Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Измамница и плагиат ли е била Елена Блаватска?

Featured Replies

преди 2 часа, Мойра написа:

Елена БЛАВАТСКА: Мистиката като част от света

......Проповядва философия, която комбинира научни факти с древноизточни традиции и мистицизъм. Фактът, че атакува както религията, така и науката, прави така, че мненията за нея са в двете крайности.....

Еклектична смес от отделни , избирателно подбрани , забъркани заедно части от нови Знания и стара Вяра , с цел създаване на лекарство - балсам за болни души....Казано иначе е опит за нова , дето повече да хваща вяра , осъвременена Религия .......По моему опитът е неуспешен - факт е , че не получава разпространение , необходимата материална подкрепа , отсъстват необходимите институции със съответстващата им организация.....Е , просто няма нужда !

И аз нямам нужда....! :)

Основната причина е , че новите знания станаха толкова много , задълбочени и лесно достъпни (за придобиване , но не и за усвояване !) , че Вярата стана индивидуално занимание - всекиму според личните възможности и потребности ! Т.е. колкото хора ходят по земята - толкова Богове и Религии . Всеки със свои....!

Това никоя Религия сама не може да даде . А и не й е това работата . Поради тази причина пък , Религията вече не върши работа и се измества , подменя се с Пропаганда . Доказателствата са навсякъде около нас - който има очи ще види , който има уши ще чуе и ако има тази възможност ще разбере.....:)

А в същност І-ви Закон на Ентропията - всичко се стреми към максимална Неподреденост !

Казано иначе - колкото повече знае , толкова повече не знае ! Това никак не се "вързва" с Религия - Религията "знае" всичко !..... :lol6:

Следва да свикваме и да се примиряваме с мисълта - вечният "БОГ" се нарича , това е неговата същност и име - " Не се Знае ! " . А новата "религия" следва да дава отговори на въпроса : " След като не се знае , какво мислим и правим ? " , т.е. как да живеем , в условия на неопределеност да придобиваме , обработваме и ползваме (т.е. усвояваме) информация за целите на собственото си съществуване ? Това е І-ви Закон на Разума (качествено по-висока форма на І-ви закон на всяко Живо )! ....... :nono:

• Отговори 211
  • Прегледи 15k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 часа, by_chechi написа:

Вярата стана индивидуално занимание - всекиму според личните възможности и потребности ! Т.е. колкото хора ходят по земята - толкова Богове и Религии . Всеки със свои....!

Ей това ти е Тенденциозно Вярно ! 

Нароиха се тонове "Пътеводители във Духовното Израстване на Личността " .

Човечеството започна да влиза във идеята за Манипулацията - Религия и Приобщаването към "стройната система " , служеща за "успиване на Духа " и

удобната Структура за Владеене на Съзнанието . Естествено "Интерпретациите" са Огледални спрямо Нивото на ТЪЛКУВАЩИЯТ ги и "надстройки" на 

Философски въжделения . Но въпреки това са по - Предпочитани от стандартната древна "идея " , пълна със абсолютизъм и нелепост.

• 2 седмици по-късно...

Елена Петровна Блаватска е изобретателката на така наречената  Ню Ейдж-Теософия  (това е нова религия ) Доколкото сериозно можем да повярваме ,че старите религии не са крайна психопатия то Блаватска е една от най известните изобретателки в  този'жанр' , заедно с Гурджиев (друг голям социопат) и 33-градуовият 'Гранд масон Майстор' Манли П.Холл.

Блаватска се води за глава на Теософията-метафизично учение от което произтича по модерното Масонство, известно още като Гностицизъм , което пък е събрат на Юдаизма.Психиатричните корени и аспекти на психопатията, наричана религиозна индоктринация настрана , но ще опитам да  се фокусирам само в  релевантното към темата.Както знаете в Масонството няма жени, недопустимо е понеже Масонството това  си е чист мъжки клуб и откровенна педерастия. (Нищо по различно от нормалните религиозни доктрини казвам...)

Просто в Масонството  са вкарани метафизичните аспекти на религиозната индоктринация и теософията и то е Глобално и отворено.Докато евреин може да бъде само някой по майка то Масон и Теософ може да бъде всеки. От премиера на Великобритания до този на Австралия и Сингапур.

