Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Блу-нещо си нервна!?

В интерес на истината не бих обидила будистките монахини и не бих си позволила да им казвам какво да правят и какво не.

Не намирам за логично физически и психически различните създания от женски пол да се правят на каквото никога няма да бъдат в този живот,

за да достигнат самсара,

но това си е мое мнение,аз предпочитам да обсъждам,не да осъждам.

и Блу-ти не познаваш нито Исляма,нито мен и моите вярвания

така,че опитите ти анализ ти са повече от грешни.

намасте

• Отговори 16k
  • Прегледи 893,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Блу-нещо си нервна!?

В интерес на истината не бих обидила будистките монахини и не бих си позволила да им казвам какво да правят и какво не.

Не намирам за логично физически и психически различните създания от женски пол да се правят на каквото никога няма да бъдат в този живот,

за да достигнат самсара,

намасте

A аз когато почнах да чета превода на Корана от проф. д-р Цветан Теофанов,

ще го кажа с други думи (за какво си мислех и съкратено)- чакай малко, какво Мойсей/Муса и Исус/Иса О, трябва да прочета целия Коран а после Библията и Теврата и аве какво става тука

?????

Редактирано от ivan_7788 (преглед на промените)

...

Нали каза, че будизма е само здрав разум, в който суеверията и фантазиите нямат място ;)

Има два вида чудеса. Единия вид са обикновени - да се минава през стени, да се лети, да се четат мисли и други такива. Те по-скоро са пречка.

Необикновено чудо е ако някой може да вдъхнови друг да открие как стоят нещата и да отвори сърцето си за другите.

От първите чудеса не съм преживявал много, всъщност никак, но от вторите виждам все повече и съм щастлив от това.

Междодругото за Настрадин Ходжа бях чела някъде,че в българия е известен като Хитър Петър.Но знае ли човек...

Най-повърхностно погледнато мъдростта е именно хитрост. Но в социума хитростта се възприема крайно негативно, тъй като е олицетворение на "да прецакаш братчето". Личното ми верую съвпада с откритието на Буда за средния път. Когато се обучавал Буда изпитвал огромни лишения и веднъж му поднесли купичка с ориз. Той я изял и прозрял, че най-добрия път е този-без максималности. Пътят на равновесието.

В това виждам хитростта(мъдростта) на живота. Представям си го като ходене по въже над пропаст-от едната страна доброто, от другата злото(условно) , на всичкото отгоре въжето постоянно се люлее ;) , но успееш ли да уцелиш ритъма, вероятността да се задържиш на въжето без залитания, е огромна, а от там и твоето движение е много по-уверено и спокойно. А този твой покой по един или друг начин се отразява на околните и това е една мъничка, неволна помощ от твоя страна. Защото се случва дори и тези, които ти завиждат за лекотата, да се замислят, да се вгледат в себе си и да открият лекота и за себе ди.

Необикновено чудо е ако някой може да вдъхнови друг да открие как стоят нещата и да отвори сърцето си за другите.

От първите чудеса не съм преживявал много, всъщност никак, но от вторите виждам все повече и съм щастлив от това.

Да. Споделям напълно тези твои думи, Вало.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Блу-нещо си нервна!?

за да достигнат самсара,

намасте

Aliah,явно обичаш да си правиш прибързани изводи.Виж,човек може да си прави изводи единствено и само за самия себе си,тоесто ти отговаряш само за ТЕБ!!!Защо пък реши,че съм нервна?!Много съм си спокойна,даже. :cool:Сега,ако имаш желание прочети си поста без частичката "не" и ще разбереш самичка какво искаше да кажеш с него. :mad: Кой какво може да постигне и в кой живот,пак ти повтарям,ако искаш ще,и потретя-това определя Абсолютът,Аллах,или самите ние.Както искаш така си го тълкувай.Ако за теб е любов-мъжът ти да е с теб само,защото имаш хубава коса и физически изглеждаш достатъчно добре,тялом го разбирай-няма какво да добавя.Определено си доста далече от мойте разбирания за нещата.Уважавам ти правото на избор,но отказвам да следвам твойте разбирания.Аз си имам мой и свободен избор,тъй че внимавай преди да даваш характериситики,и да си правиш прибързани заключения за хора,които,дори са ти непознати.Кое познавам и кое не-ти няма откъде да знаеш.Пък и къде видя опити да те анализирам?!Единствено ТИ правиш такива опити и съдиш за хората само по това дали имат коса,или не(което е меко казано смешно).Тъй че ти отговяряй само за ТЕБ и твойте мисли/действия,и се опитай(колкото и да ти е трудно)да оставиш другите хора сами да решават за самите тях.Това им е право дадено по рождение от Създателят.

