Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 1 час, _sirena_ написа:

Спомените за предишни "дестинации" се Запечатват във "файла " - секрет !

Няма как да се развиват обективно Структурите , ако разполагат със "спомените си " . 

Има противоречие в думите ти. Ако това е така, както казваш, нямаше да бъде възможно да го узнаеш - подобно инфо щеше да е nonstop access denied, понеже би спряло развитието ти?

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 4 минути, Мо_хи_ни написа:

Има противоречие в думите ти. Ако това е така, както казваш, нямаше да бъде възможно да го узнаеш - подобно инфо щеше да е nonstop access denied, понеже би спряло развитието ти?

Моите "файлове" са отворени . 

Ама и това Мистично ще ти дойде ,  защото го няма напечатано и удостоено с авторитетен "печат" из  "книжната какафония' .

преди 4 минути, _sirena_ написа:

Моите "файлове" са отворени . 

Ама и това Мистично ще ти дойде ,  защото го няма напечатано и удостоено с авторитетен "печат" из  "книжната какафония' .

Окей, нека ми дойде мистично. Аз съм любопитна котка.  Кой решава или какво решава дали една или друга енергийна структура ще има или няма да има достъп?

преди 12 минути, Мо_хи_ни написа:

Окей, нека ми дойде мистично. Аз съм любопитна котка.  Кой решава или какво решава дали една или друга енергийна структура ще има или няма да има достъп?

Първо е Нужно да Повярваш в Чудесата .

Когато Повярваш в тях , те започват да се случват .

Чудесата са като цветя .. започват да се разпъпват и вътре във всяко едно цвете се крие ключле .

Ключле , което отваря Вратичка , заключена във Подсъзнанието ти . 

В Подсъзнанието се намират заключените Файлове , там са спомените , опитът , Статусът ти , Личностите , които си Развила в предишните си реинкарнации . 

Имаш "база" - Затвори всички "книги и учебници " и започни да пишеш Твоята Книга .

Тя е вътре в Теб и чака да я напишеш .

Всичко , за което се "държиш' Сега - те държи в "статичен режим" , защото Отвъд , в Чудесата няма рационални "обосновки " и убеждения .

Вярата е слаба там и страхът винаги Надделява .

преди 10 часа, Śūnyatā написа:

Това значи ли че просветлението е невъзможно? Буда не е ли преборил самсара? Даже не схващаш тънките намеци които ти прави, но кво да се прави такъв е мат'риала.

Аве селянин, ти толкова ли си прос е пич. Имам предвид че никой не е успял да я пребори в смисъл да се опитва да я подрежда и организира. Да се опита да я оправи, или да се опитва да си я променя както му е удобно. Ти толкова ли си просветен вече че само, просветленоие и буди са ти в главата? Виж са само копко си изкривен, и са виж колоко си прос само, пълна селска буца. Слава богу че Самсара не позволява на селяндиурите да става нещо от тях, затова ги натирва точно там където им е мястото, поради собствените им неспопсобности. И фатмак като искаш само да си медитиркаш, да и гогуткаш тука мазничко, без да те претисняват, не прави такива селси постъпки повече, за които могат да та сметнат хората за селяндур, Ще си личиш само по външния вид, зашото той също е заслуга на точно тази селяндурска товоя черта, на нерез с свинска зурла, но тя от тук по форума не си личи. И за това ти минава номера, ама ако могат да те видят повечето както съм те видял аз, повярвай ми много ща изхвърлят и  това да те взимат на сериозно. Както направи и бившата, дето та видя че просто нищо не става от теб, момичето иска нещо свястно, нещо живо. Не някъв тъп селяндур, че и за просветен да са мисли. Пълна грешна конфигурация си. И ти го знаеш много добре, и знеш че и аз  го знам. Хахаха мишок. :-)

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 21 часа, Любомир Ико написа:

За това е неправилно в теорията на относителността да се казва Гравитация (като сила) а се казва кривината на четвърто-измерното време-пространството.

