Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библейският Бог - тиранин или любящ баща?

Featured Replies

Конспирация, мило, конспирация. Внедрили сте го, след като влиянието на предишния (Исус) е отслабнало. Кой е новия, който сте ни подготвили?

Чак пък шматка... Защитавал е правата на пролетарията и се е борил срещу експлоатацията на детския труд.

не точно. Теоритизирал е на тема....

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 86,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Я пуснете една отделна тема за Маркс да го поразнищим подобаващо! :tongue2:

Маркс не може да се обсъжда самостоятелно. Дори и да се пусне отделна тема.

какво сега, бирфест и вурстфест на комунистическата партия ли ще правим :tongue2:

Комунистическата партия е дело на другаря Ленин. :tongue2:

Пък и в темата си имаме атеисти материалисти като Белгиеца и simtech - тъкмо ще се насладим на още от тяхната мъдра мисъл. :lol6:

какво сега, бирфест и вурстфест на комунистическата партия ли ще правим :tongue2:  да търсим като мързела маркс ,философски оправдания за мързела, докато си топил  брадата в бирата :tongue2: аз не мога да участвам пълноценно,щото имам буржуазно мислене :lol6: и класовите конфликти не водят до нищо добро. :tongue2:

Завиждаш, че нямаш брада :D

Пък и в темата си имаме атеисти материалисти като Белгиеца и simtech - тъкмо ще се насладим на още от тяхната мъдра мисъл. :lol6:

Аз може ли да го играя като крайно ляв и анархист. :)

Аз може ли да го играя като крайно ляв и анархист. :)

Не може - все пак ще изземеш функциите на simtech. :)

Не може - все пак ще изземеш функциите на simtech. :)

Той е комунист, пък аз ще съм анархист. Демек аз съм Бакунин, пък той е Маркс или Ленин. Както си реши. :)

...евентуално с възможността на автора да му се позволява да продължава да ги пише.

Това, което пиша е самата истина. Наблюдение, ако искаш при възможност, ако ми се удаде такава, мога да прикача снимки и видео. Имам познати, които се занимават в търговията. Когато тръгнат групи с евреи удвояват персонала и слагат човек на вратата. И въпреки всичко, понякога неща магически изчезват или от пипане и мачкане им се губи търговският вид и са непродаваеми. Тогава почват и пазарлъците от страна на евреите.

ооо,велик войник,

Цвете мило, какво правиш във Вулгария? Искаш ли някой да ти даде начална скорост към летенето ти към Израел, ако ти е такова мнението? Въобще - какво правиш тук, голите чукари на Израел те чакат. Защото тук няколко човека постоянно се изказват надменно, нагло и безочливо и отгоре на всичкото продължаваш да пишеш без главни букви, което показва и тотално неуважение. Тези неща нямаше да ги пиша, ако многократно не провокираше, ако не използваше тон, който по моему с нищо не те различава от описаният шаблон. Това за коацерватната капка беше по-скоро в кръга на шегата и хич не ме интересува неграмотните люде как четат България. Па българските ходели миришат на кенеф, защото посещаващите ги превръщат в бордеи. Славата по света на българите гледам да я разсеем с професионалност в областта си. Виж обаче, евреите не по-малко се славят по света и с не много по-хубаво. И докато нашата слава я правят някакви представители на малцинствата, вашето оправдание какво е? Въобще, що дириш тук, като толкова ни мразиш? Ето сам Христос, парадоксално но Библията давам като пример какво е направил

Приближалась Пасха Иудейская, и Иисус пришёл в Иерусалим и нашёл, что в храме продавали волов, овец и голубей, и сидели меновщики денег. И, сделав бич из верёвок, выгнал из храма всех, [также] и овец и волов; и деньги у меновщиков рассыпал, а столы их опрокинул. И сказал продающим голубей: возьмите это отсюда и дома Отца Моего не делайте домом торговли.

И вошёл Иисус в храм Божий и выгнал всех продающих и покупающих в храме, и опрокинул столы меновщиков и скамьи продающих голубей, и говорил им: написано, — дом Мой домом молитвы наречётся; а вы сделали его вертепом разбойников.

