Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библейският Бог - тиранин или любящ баща?

Featured Replies

един разумен човек би спрял да се излага когато няма знания по въпроса...

Ти се излагаш дваж повече, когато ми казваш че човек е създаден от бог. По-скоро ще повярвам, че е дело на извънземни, колкото и абсурдно да звучи това - по-вероятно е да има извънземни, отколкото бог... За теорията за развитие на видовете има име и я наричат Еволюция. Аз обаче казвам друго - обяснявам, че през последните хиляди години хората не са еволюирали толкова физически, колкото интелектуално. И това работи! Интелектът е над физиката.

Ми, ОК. Да те карам да правиш нещо подобно? Щом ти се вижда безполезно да се научиш да фокусираш вниманието си върху нещо, дерзай по твоя си начин.

Полезно е да се фокусираш, но фокусирането само по себе си не е полезно, ако няма обект, към който да фокусираш мисълта си, с което да свършиш нещо градивно, по възможност да натрупаш и емпиричен опит.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 88,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Най-великото доказателство е онова за коацерватната капка - преклони се пред Александър Опарин ;)

Не е истина, че още пробутваш тази капка. Но щом държиш. :wors:

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не е истина, че още пробутваш тази капка. Но що държиш. :wors:

Поклони се ти казвам пред коацерватната капка! Пробутвам ли!? Нищо подобно!? Самата истина! (това беше опит за сатира)

по възможност да натрупаш и емпиричен опит.

Стига де! Мнозина вярващи са вярващи точно, защото имат емпиричен опит.

..хайдееее пак се натресе на дървения,щото си хаотичен  и безхаберен....

Виж, много е просто. Докато поемам ентропията на Вселената и я заключвам в моят разум, намалявам ентропията на Вселената и я отдалечавам от нейният край. Опитай и ти - дружно усилие ще спаси Вселената! А маймунка си ти или дори и това не си, защото и маймуна щях да науча до сега да използва ГЛАВНИ букви.

Не, вярващи са, защото правят грешни изводи на база на емпиричният опит.

значи човек е произлезъл от маймуната. къде е тогава междинния вид между маймуната и човека???защо днес няма говореща и пишеща маймуна?

Изядохме го!

какво разбираш под емпиричен опит

Абре, един въпрос - ЗАЩО се слага гръмоотвод на църква? Не ли това доказателство за недоверието на свещенослужителите към Бог?

Абре, един въпрос - ЗАЩО се слага гръмоотвод на църква? Не ли това доказателство за недоверието на свещенослужителите към Бог?

В моя град има една църква на хълм и я е трескала и разрушавала гръмотевицата два пъти преди 2 - 3 столетия. След второто трескане, като я изградили пак я кръстили на некакъв светец уж отговорен за грамотевиците. Ха ха ха ... много лош тоя богчо бе, хората му правят църкви на байр, па той ги троши с гръмотевици. 

Сега гледам че около камбаните има антени за GSM-ите и гръмотводи има, нищо че светата инквизиция е била срещу учените и ги е горяла на клада.

Мхм. Примерно ако те целуна или ако ти шляпна един шамар, ще имаш такова преживяване. ШЕГА! Накратко, емпиризмът в чист вид е учение от теорията на познанието, според което сетивния опит е единствения валиден източник на достоверно знание. Има две основни разновидности:

1) Според идеалистическите емпиристи като Бъркли, Хюм, Мах, Авенариус и други, опита е съвкупност от усещания и представи, но без да се взима под внимание наличието на обективна, т.е. независима от субекта реалност. 2) Според мстериалистическите идеалисти (Лок, Бейкън, Хобс и французите от 18 в.), реалността съществува независимо от съзнанието на субекта и е източник на представите... Не знам дали има смисъл да навлизам в повече детайли.

Само че, въпросът ми не е на кого да се молим, а кой е Първоизточника на всичко? :)

Да, ако въпроса е как е създаден човекът, как е създадена една планета, наистина би било доста дълго за разясняване, а и никой не би могъл да даде отговор на тях.

Затова сведох въпросите до един, най-важният - кой е Първоизточникът, който сътворява всички тези неща?

Никак не е дълго за обяснение и аз съм в състояние да ти отговоря кратко.

Всичко е създадено от четвъртото измерение = времето.

Благодарение на времето, материята се е самоорганизирала, това  е.

Няма нужда от божества тука, имаме си материя и си имаме време, многооооооо време, милиарди години.

Е, сега за крайно нуждаещите се от наличието на някакво измислено божество, вероятно си трябва и такова да се намери, за да не страдат те от липсата му.