Ако пространството е изкривено, нищо в него няма какъвто и да е шанс да забележи това. Ако пък можеш да излезеш извън него, то няма да е пространство. Всички теории свързани с изкривяването на пространството са следствие единствено от това, че учените не могат да открият посредника на гравитационното взаимодействие, т.е. така наречените гравитони. 

001824.jpg

Да вземем тази графика, показващо изкривяване на пространството около масивен обект. Въпросът е, ако липсва гравитация, то какво ще принуди движещото се около масивния обект по-малко тяло да следва кривината? При липсата на гравитация няма "горе" и "долу". Така не само не се решава проблемът, отново имаме някаква сила теглеща телата надолу, за която отново нямаме открит посредник, но и можем да си зададем въпроса спрямо какво се изкривява пространството, след като то по дефолт съдържа всички измерения?

преди 11 часа, _sirena_ написа:

Вярата е слаба там и страхът винаги Надделява .

Знанието има едно задължително свойство - проверимост. За това то нито е слабо, нито е силно, нито е чудесно, нито е мистериозно - просто Е. Докато вярата се колебае, понеже й липсва опорната точка - опитът на проверката. 
В случая - всеки може сам да сметне числото пи, ако разполага с нужните за това знания. Но с вяра няма как да стане това. Можеш да приемеш на доверие, че пи=3,14, но ако не можеш сам да го изведеш, е твърде вероятно да повярваш и на някой, който твърди, че пи=4,13.

Бих си позволила да те перефразирам - страхът винаги надделява там, където недостига познание.

Иначе за несъзнаваното можем да си говорим до припадък и да му приписваме, каквото си поискаме, докато сами не проверим какво точно има там. То разполага с достатъчно защити, с които е ограничен съзнателния достъп до съдържанието му. Тук си права. Но дали интерпретациите на това негово съдържание са плод на вяра или на знание - в това за мен е ключето. Знанието убива чудото, защото му дава точно обяснение. Незнанието обаче има способността да те изпълва с "мистериозен" опит.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 55 минути, Shiniasu написа:

....учените не могат да открият посредника на гравитационното взаимодействие, т.е. така наречените гравитони. ....

Вече има съобщение , че са открити ! Аз лично не знам колко е истина....

преди 15 часа, König написа:

Откажи се Скепсис, никой не е успял да пребори самсара. 

А трябва ли ?! А дали изобщо може ? Искам е най-накрая !.... :lighter:

Скепсис изобщо да се отказва , ако има за него път назад ! Щото сам не знае на къде тръгнал!  :)

Един пост от друга тема , който мисля е актуален и в тази :

И още един , да ме извинявате :

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 2 часа, Мо_хи_ни написа:

Знанието има едно задължително свойство - проверимост.

Това е повече от достаъчно, за да не продължавам да чета кво си написала по нантък. Да наученото знание, може би е проверимо, с някоя контролна или тест. Ама как ще ми провериш знанието натрупано от живота? Как ще измериш мъдроста натрупана от това знание? Как ще провериш на всеки това знание? Обречена си, с тоя твой личен метод, дето си подменила, но до никакъв ефект не те е довел. Повече от видно е, и сегашния театър също е интересн за гледане, аз съм си взел пукакни нали знаеш.

Може би ще се опиташ да я измериш с клишета изребнялост, които са та довели само до кризи и разстройства. Това знание та видяхме с какво го мериш и как го изразяваш. Поне по теб е лесно измеримо, щото то такова почти няма. Само чиста натурална изначална природа, просто нагон, без грам симптом на разум. 

преди 17 часа, sound написа:

Е то философстването си е секта братле - не е трудно да се стигне до пристрастяване ((((: 

То Реджепа пак акцентира силно на съзнанието и субективното. Той пада надолу но не усещал привличане. Имал чуството,че Земята се сблъсква с него. Това не променя обективното. И идеята за плоската Земя. В космоса няма горе долу ляво дясно. И на Северния и на Южния полюс се си отгоре.

