Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библейският Бог - тиранин или любящ баща?

Featured Replies

Но наблюдаваното  в нашия свят се базира на нашите измерения, а Бога  е отвъд тях, което прави напълно недопустимо такова питане, което  предполага, че Бога е сътворен. 

Разбира се. Остава да се докаже, че има Бог и въпросът е решен.

Да вярваш, че съществува някакъв закон, по който се развива всичко във вселената, без някой да следи за развитието на този закон, без да има създател на този закон, си е доста наивно...

:lol6: Демек, ти си представяш, че Бог създава гравитацията, след което се грижи тя да работи и някой да не я наруши.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 86,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Тоя буда май е бил най-тарикат от всичките други. Сетил се е че си може религия и без бог.

Сега модерните секти и те си минават без бог, заместват го с извънземни и готово.

Да, тарикат е бил. :) Разбрал е, че животът е страдание и за да се освободиш от страданията, трябва да седиш цял ден под едно дърво и да медитираш, за да си извън всякакви желания, защото желанията водят до страдание...Разбрал, че да съществуваш, ознаава да страдаш, и за да не страдаш повече, трябва повече да не се раждаш... :tongue2:

Публикувано изображение

Рамакришна, Вивекананда, Ошо, Кришнамурти, Махатма Ганди, Шри Чинмой и още и още...

Не бе, Балами. Питах те за източните религии, а не да ми изреждаш имена. Да не говорим, че са несъпоставими. Ганди да го наредиш до Ошо и още повече до Шри Чинмой. :no-no:

• Автор

Разбира се. Остава да се докаже, че има Бог и въпросът е решен.

:lol6: Демек, ти си представяш, че Бог създава гравитацията, след което се грижи тя да работи и някой да не я наруши.

Добре, обясни ми тогава, на накъв принцип действа Законът на Карма?

Не бе, Балами. Питах те за източните религии, а не да ми изреждаш имена. Да не говорим, че са несъпоставими. Ганди да го наредиш до Ошо и още повече до Шри Чинмой. :no-no:

Кои източни религии не говорят за Бог и за Карма, освен Будизма?

Да, тарикат е бил. :) Разбрал е, че животът е страдание и за да се освободиш от страданията, трябва да седиш цял ден под едно дърво и да медитираш, за да си извън всякакви желания, защото желанията водят до страдание...Разбрал, че да съществуваш, ознаава да страдаш, и за да не страдаш повече, трябва повече да не се раждаш... :tongue2:

Нали ти казах да зарежеш УИКИ. ;)

• Автор

Нали ти казах да зарежеш УИКИ. ;)

Защо, кое от това, което казах не е вярно?

Добре, обясни ми тогава, на накъв принцип действа Законът на Карма?

Причина-резултат, който е еднакъв по сила и обратен по посока. Това накратко. Ако приемеш това, то Бог отпада по принципа на Окам, ако се сещаш кой е той.

Кои източни религии не говорят за Бог и за Карма, освен Будизма?

Даоизма, ранната Санкхя, чарваките и други.

Защо, кое от това, което казах не е вярно?

Ще ти обясня после, че имам работа сега. Но с две думи, това е гледната точка на Хинаяна, макар и не много точно представена. Буда–Дхарма не се изчерпва с Хинаяна. По-скоро това е първото стъпало.

• Автор

Причина-резултат, който е еднакъв по сила и обратен по посока. Това накратко. Ако приемеш това, то Бог отпада по принципа на Окам, ако се сещаш кой е той.

Много кратко и неясно. Не ми давай примери с бръсначите на Окам, а като един истински религиозен последовател, отговори по-нашироко, за да разберем всички, как действа Законът на Карма, според Будизма.

Ще ти задам въпроса елементарно. Например, защо някои хора се раждат в Индия, други в България, трети в Русия, четвърти в Сомалия? На какъв принцип става това? Защо някои хора се раждат слепи, други недъгави, някои живеят в богатство, други тънат в мизерия?

А това че Първоизточникът, чието съществуване така упорито отричате вие, атеистите, мога да ти кажа, че Силата, наречена Бог, съществува със сигурност, и че изпълнява желания и молби. Това мога да ти го кажа от личен опит, защото много пъти ми е изпълнявал молбите и е доказвал съществуването си чрез нещата които са ми се случвали. 

Дали ще вярваш или не, изобщо не е важно.

Значи, ако й смениш името на силата която изпълнява твоите жлания, с думичка различна от "бог", може и да се сетиш къде е ключа от мазето, в което се крият чудесата.

