Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библейският Бог - тиранин или любящ баща?

Featured Replies

На този въпрос никой не може да ти отговори, а и защо ти е...

Горе-долу с този аргумент Буда е отказал да отговори на няколко подобни въпроса, които му е задал неговия ученик Малункяпутта (Чулла-малункя сутта, Маджхимма-никая, 63):

"И защо Малункяпутта, не съм ви съобщил всичко това? Защото то е лишено от смисъл, защото подобно знание не помага за отказа от сансара и не води към безметежност, извисяване, познание, пробуждане и нирвана. Затова не съм ви го съобщил. Какво, обаче, съм ви съобщил, Малункяпутта? Съобщил съм ви какво е страданието, какъв е произхода на страданието, как се унищожава страданието, както и пътя, който води до унищожаването на страданието."

В друга сутра Буда взима една шепа листа в ръка и казва приблизително следното: Това, което зная, но не съм ви казал за Вселената е като листата в гората, а това, което съм ви дал е като листата в ръката ми. И обяснява, че дава това, което е нужно, според капацитета на слушателите си. С времето човек научава повече, на някой въпроси си отговаря, а други се променят. Но в задаването на подобни метафизични въпроси от някой, който е изправен пред реалността на неща като болест, старост, смърт, раздяла с нещата, към които е привързан, неспособност да получи или задържи желаното, сблъсъка с нежеланото или с две думи, който е изправен пред факта на непостоянството, е напълно безмислено. Загуба на време, която само създава илюзията, че човек се занимава с някакъв духовен път.

Затова сведох въпросите до един, най-важният - кой е Първоизточникът, който сътворява всички тези неща?

Мен пък ме интересуват кнедлите! ;)

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 88,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Още веднъж питам - защо искаш да знаеш, и с какво това ще подобри живота ти?

Лично мен въобще не ме вълнува кой е първоизточника и как е започнало всичко. Това няма да ми донесе щастие и хармония.

Единственото, което ме вълнува, е как да бъда щастлив и да правя другите около мен щастливи. И това всъщност е най-важното. А не има ли Бог и как е започнало всичко. Това са големи въпроси, които няма как да разберем. А и не ни трябва...

Този въпрос вълнува хората откакто свят светува.

Задавам въпроса, защото се намираме в религиозен форум и темата е за Бог.

А за мен лично, няма значение как точно е създаден света, но въпросът беше отправен към един атеист, който държи на своята теория в която е повярвал. Явно атестите повече ги вълнува този въпрос, затова хвърлят милиарди, за да търсят отговора и Божията частица.

Мен пък ме интересуват кнедлите! ;)

Добра идея! :)

Кнедли с картофи

картофи - 1 кг, брашно - 1/4 кг, яйца - 2 броя, сол - на вкус, сирене - около 200 - 300 г, масло - 4 с.л.

Сварете картофите , обелете ги и ги намачкайте на пюре. Добавете брашното, яйцата и сол на вкус и замесете тестото.

Поръсете кухненския плот с малко брашно и оваляйте тънки и дълги пръчици от тестото. Отрязвайте парченца с дължина 2-3 см.

Леко ги оформяйте и ги пускайте да се варят в кипяща подсолена вода под капак.

Оставете кнедлите да врат, докато изплуват на повърхността на водата. Извадете ги с решетъчна лъжица в голямо плато на един ред.

Поръсете ги със сирене и отгоре подредете втори ред кнедли. Запържете маслото и попарете кнедлите. 

Публикувано изображение

Могат и да се запекат на фурна. :shy11:

Добра идея! :)

Mного съм ти задължен! Ще пробвам тези дни. Като благодарност, ето една Дзен-притча:

Джошу попитал учителя Нансен:

- Какво е пътят?

- Всекидневният ти живот, това е пътят - отговорил Нансен.

- Как мога да го науча? - продължил Джошу.

- Колкото повече учиш, толкова повече се отдалечаваш от него. - казал Нансен.

- Но ако не го изучавам, как ще го узная?

- Не търси, не изучавай, не назовавай. За да станеш едно с него, се отпусни и разтвори широко като небето.

Последното, обаче не е метафора, а инструкция за практика, която можа да бъде разбрана правилно и пълно само, ако си правила дзадзен или нещо подобно. По-горе каза, че живееш осъзнато. Искаш ли да ти кажа как може да провериш дали това наистина е така?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

. Искаш ли да ти кажа как може да провериш дали това наистина е така?

