Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Благодаря. А няма ли качествен превод в нета на английски или руски напр.?

Сигурно има, но този беше под ръка - мисля, че върши рамота.

темата за автентичноста на различните текстове от или приписвани на Хермес Трисмегист и техните преводи е огромна и мноооого сложна

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Сигурно има, но този беше под ръка - мисля, че върши рамота.

темата за автентичноста на различните текстове от или приписвани на Хермес Трисмегист и техните преводи е огромна и мноооого сложна

Разбира се, че върши. Просто питах. Темата за установяването на автентичността на всякакви подобни текстове наистина е сложна. Напр. между 1/3 и 2/3 от текстовете, които се приписват на Шанкара или Нагарджуна не са написани от тях. Пък какво да кажем за Дионисий Псевдо Аерпопагит напр....

Разбира се, че върши. Просто питах. Темата за установяването на автентичността на всякакви подобни текстове наистина е сложна. Напр. между 1/3 и 2/3 от текстовете, които се приписват на Шанкара или Нагарджуна не са написани от тях. Пък какво да кажем за Дионисий Псевдо Аерпопагит напр....

А, за Дионисий псевдо Ариопагит темата наистина е шокираща - нали върху неговата ангелография /хехе, какъв термин!/ се крепи догмата на сума ти християнски църкви, деноминации и секти. Още по-зле - и на теософите, и на антропософите, и на нашите бели братя - и когато преди петдесетина години окончателно се възприе личността му като фалшива...е, нали пък още преди стотитна и кусур години /1889 г/ Ницше публикува "Залезът на боговете" - к`во да се чудим :):nono:

А, за Дионисий псевдо Ариопагит темата наистина е шокираща - нали върху неговата ангелография /хехе, какъв термин!/ се крепи догмата на сума ти християнски църкви, деноминации и секти. Още по-зле - и на теософите, и на антропософите, и на нашите бели братя - и когато преди петдесетина години окончателно се възприе личността му като фалшива...е, нали пък още преди стотитна и кусур години /1889 г/ Ницше публикува "Залезът на боговете" - к`во да се чудим :yanim:;)

Един изследовател (Стигълмайер) е казал: "Неведнъж Дионисий бил наричан неоплатоник в христянски одежди. С много повече право той би могъл да бъде наречен христянин с неоплатоническо философско наметало." Великолепен синтез на два потока! Но друго си е да е бил ученик на Павел - някак по-авторитетно звучи ;) В подобни случаи винаги съм се питал дали, ако се докаже, че "Хамлет" не е писана от Шекспир, а "Реквиема" от Моцарт, това ще намали тяхната стойност?

Пък Ницше, по моето скромно мнение, е създал една от най-човеко ненавистните философии, ако изобщо гениалните му бълнувания могат да се нарекат философия. Но и за това си има причини и на първо място от здравословен характер. Краят на живота му е бил ужасен...

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Един изследовател (Стигълмайер) е казал: "Неведнъж Дионисий бил наричан неоплатоник в христянски одежди. С много повече право той би могъл да бъде наречен христянин с неоплатоническо философско наметало." Великолепен синтез на два потока! Но друго си е да е бил ученик на Павел - някак по-авторитетно звучи :yanim: В подобни случаи винаги съм се питал дали, ако се докаже, че "Хамлет" не е писана от Шекспир, а "Реквиема" от Моцарт, това ще намали тяхната стойност?

Пък Ницше, по моето скромно мнение, е създал една от най-човеко ненавистните философии, ако изобщо гениалните му бълнувания могат да се нарекат философия. Но и за това си има причини и на първо място от здравословен характер. Краят на живота му е бил ужасен...

Е, Ницше си е на мястото - рожба на Новото време, на издигане Егото в култ, на полярното и самотно мислене от рода на - Аз и паплачта, на Аз и враговете, Силния Аз и обречените да служат други. Ми този принцип вече е основоположен в психиката на западния човек, а май вече и на източния http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Никой Християнин не изказа лично мнение по въпросите,чакаме.

