Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 19 минути, _ramus_ написа:

......

- както разбирам, Рамус се занимава с музика - рече Саунд

- не е вярно - отвърна Рамус 

- Рамус се занимава и не се занимава с музика - се обади Скепс

- а ето, Скепс позна - уточни Рамус

- малиии какво дълбокомислие - се засмя Саунд 

Щом смяташ, че тези твои полу- философски извъртания са някакво изключително постижение - ок Рамусе,  приемам даже не малко, ами много детински да ми е четенето с личен привкус, ала така или инак за мен тези ти постижения са вятър работа. Обяснителния режим отдавна ми е зад гърба - с тези големи фермани, дето плющиш баш па ти си тръгнал да ме анализираш и да обясняваш как аз съм се правил на силен, неуязвим, корав и прочие филмарски трикове. Ами ..... бати безпредметния разговор - още не си се научил да говориш СЪС хората, а не ЗА хората, говориш на дълго и широко как другите се били защитавали, пък същевременно пет пари не даваш за чуждото мнение ...... то видно, видно, че чак очите ще ти избоде. Голям номер е това, няма дума - сам да доказваш, колко са несъстоятелни претенциите ти, така добре се справяш, че наистина: няма какво и защо да добавя човек. 

Е - поне те е озарило великото прозрение, че да: чета постовете ти отгоре- отгоре, каквото ми видят очите и това е, а понякога и толкова внимание не отделям на коментарите ти. Нещо, което по много начини съм ти намеквал през всичкото това време - не го казвах в прав текст, само и само да не се обидиш, щото си егати капризната госпожица. 

Така, че - продължавай все така да се правиш на дръж ми шапката, то докато не ти омръзне, няма как да се откажеш. Пък, че аз се подсмихвам - е съвсем безобидно от моя страна, нали не даваш пет пари, тогава какво се косиш толкова, та се занимаваш с мен ..... искаш да те чета, ами че като не знаеш как да боравиш със пространството, читател в мое лице няма как да намериш братле. Обръщам ти някакво внимание, ала на калпазанин, като теб повече от това не мога и не искам - просто няма за какво .... погледни се само, бил си музикант, ама не си бил, щото си осъзнавал идентификациите .... осъзнаваш, трънки, толкова си се забил, че си като котка, която си гони опашката, няма лошо, ма аз не ща да гоня твоята опашка, съвсем наясно съм, че си имам моя. 

п.п. карай -  ценя това, че ме цениш, макар всячески да изтъкваш обратното, отблагодарявам ти се по някакъв си свой начин, който за щастие или не, не разбираш, не го можеш, не ти се отдава и не схващаш, ти (и далеч не само ти) не можеш да изоставиш надзора на обясненията, пък на мен с обяснения от край време не ми се занимава, още преди да се регистрирам във форума. Обяснявате ли обяснявате, с години се обяснявате - изненадвам се, че все още не ви е омръзнало  - а споделеното ви, с лупа го търся. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 5 часа, _ramus_ написа:

Не само е написано твърде експресивно, но това е търсен ефект - заради таргета

Вярно е. Или поне, навярно е вярно. Ма що бре. Има едни филми на братята американци за феята на зъбките. Със Скалата и Ледения Стив Остин Тексаската Гърмяща Змияяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя !!! Тези, дето се бият на КЕЧ.

Кой казва на децата, че няма дядо Мраз. Който не знае, че има дядо Мраз и няма дядо Мраз възникват зависимо.

преди 3 часа, sound написа:

а споделеното ви, с лупа го търся

Споделено и споделено не е едно и също

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

преди 5 часа, sound написа:

Щом смяташ, че тези твои полу- философски извъртания са някакво изключително постижение

Сигурен ли си че това е написано, или така си си го "прочел".

преди 5 часа, sound написа:

продължавай все така да се правиш на дръж ми шапката, то докато не ти омръзне, . Пък, че аз се подсмихвам

Не знам - пише, че някой чел нещо, дето аз не съм написал. Някаква шапка дето държа, чакал съм някой да ме чете... искал съм нечие внимание.

Каква да е разликата между това да е написано и някой да си нагажда нещо, под предлог че така ги бил чел...

Иначе - за "подсмихването" - не знам. Някъде беше казано нещо за 'последния' дето се подсмихвал... :)

Иначе - най-важното че "не ти пука" и ти си над тия неща... И се подсмихваш. Това все пак има смисъл - една душа в тая вселена да се подсмихне като чете думите на тоя... ала-бала рамус... :) И без тва само псевдо... ала-бала...

преди 9 часа, scepsis108 написа:

Нещо, което е написано по твърде експресивен начин, за да ми допадне като изказ. Но в текста има смисъл, който, разбира се, следва да бъде зададен от читателя. Но ми се видя полезно да го споделя, понеже е възможно сред пишещите и четящите тук, някой да има полза някаква:

http://webstage.bg/filosofiya-i-psihologiya/3128-ako-imate-kasmet-shte-ostanete-savsem-sami-i-shte-vi-se-nalozhi-da-potarsite-opora-na-zemyata-i-da-povyarvate-v-sebe-si.html

Очаквам, ако ще коментирате, то все пак да прочетете внимателно, а не по диагонал.

Приятна вечер на всички!