Случва се някой като се моли на божество, да се случи това за което се е молил. И случването не е случайност, ако не се е молил е нямало да се случи. Само дето божествата не съществуват. Ще трябва да търсиш в дурга посока как стават тези реботи, като ги изключиш божествата. Концентрирай се върху ритуалчето наречено молитва, разгледай го внимателно него какво е то. Ритуалчето ги прави услугите, а не са измислените божества. Това е причината поради която има различни религии ползващи ритулачето и то си работи при всичките тях, нищо че божествата не се обичкат помежду си. При древнославянските божества си е работело ритуалчето, при гръцките, при египетските, при тракийските, при римските и т.н. Религиите са различни по проповядваните заблуди, ама то ритуалчето си работи от хиляди години. Можеш да си измислиш чисто ново лично твое божество и да му се молиш. Ако му вярваш, ритуалчето ще си проработи от време на време. В Африка ги првят магиите по едни начини, в Латинска Америка по други начини, из Азия пък по още по-различни традициозни ритуали, пък те магиите си работят на всички континенти, стига само да се е сетил правещият ги шаман, за работещ ритуал. И това си е ставало още преди да е имало писменост, още преди да имало стар завет. Става си и до ден днешен. Без четене на библия, без божества си работят магиите, когато се правят тайно на скрито място. При публични ритуали правещият ги трябва да менти че духове му помагат или направо божества вършат работата, някои пък лъжат че ангели били услужливи и има безброи версии на лъжене като за пред хората. Пък истината е друга, тайна и ревностно пазена.

• Автор

Ще ти обясня после, че имам работа сега. Но с две думи, това е гледната точка на Хинаяна, макар и не много точно представена. Буда–Дхарма не се изчерпва с Хинаяна. По-скоро това е първото стъпало.

Даоизма? :ohmy:

Че Дао ако не е Бог и Божественото, какво е ? :)

Значи, ако й смениш името на силата която изпълнява твоите жлания, с думичка различна от "бог", може и да се сетиш къде е ключа от мазето, в което се крият чудесата.

Случва се някой като се моли на божество, да се случи това за което се е молил. И случването не е случайност, ако не се е молил е нямало да се случи. Само дето божествата не съществуват. Ще трябва да търсиш в дурга посока как стават тези реботи, като ги изключиш божествата. Концентрирай се върху ритуалчето наречено молитва, разгледай го внимателно него какво е то. Ритуалчето ги прави услугите, а не са измислените божества. Това е причината поради която има различни религии ползващи ритулачето и то си работи при всичките тях, нищо че божествата не се обичкат помежду си. При древнославянските божества си е работело ритуалчето, при гръцките, при египетските, при тракийските, при римските и т.н. Религиите са различни по проповядваните заблуди, ама то ритуалчето си работи от хиляди години. Можеш да си измислиш чисто ново лично твое божество и да му се молиш. Ако му вярваш, ритуалчето ще си проработи от време на време. В Африка ги првят магиите по едни начини, в Латинска Америка по други начини, из Азия пък по още по-различни традициозни ритуали, пък те магиите си работят на всички континенти, стига само да се е сетил правещият ги шаман, за работещ ритуал. И това си е ставало още преди да е имало писменост, още преди да имало стар завет. Става си и до ден днешен. Без четене на библия, без божества си работят магиите, когато се правят тайно на скрито място. При публични ритуали правещият ги трябва да менти че духове му помагат или направо божества вършат работата, някои пък лъжат че ангели били услужливи и има безброи версии на лъжене като за пред хората. Пък истината е друга, тайна и ревностно пазена.

Не изпълнявам никакви ритуали. :lol6:

Намирала съм се в задънени ситуации, без никакъв изход. И Бог, ми е  пращал подходящите хора, да ме измъкнат от тези ситуации.

Бог непрекъснато е около нас, в нас. Не е някъде в някакво друго измерение или в друг свят. Той е и тук и отвъд, навсякъде и във всичко. Бог не е божеството, което всеки човек може да си сътвори от восък, дърво или кал. Бог е Силата и Енергията, която движи кръвта във вените ти. Той е в жизненото дихание на всяко едно същество.

Не знам как  г-н професор Бадр,  държи Бог толкова далече от себе си, след като се пише вярващ... :huh:

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

Аз като не съм набожен, на мен може да ми вика един мюсюлманин че съм бил говедо, ама това изглежда че не нарушава никакви правила от форума. 

