Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 4 минути, by_chechi написа:

Всичко само така ти изглежда.....

Знам, спокойно. да си изглежда както си иска, няма голяма значение по принцип. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Дори да медитираш върху отречението и бодичита, без да го обединяваш с мъдростта, постигаща абсолютния способ на съществуването, няма да отсечеш битието от корен. 
Затова усърдно търси способ за постигане на взаимозависимия произход.

Всеки който е осъзнал неоспоримостта на [закона] за взаимната връзка между всички феномени на самсара и нирвана, и за когото всички феномени до един, при [старателен] анализ, напълно изчезват, е стъпил на пътя, радващ Будите.

Дже Цонкапа

Битие да отсечеш из корен е невъзможно! И мъдро и медитация влияе на съзнанието. Взаимозависим произход на кое или какво? И кои са тези феномени при анализ да изчезнат. Цитирането на сутра не значи нейното разбиране!

преди 1 час, by_chechi написа:

Спри се - не знаеш какво дърдориш....! Както не е трудно да видиш един , прост компютър бие световен шампион по шах . Такива са възможностите на играта .

За бридж се иска интелект......който даже тук е оскъден ...!

Причината е проста , но трябва да разбираш !

При шаха единственият сериозен проблем е "морето" от информация което залива играча , а това е единствената силна страна на всеки прост компютър .

Бриджът е игра в условия на недостиг на информация - също като в живота ....До края на играта все нещо не се знае !....

Сигурен съм, че и сам можеш да се опровергаеш, но понеже нямаш интерес, ще ти помогна.

В бриджа за разлика от шаха играеш с партньор. Пишеш за неизвестност, но противникът ти е в същата неизвестност, както и ти. Когато обаче имаш партньор с който сте изиграли множество игри заедно, то голяма част от тази неизвестност става известна. Ти познаваш партньора си, знаеш кога и какви рискове поема, познаваш стила му на игра, изградили сте си определена система за игра и т.н. Един компютър е сериозно ощетен при игра на бридж. Горкият компютър няма как да бъде програмиран на това разбирателство с партньора. А пък не дай се боже да се опитва да блъфира. В шаха всичко е "на масата" и това спасява компютъра от погрешни предположения.

В бриджа можеш да наблюдаваш противника и партньора си, да предусетиш кога приема прекален риск, дори и чисто интуитивно. И в шаха го има това, но в по-малка степен и не е дотолкова важно. Трябва ли да споменавам, че горкият компютър няма как да бъде програмиран и на това. Той е неспособен да види другите хора в играта, неспособен е на емпатия, т.е. не толкова да съприживее, колкото да усети емоционалното им напрежение.

Единствено справедлива игра на бридж срещу компютър би била, ако играеш с три компютъра - един за партньор и два за противници. Ще загубиш. Разбира се при положение, че изиграете достатъчен брой игри за да се неутрализира поне донякъде факторът късмет, който в бриджа присъства за разлика от шаха.

И до карта си е! И с малко точки но с разпределение два сека и Байчето е изненадан! Санже отвсекаде!:D

на 20.05.2017 г. в 15:47, Любомир Ико написа:

Описваш някой друг, не си ме усетила. Аз нямам пъзел за подреждане. Аз създавам пъзели - това е Библията ми. А логичността е просто един от езиците, хич не ми е любим даже - но заслужава възхищението ми, както и другите. Някои от езиците са общи, други са само за тесен кръг, понякога монолог. А целта не я търся, тя сама идва при мен. Няма създател който да може да създава ако го прави за целта и финала. Целта е уловка.

Въпрос-отговор предполага финал само за хора с цели. Аз търся въпросите. Разглеждането им е ключ към създаването им. Ако търсиш финал и единомислие чрез отговарянето им съм съгласен че е безпредметно. Аз не търся финала а безпредметността. Без-целевост-та.

За другите неща които описа - така е, не подлежат на дебат, но все пак подлежат на естетически трансформации.

Поезия и Поетика не е едно и също.:emoji_smiley-05:

Знаеш ли колко "чудаци" съм срещала по Пътят си ? 

Много.

Тясно ти е в 3-то Измерение , ама корените - Дълбоки .. :)

.................................................

Между другото да ти споделя една Тайна , която я имай в предвид , когато "изследваш" Светът :

Измеренията са като "матрьошки " . 

Това , което не се знае е , че всяко Измерение е със Различен "Квантов Изглед" и поради тази причина не могат да бъдат "засечени" .

Между всяко Измерение има Неутрално Междинно Поле  - Там Пребивават и Същностите , когато излязат от съответното Измерение .