Пишеш за двуличие,но явно отказваш да разбереш значението на тази думичка.Кажи ми,как след като жената няма как да знае/разбира някои неща(айде,да се опитаме самсарата да я оставим настрана,засега)-една от съпругите на Вашия Пророк мюсюлманите е знаела повече от много мъже по онова време?!Наистина ми е трудно да проумея как човек казва,че двуличието е грях,но самият той го демонстрира след като осъжда другите,само,защото са различни от него самия,или разбиранията/вярванията му?!А и това,че подценяваш жените,и мразиш това,че си се родила жена-пагубно е,да знаеш.Да е жена или мъж един човек физически е едно,но нека си спомним,че всеки един от нас носи в себе си,и женското,и мъжкото. :mad: А и да съдиш за другите според себе си е нехуманно.Тъй де,всеки си има собствен Път-било той мъж или жена.

Не намирам за логично физически и психически различните създания от женски пол да се правят И къде ги видя тези създания от женски пол?И какво толкова те касае ТЕХНИЯТ избор,ти нали си направила своя?!Или имаш нужда от по-голямо количество хора като теб,за да се накараш логически да повярваш,че си на правия път?!Мухаммед(С.А.С.) е бил единица човек,но пак си е знаел Истината.Буда също.Тъй че рядко количеството определя качеството.Пък и по твойта собствена логика сигурно Вашия Пророк(С.А.С.)е бил извратен,за да се ожени за жена по-стара от него с 15 години?!Ако сигурно и косата и е била по-зле от жените на по 20 години.Виждаш ли колко са ти абсурдни писаниците?!Пък и ако Аллах искаше-всички щеше да сме мюсюлмани.Той е създал друго-защо,Той знае най-добре.

А и търсиш ли логика в религията,не знам що за вяра може да имаш предвид.Човек,който вярва-той просто вярва,дори в неща лишени от здрава логика(То в някой,който дели морето на две или благодарение на това,което му е дадено да съживява хора-много логика има,ама наистина много,хах-сигурно,заради липсата на логика има убити Пророци/Просветлени,или понеже са правели нелогични неща,и са противоречяли на логичния животец на останалите хора,хах?!).А и душата трудно(да не напиша невъзможно)може човек да я разбере с логика.А човек получил Просветление той знае,там няма нужда от логика,понеже той/тя вижда Истината навсякъде.Какъв е този дуализъм и желание да се изкараш по-добра от останалите хора/вярващи(макар всеки,дори и аз да живее в дуализма,но непрекъснато да го изтъкваш?!)?!Разбери,че мюсюлманка или не-това няма значение.В Корана пише,че и за друговерци,които са праведни(християни и юдеи)също има място в Рая.Предполагам,че Бог е отредил място за всички хора,според това,което са си заслужили.Инак защо Му е да ги създава?!Това,че ти или аз имаме противоречие-нищо не значи.А и нали Бог трябва да се приема като някой,който няма нужда от никой,и нищо?!Защо тогава го охарактеризираш с чисто човешки качества?!

Тъй че това,което ти намираш за правилно/добро/хубаво/логично/и прочие неща се отнася само и единствено за теб.Да си се замисляла някога,че това,което е добро за теб-за другите може да е лошо?!Силно се съмнявам.

