Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 26 минути, Shiniasu написа:

...Преди да приеме форма материята ние няма как да я възприемем.

Материята не приема форма - в същност нищо не приема форма ! Всяко нещо (не само материално!) си има своята форма . Не сме ние дето я създаваме ! "Приема" означава друго - примерно водата приема формата на чашата ! Но това е форма на чашата , а не на водата ! Водата има форма на течност ,  газ , твърдо тяло ........., а течността има свойството да приема формата на съда . С лед от вода едва ли ще ти се случи - т.е. вода с друга форма....В космоса всяка течност е с форма на кълбо....

Въпросът е до колко ние сме способни да възприемаме формите и така да ги познаваме !...Медитирай ! :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 2 часа, by_chechi написа:

За Разума вече споменахме , че се развива ....

Знанието също се развива , а будизмът е твърде древно знание , е психология на древността - както със своите знания , така и със своите заблуди .....Вехтите формули подлежат на преразглеждане от съвременни позиции.....Днес психологията , философията , а даже и религията , и не само - всички науки са къде , къде напред....Ако разбираме и уважаваме будизма , следва и той да се "размърда"...:)

Колко погрешно го разбираш само, внимавай че това е много показно. Искаш ли да ти кажа аз как го разбирам. За мен той е просто настъвление и нещо като карта, навигация така да се каже. Как да направиш това опознаване. И Будизма не е знание, съжалявам много че тук и по принцип това се превърна в някакво клише, след някакви неясни мериния на цитати и извисени разговори. Това на Чепа, Шунаята не никакъв будизъм, това са просто носъзнати още хора за истината на посоката на търсене. Будизма е жив защото всичко което е казано, е точно така, ако седне и го провери човек наистина. След като се е хванал човек да се опознава, му трябва метод, нещо изпитано. Аз искам да медитирам на пример, на кой да се доверя да ме научи на "прваилна" медитация с което да опозная себе си? На Пешо от махалата, или аз да си измилям методи някакви? Не ще се доверя на това което се е доказало, а и моята призма веднага го рзпозна, без преди това каквато и да друга схема не успя да мине през нея. Карама приятелю. 

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 5 минути, by_chechi написа:

Материята не приема форма - в същност нищо не приема форма ! Всяко нещо (не само материално!) си има своята форма . Не сме ние дето я създаваме ! "Приема" означава друго - примерно водата приема формата на чашата ! Но това е форма на чашата , а не на водата ! Водата има форма на течност ,  газ , твърдо тяло ........., а течността има свойството да приема формата на съда . В космоса всяка течност е с форма на кълбо....

Въпросът е до колко ние сме способни да възприемаме формите и така да ги познаваме !...

Какво разбираш под форма. Атомът е форма, протонът и електронът са форми. Форма е защото е съставена от елементи, частици, които са организирани по определен начин, ваимодействат помежду си. Не ми се навлиза в прекалени абстракции, но въпросът ти го изисква. Когато частиците съществуват (ако мога да използвам тази дума за нещо съвсем неподаващо се на разбиране, несътворени - точният термин е анупадака) без да си взаимодействат, това е материя. Без взаимодействие и организация няма форма. После нещо организира тези частици и се появяват частиците на  акаша, които вече са осезаеми.

преди 35 минути, Shiniasu написа:

Без взаимодействие и организация няма форма. После нещо организира

Значи има степен на организация , всяка степен със свои форми ! 

При това следва да се подчертае , че не формата има степен на организация , а степента на организация има форми на проявление ......Във всяка религия и в будизма също , се мисли на обратно !!! Резултатите са отчайващи Разума ! Примерно щастие в нищета.....това сме го обсъждали.... :)

А нещото което организира са законите на движение . И до колкото винаги има движение - винаги има и форма .Тук човекът се явява твърде , твърде  частен случай придаващ форми , които нещо или някой да приема....

Чечи, ти определено трябва да си систематизираш всичкото това твое знание и да го напишеш. Това ще се превърне в нещо много оригинално, само поради методите на разбиране дори. Пробвай, ще е интересно. Вместо да ги пишеш по форумите си записвай някъде всичко и го сумирай в някакъв вид на философия. Аз ще е прочета еднага, просто от любопитство. 

преди 43 минути, König написа:

Чечи, ти определено трябва да си систематизираш всичкото това твое знание и да го напишеш. Това ще се превърне в нещо много оригинално, само поради методите на разбиране дори. Пробвай, ще е интересно. Вместо да ги пишеш по форумите си записвай някъде всичко и го сумирай в някакъв вид на философия. Аз ще е прочета еднага, просто от любопитство. 

Правил съм го в спортния бридж и знаеш ли какво се получи ? :)

Виждат , че "магиите" стават , но не разбират от къде и как им се случват .