Бре ще кажеш че тая психоложка мен ме е диагностицирала. Ми точно така стана и става май, това е принципът. Това е естествения път на обучение на човешко съществуване, си мисля аз. Неизбежно е, човек рано или късно достига до всяка една от посочениете ситуации, дето се казва живота те поставя точно там където ти е мястото, за да се научиш. Но това всичко ако се случи така както е написано в комбинация, човек трябва да има много сериозни умения и качествата от това да извади полза, а да не го срине това. Да не изпадне в криза, да не получи растрийство някакво. Защото позициониран в живота от подобни обстоятелства, въобще не е лесно. Трябва доста правилно да се отнесеш към себе си, и да се научиш да преодоляваш "стандартното" ако иска човек подобни "провали" да са му в полза. Нещо такова имах предвид когато казвам че човек трябва да мине и узрее през естествените уроци от живота. Там да узрее от трудностите и провалите, там да се справи с разочарованието и незадоволството. Но има хора успяват, други не, други се провалят. Рухват им мостовите, нямат връщане назад, попадат в тъмни страни използвайки собствен метод някаъв, постигат просветление пък не си гледат осраните дупета и т. н. Има само един правилен и верен начин да се излезе с позитив от такава ситуация, наречена живот. Развитие на единствено важното в такива моменти, осъзнатостта и будноста. Само това ще те държи буден за случващото ти се и само осъзнатоста ще ти помогне да се отнесеш правилно. В противен случай, неосънатостта се умеши с подобни провали, уфф майко, стой и гледай драмата на какво е способна. Тука може да се види по някои участници, колко им е трудно просто да се приемат че са провалени, и просто яда и нерпиязън ги е обвзел и ги пържи на бавен огън. 

преди 8 часа, sound написа:

че въпросния учител, доста ви е поизмъчил (((: - браво на него, който и да е той. 

п.п. а ако нямате късмет - нали сте чували: духовността е пристан за неудачници. ((((((((((:

Саунде не става въпрос за учителя, тя неговата е лесна, него не го мисля аз. Той просто прави това което трябва, независимо от нивото на невежество на интересуващите се. Въпросът по скоро е, като дадох подобен пример, какво прави такъв замаен човек въобще там? Какво си мисли че ще научи въобще ходейки по такива места? От този пример, може да се извлече доста информация за хората които по принцип в Бг ходят по такива събития. И да се добие представа като цяло за това какво се случва там, защото на много хора представите им са тотално збъркани, и посещават подобни места с напълно грешна представа и нагласа. Но това е задължителен урок да се научи, да се види и да се знае. Че просто е така, и то навсякъде с малка разлика в процентите на съотношение. Така че както Скепсис посочи в тази статия, това е единствения път, във който рано или късно ще останеш на саме със себе си и ще трябва просто да се опознаеш, защото няма да имаш вече друг избор, провалите ще са те докарали до това осъзнаване, със сигурност. Тогава заучените мурафети няма да вършт никаква работа, когато останеш самс със собствената си неспособност, от такава дупка или житейска ситуация се излиза много трудно. Който е успял е излязал много по силен от нея, а ма и много са згънали чадърите и са се оставили провала да им отрови атмосферата на живота и единствено логичния от това завършек е, социалните депресии, зависимостите, тотално прежалване на себе си, и изпадане в порочен кръг от все по зле ставща ситуация. Каква драма само, поражда неосъзнатоста. Осъзнатоста спасява живот, това трябва да основно ясно на всеки.

преди 6 часа, Любомир Ико написа:

IokJGf8.jpg

Този приятел всяка втора реплика му е натурален цитат.

Този хинаянски учител е просто уникален. А основно в Хинаяна и Теравада будизма се преподават медитативни практики който работят само за развитие на mindfulness - будност и aweareness - осъзнатост. Ако се вслушаш малко в думите му и това какво обеснява, ще разбереш че това което е разбрал е просто от това което е видял благодарение на осъзнатоста си развита от медитативна пракиката. Но трябва да се внимава, защото без подобни лични преживявания не може да се разбере за какво говори. Много е тънак момента, трябва внимателно да се вслуша и разбере контекста, а не да приема всичко на готово. Това е текст инфо което да те подтикне към желание за собствено разбиране на това за което говори.

п.п.И мерси че ми напомни нещо което е много вярно лично съм се убедил в това, просто го бях позабравил в последно време. Че духовноста е пристан за неудачници, само ако знаеш колко е вярно това. Само дето неодачниците още не са го разбрали. Ма ко да са прай, карма която вече им се е превърнала в съдба. 

преди 47 минути, Реджеп Иведик написа:

Начи бездуховността е пристан за удачници

Ти освен да си изпаднал в някоя крайност, можеш ли? От това тука има тука няма, не знаеш къде се намираш вече. Нали уж "средния път" вееее просветен, ко стана. Май само като ни отърва на приказки за оправдаване на нуждите за постигане на целите а? 

Ти на кой пристан си, в пристана на острова на просветлението? Така ли правиш еее юнга? :laughing4:

Ето ти малко нещо за четене, не знам от къде е и кой е източника ма е интересно. 

12 принципа на будизма

1. Собственото освобождение е непосредствена и индивидуална задача. Ако човек е ранен с отровна стрела, той няма да се забави да се сдобие с взискателна информация от човека, който я е изстрелял, за вида на отровата, или за дължината и изработката на стрелата. Така ще има задълбочено разбиране и информация по време на своето възстановяване. Започвайки сега, с живота такъв, какъвто е, ученето винаги е от директния и личен опит.