"Изкривяването и Пречупването " се случват поради именно този "Предел" .

Онова , което наричат "Космос" е Междинното Поле .

Гравитацията "Държи " Този Квантов Изглед , който "смятате " , че познавате .

Онова , което "познаеш" в това Измерение - не ти носи "полза" в следващото .

Там Съдържанието навсякъде е Различно .

Това , което Никога няма да Прочетеш Никъде е Механизмът за Преминаване в следващо Измерение .

И това мога да ти споделя , Свързано е със самата Структура на Същността .

Можеш ли да се "досетиш" ...редът е Възходящ ... 

Редактирано от _sirena_ (преглед на промените)

преди 47 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Цитирането на сутра не значи нейното разбиране!

Приеми възможността не всички да са тъпи колкото теб.

преди 3 часа, by_chechi написа:

За бридж , въпреки вложените пари , все още няма програма която да бие експерт - за световен шампион и дума да не става ! 

хах - как пък никога не съм се сещал да проверя за бридж: мерси  за инфото Чичи, резултата от експеримента не ме изненадва.

преди 49 минути, Shiniasu написа:

Единствено справедлива игра на бридж срещу компютър би била, ако играеш с три компютъра - един за партньор и два за противници. Ще загубиш. Разбира се при положение, че изиграете достатъчен брой игри за да се неутрализира поне донякъде факторът късмет, който в бриджа присъства за разлика от шаха.

Ролята на късмета в бриджа е нищожна, никой бриджьор не разчита на късмета - та тъкмо за това, което "не се знае" в бриджа човешката интуиция е определящ фактор за победата над ИИ. Шахът е игра на строго логически ходове, които се виждат от всички участници - докато в бриджа играеш до голяма степен "на сляпо". И ако виждаш по- добре със завързани очи в пълния мрак от опонента - биеш. :Д 

Не знам какви точно са резултатите от срещата ИИ vs. човек в бриджа, но ако е срещу шампиони партньори, не бих се изненадал отбора на човеците да бие 10 от 10 - бриджа е страхотна игра, някой ден трябва да прочета за историята й, кой я създал от кое, къде, как, що, че направо съм му фен, това тряя си егати интелекта да я измислиш. 

п.п. а да наричаш бриджа детска игра - значи със сигурност си нямаш понятие от нея. 

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 3 часа, by_chechi написа:

Всичко само така ти изглежда.....

Цитат

Дзенмонахът Доген живеел уединено в колиба на края на гората. Веднъж няколко странстващи будистки монаси му се примолили да ги пусне да пренощуват. Когато се сгрели край огъня, подели разговор за същността на битието твърдейки, че светът е само илюзия на човешкото съзнание. Като се уморил да слуша бърборенето им, Доген попитал:

– Как смятате, ей онзи камък, вътре или извън съзнанието се намира?

Един монах отговорил с умен вид:

– Разбира се, че вътре.

– Твоята глава трябва да е много тежка – казал му Доген, – след като носиш в съзнанието си такива камъни.

;)

преди 4 часа, Мо_хи_ни написа:

Но щом и Кьонинг започна да цитира Юнг, има надежда за всики нас!

сега и Стефан да почне да пише стихове. :) Егати - ще опозная надеждата. Има ли я няма ли я? Може би предпочитам Надежда, пред надежда, особено ако е без одежда.  :) но тва е друга тема, че буда донт блес ми.

преди 4 часа, Мо_хи_ни написа:

Но щом и Кьонинг започна да цитира Юнг, има надежда за всики нас!

А, той и Омар Хаям цитира

преди 53 минути, Мо_хи_ни написа:

;)

Не цитирай Доген, че Уитнес пак ще почне да опява !

преди 15 минути, Реджеп Иведик написа:

...още малко....и горкия Кун Дзъ(Конфуций)....ще започне да завижда;),пък за неговия ''даскал'' Лао Дзъ...не ми се мисли какво му е:no-no:

Тук http://www.bridgebase.com/ можете да гледате (да кибичите) на шампиони и първенства по света на "живо" , да четете както изпитани знания , така и всякакви идеи от всякакви откачалници (философите и поповете ряпа да ядат) , да играете и да се състезавате с хора и/или компютри (да практикувате всичко) .....