На 16 годишната възраст крехката Блаватска се жени за 66 годишният старичок -Барон Блаватски / по любов предполагам.16г. дете взима пенсионера/. Случва се редовно дори и в наши дни. Съвсем скоро след това има -няма 2 месеца и баронът умрира.Както се казва   'от естествена смърт, поради поради напреднала старческа възраст той не е издъдържал в леглот'' Безупречната девойка Блаватска според всички  източници имала силно ексцентричен характер , тоест била психопат-ка .Или както гласи идиомът ' Дал и Бог добро и финансово състояние В  нейните томове, както твърдят известни психиатри и писатели  е трудно да разграничиш границата м.у съзнателена и умишлена лъжа,  заблуда или само лъжа,  измама и откровено шарлатанство.Блаватска за мен си е съзнателна шизофреничка с тройно раздвоение /разцепване / на личноста ,но с прекалено важна роля за Новият Световен Ред.Тя е основателка на новият вид New-Age религия нар. Теософия  и успешно тикана и до днес в сума ти направления. Останалото го знаете.Ходила и се разхождала из Тибе.Попътувала си из Света със вдовишката пенсия на барона младата вдовица Блаватска.

преди 43 минути, Joanna Rutkovska написа:

.....както твърдят известни психиатри и писатели  е трудно да разграничиш границата м.у съзнателена и умишлена лъжа,  заблуда или само лъжа,  измама и откровено шарлатанство.....

Благодарение на новите знания и свободен достъп , хората все по-лесно  правят разликите  и  все по-ясно усещат и разбират , че  Човекът създава бог , а не Бог човека ! .....(свързано с предния ми пост)

• Автор
преди 2 часа, Joanna Rutkovska написа:

Елена Петровна Блаватска е изобретателката на така наречената  Ню Ейдж-Теософия

Извинете, един въпрос, ако позволите:

Написали сте куп глупости - просто така сте си ги нагласили да си вярвате в тях, или се намери някой да ви ги смели наготово, а за вас да остане само репликацията - за същата цел?

преди 25 минути, _ramus_ написа:

Извинете, един въпрос, ако позволите:

Написали сте куп глупости - просто така сте си ги нагласили да си вярвате в тях, или се намери някой да ви ги смели наготово, а за вас да остане само репликацията - за същата цел?

Според мен е редно да я обориш надлежно по точките в казуса , които не споделяш за верни и тенденциозни.

Чистосърдечно да си призная не съм запозната със "творчеството " , Житие и Битие на Блаватска , за да взема Дълбоко отношение.

Но би ми било интересно да проуча и твоето мнение по визираният пост , също така какво точно оборваш във написаното.

преди 1 час, ncl написа:

Блаватска беше модерна преди около 30 години. Според мен не си заслужава.

Когато се търси да се изучи и разбере човешката природа и същност , всяко съответствие/несъответствие на действителността и причините които го пораждат си заслужава изучаване . Така се постига психологическо Познание ! :nono:

В този смисъл нещата на Балватска имат стойност , т.е. разкриване на истините/заблудите и причините за тяхното възникване.......!

Иначе казано : " Да се поучим от грешките си за да не ги повтаряме в нови версии ! " .:nono:

Примерно (не знам дали точно тук му е мястото)

на 27.08.2018 г. в 15:41, Joanna Rutkovska написа:

Както знаете в Масонството няма жени, недопустимо е понеже Масонството това  си е чист мъжки клуб и

Това може да е било в миналото, но днес има доста жени масонки, дори и в България.
......

Мари-Терез Бесон е президент на Великата женска ложа на Франция, в която има над 14 хиляди жени – масони. 68-годишната французойка разказва, че орденът работи за равнопоставеност на жените с мъжете.

2111583689.jpg

https://btvnovinite.bg/svetut/mari-terez-beson-naj-visokopostavenata-zhena-mason-vav-francija.html

ВЕЛИКАТА ЖЕНСКА ЛОЖА ПУСКА КОРЕНИ В ПЛОВДИВ ИМАМЕ СИ И МАСОНКИ

https://www.blitz.bg/article/189

• Автор
преди 1 час, Aumi написа:

но днес има доста жени масонки, дори и в България.

това  беше едно от многото глупости и неточности, които визирах в предишния си въпрос към друга пишеща. Съвсем ясен въпрос, с два възможни "отговора"...

Интересно е колко е важно за множеството все пак всеки да си заяви че... "имал мнение" за нещо си. Което, вероятно, е чудесно. Но мнението не е само "да си го имаш" ... Някъде в началните етапни разгръщания на психичното, това е един от процесите по образуването на идентичност - формирането на лично мнение... Но твърде много хора си остават само до това - че имат мнение. А как го имат - ами просто си нагласят от заемките по всякаквите социални канали. важното е да им върши работа нещо си да си обяснят, да отдалечат дисонансите максимално и да получат дозата си че... "имат обяснение" и заедно с това - имат нещо като "мнение". Странно е - но в началото всеки формира мнението си именно от социални парченца или направо чрез репликация на вече спуснато социално такова.