Отговорът тогава е : " За какво ми е , когато аз съм по-добрия и без това бия безхаберниците...!"....седи си у дома писаното и събира прахоляка .

А аз губя интерес , защото още преди да почне играта съм две педи пред другите в записа...При това се разкисвам и губя други необходими качества...:(

За това имам всички основания да твърдя , че всичко което пиша е многократно проверено в практиката ....Аналогията с Живота е пълна . Различен е само мащаба...

преди 5 минути, by_chechi написа:

Правил съм го в спортния бридж и знаеш ли какво се получи ? :)

Виждат , че "магиите" стават , но не разбират от къде и как им се случват .

Отговорът тогава е : " За какво ми е , когато аз съм по-добрия и без това бия безхаберниците...!"....седи си у дома писаното и събира прахоляка .

А аз губя интерес , защото още преди да почне играта съм две преди пред другите в записа...При това се разкисвам и губя други необходими качества...:(

За това имам всички основания да твърдя , че всичко което пиша е многократно проверено в практиката ....Аналогията с Живота е пълна . Различен е само мащаба...

Не знам, аз бридж не играя и не разбирам, не мога да съдя там на какво ниво си и си разбрал. Ама просто ще споделя, че по онтошението ти към будизма, и то по начина по който го правиш, не ми подсказва за качества и възможности на голямо и задълбочено разбиране. Ами по скоро са повърностни и пристрастни разбирания. Защо не приложиш същото усърдие да разбереш и усавършенстваш и към будизма, може пък и там да разбираш после с два хода напред. 

Дали съм Будист или вярващ в Христос се са игри без полза! Промяна няма в човек и пари няма!

преди 39 минути, König написа:

Не знам, аз бридж не играя и не разбирам, не мога да съдя там на какво ниво си и си разбрал. Ама просто ще споделя, че по онтошението ти към будизма, и то по начина по който го правиш, не ми подсказва за качества и възможности на голямо и задълбочено разбиране. Ами по скоро са повърностни и пристрастни разбирания. Защо не приложиш същото усърдие да разбереш и усавършенстваш и към будизма, може пък и там да разбираш после с два хода напред. 

Зорлем ме караш на Велик , Свръх , Супер да се правя....:)

Добре ! Владея знания и мислене пред които будизмът е елементарен както в истините си , така и в заблудите си...Съжалявам , че го казвам ! Моля за извинение...

Може и да не знаеш (никак не си длъжен) - в бриджа има и будизъм , и какво ли не още - всичко що е идея и в частност информация...:)

преди 1 час, Shiniasu написа:

Ако се замести "пространство" с някаква форма на физически етер

Като флуид - да и така може. Но по- добре го замести с време- пространство т,е, не разглеждай пространството, като диференцирано от времето - обектите освен "къде са" във пространството се взема предвид и "къде са (кога са) " във времето. Погледни, че Ико  подчертава "кривина на четвърто- измерното време- пространство", а не за кривина на триизмерното пространство.

п.п и доколкото знам теорията не е в противоречие с теорията за гравитоните - възможно е гравитацията да е следствие и на двата фактора. 

преди 28 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Дали съм Будист или вярващ в Христос се са игри без полза! Промяна няма в човек и пари няма!

Прав си ! Макар и по различен начин , все си вярващ .

А пари за какво са ти ? Цигари ли с тях да си палиш или "горе" ще си ги носиш ?

Важна е Играта ! Ако си Играч , пари за играта винаги могат да се намерят....

преди 40 минути, by_chechi написа:

Зорлем ме караш на Велик , Свръх , Супер да се правя....:)

Добре ! Владея знания и мислене пред които будизмът е елементарен както в истините си , така и в заблудите си...Съжалявам , че го казвам ! Моля за извинение...

Не няма проблем, разбирам те напълно. И уважавам начина по който го правиш. Но би следвало да се замислиш, след като си толкова разбрал, принзак на какво е не желанието ти да разбираш нещо като будизъм? А и да се осъмниш може би в твоята представа за него или за нещо по принцип, защото аз дори мога да ти кажа, че представата ти за будизма не е реалистична, както и Скепсис ти го е казвал много пъти. Ти и за това не му са кефиш много, май. 

преди 20 минути, by_chechi написа:

Прав си ! Макар и по различен начин , все си вярващ .

А пари за какво са ти ? Цигари ли с тях да си палиш или "горе" ще си ги носиш ?

Важна е Играта ! 

Играта на какво е важна, или просто да се играе нещо? 

Че без вяра на къде бре, това че е направено така да се възползва от вярата на човек, не значи че не трябва да вярва човек изобщо. Напротив, човек трябва да рзбере ролята на вярата в цялото уравнение и да се научи да я използва за правилното нещо. Иначе на безверници сме се нагедали, прежалили себе си хора има колкото искаш. Вярата помага на човек да се съхрани, но както казах трябва да е правилна.