Колкото до религията-една от жените на Пророка(С.А.С.)е била християнка,тъй че човек е такъв,какъвто е и всичко е в сърцето,независимо от религия/раса/пол,и прочие-а,и между религия,и вяра-разликата е огромна. ;)Но темата е за будизма(защо пак спамиме?!)!!!Твоя избор си е лично твой.Това,че явно имаш противоречия с религията,която си избрала и се опитваш да убеждаваш другите хора в неща,които те отказват да приемат,вместо да разбереш себе си-си е твое предизвикателство,и на никой друг.Кой какви изводи и анализи си прави се видя ясно.Не знам какво толкова те ръчка отвътре-но ти сама си си го избрала,да се опитваш да объркваш другите и да всяваш страх(в тях)-ноу комент...Чак направи прогнози за настроението ми.Мир и Светлина ти пожелавам,и по-малко нерви.Намасте. :mad:

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Сега,ако имаш желание прочети си поста без частичката "не" и ще разбереш самичка какво искаше да кажеш с него.

Пак почна с твоите махане на >НЕ< и твърденията че това което го е казвал/а е някого/я е било така само че без това >НЕ< тука нещо си :fishing3:

Човек,който вярва-той просто вярва,дори в неща лишени от здрава логика(То в някой,който дели морето на две или благодарение на това,което му е дадено да съживява хора-много логика има,ама наистина много,хах-сигурно,заради липсата на логика има убити Пророци/Просветлени,или понеже са правели нелогични неща,и са противоречяли на логичния животец на останалите хора,хах?!)

Не е заради липсата на логика, а заради липсата на честно и праведност, тия които са убивали пророците били - нечестни хора, и неправедни хора!

В Корана пише,че и за друговерци,които са праведни(християни и юдеи)също има място в Рая.

Първо научи като "цялостно значение" какво е праведност според Корана ,

Колкото до религията-една от жените на Пророка(С.А.С.)е била християнка,тъй че човек е такъв,какъвто е и всичко е в сърцето,независимо от религия/раса/пол,и прочие-а,и между религия,и вяра-разликата е огромна. ;)

Ако една от жените на пророка е била християнка, тя е била бивша християнка !Демек оженили са се след като тя приела исляма !

Пак почна с твоите махане на >НЕ< и твърденията че това което го е казвал/а е някого/я е било така само че без това >НЕ< тука нещо си :)

Не е заради липсата на логика, а заради липсата на честно и праведност, тия които са убивали пророците били - нечестни хора, и неправедни хора!

Ако една от жените на пророка е била християнка, тя е била бивша християнка !Демек оженили са се след като тя приела исляма !

ivan7788,ХВАНИ И ПРОЧЕТИ КОРАНА,БРЕ ЧОВЕК!!!Няма да те ухапе,споко. ;)И ти откога се казваш Aliah?!И стига с този спам,а?! :nono: Намасте. :)

Имам предложение да направите друга тема и да се обичате там. :-))))

Вало,както и на всички пишещи в темата за будизма се извинявам за офтопика.Влязох в тази тема,за да науча нещо ново за БУДИЗМА!!!Но нещо,което ме изумява в раздела на форума "Религия,Мистика,Езотерика" е,че в почти всяка тема се пише за исляма.Еми,писна ми.Имам нужда да разбера за будизма и затова пиша тук!!!Нямам проблем с това да приемам хората с различно мислене/религия/националност,но нека и те се опитат да разберат другите.В крайна сметка темата е за будизма и благодарение на Вало,Нел,scepsis,както,и другите,които пишат в нея-научих неща,които преди това-не знаех.Извинявам се още веднъж за спама,но просто и аз като човек-изтрещях.Намасте. :)

ivan7788,ХВАНИ И ПРОЧЕТИ КОРАНА,БРЕ ЧОВЕК!!!Няма да те ухапе,споко. И ти откога се казваш Aliah?!И стига с този спам,а?! Намасте.

Аз съм прочел Корана,не правя никакъв спам,просто поправям/допълвам мненията защото имат двусмислие, прочети предишното ми мнение и ще разбереш къде грешиш и къде ...