Което говори добре за христяните. Обясних го по-горе и достатъчно ясно. Знаеш ли къде е целия проблем, Алиах? Вас ви учат да мислите двуполюсно, черно-бяло и опростено. Земя на мира и земя на войната. Мюсюлмани и други. Сунити и шиити... Но света не започва и не завършва с Мохамед (Аллах да му прости и с мир да го дари)и Корана. Колкото и да не ти се вярва, исляма ще отиде в историята, както и много други религии преди него. Помисли напр., колко време е съществувала египетската цивилизация. И те са вярвали, че са неподвластни на промените, а днес какво е останало - пирамидите и колекциите в музея в Кайро и другаде. Всичко сътворено, независимо дали от Бог или от друг вид причинност, след като е възникнало, нараства, узрява и накрая залязва. Това е неизбежно. С края на исляма, няма да настъпи края на вселената.

И преди да бързаш да повтаряш догми като "Само ... (попълни името на предпочитания от теб бог) създава неща ex nihilo." Помисли над следното:

Да, има по небето и земята

неща, Хорацио, които нашата

нещастна философия не е дори сънувала! :yanim:

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Е, Ницше си е на мястото - рожба на Новото време, на издигане Егото в култ, на полярното и самотно мислене от рода на - Аз и паплачта, на Аз и враговете, Силния Аз и обречените да служат други. Ми този принцип вече е основоположен в психиката на западния човек, а май вече и на източния http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Съгласен, но само отчасти. По-скоро съм умерен оптимист и мисля, че като цяло моралния и духовния zeigeist се променя, ако и да се счита, че сме в кали-юга. Напр., макар и бавно, си пробива път една постспециесистка (следвидова) нагласа, според която хуманното отношение трябва да включва всички биологични видове. Разбира се, това не е нещо ново - откриваме го при "нецивилизованите" народи като аборигените или индианците, във философията и практиката на джайнистите и будистите. Разбира се, могат да се посочат не по-малко убедителни аргументи подкрепящи обратната теза. Трудно е да видим какво ни чака отвъд хоризонта...

Такива въпроси от мохамедани:yanim: все едно да питат защо евреи не честват Рамадан, а Йом Кипур... Когато се измъдри нещо креативно, а не криво изплагиатствано слово от Тората и Библията, то чак тогава може да се обърне някакво внимание. Дотогава дерзайте.

хм... един болен(физически) човек създава философия за духа и волята и това е наречено човеко ненавистничество?

и кой ще ни изчисти авгиевите обори от боклука, натрупан от историята ако не самите ние?

вътре в нас?

Може ли някой отвън да ни даде любов(например), даже ще я напиша - Любов. Отвън можем да получим внимание, разбиране, толерантност, но не и Любов. Никой отвън не може да "измие вътрешните ни очи", никой отвън!

това съм видяла във философията на Ницше

но е вярно и, че съм дилетант-чета за удоволствие и каквото съм усетила... чуждите критики са си чужди критики, както и чуждия живот.

но пък човек, опълчил се против колективните мисъл-форми на религиите, за мен е доста ценен авторитет

дори и да греша

.. Колкото и да не ти се вярва, исляма ще отиде в историята, както и много други религии преди него. Помисли напр., колко време е съществувала египетската цивилизация. И те са вярвали, че са неподвластни на промените, а днес какво е останало - пирамидите и колекциите в музея в Кайро и другаде. Всичко сътворено, независимо дали от Бог или от друг вид причинност, след като е възникнало, нараства, узрява и накрая залязва. Това е неизбежно. С края на исляма, няма да настъпи края на вселената.

Вярваш или не,в Корана се говори за изчезналите цивилизации и ЗАЩО са изчезнали.

Вярно е,че Исляма също ще си отиде,Кааба ще бъде разрушена(според пророчеството)така,както много религии,пратени от Аллах или измислени от хората в миналото.

Това обаче мен малко ме засяга,тъй като аз няма да векувам,а Исляма ми дава успех в живота сега и след смъртта,инаша-Аллах(дай Боже).

Християните не могат да дават отговори за религията си,защото не я познават въобще.

В темата за Библията съм задавала прости,непровокативни въпроси,които останаха без отговор.