преди 6 часа, König написа:

Ще си личиш само по външния вид, зашото той също е заслуга на точно тази селяндурска товоя черта, на нерез с свинска зурла, но тя от тук по форума не си личи. И за това ти минава номера, ама ако могат да те видят повечето както съм те видял аз, повярвай ми много ща изхвърлят и  това да те взимат на сериозно.

И аз тъй мисля! Ако се видиме на живо може да се промени представата коренно. Явно бурята го е разрушила доста та се е хванал за Будизма като удавник за сламка да го крепи. Ако след нея беше станал истински мъж патерица нямаше да трябва.

преди 13 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Той пада надолу но не усещал привличане. Имал чуството,че Земята се сблъсква с него.

Може на острова да е попаднал на добра реколта. 

преди 2 часа, by_chechi написа:

Вече има съобщение , че са открити ! Аз лично не знам колко е истина....

А трябва ли ?! А дали изобщо може ? Искам е най-накрая !.... :lighter:

Скепсис изобщо да се отказва , ако има за него път назад ! Щото сам не знае на къде тръгнал!  :)

Да трябва, ако искаме да излезем от този омагьосън кръг, нали виждаш до каква степен могат да се зговняса живота на някой, от тези безсмислени усложнения, които втръсват, писват, изгаждаш се от тях. Стигнап до момент в които започваш да се бориш да го избягваш. Щото не може вечно да се страда и тъне в мизерия, рано или късно ти писва искаш промяна. Натурлано е приоден инстинкт, без които въобще няма да я е докарал до тук човек. 

И да може, ако човек се наблюдавал себе си, и то по правилния начин предаден от многократно изпробвани и доказани медитативни практики. И сам разбере начина си на устройство. Всичко идва натурално и естествено, желание за свобода и лекота. Не желание за повече зацикляне и натягане.

И тогава вече просто трябва да го поискаш истински, след като си се убедил сам че няма друг възможен начин освен да се вземеш в ръце и го направиш. Което по никакъв начин не значи, че трябва да се става фанатично религиозен или да се следва нещо нечовешко за изпълнение. Напротив, точно от там където сме в момента всеки от нас трябва да започне, защото за да се окажем там, трябва да има причина, нали? Всичко има първопричина, а ако си натирен от живота е защото има причина. Защото е неспособен човек, няма качествата да осъзнае и използва естествените възможности които условията му предлагат и позволяват. А просто трябва малко по малко след като се е озъзнал за тези свои неспособности, човек да се опитва да си промени навиците, начина на отнишение и като цяло скороста и посоката на живот. Която автоматично и неосъзнато го е довела до момент в които той вече сам може да поеме контрола на последващото му развитие. 

Това всичко е нещо толкова елеменатрно да се разбере, колкото е лесно да се разбере кормилната уредба на един автомовил например. Когато веднъж разбереш, знаеш от тогава винаги за напред, как и на какъв принцип фунционира във всички коли. Също толкова "елеметарен" за разбиране и принципа който му трябва на човек да знае за себе си, и съответно за всички останали. 

преди 39 минути, sound написа:

Може на острова да е попаднал на добра реколта. 

Като на, Плажа с Лео. Много як филм. :lol6:

преди 1 час, König написа:

.....ако искаме да излезем от този омагьосан кръг....

Ада сами си го създаваме , както и Бог ! Сами себе си омагьосваме ! :)

- Дядо , можеш ли да накараш слънцето да залезе? - пита детенце беловлас старец наблюдаващ съсредоточено изгрева на слънцето.

- Ако аз поискам от кравата да снася яйца , а от кокошката да дава мляко и те не сторят това кой ще е виновен за това – аз или те ?

- Ти бе , дядо ! – без колебание отвръща детето.

- Съвършено вярно – потвърждава дядото – следва да се иска само това което може .

- А какво става със слънцето ? – упорства детето.

- Ще накарам слънцето да залезе ! Но първо трябва да изчакаме добри поличби , защото в това се състои мъдростта на живота....