Всичко е относително.

Ааа, не съм съгласен, никога не съм обиждал говедо сравнявайки го с теб.

Това не само че е е некомпетентно, но и това твърдение идва от човек, който не може да направи разлика между система за саморазвитие и религия. Разбира се - всичко идва от ниското ниво на общата култура и ниското ниво на това, което се шири в популярното народно пдостранство.

Всичко идва от последователите. Даоиста не е последовател, но тия, дето са, ползват стигналото до тях и си правят поредния религиозен обект.

Даоизма въобще не се занимава с БОГ, въобще - в познанието за човека, въпроса за бог е просто един начален етап, преходен, както всеки друг. Въпрос на елементарно съответствие - ако е налице нещо изначално, всесилно, вечно... и което винаги е "тук, сега, до човека", то той никога не би имал импулса да търси нещо в себе си. 

• Автор

Това не само че е е некомпетентно, но и това твърдение идва от човек, който не може да направи разлика между система за саморазвитие и религия. Разбира се - всичко идва от ниското ниво на общата култура и ниското ниво на това, което се шири в популярното народно пдостранство.

Всичко идва от последователите. Даоиста не е последовател, но тия, дето са, ползват стигналото до тях и си правят поредния религиозен обект.

Даоизма въобще не се занимава с БОГ, въобще - в познанието за човека, въпроса за бог е просто един начален етап, преходен, както всеки друг. Въпрос на елементарно съответствие - ако е налице нещо изначално, всесилно, вечно... и което винаги е "тук, сега, до човека", то той никога не би имал импулса да търси нещо в себе си. 

Дао е Първоизточникът на нещата, Първоизточник на живота и на всичко съществуващо. Някои наричат този Първоизточник Бог, Абсолют, а Лао Дзъ го нарича Дао.

Името не е толкова важно. Ние сме свикнали да лепим етикети и да се хващаме за думите и термините, но не и да вникваме в същността на нещата.

Нещо, оформило се по тайнствен начин,

Родено преди небето и земята.

В тишината и празнотата.

Само и неизменно.

Винаги присъстващо и в движение.

Може би това е майката на десетте хиляди неща.

Не знам името му.

Наречете го Дао.

Поради липса на по-добра дума

Го наричам велико.

..... посещавайки приют за бедни и болни ,където и да е по света ,виждаш ,че има нещо което сплотява и отваря сърцата на хората към добро...и това е бог, и никой друг.

толкова за твърдението ти,че в еволюцията има етика,а в библията не.

Нека да направим разликата !

Това което сплотява хората и т.н. не е Бог , а Вярата в него .

Бог дали го има или няма в случая е без всякакво значение , ако няма Вяра в него !Ако има Вяра - също !

Т.е. Незнаещият компенсира с Вяра това което в знаещия е Съзнание !

Примерно ако аз помагам на някой от съзнание за причастност , друг може да прави същото поради страх от божие наказание.....

В крайна сметка оценката за добро или зло и подбудите за правене на добро или зло могат да бъдат най-различни с еднакъв или различен краен резултат.....но това произтича от начина ни на съществуване и законите на изменение и развитие в заобикалящият ни свят , а не от някакви "извън земни" сили  :)

Примерно :

Вместо да му изпише веждите , му извади окото (или обратно)....

"Мечешка" услуга...

Пътят към Ада е застлан с рози...

Едно говорим , друго мислим , трето вършим....и т.н.....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

един истински религиозен последовател

Не бих се определил по този начин, най-малкото, защото будизмът по своята същност (а не по някои от проявните му форми) не се вписва в категорията на религиите. Когнитивна наука по би прилягало.

Много кратко и неясно.

Кратко и съвсем ясно поне за мен.

Ще ти задам въпроса елементарно. Например, защо някои хора се раждат в Индия, други в България, трети в Русия, четвърти в Сомалия? На какъв принцип става това? Защо някои хора се раждат слепи, други недъгави, някои живеят в богатство, други тънат в мизерия?

Ако трябва да вляза в детайлни обяснения, то трябва да изпиша страници по темата. Нито имам време, нито мотивация. Това, което мога да направя е да те насоча към подходяща литература, ако ти се чете. Нямам никакво мерак да пропагандирам тези неща, да убеждавам и споря. Но можеш да ми вярваш, че за тези неща има толкова много подробности, колкото дори не можеш да си представиш.

