Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библейският Бог - тиранин или любящ баща?

Featured Replies

Психическия тормоз е много по опасен от физическия.

Отношението на християнството към жените съм го дискутирал в друга тема, но нали не смяташ, че някой в християнският свят ще каже, че изнасилената жена сама си е виновна? Отношението към насилниците далеч няма да е оправдателно. А определени анализи съм минавал и това, което пише в корана действително съвсем не е това, което се случва. Но за мен е ясно, че да образоваш хората в религиозна глупост, надявайки се че крайни течения няма да изродят всичко е вариант много по-лош от простото премахване на заблудата. Поне няма да има какво да се изроди. Защото "В името на бог" е доста авторитетна манипулация, особено при хора, които първо са вярващи, а второ са невежи.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 88,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Отношението на християнството към жените съм го дискутирал в друга тема, но нали не смяташ, че някой в християнският свят ще каже, че изнасилената жена сама си е виновна? Отношението към насилниците далеч няма да е оправдателно. А определени анализи съм минавал и това, което пише в корана действително съвсем не е това, което се случва. Но за мен е ясно, че да образоваш хората в религиозна глупост, надявайки се че крайни течения няма да изродят всичко е вариант много по-лош от простото премахване на заблудата. Поне няма да има какво да се изроди. Защото "В името на бог" е доста авторитетна манипулация, особено при хора, които първо са вярващи, а второ са невежи.

работата е там,че християните са много по хитри и с годините са се научили да се прикриват доста успешно.

Един много голям процент от християнските мъже и не само,ще ти кажат че тя си е виновна защото си е сложила много къса пола и е провокирала с това слабите мозъци на пирвобитните мъже.

Не се заблуждавай,християните са не по малко свирепи от арабите. 

• Автор

De jure и de facto - това са две различни неща. Фраза, която е една от любимите ми. Факт е, че точно в ислямските страни положението е такова, каквото дори по време на средновековието не е било към жените в Европа. Културно като етап в развитието си в момента много от ислямските държави се намират не повече Средновековие, поне преценено според мен. Това е един от примерите, които използвам често, за да потвърдя, че религията дърпа назад.

И да защитаваш една такава религия, на която в основата й стои  насилието над свободата на личността, религия която провокира към насилие, агресия и омраза към друговерците, е признак за върховно невежество, колкото и дипломи, образования и титли да имаш...нали? :)

И да защитаваш една такава религия, на която в основата й стои  насилието над свободата на личността, религия която провокира към насилие, агресия и омраза към друговерците, е признак за върховно невежество, колкото и дипломи, образования и титли да имаш...нали? :)

Във всяка религия има малко или много агресия,Бел.

Всяка религия е проляла много кръв за да се наложи и все още пролива.

Както каза Симтеч-в името на.....

Пак почнахте. Едно и също, и едно и също. Значи, веднъж го писах и ще го пиша пак. Който е загрижен за правата на жените в арабския свят, т.е. на тези места, където те се нарушават или другаде по света, установява контакт със съответните НПО-та и започва да им сътрудничи според възможностите и способностите си. Все едно, сега аз да започна тук да пиша за нарушаването на правата на човека от китайските власти в Тибет. И то не просто, за да дам инфо, а ей така да го споменавам през един-два поста. Ще ме прощавате, но това за мен е някакво самозалъгване и лицемерие, че човек преви нещо полезно и добро.

Ще ме прощавате, но това за мен е някакво самозалъгване и лицемерие, че човек преви нещо полезно и добро.

Не, натривам нослето на едно мюсюлманче тук, бедното.
  • Автор

Във всяка религия има малко или много агресия,Бел.

Всяка религия е проляла много кръв за да се наложи и все още пролива.

Както каза Симтеч-в името на.....

Да, така е. Затова религиите в повечето слуаи, са вредни.В по-голямата си част те са пълни с насилие над личността. Ако трябва някой да ме съди, нека това е лично Бог. Но не и разни хора да раздават присъди в името на Бог, да убиват с камъни в името на Бог, да убиват невинни хора в името на Бог. Само Бог е този който има право на това. Но за съжалание дори и хора с много титли и дипломи подкрепят тези безумни идеи и вярват сляпо на твърденията на някакви невежи хора от миналото наречени пророци, че Бог е дал някакви си закони.