Благодаря за притчата.

Разбира се. :shy11:

Явно атестите повече ги вълнува този въпрос, затова хвърлят милиарди, за да търсят отговора и Божията частица.

Да му сложим катинара на ЦЕРН, викаш. :lol6:

още Шехеразада четат тия хора пфуу

• Автор

Да му сложим катинара на ЦЕРН, викаш. :lol6:

Експериментът на стойност близо 7 милиарда евро !

http://www.dnes.bg/science/2012/07/04/ot-cern-otkriha-nova-subatomna-chastica-moje-da-e-higs-bozon.162938

С тези пари биха могли да помогнат на много бедни и гладни хора по света!

Mного съм ти задължен! Ще пробвам тези дни. Като благодарност, ето една Дзен-притча:

Джошу попитал учителя Нансен:

- Какво е пътят?

- Всекидневният ти живот, това е пътят - отговорил Нансен.

- Как мога да го науча? - продължил Джошу.

- Колкото повече учиш, толкова повече се отдалечаваш от него. - казал Нансен.

- Но ако не го изучавам, как ще го узная?

- Не търси, не изучавай, не назовавай. За да станеш едно с него, се отпусни и разтвори широко като небето.

Последното, обаче не е метафора, а инструкция за практика, която можа да бъде разбрана правилно и пълно само, ако си правила дзадзен или нещо подобно. По-горе каза, че живееш осъзнато. Искаш ли да ти кажа как може да провериш дали това наистина е така?

Учителя Нансен (или Нан Цюан) е бил гоуем пич :D  Имаше и една притча за котката, ама нема да я казвам, че ще ни погнат природозащитниците... :clown:

Разбира се. :shy11:

ОК. Най-популярната форма на медитацията за успокояване на ума е тази, при която осъзнаваш процеса на дишане. Има много детайли, но най-общо е следното. Сядаш на някое тихо, спокойно място. Най-добре рано сутрин, докато съседите и домашните, ако живееш с други хора спят. Можеш да седнеш на стол или на възглавница на земята, по турски, в полулотос или лотос, ако ти е удобно. Ако не си се занимавала с йога или нещо такова ще ти е трудно, тъй че столът си е ОК. Основното изискване е да подържаш гърба изправен, без да повдигаш раменете и да се накланяш в ляво или дясно. Дланите почиват на коленете. Брадичката е леко прибрана. Езикът докосва небцето. Клепачите са полуспуснати (не затворени) и погледа е фокусиран във въображаема точка пред върха на носа. Това е накратко за това как да настроиш тялото. След това, просто дишаш естествено и равномерно като броиш издишванията. Правиш един цикъл от 21 такива. Почиваш си малко и пробваш пак. Не се напрягаш, нито се отпускаш прекалено. Когато възникне разсейване във вид на сетивно впечатление (звук или друго) или пък мисъл, просто го "пускаш" без да го оценяваш като приятно, неприятно или друго. Когато забележиш, че си се разсеяла просто връщаш вниманието си върху вдишването и издишването по един мек и естествен начин. Пробвай и виж какво се случва. Сериозно практикуващите подобни неща, могат да останат в подобна еднонасоченост по три-четири часа, без разсейване, а някои и в продължение на седмица. Това е само упражнение. Само по себе си то не води до осъзнаване, но без него осъзнаването е практически невъзможно. 

Учителя Нансен (или Нан Цюан) е бил гоуем пич :D  Имаше и една притча за котката, ама нема да я казвам, че ще ни погнат природозащитниците... :clown:

Аха. Дето я беше утрепал, нали? :)

Ето един вариант ТУК. Нансен, обаче, е бил осъществен учител и е можел да насочи съзнанието на котката в бардо. С други думи, действието му е било от полза за всички - за монасите, за Джошу и за котката.

Откритията в ЦЕРН могат да доведат до развитието на нови технологии, които да разрешат подобни проблеми. Мисли по-скоро в посока на това, което произвежда ВПК. Цената на един самолетоносач, да речем.

Експериментът на стойност близо 7 милиарда евро !

http://www.dnes.bg/science/2012/07/04/ot-cern-otkriha-nova-subatomna-chastica-moje-da-e-higs-bozon.162938

Благодарение на труда на тези хора/хиляди инженери и физици,компютърни специалисти,влючително и български екип/,има разработени машини,който се използват и в медицината.