Слънцето в ръце го държа : :)

776003.jpg

Тук , в темата обаче е друго :

„....След серия от вдъхновени , лечебни сеанси с група алкохолици , млад и амбициозен психиатър завършва цикъла на лечение с потресаващ експеримент. Той поставя пред тях две стакленици пълни прозрачна течност пояснявайки , че едната е пълна с дестилирана вода , а другата с чист спирт. После пуска един червей в тази с водата. След известни подчертани усилия червеят изпълзява на вън. Същият червей е пуснат и в стъкленицата със спирт. Пред очите на аудиторията червеят потъва на дъното и бавно се разлага.

-  Какъв е изводът от проведеният експеримент ? – пита докторът своите пациенти.

Става един от задните редове и отговаря :

-  Ами който пие , никога няма да се разболее от глисти....” :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 49 минути, by_chechi написа:

Ада сами си го създаваме , както и Бог ! Сами себе си омагьосваме ! :)

- Дядо , можеш ли да накараш слънцето да залезе? - пита детенце беловлас старец наблюдаващ съсредоточено изгрева на слънцето.

- Ако аз поискам от кравата да снася яйца , а от кокошката да дава мляко и те не сторят това кой ще е виновен за това – аз или те ?

- Ти бе , дядо ! – без колебание отвръща детето.

- Съвършено вярно – потвърждава дядото – следва да се иска само това което може .

- А какво става със слънцето ? – упорства детето.

- Ще накарам слънцето да залезе ! Но първо трябва да изчакаме добри поличби , защото в това се състои мъдростта на живота....

Слънцето в ръце го държа : :)

776003.jpg

Тук , в темата обаче е друго :

„....След серия от вдъхновени , лечебни сеанси с група алкохолици , млад и амбициозен психиатър завършва цикъла на лечение с потресаващ експеримент. Той поставя пред тях две стакленици пълни прозрачна течност пояснявайки , че едната е пълна с дестилирана вода , а другата с чист спирт. После пуска един червей в тази с водата. След известни подчертани усилия червеят изпълзява на вън. Същият червей е пуснат и в стъкленицата със спирт. Пред очите на аудиторията червеят потъва на дъното и бавно се разлага.

-  Какъв е изводът от проведеният експеримент ? – пита докторът своите пациенти.

Става един от задните редове и отговаря :

-  Ами който пие , никога няма да се разболее от глисти....” :lol6:

Да, ок съгласен съм в кръга на шегата, и всеки си прави каквото си писка. Само дето пиенето не помага за нищо, от личен опит знам и не може да се дава за някакъв пример. Напротив влошава възприятията и действа допълнително замагляващо на ума. Да не говорим че та прай на маймуна, и кат пийни човек прай глупости дето са за срам, излага себе си, и околните. Да не говорим че се пристрастявяш и ставаш алкохолик, а да не говорим колко е вредно на организам. Това не са всички възможни верочтности които могат да ти се случат, и затова е нежелателен такъв ефект и за предпочитане да си го спести човек. Ще ти споделя нещо, за последен път се напих на уволнението си. След три дневена пукница, накрая се събудих на една пейка в парка, без даже да имам идея какво и акак съм дошъл до тук. Съответно махмурлука ти е ясен, цяла седмица ближех рани. И просто си казах че това повече никога няма да си го причиня, и че повече никога няма да пия. Еми смятай почети 20 години са без да съм близвал твърд алкохол. Няколко бири или една две чаши хуваво вино пия и то с удоволствие, но само толкова. И не съм умрял, нищо не ми стана. Значи май, ако не пие човек, няма сташно, ще оцелее. Хаха Само дето има един страничен ефект. Ми не си готин, не си кул. Не ти се виси чесове по масите да се наливаш и приказваш празни приказки. А това се први от 90% от хората, значи за всички ще си луд. Или ме питат, ма да не си болен? Що не пиеш? Не зндрав съм си, и не пиея просто защото не искам. Направил съм осъзнат избор, и даже никои не може да се усети че не такъв е лудия, а те самите. Защото това е точно илюзорно и лишено от всякаква същност, наслаждаването. 