не се заяждам,просто апелирам към тези,които се определят като християни,че религията не се наследява,а се осъзнава.

Намасте!

Вярваш или не,в Корана се говори за изчезналите цивилизации и ЗАЩО са изчезнали.

Вярно е,че Исляма също ще си отиде,Кааба ще бъде разрушена(според пророчеството)така,както много религии,пратени от Аллах или измислени от хората в миналото.

Това обаче мен малко ме засяга,тъй като аз няма да векувам,а Исляма ми дава успех в живота сега и след смъртта,инаша-Аллах(дай Боже).

Християните не могат да дават отговори за религията си,защото не я познават въобще.

В темата за Библията съм задавала прости,непровокативни въпроси,които останаха без отговор.

не се заяждам,просто апелирам към тези,които се определят като християни,че религията не се наследява,а се осъзнава.

Намасте!

Aliah, с лекота мога да отговоря на горните въпроси, но нищо няма да те ползват тези отговори.

Защото Библията не е сбор от прости правила,поучения, жития и притчи, а матрица, в която се отразява личния ти светлинен лъч и от нея изгрява като холограма този астрален свят, който подхожда на същността ти. Затова при всеки е различна тази обемна картина и затова неразбиращите това и свойство спорят...

Aliah, с лекота мога да отговоря на горните въпроси, но нищо няма да те ползват тези отговори.

Защото Библията не е сбор от прости правила,поучения, жития и притчи, а матрица, в която се отразява личния ти светлинен лъч и от нея изгрява като холограма този астрален свят, който подхожда на същността ти. Затова при всеки е различна тази обемна картина и затова неразбиращите това и свойство спорят...

Искаш да кажеш,че Библията е само за способни хора с подходяща същност?

Да оставим духовното,Христините не знаят дори основите на религията си:какво аджаба е това Християнство

и какво повелява.

На всякъде срещам следното:,,Каква си по религия?,,Ами християнка съм,но не вярвам в Бог или поне не много,, :rolleyes:

колко хора знаят какво означава думата ,,религия,,?

Много от списващите тук са тръгнали на шопинг за религия,взимайки от тук от там според нуждите си.

България трябва да се определи като страна на атеизма и езотеризма с 20% Мюсюлманско население. :P

Да оставим духовното,Христините не знаят дори основите на религията си:какво аджаба е това Християнство

и какво повелява.

На всякъде срещам следното:,,Каква си по религия?,,Ами християнка съм,но не вярвам в Бог или поне не много,, :)

Много от списващите тук са тръгнали на шопинг за религия,взимайки от тук от там според нуждите си.

България трябва да се определи като страна на атеизма и езотеризма с 20% Мюсюлманско население. :)

Искам да кажа, че Библията има различни нива на разбиране и всеки достига до това, на което е способен. Така е и в различните християнски религиозни общности.

Нещо повече.

Твърдя, че всички свещени книги, вкл. и Корана, имат различни нива на възприемане и разбиране от различните хора, които ги изучават.

И не представяй това 20 % мюсюлманско население на страната ни като нещо монолитно и незасегнато от всеобхватната ерозия на религиите. Бил съм учител в турско село, познавам нещата отвътре - и при вас процесът на деструкция на религиозния светоглед се развива с галопиращи темпове. Не мисли, че това ме радва - ни най-малко, но това е обективната тенденция.

За тази вечер - толкова :eek::ph34r:

Съжаление. Съжаление че великата жертва дадена от Бог на кръста за да даде светлина бива отхвърлена от още една човешка душа.

И още нещо - гледната точка не е просто моя. Забелязвам че ти в изказванията си винаги свеждаш нещата при избора от страна на човека на религия или учение като влизане в магазин за готова конфекция. Много по-важно е да чуеш гледната точка на Този Който те е създал и да приемеш Неговото напътствие.  

Това за мен е добра гледна точка.

Не би била добра, ако искаш на всяка цена всички да бъдат еднакви.

Това за мен е добра гледна точка.

Не би била добра, ако искаш на всяка цена всички да бъдат еднакви.

Тук с Вало съм напълно съгласен.