...как е създадена една планета, наистина би било доста дълго за разясняване, а и никой не би могъл да даде отговор на тях.

След като не ви интересуват тези "неща" ,недейте да твърдите че няма отговор.Който търси намира.

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Минутка за размисъл - Науката гради теории и се опитва да ги докаже. Науката вижда явлението и се опитва да го обясни. Религията гради теории, като нито доказва, нито може да бъде доказано, нито звучи различно от абсурдно. Религията няма и за цел да обясни света, а просто си следва "теоретичната догма". Какъв е смисълът от религията и какво познание въобще дава за света? Та науката превръща теорията в практика, религията е само теоретично плямпане без грам доказателства.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

ОК. Най-популярната форма на медитацията за успокояване на ума е тази, при която осъзнаваш процеса на дишане. Има много детайли, но най-общо е следното. Сядаш на някое тихо, спокойно място. Най-добре рано сутрин, докато съседите и домашните, ако живееш с други хора спят. Можеш да седнеш на стол или на възглавница на земята, по турски, в полулотос или лотос, ако ти е удобно. Ако не си се занимавала с йога или нещо такова ще ти е трудно, тъй че столът си е ОК. Основното изискване е да подържаш гърба изправен, без да повдигаш раменете и да се накланяш в ляво или дясно. Дланите почиват на коленете. Брадичката е леко прибрана. Езикът докосва небцето. Клепачите са полуспуснати (не затворени) и погледа е фокусиран във въображаема точка пред върха на носа. Това е накратко за това как да настроиш тялото. След това, просто дишаш естествено и равномерно като броиш издишванията. Правиш един цикъл от 21 такива. Почиваш си малко и пробваш пак. Не се напрягаш, нито се отпускаш прекалено. Когато възникне разсейване във вид на сетивно впечатление (звук или друго) или пък мисъл, просто го "пускаш" без да го оценяваш като приятно, неприятно или друго. Когато забележиш, че си се разсеяла просто връщаш вниманието си върху вдишването и издишването по един мек и естествен начин. Пробвай и виж какво се случва. Сериозно практикуващите подобни неща, могат да останат в подобна еднонасоченост по три-четири часа, без разсейване, а някои и в продължение на седмица. Това е само упражнение. Само по себе си то не води до осъзнаване, но без него осъзнаването е практически невъзможно. 

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

ОК. Най-популярната форма на медитацията...Само по себе си то не води до осъзнаване, но без него осъзнаването е практически невъзможно.

За да осъзнаеш, не трябва ли да мислиш? Казал е един философ - "Мисля, следователно съществувам", та с нищоправене интересно какво осъзнаваш, па още повече каква стойност има. Напомня ми на един виц - "Купете си ябълка за 10лв, купете си ябълка за 10лв, ще ви направи умни". Идва един и си купува една, отхапва и казва - "Ааа, ама аз тая ябълка мога да си я купя отсреща за 40стотинки!" А продавачът отговаря - "Еее, виждате ли - вече почна да действа!"

Ставаш за учител! :yanim:

Значи, ще спра да пиша такива неща, ако направиш още един подобен коментар. Това съвсем сериозно го казвам.

За да осъзнаеш, не трябва ли да мислиш?

Това е практика, чрез която се учиш да фокусираш ума, да задържаш вниманието и осъзнаването си върху някакъв обект, който в случая е процеса на дишане. Осъзнаването, за което става дума не означава да блокираш менталните процеси. Много е дълго за обяснение, ако не познаваш контекста. Накратко - чрез подобни неща умът се превръща в нещо като ясно огледало. Следващата стъпка, която се нарича практика на дълбокото прозрение, изследва природата на огледалото и образите в него.

Има форми на динамична медитация, която е от същия тип като описаната с дишането - напр. това, което правеше Дан Осман.

Това е практика, чрез която се учиш да фокусираш ума...

И какво полезно познание носи това за света и Вселената? Хикс бозон ли ще отриеш по този начин, може би?

И какво полезно познание носи това за света и Вселената? Хикс бозон ли ще отриеш по този начин, може би?

Майтапиш ли се? Може би смяташ, че един фокусиран ум отстъпва на един объркан и разконцентриран такъв?

