Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 6 минути, König написа:

На теб сейра ти е, изначалната същност. Ти си сейра, и цалото му въплащение.

"Животът е хем сеир хем сеирджия. А ние сме хем сеирджии, хем част от сеира"

Уй Лям, трети Чан патриарх

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

"Гледай сеир само в краен случай"

Богунемил Райнуф

Ми той случая отдавна е краен бе, за това и само сейр се гледа. хахаха 

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

"Животът е хем сеир хем сеирджия. А ние сме хем сеирджии, хем част от сеира

Ние сме главни действащи лица в парада на панайра. Без нас няма панайр, няма сейр. Без прояви на селяния, няма и подигравки. Толкова е лементарно.

преди 14 минути, by_chechi написа:

Ами да си дърдоркат ! На кой му пука ?! 

Ако успееш да ме научиш на непукизъм, цял живот ще ти купувам бирата или там, квото пиеш.:D

Майтапя се. Имам си мантра по случая, която си повтарям от известно време, но засега с доста съмнителен успех. Тя е следната:

"Ситуацията е такава, каквато е, всеки реагира според нивото на съзнанието си, всичко е наред."

преди 8 минути, Мо_хи_ни написа:

Ако успееш да ме научиш на непукизъм

Рецептата е щафета, четири по сто, силистренска кайсиева, с марули, краставици, репички, варено яйце 

преди 1 час, Мо_хи_ни написа:

Ако успееш да ме научиш на непукизъм, цял живот ще ти купувам бирата или там, квото пиеш.:D

Майтапя се. Имам си мантра по случая, която си повтарям от известно време, но засега с доста съмнителен успех. Тя е следната:

"Ситуацията е такава, каквато е, всеки реагира според нивото на съзнанието си, всичко е наред."

Мохлохихи, аз ще ти помогна да станеш непукист, спокойно. Точно това правя в момента, като съм та направил да са прайш че ма няма и че не та наритвам. . След изблиците ти на разстройства в последно време. Това правене, че нищо не е станало, че си чиста невина душица, ей тва си е чист непокизъм, ама при теб на границата на дебилство. А да не говорим че въобще не е непокизъм там което трябва да се научиш, ма още си там, на това ниво. Където ми учиш със своя личен метод, непокизъм. класика просто.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Рецептата е щафета, четири по сто, силистренска кайсиева, с марули, краставици, репички, варено яйце 

Има такива, които знаят "тайната", но не могат да я издадат, защото никой не им вярва с изключение на тези, които вече сами са я разбрали. Много са малко, но се надушват като краставите магарета.

преди 1 час, Мо_хи_ни написа:

С Будизъм няма да те ала-баламосвам ! Нито пък с Реджевизми ще ти мътя мозъка ! :)

И недей да "плачеш" че си в необичайно тежко положение . В Бриджа за летящи карти и пепелници няма да ти говоря . Има счупени маси и столове и т.н.. А също и инфаркти ! Има даже случай , съпруга застрелва мъжа си на игралната маса , а съдът я оправдава ....Толкова тежки са условията , а идва следващото раздаване...Който не е играл бридж - той не знае ! Никак не се майтапя - говоря ти самата Истина ! Даже няма да те призовавам да ми вярваш ! Това се знае !....Иначе казано : " Гори му Душата , а Разумът мътен - две не вижда ! ". Какво да се прави ? ...

Още веднъж и за последно ти го напиша . Постижимо е от всеки ! Никакви супер просветления и други такива не са ти нужни !

"Страничен пас" и Забравяш !!! Едното заместваш с друго . Първото го забравяш . Сега не ми се търси по постовете , но е сравнително прясно....

В началото е трудно , но когато го усвоиш , секунди са ти нужни за да постигнеш равновесие на Дух и Разум , т.е. Съзнание.......

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

Това е будизъм за напреднали само, не и за любопитни/начинаещи:D Става и с всяка хубава ракия плюс шопска салата:) Въобще това българите са отдавна будисти:D

преди 9 часа, Реджеп Иведик написа:

"Истината сама се пази"

Хермес Трисмегист

Тя че сама се пази, е повече от ясно, даже аз го знам тва. Не ми трябва някакъв ХерПес да ми го казва. Пък камолин Чепа да ми го цитира.

Ама правата за истината ги притежаваш само ти, само ти имаш право да я използваш за своите нужди.