2. Първият и най-важен факт на съществуването е "закона за промяната или непостоянството". Всичко, което съществува, от малката песъчинка до голямата планина, от една мисъл до една империя, минава през един и същи цикъл на съществуване - т.е. раждане, растеж, упадък и смърт. Животът непрекъснато търси изява в нови форми. "Животът е мост, така че не градете къща върху него". Животът е процес в един неспирен поток, и който се е вкопчил в някаква форма, макар и прекрасна, ще страда от съпротивата на потока.

3. Законът за непостоянството се отнася и за "душата". Няма лице, което да е непроменливо или безсмъртно. Само абсолютната реалност е извън всички изменения; а всички форми на живот, включително и човекът, са просто една проява на тази реалност. Никой не е собственик на живота, който се влива в него, така както електрическата крушка не е собственик на тока, който й дава светлина.

4. Вселената е израз на този закон за непостоянството. Всички ефекти си имат причина, а съзнанието на човека или неговия характер е просто сбор от предишните му мисли и действия. Карма, което означава, действие-последствие, урежда всичко съществуващо, а човекът е единственият творец на създалите се обстоятелства, както и на реакциите му към тях, бъдещото му състояние и съдба. С правилни мисли и действия той може постепенно да пречисти вътрешната си природа, и така чрез себереализация да постигне освобождение от многобройни прераждания. Процесът обхваща големи периоди от време, включващ живот след живот на земята, но в крайна сметка целта на всяка форма на живот е да се достигне просветление.

5. Животът е единен и неделим: макар че променящите се форми са безбройни и нетрайни. Животът е налице в истината, не в смъртта, въпреки че всяка форма трябва да умре. От разбирането за единството на живота възниква състраданието и чувството за идентичност с живота в другите му форми. Състраданието е "Закона на законите за вечната хармония", и този, който нарушава тази хармония на живота ще страда и съответно ще забави собственото си просветление.

6. Животът е единен и интересите на неговите части трябва да са тези на цялото. В своето невежество човек си мисли, че може успешно да се стреми само за собствените си интереси. По този начин погрешно насочената енергия на егоизма произвежда страдание. Човек се учи от своите страдания, стараейки се да ги намали и в крайна сметка премахва и причините за тях. Сидхарта Гаутама Буда е формулирал четири истини:

- Има всепроникващо страдание;
- Причината за това страдание е погрешно насоченото желание;
- За страданието има лечение - премахване на причината;
- Има осмичен път за индивидуално и самостоятелно развитие, който води до края на страданието.

7. Осмичният път съдържа правилни (съвършени) възгледи и разбирания за реалността. Правилно разбиране, правилна мисъл, правилна реч, правилно поведение, правилен начин на живот, правилно старание, правилно внимание, и накрая правилно Самадхи, които водят до пълно просветление. Будизмът е начин на живот, а не просто една теория на живота. Осмичният път е от съществено значение за самостоятелното освобождение. "Престанете да вършите лошо, научете се да правите добро, изчистете сърцето си, това е учението на Буда."

8. Реалността не се поддава на описание и не може да бъде описана, а боговете с техните атрибути не са окончателната реалност. Целта на човешкият живот е достигането на просветление, и Буда, като човешко същество го е достигнал. Това е състояние на съзнанието, Нирвана, в което изчезват ограниченията на егото и което е постижимо на земята. Всички хора и всички други форми на живот съдържат потенциал за просветление и процеса се състои в това: "Погледни навътре в себе си: Ти си Буда"

9. Потенциала на истинското Просветление е скрит в Осмичния път, Средния път, който е процес на самостоятелно развитие между "противоположностите", като се избягват всички крайности: Буда е извървял този път до края, и e нужна само разумна вяра в будизма, основателната причина за която е, че имаш ръководство върху което са стъпили хора преди теб. Пътят трябва да бъде отъпкан изцяло, а не просто да дадеш най-доброто от себе си. Сърцето и ума трябва да се развиват еднакво, тъй както Буда е напълно състрадателен и напълно просветлен.

10. Будизмът слага голямо ударение върху необходимостта от активна концентрация и медитация, които водят до развитието на вътрешен "духовен факултет". Субективният живот е също толкова важен, колкото и ежедневния, а периодите на спокойствие за вътрешно развитие са от съществено значение за балансирания живот. Будистите трябва по всяко време да са "бдителни и въздържани", да избягват психически и емоционални привързаности към "преминаващото шоу". Това бдително отношение към обстоятелства и външни явления, които будистът осъзнава като преходни, му помага да се въздържа от реакция към тях и го "държи под контрол".

11. Буда е казал: "Работете за освобождението си с усърдие". Будизмът не признава авторитета на една личност. Всеки е отговорен за себе си. Всеки човек страда от последствията на собствените си действия, и се учи, докато помага на други за същото освобождение. Молитви към Буда или към някое божество не предотвратяват ефекта на причините и последствията. Будистките монаси са само учители и примери, а не "спасители", които да застават между реалността и отделния човек. Будизмът практикува изключителна толерантност към всички останали религии и философии. Според будистите никой няма право да се намесва в пътуването на отделния човек към целта.