Ако има някой право да съди, нека това бъде Бог. Но не и хората да си присвояват правото да раздават присъди, изпозвайки Божието име. Всички религиозни убийства и насилия идват от това, че разни хора са приписали своите бълнувания и бъртвежи на Бог, и още повече, че други, още по-невежи хора в продължение на хилядолетия и до днес, продължават да вярват в тези неща и да ги използват с цел насилие над други хора. Ето един пример от съвременния свят, за така наречената "мирна" религия Ислям, как обучават на "смиреност" и бият малки деца в името на религията:

http://alterinformation.wordpress.com/2013/05/25/0955124467/

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

Пак почнахте. Едно и също, и едно и също. Значи, веднъж го писах и ще го пиша пак. Който е загрижен за правата на жените в арабския свят, т.е. на тези места, където те се нарушават или другаде по света, установява контакт със съответните НПО-та и започва да им сътрудничи според възможностите и способностите си. Все едно, сега аз да започна тук да пиша за нарушаването на правата на човека от китайските власти в Тибет. И то не просто, за да дам инфо, а ей така да го споменавам през един-два поста. Ще ме прощавате, но това за мен е някакво самозалъгване и лицемерие, че човек преви нещо полезно и добро.

Абсолютно съм съгласна.

А аз не обичам да се гледа само в чуждата паница и не само в материалния смисъл на фразата. ;)

• Автор

Пак почнахте. Едно и също, и едно и също. Значи, веднъж го писах и ще го пиша пак. Който е загрижен за правата на жените в арабския свят, т.е. на тези места, където те се нарушават или другаде по света, установява контакт със съответните НПО-та и започва да им сътрудничи според възможностите и способностите си. Все едно, сега аз да започна тук да пиша за нарушаването на правата на човека от китайските власти в Тибет. И то не просто, за да дам инфо, а ей така да го споменавам през един-два поста. Ще ме прощавате, но това за мен е някакво самозалъгване и лицемерие, че човек преви нещо полезно и добро.К

Скепси, ние сме свободни хора и свободно можем да изразяваме мнението и възмущението си.

Не е нужно всички хора да бъдат членове на някакви организации, но всички можем открито да изразяваме своите позиции към насилието в света, който е общ. Защото всички сме част от едно Цяло и сме жители на една и съща планета. :)

не искам даже и да го гледам,сигурно е покъртително.

въпроса е в това,кое си си избрала за да бъде твой бог.

Никой няма право да те съди,защото ти имаш съзнанието и както каза в друга тема,свободна воля.Т.е.ти си отговорна за действията си и никой не може да ти търси отговорност,камо ли бог.

Естествено нямам предвид законодателството,да не ме разберете погрешно.Имам предвид това да избираш как да живееш.

• Автор

не искам даже и да го гледам,сигурно е покъртително.

въпроса е в това,кое си си избрала за да бъде твой бог.

Никой няма право да те съди,защото ти имаш съзнанието и както каза в друга тема,свободна воля.Т.е.ти си отговорна за действията си и никой не може да ти търси отговорност,камо ли бог.

Естествено нямам предвид законодателството,да не ме разберете погрешно.Имам предвид това да избираш как да живееш.

Не съм си избирала никакъв религиозен Бог.

За мен Бог е над всички религии. Бог е Творецът и Създателят на Вселената.

Не съм си избирала никакъв религиозен Бог.

За мен Бог е над всички религии. Бог е Творецът и Създателят на Вселената.

т.е.природата или......

какво всъщност олицетворява твоя бог?

• Автор

http://www.tvevropa.com/bg/news/world/view/12857?page=5

12-годишно момиче, оженено насила, умря при раждане в Йемен

Шериатът разрешавал женитба с 10-годишни деца. Тази булка е на 11 години.

Момиченце на 12 години, минало насила под венчило, умря по време на болезнено раждане, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на сведения от организация за правата на децата - "Seyaj Organization for the Protection of Children". Бебето на малолетната майка също е починало. Малката Фавзия Амоди се борила с мъките три дена, преди да се предаде, което е станало въпреки че е закарана в болница. Причината за смъртта й е масирана загуба на кръв.

Публикувано изображение

......

8-годишно момиченце от Йемен е жена на годината

Нуджуд Али отказа да се подчини на традицията и да остане съпруга на мъж, който е почти три пъти по-възрастен от нея. Тя наруши племенните правила и даде под съд баща си и 30-годишния мъж, за когото я задължил да се омъжи.

8-годишно момиче стана жена на годината заради смелостта си да се опълчи срещу примитивните племенни закони в Йемен, които я превръщат в булка на прага на детството й.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1251782

Не знам колко невеж трябва да бъде един човек, за да подкрепя Шериата и безумните и примитивни традиции в тази религия. :mad:

т.е.природата или......

какво всъщност олицетворява твоя бог?

http://www.mindvolution.net/wisdom/monad.html

Това е то да имаш чиста, алтруитивна мотивация да се загрижен за благото на другите. ;)

Обаче и това не ти се получава, ако не забелязваш.

Скепси, ние сме свободни хора и свободно можем да изразяваме мнението и възмущението си.

Не е нужно всички хора да бъдат членове на някакви организации, но всички можем открито да изразяваме своите позиции към насилието в света, който е общ. Защото всички сме част от едно Цяло и сме жители на една и съща планета. :)

Разбира се, мила Бел, че всеки може да си спами свободно и да дразни другите. Форумът е за това, нали?