Когато природната маймуна престане да бърбори в главите ни, или пък престанем да я слушаме, когато смущаващите емоции на егото вече не успяват да ни тресат, тогава може и да чуем тихото гласче на душата...

хм... един болен(физически) човек създава философия за духа и волята и това е наречено човеко ненавистничество?

и кой ще ни изчисти авгиевите обори от боклука, натрупан от историята ако не самите ние?

вътре в нас?

Може ли някой отвън да ни даде любов(например), даже ще я напиша - Любов. Отвън можем да получим внимание, разбиране, толерантност, но не и Любов. Никой отвън не може да "измие вътрешните ни очи", никой отвън!

това съм видяла във философията на Ницше

но е вярно и, че съм дилетант-чета за удоволствие и каквото съм усетила... чуждите критики са си чужди критики, както и чуждия живот.

но пък човек, опълчил се против колективните мисъл-форми на религиите, за мен е доста ценен авторитет

дори и да греша

Ницше е гениален, но е бил болен, както казваш, от сифилис. Тъй като е бил лабилен и неконкурентноспособен достига до криза,преживява имплозия и му хрумват натрапливите идеи за свръхчовека, волята, властта. Ценя неговото творчество, както и критиката му срещу религията, макар да го поставям в графата на философстващите писатели, а не в тази на същинските философи. Все пак, ако искам да чета немска философия бих чел Кант (уникален, ако свикнеш със стила му), Хегел (догматичен и надменен, но много умен) или Хусерл, Хайдегер и Ясперс, а ако искам да чета немска литература - братя Ман (особено Томас) и Хесе (но не "Степният вълк").

Но всеки вижда различни неща, нали?

Но всеки вижда различни неща, нали?

Да.

Едно от очарованията на живота. И едно от изпитанията му.

Да.

Едно от очарованията на живота. И едно от изпитанията му.

Si ;)

А, за Дионисий псевдо Ариопагит темата наистина е шокираща - нали върху неговата ангелография /хехе, какъв термин!/ се крепи догмата на сума ти християнски църкви, деноминации и секти. Още по-зле - и на теософите, и на антропософите, и на нашите бели братя - и когато преди петдесетина години окончателно се възприе личността му като фалшива...е, нали пък още преди стотитна и кусур години /1889 г/ Ницше публикува "Залезът на боговете" - к`во да се чудим :(;)

само не мога да разбера кво зна4ение има как е било името на автора на някоя си книга .

ако питагоровата теорема бе6е измислена от тодор, 6те6е да се казва тодорова теорема,обаче пак 6те6е да си е съ6тата торема.

и като има не6то дето не ти е ясно - питай този който може да ти отгоори :)

Редактирано от prepinatelen (преглед на промените)

и какво повелява.

На всякъде срещам следното:,,Каква си по религия?,,Ами християнка съм,но не вярвам в Бог или поне не много,, :(

България трябва да се определи като страна на атеизма и езотеризма с 20% Мюсюлманско население. ;)

ммм злобничко.типично по анадолски.

както е казал поета : всички мюсюлмани са жертви на собствената си религия , нo май че никой от тях не го oсъзнава... :)

Абе вие няма ли да престанете да се конфронтирате? Всички искат мир на тая Земя, а вие сеете раздор! Не разбрахте ли, че Бин Ладен не може да е пример за вашата религия? Имам един колега мюсюлманин, който струва много повече от всички тук, взети заедно! Просто не мога да разбера, как талкова добри хора могат да бъдат повличани от вас! Дали мюсюлмани или християни, ние сме едни! Вярваме в доброто и се надяваме Бог да опрости греховете ни! Но Вие с тая конфронтация опорочавате всичко!

само не мога да разбера кво зна4ение има, какво е било името на автора на някоя си книга .

ако питагоровата теорема бе6е измислена от тодор, 6те6е да се казва е озаглавена тодорова теорема,обаче пак 6те6е да си е съ6тата теорема.

и като има не6то дето не ти е ясно - питай този, който може да ти отговори! :huh:

Толкова много интереси имаш, че дори нямаш време да се научиш да пишеш, да мислиш също, но да спамиш както правя аз в този пост определено си в състояние. Поставям ти оценка -723646469463 по български език, в частност по правопис и стил.