12. Будизмът не е песимистечен, нито "бяга", нито пък отрича съществуването на Бог, или душа, но поставя свой собствен смисъл в тези понятия. Будизмът е система на мислене, религия, духовна наука и начин на живот, който е разумен, практичен и всеобхватен. За повече от две хиляди години той отговаря на духовните нужди на почти една трета от човечеството. Той се обръща и към Запада, настоява за разум и самостоятелност, заедно с толерантността към други гледни точки, обхваща наука, религия, философия, психология, етика и изкуство, и разглежда човека като създател на своя живот и едноличен дизайнер на собствената си съдба.

Редактирано от König (преглед на промените)

Значи ! Нека да уточним понятията ! Все ми е дерт , че не се разбират и по-често не се различават ! :(

Анализатор и АналЛизатор са различни неща !

АналЛизаторът като ти се лепне (къде - не казвам ! :) ) - подобен на пиявица е , като хемороид става . Пие кръв за целите на собственото си съществуване .....:lol6:

Анализаторът е друго нещо ! Трябва разлика  да се прави ! А будизмът сравнява само формите - не може да ги различава !......Различават се по съдържанието ! В съдържанието са количеството и качеството - това също заблуждава !....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Рамус, тези замервания на скоростта за обработване на информацията от съзнанието са лабораторни и колкото и да са теоретични, се основават на математически изчисления и апаратура.

Във всички тях се казва, че тези измервания в никакъв случай не са дефинитивни и че в много случаи съзнателната скорост на обработка на инфото, най-вероятно надвишава тези 60 бита. Аналогът с битовете в неврологията започнал с опита да се изчисли скоростта, с която възприемаме визуалната информация. Но има опити в тази насока още от 40-те години на миналия век. 

Всеки, който е се е занимавал с някакъв спорт, сам може да прецени по себе си с каква невероятна скорост несъзнаваното обработва информацията, когато е достигнал свободна степен на владеене на спорта. Изгражда се се един невероятен вътрешен фокус. Все едно си в нещо като поток, който те задвижва и всичко ти се получава перфектно и светкавично без изобщо да трябва осъзнато да мислиш и преценяваш. Или както мистиците обичат да се изразяват - ти изчезваш, ти си нещото, което правиш, пълно сливане.

Има много и най-различни обяснения за едни и същи процеси. Всички те съдържат в себе си някаква истина. И всички те могат да бъдат оспорени. За това е най-добре човек сам да проверява тези неща през себе си. На мен не ми е нужно да знам, че несъзнаваното ми обработва инфо със скорост от 500 000 бита в секунда, примерно. Това не ми върши никаква работа. Достатъчно ми е да съм видяла в себе си как на практика мога да използвам тези възможности на съзнанието си.

преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:

Споделено и споделено не е едно и също

Гледане и виждане не е едно и също.

преди 35 минути, Мо_хи_ни написа:

Рамус, тези замервания на скоростта за обработване на информацията от съзнанието са лабораторни и колкото и да са теоретични, се основават на математически изчисления и апаратура.

Във всички тях се казва, че тези измервания в никакъв случай не са дефинитивни и че в много случаи съзнателната скорост на обработка на инфото, най-вероятно надвишава тези 60 бита. Аналогът с битовете в неврологията започнал с опита да се изчисли скоростта, с която възприемаме визуалната информация. Но има опити в тази насока още от 40-те години на миналия век. 

Всеки, който е се е занимавал с някакъв спорт, сам може да прецени по себе си с каква невероятна скорост несъзнаваното обработва информацията, когато е достигнал свободна степен на владеене на спорта. Изгражда се се един невероятен вътрешен фокус. Все едно си в нещо като поток, който те задвижва и всичко ти се получава перфектно и светкавично без изобщо да трябва осъзнато да мислиш и преценяваш. Или както мистиците обичат да се изразяват - ти изчезваш, ти си нещото, което правиш, пълно сливане.

Има много и най-различни обяснения за едни и същи процеси. Всички те съдържат в себе си някаква истина. И всички те могат да бъдат оспорени. За това е най-добре човек сам да проверява тези неща през себе си. На мен не ми е нужно да знам, че несъзнаваното ми обработва инфо със скорост от 500 000 бита в секунда, примерно. Това не ми върши никаква работа. Достатъчно ми е да съм видяла в себе си как на практика мога да използвам тези възможности на съзнанието си.

Гледане и виждане не е едно и също.

Една и съща муста на поведени, част от емоционалния дисбаланс в който ти е изпаднала същноста. Ко го няма Ремуса, ко ща прайш не та знам. Как след всяка криза има нужда да се намеси, да ти даде възможност да погравитираш. И въпреки че си му и ти както всички останали за него, супер елементарна, ма та уставя да му са лигавиш отгоре, ко да та прай. Колко си издухана само, хахаха :-)

преди 55 минути, Мо_хи_ни написа:

....

Я , вземете по-напред да се уточните скорост на сигнала ли мерите или скорост на мислене....Като е сигнал - чакаме връзка по Нет-а или пожарната реве и препуска...

Щото при мен скоростите на мислене са различни .....да кажем според кефа . По някога никак не ми се мисли - мързи ме . По някога съм гръм и трясък - като пустинна буря . Друг път като водопад - лее се , лее се , спиране няма...Пък като чета из темата , за качество на мисленето и дума не отварям.....:)

Още защото гледам случва се , сигнал има че има - мисъл няма ! Само емоции !.....

преди 14 часа, scepsis108 написа:

Очаквам, ако ще коментирате, то все пак да прочетете внимателно, а не по диагонал.

