Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

кой от езиците на които е писана и  преведена библията знаеш,че ми даваш акъл.някакви си статии с общи обяснения.много преди да се появиш ти,като печатар, библията е била разпространявана като преписи .проблема бил в това,че процедурата била не само тягостна но и страдаща от още редица недостатъци ,едно от които грешка на езика,вследствие на което оригиналите се различавали от копията.първите кописти или преписвачи,не са имали никаква теологична подготовка,те просто са били достатъчно грамотни да свършат тая работа.ето ти едно доказателство за това...думата "гой"..до ден днешен ,християните се плюнчат ,че с тази дума ,евреите са наричали тях,което изобщо не е вярно.чак през 4-5 век, преписването е пренасочено към  рамките на църквата ,в ръцете на монаси  и дори тогава не е било гаранитрано достоверност  и примера за това е ватиканския кодекс където е сбъркана или промененеа съзнателно уводната част на "посланието до евреите"

да не говорим,за заигравката на евреите с думите.да не мислиш ,че  ти ,или пък някой древен византийски преписвач,  е знаел разликата между "дам","дамим","дама","дом" и пр...

хайде стига офтопци,глупости не ми се четат.темата е за друго,ако ще ревеш от евреите и бога им заповядай :lol6::whist:

душата палома,

ти май от прехвърчане от цвят на цвят забравяш или наистина не разбираш някои неща.защо се оплиташ в собственото си невежество.?

всички,абсолютно всички закони са възникнали в религиозните общества,атеистични държави е нямало.колко пъти ти го пиша това нещо?.колко пъти ти пиша,че днес исраел не се ръководи от талмуда...а от ценностите на тора.

говорим за минали времена...за минали.днес се празнуват религиозни празници на евреите,които са свързани със  историята им.....песах,шавуот,ханука,пурим,йом аацмаут,йом йерушалаим  и пр...айде стига с тия фантазии на развинтени мозъци..докога ще подражаваш и ще четеш луди...порасни бе палома мия,порасни умствено да си догониш годините, :tongue2: никой не ти пречи да хвърчиш...даже ти се радваме:

Къде в думите ми има нещо обидно за евреите.Има различни трактовки за писането на библията.Дадох линк .Никой не ти е давал акъл и пост ми беше за Бард.И като печатар знам за печатането на книгите повече от теб, но това не засяга религията на който и да било.Ако си се засегнала от статията ,извинявам се.

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Знаеш, ли, че установих, че моите идеи съвпадат напълно с тези на суфите. :shy11:

Те трябва да се чувстват поласкани от такова признание. Моля, който познава суфи да им предаде.

Те трябва да се чувстват поласкани от такова признание. Моля, който познава суфи да им предаде.

http://chitanka.info/text/14615/3#textstart

дето се вика,палома пак е в противоречие със себе си.... :tongue2:

хайде,напиши сега палома драга ,божиите закони ...

1

2

3

пр....

Да не съм бог, та да пиша Божии закони?! :ohmy:  :)

.Никой не ти е давал акъл и пост ми беше за Бард.

Благодаря.Но това което съм написъл е 100% проверено.Цели глави от СЗ ги няма на еврейски.Откъде ги има в септоагинтата е много интересен въпрос

Малко са нещата, които не съм прочел от този списък  http://bibleist.ru/biblio.php

Бележките под линия са нещо, което въобще  не гледам.

Веднага ще им предам, ще им бъде интересно и да научат от тоя Хаян Баян, че суфизма бил от преди мухаммад и е за оттърсване от егото..

Да не говорим, че първата степен за един суфий е стриктното следване на шариата.

Писанка е голяма "любителка" на шариа, която установи днес, че суфиите имат  възгледи като нейните.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Едва ли приемането на Шариа е задължително при всички школи.

Ето! Затова ти казвам да не простееш и ръсиш тъпизми по недочути думи от скалъпени преводи.

Шариата е първата степен на Суфиите. Тук е обяснено по простичко

http://rumi.sufism.ru/3way.html

Ето! Затова ти казвам да не простееш и ръсиш тъпизми по недочути думи от скалъпени преводи.

