автор
преди 8 минути, Myanmar написа:

...

Днес, Ошо го няма, но той е много по-популярен отколкото когато е бил жив, и книгите му се продават в много големи тиражи.
Колкото и да те е яд, за твое съжаление, в света има интелигентни хора, които ценят неговата мъдрост и го обожават.😆

преди 4 минути, Myanmar написа:

Според Ошо ти си по-човек, защото плащаш повече данъци ли?

Въпросът ти е тъп!

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 125,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Писанке, хубаво е понякога да осмисляш цитатите, които постваш.Това е изключително тъпо клише. Ти ако осъждаш кражбата, изнасилванията, убийствата, това означава ли, че си крадлива, насилница и убийца

• Oт един момент нататък Ошо се пристрастява към т.нар. "райски газ", на което се дължи и доброто му настроение през голяма част от времето. Сега, Ауми, пак ще каже, че това е клевета или нещо такова. К

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Аз не използвам сложни думи без преди това да ги обясня. Когато се говори за философия, не е лошо да се знаят следните думи. Тъй като знам, че много хора не ги знаят, винаги преди да ги употребя ги об

Публикувани изображения

преди 6 минути, Aumi написа:

А аз не желая да имам вашите стандарти! 😆

Теб парите така са те поробили, че ти даже не виждаш живот без тях. И сама си го написа, нищо че после те опровергах и се отметна.

• Автор
току-що, Myanmar написа:

Теб парите така са те поробили, че ти даже не виждаш живот без тях. И сама си го написа, нищо че после те опровергах и се отметна.

Много се заблуждаваш!

Аз изобщо не съм зависима от парите!

Аз съм човек на творчеството и за мен е удоволствие да работя, а парите са просто следствие...

преди 4 минути, Aumi написа:

Днес, Ошо го няма, но той е много по-популярен отколкото когато е бил жив, и книгите му се продават в много големи тиражи.

Браво на него. За съжаление аз виждам в неговата философия повторение на неща, които вече съм чел. Попитах те назад с какво твоя Ошо е по-добър от Анжел, който проповядва същият материализъм и морална деградация. Не получих смислен отговор.

преди 1 минута, Aumi написа:

Аз изобщо не съм зависима от парите!

Ама ти даже не го осъзнаваш ли?

Не се ли усещаш, че от няколко страници ти говориш все за парите като мерило? За Ошо и за теб. Не го ли осъзнаваш?

• Автор
преди 12 минути, Myanmar написа:

Браво на него. За съжаление аз виждам в неговата философия повторение на неща, които вече съм чел. Попитах те назад с какво твоя Ошо е по-добър от Анжел, който проповядва същият материализъм и морална деградация. Не получих смислен отговор.

Няма как да ти отговоря на тъп въпрос!

Никъде в учението или беседите си Ошо не говори нито за материализъм, нито призовава към някаква деградация.

Може би ще посочиш къде Ошо казва нещо подобно?!

преди 12 минути, Myanmar написа:

Ама ти даже не го осъзнаваш ли?

Не се ли усещаш, че от няколко страници ти говориш все за парите като мерило? За Ошо и за теб. Не го ли осъзнаваш?

Това, че не заклеймявам парите като зло и че не мразя богатите, не означава че съм зависима от парите, или че съм привързана към тях, или че съм материалист, или че за мен парите са самоцел. 

Напълно съм съгласна с това което казва Ошо за парите и посочвам факти, че те са наистина необходими и че са нужни и с тях човек може много да улесни живота си!

преди 42 минути, Aumi написа:

Ауми плаща толкова данъци месечно, колкото ти за една година труд не можеш да спечелиш!

Така че, ти Ауми не я мисли! 

Имах предвид последния абзац на Мианмар.

преди 35 минути, Aumi написа:

Никъде в учението или беседите си Ошо не говори нито за материализъм, нито призовава към някаква деградация.

Може би ще посочиш къде Ошо казва нещо подобно?!