Когато липсва вътрешна честност и коментарите са изкуствени. Дори четенето да не е било по диагонал. По-чувствителните може дори да ги е стегнало гърлото по време на прочита, а някой по-емпатичен може дори да е проронил тихо сълза. Защото текстът има за таргет точно тази дълбоко преживявана чувствителност в тишината на собствената болка. Очевидно авторката на текста е изключително чувствителен човек. В противен случай, драматичният ефект в думите й нямаше да е толкова силно изразен. Все пак има още хиляди други начини да се пише за тези неща, но това е нейният начин, който казва и много за самата нея.

Друг може да не е почувствал нищо, но понеже ти си го постнал, ще се съдере да се преструва, че има опит с неща, които никога не е преживявал. Та… няма "да имаш късмета" да прочетеш искрен постинг. За това са нужни и известна доза смелост, и осъзнатост все пак. А как да има осъзнатост, като няма вътрешна честност?! Питам се от известно време обаче, възможна ли е изобщо честност, ако човек не разполага с достатъчно развит интелект? От също толкова известно време силно се съмнявам, че буда-природата я има във всеки човек. За глупостта обаче нямам подобно съмнение. :)

преди 31 минути, by_chechi написа:

Я , вземете по-напред да се уточните скорост на сигнала ли мерите или скорост на мислене....Като е сигнал - чакаме връзка по Нет-а или пожарната реве и препуска...

Щото при мен скоростите на мислене са различни .....да кажем според кефа . По някога никак не ми се мисли - мързи ме . По някога съм гръм и трясък - като пустинна буря . Друг път като водопад - лее се , лее се , спиране няма...Пък като чета из темата , за качество на мисленето и дума не отварям.....:)

Още защото гледам случва се , сигнал има че има - мисъл няма ! Само емоции !.....

Опитват се да измерят когнитивната скорост на различните сетива. Обаче съществуват сетива, които са недостъпни за физически измервания.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 3 часа, König написа:

Ето ти малко нещо за четене...

С правилни мисли и действия той може постепенно да пречисти вътрешната си природа...

Осмичният път съдържа правилни (съвършени) възгледи и разбирания за реалността. Правилно разбиране, правилна мисъл, правилна реч, правилно поведение, правилен начин на живот, правилно старание, правилно внимание, и накрая правилно Самадхи, които водят до пълно просветление. Будизмът е начин на живот, а не просто една теория на живота. Осмичният път е от съществено значение за самостоятелното освобождение. "Престанете да вършите лошо, научете се да правите добро, изчистете сърцето си, това е учението на Буда."

VS

преди 32 минути, König написа:

Колко си издухана само, хахаха :-)

Да колега, не е само за четене, за прилагане също, начин на живот.

С правилни мисли се пречиства вътрешната природа, а не като използваш темата за клоака и за показ на вътрешните си нечистотии.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 26 минути, Мо_хи_ни написа:

Опитват се да измерят когнитивната скорост на различните сетива. Обаче съществуват сетива, които са недостъпни за физически измервания.

То това хубаво ! Ама другият знае ли за какво става дума......Така да кажем - след това уточнени , едва сега разбрах . За това питах....

Тези които (за сега) са недостъпни , те са в областта на мисленето . Обективно не става . Може само субективно и за това приблизително . За точност и дума не може да става . Примерно "вътрешното" време е неизмеримо - една секунда може да е час , както и обратното...

преди 24 минути, Śūnyatā написа:

VS

Да колега, не е само за четене, за прилагане също, начин на живот.

С правилни мисли се пречиства вътрешната природа, а използвайки темата за клоака и за показ на вътрешните си нечистотии.

Ъъъъъ, ми ти за какво я използваш бре? Яд та е че та усират на мястото където ядеш ли? Ми да ти е сладко. Ти всичките точки изпълнил ли ги че си тръгнал да ми търсиш сметка? Ми тези нечистоти са заслужена реакция на собствените ти действия. Не ми се сърди на мен, ми се сърди на себе си че си ги направил. И както виждам вместо да се поучиш, което въобще даже не съм и подозирал че можеш да направиш, се озлобяваш и ненавиждаш още повече, а това си нямаш напредстава колко ме радва за теб, защото знам че само така ще се научиш. И такива като теб сме виждали много, истински мъже, дето да им целуваш краката, нали ма мухлохихи.

преди 31 минути, Мо_хи_ни написа:

Когато липсва вътрешна честност и коментарите са изкуствени.

Колко е хубаво когато някой описва себе си, вингаи по добре от всеки друг, защото човек сам се познава най добре. Класика клише.

преди 14 минути, by_chechi написа:

То това хубаво ! Ама другият знае ли за какво става дума......Така да кажем - след това уточнени , едва сега разбрах . За това питах....

Това е сравнително нов дял в науката, който е специфициран по следния начин: https://en.wikipedia.org/wiki/Mental_chronometry

преди 6 минути, Мо_хи_ни написа:

Това е сравнително нов дял в науката, който е специфициран по следния начин: https://en.wikipedia.org/wiki/Mental_chronometry

Поредната стойка от маскарада, все така прайш, след като си са поосрала малко, следващите дни го даваш извисена, само интелектуални разговори, малко да пооправим имиджа. Ко стана не та ли интересува кьониксе вече, поговори му малко в женски род, дай малко симптоми на разум. охх не мога просто, що ми давате толоква материал е хора, голямо подиграване пада после, хахаха :-)

преди 43 минути, Śūnyatā написа:

С правилни мисли се пречиства вътрешната природа, а не като използваш темата за клоака и за показ на вътрешните си нечистотии.