Аз преди години като се жених, по магазините бяха изчезнали яйцата. Нямаше никъде яйца. Един ден виждаме случайно една другарка че носи плик с 10 яйца и й се помолихме като на богородица да ни каже къде са пуснали яйца. Смили се над нас другарката и ни упъти. Отидохме с булката и се наредихме и двамата на опашката, щото даваха само по един плик от 10 яйца на човек. Та се уредихме с цели 20 яйца на веднъж. Леле какво щастие беше, като се прибрахме си опържихме яйца мешани с червени чушки. Та като знам че не е добро когато ти се ядат яйца да няма по магазините, па си викам че и имащите нужда от божества, вероятно много страдат ако не успеят да си намерят накакво което да им пасне на вкус.

Извода е, ако ти се ядат яйца с чушки, купи си и си ги сготви и да ти е сладко, а ако ти трябва божество някакво, разтърси се на духовния пазар, виж какво се предлага и си опитоми някое божество да си се грижиш за него.

Това е, на когото каквото му трябва, това си търси.

========= =========== ===========

разбрах една ясновидска клюка за господина scepsis, той е бил биологичен татко, ама нещо ...

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Мхм. Примерно ако те целуна или ако ти шляпна един шамар, ще имаш такова преживяване. ШЕГА! Накратко, емпиризмът в чист вид е учение от теорията на познанието, според което сетивния опит е единствения валиден източник на достоверно знание. Има две основни разновидности:

1) Според идеалистическите емпиристи като Бъркли, Хюм, Мах, Авенариус и други, опита е съвкупност от усещания и представи, но без да се взима под внимание наличието на обективна, т.е. независима от субекта реалност. 2) Според мстериалистическите идеалисти (Лок, Бейкън, Хобс и французите от 18 в.), реалността съществува независимо от съзнанието на субекта и е източник на представите... Не знам дали има смисъл да навлизам в повече детайли.

я по-добре ела да ме целунеш

:P 

я по-добре ела да ме целунеш

:P 

:*  Друго няма как да направя по въпроса, но поне виртуално и астрално ви целувам, госпожице! :)

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Никога не съм твърдял, че енергията не се разпределя в обема - би било абсурдно. Казвам друго нещо.

И да - признавам, че имам предразсъдък към вярващите и той няма да се промени. Инквизицията е достатъчен аргумент, за да твърдя, че вяра, религия = невежество и изгаряне на хора на клада, понеже далечните звезди били слънца. И виж, с нищо не превъзхождаш, защото ползваш на готово чужди заключения. Аз дори и заключенията не целя, а твоята интерпретация, единствената ми цел е да дискредитирам твоите изводи.

Та, кажи ми - какво поражда гравитацията по-точно и как се "пренася" гравитацията - с гравитрони сигурно? Ама ти нима си изяснил естеството на гравитацията, че смееш да ми размахваш пръстче?

А  това ли била целта, значи аз ти поднасям на тепсия  научни данни и референции за които ти дори не подозираш, но които оспорваш защото били наготово чужди заключения.

Според мен направо се вдетиняваш.Имаш претенции, че харесваш науката, но я оспорваш защото не били мои заключенията.

Признавам трудно ми е да разбера подобен подход.Добре! ОК! Признавам научните заключения, че не са мои.

Но какво да направя като са верни, да ги отрека по тази причина.

Тази глупост я оставям на теб.

Но понеже призвание на образованите е да разясняват, ще ти обясня и за гравитацията.

Основен принцип на ТД е че описва състояния, това е връзката със статистическата физика.

Но при описването не се описват причините, състава и т.н.Описват се само макропараметрите като температура, ентропия, енталпия.

Така че при описание на ентропията на вселената не се държи сметка откъде произлиза гравитацията.Има си я и толкова.

Редактирано от badr (преглед на промените)

А  това ли била целта, значи аз ти поднасям на тепсия...

Не, аз проблеми с науката нямам, имам с твоите изводи - колко по-просто да ти обясня? Имам проблем с един абсурден извод, който си е и антинаучна догадка. Сам се досети за кой извод говоря. Аз не оспорвам науката, оспорвам твоето разбиране и твоите криви изводи, по специално някои от тях. Намекът с гравитацията беше основно с цел да покажа фундаментално взаимодействие извън термодинамиката. Твърденията, които поставяш не са твои - проблем с това нямам. Имам проблем с твоят интерпретация. Всъщност повечето от данните и референциите не са ми непознати. Само дето пред мен стои по-сериозен проблем, отколкото пред твоето готованство - аз не мога да соча референции наляво-надясно, а трябва да поставям по съмнение интерпретациите ти на взетото на готово от теб. Мен ако питаш, гравитацията пък си е важна. Да не излезе, че тая необяснена сила може да работи въпреки термодинамичните закони, дори и когато настъпи време към топлинната смърт на Вселената.