Ся, това е някакъв евтин трик да ме караш да чета още от глупостите му, но няма да ме въвлечеш в това. Само защото пишеш абсурдни неща не означава, че ще почна да си пилея времето да ти изреждам всичко, в което се заблуждаваш.

преди 41 минути, Myanmar написа:

Ако е истина защо се отказа? Нещо насреща поискаха ли ти?

Нищо не ми поискаха . Но не се считам за толкова голям ,че да определям моралните норми на други хора.Единственото за ,което съм отговорен е да свидетелствам ,че има ,,Господ ,вечност ,която вечност зависи от земния ни живот" за всичко допълнително съм се поувлякъл.Като получих предложение за първото дарение осъзнах ,че с вярата няма да правя бизнес и няма вярата да ми е източник на доходи.

• Автор
преди 20 минути, Myanmar написа:

Ся, това е някакъв евтин трик да ме караш да чета още от глупостите му, но няма да ме въвлечеш в това. Само защото пишеш абсурдни неща не означава, че ще почна да си пилея времето да ти изреждам всичко, в което се заблуждаваш.

О, изобщо не си въобразявай, че искам да накарам когото и да било да чете Ошо.

Но не мога да приема да го клеветиш и да говориш празни приказки, без да посочиш къде точно той призовава към подобни неща.

Така че, или спираш да клеветиш на база някакви платени статии, или посочваш цитати!

След като не те мързи да четеш подобни статии, следва да не те мързи да четеш и самия източник за когото става въпрос в тези статии! Иначе се превръщаш в махленска клюкарка.

на 6.07.2013 г. в 8:39, Aumi написа:

Затова ОШО , а и другите източни учения говорят за пустотата. Да изпразниш себе си от всички мисли, да останеш в състояние на не-ум, е най-голямото блаженство.

Само един въпрос- по- блажена ли се чувствате от тогава Ауми? Можете да не ми отговаряте.

• Автор
преди 7 часа, Belhor написа:

на 6.07.2013 г. в 8:39, Aumi написа

Винаги се чувствам блажена! :weather2:

преди 53 минути, Aumi написа:

Винаги се чувствам блажена! :weather2:

Аумче, Ти каза:
“ ...да останеш в състояние на не-ум, е най-голямото блаженство.”

Защото нямаш ум, затова ли си блажена?!?   😃

• Автор
преди 1 час, Sleda написа:

Аумче, Ти каза:
“ ...да останеш в състояние на не-ум, е най-голямото блаженство.”

Защото нямаш ум, затова ли си блажена?!?   😃

Не е въпросът дали имаш или нямаш ум, а как го използваш и дали можеш да постигнеш състояние да бъдеш над ума.

"Да се ожениш е нещо математическо "

ОШО - About | Facebook

Обичаш някого и в първия момент, за кратко време, умът ти спира. След това се жениш. Защо се жениш?

За да може да повтаряш тези прекрасни моменти отново и отново. Но когато те се случиха, не беше женен, а те не могат да се случат в съпружеския живот, защото се е променила цялата ситуация.

Когато двама души се срещнат за първи път, ситуацията е изцяло нова.

Техните умове не могат да работят в нея. Те са така погълнати от нея – така препълнени от новите впечатления, от новия живот, от новото разцъфтяване!

След това умът започва да работи и те си мислят: Това е прекрасен момент! Искам да го повтарям всеки ден, затова ще се оженя.

Умът ще развали всичко. Любовта е спонтанна; женитбата е пресмятане. Да се ожениш е нещо математическо. Тогава ще чакаш тези моменти, но те никога няма да се случат отново.

Затова всеки женен мъж и всяка омъжена жена са разочаровани – защото очакват неща, които са се случили в миналото. Защо да не се случат отново?

Не могат да се случат, защото ти си извън цялата ситуация. Сега не си свеж; сега липсва спонтанността. Сега любовта е рутина. Сега всичко е очакване и търсене. Сега любовта се е превърнала в дълг, а не в забава.

В началото беше забава, сега е задължение. А задължението не може да ти осигури това щастие, което ти осигурява забавлението. Невъзможно е!