Ето един елементарен пример. И под научил със сигурност се няма академично знание някакво предвид, а по скоро научил и поучил от живота и е разбрал че страда много. Това неизбежно ще доведе до промяна. Ама не като това стане неосъзнато, да трябва да изпадне човек в кризи и разстройства от неосъзнато натрупване в несъзнатото, както обичат да го наричат. А трябва да е напълно осъзнато с направена с умерено усилие промяна. 

18620046_10155289614749666_7556807501394239049_n.jpg

преди 16 часа, _sirena_ написа:

Търсиш да си сглобиш "пъзела" и търсиш елементите в разнообразни Източници , но това , което ще "сглобиш" няма да те удовлетворява ..

И един по един "елементите " ще се "подменят , избледняват" , ще се търсят нови , които да "светят " по-логично , по-правдиво .

Във всяко Слово се Излъчва определена Вибрация . Когато четящият или слушащият не Вибрира в същата "тоналност" ..възникват въпроси .

С различен Характер и цели. Въпросите са с относителен акцент и не предполагат финал на единомислие. Поради тази причина смятам за безпредметно тяхното "разглеждане" .

Описваш някой друг, не си ме усетила. Аз нямам пъзел за подреждане. Аз създавам пъзели - това е Библията ми. А логичността е просто един от езиците, хич не ми е любим даже - но заслужава възхищението ми, както и другите. Някои от езиците са общи, други са само за тесен кръг, понякога монолог. А целта не я търся, тя сама идва при мен. Няма създател който да може да създава ако го прави за целта и финала. Целта е уловка.

Въпрос-отговор предполага финал само за хора с цели. Аз търся въпросите. Разглеждането им е ключ към създаването им. Ако търсиш финал и единомислие чрез отговарянето им съм съгласен че е безпредметно. Аз не търся финала а безпредметността. Без-целевост-та.

За другите неща които описа - така е, не подлежат на дебат, но все пак подлежат на естетически трансформации.

Поезия и Поетика не е едно и също.:emoji_smiley-05:

преди 13 минути, König написа:

.......

Консумацията на алкохол не е проблем - но виж, ако човек не може без пиене ...... 

преди 22 минути, sound написа:

Консумацията на алкохол не е проблем - но виж, ако човек не може без пиене ...... 

Ами то едното е свързано с другото. Едва ли всеки е започнал да пие, за да стане алкохолик. Напротив, почнал е да си пийва от време на време, и му се усладило, и така без да се усети се е закачил. И когато останови че нещо не е на ред, обикновено вече е късно. Зависимоста е станала по силна от него, разпада на света около него е задължителен и е ясна картинката. Много малко хора познавам дето могат само с по едно малко, в повечето слуяй се почва с едно малко и после на третия ден тръгват да ги търсят жениет им по кръчмите, да си ги прибират. Ония направо насрани, гипс. 

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Ако пространството е изкривено, нищо в него няма какъвто и да е шанс да забележи това.

Приятел, ще ми обясниш ли какво ти показвам? :

Galaxies-Gravitational-lensing.JPG

A_Horseshoe_Einstein_Ring_from_Hubble.JP

potw1506a.jpg

преди 5 минути, Любомир Ико написа:

Изкриваване на свтлината от преминаването и през тъмната материя. Която заедно с тъмната енергия, са двете най големи сили във вселената. Това ли е?

току-що, Любомир Ико написа:

Мога само да гадая. Вероятно изкривяване на движението на светлината под влиянието на някоя масивна черна дупка.  Но опитай си да си представиш една извита линия. Да предположим, че ти си същество живеещо в едноизмерно пространство, т.е. за теб пространството е идентично с въпросната линия. Докато ти си в едноизмерното пространство нямаш никакъв шанс да разбереш, че линията е изкривена, нито по пряк, нито по косвен начин. В това едноизмерно пространство светлинните лъчи ще следват изкривяването на линията. За теб ще изглежда все едно те се движат по съвсем същия начин, както биха се движели по една съвършено права линия.