Аз съм прочел Корана,не правя никакъв спам,просто поправям/допълвам мненията защото имат двусмислие, прочети предишното ми мнение и ще разбереш къде грешиш и къде ...

ivan7788,темата е за БУДИЗМА!!!Всичко друго е спам!!!Ти си гледай твойте грешки и ти къде грешиш.Всеки да си гледа в неговата/нейната паничка.Аз спирам да пиша за неопределен период от време.Наистина темата за будизма ми беше интересна,но някои хора целенасочено в почти всяка тема спамят.Съжалявам,но няма ли толерантност е по-добре да напусна временно форума.Никой няма право да поправя другите хора,а само себе си.Уви,на някои хора Егото им е доста раздуто.Няма ли модератори в този сайт?!Когато темата отново е БУДИЗМА ще продължа да си задавам въпросите,понеже наистина ми е интересно и съм благодарна на хората,които бяха така добри,че да ми отговорят на тях.По-умният отстъпва.Аз отказвам да споря с някой,който умее да слуша само себе си,камо ли пък да чуе нечие чуждо мнение."Пази Боже сляпо да прогледа".Но всеки си има право на избор и аз го уважавам.Но,когато някой се опита да ми наруши това мое право-аз просто се оттеглям,няма смисъл да споря.Но насила хубост не става!Насила няма как да наложиш мнението си,съжалявам.Но се замисли защо имаш толкова отчаяна нужда все да се наложиш и отказваш да приемеш,че другите хора са отделни индивиди,и имат право на тяхно си мнение/мислене/разбиране/религия?!В крайна сметка всеки с разбирането си-аз бях доттук,въпреки интересния сайт и хубавите хора в него,просто отказвам да спамя повече,а липсата на толерантност е индикация за ниска обща култура,и липса на елементарно възпитание,а налагането-ноу комент,аз бях доттук за неопределен период от време.Намасте. :rolleyes:

П.С.:"40.Нима не знаеш, че на Аллах принадлежи владението на небесата и на земята?

Измъчва Той когото пожелае и прощава Той комуто пожелае. Аллах над всяко нещо има сила." (Уви някои хора имат желание да изземат функциите на Този,в когото уж вярват.)

ivan7788,темата е за БУДИЗМА!!!Всичко друго е спам!!!Ти си гледай твойте грешки и ти къде грешиш.Всеки да си гледа в неговата/нейната паничка.Аз спирам да пиша за неопределен период от време.Наистина темата за будизма ми беше интересна,но някои хора целенасочено в почти всяка тема спамят.Съжалявам,но няма ли толерантност е по-добре да напусна временно форума.Никой няма право да поправя другите хора,а само себе си.Уви,на някои хора Егото им е доста раздуто.Няма ли модератори в този сайт?!Когато темата отново е БУДИЗМА ще продължа да си задавам въпросите,понеже наистина ми е интересно и съм благодарна на хората,които бяха така добри,че да ми отговорят на тях.Намасте. :cool:

Не е спам , а те поправям , щото понякога говориш доста двусмислени неща за исляма .

Его ли ? Ти сама пишеш за исляма в тази тема и как искаш да бъда с "кръстосани " ръце ли ,когати ти чета двусмислиците за исляма ?

ЕТО ТИ ПРИМЕР, КОЙТО ОТБЯГВАШ :

Сега,ако имаш желание прочети си поста без частичката "не" и ще разбереш самичка какво искаше да кажеш с него.

Пак почна с твоите махане на >НЕ< и твърденията че това което го е казвал/а е някого/я е било така само че без това >НЕ< тука нещо си :rolleyes:

Човек,който вярва-той просто вярва,дори в неща лишени от здрава логика(То в някой,който дели морето на две или благодарение на това,което му е дадено да съживява хора-много логика има,ама наистина много,хах-сигурно,заради липсата на логика има убити Пророци/Просветлени,или понеже са правели нелогични неща,и са противоречяли на логичния животец на останалите хора,хах?!)

Не е заради липсата на логика, а заради липсата на честност и праведност, тия които са убивали пророците били - нечестни хора, и неправедни хора!

В Корана пише,че и за друговерци,които са праведни(християни и юдеи)също има място в Рая.