Цялата работа се дължи на ума. Сега непрекъснато очакваш, а колкото повече е очакването, толкова по-малка е възможността то да се случи…

Малко по малко настъпва разочарованието, защото си превърнал всичко в задължение, рутина. Сега същото това изживяване ще отсъства. Тогава ще мислиш, че този човек те е измамил, или че си оглупял. Тогава си мислиш:Първото изживяване беше една илюзия. Трябва да съм бил хипнотизиран или нещо подобно. То не беше реално.

Всъщност беше реално. Твоят рутинен ум го прави нереално. След това умът ти очаква, но първия път стана, когато не очакваше. Дойде без никакво очакване. Беше просто открит да възприемеш това, което се случи.

Сега всеки ден пристигаш с очаквания, със затворен ум. Не може да се случи. Винаги става в един открит ум; винаги става в нови ситуации.

Това не означава, че всеки ден трябва да променяш ситуацията. Означава само, че не трябва да позволяваш на ума да създава схеми. Тогава жена ти ще бъде нова за теб всеки ден.

Не позволявай на ума да създава схеми на очакване; не позволявай на ума да отива в бъдещето.

Тогава твоят гуру всеки ден ще бъде нов, твоят приятел всеки ден ще бъде нов. И всичко в света е ново, с изключение на ума. Умът е единственото нещо, което остава неизменно. Той винаги е същият.

- ОШО

......................

Някой несъгласен?

преди 42 минути, Aumi написа:

Не е въпросът дали имаш или нямаш ум, а как го използваш и дали можеш да постигнеш състояние да бъдеш над ума.

Не позволявай на ума да създава схеми на очакване; не позволявай на ума да отива в бъдещето.

.

- ОШО

......................

Някой несъгласен?

Тук си права ,че зависи как го използваш ума ,защото съм виждал хора ,които не са прочели и една книга през живота си, купили са си дипломата за средното а си изкарват добри пари и са що годе щастливи и безгрижни ,и обратното хора с по две висшета и ходят със скъсани дрехи и са пълни нещастници( само се оплакват и са депресирани). Мисля ,че не трябва да сме над ума ,а да станем едно цяло и да действаме в симбиоза.

За този абзац е абсолютно верен ,поне при мен е така ,когато създам схема на очакване и отида в бъдещето - всичко се проваля ,а когато нямам очакване всичко се нарежда като по мед и масло как му е думата .

Не мисля ,че можем да сме над ума ,защото все едно да кажеш ,,мога да съм над Господ",а ние сме едно цяло и всеки човек си има свое предназначение и мисия ,която мисия Господ е определил ,но не мога да кажа преди или след раждането ни, защото при всеки е различно ,но съм сигурен че се случва до първите 6 години.

преди 2 часа, Aumi написа:

Някой несъгласен?

Да, и то с много възражения. Не мисля обаче да го обсъждам.

преди 2 часа, Aumi написа:

Това е пълна глупост. Да мислиш за бъдещето не е еднозначно с  това да имаш очаквания. Да имаш очаквания пък не е проблем, ако не си привързан към тях. Даже е необходимо, когато планираш нещо. Ако нямаш очаквания, че планираното може да бъде реализирано, то е безсмислено да го планираш. Винаги, когато човек си поставя цел, той има очаквания. Или може би ти нямаш цели? Изживяваш само това, което ти се случва без никакво намерение от страна на ума?

преди 3 часа, Aumi написа:

"Да се ожениш е нещо математическо "

ОШО - About | Facebook

Обичаш някого и в първия момент, за кратко време, умът ти спира. След това се жениш. Защо се жениш?

За да може да повтаряш тези прекрасни моменти отново и отново. Но когато те се случиха, не беше женен, а те не могат да се случат в съпружеския живот, защото се е променила цялата ситуация.

Когато двама души се срещнат за първи път, ситуацията е изцяло нова.

Техните умове не могат да работят в нея. Те са така погълнати от нея – така препълнени от новите впечатления, от новия живот, от новото разцъфтяване!