По същият начин имаме триизмерно пространство, ние самите сме триизмерни същества възприемащи три измерения. И ако предположим, че нашето триизмерно пространство е изкривено спрямо да кажем някакво евентуално съществуващо четвърто измерение, то как бихме могли да забележим това, след като ние виждаме само триизмерно? Забележи, че тук аз не твърдя, че пространството не може да е изкривено или, че не съществува четвърто измерение. Твърдя единствено, че ние няма кака да разберем това със сетивата и с уредите с които разполагаме към момента.

Светлинните лъчи могат да проявяват свойствата на частици. Като такива те се влияят от гравитацията. Това не е нещо ново за учените. 

Ако говорим за изкривяване на пространството, то трябва да сме наясно, какво представлява то. Ние можем да вземем една материална покривка, да сложим тежък предмет върху нея и да наблюдаваме как тя се огъва под тежестта му. Но защо прилагаме така свободно същия принцип спрямо пространството. То материално ли е? Частиците му свързани ли са помежду си, така че да се образува извивка? Ние предполагаме пространството да се държи като твърдо тяло. А ако повторим експеримантът с покривката и тежестта в открития космос, ще имаме ли огъване на повърхността? Разбира се, че не. А именно това е коректния експеримент, защото провеждайки експеримента на Земята ние имаме налично земното притегляне, което влияе върху експеримента, а по отношение на пространството не можем да имаме външно влияние.

преди 56 минути, Shiniasu написа:

Мога само да гадая. Вероятно изкривяване на движението на светлината под влиянието на някоя масивна черна дупка.

Това го даваха по новините, смейли от космоса го нарекоха даже. Изгривяване на светлината от делечни галактики, която преминава през тъмна материя. Това е и едниственото досега доказателство за нейното съществуване. На теория е доказано че трябва да я има, но не може да бъде уловена или по някакъв начин детекната. Също нейна характеристика е и тъмната енерегия, което е задвижила доста неща из вселената. Защото в една галактика, колкото и масивана черна дупка да има, гравитацията и не е достатъчна да привлече и завърти в спирала и най крайните звезди. Но въпреки всичко те има спираловидната си форма. Теорията била че, благодарение на тъмната материя е възможен такъв феномен. Което пък значило че всъщност 99% от вселената е тъмна материя, за която никои нищо не знае. А е видим може би само 1% от нея в видимата материя, планети, звезди, галактики. Това рзбирасе е без да съм аствофизик, ама ми звучи много логично. Което значи че май ние още нищо не знаем, и да нищим такива работи е, загуба на време.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Мога само да гадая. Вероятно изкривяване на движението на светлината под влиянието на някоя масивна черна дупка.

Въпросите които задаваш са отговорени още през Май 1919 в едно слънчево затъмнение. Хубаво е че ги задаваш, ще се радвам ако наистина не си ги схванал до сега.

Това са изображения на ефекта на огъването на време-пространството. Гравитацията не е сила в Нютонов стил - а изкривяване, това е цялата идея на Айнщайн.zAESk.png

Ефекта се нарича гравитационна леща. обекта по средата стои пред далечния обект и ако време-пространството не се огъваше ти нямаше да го видиш. Но обекта по средата огъва време-пространството. Не е необходимо кой знае колко голям обект - през Май 1919 за пръв път са наблюдавани звезди чиято позиция трябва да е скрита зад Слънцено ни - обаче е видима именно заради изкривяване от масата на Слънцето ни.

За да разбереш по-добре идеята че Гравитацията не е сила а огъване на време пространството трябва да спомена че "Светлинните лъчи, които се отклоняват от лещата в различни посоки следват не идентични траектории, които обикновено са с различна дължина. Така времето, за което светлината достига до нас, се различава, според картината, която ние наблюдаваме. По тази причина, ако квазарът внезапно промени излъчването на светлина, различните негови образи не отразяват промените едновременно, а в различни времеви моменти."