Много точен анализ !

преди 39 минути, Мо_хи_ни написа:

Така не става бе душа ! Имал съм множество случаи като този :

Знам какъв му е проблема (не питай как - дълго е). Знам за колко може да го реши (около 15 секунди) . А той се бави , вече 2-ра минута !!! Значи проблема е по-сложен и "картинката" става друга . Друг става и начинът на печеливша игра......

А той , простакът си мислел сега ли да си поръча "Кока-кола" или после....По някога се прави и нарочно ! ....:)

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Много точен анализ !

Това е много и немного, точен и не чак толкова, анализ и не баш. 

После се чудичт някой хора разни работи. Постъпките са важни, а когато са неосъзнати и им ги напомнят, много гадно. Нали е, не е готско, Кьоног баси кавала че ни ги напомня. Ми не правете такива постъпки които да вие е неудобно да ви се напомнят, има лесно. Не да са сърдите че има отношение към постъпките ви. Ма да се упражнява някой върху друг и то от слеки манталитет, не минават на Кьониг тия глупости. Тряаше отдавна сте го разбрали.

преди 45 минути, valkiria1 написа:

драга Мо, 

Няма да те питам как разпознаваш дали един постинг е искрен или не. Няма да те питам дали ти си била винаги искрена в твоите постинги. Това е твоя работа и съвсем не ме интересува. Всеки има правото да бъде себе си, да показва това ,което иска  и да го прави както иска. Никъде не е казано ,че условието за участие в Калдейта е подписването на декларация за разкриване на лични  данни. Никъде не е казано ,че трябва да си разголиш душата и задника за да те приемат  и комуникират с теб.

Това става доброволно и то в степен ,която всеки сам прецени ,че може да открие личното си пространство. Извън това всеки опит за намеса в личния живот на другия е признак на махленска простотия и ниска култура.

В този смисъл намирам,че призива  да се показват  мебелите ,стаите и пр..като някакъв вид условие за легитимност  и смелост  е меко казано липса на бон тон. Опити пък да се демонстрира благосъстояние отива  повече на селските парвенюта и силно комплексирани хора. . 

Сигурно има тръпка в това някой да пише посред нощ кодирани послания и да си навира носа там където не му е работата.  Опитвайки се да търси нещо ужасно ,черно в душата и поведението на другия , търсача и драскача съвсем не осъзнава ,че  е същия и даже по-лошо. Опитите да се прави дисекция на някой , на поведението ,на думите му, да се навира  в завивките  и да се  души миризмата на интимния му живот е вид патология и то от най-лошите.

Говоря общо и  по принцип. Не се хващай за думите само защото съм е цитирала и не ги приемай за критика. Просто се опитвам от известно време насам да разбера за самата себе си защо хора ,които в класацията ми стояха по-високо от много други тук  се опитват да се опознават на базата на абсолютно излишни негативни емоции и дали това не изигра лоша шега в един момент ,който продължава вече в няколко теми последователно  и упорито. 

Бре, не мога до повярвам. Това някаква адекватна намеса ли е или на мен така ми се струва. Хммм:cantbelieve:

Веднъж да се посочи първопричината за някой сериозни недоразумения, а не само да осъжда и накава резултатът от тях.

преди 16 часа, scepsis108 написа:

Това не е късмет бре ! Това е закономерност - на всеки , без изключение се случва ! Що не даде определение що е това късмет ....?

Ако това наистина е късмет , 3 пъти си залагам главата на дръвника , че повечето от това ще се случи всекиму ! В този случай шансът ми за оцеляване е над 70% . Какъв късмет е тогава ? Късмет е да ти се падне 6-ца от тотото....:)

"....необяснимо щастие, „вървене“, което облагодетелства някои хора без оглед на това дали са го заслужили или не. „Има късмет“ се казва за някого, който успява да свърши или получи нещо добро и желано или да се спаси от нещо неприятно и опасно независимо от обстоятелствата...." (копи)

Тая или няма хабер що е това късмет , или с оглед на това че е психолог , нарочно обръща нещата на опаки , че да внуши кураж на слабите . Другото е ала-бала ....По моему - чиста манипулация ....! Хайде сега будизми ! :)

Лошото е , че се създават грешни представи за реалността . И когато се случи да няма готови формули , човекът не може да мисли адекватно....Когато ги има формулите , също не мисли - изпълнява формулите , даже и да може да мисли . Способността за мислене вместо да се развива - закърнява....

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Сигурно има тръпка в това някой да пише посред нощ кодирани послания и да си навира носа там където не му е работата.  Опитвайки се да търси нещо ужасно ,черно в душата и поведението на другия , търсача и драскача съвсем не осъзнава ,че  е същия и даже по-лошо. Опитите да се прави дисекция на някой , на поведението ,на думите му, да се навира  в завивките  и да се  души миризмата на интимния му живот е вид патология и то от най-лошите.