А това че Първоизточникът, чието съществуване така упорито отричате вие, атеистите, мога да ти кажа, че Силата, наречена Бог, съществува със сигурност, и че изпълнява желания и молби. Това мога да ти го кажа от личен опит, защото много пъти ми е изпълнявал молбите и е доказвал съществуването си чрез нещата които са ми се случвали. :)

Това не доказва нищо друго, освен че имаш някаква смехотворна представа за Бог. Всъщност, защо мислиш, че молбите ти се изпълняват от Него?

Невежеството ти по темата е тотално, драга ми Балами.

Пътят към Ада е застлан с рози...

Защо пък с рози? Това за пръв път го чувам. :)

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Не бих се определил по този начин, най-малкото, защото будизмът по своята същност (а не по някои от проявните му форми) не се вписва в категорията на религиите. Когнитивна наука по би прилягало.

Кратко и съвсем ясно поне за мен.

Ако трябва да вляза в детайлни обяснения, то трябва да изпиша страници по темата. Нито имам време, нито мотивация. Това, което мога да направя е да те насоча към подходяща литература по темата. Нямам никакво мерак да пропагандирам тези неща, да убеждавам и споря. Но можеш да ми вярваш, че за тези неща има толкова много подробности, колкото дори не можеш да си представиш.

Това не доказва нищо друго, освен че имаш някаква смехотворна представа за Бог. Всъщност, защо мислиш, че молбите ти се изпълняват от Него?

Ако ти беше ясно, би го обяснил накратко. :tongue2: Защото моите въпроси са кратки и ясни. Не искам дълги, сложни  и нищонеказващи словоизлияния, а кратко обяснение на Закона на Кармата и по точно на въпросите които ти поставих. Как обяснява будисткото учение тези неща?

Дали моята представа за Бог, за теб е смехотворна, няма значение, след като фактите са налице. :)

Страничният наблюдател не може да наблюдава тази светлина, защото тя не избягва извън хоризонта на събитията. Вярно, че има все пак излъчване от черната дупка, вследствие на квантови ефекти, ама това не е светлината която е вътре и търсиш да наблюдаваш от "страни".

Тц, тц... На прост ли се правиш? Иде реч за изкривяване на време-пространството при наличие на материя. Примерът с черната дупка беше абсолютно произволен. Факт е обаче, че в "криво" време-пространство "правата" траектория на светлината де факто не е толкова права. Аксиомата за правата светлина всъщност излиза, че е въпрос на гледна точка.

Колега!!! Събуди се малко от съня, в който бляеш. Човека нито е мъртъв, нито се е излекувал.

Буден съм, просто съм допуснал грешка и съм омотал времето.

Няма никакви основания за твоето следователно.И не е въпрос само на вярване, а и на доказателства.Ето ти едно.За да съществува света е нужен импулс отвъд него.Това произтича от втория принцип на ТД.А това е твърде добре доказано.

Вселената е система с променящи се параметри - хипотеза за разширяващата се Вселена. Единствен вариант за равновесие се описва като Топлинна смърт на Вселената - де факто няма да има топлина, която да се разпределя. Некоректно е да се прилага Вторият закон на ТД към Вселената, защото това налага използването на твърде голям брой допускания. Вторият закон на ТД е обобщение при изследване на краен брой частици, елементи - макар и много на брой, което е несъвместимо с практическата безкрайност на Вселената. Ти не знаеш, нито можеш да опишеш какво е Вселената, но вече смееш да и мъцваш нашето ограничено разбиране като меродавно за цялата Вселена.

...А това че Първоизточникът, чието съществуване така упорито отричате вие, атеистите, мога да ти кажа, че Силата, наречена Бог, съществува със сигурност, и че изпълнява желания и молби... ...Това че си агресивен атеист, не те прави с нищо по-различен от агресивните религиозни фанатици.

Знам, че моите желания друг, освен самият аз - никой няма да ги изпълни свише. И докато аз не си направя баница, няма да ям баница - няма да падне от небето баницата. А разликата между религиозните фанатици и атеистичните фанатици е, че поне атеистичните фанатици имат смелост да кажат каквото мислят, без да се крият зад паравана на религията и измислени божества. Ние атеистите не се крием като мишки зад религиозни паравани. Еволюцията не е бог и има пределно прости принципи - по-силният, изобретателният, приспособимият оцелява.

хахааа...нали говорим за еволюцията бре дърдорко...