Колкото до религията-една от жените на Пророка(С.А.С.)е била християнка,тъй че човек е такъв,какъвто е и всичко е в сърцето,независимо от религия/раса/пол,и прочие-а,и между религия,и вяра-разликата е огромна. :bday12:

П.С.:Бог няма нужда от защита."40.Нима не знаеш, че на Аллах принадлежи владението на небесата и на земята?Измъчва Той когото пожелае и прощава Той комуто пожелае. Аллах над всяко нещо има сила." (Уви някои хора имат желание да изземат функциите на Този,в когото уж вярват.)А и имам съмнение,че ivan7788 е бот.Просто един здравомислещ човек ще ми отговори на въпросите коректно,а няма да ми повтаря като грамофонна плоча едно и също,а като не знае нещо няма да ми повтаря заучени фрази,понеже така ми звучат някои неща,заучени,и ненамясто,просто ей-така за запълване на място,и опит да убедиш някой в нещо,в което ти самия си неуверен.Темата е за Будизма и всичко друго е спам!!!И Иване,кой си ти,че да ме поправяш,бре?!Наистина ме расмя. :cool::lol6: Я,слез от облачето,на което си кацнал.Явно доста те блазни идеята да си Аллах,а?! :wub: Аз повече,както казах отказвам да пиша в този форум.Явно е,че всяка тема се превръща за исляма.А след като си чел Корана-прочети пак за Мухаммед(С.А.С.)и една от жените му,християнката от Египет,Мария.Явно четеш избирателно,ако въобще си си направил труда да прочетеш истинския Коран,понеже някаквите му там тълкувание нямат почти нищо общо с истинската книга. ;) Всеки с разбиранията си. :cheers: Явно "сестра" Aliah,това е целяла-поредната заключена и/или оспамена тема.Е,за съжаление,аз съм просто човек и се поддадох. Е,приятно Ви писане.Но край!Приятно "спинкане",Иване. :bday12: Ето,завий се да ти е по-добре. :ill: Намасте. :):bye1::rolleyes:

Има два вида чудеса. Единия вид са обикновени - да се минава през стени, да се лети, да се четат мисли и други такива. Те по-скоро са пречка.

Обикновенни и висши сидхи. Първите, при определени обстоятелства, могат да се превърнат в пречка, но вторите са рядко срещани и скъпоценни, макар че не са достъпни единствено за будистите, според мен.

Обикновенни и висши сидхи. Първите, при определени обстоятелства, могат да се превърнат в пречка, но вторите са рядко срещани и скъпоценни, макар че не са достъпни единствено за будистите, според мен.

Разбира се, не са само за будисти.

Когато се обучавал Буда изпитвал огромни лишения и веднъж му поднесли купичка с ориз. Той я изял и прозрял, че най-добрия път е този-без максималности.

Ако трябва да сме точни е било мляко с малко ориз, щото представяш ли си, ако си се подложил на подобна аскеза как организма ти би понесъл една купичка ориз с къри :( Също така се казва, че дамата, която му поднесла тази купичка била дакини. Може би, ще е полезно да си припомним накратко цялата история, както е описана в сутрите.

Твърди се, че Маядеви (майката на Сидхарта) сънувала, че един бял слон (символ на просветленото съзнание или Бодхичита) проникнал в нея, след което тя заченала (!). След това Сидхарта Гаутама се родил от десния и хълбок (каквото и да означава това), докато тя се държала за клоните на едно дърво. Новороденият принц направил по седем крачки във всяка от четирите посоки и казал приблизително следното: "Аз съм Буда, напълно просветления, а това е последното ми раждане. Ще прекратя страданието от раждането, болестта, старостта и смъртта." Малко след това четирима предсказатели (аналогични на влъхвите при Исус) казали, че пред Сидхарта се разкриват два пътя - или да стане Господар на света (Чакравартин) или да стане Пробуден (Буда). Те споменали, че четири знака, ще предопределят пътя на принца. Бащата на Сидхартха искал наследник на престола и затова му дал най-качественото образование и го държал в изолация от неволите на света. Усилията му, обаче, се оказали неуспешни. Сидхарта четири пъти успял да излезе от свояте златна клетка и всеки път попадал на един от споменатите знаци. Първо видял старец, после прокажен, мъртвец и накрая саянсин/йогин. Това била манифестации на богове, които трябвало да насочат бъдещия Буда по предначертания му път. Принцът напуснал двореца (по един доста драматичен начин) и учил при различни учители. Най-важните от тях са Арада Калама и Рудрака Рамапутра, които му преподали системата Самкхя. Неудовлетворен от техните учения, той решил да потърси осъществяването сам. Пет други аскети последвали неговия пример. След години на лишения, намирайки се близо до смъртта, той срещнал споменатата по-горе дама, която му дава купичка мляко с ориз. Така открил Средния Път между себеизтезаването и себеугаждането. После Сидхарта отишъл в Бодхгая и под дървото Бодхи се врекъл да остане в медитация, дотогава докато не разбере причините за страданието и не намери противоотрова срешу тях. След 49 дни интензивна медитация, на 35 год. възраст, той постигнал Просветление и от този миг принц Сидхарта вече не бил принц Сидхарта, а Татхагата, Възвишеният, Премъдърият и Всезнаещият учител на богове и хора, напълно осъщественият и съвършенно просветленият, т.е. Буда.