Това е то да имаш чиста, алтруитивна мотивация да се загрижен за благото на другите. Обаче и това не ти се получава, ако не забелязваш.

Ако личният егоизъм минава през всеобщото благо, то толкова ли е лошо? А иначе онова беше в ироничен и леко шеговит тон. Всъщност не просто ме притеснява случващото се, ами искрено съм крайно против подобни събития именно за това и съм "краен" атеист, както някои ме определиха тук. Ако прочетеш подписа ми - ще разбереш гледната точка. Трябва на всички нива, във всички страни хората да се опълчат на пропагандирането на догми, което не е толкова силно другаде, ами в ислямските държави, както видяхме, виждаме и е дадена информация и тук. И всъщност - получава ми се.
  • Автор

Разбира се, мила Бел, че всеки може да си спами свободно и да дразни другите. Форумът е за това, нали?

Не, това не е спам, а е точно по темата. Защото всичко идва от религиозните закони и заблудата на вярващите в тях.

Това означава ли, че ти одобряваш насилието което извършват в болшинството си последователите на тази религия? Значи ли, че одобряваш и Кръстоносните походи и Инквизицията, горенето на учените по кладите, преследването на будистите от китайците и т.н.? Да не си против насилието, означава, че подкрепяш насилието.

Ясно,значи за тебе бог е всичко и всички,значи вярваш във всичко и всички,защото твоя бог е олицетворение на това?

За мен Бог е Първоизточникът на всичко.

Бог е енергията, която задвижва планетите, енергията която задвижва живота и одушевява материята.  

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

Щото не успя с науката ли? Просто си опресни и допълни знанията.

Това означава ли, че ти одобряваш насилието което извършват в болшинството си последователите на тази религия? Значи ли, че одобряваш и Кръстоносните походи и Инквизицията, горенето на учените по кладите, преследването на будистите от китайците и т.н.? Да не си против насилието, означава, че подкрепяш насилието.

Разбира се, че го подкрепям, Бел. С цялото си сърце. Подкрепям кладите, инквизицията, изнасилванията, разрушаването на будистки храмове, избиването на цивилно население, международния тероризъм, концентрационните лагери, апартейда и геноцида. Други въпроси имаш ли?

• Автор

Разбира се, че го подкрепям, Бел. С цялото си сърце. Подкрепям кладите, инквизицията, изнасилванията, разрушаването на будистки храмове, избиването на цивилно население, международния тероризъм, концентрационните лагери, апартейда и геноцида. Други въпроси имаш ли?

Щом го подкрепяш...нямам.

Сигурно го подкрепяш, защото е такава Божията Воля или защото е такава тяхната Карма. :rolleyes:

Щом го подкрепяш...нямам.

Точно така.

Бел, наистина ли не разбираш какво казвам или просто се инатиш?

Проблемът с гравитацията и топлинните явления е, че при топлинните явления посоката е детерминирана и една. Ако вземем за простота разбиранията на Нютон относно гравитацията, от тях следва че ако вземем две тела с различни маси, голямото ще дърпа малкото с по-голяма сила, отколкото малкото ще дърпа голямото, но взаимодействието е двустранно по същност. Обратен топлинен процес обаче без външно въздействие не възниква.

Ахахаххахахахахахахахахахахаха.Ти си направо поет във физиката.Две тела с различни маси си взаимодействат с еднаква сила, ама кой да ти каже на теб.Ей така си личи колко си заблуден.Селския ентусиазъм пращи у теб и такива са резултатите

Силата е една, а посоките различни, но на  малкото тяло му е нужна по-малка сила за преместването му.

Ти действаш на земята със същата сила, както и тя на теб.Мъка.Мъка.Много мъка.

И посоката на действие и необратимост са различни понятия, тук въпросът е доста по-сложен отколкото позволява да разбере бедният ти ум.Ще ти подскажа, но не обвинявай пак мен ако не разбираш нещо.

В идеализиран затворен обем(цилиндър с бутало) нека имаме голяма група частици.Да кажем молекули въздух в литър обем.Придвижваме буталото и свиваме обема, налягането се повишава, връщаме буталото до начално( същото) положение.Налягането пада до старата си стойност, но отделните молекули не се намират на местата на които са били при започване на процеса.Взаимодействието е във всички посоки.

А след като се намират на други места значи за преместването е изразходвана енергия.Това е в дълбочина смисъла на понятието необратимост.Успееш ли да го осмислиш извършваш качествен скок в разбирането си за физичните процеси.

Да съгласно динамиката(не ТД, а динамиката) в уравненията на максуел траекторията може да е в двете посоки спрямо някоя от осите в координатната система.