Правилата на Еволюцията не важат по начина, по който важат в дивата природа в човешкият свят. В човешкият свят има наложени, ако щеш ги наречи изкуствени закони и принципи, които са точно обратното на закона за естественият подбор. Вярата в бог е глупост и предпочитам да дам на бедните хляб, отколкото да ги лъжа с "вяра". Но то е лесно да се манипулират бедните и неуките, които дори не могат да задоволят основните си потребности, па камо ли да се образоват. Забелязваш ли, че има корелация в броят на атеистите спрямо образованите хора? На кратко - колкото повече образовани, повече атеисти. Интересно. А човек не е най-висшето животно, направо може да се класифицира като отделно стъпало в Еволюцията. Друг вид, сходен по възможности, потенциал и разбиране за света и същността на нещата няма. Това ни дава уникалната възможност да оформяме света около нас по наша воля, а не светът да ни оформя по негова "воля".

Щом вече не се пише по темата, викам да я заключа

Мисля, че все още си приписваш твърде много правомощия. От крайно време, много преди HAT това си стои по този начин, но в последно време е още по-забележимо.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Бих казал, че за цялата история на човечеството и в този момент включително, са налице само (х)фатките, за факти...нищо не намирам ;)

Тц, тц... На прост ли се правиш? Иде реч за изкривяване на време-пространството при наличие на материя. Примерът с черната дупка беше абсолютно произволен. Факт е обаче, че в "криво" време-пространство "правата" траектория на светлината де факто не е толкова права. Аксиомата за правата светлина всъщност излиза, че е въпрос на гледна точка.

Опитваш ме да ме принудиш да използувам оная емотиконка, на която главестото човече се бие само по главата и/или онази, на която се е опулило...Обаче не ти се получава :D

• Автор

О, съвсем не ! Лао Дзъ е любимият ми  учител. Ошо е след него. ;)

http://www.combat-jujutsu.kiev.ua/files/Dao%20is%20got.htm

О, съвсем не ! Лао Дзъ е любимият ми  учител. Ошо е след него. ;)

http://www.combat-jujutsu.kiev.ua/files/Dao%20is%20got.htm

Искам да те видя с обръсната глава и шаолинска тога :shy11:

• Автор

Искам да те видя с обръсната глава и шаолинска тога :shy11:

Защо? :ohmy:  :)

Знам, че моите желания друг, освен самият аз - никой няма да ги изпълни свише. И докато аз не си направя баница, няма да ям баница - няма да падне от небето баницата. А разликата между религиозните фанатици и атеистичните фанатици е, че поне атеистичните фанатици имат смелост да кажат каквото мислят, без да се крият зад паравана на религията и измислени божества. Ние атеистите не се крием като мишки зад религиозни паравани. Еволюцията не е бог и има пределно прости принципи - по-силният, изобретателният, приспособимият оцелява.  

Ако Бог реши, можеш да се разболееш, да легнеш на легло и да не можеш да станеш, да идеш на работа, да спечелиш пари, за  да си купиш хляб дори. :) Всичко е в Неговите "ръце" и въпрос на Неговата Воля.

Ааа, не съм съгласен, никога не съм обиждал говедо сравнявайки го с теб.

Оооо, ама аз не съм казал че обиждаш говедата по този начин, те са твои братя по интелект, ти тях няма да ги обидиш.

Аз сега тука имам едно друго разкритие да пусна за твоя път към исляма.

Според ясновидството ти си се срещнал с един "хубавец" ( според твоите представи ) , който ти е предложил да се обичате по мюсюлмански. Ти като си бил очарован от излъчването му и чара му и в името на любовта ви, си се съгласил да приемеш  да ти го резнат малко ( или може и да е било повечко, ти ще кажеш). Всички знаем кво става в турска баня и колко чиста ви била мюсюлманската любов.

Пак според ясновидството до теб любяща те жена няма. Ясно се вижда че ти не си способен да обичаш истински една жена. И като не ти се отделя време да се грижиш за жена, еми ти ходиш по джамиите да се търтите там с подобните на теб.

Разрешавам ти да го питаш твоя алах как ги знам тези работи, можеш да разкажеш какво ти е отговорил.

Значи за протокола, аз те смятам за бъдещ светец, значи ти ще си Свети Бадр, заради това те обсъщам в тази тема. Понеже ти ще осветлиш пътя на духовно търсене на бъдещите поколения и ще станеш световно известен. Та аз после ще мога да се поизфукам че съм си лафил с теб, докато си бил още жив.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.