Това е популярната, фолклорна версия :)

Имам предложение да направите друга тема и да се обичате там. :-))))

Присъединявам се!

ivan7788,темата е за БУДИЗМА!!!Всичко друго е спам!!!

Затова просто не участвай в пиесата на ivan7788. Толкова е просто ;) Не му реагирай, не отговаряй и не му се връзвай. Тогава той ще полемизира сам със себе си, което бързо ще му омръзне...

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Това е популярната, фолклорна версия :mad:

Благодаря ти.

Обичам фолклора на различните култури. Толкова са близки митовете и легендите.

Докато четях разговора ви за монасите и монахите се сетих за една будистка приказка. За мъж и жена, които толкова искали да се самоусъвършенстват, но угодили на родителите си и се оженили... така и не консумирали брака си.

А когато родителите им се преселили в отвъдното , мъжът отишъл при Буда. Тогава манастирите били само за мъже. По-късно станали смесени. Което е много интересно. Нещо подробно?!

В ония времена на монасите им трябвало само дрехата на гърба им. Игла, за да оправят диплите на дрехата и паничка.

И понеже все пак е темата за будизма, един от любимите ми коани(в преден живот явно съм била японка :clap: §

Блу, за теб е.

Банкеи кротко поучавал своите последователи, когато проповедта му била прекъсната от свещеник от сектата Шиншу, който вярвал в чудеса и мислел, че спасението идва от повтарянето на свещените слова.

Банкеи не могъл да продължи беседата си и попитал свещеника какво има да каже.

— Основателят на моята религия — похвалил се свещеникът, — застанал на единия бряг на реката с четчица за писане в ръка. Ученикът му застанал на другия бряг с лист хартия. И през реката, по въздуха, основателят изписал свбещеното име Амида върху листа. Можете ли Вие да извършите такова чудо?

— Не — казал Банкеи. —Аз умея да правя само малки чудеса. Например, когато съм гладен, ям; когато съм жаден, пия; когато съм обиден, прощавам.

Вей У Вей, приятели! :yanim:

И понеже все пак е темата за будизма, един от любимите ми коани(в преден живот явно съм била японка :yanim:

Само една малка корекция. Това, което разказваш не са коани, а Дзен-притчи или истории. Коаните съдържат въпрос. Китайският термин е гунан и в основното си значение означава юридически прецедент. В Чан/Дзен коанът не е гатанка, защото (както бях писал по-назад в тази тема), ни отвежда отвъд (para) логическото, концептуално мислене(dokein) и неговото значение не може да се постигне чрез разсъдъка. Като метод за обучение е въведен в Дзен през 10 век. Решението или поантата на коана се нарича "вато" като много коани имат повече от едно вато. Казват че има към 1700 коана, но на практика се използват 500-600, защото много от тях се повтарят в различни форми. Има сборници с коани (Мумонкан, Хегиканкору, Шойороку, Риндзайроку, Денкороку и др.). Практикуването на коани е свързано най-вече с Риндзай-школата,но ги използват и в Сото. В систематиката на Риндзай има пет вида коани:

1.) Хосшин-коан (хосшин=Дхармакая) помага на ученика да постигне пробив и да усети аромата на своята Буда-същност/природа.

2.) Кикан-коан (кикан=помощно средство) помага за задържане на нивото постигнато при хосшин-коаните.