След това умът започва да работи и те си мислят: Това е прекрасен момент! Искам да го повтарям всеки ден, затова ще се оженя.

Умът ще развали всичко. Любовта е спонтанна; женитбата е пресмятане. Да се ожениш е нещо математическо. Тогава ще чакаш тези моменти, но те никога няма да се случат отново.

Затова всеки женен мъж и всяка омъжена жена са разочаровани – защото очакват неща, които са се случили в миналото. Защо да не се случат отново?

Не могат да се случат, защото ти си извън цялата ситуация. Сега не си свеж; сега липсва спонтанността. Сега любовта е рутина. Сега всичко е очакване и търсене. Сега любовта се е превърнала в дълг, а не в забава.

В началото беше забава, сега е задължение. А задължението не може да ти осигури това щастие, което ти осигурява забавлението. Невъзможно е!

Цялата работа се дължи на ума. Сега непрекъснато очакваш, а колкото повече е очакването, толкова по-малка е възможността то да се случи…

Малко по малко настъпва разочарованието, защото си превърнал всичко в задължение, рутина. Сега същото това изживяване ще отсъства. Тогава ще мислиш, че този човек те е измамил, или че си оглупял. Тогава си мислиш:Първото изживяване беше една илюзия. Трябва да съм бил хипнотизиран или нещо подобно. То не беше реално.

Всъщност беше реално. Твоят рутинен ум го прави нереално. След това умът ти очаква, но първия път стана, когато не очакваше. Дойде без никакво очакване. Беше просто открит да възприемеш това, което се случи.

Сега всеки ден пристигаш с очаквания, със затворен ум. Не може да се случи. Винаги става в един открит ум; винаги става в нови ситуации.

Това не означава, че всеки ден трябва да променяш ситуацията. Означава само, че не трябва да позволяваш на ума да създава схеми. Тогава жена ти ще бъде нова за теб всеки ден.

Тогава твоят гуру всеки ден ще бъде нов, твоят приятел всеки ден ще бъде нов. И всичко в света е ново, с изключение на ума. Умът е единственото нещо, което остава неизменно. Той винаги е същият.

- ОШО

......................

Някой несъгласен?

По- големи глупости и овцата не може да измисли. Слаба компилация от сатанизма на Ла Вей, хипарски лозунги и индийски коноп.

• Автор
преди 6 часа, Shiniasu написа:

Да, и то с много възражения. Не мисля обаче да го обсъждам.

Това е пълна глупост. Да мислиш за бъдещето не е еднозначно с  това да имаш очаквания. Да имаш очаквания пък не е проблем, ако не си привързан към тях. Даже е необходимо, когато планираш нещо. Ако нямаш очаквания, че планираното може да бъде реализирано, то е безсмислено да го планираш. Винаги, когато човек си поставя цел, той има очаквания. Или може би ти нямаш цели? Изживяваш само това, което ти се случва без никакво намерение от страна на ума?

Всяко едно очакване, води до привързаност към резултата! 
Не е възможно да имаш очаквания, но да си безпристрастен към резултата.

преди 11 минути, Aumi написа:

Всяко едно очакване, води до привързаност към резултата! 
Не е възможно да имаш очаквания, но да си безпристрастен към резултата.

Когато очаквам да ходя по голема нужда, нямам никаква привързаност към резултата! И съм напълно безпристрастен!

• Автор
преди 1 час, Belhor написа:

Когато очаквам да ходя по голема нужда, нямам никаква привързаност към резултата! И съм напълно безпристрастен!

Pigs_and_Pearls
Разбирам защо свинете не могат да оценят бисерите.

преди 7 минути, Aumi написа:

Pigs_and_Pearls
Разбирам защо свинете не могат да оценят бисерите.

Силата на клишетата. Доста я надценяваш и доста подценяваш факта, че пишеш умопомрачителни глупости. Или тва е целта на " не- ум"?

преди 11 часа, Aumi написа:

всичко в света е ново, с изключение на ума.