Както и да е - това са сложни казуси, за по-сериозни хора. Но е твърде показателно за тия които толкова се стараят да изградят тол;кова нужния им личен образ сред виртуума, пък липсата на каквото и било покритие - силно си личи... И балона от шарен, става прозрачен...

на 27.08.2018 г. в 18:22, _sirena_ написа:

Според мен е редно да я обориш надлежно по точките в казуса , които не споделяш за верни и тенденциозни.

кое е редно, според какво, кого и кое - това е нещо, което сам решавам. Глупости всеки може да си пише, а после върви ги "оборвай"... пък даже и "надлежно". :)

Все пак - ако някой не е запознат с нещо, а му се ще да е - не се запознава от форуми, щото с редки изключения, в тях не се пише нищо сериозно, обхватно, задълбочено или смислено. Целта на пишещите по форуми, в общ смисъл, е съвсем друга  - заявки, декларации, утвърждения на лични убеждения, основите на лично-глуповите религии, лични натруфени повече или по-малко театри, сценарии и какви ли не "завъртулки" - всеки си търси мегдан да си изиграе нужния личен сън, според който той формира нещото... наречено от него "живот".

на 28.08.2018 г. в 19:07, _ramus_ написа:

Целта на пишещите по форуми, в общ смисъл, е съвсем друга  - заявки, декларации, утвърждения на лични убеждения, основите на лично-глуповите религии, лични натруфени повече или по-малко театри, сценарии и какви ли не "завъртулки" - всеки си търси мегдан да си изиграе нужния личен сън, според който той формира нещото... наречено от него "живот".

Въпросите за Светът , който ни заобикаля са Фундамент и поради тази причина се укрепват с философии , теории , религии  и учения .

Несъвършенствата на човешките Сетива винаги ще търсят пристан , да стъпят на "здрава концепция" ,  която да ги държи устойчиво над Неизвестното.

Закърмени в една догматична заблуда и повити с пелена от противоречаща философска селекция 'авторитетност " напълно в реда на нормалното и

стандартното е да израснат и личните "сценарии " , удобно застинали в убеждения , крепящи Духа в този Суров , Алтернативен Свят , наречен "ЖИВОТ".

Естествено и логически последователно е и всеки обект да развие според критическият си и практическият си инструментариум и достигнато Ниво -

Образ някакъв , който да изведе пред Света , който му Въздейства . Нормално е и да се Регистрират Несъответствия между различните "сценарии" и

Проекто - Форми .  Има обаче един ЛЪЧ СВЕТЛИНА  - По Приказките ще ги Познаете !

Затова казвам често - Разкажете ми Вашата Приказка .. 

В Приказката на Всеки един - Живее ИСТИНАТА за самата Същност !

Тя е Ключът за Неговата "Хронология " . Никой не може да Избяга от Стъпките си и от Стъпалото , на което Стои !

Който има Очи ще Види , който има Уши ще Чуе , който може да Отключи Себе си ще Осъзнае .

По Приказките ще ги Познаете е Сентенцията и Фокусът на "практическата концепция " 

преди 12 часа, _sirena_ написа:

Който има Очи ще Види , който има Уши ще Чуе , който може да Отключи Себе си ще Осъзнае .

По Приказките ще ги Познаете

Ще ти призная осъзнатост, ако кажеш точно какво и кого цитираш с подчертаното горе . Иначе не го признавам за "собствено" изобщо... Няма ли поне малко признателност към Автора?)

Ама без Гугъл

на 27.08.2018 г. в 15:41, Joanna Rutkovska написа:

Съвсем скоро след това има -няма 2 месеца и баронът умрира.Както се казва   'от естествена смърт, поради поради напреднала старческа възраст той не е издъдържал в леглот''

Поне първата страница на темата да бяхте погледнали, там се споменава бегло историята, ама не, свободни съчинения на килограм. Блаватска се омъжва за него и два-три месеца по-късно, без бракът да е консумиран, бяга. Омъжила се е, защото се нуждаела от свобода. По това време неомъжените девойки не са се радвали на свободата да ходят където им хрумне. Много години по-късно, докато Е. П. Бл. е в Америка и в съвсем "прецъфтяла" възраст, до нея идва новината за смъртта на нейния съпруг, чиято фамилия носи. Тя даже не знаела жив ли е или мъртъв, та има намеци за втория брак с Бетанели че е незаконен, т.е. при жив все още мъж... и т.н. 