Благодаря ти, че отново реши да "запалиш" вече почти угаснал огън. Мотивите да го направиш са очевидни за мен. Понеже си пристрастна. Ако не беше и наистина ти пукаше за мен, отдавна щеше да си ме потърсила и щеше да си попитала за моята гледна точка. И понеже съм "черна" не плета интриги на лични, нямам нужда да образувам клики, нито да насъсквам други участници срещу трети, които на мен не са ми приятни по една или друга причина. Нито си завирам гагата в личните им отношения, опитвайки се да пиша на едната страна и да му подтвърждавам болните фантазии, само защото на фрустрираното ми его му доставя удоволствие да клюкарствам зад нечий гръб и да се ровя в мръсното му пране. 

Казвам директно в очите какво мисля. И нямам нужда от хора "на моя страна", подкрепленията са за слабаците - много сме, силни сме. Алелуя, истината е с нас!

Възможността от грешка в интерпретацията на думи и дела винаги съществува. За всеки. Ти в това число. Когато съм видяла, че съм сгрешила, съм го казала, защото умея да нося отговорност. Когато знам, че не греша, нямам намерение да си прекроявам гл.т., защото на някой от нея му стягат обувките. Нека му стягат, като не са му по мярка. И когато някой ме заплашва, излага лична информация за мен и се държи подло поради загуба на контрол над себе си и ситуацията, защото има обсесивно желание да контролира мен, да не се сърди, когато получава същата отрова, която ми е сервирал. Аз не страдам от социални етики и винаги давам възможност на човека да опита вкуса на собствената си гозба. Колкото повече му присяда, толкова по-голям е шансът да успее да поеме собствената си отговорност и да види собствените си грешки. И да израсте. Да възмъжее, да постигне зрялост. Защото това е огледало. В действителност никой и нищо не хапва и за това няма как да му приседне. Всичко опира до вътрешното отражение - и честността, за която говоря.

Подлецът винаги може да се промени. Лъжецът винаги, във всеки един момент, може да се промени, като намери сили да каже истината. Да си признае слабостта. Да види страховете си. Обсесивният винаги може да спре да бъде обсесивен, когато се изправи пред страха си да бъде изоставен и разбере, че това е причината за обсесията му и за желанието му да контролира всичко външно на него - понеже не умее да контролира както собствената си импулсивност, така и всичко свързано със самия него. Защото за него това да го напусна е равносилно на предателство. В неговите очи аз го предадох, защото не останах до него по начина, по който искаше. 

Насочи, ако обичаш пропития си с "искреност" постинг към онези, които лъгаха, интриганстваха и ме плюха в течение на месец под твоята благородна модераторска опека, само защото имах "наглостта" да прекъсна една токсична връзка. Мисля, че имам пълното право да избирам с кого общувам. Както и да избера да не общувам.

Знаеш ли, на Васил му предложих съвсем културно да не се чуваме в течение на няколко месеца, но да си останем поне приятели. Той, уж, го прие окей, съгласи се, че не си действаме добре един на друг и е по-добре да се разделим. Няколко часа по-късно обаче го гепи страхът от изоставяне и драмата започна. И точно защото имам непоносимост към фалша и лъжата, не игнорирах това и нещата ескалираха. Ако бях по-малко чувствителна, щях просто да отмина. Но чувствителността ми е част от мен с всички произтачащи от това последствия. Още повече, когато човек, на когото си имал доверие, ти забива нож в гърба. Е, и аз му забих нож в гърба. За да му покажа нещо за самия него. За да го накарам да се замисли. Това е моят дял в драмата, за който съм напълно съзнателна. И до последно, който и да дойде и да ми търси обяснение, ако смятам, че е достатъчно интелигентен и може да мисли в някаква степен самостоятелно - ще му го дам. Понеже във всяко едно отношение винаги има две страни, две отговорности. Всичко е взаимосвързано. Никога няма само един "виновен" и един "невинен". Никога в една връзка няма само "бяла" и само "черна" страна. Въпросът е кое точно задвижва единият, а кое другият. За себе си съм намерила отговори, затова и не вменявам никому вина. Единственото, което казвам е - хора, бъдете честни със себе си. Защото знам къде ме отведоха собствените ми заблуди. Но явно нищо и никому не може да бъде спестено, човек се учи единствено от собствените грешки. Но ако не ги вижда, неизменно ги повтаря. И така - всеки път на поправителен, докато не се натрупа достатъчно, за да си позволи най-после или честността, или да му врътне окончателно шайбата.

Относно материалните блага - не си ме разбрала, но това също е в реда на нещата - хората нямат дълбок поглед, виждат само онова, което е на повърхността. Става дума отново за страх и преодоляването му. Доколко на човек му стиска да покаже реалното себе си. Доколко е успял да види кои са нещата, които му пречат да е искрен. Къде са ограниченията му, защо са му, каква роля имат в живота му, защо го определят - кога му помагат и кога му пречат. Въпросът опира до стъпката - дали човек има смелостта да я направи, а не какво ще ми покаже. Мен никога не ме е вълнувал статус, материално положение, а това, което човек умее да създаде в живота си, а не да чака наготово. До къде се простира личната му отговорност или е напълно безотговорен, но пък бъкан с претенции. За да се разбере какво правя и какво казвам, е нужна определен тип сетивност и опитност. Човек винаги разбира "другите" само до степента, до която е опознал себе си и собствените си мотиви. Когато е достатъчно порасъл, съденето отпада от самосебе си, тъй като се измества от разбирането. А периметърът на разбирането - също зависи от въпросната, неудобна честност. 