Късмета тук е както в Живота . Най-голямата тъпотия може да се превърне във временен триумф , както и обратно , но не се случва под път и над път . Има и такива състезания с предварително подбрани раздавания - с много късмет , но справедливо разпределен (късметът за единия е карък за другия).... Те , всички раздавания са подбрани и подредени от екип , който знае и разбира за какво иде реч . Т.е. тук има Бог на който да се молите , който дава ама в кошара не вкарва ! ....:)

Дето се казва да видите и да пипнете преди да се произнасяте "компетентно" .....ясно ми е , че от този пост няма смисъл , но да го има....:)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 7 часа, Реджеп Иведик написа:

Ох Чеп, радвам се да те видя. Вчера се изпретиснихме всички тук. 9 часа та намяаше във форума. Четсно си помислих че нещо много сериозно ти се е случило. Смятахме даже да почваме да се обаждаме на най близките. На Шунаята първо смятахме да му се обадим, да го питаме и успокойм, щот това си е голям шок за него, толкова време без чадър, а и зА форума и всички участници в него. Но сега спокойно, има си 24 часово дежурство по форумите, и някой който знае и белите гащи на всеки. То за това е и просвеТението ти, да седи дежуренш, нагъл интригант. Няма кой да те замести в тази важна задача за форума, от това зависи оцеляването на всички ни, а и самия форум. Бог да пази и благослови, нашето величество ЧЕПА. Какво щяхме да правим без него, аз нямаше да мога да го преместя от единя в другия. Но сега вече мога щом си тук, така че спокойно.

И не каза, къде беше кат та нямаше?

преди 9 часа, sound написа:

кой я създал от кое, къде, как, що, че направо съм му фен, това тряя си егати интелекта да я измислиш. 

...Най- интересното е , че никой не я е измислял специално - от един вид елементарна игра , към по-сложен , и към по-сложен от само себе си се развива до днес и продължава . Чрез изменение и развитие в правилата , нещо което никак не може да се случи произволно , както си искаш , а се случва както трябва и до колкото може , т.е. законите на съществуване , изменение и развитие......Някой дали разбра за какво става дума ?:)

преди 8 часа, Мо_хи_ни написа:

;)

Мухлини, гледам малко по малко интересът ти към мен пак се възбужда, аз знам защо. Не можеш да издъриш, не можеш да са стискаш. По силно е от теб, рови те, чакърта те. Ех тоз Кьониг бе, голяма изгора ти се оказа. Ма та разбирам, то на такъв кат мен, може ли да му устии накоя жена. Особено пък ко е някоя дето мъж не е виждала отдавана, ма взима като куци пиле домат. Нали бейби :-)

Ти ся кажи успокой ли се? Премина ли бурята от разтройство? От тая криза ся ко научи? Хуваво че се появява Юпитер, че да има къде да гравитираш. Радвам се за теб, ще видим колко ще устискаш до следващата криза. Като то подгонят истинските мъже пак из форума и всички теми, и да са чудиш къде да са скриеш. И довтаса в тзи тема да са скриеш от тях, от мизериите които си забъркала с тях. Ма те пък как хубу ти са раздадаоха, истинки момчета евала. Васко се оказа наистина много по мъж, от колкоти ти жена. Смятай, бейби.

Май все по ясно става, че от теб нищо не става. И вместо да са прайш на голяма, си стой по юргана. Малко поезия за теб. :wink12::mark::cheers::lol6:

Пък ти. :angry22:    

Ти напомням ли пак. Бейби :laughing4:

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 31 минути, by_chechi написа:

Някой дали разбра за какво става дума ?

Не ти вярвам аз. Първо сантасето научи. После чист белот, бридж белот. После да те преслушам, щот ми се види, че си безперспективен, и чак тогава, ако те одобря, може да ти се даде да изиграеш една игра мор.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

преди 10 часа, _sirena_ написа:

...Това , което Никога няма да Прочетеш Никъде е Механизмът за Преминаване в следващо Измерение .

Писано е , има къде да се прочете и може да се усвои . Така че не казвай "никога" ! Той дали ще прочете и усвои е друг въпрос....:)

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Не ти вярвам аз. Първо сантасето научи. После чист белот, бридж белот. После да те преслушам, щот ми се види, че си безперспективен, и чак тогава, ако те одобря, може да ти се даде да изиграеш една игра мор.

Ще се окаже , че от това разбираш ! Вярвай ми и за останалото - което не разбираш ! :)

преди 12 минути, Реджеп Иведик написа:

Чеп, защо въобще не съм изнененадан, че и от карти разбирш повече от всеки друг. То има ли нещо на което да не си, по по най? Няма. 

Ма добре е че се завърна, кво стана да не ви спря тока на кораба? Или ти спряха просвеТението за малко? 