3.) Гонсен-коан (гонсен=проясняване на словата) разкриват истинския смисъл на словата на древните Дзен-учители (т. нар. Патриарси).

4.) Нанто-коан (нанто=труден за преодоляване) са, както личи от името им, трудни за решаване.

5.) Гои-коан (петте степени), чрез които учителят проверява дали ученика е постигнал окончателно и пълно ззнание.

Това е най-общо.

Незнам защо толкова се радваш на това което съм написал с тази еметиконка :yanim:

Не се радвам, а изразявам недоуменито си... Би било от полза да понаучиш българската граматика, за да не дпускаш по две-три правописни грешки във всяко изречение.

1.) Хосшин-коан (хосшин=Дхармакая) помага на ученика да постигне пробив и да усети аромата на своята Буда-същност/природа.

2.) Кикан-коан (кикан=помощно средство) помага за задържане на нивото постигнато при хосшин-коаните.

3.) Гонсен-коан (гонсен=проясняване на словата) разкриват истинския смисъл на словата на древните Дзен-учители (т. нар. Патриарси).

4.) Нанто-коан (нанто=труден за преодоляване) са, както личи от името им, трудни за решаване.

5.) Гои-коан (петте степени), чрез които учителят проверява дали ученика е постигнал окончателно и пълно ззнание.

Благодаря. Не мога да се въздържа: Кефиш!!!.

Знам, че съдържанието на коаните представлява някаква случка, диалог, въпрос или твърдение, свързано с историята и „философията” на дзен-будизма.

Всъщност коаните трябва да се преживеят, а не просто да бъдат осмислени интелектуално.

Размяната на реплики(диалог) е похват за обучение, наричан на китайски вън-да, а на японски мондо, което означава „въпрос и отговор”, а често се превежда свободно като „дзен-будистка история.”

„Ако някой ви зададе въпрос за битието, отговорете чрез небитие. Ако ви запита за не-битието, отговорете с битие. Ако запита за обикновения човек, отговорете му чрез понятията на мъдреца. Ако ви запита за мъдреца, отговорете му с понятията на обикновения човек. Чрез този похват на взаимосвързани противоположности възниква схващането на Средния път. Не всеки въпрос, който ви бъде зададен, отговаряйте чрез противоположното.” - из наставленията на Хуей-нън – шести патриарх на Дзен

Хуей-нън – шести патриарх на Дзен

:ph34r: Утре, ако ми остане време ще ти разкажа за Хуайен и неговото учение.

Хуйнън (яп. Е'но, 638-713) е 6-я патриарх на Чан/Дзен в Китай и ученик на Хунжън (яп. Гун'ин или Конин, 601-674). Има няколко близки ученици като Хуайжан (яп. Нангаку Еджо) и Цинюан Синсъ (Сейген Гьоши), от които произхождат всички по-късни Дзен-традиции. Хуйнън е автор на единственото китайско произведение, което получава статус на сутра: "Сутрата (изречена) от високото място на съкровището на Дхармата" (Лиудзу дашъ фабао тандзин) или Тандзин (яп. Дангьо), от което научаваме и детайли за живота на автора. Роден в бедно семейство, учи за кратко в училище и е принуден да работи, за да помага на овдовялата си майка. Веднъж чува един човек да рецитира Диамантената сутра (Ваджрачхедика-праджня-парамита сутра) и при думите "Остави съзнанието ти свободно да тече, без да се спира никъде" преживява дълбоко прозрение. Постъпва в манастира на Хунжън в планината Хуанмей. В началото помага в кухнята, цепи дърва и мели ориз. Най-прочутия епизод от този период на живота му е горе-долу следния:

Петият патриарх виждал, че живота му е към края си и решил, че трябва да намери приемник сред своите ученици. Поставил им задачата да предадат в стихове своя опит в Дзен. Най-способният му ученик Шънсиу написал стих, в което сравнил човешкото тяло с дървото Бодхи (под което Буда се просветлил), а съзнанието с огледало, кето трябва постоянно да се почиства от прах. Под това стихотворение "неукият" Хуйнън написва:

Бодхи всъщност не е дърво,

нито ясното огледало е поставка.

