Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Допълних си поста и повече нямам намерение да споря за това! Както си искайте го възприемайте се тая.

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

И как разбираш, кое се движи и кое стои ?

Влизам си в стаята сядам на компютъра, ставам отивам до кухнята.Ям и така.После да гледам телевизия сядам.

Чакам да чуя какво е нематериално?

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

...Тези, които имат неправилен възглед, не означава, че не умеят да мислят. Означава, че имат полета........

Означава , че имат бели полета , коити следва да запълнят с болднато и подчертано . :) Както се казва - да имат черно на бяло ! :) Пък те нямат . След това идва въпросът с мисленето , имат ли мислене или нямат.....:)

Но тези неща са твърде сложни....:)

преди 7 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Чакам да чуя какво е нематериално?

Ако очакваш краен отговор, следва да замълча или да те напсувам.

А иначе, материално и не материално е едно и също и не е едно и също, но и това е вярно и не е вярно.

Ти не можеш да ми дефинираш нематериално тръгнал да акцентира на съзнанието като много важно от гледна точка на глобални неща при това?!?!

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Ако очакваш краен отговор, следва да замълча или да те напсувам.

А иначе, материално и не материално е едно и също и не е едно и също, но и това е вярно и не е вярно.

Тъй де ! Това което писах последно....:)

Нематериално е това което ходи (се явява) из главите на хората .....:lol6:Хем на майтап , хем наистина !

преди 5 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Ти не можеш да ми дефинираш нематериално

Няма абсолютни дефиниции. Кажи в какъв контекст искаш дефиницията, и ако съм запознат със съответната област на познанието, и ако съм на кеф, ще ти я дам дефиницията.

И спри да пишеш пиян !

Тя и ракията става от материя, грозде действие движение и обработка. Съзнанието само по себе си нищо не ражда! Питах ви тука магии можете ли да правите?:lol6:

преди 18 минути, Реджеп Иведик написа:

И как разбираш, кое се движи и кое стои ?

Сядай на пътя (отправна точка) и тировете ще ти кажат (вектор) !:lol6:

преди 6 минути, by_chechi написа:

Сядай на пътя (отправна точка) и тировете ще ти кажат (вектор) !:lol6:

Мисленето не ти се удава. 

С този селташки опит за остроумие, искаш да кажеш, че земята е неподвижна ли ?

Щото, ако твърдиш, че движението е абсолютно, Нютон и Галилей ще се завъртят в гроба.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

преди 7 часа, Shiniasu написа:

Можеш ли да посочиш неизменчива категория или явление? Щом твърдиш, че нещо не съществува, можеш ли да посочиш какво съществува? Нали несъществуване и съществуване възникват взаимозависимо? Дай пример за съществуващо и за несъществуващо. Постоянно е характеристика. Ти твърдиш, че нещо съществува истинно в зависимост от това дали притежава характеристиката постоянство или не я притежава. Ако характеристиката определя дали нещо съществува истинно или не, то това не е характеристика, а същност. И ако говориш за истинно съществуване, то какво е неистинното съществуване?

Не мога да посоча такава категория или явление, в това се състои и едно учение в будизма което хармонизира веднага с опита ми след като се информирах за него. Нарича се кшаникавада. Тази основна доктрина в будизма утвърждава че всяко битие е мигновено, а всяко състояние изменчиво и непостоянно. Дхармите, "тухличките" битие, блясват и изчезват, образувайки нов модел, рисунък, комбинация, обослувена от закона за взаимозависимото възникване и кармата. Това се потвърждава и от опита на съвременната наука разглеждаща микрочастиците, квантовото взаимодействие и квантовата свързаност.  Представата за изменчивост на битието (анича) е едно от трите базови понятия в бъдизма, заедно със страданието (дукха) и отсъствието на душа (анатмавада).

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Кшаникавада

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

Няма абсолютни дефиниции. Кажи в какъв контекст искаш дефиницията, и ако съм запознат със съответната област на познанието, и ако съм на кеф, ще ти я дам дефиницията.

И спри да пишеш пиян !

Аз ако са напия ша заобичам Шунята и ще го уважавам!:D

Добре бе и филм да седнеш да гледаш или новини са кадри в секунда и окото възприема колко кадъра бяха в секунда? И като дишаш има движение.

преди 10 минути, Реджеп Иведик написа:

Мисленето не ти се удава. 

С този селташки опит за остроумие, искаш да кажеш, че земята е неподвижна ли ?

Щото, ако твърдиш, че движението е абсолютно, Нютон и Галилей ще се завъртят в гроба.

С този веселяшки опит искам да ти подскажа да не си въобразяваш ,че ако теб те няма на пътя , там няма тирове и други дървета....:lol6:

Ся и формулата за път скорост и време ли ще оспорваме? Няма време няма движение!!!!!!!!!! За материя ти ще кашеш пътя там от какво е.

преди 4 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Добре бе и филм да седнеш да гледаш или новини са кадри в секунда и окото възприема колко кадъра бяха в секунда? И като дишаш има движение.

Това са истини, обусловени от човешката сетивност, разбира се с уговорката, че и тя няма присъщо съществуване.

преди 8 минути, by_chechi написа:

С този веселяшки опит

Наблегни на мезето!

преди 4 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Какво разбираш да спре времето?

Какво разбираш под време ?

Наблегни на мезето!

Нито от мезета разбираш , нито акъл можеш да дадеш . Вземай , колкото можеш ! Няма какво друго . Тук е взема-дава  -  това е положението  !  :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Наблегни на мезето!

Какво разбираш под време ?

Аа зависи от контекста нали? Глей си работата с тия уловки!

преди 13 минути, Реджеп Иведик написа:

Наблегни на мезето!

Айде и при него разбра на какво набляга. Ванко да не пишел, пиян, или накозен. Ти да не си някакъв ексепрт по субстанции? Я кажи токава аз на кво съм и на какво да наблегна?

Редактирано от König (преглед на промените)

Той Бог творец като е създавал Земята, за слънчевата система също, от твоите контексти се е ръководил?!

Приеми че си примат то си и космат!:lol6:

преди 6 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Аа зависи от контекста нали? Глей си работата с тия уловки!

Продължителност на движение - неотменимо свойство ! Има го ! Контекста е подробности - къде , как , какво....

преди 6 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Той Бог творец като е създавал Земята, за слънчевата система също, от твоите контексти се е ръководил?!

Бог човек ли е ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.