Шариата е първата степен на Суфиите. Тук е обяснено по простичко

http://rumi.sufism.ru/3way.html

А аз няма да ти кажа, да не ръсиш тъпизми, а ще ти кажа, да прочетеш по-задълбочено цитата и да вникнеш в думите, които описват суфия.

Няма да ръся квалификации по твой адрес, защо не пропускаш толкова съществени неща, а виждаш единствено думата Шариа от всичко писано за суфите.

............

За суфия не е важно кой е казал това или онова, важна е същността на казаното.

Ако намира истината в думите на Заратустра, той я приема. Ако среща истина в Кабалата, приема и нея. Суфият приема словото на Христос и Библията и вижда истината в Корана. Той приема веданта — сред суфиите е имало много повече велики ученици на веданта, отколкото индуси. Във всичко суфият вижда свещено писание.

......................

Думата суфии произлиза от сафа, което означава "чист", пречистен от невежеството, суеверието, догматизма, егоизма и фанатизма, свободен от ограниченията на каста, вероизповедание, раса и нация. Суфии е имало във всички периоди на човешката история.

Въпреки че са живели в различни части на света, говорели са различни езици и са се раждали в лоното на различни вери и убеждения, между тях е съществувала връзка - те са постигнали мъдростта, че пътят към Бог минава през любовта и познаване на самия себе си.

А аз няма да ти кажа, да не ръсиш тъпизми, а ще ти кажа, да прочетеш по-задълбочено цитата и да вникнеш в думите, които описват суфия.

Няма да ръся квалификации по твой адрес, защо не пропускаш толкова съществени неща, а виждаш единствено думата Шариа от всичко писано за суфите.

..

Няма да ми кажеш, защото не ръся тъпизми, а ти постваш такива.

Когато не знаеш нещо, започваш да четеш, а не да пишеш.Когато  човек е написал много повече отколкото прочел, изпада в такова състояние.

Ти не си виждала суфий и абсолютно нищо не знаеш за тях.

Нищичко, а това което си цитирала няма нищо общо със суфиите.Абсолютно нищо общо.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Няма да ми кажеш, защото не ръся тъпизми, а ти постваш такива.

Когато не знаеш нещо, започваш да четеш, а не да пишеш.Когато  човек е написал много повече отколкото прочел, изпада в такова състояние.

Ти не си виждала суфий и абсолютно нищо не знаеш за тях.

Нищичко, а това което си цитирала няма нищо общо със суфиите.Абсолютно нищо общо.

Да, честно, не съм виждала жив суфи. Но пък съм чела книги от суфи.

Но това са автори, духовни учители, които ти едва ли ще признаеш за авторитети.

И защо си мислиш, че суфите са това, което е в твоята представа?

Моите цитати имат автор - суфи. А твоят цитат не е ясно от кой е.

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Да, честно, не съм виждала жив суфи. Но пък съм чела книги от суфи.

Но това са автори, духовни учители, които ти едва ли ще признаеш за авторитети.

Ти пък защо си мислиш, че суфите са това, което е в твоята представа?

Ами най-възхваляваната книга от всички Суфии я е написъл някой си Ал Газали.

За нея те казват,  че след Курана, това е най- значимата книга съдържаща същината на познанието.

Коя е тази книга знаеш ли? Знаеш ли какъв е авторитета на Ал Газали за да го нарекат суфиите "Довода на Исляма".

Имаш ли представа какво казва за същия автор за спазването на шариата??

Ти нямаш грам идея за тези неща, а пишеш на едро.

Пиши за неща от които разбираш.  

щеше да цитираш божиите закони..айде най-накрая изплюй камъчето,целите сме в слух :whist:

Искаш да кажеш, да напиша Нови Божии закони.

Но аз не съм упълномощена от Бог да давам нови Божии закони. :rolleyes:

Или пък искаш да ме питаш, ако бях аз на мястото на Бог, какви закони бих дала на хората?

Ами най-възхваляваната книга от всички Суфии я е написъл някой си Ал Газали.