преди 12 часа, _sirena_ написа:

Затова казвам често - Разкажете ми Вашата Приказка .. 

А да... но за това е нужен и Слушател. 

• 2 месеца по-късно...
на 2.09.2018 г. в 8:48, witness написа:

да... но за това е нужен и Слушател. 

Аз съм готова да изслушам всеки, който ми обясни къде е виждал забулена Изида, за да я разбули Блаватска. Мога да дам и жокер от мои снимки за да улесня нечий отговор.

Изида по стените на пирамиди   и храмове

]44266308415_3c9b6126b0_c.jpg[

]44266125785_a64036c225_c.jpg[

преди 1 час, valkiria1 написа:

Аз съм готова да изслушам всеки, който ми обясни къде е виждал забулена Изида, за да я разбули Блаватска.

Веднага ще ти кажа. Аз още по-малко съм я виждала (хубави снимки), ама Плутарх я споменава така в "За Изида и Озирис", случайно я имам в компютъра... "А в Саисе изображение Афины, которую они называют Исидой, имеет такую надпись: «Я есть все бывшее, и будущее, и сущее, и
никто из смертных не приподнял моего покрова».

Значи Плутарх, гледам ето в Уики има още инфо за "забулената Изида"  https://en.wikipedia.org/wiki/Veil_of_Isis 

А на релефа от горната снимка е с Хор, само това виждам. )

преди 4 часа, witness написа:

Веднага ще ти кажа. Аз още по-малко съм я виждала (хубави снимки), ама Плутарх я споменава така в "За Изида и Озирис", случайно я имам в компютъра... "А в Саисе изображение Афины, которую они называют Исидой, имеет такую надпись: «Я есть все бывшее, и будущее, и сущее, и
никто из смертных не приподнял моего покрова».

Значи Плутарх, гледам ето в Уики има още инфо за "забулената Изида"  https://en.wikipedia.org/wiki/Veil_of_Isis 

А на релефа от горната снимка е с Хор, само това виждам. )

Аз на Плутарх ли да вярвам или на очите си?

Освен това статуята , която си ми дала като линк представлява женски образ  на смесица от две богини. За град  Саис не може да пише и говори никой от посочените автори, понеже никой от тях не е бил свидетел на случващото се в град съществувал  преди 4000 години и изчезнал вече. Отделно  е написано, че завесата или покривалото е алегория и художествена метафора. Освен това в статията ясно е написано за какво Блаватска използва тази метафора..

Helena Blavatsky, in Isis Unveiled in 1877, used the metaphor for the spiritual truths that her Theosophical belief system hoped to discover, and modern ceremonial magic includes a ritual called the Rending of the Veil to bring the magician to a higher state of spiritual awareness.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Аз на Плутарх ли да вярвам или на очите си?

Освен това статуята , която си ми дала като линк представлява женски образ  на смесица от две богини. За град  Саис не може да пише и говори никой от посочените автори, понеже никой от тях не е бил свидетел на случващото се в град съществувал  преди 4000 години и изчезнал вече. Отделно  е написано, че завесата или покривалото е алегория и художествена метафора. Освен това в статията ясно е написано за какво Блаватска използва тази метафора..

Helena Blavatsky, in Isis Unveiled in 1877, used the metaphor for the spiritual truths that her Theosophical belief system hoped to discover, and modern ceremonial magic includes a ritual called the Rending of the Veil to bring the magician to a higher state of spiritual awareness.

Разбира се, че е метафора, както и свалянето на воала. Всичко е символика, и изображенията от храмовете са само символи. Всяка митология е изградена от алегории. Малко е неудобно да питам, но нали не казваш, че си видяла "изида" с очите си и тя няма воал? Или че изглежда някак си? 

Разговорът определено започна и продължава абсурдно :rolleyes: 

преди 13 часа, witness написа:

Малко е неудобно да питам, но нали не казваш, че си видяла "изида" с очите си и тя няма воал? Или че изглежда някак си? 

Ако кажеш на някой египтянин името Изида, то няма да му говори абсолютно нищо. Изет или Езет е вече нещо друго и означава "стол" Затова богинята е изобразявана седнала в повечето случаи. Нещо повече, това което виждаш на моята снимка е образа на богинята от по-късния период от развитието на Египет.. В началото тя  и останалите богове са изоброзявани като животни. Включително и нейния син Хор. Той е изобразяван като сокол с двойната корона на Долен и Горен Египет. 