Или освен че виждаме обект който не следва да виждаме изобщо - виждаме и този обект няколко пъти тъй като гравитацията огъва видимата вселена. При това неговите няколко образа идват с различно закъснетие, време - до нас като наблюдатели.  Тоест твръдението 

преди 7 часа, Shiniasu написа:

Ако пространството е изкривено, нищо в него няма какъвто и да е шанс да забележи това.

е неправилно.

Колко по-далеч стига идеята че пространството е изкривяващо се? Нарича се Гравитационна вълна. Едва преди две години е наблюдавано и доказано в LIGO и Livingston, едва миналата беше обществено споделено - за това и не е още добре публично осъзнато. 

Теорията е че сливане на две черни дупки не е толкова рядко явление, за това пък огъва самото време-пространство с огромна амплитуда и това огъване се разпространява подобно на вълна през цялата Вселена.

MergingBlackHoles_V2.jpg

Такова сливане е наблюдавано именно през 2015. От двата уреда разположени на много километри един от друг. Идеята да са два - естествено е да се докаже че не става въпрос за някаква неточност.

499px-LIGO_measurement_of_gravitational_

Тези вълнички по-горе са резултат и доказателство от такова сливане.

За да разбереш по-добре идеята за огъването на време-пространството двата уреда за засекли огъването "with a time difference of 7 milliseconds due to the angle between the two detectors and the source"

преди 1 час, Shiniasu написа:

Твърдя единствено, че ние няма кака да разберем това със сетивата и с уредите с които разполагаме към момента.

Доказано е. Интересно е че се вижда даже с аматьорски оптичен телескоп от земята ако знаеш как.

Иначе съм отворен да ти споделя и други неща по темите, и с радост ще го направя - до колкото аз самия ги разбирам, надявам се да си схванал какво ти пиша все пак?

https://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_lens

https://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_wave

https://en.wikipedia.org/wiki/Einstein_Cross - един космичен обект който виждаме цели 4-ири пъти заради изкривяването на образа му заради гравитационния феномен, като всяко от четирите изображения идват до нас с различно закъснение.

Редактирано от Любомир Ико (преглед на промените)

преди 54 минути, Любомир Ико написа:

.........

Съгласен съм до някъде. Но това гравитационо изкривяване на светлината освен от лещата на масивен обек, се получава и от самата тъмна материя.

http://fresh-science.com/tamna-materiya-osnovniyat-element-na-vselenata/

Ето един цитат от статията.

"Тъмната материя е невидима и може да бъде засечена единствено чрез гравитацията, която оказва на светлината – ефект, познат като гравитационна леща. Гравитационните лещи се използват в изследванията за създаване на карта на тъмната материя. Тъмната материя е основата, на която се гради цялата видима вселена, структура, която се е формирала много скоро след Големия взрив. Нейната гравитация е започнала да притегля обикновена материя, от която са изградени планети, звезди и всичко, което можем да видим. Всички галактики са се образували около големи количества тъмна материя."

преди 1 минута, Любомир Ико написа:

...

Наясно съм с повечето неща, които засягаш. Но така и не получих отговор на въпросите си. Гравитационната леща може да се получи без да е налице изкривяване на време-пространството (каквото и да означава това, особено времето, което отделено от промените, които регистрираме е нищо - пълна илюзия). От моята гледна точка (не е само моя, но я споделям) именно фактът, че регитрираме едно небесно тяло там, където него го няма или пък със забавяне, е свидетелство, че не може да става въпрос за изкривяване на (време-)пространството, а за нещо друго. Разбира се аз не оспорвам наблюденията, а само тяхното обяснение. 

Наясно съм, че учените обявяват какви ли не открития в търсене на финансиране, особено след като няколко месеца по-рано са направили сериозен гаф. Това не означава непременно, че твърденията им са неверни, но аз съм почти сигурен, че продължението на исторята с откритите гравитационни вълни няма да доведе до нищо същетвено. Е времето може да ме опровергае - ще видим.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.