Но се радвам че си добре и пак си тука, и за Шунаята е много подобре. Успокойхме се. Уффффф 

преди 11 минути, by_chechi написа:

Писано е , има къде да се прочете и може да се усвои . Така че не казвай "никога" ! Той дали ще прочете и усвои е друг въпрос....:)

Ще се окаже , че от това разбираш ! Вярвай ми и за останалото - което не разбираш ! :)

Чечи, дано и днес да нямаш много работа, от оня дето не я работиш. Много хубаво да си намери човек работа, дето да не трябва да я работи човек, това е изкуство. Не всеки го владее. :cheers:

преди 11 минути, König написа:

Чеп, защо въобще не съм изнененадан, че и от карти разбирш повече от всеки друг.

Ти какво мислиш , че правят на кораба докато са в морето - карти играят ! Няма как поне малко да не разбира , а може и повече ! Дори много повече !!! :)

Но , докато няма практика , нищо не може да се каже колко Може . Не се знае ! Трябва да преразгледа твърденията си и да си остави вратички за измъкване....:) 

Иначе самочувствието , ако има покритие , си е хубаво нещо ! Придава увереност и твърдост на Духа ! :)

преди 4 минути, by_chechi написа:

Ти какво мислиш , че правят на кораба докато са в морето - карти играят ! Няма как поне малко да не разбира , а може и повече ! Дори много повече !!! :)

Но , докато няма практика , нищо не може да се каже колко Може . Не се знае ! Трябва да преразгледа твърденията си и да си остави вратички за измъкване....:) 

Иначе самочувствието , ако има покритие , си е хубаво нещо ! Придава увереност и твърдост на Духа ! :)

Да много ясно че на кораба освен карти и някакви други занимания за минаване на времето, нямат. То и в пожарната е така, ти ко мислиш. Ся са появи Шунаята и той ще даде един урок по карти и той. 

Ако има покритие, ти го каза. Ма като са гледа и по другите работи може лесно да се предположи, има ли или няма. Или има много от това дет го няма. 

преди 5 минути, by_chechi написа:

Придава увереност и твърдост на Духа !

Туй не съм го виждал, ма съм го чувал от жив свидетел. На спасителния кораб водолазите играели табла. По правилата. Двама играят, другите кибици и им обясняват колко са прости. Според установените правила на световната асоциация по табла със щаб квартира в Истанбул, на кибиците им е разрешено да приказват, да подсказват, да викат, да обиждат играчите и да им обясняват колко са прости. Играело се на кръв. Единия от играчите аха аха да вземе най важната игра. Другия обаче бил хитър, разджуркал заровете малко по силно и те отфръкнали от ръката му и паднали зад борд. Другия обаче, за да не му се изплъзне победата, обул плавниците и далдисал да ги вади

преди 15 минути, König написа:

...като са гледа и по другите работи може лесно да се предположи, има ли или няма.

Не е лесно ! Лесно може да се заблудиш ! Това е работа за експерти в областта...! :)

преди 9 минути, Реджеп Иведик написа:

...ма съм го чувал от жив свидетел...

Това не е професионално ! Издава аджамии ! Търсят повод за къпане - охлаждане на страстите...Професионализмът такъв "допинг" не позволява ! :lol6:

....Един път може да се обажда и един път да бърка в картите (пуловете) ! Това е световно утвърден стандарт !!!  :nono:

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

Туй не съм го виждал, ма съм го чувал от жив свидетел. На спасителния кораб водолазите играели табла. По правилата. Двама играят, другите кибици и им обясняват колко са прости. Според установените правила на световната асоциация по табла със щаб квартира в Истанбул, на кибиците им е разрешено да приказват, да подсказват, да викат, да обиждат играчите и да им обясняват колко са прости. Играело се на кръв. Единия от играчите аха аха да вземе най важната игра. Другия обаче бил хитър, разджуркал заровете малко по силно и те отфръкнали от ръката му и паднали зад борд. Другия обаче, за да не му се изплъзне победата, обул плавниците и далдисал да ги вади

WTF?!?!?.... Хаха. Чеп, каква е тази глупост бе пич. :no-no:

преди 13 минути, by_chechi написа:

Не е лесно ! Лесно може да се заблудиш ! Това е работа за експерти в областта...! :)

Това не е професионално ! Издава аджамии ! Търсят повод за къпане - охлаждане на страстите... :lol6:

....Един път може да се обажда и един път да бърка в картите (пуловете) ! Това е световно утвърден стандарт !!!  :nono:

Мен тази област въобще не ме интересува, по скоро гледам кви са занимават с тази област. И кат им са видят и другите работи, може и за тази да са предположи. За това не ти трябва да си някакъв експерт. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.