Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библейският Бог - тиранин или любящ баща?

Featured Replies

Нищо лично ли, я да видим защо трябва да си прегледам знанията

Освен всичко останало, няма дори едно уравнение включващо символна поредица от вида:

Ахахаххахахахахахахахахахахаха

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 88,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Я да видим останалото.Не бери грижа за символните поредици.

Нямам намерение да следвам пътеката на Симтех. Може би, ти ще се прочетеш и помислиш по въпроса задълбочено.

Нямам намерение да следвам пътеката на Симтех. Може би, ти ще се прочетеш и помислиш по въпроса задълбочено.

Това са празни приказки, всеки който критикува нещо трябва да се обоснове.Хайде посочи тази моя грешка.

Иначе правилно си се орентирал, едва ли ти и Симич ще можете да спорите с мен за физиката.

То не че не можете, но резултата няма да ви хареса.

Това са празни приказки, всеки който критикува нещо трябва да се обоснове.Хайде посочи тази моя грешка.

Иначе правилно си се орентирал, едва ли ти и Симич ще можете да спорите с мен за физиката.

То не че не можете, но резултата няма да ви хареса.

Резултата няма да ми хареса не на мен, защото ако продължавате в тази посока ще изтече доклад, тъй като не пишете по темата.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Резултата няма да ми хареса не на мен, защото ако продължавате в тази посока ще изтече доклад, тъй като не пишете по темата.

А по темата ли е да се обсъждат племенните обичай в Йемен или не знам си къде? И то като тенденциозно се свързват с исляма? Или всякакви подобни и то за n-ти път в този форум. Бел Ами, която иначе е много симпатична дама, но страда от предрасъдъци, поради непознаване на религиите и културите, както и от липса на житейски опит, който идва с времето, е отворила поне три еднотипни теми, за да изразява своето възмущение от Курана и Библията. Това е нейно право. Само че тя се възмущава не от това, което пише в тези книги, а това, което си е въобразила, че пише. И моите уважения към Бадр и Вал, че все още продължават да участват и да обясняват по десет пъти едно и също. Защото е най-малкото обидно да се казват неща от типа: Куранът или Шериатът толерират насилието над жените (което не е вярно), от което следва, че всеки, който изповядва тази религия е насилник, ако не реален, то потенциален. Ай, сега кажи ми, Слайд, кое е за докладване? Щото това е клевета и обида на религиозна основа, която води само до нагнетяване на етническо напрежение. Пресилвам ли? Така е, обаче, този форум се чете и от други хора, а не само от такива като нас двамата, Бадр, Нел или Готик.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

А по темата ли е да се обсъждат племенните обичай в Йемен или не знам си къде? И то като тенденциозно се свързват с исляма? Или всякакви подобни и то за n-ти път в този форум. Бел Ами, която иначе е много симпатична дама, но страда от предрасъдъци, поради непознаване на религиите и културите, както и от липса на житейски опит, който идва с времето, е отворила поне три еднотипни теми, за да изразява своето възмущение от Курана и Библията. Това е нейно право. Само че тя се възмущава не от това, което пише в тези книги, а това, което си е въобразила, че пише. И моите уважения към Бадр и Вал, че все още продължават да участват и да обясняват по десет пъти едно и също. Защото е най-малкото обидно да се казват неща от типа: Куранът или Шериатът толерират насилието над жените (което не е вярно), от което следва, че всеки, който изповядва тази религия е насилник, ако не реален, то потенциален. Ай, сега кажи ми, Слайд, кое е за докладване? Щото това е клевета и обида на религиозна основа, която води само до нагнетяване на етническо напрежение. Пресилвам ли? Така е, обаче, този форум се чете и от други хора, а не само от такива като нас двамата, Бадр, Нел или Готик.

Докладът ще е общ и няма да включва конкретно някой. Ако случайно си си помислил, че плаша колегата, явно ме четеш както дявола евангелието.

Докладът ще е общ и няма да включва конкретно някой. Ако случайно си си помислил, че плаша колегата, явно ме четеш както дявола евангелието.