За нея те казват,  че след Курана, това е най- значимата книга съдържаща същината на познанието.

Коя е тази книга знаеш ли? Знаеш ли какъв е авторитета на Ал Газали за да го нарекат суфиите "Довода на Исляма".

Имаш ли представа какво казва за същия автор за спазването на шариата??

Ти нямаш грам идея за тези неща, а пишеш на едро.

Пиши за неща от които разбираш.  

Да, пиша за неща, които разбирам. Но няма как да пиша нещо за Ал Газали, след като не съм чела нищо от него.

Ти би ли дал някакъв цитат от този авторитетен суфи.

Aумке-локумке, ти дори не оценяваш колко внимателни и добронамерени сме с теб. Колко те ценим. Спориш на инат - като малките деца. Викам, да направиш мъничко усилие и да започнеш да чуваш активно. Инак, участиетието ти в тези теми е безмислено. Ако си убедена, че всичко за иудаизма, исляма, суфизма, христянството, индуизма или будизма ти е ясно, то какво изобщо правиш тук? Обясняваш на Бадр що е ислям или суфизъм, на Вал - що е иудаизъм, на мен - що е будизъм. Нелепо. Ние не сме някакви духовни учители или нещо подобно, но имаме знания в тези неща, които далеч превъзхождат твоите. Използвай ни, а недей да се спориш с нас за неща, от които нямаш понятие. Това - ако искаш да научиш нещо. Ако ще ни учиш нас за неща, които познаваме, следваме и практикуваме доколкото можем, то това е напълно абсурдно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Aумке-локумке, ти дори не оценяваш колко внимателни и добронамерени сме с теб. Колко те ценим. Спориш на инат - като малките деца. Викам, да направиш мъничко усилие и да започнеш да чуваш активно. Инак, участиетието ти в тези теми е безмислено. Ако си убедена, че всичко за иудаизма, исляма, суфизма, христянството, индуизма или будизма ти е ясно, то какво изобщо правиш тук? Обясняваш на Бадр що е ислям или суфизъм, на Вал - що е иудаизъм, на мен - що е будизъм. Нелепо. Ние не сме някакви духовни учители или нещо подобно, но имаме знания в тези неща, които далеч превъзхождат твоите. Използвай ни, а недей да се спориш с нас за неща, от които нямаш понятие. Това - ако искаш да научиш нещо. Ако ще ни учиш нас за неща, които познаваме, следваме и практикуваме доколкото можем, то това е напълно абсурдно.

Къде ви обяснявам такива неща? :ohmy:

Бадр не е суфи, така че с него можем да обсъждаме какво точно е суфизмът, като търсим истината, чрез казаното от суфистки духовни учители.

Аз просто казах, че моите идеи съвпадат с тези на суфите.

Но, разбира се, ако не ви е приятно да разговаряме...о, нямам нищо против. Мога веднага да спра да пиша.

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Но, разбира се, ако не ви е приятно да разговаряме...о, нямам нищо против. Мога веднага да спра да пиша.

Ми, аз затова ти казвам, че все още не си готова за никакъв духовен път. Духовният път е нещо сериозно, което изисква трезвост, зрялост, внимателност, както и много смелост, която граничи с лудост, но не е лудост. Детските капризи от типа "Ми, като не щете да играете моята игра и аз няма да си играя с вас - не вървят."

Ми, аз затова ти казвам, че все още не си готова за никакъв духовен път. Духовният път е нещо сериозно, което изисква трезвост, зрялост, внимателност, както и много смелост, която граничи с лудост, но не е лудост. Детските капризи от типа "Ми, като не щете да играете моята игра и аз няма да си играя с вас, не вървят."

Кажи сега, какво означава понятието "Духовен Път"? И как можеш да разбереш дали един човек, върви по Духовен Път или не?

Кажи сега, какво означава понятието "Духовен Път"? И как можеш да разбереш дали един човек, върви по Духовен Път или не?

Ми, цяла книжката ти дадох бе, съкровище. Да я беше прочела и нямаше да питаш. Ма що да си правиш труда?