Като знаци възникват определени състояния, които най-общо са три - блаженство, яснота и неконцептуалност, но те нямат нищо общо с това, което тези думички означават в общоприетата им употреба. Няма как да се опише, също както няма как да се опише вкуса на банановия шейк на някой, който никога не го е пробвал. Казано накратко, всичко това е стъпка или метод за постигане на състояние, при което отрицателните емоции и когнитивното объркване се стопяват и възниква огромна освободеност, релаксация, откритост и радост. Тогава пред практикуващият се открива път, който всъщност е безкраен. Няма начин да разбереш това, което пиша, ако не си пробвал подобни неща. Най-убедително е да се срещнеш с някой, който го е направил, т.е. с учител. Тогава всички съмнения отпадат доста бързо. Но такива хора не се срещат просто така. Трябва да имаш т.нар. заслуга, т.е. положителна нагласа и стремеж, за да ти се случи нещо такова.

Той се бори със средновековното мракобесие във всичките му форми. И аз имам въпрос, който е съвсем елементарен ;) . Как от т.нар. материя възниква съзнание? Как причината поражда нещо крайно различно, да не кажа противоположно, на себе си. Но не искам някакви теоретични размишления, а точно и неоспоримо обяснение, което е подкрепено от доказателства.

Това е практика, чрез която се учиш да фокусираш ума, да задържаш вниманието и осъзнаването си върху някакъв обект, който в случая е процеса на дишане.

Малко ще оспоря приравняването на процес с обект. Може би има начин да се изразиш по-добре :)

Не ми цитирай, ами отговори на въпроса - ЗАЩО съществуваш, ако Вселената се стреми към разпадане и как въобще са възникнали сложните структури във Вселената? Как ще разпределиш енергия в обем, който постоянно се променя?

Да не ти цитирам ли!? Ами нали ти поднасяш едни нелепици за липсата на връзка м/у гравитация и ТД.

Цитирах за да се види от всички дали това е така.Оказа се че има, колкото и да не се харесва на неуките, има ясна и дълбока връзка.

Питането ти за разпределението в променлив обем е също тъй смешно.В цилиндъра на автомобил обема се променя постоянно в зависимост от хода на буталото, но енергията се разпределя независимо от променящия се обем.

Да не мислиш, че енергията се е облегнала на клапана и отказва да се разпредели докато не се кротне обема.

Ти въобще пишеш надъхан от невежеството си.За теб, понеже ти липсват знания, това което цитирам е невъзможно.Ти не можеш да го проумееш.Познавателният ти баланс е нарушен.

Красивото е, че ти отричаш всичко това, не защото се съмняваш в моите думи.Ти си много наясно, че след като го казвам аз, вероятността то да е невярно клони към нула.

Но не можеш да понесеш, че един религиозен те превъзхожда така решително и умело ползва научните доказателства в полза на своята теза за началото и края на вселената.

В бедната ти и заблудена душа е залегнал предразсъдъка че религиозните са глупаци, а религията глупост, но религиозния балък Бадр съвсем аргументирано те опровергава и ти нищо не може да сториш.

В безсилието си само ръсиш щуротии.

Той се бори със средновековното мракобесие във всичките му форми. И аз имам въпрос, който е съвсем елементарен... Как от т.нар. материя възниква съзнание?

Как от материя възниква съзнание? "А как нещо неживо става живо?" - записал се Роботът на Айзък Азимов. А иначе - най-доброто обяснение се нарича Еволюция.

А що иде реч до първата част - думичките нищо не струват в ума ми. Истината се достига чрез нищене на нишките. Колкото и да ни се иска, не идва при нас като кажем "Оммм" и LHC, нито електрическата крушка са дошли така.

кое е първото стъпало от  еволюцията на човека ?после да ни отговориш на въпроса...защо толкова векове вече,човек не е еволюирал към някакво по високо стъпало?

Хората еволюират. Еволюция на разума, не на формата. Интелект, разум - уникалните качества, благодарение на които сме на върха на стълбичката. Една доказана концепция няма защо да се сменя с нова, а просто се развива.

А що иде реч до природните закони - те са природни, но ние имаме уникалната възможност съзнателно да не се съобразяваме с тях и да си изграждаме частни закони в частният човешки свят. Ние не променяме природните закони на света, а само за нашият човешки свят.

Майтапиш ли се? Може би смяташ, че един фокусиран ум отстъпва на един объркан и разконцентриран такъв?

Но фокусирането само по себе си не носи познание. Трябва да се фокусираш върху нищенето на нещо.

В бедната ти и заблудена душа е залегнал предразсъдъка че религиозните са глупаци, а религията глупост

Без съмнение има такива, както и сред атеистите. Така че, чак предразсъдък - не е.

