Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библейският Бог - тиранин или любящ баща?

Featured Replies

Няма свободна воля там където има страх.

Свободна воля значи да се мисли недетерминирано в рамките на определена система от категории - тоест, пак имаш някаква рамка, която определя смисъла на казаното от теб. В противен случай значи да говориш безсмислици. Но по-важното е, че свободната воля не значи да говориш каквото си поискаш, защото така ти изнася, както ти правиш в случая. :P

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 88,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

всичко произлиза от неговите действия

Нали знаеш, че моето разбиране за нещата е точно това.

Най-малкото революционер е нарушил абсолюта на религиозната догма, погазвайки поне една от 10-те божии заповеди.

Коя? Посочи я. За втори път ти обръщам внимание, че мнозинството от хората, които са били революционери и социални реформатори са били вярващи.

Готик, ма ние сме атеисти и агностици, макар и по-малко по-различен начин. И кво стана? Ние защитаваме теистичната гледна точка, защото атеистите не знаят как да критикуват. :lol6:

морал, ами на общочовешки такъв, усещането за правда и неправда, морал създаден от него, а не произлизащ от догми, наливан/пропагандиран му от религиозните институции. .

Айде по-подробно, ако може. По какво христянската етика се различва от общочовешката, каквото и да разбираш под това понятие.

И кво стана? Ние защитаваме теистичната гледна точка, защото атеистите не знаят как да критикуват. :lol6:

Аз просто обяснявам някои неща какво значат. :)

Коя? Посочи я. За втори път ти обръщам внимание, че мнозинството от хората, които са били революционери и социални реформатори са били вярващи. ...Айде по-подробно, ако може. По какво христянската етика се различва от общочовешката, каквото и да разбираш под това понятие.

Какво да посочвам, като догмата се подразбира? И какво като някои революционери и реформатори са били вярващи? Можем да търсим това първо в историческото време и по-силните позиции на религията, можем да я търсим в много неща, но по никакъв начин не можем да твърдим, че ако дословно и буквално направим прочит на религията, той няма да е в контраст с действията на тези реформатори и революционери. Дадох един пример - пренебрегват се 10-те божии заповеди, те не са единственото мерило за правилно и грешно. Християнската етика(ако тръгнем буквалистично) и общочовешката се различават още от А. Око за око, зъб за зъб се казва в Старият завет, в контраст с новият, доста по-мирен. От друга страна религиозните определения могат и далеч да не съвпаднат с общочовешките ценности, а само като си помисля че в името на религията са искали да пращат хора на кладата, защото тези хора са твърдели, че Земята се върти около Слънцето(хелиоцентризъм), а човек е изгорен на клада, защото е твърдял, че далечните звезди всъщност са също слънца. И след като излиза, че човек е ИЗГОРЕН, защото казал, че далечните звезди са слънца вие ми говорите за съвместяване на религия и наука!? "Жени, подчинявайте се на своите мъже"(Ефесяни 5:22-23) "Жената да се учи мълчаливо с пълно подчинение. А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива" (Тимотей 2:11-12) Отново подчинение!? Аз пък си мислех, че съвременната етика говори за равнопоставеността на хората... Етика, да бе, да!

Свободна воля значи да се мисли недетерминирано...

Много обичаш да използваш свободни думички, за да изглеждаш по-умен? Изглежда мерим в малко различни понятия и залагаме индивидуален смисъл в думите, подразбиращи се определения. Свободна воля, свобода - правото на действие по собствена воля, собствено мислене, по собствено желание, без налагане на робство и окови отвън. А религията добри окови слага на разума.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз просто обяснявам някои неща какво значат. :)

Много убаво, обаче, ето:

Много обичаш да използваш свободни думички, за да изглеждаш по-умен?

Много обичаш да използваш свободни думички, за да изглеждаш по-умен? Изглежда мерим в малко различни понятия и залагаме индивидуален смисъл в думите, подразбиращи се определения. Свободна воля, свобода - правото на действие по собствена воля, собствено мислене, по собствено желание, без налагане на робство и окови отвън. А религията добри окови слага на разума.

Просто ти обяснявам как стоят нещата.

Пък теб щом те влече да пляскаш свободни съчинения - твоя воля! :whist:

PS: Най-големи окови на разума слага невежеството!

общочовешките ценности

Списък или нещо такова на тези ценнности били дал. Да видим по какво се различават от христянските, да речем.

Пък теб щом те влече да пляскаш свободни съчинения - твоя воля! :whist:

:P

Просто ти обяснявам как стоят нещата. Пък теб щом те влече да пляскаш свободни съчинения - твоя воля!