на 5/16/2017 в 19:56, sound написа:

За това кажи ми - какъв е смисъла да се заблуждаваме, че не се заблуждаваме?

Е, аз все още не съм се записала в някоя секта, не знам защо се оформи към мен някакво такова отношение тук. Хубав отговор, имам предвид целия, не само цитираното. Благодаря, прочетох го с удоволствие. Смисълът е...) Цитирах точно това изречение, защото смисълът в него е подлог. Несъзнателно, с отричане и отхвърляне, той си остава търсен и това е единият начин, апофатически. На ума. Умът не може да направи повече от това да очертае карта, налагайки едно изображение върху друго различно изображение, да сравнява две, десет, сто различни рисунки. Понеже вижда смътно приликите, ги поставя една върху друга срещу светлината и се появява една обща рисунка. Колкото повече са рисунките, толкова по-ясна е тя, но е само карта. Нищо повече. Без карта не знаеш накъде да вървиш, нито ако се наложи, да я погледнеш и да разбереш къде се намираш. И само с карта пак никъде не си отишъл. Да твърдиш, че всичко е безсмислено или че няма нищо за постигане също е карта, но погледната на тъмно. На тъмно наистина човек може да си въобразява, че е на всякакво място. 

на 5/16/2017 в 19:56, sound написа:

винаги остане с едно на ум относно пъзела, който реди, докато не срещне някой Гурджиев и не се предаде ....... а може би и не биха получили.

Не биха. ГИ такива ги е отпращал по живо по здраво. След като понякога им е предоставял впечатленията, които очаквали да получат. Самонаблюдението има една цел, достигане до безпристрастност към себе си, да се запознаеш с въпросното "его" и практически от собствен опит да разбереш, че го няма. И май като светлина за виждане на картата изобщо, разбирам тази безпристрастност. Има толкова неща, които пречат да се прояви - настроения, заблуди всякакви и т.н., моята тактика в такива случаи е утрото е по-мъдро от вечерта. Нищо не е постоянно, обаче на сутринта картата се появява отново ;) Има един момент, както казваш, от който няма връщане, щото и няма кой да се връща - и е доказан, и доказван непрекъснато факт. 

преди 27 минути, Реджеп Иведик написа:

Светло и тъмно е едно и също

Особенно на тази истина, притежаваш само ти единствено ексклузивни права.

"Колкото радост има на този свят, всичката идва от желанието другите да са щастливи;
а колкото страдание има на този свят,всичкото идва от желанието аз да съм щастлив"

Ето ти една универсална истина. Безпристрастна, не принадлежи на никого. Освен на себе си, може би.

преди 12 часа, Реджеп Иведик написа:

"Истината сама се пази"

Хермес Трисмегист

Но и придизвиква гневна реакция от страна на невежеството, егото не признаващо друга истина освен субективната. Не случайно Буда са се опитали да го убият два пъти и напълно възможно е на третия път да са успяли, ако се четат внимателно писанията. Но на Буда му е все тая, възникване и разрушение за него не са действителни вече. Той е породил мисълта за пустотата и мимолетността на всички вътрешни и външни явления, дхарми. Тоест познал е истината отвъд конструкцията на скандхите.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 1 час, witness написа:

....Умът не може да направи повече от това да очертае карта, налагайки едно изображение върху друго различно изображение, да сравнява две, десет, сто различни рисунки. Понеже вижда смътно приликите, ги поставя една върху друга срещу светлината и се появява една обща рисунка. Колкото повече са рисунките, толкова по-ясна е тя, но е само карта. Нищо повече. Без карта не знаеш накъде да вървиш, нито ако се наложи, да я погледнеш и да разбереш къде се намираш. И само с карта пак никъде не си отишъл. Да твърдиш, че всичко е безсмислено или че няма нищо за постигане също е карта, но погледната на тъмно. На тъмно наистина човек може да си въобразява, че е на всякакво място. ....

След Ума , следващото , другото е работа на Разума !

ЕГО-то да разбереш , че го има ! И да го познаваш , че да можеш да го управляваш ! 

Ако "разбереш" , че няма Его - спукана ти е работата ! Цял живот за носа ще те води !....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 20 минути, by_chechi написа:

ЕГО-то да разбереш , че го има ! И да го познаваш , че да можеш да го управляваш !

Как разбра че го има? Как егото може да те види за носа, ти и егото ти различни личности ли сте? 