Делириум тременс; преживяване близко до смъртта - в следствие недостиг на кислород в мозъка и...ммм, може би шизофрения и други психични разстройства; употреба на наркотици. Тук въобще не броя измамниците, които ни споделят "емпиричен опит" от "други сфери", без да имат опит различен от тарикатлъка.

Пожарната няма да им разпишат акт 15 и 16 та за това !
  • Автор

Благодарение на труда на тези хора/хиляди инженери и физици,компютърни специалисти,влючително и български екип/,има разработени машини,който се използват и в медицината.

След като не ви интересуват тези "неща" ,недейте да твърдите че няма отговор.Който търси намира.

Да, стига тези изследвания да се използват само за тази цел.

Но едва ли... :huh:

....

http://www.razkritia.com/56685/%d0%9a%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b5%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%b8/

Може би ти ще споделиш с нас отговора, а? :)

Никак не е дълго за обяснение и аз съм в състояние да ти отговоря кратко.

Всичко е създадено от четвъртото измерение = времето.

Благодарение на времето, материята се е самоорганизирала, това  е.

Няма нужда от божества тука, имаме си материя и си имаме време, многооооооо време, милиарди години.

Е, сега за крайно нуждаещите се от наличието на някакво измислено божество, вероятно си трябва и такова да се намери, за да не страдат те от липсата му.

Аз преди години като се жених, по магазините бяха изчезнали яйцата. Нямаше никъде яйца. Един ден виждаме случайно една другарка че носи плик с 10 яйца и й се помолихме като на богородица да ни каже къде са пуснали яйца. Смили се над нас другарката и ни упъти. Отидохме с булката и се наредихме и двамата на опашката, щото даваха само по един плик от 10 яйца на човек. Та се уредихме с цели 20 яйца на веднъж. Леле какво щастие беше, като се прибрахме си опържихме яйца мешани с червени чушки. Та като знам че не е добро когато ти се ядат яйца да няма по магазините, па си викам че и имащите нужда от божества, вероятно много страдат ако не успеят да си намерят накакво което да им пасне на вкус.

Извода е, ако ти се ядат яйца с чушки, купи си и си ги сготви и да ти е сладко, а ако ти трябва божество някакво, разтърсисе на духовния пазар, виж какво се предлага и си опитоми някое божество да си се грижиш за него.

Това е, на когото каквото му трябва, това си търси.

========= =========== ===========

разбрах една ясновидска клюка за господина scepsis, той е бил биологичен татко, ама нещо ...

:lol6:  Харесват ми хората с чувство за хумор.

Какво ли щеше да стане, ако Бог изпълняваше всички човешки приумици?!

На някой му се прияли чушки с яйца, на друг сладолед, един се моли да вали дъжд, друг да пече слънце...? Е, няма как да угоди на всички...

.......Значи самото Време е създало всичко :whist: ?

Това Време много умно бе, как така се е самоорганизирало и как е създало разумен биологичен вид?

Значи ти заменяш думата Бог/ която мразиш/, с думата Време. Други заменят думата Бог, с думата Еволюция.

И едните вярвате и другите вярвате. Само заменяте един термин с друг. :)

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

A, щяхме да правим експеримент. Хайде, чакам, но не ме пробвай толкова елементарно. Нищо нямам намерение да подсказвам, тъй че чакам твоите разкрития. Точно и ясно, а не с многоточия, намеци и други такива елементарни номера.

• Автор

розов облак,

нагледахме се и се начетохме  на слепи къртици и техните ходове напосоки в тъмните тунели на незнанието и неразбирането.

време е да се върнем към основния въпрос в темата.та затова ти предлагам да прочетеш и да размислиш върху йов,както ти беше предложено от готик/за който оставам приятно изненадана и учудена ,че разбира някои нещица от библията/...но така и трябва да бъде можем да перефразираме "опознай врага,за да го обикнеш",с "опознай врага ,за да го разбереш"..та ,ти, понеже не познаваш задълбочено библията, та затова ти даваме един интересен цитат от йов"Доброто ли ще приемаме от Бога, а да не приемаме и злото?” (Йов 2:10)..

книгата за йов е най интересното еврейско творение и най трудно за разбиране...то се коментира с хора които познават в детайли писанията на иврит и талмуд и то е като даден  отговор ,точно на ония ангелчета с розови бузки и дупета,които си мислят,че на небето има един добър беловлас старец ,който раздава рахат локуми и всемирна благост .