Ошо има негативно отношение към ума. Другаде пише

Цитат

Всички псевдорелигии са зависими от дисципли­нирането на умовете на хората.

Първата задача на истинската религия е да научи човека как да остави ума си настрана.

На всички става ясно, че той не прави наука, а религия, която не харесва ума, иска да го отстрани. Да помислим защо? В съвременния свят всичко обмисляме, колебаем се, дори понякога пропускаме решения от колебание. Да, съвременният човек мисли понякога до побъркване. Обаче решението на този водач на религиозен култ не е по- надеждно. 

Цитат

отърсването от мислите е много просто, в него няма нищо сложно. От теб се иска само да гледаш.

Каквото и да става в ума ти, не се намесвай, не се опитвай да го спреш. Не прави нищо, защото каквото и да направиш, все ще е форма на някаква дисциплина.

Затова не прави нищо, абсолютно нищо. Само гледай.

Да, отказът от това, да мислиш за всичко, е разУМНО, когато си на границата с лудостта, но да се откажеш от ума си и се отдадеш само на наблюдение е безУМНО. Защо да гледаме, ако не оценяваме, ако не слагаме видяното при нещо познато, при нещо полезно, при нещо вредно? 

Вместо режим, опит за подобряване на ума, Ошо води към отказ на най- доброто с което човек и Европейската цивилизация е постигнала напредъкът си. За такива хора нашият народ казва "Той се взрял в пъпа си", когато има толкова решими проблеми, постижими цели, възможни подобрения на живота.

Искам да споделя, че и в руски романи преди падането на царизма, и в австроунгарски оперети преди разпадането на Австроунгария има едни романтични образи на циганския живот- живот без ангажименти, без дисциплина, живот на бурни страсти и материална мизерия. Изглежда това търсене на нещо ново в циганията е предтеча на нулирането, разпадът на цивилизацията. Вместо да се върне към корените си, цивилизацията приема отказът от всичко, дори от корените. Поетът ни е дал един прекрасен образ

"Вятърът гони тръни в полето"

Такъв трън е човек, поддал се на безУМИЕТО на Ошо.

• Автор

Западният човек, с всички обусловености и наслагвания натрупани в ума му, трудно може да разбере за какво състояние на не-ум се говори в източните учения. И изобщо няма как от едно изречение да се разбере за какво говори Ошо, какво иска да каже той, на какво иска да ни научи.

Състоянието не-ум, не е измислено от Ошо. Това е концепция на източните учения.

Ошо само ни помага да разберем по-добре това състояние.

ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ Е - КАКВО Е МЕДИТАЦИЯ?

ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЛЕДВА ОТ ТОВА. АЗ НЕ МОГА ДА ВИ КАЖА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ МЕДИТАЦИЯ, МОГА САМО ДА ВИ ОБЯСНЯ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЯ. АКО МЕ РАЗБЕРЕТЕ - ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ В МЕДИТАЦИЯ: ТОГАВА НЯМА НУЖДА ОТ "ТРЯБВА".

АКО НЕ МЕ РАЗБЕРЕТЕ - ВИЕ НЯМА ДА БЪДЕТЕ В МЕДИТАЦИЯ. 