Щом изначално всичко е празно/пусто,

тогаз къде се събира прахта?

Хунжън разбира, че Хуйнън има истинско постижение, което далеч надминава това на другите му ученици и го избира за свой наследник. За да го предпази от завистта на по-старшите го изпраща в Южен Китай. След 15 г. отива в манастира Фасин (яп. Гуанджоу), за да бъде посветен като монах. Минавайки покрай двама монаси той ги чува да спорят дали се движи вятъра или знамето и казва: "Съзнанието е това, което се движи." Настоятелят на манастира чува за тази случка и се досеща, че този наглед обикновен мирянин може да е наследника на прочутия Хунжън. Хуйнън признава, че е така, бива посветен в монашески сан и става учител в манастира. По-късно, близо до Кантон основава манастира Баолинсъ. Ръководи Южната школа на Дзен, а споменатият по-горе Шънсиу - Северната. Докато Южната счита, че просветлението може да се постигне чрез внезапен, интуитивен скок в трансцендентиращия интелекта свят на директното преживяване (тонго), то Северната застъпва становището за постепенното развитие чрез интелектуалното вникване в значението на сутрите (дзенго). След няколко поколения Северната школа отмира. Донякъде и под влияние на даоизма, Хуйнън придава на Дзен истински самобитен характер, с което го отличава от класическия индийски будизъм и неговата свръхинтелектуализация. Това слага началото на "Златната ера" на Дзен през епохите Сун и Тан. Хуйнън не бива да се бърка с Хуайен (яп. Кегон, санскр. Аватамсака), което е име на друга будистка школа в Китай.

...

Благодаря! Чувала съм коаните за знамето и стиховете, но не знаех, че са негови.

Днес съм на Доген. Доген(1200-1253) е този, който е пренесъл методите и ученията цао-дън(сото) от Китай в Япония.

А сото дзен и риндзай дзен се стремят да премахнат предубежденията и целят осбождение от погрешния характер на възгледите, с които квалифицираме и(за жалост)(не)разбираме света.

Когато плавате с лодка и гледате брега, може да ви се стори, че той се движи. Но ако задържите погледа си върху лодката, тогава виждате, че се движи лодката. По подобен начин, когато изследвате света около нас с объркано съзнание, можете да предположите, че природата и съзнанието ви са неизменни. Но ако се концентрирате и се върнете там, където сте, ще ви стане ясно, че не съществува нищо, чиято същност да е неизменна.

Когато родиш дете, трябва да се научиш да бъдеш не само майка, но и дете.

Ако не можеш да намериш истината там, където си, къде другаде смяташ да я търсиш?

Доген

Централната практика в Сото се нарича шикатандза, което буквално може да се преведе като "нищо друго (шикан), освен да седиш (дза) по подходящ (та) начинин". Това е кулминацията на дзадзен, при която човек вече не ползва никакви помощни средства като напр. да брои вдишванията и издишванията. Според Доген в това състояние сме свободни от мисли, вниманието ни е ясно и будно и не е насочено към никакъв обект. Хакуун Рьоку Ясутани в своите "Уводни наставления за упражняване на Дзен" казва:

Шикатандза е отношението на човек пред лицето на смъртта. Представте си, че участвате в двубой с мечове според древното японско бойно изкуство. Пред своя противник вие всеки миг сте нащрек изпълнен с решителност и готовност. Ако само за миг отслабите вниманието си, мигом ще бъдете пронизан. Около вас се събира народ, за да гледа битката. Тъй като не сте сляп, с крайчеца на окото си вие виждате тълпата, и тъй като не сте глух, я чувате. Но тези сетивни възприятия на поглъщат вниманието ви нито за миг.

Японската стилистика си е малко драматична :cool:

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

...

Японската стилистика си е малко драматична :)

В интерес на истината, възможно е да умрем точно тук и сега. И след това всичко започва отначало. Раждане, живот, болести и смърт. И така от безначални времена.

Има изход от този цикличен сън наречен Самсара.

Когато преживеем преживяващият, огледалото зад картинките, и това стане трайно преживяване, тогава сме свободни от ограниченията си и истинската ни природа се проявява от само себе си. Безстрашие, радост и смислени действия в полза на другите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.