Виж сега, то е ясно, че в този раздел, а и не само в него дискусиите се отклоняват от темата. Това е нормално. Още повече, когато темата е поставена по толкова едновремено общ и тенденциозен начин. Не би беше това мисълта, но карай.

Човекът си пише по темата, за разлика от тебе. ;)

Във всяка религия има малко или много агресия,Бел.

Всяка религия е проляла много кръв за да се наложи и все още пролива.

Както каза Симтеч-в името на.....

Дааа - тя религията ли има агресия?... Или е в самия човек?

Религията ли пролива кръв... и е нейно насилието ли?

Тя религията по животните ходи ли... или просто религията е производна на човешкия начин на живот и човешките психични особености и потребности?

Разбира се затова са измислени понятията - за да може при определени положения да се използват, за да се крият от отговорност говорителите им.

Религията е просто опит да се използват обикновени човешки потребности, за да се закрепи и определя груповия живот. Най-добре ги формулира тет-а-тет валкирия. Другите просто не посмяха. Всички авраамически религии имат общи корени. Различните версии са заради социалните, културните и историческите промени в условията, тежненията. Психическите основи на религията са елементарни и не виждам тук някой да е заинтересован от тях. И не е за всеки, особено когато се е закрепил в къщичката си от приказки за живота, законите, вселената... или бог.

Критичен анализ на собствените убеждения не е по силите на повечето хора. Все пак това си е някаква форма на психично "харакири"... А историята и делата са показали, че хората се учат да забиват ножовете в себе си или в друг, учат се да натискат копчетата на бомбите... но да се направи психично харакири, това е станало много повече за идеята на човека за себе си. И е много по-силна и значима личната версия на груповата приказка с която се учим да живеем.

Виж сега, то е ясно, че в този раздел, а и не само в него дискусиите се отклоняват от темата. Това е нормално. Още повече, когато темата е поставена по толкова едновремено общ и тенденциозен начин. Не би беше това мисълта, но карай.

Я си представи че има бог и че той за непослушанието ти предложи два варианта. Да се затрият коментарите, които не са по темата, или да ти прати трипер? Кое избираш :)

Ми, ти как мислиш? Отговорът е очеизваден, а въпросът ти - риторичен. Както обикновено в твоите постове. ;)

Я си представи че има бог и че той за непослушанието ти предложи два варианта. Да се затрият коментарите, които не са по темата, или да ти прати трипер? Кое избираш :)

Имаш предвид, че съм спамил? Който е безгрешен пръв да хвърли камъка, Слайд. ;)

Ми, ти как мислиш? Отговорът е очеизваден, а въпросът ти - риторичен. Както обикновено в твоите постове. ;)

Имаш предвид, че съм спамил? Който е безгрешен пръв да хвърли камъка, Слайд. ;)

Нямаш ядове:

ееееее. евриката дойде скепсис. Най-после, буда блес ю. :). Апропо - въпросът в първото изречение не е ли и той риторичен? Ма нищо де - то спама си е част от ритуала тук.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

ееееее. евриката дойде скепсис. Най-после, буда блес ю. :)

And you... :)

а кой е създал религията?

• Автор

Нищо лично ли, я да видим защо трябва да си прегледам знанията

Послъгваш.За пореден път балами ти ни послъгваш  .Това се получава при липсата на елементарна етичност.

Шариата забранява сключени насила бракове.Изрично забранява, като изисква от имама да се увери че бракът е доброволен, като изрично изисква потвърждение.

Това че има племенни традиции някъде не означава нищо за Шериата.

Уважаеми, Бадр, ти си лъжец! :)

Защото и ти самият много добре знаеш, че в повечето ислямски общества в страните с управление Шериат, едно невръстно момиче, няма некаква дума пред родителите си, никой не зачита мнението на момичето, и никой не го пита дали иска да се омъжи за определеният от тях човек или не.

Колко цитати искаш да ти дам, или искаш специална статистика?!

Защото тези неща няма кой да ги отбележи в някакви статистики, защото в онези страни няма кой да позволи да се правят такива статистики.

Като почнеш от източна Турция, минеш през целия Анадол към Сирия и целия арабски свят, е така. Няма защо да ни лъжеш и баламамимосваш. :tongue2:

Да, но Шериат не са племенни обичаи.