Z]30238439837_ee42f01075_c.jpg[

Хор и Изида в изображения от късното царство.

]43363601020_4face501a6_c.jpg[

Можеш да видиш Езет изобразена с рога на крава и слънчев диск на главата , но никога няма да я видиш  изобразена забулена. В тези колони има много повече загадка за религията и историята  намекната от Шамполион, отколкото в образа на Езет.

]44266399995_ce4da89afa_c.jpg[

Затова пиша , че Блаватска , която се разхождала със собствен кивот  из партитата на богатите  аристократи, където търсела да улови в мрежите си наивници не разбира нищо от това за което пише.  Pатова и теософията се явява вид абортирана религия. Защото в нейното творчество няма нито достоверно "тео" , още пък по-малко " софия". Отделно , че тази "софия" е компилация от индуистки, будистки и християнски отломки. Не ми става ясно защо намесва и Езет, освен да придаде мистицизъм на духовния си пачуърк. Един Джиду Кришнамурти самоабортиралия се Христос да споменем е достатъчно. Ето защо е добре да познаваш историята на камъните, то не само те храни и то повече от прилично,  но ти помага и да не изглеждаш глупак , когато четеш "творчество" от рода на това на Блаватска. За камъните на друга  Пръдливка  знаем, че ги мята  в друга абортирана  приказка.

Е, всички сме несъвършени и временни. Между другото, винаги съм харесвала Хор, не знам защо, може би заради соколската глава.. Един друг "любимец" на привържениците на конспирациите и буквализмите (Гурджиев, за когото тъкмо който нищо не знае най-смело се произнася), знаеш ли какво казвал за произхода на християнството - че християнството не произлиза нито от юдаизма, нито от тогавашните езически култови системи, а от Египет. Само че не от Египет, който познаваме, а от един предисторически много древен Египет; достатъчно било да се разгледа християнската литургия и храмове и как те не приличат на преди споменатите. А теософите и окултистите нарича "паразити" или как беше, "безволни паразити" ;) Само че хората не знаят и защо точно ги критикува. Виждат само външността. И на теософията, и в Гурджиев, и в религиозните култове. 

преди 44 минути, valkiria1 написа:

затова и теософията се явява вид абортирана религия.

Никога не е била религия. 

А, сега се сетих относно булото на Изида и откъде е тръгнало... може и гностиците да имат принос, сещам се за един пасаж от трактата на Иполит Римски, с който се занимавах по едно време. В частта за Наасените споменават мита за скърбящата, скитаща в търсене на разчленения Озирис богиня като навлечена в седем ли бяха траурни одежди... брей, забравих. Във всеки случай, в мита за Изида и озирис има такъв елемнт с траурни дрехи, с които се била увила Изида, откъдето пък от Просвещението нататък до средата на 19 век мотивът се е превърнал едва ли не в мода, до вдовишката мода стил "скърбяща Изида"... та, ето откъде по това време им е хрумнало за булата и т.н., и идеята съвсем не е дошла от Блаватска, ами по-скоро от Фридрих Шилер. Той има цяло стихотворение, посветено на забулената статуя в Саис.

преди 35 минути, witness написа:

Един друг "любимец" на привържениците на конспирациите и буквализмите (Гурджиев, за когото тъкмо който нищо не знае най-смело се произнася), знаеш ли какво казвал за произхода на християнството - че християнството не произлиза нито от юдаизма, нито от тогавашните езически култови системи, а от Египет.

Гурджиев не е открил топлата вода.

Ето го този от който тръгва монотеизма. Изобразен е по четири различни начина. Ето ти мои снимки.

Това е спасено от неговите  изображения  , унищожени по заповед на жреците.

]43364170870_69eeb783b6_c.jpg[/

]30239331867_e2454c8a1e_c.jpg[

]31304309398_106031e337_c.jpg

]30239350187_e1c30b5ee7_c.jpg[

Мойсей също тръгва от Египет. Ето ти една детска мумия в кошче...асоциация за онова кошче  намерено в делтата на Нил

]45177697241_d9907ce222_c.jpg[

преди 8 часа, valkiria1 написа:

Гурджиев не е открил топлата вода.

Ето го този от който тръгва монотеизма.