Редактирах оценката в полза на още по-малка стойност, повдига ми се докато се опитвам да чета постове като горния!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

само не мога да разбера кво зна4ение има как е било името на автора на някоя си книга .

ако питагоровата теорема бе6е измислена от тодор, 6те6е да се казва тодорова теорема,обаче пак 6те6е да си е съ6тата торема.

и като има не6то дето не ти е ясно - питай този който може да ти отгоори :clap:

Уважаеми/ма prepinatelen,

съгласен съм с гореизложеното твърдение.

А сега за свое оправдание ще поясня само нещичко от тъпоумните си словоблудства :nono:

В християнските доктрини /сиреч система от вярвания за света, произхода му, какво сме ние - хората и каква е целта на живота ни/ има специален раздел за по-висши, по-финни същества, които ни влияят. Това са небесните сили. Но се доказва, че текстът, върху който се крепи систематиката на тези йерархии в църквите е фалшиф, по-точно е от друг автор, а не от Дионисий Ареопагит, който е светец /и, естествено, абсолютен авторитет за църквите/. Е, всичко се срутва - в очите на миряние една от колоните на Църквите, които се пишат за посредници между хората и Бог се срутва. Повечето реформаторски църкви, деноминации и секти се отказват от тази част от доктрината си. Но не и католическата и православна църква, пък и някои други. Те и до днес се придържат към текста на Дионисий, все едно че не се е случило нищо. Та толкова за теоремата на тодор и за голееееемия ритник по клерикалния догматизъм, наричащ се Дионисий ПСЕВДО Ареопагит.

:wors: :wors: :wors:

Редактирано от valentinus
правопис (преглед на промените)

Уважаеми/ма prepinatelen,

съгласен съм с гореизложеното твърдение.

А сега за свое оправдание ще поясня само нещичко от тъпоумните си словоблудства :nono:

В християнските доктрини /сиреч система от вярвания за света, произхода му, какво сме ние - хората и каква е целта на живота ни/ има специален раздел за по-висши, по-финни същества, които ни влияят. Това са небесните сили. Но се доказва, че текстът, върху който се крепи систематиката на тези йерархии в църквите е фалшиф, по-точно е от друг автор, а не Дионисий Ареопагит, който е светец /и, естествено, абсолютен авторитет за църквите. Е, всичко се срутва - в очите на миряние една от колоните на Църквите, които се пишат за посредници между хората и Бог се срутва. Повечето реформаторски църкви, деноминации и секти се отказват от тази част от доктрината си. Но не и католическата и православна църква, пък и някои други. Те и до днес се придържат към текста на Дионисий, все едно че не се е случило нищо. Та толкова за теоремата на тодор и за голееееемия ритник по клерикалния догматизъм, наричащ се Дионисий ПСЕВДО Ареопагит.

:clap::wors: :wors:

тука емоциите са изли6ни.

в онези древни времена писаното слово е било рядкост.

ученията са се предажали УСТНО.

та автора наистина не е този който ГО Е НАПИСАЛ.

това учение е предавано устно от ученик на ученик нa Дионисий,

който също го е дал на първия си ученик в устна форма.

та псевдо Ареопагит го е записал накрая.

Толкова много интереси имаш, че дори нямаш време да се научиш да пишеш, да мислиш също, но да спамиш както правя аз в този пост определено си в състояние. Поставям ти оценка -723646469463 по български език, в частност по правопис и стил.

Редактирах оценката в полза на още по-малка стойност, повдига ми се докато се опитвам да чета постове като горния!

уф аман от умници дето като немат кжо да кажат се фа6тат за пражописЪ. :)

е аз пък за тЪпота на поста ти слагам просто 2+ :wors:

Да, добър аргумент - препрепредавано е устно, и накрая записано съвсем точно от един пра-пра-пра ученик, векове по-късно. Ма по такъв начин може да се твърди и да се счита за аргументирано всякакво твърдение... :nono: ма карай, нека да е весело!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.