Още по-парадоксалното е, че атеист направо си застава зад този библейски текст.

Пък и в темата си имаме атеисти материалисти като Белгиеца и simtech - тъкмо ще се насладим на още от тяхната мъдра мисъл.

Ляв по разбирания политически в известна степен може би, но не ме причислявай материалист, особено с днешното разбиране за материализъм, който направо се е превърнал в религия с основен идол - пари.

Той е комунист...

Клеветиш ме. С проявленията на политиците(довеждащи до отвращение) към никое политическо течение не искам да бъда причисляван

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ляв по разбирания политически в известна степен може би, но не ме причислявай материалист, особено с днешното разбиране за материализъм, който направо се е превърнал в религия с основен идол - пари.

Ти си материалист в емпиричния смисъл на понятието - търсиш емпирични доказателства за съществуването на бог. :P

Ти си материалист в емпиричния смисъл на понятието - търсиш емпирични доказателства за съществуването на бог.

Уточнявай се, че идеалист и материалист са придобили днес значения извън философията съвсем различни от изначалните им.

Клеветиш ме. С проявленията на политиците(довеждащи до отвращение) към никое политическо течение не искам да бъда причисляван

Не те клеветя. Комунистическа партия отдавна няма. От 1944-45 поне. Имам предвид у нас.

искаме..особено ако, ти се удаде да запишеш, как евреин краде :lol6: :lol6: :lol6:

Ей го е и, бог го наказва имидиътли:

http://vbox7.com/play:732b1bfc

:D :D :D Естествено е дълбоко законспириран.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Пък и в темата си имаме атеисти материалисти като Белгиеца и simtech - тъкмо ще се насладим на още от тяхната мъдра мисъл. 

От което следва че ти не си атеист материалист, а си вярващ на религиозни заблуди.

---------- ------------ -----------

А аз посещавам по няколко пъти в годината гр. Трир от 1994г. насам, ама още не съм си направил труда да посетя къщата музей на Маркс. Нещо ми се гади еднакво и от попове и от комунисти. В града в който живея от 1991г., чак преди 5-6 години влязох в най-голямата църква ( бая голяма е ), случайно и непредвидено. 

Значи за протокола, аз съм атеист материалист ама не съм от левите, предпочитам либералната идея в  политиката. Тук при мен си има истинска и значима либерална партия.

----------  ----------- ----------

А днес с помоща на алах и исус и буда и зевс и тангра подписах една добра сделка. Помагат божествата, къде ще ходят като ги е страх от мен да не пусна някое компроматче за тях.

Абе вие знаете ли че в Латинска Америка имало доста и попове с леви убеждения ?

В една от държавите там, левите като завзели властта, вместо да затворят църквите като в бг преди 1989г. ( по селата), те наслагали леви попове, ха ха ха ...

Значи не се борили с религията  премахвайки църквите, ами  впрегнали поповете да проповядват леви убеждения. Тарикалък бе.

искаме..особено ако, ти се удаде да запишеш, как евреин краде

То фактите са безспорни, но обещаваш ли да си стегнеш багажа за Израел и повече да не те видя, ако успея?

единственото което виждам тук е да се краде от евреи :tongue2::ass::whist:

Точно обратното се случва, ама не успяваш да доловиш истината, което е добре законспирирана. Хем те предупредих.

"Жертви на новия вид заплаха станаха вече британец и гост от Израел.  При нападението над израелеца той е бил порязан със стъклото по рамото, преди четиримата нападатели да му задигнат портфейла с 540 щатски долара и 70 лева."

Къде е Мосад, питам аз? Спите, Вал, спите, докато разни типове безчинстват!

няма какво да долавям.видях само началото...краде се от банка.значи ,краде се от евреи :lol6: плюс това ,рекламират се протези..явно е.

Оф, ще трябва да ти обяснявам ама нейсе. Не е за първи път да не вдяваш.

