Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 7 минути, Мо_хи_ни написа:

а пък Кьонинг какви пачки вади

Аргументи и аргументи не е едно и също

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 26 минути, Реджеп Иведик написа:

Само аз и Шунята наливаме масло. Другите вървят след нас с парцалите да почистват.

Да вие двамата сте голям инат от дума не се разбирате! Егото ли си задоволявате? Ти си повтаряш едно и също а той си плеска сутрите на руски или английски.

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Точно това се опитвах да кажа. Че ако някой се опитва да е безпристрастен, то е хубаво да вижда причините и мотивите, които задвижват всеки човек по отделно. Няма универсален критерий, но може да има разбиране за личностните мотиви за дадена постъпка, постинг, поведение. Когато присъства това разбиране, нещата застават по своите места.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 17 минути, Мо_хи_ни написа:

Ти, чете ли преди това какви Кьонингске ги писа на Шунята и как му се подиграваше, че бил мизерник с мизерна заплата, без пари, фатмак и прочие, а пък Кьонинг какви пачки вади?! 

Защо отново намесваш Васил? Говорим за нещо съвсем друго. Мислех, че е очевидно.

Кога съм казвал такива работи ма ей, я са съобразявай малко. Няма да ма кордисваш в измислините ти сценарии. Тука щот са изложи като последнат, да не казвамм какво, никой не ти е виновен че толкова можеш и само за това ставаш.

А като говореше на жески род, като някава уличница, къде тио беше интелекта, разума, величието, а?

Внимавай в кичеци ма забъркваш, че още нищо не си видяла от Кьониг.

преди 10 минути, Мо_хи_ни написа:

Точно това се опитвах да кажа. Че ако някой се опитва да е безпристрастен, то е хубаво да вижда причините и мотивите, които задвижват всеки човек по отделно.

Аре стига си са оправдавала, само да са чудиш как да си прикриеш кусурите и неспособностите ти. Щом тук в някъв форум без никакво значение, ти ми са вживяваш в такива интриги, смятай в жовота кви си ги забъркала. А пък съм сто процента сигурен че от бая панаири са та върнали, щот нямш качества явно.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 2 часа, by_chechi написа:

Обиден съм ти - да знаеш !:)

Ми ти ако седнеш да играеш карти - само след 1 час и си паднала в киреча...:lol6:

Така е, лесно могат да ме излъжат. Не ме бива в покера и лъгането, ама хич. Биха ме обрали за нула време, ако имах глупостта да се заиграя на покер. За това преди от картите играех само белот и бридж.

Не ми се обиждай, просто съм такъв човек. Не виждам смисъл в лъгането, особено на дребно. Поне като се лъже да е заради някаква по-смислена цел, която наистина си заслужава и е полезна, градивна - какво удоволствие може да има в това да прекараш някого? Чувстваш се по-умен ли, по-умел ли в манипулацията - не знам, не ги разбирам тия неща. Ти кажи нали играеш покер.:D

преди 28 минути, Реджеп Иведик написа:

Това само майсторите осъзнали непостоянството го разбират и пресичат океана на съществуването състоящ се от догми, аксиоми, лични мнения и тн. 

Често превеждам но не се забелязва, забелязват се руския и английския, или на който каквото му изнася. Просто в момента нямам време, уча доста. Ето едно стихче от Нагарджуна:

Започвайки, учителят е длъжен да каже на своя търсещ истината ученик, че "всичко съществува".

После, на ученикът който вече е постигнал смисъла и е свободен от привързаности, той е длъжен да каже:

"Всички неща са пусти."

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 1 час, valkiria1 написа:

Мисля,че е крайно време да се върнете на същината на темата. За останалото има "Празни приказки"  и "Изповеди"

И аз така мисля, но имам сянка, която има "мисия" и ме следва неотлъчно, по петите, за да ме реплекира непрекъснато по доста несмислен начин.:D

преди 4 минути, Мо_хи_ни написа:

Така е, лесно могат да ме излъжат. Не ме бива в покера и лъгането, ама хич. Биха ме обрали за нула време, ако имах глупостта да се заиграя на покер. За това преди от картите играех само белот и бридж.