Малко ще оспоря приравняването на процес с обект. Може би има начин да се изразиш по-добре :)

Това е понеже си представяш, че един обект, какъвто е например чашата, в която пиеш чай (пиеш ли чай?) е нещо твърдо, неизменно и други такива. Не ща да се изразявам "по-добре", защото искам това, което пиша да бъде разбираемо. Инак, мога да пиша така, че и аз самия да не се разбирам. :lol6:

Как от материя възниква съзнание? "А как нещо неживо става живо?" - записал се Роботът на Айзък Азимов. А иначе - най-доброто обяснение се нарича Еволюция.

Какво те помолих да обясниш по-горе? То е как неживата материя поражда съзнание - доказателства от рационален и емпиричен тип очакваме.

Трябва да се фокусираш върху нищенето на нещо.

Фокусирай се върху нищенето на горния въпрос. Може пък да откриеш някакво обяснение и да те предложим за Нобелова награда.

Това е понеже си представяш, че един обект, какъвто е например чашата, в която пиеш чай (пиеш ли чай?) е нещо твърдо, неизменно и други такива.

Въобще нямам това предвид, но нейсе. Нужно ти е още малко размисъл върху терминологията. Особено когато става въпрос за наблюдение и въздействие над вътрешното аз, което няма как да е обективно, без този който го прави да е в състояние на нирвана, а ако я е  постигнал, защо ще му е да прави каквото и да е?

Да не мислиш, че енергията се е облегнала на клапана и отказва да се разпредели докато не се кротне обема.

Никога не съм твърдял, че енергията не се разпределя в обема - би било абсурдно. Казвам друго нещо. И да - признавам, че имам предразсъдък към вярващите и той няма да се промени. Инквизицията е достатъчен аргумент, за да твърдя, че вяра, религия = невежество и изгаряне на хора на клада, понеже далечните звезди били слънца. И виж, с нищо не превъзхождаш, защото ползваш на готово чужди заключения. Аз дори и заключенията не целя, а твоята интерпретация, единствената ми цел е да дискредитирам твоите изводи. Та, кажи ми - какво поражда гравитацията по-точно и как се "пренася" гравитацията - с гравитрони сигурно? Ама ти нима си изяснил естеството на гравитацията, че смееш да ми размахваш пръстче? И аз мога да се крия в белите полета. Но това дори не е въпрос на тази тема, не е въпрос в тази тема. Отговорът на въпросът, зададен в заглавието е - Бог няма. Ако имаше - щеше да бъде тиранин, който не стига че греши, ами погазва всички етични принципи. На ля-ля-ля глупости като Големият Замисъл не се връзвам, още повече когато станат универсално оправдание за всичко - няма нищо по-дразнещо от тъписткото бръщолевене на безмозъчни вярващи, които всичко приписват на "така е писано" и "големият замисъл". Истината е, че дори да ми покажеш бог, да ми го снимаш, аз няма да направя нищо друго, освен да дигна бунт срещу него.

Какво те помолих да обясниш по-горе? То е как неживата материя поражда съзнание - доказателства от рационален и емпиричен тип очакваме.

Най-великото доказателство е онова за коацерватната капка - преклони се пред Александър Опарин ;) Обаче по-интересно ми е да оспорвам медитацията като нещо въобще полезно, понеже си е направо безполезно.

Въобще нямам това предвид, но нейсе. Нужно ти е още малко размисъл върху терминологията.

Това може ли да го подмина с усмивка. Знаеш, че мога да пиша и обяснявам по друг начин. Виж темата за "Кризата..." в раздела по философия. Съобразявам се с аудиторията.

а ако я е  постигнал, защо ще му е да прави каквото и да е?

По силата на пожеланията, които е отправял по-рано или казано по друг начин, по силата на това, че е постигнал подобно осъзнаване. Няма намерение, а всичко се случва автоматично на това ниво. Дълго за обяснение, но мога накратко да го опиша с една метафора. Луната се отразява във всяка капка. Луната няма намерение да прави това, но ако има капка, то се случва.

Обаче по-интересно ми е да оспорвам медитацията като нещо въобще полезно, понеже си е направо безполезно.

Ми, ОК. Да те карам да правиш нещо подобно? Щом ти се вижда безполезно да се научиш да фокусираш вниманието си върху нещо, дерзай по твоя си начин. :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.