преди 18 минути, König написа:

Не няма проблем, разбирам те напълно. И уважавам начина по който го правиш. Но би следвало да се замислиш, след като си толкова разбрал, принзак на какво е не желанието ти да разбираш нещо като будизъм? А и да се осъмниш може би в твоята представа за него, защо аз дори мога да ти кажа, че не е реалистична, както и Скепсис ти го е казвал много пъти. Ти и за това не му са кефиш, май. 

Може и да не знаеш (никак не си и длъжен) - в бриджа има и будизъм , и те са от лесните .Дали можеш да си предстанвиш какви Хищници има ? Какво ли не още - всичко що е идея , и богове всякакви , и в частност информация...Всичко е изучено и пробвано , включително летящи пепелници....:) Това трябва да ти е достатъчно да разбереш това което ти пиша , къде и какво е будизма...

преди 4 минути, by_chechi написа:

Може и да не знаеш (никак не си и длъжен) - в бриджа има и будизъм , и какво ли не още - всичко що е идея , и богове всякакви , и в частност информация...:) Това трябва да ти е достатъчно да разбереш това което ти пиша...

Аз те разбирам много добре, говориш ми за принципа. Ма то будизъм има във всичко бре, аз го видях даже и в спорта, в щангите. 

И те съветвам да се опиташ да разбереш какво представляват всички тези идами в будизма. Това не са божествата както сме свикнали да ни представя християнството, своите богове и светци. Точно тук е връзката към правилното разбиране. Защото докато ги гледаш като божества, там отвъд накъде, няма шанс да се разбере нищо. Те са само и само аспекти на нашия ум, и неговите аспекти които го обуславят. Просто с такива изрзни средства се е боравило преди толкова години и само така е било възможно да се обясни на масите за какво става въпрос. А те по това време не са били никак образовани. Просто трябва да се научи как да се гледа на будизма и да не се оставя собственте предрасъдаци да му пречат на преценката. В будизма има много мъдрост, и самия фкт че някой като теб просто инато отказва да се възползва от нея, е извинявай, но принзак на невежество. 

Защото един човек който се стреми към мъдростта, никога не би отказал нещо което би го поучило на мъдрост.

преди 8 минути, König написа:

...Защото един човек който се стреми към мъдростта, никога не би отказал нещо което би го поучило на мъдрост.

Е , нали това ти казвам - прочетен стар вестник....

преди 10 минути, by_chechi написа:

Е , нали това ти казвам - прочетен стар вестник....

Не, не каваш това. Използваш същите думи, но не прилагаш същото значение и смисъл. Това е голяма разлика. И това е лесно за осъзнаване, с малко повече практика. 

Без истинско разбиране за будизма, и то да е живо някакво осъзнаване, а не накви прочетени неща и мисли на други. Няма как да се разбере, той и това му е най голямата тайна, много хора са се провалили в опитите си да го разберат, но просто на са били готови. Аз мога само да се моля и надявам колкото се може по скоро всеки да го разбере. И особена да усвой практиките му за самоопзнаване. Ще си направи голям подарък, повярвай ми.

Съжалявам ! Не разбираш за какво говоря ! .....

преди 7 минути, by_chechi написа:

Не, ти не разбираш за какво говоря аз, аз говоря за каквото трябва за будизъм, А ти няма как да разбереш, защото нямаш такова разбиране, нямаш необходимия натрупан опит с това. Това не е бридж Чечи. ;) 

Все едно аз да ти говоря за бридж, ми веднага ще ме хванеш че нищо не разбирам, не е ли така? Ами същото е, и в момента само че във връзка с будизма. Ти бриджа как го научи, от теория или от практика, сигурен съм проценат на практиката е много по висок от на теорията. Еми ето ти го принципа и тук, практика трябва ако искаш да разбереш нещо. А при теб се вижда много добре, как се опитваш.

преди 17 минути, König написа:

Не, ти не разбираш за какво говоря аз, аз говоря за каквото трябва за будизъм, А ти няма как да разбереш, защото нямаш такова разбиране, нямаш необходимия натрупан опит с това. Това не е бридж Чечи. ;) 

Все едно аз да ти говоря за бридж, ми веднага ще ме хванеш че нищо не разбирам, не е ли така? Ами същото е, и в момента само че във връзка с будизма. Ти бриджа как го научи, от теория или от практика, сигурен съм проценат на практиката е много по висок от на теорията. Еми ето ти го принципа и тук, практика трябва ако искаш да разбереш нещо. А при теб се вижда много добре, как се опитваш.