Не, създавам собствени определения на думите, спрямо значението, което влагам в тях. Никъде няма Дефиниция за свободна воля! Няма ли дефиниция, стига с тези формалистки номера! Освен дребнави изказвания, които едва ли не след малко ще преминат в коментиране на препинателни знаци, нищо градивно не съм видял. Понеже все още не сме се научили да комуникираме с телепатия и няма как да видиш нещо по-пълно от думите. А думите не винаги са достатъчни да изразят мислите във всичките им нюанси.

Списък или нещо такова на тези ценнности били дал. Да видим по какво се различават от христянските, да речем.

Не, нямам намерение да създавам списък. Прочети Библията или поне откъсите и ми кажи как се връзват с равноправието между хората, по-специфично между половете. Дори големият лош социалистически вълк е учил на равноправие между половете.

Готик, ма ние сме атеисти и агностици, макар и по-малко по-различен начин. И кво стана? Ние защитаваме теистичната гледна точка, защото атеистите не знаят как да критикуват. :lol6:

Тоя вид атеисти са си качествено заблудени, единия тръгнал в университет за да се ожени, а другия не иска да използвате думички, защото не им знае смисъла, на тоя фон и най-заспалия теист изглежда като колос на знанието. 

...другия не иска да използвате думички, защото не им знае смисъла..

О, смисълът го знам, просто ми прилича на поза не с цел да се каже нещо, а просто да се "докаже" и "изтъкне" някой като "по-".

Никъде няма Дефиниция за свободна воля!

Напротив! :tongue2:

Ама трябва да седнеш да почетеш по въпроса, а не само да пишеш. ;)

Тоя вид атеисти са си качествено заблудени, единия тръгнал в университет за да се ожени, а другия не иска да използвате думички, защото не им знае смисъла, на тоя фон и най-заспалия теист изглежда като колос на знанието. 

Точно така. Ако намирах смисъл да водя подобен спор, то първия, който щях да опитам да привлека на моя страна щеше да е Готик.

О, смисълът го знам, просто ми прилича на поза не с цел да се каже нещо, а просто да се "докаже" и "изтъкне" някой като "по-".

Не си прав изобщо. Това, което говори Готик е много обективно и дистанцирано. Но ти искаш друго, нали? ;)

Точно така. Ако намирах смисъл да водя подобен спор, то първия, който щях да опитам да привлека на моя страна щеше да е Готик.

Съгласен съм, но виж сега, нашите умни атеистчета го изкараха и него теист.

Не е ли шантаво а.Баш агностика, го набедиха за теист.При това съвсем искрено.

Най-смешни и жалки са  ей такива  същества, които не знаят какви са и защо са такива.

Напротив! Ама трябва да седнеш да почетеш по въпроса, а не само да пишеш.

Ето. Доказах, че единственото ти участие в темата е с цел изтъкване. Умря циганката, която те хвалеше. Харесай си дума със значение "свобода на действието, определено от собствените желания, разбирания и убеждения" и замени в текста. Само не се опитвай да ми пробутваш религията за рамка, защото ако е рамка е някаква особено изчанчена и извратена. п.п Като няма възможности за разсъждение и разместване на рамките от другата страна, то следва позоваване на готови дефиниции, които се приемат както се храни малко дете с лъжичката и лигавничето. Все съм си мислил, че е добре да се избягва от чуждите дефиниции и мислене, докато се опитваме да изкажем собствени мисли.

Не е ли шантаво а.Баш агностика, го набедиха за теист.При това съвсем искрено.

Най-смешни и жалки са  ей такива  същества, които не знаят какви са и защо са такива.

Ми, нямам коментар, освен да кажа, че и аз съм попадал в подобна ситуация. Тези "същества", както ги наричаш, са просто фанатици, но не теистични, а атеистични. Едно и също е според мен.

Само не се опитвай да ми пробутваш религията за рамка, защото ако е рамка е някаква особено изчанчена и извратена.

Свети Готик! :no-no:

Не е истина.

Само не се опитвай да ми пробутваш религията за рамка, защото ако е рамка е някаква особено изчанчена и извратена.

Ако трябва да сме точни, ти сам използваш религията като рамка на твоите мисли, например, когато говориш за етика.

Лошото е, че не го осъзнаваш. ;)

Ми, нямам коментар, освен да кажа, че и аз съм попадал в подобна ситуация. Тези "същества", както ги наричаш, са просто фанатици, но не теистични, а атеистични. Едно и също е според мен....Свети Готик! Не е истина.

Не фанатик, а човек с рационални убеждения, който не иска да има нищо общо с разбирания(религиозни), поради които хора са горени живи, защото са казали, че звездите в небето са слънца или че Земята не е центърът на Вселената. Никъде не съм и твърдял, че Готик е теист, а просто дребнав човек, формалист, който се е вкопчил в търсене и оспорване на приложените думички и значения, вместо смисълът, същността които те се опитват да опишат.

Ако трябва да сме точни, ти сам използваш религията като рамка на твоите мисли, например, когато говориш за етика.