Не ми се обиждай, просто съм такъв човек. Не виждам смисъл в лъгането, особено на дребно. Поне като се лъже да е заради някаква по-смислена цел, която наистина си заслужава и е полезна, градивна - какво удоволствие може да има в това да прекараш някого? Чувстваш се по-умен ли, по-умел ли в манипулацията - не знам, не ги разбирам тия неща. Ти кажи нали играеш покер.:D

Бейби теб та цакат с седмака, и ти обират всичките ръце. Като не ставаш за игра на карти, що са захващаш? . После да са налага да са обесяваш, като новобранец. Такива дето не могат да ми играят карти, хич да не ми сядат тогава. По добре да си взема менгеме отсреща, само да ми държи картите само. Мухлохихи щи кажа, нещо. Вземи сериозно са поучи от това което ти се случва, и вземи в ръце. Щото с тия кризи и растройства, не ти е на добре работата. 

Стига си забърквала и задействала бумеранги дето ти се връщат в много неподходящ момент за теб. Да болят повече. малко повече осъзнатост бейби. Чак пък такъв замай, не очаквах да та е обвзел. Падаш в ранглистата устремно надолу, както и модератора ти каза. Как ще го преживееш само, не знам. Като ти знам неспособностите, ще е голям гърч пак. За кой ли път пореден, ма нещеш да се поучиш. за това ти се повтарят и уроците, бейби, или да та карам по българси, булка. 

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Това само майсторите осъзнали непостоянството го разбират и пресичат океана на съществуването състоящ се от догми, аксиоми, лични мнения и тн.

Започвайки, учителят е длъжен да каже на своя търсещ истината ученик, че "всичко съществува".

После, на ученикът който вече е постигнал смисъла и е свободен от привързаности, той е длъжен да каже:

"Всички неща са пусти."

Точно ти си пълен с догми и аксиоми некакви си!

Имал ли си учител някога та да са изказваш е?

Това е така и не е така е аксиома!

Доказателствена част от Реджепа няма!

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

"Всички неща са пусти."

Да достигнеш до някакъв смисъл и да не си привързан, за мен са 2 различни неща. Които, както всичко съществуващо, имат дуално проявление.

И смисъла, и привързаността имат своят принос и своите недостатъци.

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

Често превеждам но не се забелязва, забелязват се руския и английския, или на който каквото му изнася. Просто в момента нямам време, уча доста.

Кво учиш бре, как да са наслаждаваш на някоя нова екстра ли? Или коя фанелка, какъв я носи? Или са учиш да не гледаш в канчето на другия? И много други неща, дето са ти толкова по важни. Ма пак ще е нещо за улесняване или да е на далавера. Няма кво друго да е, какт та знайм вече. 

И ти от големите майстори на осъзнаването ли си е? хахаха , ма то става все по интересно тук. Кърти, кърти направо. :-)

преди 4 минути, Мо_хи_ни написа:

Да достигнеш до някакъв смисъл и да не си привързан, за мен са 2 различни неща. Които, както всичко съществуващо, имат дуално проявление.

Мухлохихи, си има нов обект на гравитация, и субект за използване на театъра дето ни разиграва в момента. Вземете пйте по едно кафе двамата и да са разберете за Кьониг. За кво става въпрос, кви кинти вади и колко е хубав. Нали това е което те интересува най ммного. Хахаха 

преди 6 минути, Мо_хи_ни написа:

Колко нежно, колко състрадателно. Направо сме трогнати от съчувствие. Но забравяш че си противна дори и когато са правиш на привлекателна.

С осъзнатост и голям ум нямаше да е пожарникар! Да труден е Будизма и не е за теб! Скепсис има голям акъл признам съм го.

преди 8 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Точно ти си пълен с догми и аксиоми некакви си!

Имал ли си учител някога та да са изказваш е?

Забелязвам някои характеристики, но не робувам на догми и аксиоми, горе посочих защо. Също не робувам на традиции и учители, но не мога да отрека че основите на будизма са ми преподавани не един или два пъти. Следва самостоятелното мислене, логика, антилогика и тн., до осъзнаване зависимия произход и пустотата. Догмите и аксиомите са в началото, но и до тях не си се докоснал, пита се тогава как можеш да претендираш за компетентност по темата като не си положил усилия?

Това е вярно и невярно може да е валидно за всяка ситуация!

До тук не може да се оспори!

Следва нищо.

За какво се повтаря за щяло и нещяло?

преди 13 минути, Śūnyatā написа:

Забелязвам някои характеристики, но не робувам на догми и аксиоми, горе посочих защо. Също не робувам на традиции и учители, но не мога да отрека че основите на будизма са ми преподавани не един или два пъти. Следва самостоятелното мислене, логика, антилогика и тн., до осъзнаване зависимия произход и пустотата. Догмите и аксиомите са в началото, но и до тях не си се докоснал, пита се тогава как можеш да претендираш за компетентност по темата като не си положил усилия?