Какво значи да го има, да има определени характеристики и белези в съзнанието ли? Ами ако една от тези характеристики се промени същото его ли ще имаме или представата ни за него ще се промени също? Къде е било егото преди да се родиш? Къде ще бъде когато след няколко години те закопаят в земята, или по-рано, защото никой не знае. Тогава егото ти ще може ли да каже - "Има ме". 

Явно нещо като его не съществува постоянно, тоест не съществува истинно като неизменчива категория и явление. Възможно ли е представата ти за его да е само представа и нищо повече? Възможно ли е егото да няма постоянна същност? Възможно ли е да плод на невежеството? Да е пусто от истинско и реално съществуване, да е подобно на мираж или сън?

преди 36 минути, witness написа:

Najbardziej zrelaksowane lisy zen

Знаеш ли коана за лисицата https://en.wikipedia.org/wiki/Wild_fox_koan

Той е известен. Но ми се струва, че не си прочела коментара отдолу. Имам предвид линка, който си дала:

"Not falling

not ignoring"

преди 21 минути, Śūnyatā написа:

Как разбра че го има? Как егото може да те види за носа, ти и егото ти различни личности ли сте? 

Какво значи да го има, да има определени характеристики и белези в съзнанието ли? Ами ако една от тези характеристики се промени същото его ли ще имаме или представата ни за него ще се промени също? Къде е било егото преди да се родиш? Къде ще бъде когато след няколко години те закопаят в земята, или по-рано, защото никой не знае. Тогава егото ти ще може ли да каже - "Има ме". 

Явно нещо като его не съществува постоянно, тоест не съществува истинно като неизменчива категория и явление. Възможно ли е представата ти за его да е само представа и нищо повече? Възможно ли е егото да няма постоянна същност? Възможно ли е да плод на невежеството? Да е пусто от истинско и реално съществуване, да е подобно на мираж или сън?

Мане, кви глупости. Колко пъти съм ти казавал лични неща да не споделяш, умотани в някакви измислици. Толкова ясно се вижда че, въобще нищо още не ти е ясно, като та гледам какво и как търсиш. Ти с егото искаш да прозреш егото, награя ще имаш само едно рзпаднато его нищо друго. То не че ся е много градено. 

преди 52 минути, by_chechi написа:

След Ума , следващото , другото е работа на Разума !

Звучи ми много странно. Как така след Ума? Другото работа на разума? Разума не е ли част от Ума, или съществува независимо от него

Тука има нещо вярно, пътво трябва да се разбере че има его, после трябва да се опознае и разбере, доколкото е възможно. Но не за да го управляваш, а за да разбереш какво го обославя, и така да премахне човек пъро причините за неговото подхранване, и така отслаби неговото влияние. 

Ако "разбереш" , че няма Его - спукана ти е работата ! Цял живот за носа ще те води !....

Няма как да се разбере че няма его, това са глупости. Фантазии на инелектулната неосъзнатост. Его има, и е там, сега от какъв хареактер е и има ли присъщо съществуване, не е най важното в момента. Важно е на друг етап. Когато вече си тръгнал целенасочено с ментални практики да го осъзнаваш, токава с помоща също на здрав интелект може да се подплати медитативната практика, с разбиране от такъв характер. Които сам ежедневно в медитация се опитваш да разпознаеш. Няма друг, начин.

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

Губиш си времето.

Затова и фатмака е много смешен като се изкава като говорител на Буда. И ни диктува какво бил казал буда. Това е което той си е помислил че е разбрал, ама това е друг въпрос. За един малко по запознат от Будизъм, ма много малко запознат, хубаво че тук няма такива, да го видят, от далеч се вижда каквото трябва. 

Да не искаш да кажеш че ти губя времето ли? Щот аз време имам колкото си искам, не съм си пренебрегнал жената да вися по форумите. Почвай да свикваш та съветвам по скоро.

Законът за причината и следствието няма присъщо съществуване. За това е неправилно да се игнорира. Неправилно е и да се взема под внимание.

Ако кажеш, че законът за причината и следствието съществува, ще се преродиш в дива лисица.

Ако кажеш, че законът за причината и следствието не съществува, ще се преродиш в дива лисица.

Защото е казано:

"Ако е налична себеприрода, другоприрода също е налична. Ако не е налична себеприрода, другоприрода също не е налична."

В този смисъл, да се преродиш в дива лисица и да не се преродиш в дива лисица е едно и също.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.