Според Бадр, това за закони дадени от Аллах и всеки мюсюлманин трябва да живее според Шериата.

Интересно, защо не  казваш за тези, които вярват и следват религиозните догми, че имат предразсъдъци, а го казваш, за тези които критикуват религиозния привитивизъм и насилие ?!

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

Уважаеми, Бадр, ти си лъжец! :)

Балами, драга, минаваш всяка граница на приличие. Вече писах и пак ще го повторя, че ти не познаваш ислямското право (шериата) и Курана, за да си позволяваш подобни твърдения. Смесваш две различни неща - религия и племенни обичаи. Никога не си била в ислямска страна и нямаш понятие как живеят хората там. Както казах аз съм бил за кратко в Сирия и Египет. Имам приятели, които са работили или работят в арабски държави. Интересувам се от геополитика и имам представа какво се случва  в този регион. За теб тази част на света представлява някакво монолитно цяло. Това е напълно погрешно. То е все едно един тунизиец или мароканец, който има бегла и повърхностна представа от това, къде се намира Европа на картата, да каже, че всички европейци са ксенофоби и расисти. Същото е, мила, никаква разлика не виждам.

Ти въобще не ги разбираш тези работи, аз да ти кажа, защото и ти си заблуден по твой си начин.

Да в религията има агресия, защото е създадена от агресивни хора жадни да властват над другите.

Да религията пролива кръв и до ден днешен и тя върши насилията, защото тя е инструментът за промиване на мозъци и чрез нея се правят човешки бомби.

Ако ги нямаше религиите, нямаше да ги има проблемите които създават.

Това което се опитваш ти да пробуташ като идея е същото като да твърдиш че не е лош алкохолът, ами са лоши хората които не го употребяват умерено. А аз ти казвам че алкохолът е наркотик и е отрова за човешкия мозък а религиите са отрова и опиум за съзнанието. Религиите слагат окови, ограничават свободата на заразените със заблуди индивиди.

Ти въобще не ги разбираш тези работи, аз да ти кажа, защото и ти си заблуден по твой си начин.

Да в религията има агресия, защото е създадена от агресивни хора жадни да властват над другите.

Да религията пролива кръв и до ден днешен и тя върши насилията, защото тя е инструментът за промиване на мозъци и чрез нея се правят човешки бомби.

Ако ги нямаше религиите, нямаше да ги има проблемите които създават.

Това което се опитваш ти да пробуташ като идея е същото като да твърдиш че не е лош алкохолът, ами са лоши хората които не го употребяват умерено. А аз ти казвам че алкохолът е наркотик и е отрова за човешкия мозък а религиите са отрова и опиум за съзнанието. Религиите слагат окови, ограничават свободата на заразените със заблуди индивиди.

това ми хареса,естествено Белгиеца отново е употребил остри думи,но пък нямаше да е той,ако ли не ;)

Много точно казано.

не ме карай да бъда досадна и да задавам едни и същи въпроси Гитик ;)

Религията е културен феномен.

За да стане по-интересно, ще добавя още няколко неща:

- Съзнанието също е културен феномен, което пък значи, че не може да се разсъждава за религията на базата на субективния опит.

- Културата е система от ценности, които дадена социална група (общество) споделя.

- Религията е система от вярвания, които определят ценностите, които дадена социална група (общество) споделя.

Така че, които иска да говори по същество за религията, трябва да е запознат с културния контекст, в който съответната религия съществува.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Да религията пролива кръв и до ден днешен.

Погледни коя страна и с какви мотиви участва или предизвиква най-много военни конфликти в света. След това се запитай защо го прави, т.е. кой печели от това. Знаеш ли напр. какво произвежда Фиат или поне какво произвеждаше (не знам дали още го прави)?

Погледни коя страна и с какви мотиви участва или предизвиква най-много военни конфликти в света. След това се запитай защо го прави, т.е. кой печели от това. Знаеш ли напр. какво произвежда Фиат или поне какво произвеждаше (не знам дали още го прави)?

ууууууу не навлизай в тази тема,че хептен ще я забалтачим,Сепсис

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.