Детето бива подведено от децата на дявола с атрактивна оферта. То подписва договора с кръв и накрая оня "баща" им го прибира в ада като дистанционно го принуждава да се самоубие.

П.П. Сега ме питай: "Какво прави дявола в темата за библейския бог?"!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

еее ,че това каква новина е.то всички папи са скрити евреи ..ти сега за някакви попове ще ни разправяш.

Публикувано изображение
Публикувано изображение
Статуя на Моисей от Микеланджело, поставена на гроба на папа Юлий II

:tongue2: :tongue2:

другаря ленин също има еврейски корени по майка.това едно.

второ той е ръководил революцията,но докато се е крил в една колиба и си е лекувал сифилиса,друг е създал комунистическата партия в русия на която ленин станал председател...кой е той..за домашно :tongue2:

Да, разбира се, че евреите стоят в управлението на всички държави по света. В управлението на Ватикана.

Другарят Ленин, другарят Сталин са евреи, другарите Путин и Медведев също, другарят Станишев също, външните ни министри поне от последните години, също...

Не знам дали Бог е казал думите в Библията, или Мойсей ги е измислил, за да вдъхне увереност и сила в народа си, но те наистина са пророчески:

" Ще те направя велик народ, ти ще владееш над всички народи, но теб никой няма да те владее".

Гравитацията има сили, които могат да породят движение или да отклонят движение и не се обясняват от термодинамиката, защото природата на гравитацията съвсем не е изяснена напълно. За момента звучи така - тука има нещо, което всъщност е нищо, ама се създава от голямо количество материя на едно място и тая материя дърпа всичко около себе си към нея. От емпирична гледна точка е достатъчно да знаеш, че я има, но за да я разбереш и опишеш това не е достатъчно. Не е изяснено нито какво е, нито механизмът, нито как се "предава".

Не е ли по-разумно, ти който  имаш очевидни пропуски в подготовката си, ако въобще имаш такава, да пишеш за нещо друго.

Гравитация или не, налице е потенциална разлика.Потенциалната разлика и съпротивлението определят количествените измерения на движението.Пример за потенциална разлика може да бъде разликата във височините, съответно ако пуснем вода през тръба тя ще потече и в зависимост от разликата във височините и проходното сечение на тръбата се определя дебита.

Еквивалентен пример е с две тела с различна температура, като топлинния поток ще е в зависимост от температурната разлика и съпротивлението при топлопреминаване.

Всички тези примери се описват от феноменологичните уравнения на Онзагер.Е, това че ти така да се каже си ги "позабравил", демек никога не знаел, не е основание да се репчиш. 

Твоите ислямистки глупости са фриволни тълкувания на думи и ето от там тръгнаха и атентатите, включително тоя в града ми, в България. Писачът явно е използвал метафора и абсолютно не е имал познанието да прави подобни заключения. Истината е, че и в пророчествата на Нострадамус, Ванга или който и да е може да се намери истина след подходяща интерпретация и рационализация. В действителност - не е казано в прав текст, значи не е казано. Когато аз искам да кажа нещо, не казвам светът е песъчинка малка в необятната шир на абсолюта, а казвам каквото имам да кажа в прав текст. В науката за поезия място няма.

Ето че липсата на аргументи те кара да бръщолевиш глупости.Но нека те стресирам отново

Никакъв писач не е използвал метафори.Написано е точно в прав текст.И е написано точно както ти го цитирах.

Този свят е част от друг свят, от нашият свят спрямо другия е голям колкото песъчинка в нашия свят..................

А теб атентати те подгониха.   

Втора част - Има ли бог, има ли боготворене, абсурдни обреди, че използва ли се за промиване на мозъци и създаване на атентатори и терористи - не ми го хвали. Нас безбожниците поне никой не може да ни манипулира - "Направи това в името на бог, че да живееш вечно. Ще го зарадва да избиеш 10 милиона трилиона неверници."

Глупчо, глупчо ами тя и математиката се използва за създаване на оръжия, а и всички оръжия са създадени с нейна помощ.