МЕДИТАЦИЯТА е състояние на не-ум. Медитацията е състояние на чисто, съзнание, без всякакво съдържание. Обикновено съзнанието ви е пълно с боклук, точно като огледало покрито с прах. Умът е постоянен трафик: движат се мисли, желания, преминават спомени, амбиции - това е постоянен трафик! Ден след ден. Дори когато сте заспали, умът функционира, точно това е сънуването. Той още мисли, още се тревожи и гори от нетърпение. Той се подготвя за следващия ден; продължава една подготовка, като подземно течение.Това е състоянието на не-медитация. Точно обратното е медитацията. Когато няма трафик и мисленето е спряло, никаква мисъл не се движи, никакво желание не се възбужда, вие сте напълно мълчаливи -тази тишина е медитация. И в тази тишина може да се познае истината, и по никакъв друг начин. Медитацията е състояние на не-ум.А вие не можете да намерите медитацията чрез ума, защото умът увековечава сам себе си. Може да откриете медитацията, само когато отстраните ума, когато сте хладни, безпристрастни, когато не се идентифицирате с ума; като гледате ума как преминава, но без да се идентифицирате с него, без да мислите, че -аз съм ума.Медитацията е осъзнаване, че аз не съм ума. Когато това осъзнаване прониква все по-дълбоко и по-дълбоко във вас, малко по малко идват някои моменти - моменти на тишина, моменти на чисто  пространство, моменти на прозрачност, когато във вас нищо не се раздвижва и всичко е тихо. В тези моменти вие ще узнаете кои сте, ще узнаете мистерията на това съществувание.Идва ден на голямо блаженство, когато медитацията става ваше естествено състояние.Умът е нещо неестествено, той никога не става ваше естествено състояние. Но медитацията е естествено състояние, което сме изгубили. То е изгубен рай, но раят може да се възвърне отново. Погледнете в детските очи, погледнете - и ще видите безкрайна тишина, невинност. Всяко дете идва с медитативно състояние, но трябва да бъде въведено по много начини в обществото - то трябва да бъде научено как да мисли, да смята, да разсъждава, да спори, то трябва да научи думи, език, понятия. И малко по малко то изгубва контакт със своята невинност, То е заразено и замърсено от обществото. 

Медитацията е релаксация. Човек може да се отпусне в собственото си съществуване, а то е еднакво със съществуването на Всичко. При концентрацията умът функционира като прави заключение: вие правите нещо. Концентрацията идва от миналото. При медитацията няма заключение. Вие не правите нищо особено, вие просто съществувате. В нея няма никакво минало, тя не е замърсена от миналото. В нея няма бъдеще, тя е чиста от всякакво бъдеще. Тя е това, което Лаодзъ нарича wei-wu-wei, действие чрез бездействие. Това нещо дзен-учителите наричат: седейки в тишина и не правейки нищо, пролетта идва и тревата расте от само себе си. Запомнете: "от само себе си" - не се прави нищо. Вие не дърпате тревата нагоре; пролетта идва и тревата расте от само себе си. Това състояние - когато позволявате живота да следва собствения си път, когато не желаете да го насочвате, не желаете да го контролирате, когато не манипулирате, не му налагате никаква дисциплина - това състояние на чиста, недисциплинирана спонтанност - е медитация.Медитацията е в настоящето, чистото настояще. Медитацията е непосредственост. Вие не можете да медитирате, може да бъдете в медитация. Вие не можете да бъдете в концентрация, но може да се концентрирате. Концентрацията е човешка, медитацията е божествена."

..............

Умът е способен единствено да прави дисекции, да разделя. Той е разединител.
Само сърцето осигурява единството.
Когато си способен да гледаш посредством сърцето, целият свят представлява едно единство.
Когато подходиш към него чрез ума, светът се разделя. Липсва единството: само отделни части и части, и части. Сърцето осигурява едно изживяване на единството. То обединява всичко, а върховният синтез е Бога.
Ако си способен да гледаш през сърцето, целият универсум изглежда като едно цяло. Това единство е Бога.
Затова науката никога не може да открие Бога. Това е невъз­можно, защото прилаганият метод не може никога да достигне до върховното единство. Самият метод на науката е разума, анализа, разделянето. Науката достига до молекулите, атомите, електроните и тя продължава да разделя! Никога не могат да достигнат до орга­ничното единство на Цялото. Невъзможно е да се види Цялото чрез главата.

Затова обичай повече. Запомни, каквото и да правиш, любовта трябва да е налице.
Това трябва постоянно да се помни. Разхождаш се по тревата: усещай, че тревата е жива.
Всеки стрък е толкова жив, колкото си и ти.

Опитай любовта, бъди много, много естетичен, чувствителен към красотата, към музиката, към всичко, което докосва сърцето. Ако този свят бъде образован повече относно музиката и по-малко относно математиката, ние ще притежаваме едно по-добро човечес­тво; ако можем да развием ума повече по отношение на поезията и по-малко по отношение на философията, бихме разполагали с едно по-добро човечество: защото, когато слушаш или изпълняваш музи­ка, ти нямаш нужда от ума - ти го изоставяш.