в един пространствен пост  по напред в тая тема ,ти обясних някои неща ,които могат с пълна сила да бъдат отнесени и тук. само прибавям това,писано в  иехезкиел :

18 Когато праведният се върне от правдата си и извърши неправда то поради нея ще умре.

Публикувано изображение

19 А когато беззаконникът се върне от беззаконието си и постъпи законно и праведно, той ще живее поради това.

не забравяй,розов пухест облак, че бог е съдия на вселената,с радост наричан рахмана/милостивия/ и е казано в пирке авот" в света се отсъжда според доброто"и че бог държи в ръцете си и справедливост и милост..силата на човек се проверява когато остане сам ..без любовта  и подкрепата на хората и на ангелите....но човек никога не излиза от милостта  и справедливостта на бога ,която го оставя привидно сам,за да го изпита дали ще загуби вяра в него и упование.

неведоми са пътищата божии, е казано.след моменти на страдания се появява просветлението и разбирането ,че понякога бог изпраща страдания,за да ни спаси от още по големи и необратими такива  в живота ни.защото от всяко страдание ,човек излиза по силен,по умен и натрупал повече мъдрост.

твоят любим дънов казва" за да реализира щастието,човек трябва да използва всички негативни състояния като горивен материал в лабораторията на живота" и това е така и е мъдро и както казах,свободни сме да търсим истината и мъдростта навсякъде.

ум,сърце,воля,душа,дух ..това даде бог на човек, а не розови ангелчета с фанфари и ръсещи розови цветчета като от картините на ренесанса.остави тия детинщини и розово сладникави финтифлюшки,освен ако вече не си се вдетенила :tongue2:  в тях няма нищо освен кич.хубаво си се разтърсила ..търси,но не поставяй и за миг под съмнение,че има един по съвършен ум,който много справедливо и умно е наредил света.......дадоха ти мъдър съвет започни с йов ...това като разбереш и другото ще ти се придаде.

поздрави и целувки

В тази ли да продължим или да поставя нова? :rolleyes:

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

Въпрос за размисъл - Ако вземем една съвременна религия като джедаизмът или пастафарианството, не показват ли те абсурдността на която и да е религия? Не са ли вид сатира? Ако пастафаринството е осмивано от вярващите, то защо ние да не осмиваме вярващите? Всесилен бог по-вероятен ли е от спагетено чудовище, с които израстъци се храним или нещо от сорта? ----------- Вярващите - не ми отговорихте!!! ЗАЩО има гръмоотводи на църкви и защо се застраховат църкви? Не е ли това недоверие на свещенослужителите към бог...или пък въобще не вярват в него и че ги пази?

Вярващите - не ми отговорихте!!! ЗАЩО има гръмоотводи на църкви и защо се застраховат църкви? Не е ли това недоверие на свещенослужителите към бог...или пък въобще не вярват в него и че ги пази?

От някакъв Наръчник на атеиста ли ги взимаш тези въпроси? Мисля си, че в едно секуляризирано общество като нашето, в което църквата е отделена от държавата и в което има конституционни гаранции за свободата на възгледите, патосът ти е безмислен.

• Автор

Въпрос за размисъл - Ако вземем една съвременна религия като джедаизмът или пастафарианството, не показват ли те абсурдността на която и да е религия? Не са ли вид сатира? Ако пастафаринството е осмивано от вярващите, то защо ние да не осмиваме вярващите? Всесилен бог по-вероятен ли е от спагетено чудовище, с които израстъци се храним или нещо от сорта? ----------- Вярващите - не ми отговорихте!!!

Защото нямат доверие на Бога. След като духовниците се охраняват от мутри, работата им не е чиста, а Бог стои далече от нечестивците ...без значение дали са свещенослужители или атеисти.

От някакъв Наръчник на атеиста ли ги взимаш тези въпроси? Мисля си, че в едно секуляризирано общество като нашето, в което църквата е отделена от държавата и в което има конституционни гаранции за свободата на възгледите, патосът ти е безмислен.

Не, взимам ги от страницата с вицове, които пиша. Парадоксалното е, че тази сатира, ирония, сарказъм - както искаш го наречи има логика! Но може би е време да напиша един наръчник на атеиста, така де...една джобно четиво, библия за атеиста..Вярващите си имат, нали? Поне няма да твърдя, че бог ми ги говори. Сигурен съм, че ще намери последователи..Щом пастафарианството намери! Та вторият въпрос - каква е разликата между пастафарианството и християнството, исляма или юдаизма?

чукча,

:tongue2:

И най-големият бич на Бог бе създаването на атеистите! Да всяват смут всред верующих!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.