:lol6:

Говоря за голяма експериментална лаборатория , в която от 100 години денонощно се "трудят" 150 000 експерти по това което ти и подобни си блъскате главите , да измислят всякакви бивали и небивали идеи и да ги експериментират в практика.....тук будизмът е слаба ракия....:)

Толкова по въпроса ! Аз каквото и повече да кажа - файда няма....

преди 14 минути, by_chechi написа:

лоша работа... баси колко много неразбиращи бродят из вселената. Карма - това е измислено за обобщение на несправедливостта на съдбата спрямо мъдрите самотници - просто няма кой да ги разбере и признае във величието им. :) Тва победители, тва бридж, тва некви си будизми... нема кво да спре мъдростта... Заедно с кефенето, искането и моженето.

И вместо амин - да се ползва "наздраве". Другаде върви "буда блез ю", но в случая - Нека бай ви Стефан да е със Силата! 

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 17 минути, by_chechi написа:

:lol6:

Говоря за голяма експериментална лаборатория , в която от 100 години денонощно се "трудят" 150 000 експерти , да измислят всякакви бивали и небивали идеи и да ги експериментират в практика.....тук будизмът е слаба ракия....:)

Толкова по въпроса ! Аз каквото и повече да кажа - файда няма....

Аве човек, какво са 100 години и 150 000 човека учени, пред над две хиляди години будистка практика и милони, сигурно милияди живяли и практикували будизъм. Недей така бе човек. 

преди 17 минути, _ramus_ написа:

лоша работа... баси колко много неразбиращи бродят из вселената. Карма - това е измислено за обобщение на несправедливостта на съдбата спрямо мъдрите самотници - просто няма кой да ги разбере и признае във величието им. :) Тва победители, тва бридж, тва некви си будизми... нема кво да спре мъдростта... Заедно с кефенето, искането и моженето.

И вместо амин - да се ползва "наздраве". Другаде върви "буда блез ю", но в случая - Нека бай ви Стефан да е със Силата! 

Рамусе такъв е животът, пелен с разнообразие. Аз Чечи го разбирам много добре, и въобще не е проблем какъв е и по какъв начин мисли. Напротив даже ми е симпаичен и усещам едно искрено пожелание за благополучие насочено към него. Това неговото не е зловредно или разрушително, има много по вредни и деструктивни индивиди. 

преди 21 минути, König написа:

Аве човек, какво са 100 години и 150 000 човека учени, пред над две хиляди години будистка практика и милони, сигурно милияди живяли и практикували будизъм. Недй така бе човек. 

Нямаш представа за сравнение - нито количествена , нито качествена . 

Примерно днес всеки студент знае повече от Нютон....А аз ти говоря за експерти в познанието....Между тях има такива , активно участващи в създаването на изкуствен интелект ....

Хубавото на цялата работа е , че сега съм на работа и си нямам друга работа......:lol6:

преди 21 минути, by_chechi написа:

Нямаш представа за сравнение .

Нямам прдстава за, твоята представа за сравнение. Ама моя представа за сравнение си има, няма как да нямам.

Нямаш представа за сравнение - нито количествена , нито качествена . 

Примерно днес всеки студент знае повече от Нютон....

Така с дописването на постовете си, се комуникира много трудно стеб, и преди съм ти го казвал. С всяка промяна се променя смисъла и така, отговора е просто невъзможен. Знам че много бързо ти тече мисълта ама, разбери затрудняването което предизвискава. 

Хубавото на цялата работа е , че сега съм на работа и си нямам друга работа......:lol6:

Ми кво по хубаво от това искаш, къде ще намериш по хубава работа от тази. Само да не та види и хване шефа, щот на него хич няма да му хареса да дава заплата на някой, който си няма работа, докато е на работа. :wink12:

Хубавото на цялата работа е , че сега съм на работа и си нямам друга работа......

да, добре че се намери един да ти приглася , за да можеш чрез него да си изпееш дежурната песен. Сега колегата с колекциите от аватарни маски ти послужи - кажи му поне наздраве и му благодари. Иначе няма кой да се върже на "тия"...

преди 15 минути, _ramus_ написа:

да, добре че се намери един да ти приглася , за да можеш чрез него да си изпееш дежурната песен. Сега колегата с колекциите от аватарни маски ти послужи - кажи му поне наздраве и му благодари. Иначе няма кой да се върже на "тия"...

Рамусе що си толкова гаден бе човек, къв ти е кефа от тая работа. Много ми е било винаги интересно?

И са само два аватара господине, едва ли може да се нарече колекция. А да не говорим за човека без аватар, той може да е всичко и всеки. 

преди 35 минути, by_chechi написа:

.................

Чечи, тоя ремус кво ти са напъва е, къв му е проблема? Не държи направо. :no-no:

преди 15 минути, _ramus_ написа:

И каакво значи това "един" бре, един от ония нали? Важното е, че не е от "тия".:lol6:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.