Ми ти какви претенции може да имаш като си положил някакви си просто усилия само, и то според теб? Ми като въобще не са правилните усиля а само някави работи дет ти утърват?

преди 13 минути, Śūnyatā написа:

Също не робувам на традиции и учители, но не мога да отрека че основите на будизма са ми преподавани не един или два пъти. Следва самостоятелното мислене, логика, антилогика и тн., до осъзнаване зависимия произход и пустотата. 

Това ли ти е схемата е пич, на това ли ти се базира цалата надута гордост че ми разбираш от будизъм. Всеки малко по светнат от будизъм веднага ще ти направи забележка, за основниян пропуск. Медитациата, къде я забрави бе пич? Или ти нея си я разбрал отдавна? Или та е срам да я споменеш щот Кьониг е ин да хаус? Щот без нея, като основен акцент всичките ти други схеми са само още една от игрите които си разиграваш.

Къв будист може да си ми ти, след като даже с мислене не си стигнал до логичния извод, че без медитация, няма будизъм? Къв?

преди 7 минути, _Alex&Vanko_ написа:

С осъзнатост и голям ум нямаше да е пожарникар!

Професията пожарникар има доста висши длъжности за които се изисква доста акъл и познаване закони, нормативни наредби и тн., които могат да се заемат, но след като си се доказал, рискувал на терен, примерно 15 години и си спасил доста човешки животи по един или друг начин. Жалко че не се осъзнава скъпоценното човешко съществуване, а само личните нужди, потребности, материално положение и не се осмислят връзките.

преди 5 минути, König написа:

Медитациата, къде я забрави бе пич? Или ти нея си я разбрал отдавна? Или та е срам да я споменеш щот Кьониг е ин да хаус? 

Добре че си ти да ме подсетиш, благодаря.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Преди време ясно написах -каквото пуснеш в канализацията ,това вадиш. С по - други думи но със същия смисъл -"с какъвто аршин мериш с такъв ще те измерят." 

Още по-дъблоко е

Z6yYEIf.jpg

преди 5 минути, Śūnyatā написа:

Професията пожарникар има доста висши длъжности за които се изисква доста акъл и познаване закони, нормативни наредби и тн., които могат да се заемат, но след като си се доказал, рискувал на терен, примерно 15 години и си спасил доста човешки животи по един или друг начин. Жалко че не се осъзнава скъпоценното човешко съществуване, а само личните нужди, потребности, материално положение и не се осмислят връзките.

О ти сега по дефолт ли ни търсиш уважение? По професия? Хаха, ми колко хора други дето упражняват професии, и никой не чува за тях, с тях кво? Ти за това ли стана фатмак пожарникар, да та уважават? На професията нищо и няма, има проблем в човека дето я изпълнява и какви качества има, а твоите са ясни. Далавера да има.

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

Добре че си ти да ме подсетиш, благодаря.

Ми щом аз се налага да те подсещам, смятай къв си и къде си още. 

преди 5 минути, Любомир Ико написа:

Още по-дъблоко е

Z6yYEIf.jpg

Е, това е доста циркулирало изображение из нета. В случая пак се набляга на неосъзнатостта. Осъзнат човек знай че има голям нос и не си го рисува в картинката.

Незнам какви усилия си положил и ме изръсваш тука,че реалността е илюзия щот си гледал филма Матрицата? Голяма умнотия от теб не съм чул.

В една дуалност да се обърнат нещата наопаки не е голяма работа.

преди 7 минути, König написа:

Ми щом аз се налага да те подсещам, смятай къв си и къде си още.

Ти с това ли се занимаваш непрекъснато, да даваш оценка на другите, как ти остава време за медитация? Ако се съди по бдението ти в темата не ще да много.

преди 2 часа, König написа:

тото милонери. След 3-4 години, разорени и развалини, разбити от неспособноста си. За него това късмет ли е? По скоро не. Късмета за едни е лош късмет за други. Късмет е и лошия късмет

Първо да си уточним понятията ! :) Тогава нещата стават ясни .