ОК. Сега ще ти постна един кратък цитат, който изразява моето разбиране за "духовен път". Мога да го кажа и с мои думи, но други са го казали по-добре от мен.

Миларепа, един от бащите на Кагю-традицията в тибетския будизъм, казва така: "Що се отнася до вътрешното ви търсене, откажете се от всичко, което увеличава самовлюблеността и вътрешните отрови, дори да изглежда добро. И обратно, практикувайте всичко, което противодейства на петте отрови и помагайте на другите същества, дори това да изглежда лошо."

–––––––––––––––

Петте отрови са емоциите - гняв, алчност, невежество, привързаност, ревност и гордост. Техен източник е вкопчването в егото. Това накратко.

Ми, цяла книжката ти дадох бе, съкровище. Да я беше прочела и нямаше да питаш. Ма що да си правиш труда?

ОК. Сега ще ти постна един кратък цитат, който изразява моето разбиране за "духовен път". Мога да го кажа и с мои думи, но други са го казали по-добре от мен.

Аз питам лично теб.

Но, добре, дай цитата, който според теб, най-добре обяснява какво е понятието Духовен Път.

най-щастлив е човека,който умее да открие сред хилядите недостатъци едно поне красиво нещо и да го оцени.прочети внимателно,ама много внимателно подписа на бадр..и дано си вземеш поука.

оставям те в неговите ръце. :whist:

Скъпа, Вал-кирка, знам, че си влюбена в Бадр, няма защо да го декларираш непрекъснато. ;)

Скъпа, Вал-кирка, знам, че си влюбена в Бадр, няма защо да го декларираш непрекъснато. ;)

Малиий... Бъркаш, обаче. Тя си има друга несподелена любов, която премина в паралелен сефериот. ;)

–––––––––––––––––––––––––

Постнах ти го горе. Айде, не ми отговаряй пак на скорост. Помисли малко.

кокошовице паломита,

на теб какво, да не са ти монтирали и втора куха глава.?!ограничавай се да плещиш глупости,когато няма с какво друго да си напълниш постовете.държа се добронамерено с теб,но бързо ми минава,когато се сблъскам с махленски изцепки.

бадр, е човек от който можеш да научиш много.ти определено имаш нужда от това.така ,че възползвай се.в този смисъл гарантирам ти,че ще се влюбиш в повече от половината форум :lol6:

Хайде, останете си със здраве, и тримката си приказвайте на воля с вашите пълни с религиозен догматизъм глави.

–––––––––––––––

Петте отрови са емоциите - гняв, алчност, невежество, привързаност, ревност и гордост. Техен източник е вкопчването в егото. Това накратко.

И ти все още не си отхвърлил нито една от тях..за жалост.

Хайде, лек ти Път...

на ушенце......тихичко .....ама на мен поне ще ми кажеш ли?

Е, шегичка... Имаше един принц...

Хайде, останете си със здраве, и тримката си приказвайте на воля с вашите пълни с религиозен догматизъм глави.

Подобното привлича подобно. Кво да праиш.

абее казано е ..с какъвто се събереш ,такъв ставаш..в тоя смисъл се чудя за теб..какво те чака??

И обратно. ;)

ай ся,мълчи си..да не излезе ,че съм влюбена и в теб

То, имаше и такава сплетня. Не помня дали пак не я пусна Балами или беше някой друг.

да спазим темата...в тоя смисъл ,ти нещо да се оплачеш от евреите,от мусюлманите,от адонай, от мухаммад...кажи си де,не се стеснявай :beat::lol6:

Ми, нямам оплаквания. Виждаш ли какво стана като се фръцна Аумка? Една свястна кавга не можем да си спретнем. :)

Къде ви обяснявам такива неща? :ohmy:

Бадр не е суфи, така че с него можем да обсъждаме какво точно е суфизмът, като търсим истината, чрез казаното от суфистки духовни учители.

Аз просто казах, че моите идеи съвпадат с тези на суфите.

Сега, заради шепа вироглавци, ще спреш да пишеш? 

Стига де, ако изобщо ще спираш писането, направи го заради нещо "свое".  :*

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.