Но голям брой частици да се върнат по траекториите по които са минали е невъзможно.Няма такъв контрол над системата който да позволява стриктно връщането на отделните молекули  по траекториите им.

Това е изразяването. на втория принцип на ТД.

Както виждаш всички части от посочения пример си взаимодействат взаимно при процеса .

Да, според мен абсолютно Коранът е метафорично написан, както и всяка друга религиозна книга и буквализмът в разбирането е това, което довежда до абсурдни парадокси. Ама ти сериозно очакваш човек отпреди 1400години да е имал точно това предвид? Не виждам нищо научно в написаното по този начин и ако това е научно, то трябва да почна да търся научни теории и в поезията Александър Сергеевич Пушкин или пък в трактатите на Владимир Илич Ленин. Да, смея да твърдя че това е метафора, а нивото на познание преди 1400години е било такова, че хората не са познавали електричеството, нито са знаели какво аджеба е Слънцето, а ти ми говориш, че са градили теории от квантовата физика едва ли не.

Според теб,ти, който не си чел никога Курана той е метафорично написан.Но това е според теб.

Написан е на арабски език съгласно строгите правила на езика.

Написаното съгласно тези правила е точно това.Тет а тет.Едно към Едно, обаче не е написано в Курана, а в хадис в който обяснява какво се има предвид понеже в текста на КУрана  се говори за световете, а не за един свят.

Ти може да блееш наоколо, но в текста се има предвид точно това.И отношението е съвсем точно.

Разбира се, че в Курана не са използвани днешните термини, но Исляма пръв изказва твърдението, а Хокинг го повтаря след 1400г.

Многобройни са примерите за подобна забележителна прецизност в Курана.Друг такъв пример е текста в който се казва - ниската земя, оказва, че посоченото място в долината на Мъртво море е и най-ниската точка от земната повърхност спрямо морското равнище.

Това няма как да са го знаели арабите преди 14в.Но ето че науката подобаващо потвърждава Кураническите думи.

Никъде няма да намериш текст от Курана, който може да оспориш с доказани научни  данни.

Различните направления в Християнството всъщност съм им хвърлял определен поглед, но честно казано обобщението "религия" е достатъчна причина да гледам към него критично, с недоверие, като заблуда и потенциална измама. За порядките в ислямският свят - Виж сам. Ще разбереш и защо ислямът е по-нежелан за мен от християнството - догмите там в ислямските държави още с все сила вилнеят. И виж изказването на онзи от Турция - жените сами били виновни, че ги изнасилвали, да си стоели у дома. Бил е не какъв, ами мюсюлманин. А не продължава ли още борбата на жените за права в тези държави, кажи ми? Да

Пълни глупости, на нищо не си хвърлял погледи.

,

ако погледнеш мнението на един средностатистически българин спрямо историческото минало на България, ще осъзнаеш, че това твоето се тълкува като предателство и измяна на България. Аз го тълкувам просто като заменяне на една заблуда с друга. Но въпросът си остава - ако някои твърдят, че Християнството и ислямът са сходни и корените им далеч не са далечни, какво е значението зад кое от двете заставаш? Желанието за обрязване ли?

Ти не правиш разлика м/у религия и етнос.И никакъв въпрос не остава.

Ислямът и Християнството са две твърде, твърде много различни религии.  

Бадр, и на теб ти е нужно да си прегледаш знанията по физика. Нищо лично.

Нищо лично ли, я да видим защо трябва да си прегледам знанията

12-годишно момиче, оженено насила, умря при раждане в Йемен

Шериатът разрешавал женитба с 10-годишни деца. Тази булка е на 11 години.

Момиченце на 12 години, минало насила под венчило, умря по време на болезнено раждане, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на сведения от организация за правата на децата - "Seyaj Organization for the Protection of Children". Бебето на малолетната майка също е починало. Малката Фавзия Амоди се борила с мъките три дена, преди да се предаде, което е станало въпреки че е закарана в болница. Причината за смъртта й е масирана загуба на кръв.

Публикувано изображение

......

8-годишно момиченце от Йемен е жена на годината

Нуджуд Али отказа да се подчини на традицията и да остане съпруга на мъж, който е почти три пъти по-възрастен от нея. Тя наруши племенните правила и даде под съд баща си и 30-годишния мъж, за когото я задължил да се омъжи.

8-годишно момиче стана жена на годината заради смелостта си да се опълчи срещу примитивните племенни закони в Йемен, които я превръщат в булка на прага на детството й.

Послъгваш.За пореден път балами ти ни послъгваш  .Това се получава при липсата на елементарна етичност.

Шариата забранява сключени насила бракове.Изрично забранява, като изисква от имама да се увери че бракът е доброволен, като изрично изисква потвърждение.

Това че има племенни традиции някъде не означава нищо за Шериата.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.