На лошия късмет Карък му се казва ! Не знам дали знаеш . Иначе как ще обясниш що е това Карък ?  :)

" ...карък - тотална липса на късмет, невървеж, кутсуз, малшанс

В последно време голям карък ме гони - хич, ама въобще не ми върви!..." (копи) 

Второто е , че Късметът натоварва с отговорност - как , къде , за какво ще го ползваш ! Въпросът тук е можеш ли да понесеш такава отговорност ? Щото може просто да се побъркаш - примерно златна треска (трябва ли да го обяснявам?) ! Това влече след себе си 

Трето - трябва да можеш да го опазиш ! Той не е твой късмет по презумпция , той си е сам по себе си . Не можеш ли , ще ти го отнемат - ще те набият , ще те ограбят , ще те излъжат .....има и още ред аспекти на разглеждане ! Никак не е проста работа ! 

Въобще Късметът е много деликатна Госпожа , а ти играеш нейния Любовник ! Така че Късметът си е късмет , но по някога е по-добре да се откажеш....Т.е. при всички случаи Късметът изисква способности да общуваш успешно с него !

(има български субтитри)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

Ти с това ли се занимаваш непрекъснато, да даваш оценка на другите, как ти остава време за медитация? Ако се съди по бдението ти в темата не ще да много.

Ти ся за мен не са притеснявай, ако ще се грижиш за това, кои колко виси по форумите. Може да започниш с Чепа, човека с чадъра. Той бие всякакви рекорди, така че моето е малка работа. Ма интересно що за него това не ти е проблем пък за мен, ти е? Що? Да не си пристрастен, или изпълнен с неприязън? Да не та тровят случайно нещо?

А аз, мога да си го позволя, колкото искам каквото поискам. Не съм пренебрегнал нищо и никой, което не може да се твърди за другите. И ми прай кеф че само моите кусури търсиш, що бре, да не съм та жегнал нещо? От прененбрегване заради форумите, на някой им избягаха жените, ти си тръгнал с мен да се занимаваш. Внимавай да не повториш същата грешка пак.

преди 29 минути, Śūnyatā написа:

Догмите и аксиомите са в началото, но и до тях не си се докоснал, пита се тогава как можеш да претендираш за компетентност по темата като не си положил усилия?

Мисля в трети клас се учи, че аксиомите не се доказват. 

Нали тука и за битието и съзнанието и за дух и материя кое е първо и за времето преди или след човека, като кучето и опашката. То ако не е едното ще е другото.

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Вие двамата никога няма да имате смирение и да кажете че сте невежи. Само в гърдите ще се тупате и ще го ядете!

преди 16 минути, Реджеп Иведик написа:

Атака, опъвай чадърите че, згънаха. Грижи се за отрочето да е прав, погрижи се да има правилен възглед. Определено има нужда, ама не и от теб, от теб резултатът е явен. 

преди 19 минути, by_chechi написа:

Първо да си уточним понятията ! :) Тогава нещата стават ясни .

На лошия късмет Карък му се казва ! Не знам дали знаеш . Иначе как ще обясниш що е това Карък ?  :)

" ...карък - тотална липса на късмет, невървеж, кутсуз, малшанс

В последно време голям карък ме гони - хич, ама въобще не ми върви!..." (копи) 

Второто е , че Късметът натоварва с отговорност - как , къде , за какво ще го ползваш ! Въпросът тук е можеш ли да понесеш такава отговорност ? Щото може просто да се побъркаш - примерно златна треска (трябва ли да го обяснявам?) ! Това влече след себе си 

Трето - трябва да можеш да го опазиш ! Не можеш ли , ще ти го отнемат - ще те набият , ще те ограбят , ще те излъжат .....има и още ред аспекти на разглеждане ! Никак не е проста работа ! 

Въобще Късметът е много деликатна Госпожа ! Така че Късметът си е късмет , но по някога е по-добре да се откажеш....

(има български субтитри)

Аз знам какво е карък, много добре даже. И аз съм са мислил за карък. Все ми се струваше че другите всичко им е наред, и те имат късмет и всико, а пък аз се нямам. Естествено това докато не се достигна до осъзнаването че няма как това да е истина, с помоща на малко здрав разум. А по скоро нещо което ми се струва че е така. За това ти казах че съм си направил лични някакви наблюдения, които може би ми помогнаха да не използвам такъв мисловен модел. Или по скоро автоматично отпада след като се рабере основния принцип, на натрупване за който споменах. И като цяло от по осъзнато състояние на ума, отпадат много елементарни конструкции, с които умът си е служил автоматично докато е бил под наркоза от неосъзнатост. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.