Невероятна грешка е да се твърди подобно нещо. Аз използвам моите рамки, принципи и определения, за да съдя религията от тяхна гледна точка. Използването на религията за рамка предполага, че ще съдя всичко от гледна точка на религията. Абсурдно. Не мога да едновременно да съдя една рамка и да я използвам за отправна точка.

Не е ли шантаво а. Баш агностика, го набедиха за теист. При това съвсем искрено.

Дедо попе като майка ти не е мюсюлманка ти що си я приел тази вяра бе ?

Ти знаеш ли какъв си по етнос ?

Щото аз благодарение на ясновидската ми дарба, знам един куп сведения за теб, ама не си ползвам козовете, пазя си ги да те цакам яко баш когато най-много ще те заболи.

Дедо попе, ти кво работиш бе ? Викаш че началници нямаш, па то и аз нямам началници бе, без да съм набожен.

Готик е теист, а просто дребнав човек, формалист, който се е вкопчил в търсене и оспорване на приложените думички и значения, вместо смисълът, същността които те се опитват да опишат.

Глупости. Взаимно се проектирате един връз друг, но ти имаш предимство. . ЕТО.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Готик, ма ние сме атеисти и агностици, макар и по-малко по-различен начин. И кво стана? Ние защитаваме теистичната гледна точка, защото атеистите не знаят как да критикуват.  :lol6:

Тука трябва да се каже ясно, на разбираем народен език, че вие двамката вярвате в заблуди.

На малко по-засукан с чуждици език става - че вие двамката сте склонни към ирационални вярвания, безпредметно и безцелно философстване на тема свободна фантазия по картинка.

Всеки един от вас си живее в негов измислен свят на заблуди.

И двамата наивно вярвате, че истинските атеисти материалисти ще се хванат на жалките ви опити на интелектуално нечестна манипулация. Не ви минават номерата, защото ние знаем че божества няма и че всичките ви усилия са насочени за да се самозаблудите и успокоите още малко, че уж вие сте се докоснали до някое измислено божество.

Язък ви за дългогодишните подготовки по заучавенето на фалшиви аргументи за спорене на тема религии. От момента в който сте в интернет на сайт на който няма явна цензура, вашите номера не минават. Виж, ако го набарате някой неуверен човечец някъде насаме, може и да успеете да го заблудите. Ама тука публично не става тоя номер. 

Ще трябва за всеки случай, тайничко когато сте сами на спокойствие, да се замислите че грешите и да потърсите пътища за постепенно излизане от заблудите ви. Иначе ще има да четете още няколко вагони пълни с книги, за няма нищо. 

Белгиеца - големият атеист и материалист, който обаче е суеверен, което пък си е една форма на пред-религиозно мислене, а от това не се става нито религиозен, нито атеист, ама лошо няма, нека да се заблуждава какъв е, щом го влече! :whist:

Белгиеца - големият атеист и материалист, който обаче е суеверен, което пък си е една форма на пред-религиозно мислене, а от това не се става нито религиозен, нито атеист, ама лошо няма, нека да се заблуждава какъв е, щом го влече! :whist:

Не можеш да му хванеш ти спатиите на белгиеца и това си е. Аз съм ти направил магия да не можеш да ми разбереш мислите и намеренията. Докато аз твоите кантови мисли ги идентифицирам без да си назовал от къде копираш "акъл".

Аз владея силата на свойствата на материята бе, ама за теб като тези своиства са непознаваеми, та за това ти изглежда че съм суеверен. Ама се заблуждавш също както потребителят иванскии, в началото когато си го регистрира този ник.

Дедо попе като майка ти не е мюсюлманка ти що си я приел тази вяра бе ?

Ти знаеш ли какъв си по етнос ?

Щото аз благодарение на ясновидската ми дарба, знам един куп сведения за теб, ама не си ползвам козовете, пазя си ги да те цакам яко баш когато най-много ще те заболи.

Дедо попе, ти кво работиш бе ? Викаш че началници нямаш, па то и аз нямам началници бе, без да съм набожен.

Да излагам основанията си за моя избор пред теб е безсмислено.

По етнос съм Българин.Ползвай си ясновидската дарба както и когато поискаш, както и всички сведения, които ти попаднат.

Проектирам, монтирам и поддържам хладилни и климатични инсталации.Поддържам още много и разнообразна техника.

Работя в собствената си фирма.

Тука трябва да се каже ясно, на разбираем народен език, че вие двамката вярвате в заблуди.

И аз на народен и разбираем език, ще те помоля пак да ни постнеш снимката на твойта белгийка, щото вече дълбоко се съмняваме, че има такава. Тъй че не се разсейвай, а дай снимка, за да ни убедиш, че русия ангел съществува.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Вече почнахте и на роднини..Това никак не говори в загуба на:

безпредметно и безцелно философстване на тема свободна фантазия по картинка.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.