Бъди по-естетичен, по-поетичен, по-чувствителен. Може да не си голям музикант, или голям поет, или голям художник, но можеш да се наслаждаваш и да създаваш нещо: не е необходимо да си Пикасо.

Дори бедният човек може да бъде чувствителен: не е необхо­димо да си богат. Може да нямаш дворец, в който да бъдеш чувст­вителен. Може просто да лежиш върху пясъка и това е достатъчно, за да бъдеш чувствителен. Можеш да бъдеш чувствителен към пя­съка, можеш да бъдеш чувствителен към слънцето, можеш да бъдеш чувствителен към вълните, към вятъра, към дърветата, към небето. Целият свят е пред тебе, за да бъдеш чувствителен към него. Опитай се да бъдеш по-чувствителен, жив - и АКТИВНО чувствителен, за­щото целият свят е станал пасивен."

на 16.10.2020 г. в 16:40, Myanmar написа:

От цялата работа, където май се засегна от това, че парите не те бутат с един гърди пред мен.Аз не съм заплаха за твоята духовност. Аз не вярвам в наличието на души и призраци. И пак може да те е яд цял живот, че по твоите критерии за духовност аз може и да те изпреварвам. Не ми е било за цел, даже го написах, не е било самоцел, ама ти не четеш, а само се хвърли да защитаваш рехавата си духовност. Жалка си в такива моменти.

Ти не си заплаха за нищо мое. Нито за материалните ми възможности и придобивки, нито за моето духовно развитие. Както казах, духовността е преди всичко личния опит на индивида поставен в различни житейски условия и събития. В този смисъл ти, няма как да приличаш на мен, нито аз на теб. Ние живеем в космически различни условия, общност  и обстановка.Не си спомням в този форум да съм задавала на теб или някой друг въпрос на колко  е години, къде живее,каква професия упражнява и пр..В този смисъл ,не виждам защо се буташ за място, което не съм ти посочила и на което не съм те поставяла.

Ако все още не разбираш ..накратко-не ме интересува твоята реалност, така ,че престани да ми поставяш някакви условия от рода на " кой е по по-най" Това е за деца в детската градина. При големите звучи наивно, да не кажа друга дума.

на 16.10.2020 г. в 16:40, Myanmar написа:

Валкирия, понякога някой много прост пише от твоя профил. Може и ти да си тази простата.

Вятър духа. Иначе, твоята духовност  е забележителна. Подобен коментар предизвиква снизходителната ми усмивка и следва логичния въпрос-Твоето мнение? Колко е компетентно е то ?   Прочети постовете си в темите  в които пишеш и виж дали има свободно място за стойностно мнение, освен лични нападки. В този случай оставаш с един събеседник по-малко.

на 17.10.2020 г. в 14:50, Myanmar написа:

Според Ошо ти си по-човек, защото плащаш повече данъци ли?

Ти си гей. Според твоите признания. Според трите авраамически релгии ти си човек,който живее в грях  и като такъв трябва да бъде заклеймен и низвергнат. Може би от там идва и твоята непоносимост към религиите.  Ошо май е един от малкото, които не ви упреква за това и май точно на теб никой не е длъжен да доказва ,че няма сестра.

преди 12 часа, Aumi написа:

Състоянието не-ум, не е измислено от Ошо. Това е концепция на източните учения.

То в целия Ошовизъм нищо не е измислено от Ошо. Просто компилацийката му, служи като оправдание и подслон за самозаблудите на определени категории...

п.п. Надявам се, че нямаш против, дето изтрих останалите харе кришна щуротии.

преди 13 часа, Aumi написа:

Умът е способен единствено да прави дисекции, да разделя. Той е разединител.

Не съм ти чел поста, това е първото, което ти прочетох. И ще си остане последното. За глупости нямам време.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.