Ехнатон е интересно явление, но все пак не е от предисторически период на Египет, затова се съмнявам Гурджиев да има предвид неговите реформи. Възможно е Ехнатон да е искал да върне някакъв по-ранен порядък, или пък не - не съм запозната... Той говори за "школите на повторението", в които всяка седмици идвали хора от всички краища и винаги може ли да чуят учението. Нещо  подобно на православната литургия и служби, може би, с техните дневни и годишни кръгове и постоянни повторения. 

• Автор
преди 3 часа, witness написа:

Нещо  подобно на

нищо подобно. Така можеш да си ги нагласяш до безкрай. Щото "подобията" са ти изключително важни и след като е налице толкова голяма доза интерпретируемост и неопределеност, стават възможни всякакви "аналогии"...

И от какво тръгва всичко - от "аксиомата - че "гурджиев бил написал...", но после - "но можело да има предвид... това ... или онова". А може и да е нямал това предвид. И никога няма да разбереш какво ТОЧНО!! е имал предвид. Но пък - са ти нужни "ставки"... и "съставки".

преди 14 часа, witness написа:

Ехнатон е интересно явление, но все пак не е от предисторически период на Египет,

Няма такова понятие " предисторически период на Египет". в египтологията. Правилното е додинастичен период. Период в който тези земи са населявани от номадски скотовъдски племена и при тях във вярванията им  е характерно това, което и за всички от този период..анимализма. Както ти посочих това е запазено дори в  началния династичен период в Египет , когато боговете са изобразявани като животни. Племената са предимно туареги и бербери. Буквалния превод на " туареги" , означава "изоставени от бога ", точно заради това, че късно са приели исляма. Моят водач в Мароко беше бербер. Говорили сме достатъчно за религията на берберите от онзи период и по-късния също . Преди  векове те са изповядвали в по-голямата си част иудаизъм  и много малко от тях християнство с които са заменили анимализма  и то след разселването им . Днес нещата са в превес на исляма.

преди 14 часа, witness написа:

, затова се съмнявам Гурджиев да има предвид неговите реформи. Възможно е Ехнатон да е искал да върне някакъв по-ранен порядък, или пък не - не съм запозната... Той говори за "школите на повторението", в които всяка седмици идвали хора от всички краища и винаги може ли да чуят учението. Нещо  подобно на православната литургия и служби, може би, с техните дневни и годишни кръгове и постоянни повторения. 

Гурджиев е философ мистик. Той не е нито историк, нито археолог, нито теолог.Църковната история винаги е свързвала фактите  и данните за християнското благовестие в миналото. Никъде досега в тази дисциплина не са споменавани факти за които ти твърдиш, че са били известни на Гурджиев. Вярвай в един период от време църквата би се гордяла, ако може да потвърди, че християнството е по- старо от иудаизма. Историята на християнството в древността  Църквата започва да разглежда  в периода 5г.пр Хр. -590г.сл. Хр.  и началото  е възникването и разпространението на християнството в Римската империя и благовестията на Павел. Можеш да бъдеш сигурна, че църковните теолози са много добре подготвени и владеят материята на много високо ниво. Никой няма да обърне внимание на Гурджиев и писанията му по една единствена причина ..защото според тях не можеш да говориш за християнство преди Христос.

Аменхотеп IV / Ехнатон /, едното име означава " Амон е доволен" , а другото " угоден или в угода на Атон ", остава в историята като първия владетел  въвел религиозна реформа в древността ..смяна на политеизма с монотеизъм. Близо до днешна Амарна , той започва да изгражда своя столица. Всичко е унищожено след неговата смърт  и са разрушени дори статуите и изтрити картушите с името му. Това, което ти показах по-горе са оцелелите останки от неговите статуи намерени в пясъците на пустинята.  Тоест твърденията или предположенията ти, че Ехнатон може би е възстановявал нещо забравено от  додинастичния период, не е вярно. Причината е че тогава е съществувал политеизма , а реформата на Ехнатон е в полза на един бог.

Блаватска само превежда на съвременен език някои неща от пураните и някои други древни текстове. Тя не дава нищо ново като учение - поне така мисля аз. За да се разбере дейността и в пълнота трябва да се прочетат Писма до Синет и тридесетината книжки от Агни Йога и Грани Агни Йоги. Блаватска само подготя почвата за тези две поредици. Сега дали на някой му харесват и дали ги намира за верни не е мой проблем.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Блаватска само превежда на съвременен език някои неща от пураните и някои други древни текстове.

От какъв език ги превежда ???

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.