Физиката и /химията също.

Ти затова ли си тъй безнадеждно изостанал в тия дисциплини, защото се използват за създаване на оръжия и не искаш да ти ги хвалят?

Казвай в такъв случай да не те образовам повече, очевидно това е насилие над волята ти.

Чудех се каква е причината за тази изостаналост, а то било мотивирано решение вследствие на твоите пацифистични  убеждения.

.

Християнството пък за мен цялото е под един аршин за мен цялото си носи греховете на неговите части. Та ти ми кажи защо като толкова си сигурен в това какво има, си предателствал и си сменил религия? Ти си виж абсурдите в собствената заблудена религия и тогава ми говори. Не, вместо да говориш, ходи сложи бурката на жена си. Ако атеизъм значи Хитлер и Сталин, то Християнство значи Инквизиция и научна стагнация, а Ислям значи международен тероризъм. Ходете си дайте на жените шанс да се образоват, а не векове да бъдат затворници на религиозни догми. Ислямът е толкова хубав, че като се сетя за едни атентати с цел да убият жена(Пакистан мисля), която се бори за правата на жените в ислямският свят и срещу фундаментализма на човек му става ясно какво й е толкова опасното на тая религия и защо е за предпочитане без религия, отколкото тази да се инфилтрира в целият свят.

Различните направления в християнството имат различно отношение към много от въпросите, имат големи различия дори по ролята на Исус.Това че за теб е едно означава, че отново имаш сериозни пропуски.Твърди се например, че спецификата на протестантизма е довела до бума на развитие на западна европа и САЩ.Значителна популярност, като се изучава и в университетите има изследователски труд на М.Вебер "Протестантската етика и духа на капитализма."

Глупостите ти за образование и прочее напъни са особено смешни.

Жена ми  е бакалавър по специалността  "Социална педагогика", като в продължение на почти цялото и обучение аз съм бил с нея включително на лекциите и, изчитах почти всички материали, намирах критики статии, монографии, референции за тях и ги дискутирахме заедно.

Обещах и че щом има максимална оценка 6, тя ще завърши с 9 щом съм с нея.

Така и стана.За разлика от оня тъпан, дето отишъл да се ожени в университета, аз преди да се оженя положих огромни усилия да се образова жената.Разбира се и аз придобих по-широка култура в няколко дисциплини Всичко това, защото аз мисля, че разбирам огромната полза от образованието.

А ние българите приели Исляма сме и най-образовани, ние сме около 20 -на човека, поне толкова познавам, и най ниската степен сред нас е бакалавър.Нямаме човек с по-ниско образование. 

Но по интересно е как един среднист си позволява такъв тон с образован човек.Та дори и за предателства  се заговори.Само не разбрах кого съм предал, но карай.

Но какво друго ти остава на теб освен да подскачаш наоколо. 

Редактирано от badr (преглед на промените)

Не е ли по-разумно, ти който  имаш очевидни пропуски в подготовката си... ...Но по интересно е как един среднист си позволява такъв тон с образован човек...