Уважих въпросите ти и отговорих на тях искрено. Дали ще приемеш или не моята искреност, за мен е от значение. В противен случай нямаше да си направя труда да ти отговоря. Ако не я приемеш, ще ме заболи. Но ще го преживея. 

преди 52 минути, by_chechi написа:

Това не е късмет бре ! Това е закономерност - на всеки , без изключение се случва ! Що не даде определение що е това късмет ....?

Ако това наистина е късмет , 3 пъти си залагам главата на дръвника , че повечето от това ще се случи всекиму ! В този случай шансът ми за оцеляване е над 70% . Какъв късмет е тогава ? Късмет е да ти се падне 6-ца от тотото....:)

"....необяснимо щастие, „вървене“, което облагодетелства някои хора без оглед на това дали са го заслужили или не. „Има късмет“ се казва за някого, който успява да свърши или получи нещо добро и желано или да се спаси от нещо неприятно и опасно независимо от обстоятелствата...." (копи)

Тая или няма хабер що е това късмет , или с оглед на това че е психолог , нарочно обръща нещата на опаки , че да внуши кураж на слабите . Другото е ала-бала ....По моему - чиста манипулация ....! Хайде сега будизми ! :)

Лошото е , че се създават грешни представи за реалността . И когато се случи да няма готови формули , човекът не може да мисли адекватно....Когато ги има формулите , също не мисли - изпълнява формулите , даже и да може да мисли . Способността за мислене вместо да се развива - закърнява....

Късметът според мен Чечи е, плод на заслуги, плод на натрупвания. Тяхното натрупване може само да те предразположи да имаш късмет, но не е гаранция само по себе си. Просото ти се отваря тази възможност, да имаш късмет. И под заслуги и натрупвания имам предвид нещо като, това да се потруди човек да си пречисти възприятията и да може максимално осъзнато да се отнася към това което прави. И това което предприеме ще е плод на разумна и трезва преценка, и работата ще стане. Преценил всичко трезво, както рисковете така и собствените си способности, идва момент в който много малко трябва да стане работата, подложени са всички условия, просто седиш и чакаш да се случи. През това време докато е подготвил всичко и чака човек, предлагам молитви да се отправят, за благолполучие и късмет. И когато всичко стане и човек има късмет, такъв човек има късмет, не защото това му се случва и му е станал работата, ами защото се осъзнал, защото е цъкнал дет са вика и осъзнато е направил всико да стане. И ти, в твоя случай си имал голям късмет, с тези 70%, пак някакви дори и неосъзнати за теб в момента причини са помогнали да го имаш. За да се роди човек, човек, пак е късмет, по природа имаме късмет. За това не е хубаво да се злоупотребява с късмета, и с негативните дела. Защото природните закони не позволяват късмет на който не е заслужил.

преди 32 минути, Мо_хи_ни написа:

Единственото, което казвам е - хора, бъдете честни със себе си. Защото знам къде ме отведоха собствените ми заблуди.

Бейби, бейби, ха ха ха. Направо оскар дирекно да и се дава на мухлохихи, за най добра драмтична актриса. За гланва роля в най великия сериал до момента, собствената и сапунка. И ти ще ми говориш за симптоми на разум, за лицемерие, за клюки. Казах ти ма не слушаш, скрйса просто, поне за малко. Няма да се излагаш толкова и много от всичко това можеше да си го спестиш.

А къде бяха тия качества дето уж ги описа и че имаш? Къде и кога ги показа, като гравитираше около истинските мъже, може би? Или като идваше да ми показваш през месец, щот съм поствал лозунги от фейса? Като ми говори в жеснки род и ми се упражняваше на мен? Само няколко примера, и то от толкова малко колкото съм преживяло от теб тук. А както разбирам, си била на много други места и си забъркала много други подобни буламачи. Така че бейби, пълниш ми душата направо, с издуханата ти същност. По интересен сапунен сериал от твоя, дето си разигравш и ни правиш неволни зрители, няма.

преди 35 минути, König написа:

Защото природните закони не позволяват късмет на който не е заслужил.

Честита ти 6-ца от тотото.....:)

Това за което говориш е така - дума да няма напротив ! Но не се нарича късмет !

Нарича се способност (зависи от човека) да усвоява позитивните случайности и да избягва негативните .

Късметът е случайност с много малка възможност за сбъдване . Дали ще се случи или не , не зависи от човека . От човека зависи , когато се случи дали ще го хване !

Казано е : " Птичето каца всекиму на рамото . Малко   са тези които го хващат!".

преди 8 минути, by_chechi написа:

Честита ти 6-ца от тотото.....:)

Това за което говориш е така - дума да няма напротив ! Но не се нарича късмет !

Нарича се способност (зависи от човека) да усвоява позитивните случайности и да избягва негативните .

Късметът е случайност с много малка възможност за сбъдване . Дали ще се случи или не , не зависи от човека . От човека зависи , когато се случи дали ще го хване !

Ами не е ли късмет да разбереш за тази способност. Не е ли късмет да намериш някой който да те научи или да ти я посочи тази способност? Това е късмета за мен, да се осъзнаеш за тази способност, поне аз така си мисля.

Еми изглежда да е случайност, но не е. Има и там някаква закономерност. И тя може би е точно в "дали ще го хване" човек както казваш, късмет е да се научиш да "хващаш късмета", може би. хаха :-)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.