Проблемът с гравитацията и топлинните явления е, че при топлинните явления посоката е детерминирана и една. Ако вземем за простота разбиранията на Нютон относно гравитацията, от тях следва че ако вземем две тела с различни маси, голямото ще дърпа малкото с по-голяма сила, отколкото малкото ще дърпа голямото, но взаимодействието е двустранно по същност. Обратен топлинен процес обаче без външно въздействие не възниква. Да, според мен абсолютно Коранът е метафорично написан, както и всяка друга религиозна книга и буквализмът в разбирането е това, което довежда до абсурдни парадокси. Ама ти сериозно очакваш човек отпреди 1400години да е имал точно това предвид? Не виждам нищо научно в написаното по този начин и ако това е научно, то трябва да почна да търся научни теории и в поезията Александър Сергеевич Пушкин или пък в трактатите на Владимир Илич Ленин. Да, смея да твърдя че това е метафора, а нивото на познание преди 1400години е било такова, че хората не са познавали електричеството, нито са знаели какво аджеба е Слънцето, а ти ми говориш, че са градили теории от квантовата физика едва ли не. Различните направления в Християнството всъщност съм им хвърлял определен поглед, но честно казано обобщението "религия" е достатъчна причина да гледам към него критично, с недоверие, като заблуда и потенциална измама. За порядките в ислямският свят - Виж сам. Ще разбереш и защо ислямът е по-нежелан за мен от християнството - догмите там в ислямските държави още с все сила вилнеят. И виж изказването на онзи от Турция - жените сами били виновни, че ги изнасилвали, да си стоели у дома. Бил е не какъв, ами мюсюлманин. А не продължава ли още борбата на жените за права в тези държави, кажи ми? Да, ако погледнеш мнението на един средностатистически българин спрямо историческото минало на България, ще осъзнаеш, че това твоето се тълкува като предателство и измяна на България. Аз го тълкувам просто като заменяне на една заблуда с друга. Но въпросът си остава - ако някои твърдят, че Християнството и ислямът са сходни и корените им далеч не са далечни, какво е значението зад кое от двете заставаш? Желанието за обрязване ли? Фатална грешка пък е да мислиш, че съм прост среднист, но няма да разсейвам делюзиите ти. А то логиката говори, че егоцентрични изказвания като последното и фалшиво чувство за превъзходство играят най-лошите шеги. Допълнение - Ирония, сарказъм и сатира не са понятия, които са чужди и те изпълват мненията ми. Ако виждаш несъответствия или необразованост - помисли добре дали не са просто подмятания от по-горен тип. Послепис - Вместо да се занимавам с религиозни книжки, защо не се върна на прочита си на "Капиталът" По-интересно е. Vivere est cogitare. Religio non est cogitare. Religio est caecitās.

преди няколко години работех с един мароканец,който изучаваше корана и неговите интерпретации.Един ден си говорихме за тези закони,които споменава Симтеч и отговора му беше доста различен от този,който очаквах.Разказа ми малко поотгоре за корана и че в него жената е качена на пиедестал.И че това,което правят арабите е чисто и просто болни амбиции на един ревностен и болен човек,който е интерпретирал по свой си начин.

Не знам дали наистина е така,защото не съм го чела,но виждах как той се държеше с жена си и повярвайте ми,няма нищо от това,което виждаме ежедневно в арабските страни.

преди няколко години работех с един мароканец,който изучаваше корана и неговите интерпретации.Един ден си говорихме за тези закони,които споменава Симтеч и отговора му беше доста различен от този,който очаквах.Разказа ми малко поотгоре за корана и че в него жената е качена на пиедестал.И че това,което правят арабите е чисто и просто болни амбиции на един ревностен и болен човек,който е интерпретирал по свой си начин. Не знам дали наистина е така,защото не съм го чела,но виждах как той се държеше с жена си и повярвайте ми,няма нищо от това,което виждаме ежедневно в арабските страни.

De jure и de facto - това са две различни неща. Фраза, която е една от любимите ми. Факт е, че точно в ислямските страни положението е такова, каквото дори по време на средновековието не е било към жените в Европа. Културно като етап в развитието си в момента много от ислямските държави се намират не повече Средновековие, поне преценено според мен. Това е един от примерите, които използвам често, за да потвърдя, че религията дърпа назад.

De jure и de facto - това са две различни неща. Фраза, която е една от любимите ми. Факт е, че точно в ислямските страни положението е такова, каквото дори по време на средновековието не е било към жените в Европа. Културно като етап в развитието си в момента много от ислямските държави се намират не повече Средновековие, поне преценено според мен.

съгластна съм с тебе за арабите,не го отхвърлям.

Християните по време на средновековието и изобщо в зората на тази религия са били много по зле от арибите.Това да го знаеш,само по разучи как християните са се отнасяли и все още се отнасят с женската част и ще се съгласиш с мен.

Взри се само за момент в църквите,къде са жените и каква е ролята им?

Психическия тормоз е много по опасен от физическия.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.