Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 19 минути, Śūnyatā написа:

Ти с това ли се занимаваш непрекъснато, да даваш оценка на другите, как ти остава време за медитация? Ако се съди по бдението ти в темата не ще да много.

Главата ти осъзнава ли защо всички тука са те били взели на подбив? Явно е кви си ги плещил.

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

Всички и Кьониг е едно и също

Чеп ти що не кажеш на отрочето под чадъра, че да е селянин е много вредно за него. Така му помогни, не да му помпиш селското самочувствие.

преди 20 минути, Реджеп Иведик написа:

Мисля в трети клас се учи, че аксиомите не се доказват. 

Някои трети клас са го подминали с паричките на мама и имотите на тете. Ходи им обяснявай какво е да си в бурята, да си мъж, като най-големия риск който са поемали е да остскочат до бакалията за наденица, алкохол и цигари или да хванат самолета за Мадрид. 

"Пречупването" на егото е възможно единствено отвътре, самостоятелно, отделно от всичко външно. И само, ако човек вижда смисъл да го прави и знае точно какво и как да промени.

Външното на теб понякога може да те пречупи, но това в никакъв случай не е добре. И не защото си слаб и не си отстоял себе си, а защото това е манипулация, която не произлиза от твоето "вътре".  А понякога се получава точно обратният ефект - закалява още повече идеята ти за правилност и сила, понеже надвиваш "трудностите" - т.е. носи ти някаква "награда". Или понеже ги заобикаляш - т.е. те престават да съществуват временно за теб и смяташ, че с това въпросът е решен, защото спокойствието ти не се нарушава.

Външното е важно дотолкова, доколкото може да бъде тригър или причина определен процес да бъде стартиран. Но външното няма как да има контрол над вътрешните процеси. Хората трудно и бавно се променяме. И никога не е добре да се променяме под силата на външен натиск - защото никой друг не живее твоя живот и никой друг не може да ти даде изпитана рецепта или пътеводител точно за теб, по твоя мярка - всичко това човек сам намира в себе си съвсем естествено, в процеса на осъзнаването си, когато се научи да работи с вътрешния си компас.

Външното може да помогне в ориентацията ни навътре. Когато човек се убеди в неговата неизменна повторяемост, се сеща, че може би най-интересното е вътре, в самия него. А в по-късен етап идва и разбирането, че, всъщност, огромна разлика между "вътре" и "вън" няма. И всичко опира до широтата на осъзнаването.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 9 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Тогава Кьониг го е защитавал разбрах!

Да това беше още преди, докато беше нормален човек, поне така се изкарваше. Ама когато се появи Чепа в живота му, със неговите правения на просветление, шуната веднага, ахна от възторг. Хареса му и той така пойска. И понеже толкова му е акъла, и манаталитета, веднга копира просветлението, елемнтарно. Прозря празнотата изведнъж, какво бил ума и същноста на феномените. До тук мога да поддържам някой който започва са се самозабравя. От опозиция се превъна в майстор вече, и толкова драпа и псува всеики тук, само и само по слески със лакти нахално да са бута, са пререди на опашката и той. 

Ама има една приказка, хорат не се променят никога. Просто с времето ги научаваш що за стока са. Той винаги е бил такъв, ама по селски са прай на хитър и изпозлва за да си пробие път. Колко елемнтарно само. Мога ти напиша романи за него, толкова е стандартен че и в учебници могат да го дават за пример.

преди 8 минути, Мо_хи_ни написа:

"Пречупването" на егото е възможно единствено отвътре, самостоятелно, отделно от всичко външно. И само, ако човек вижда смисъл да го прави и знае точно какво и как да промени.

Външното на теб понякога може да те пречупи, но това в никакъв случай не е добре. И не защото си слаб и не си отстоял себе си, а защото това е манипулация, която не произлиза от твоето "вътре".  А понякога се получава точно обратният ефект - закалява още повече идеята ти за правилност и сила, понеже надвиваш "трудностите" - т.е. носи ти някаква "награда". Или понеже ги заобикаляш - т.е. те престават да съществуват временно за теб и смяташ, че с това въпросът е решен, защото спокойствието ти не се нарушава.

Външното е важно дотолкова, доколкото може да бъде тригър или причина определен процес да бъде стартиран. Но външното няма как да има контрол над вътрешните процеси. Хората трудно и бавно се променяме. И никога не е добре да се променяме под силата на външен натиск - защото никой друг не живее твоя живот и никой друг не може да ти даде изпитана рецепта или пътеводител точно за теб, по твоя мярка - всичко това човек сам намира в себе си съвсем естествено, в процеса на осъзнаването си, когато се научи да работи с вътрешния си компас.

Външното може да помогне в ориентацията ни навътре. Когато човек се убеди в неговата неизменна повторяемост, се сеща, че може би най-интересното е вътре, в самия него.

Waуууу, мохини кво ти стана ма булка? Някакви субстанции май говорят по различно време. Тези резки завой в състоянията ти, са доста обезпокойтелни. Нещо не ти е чиста работата, винце ли си сърбаш? Или си на малки розови хапченца?  Няма лошо булка, само да не прекаляваш. и наслаждавай се на цветовете. :lol6:

преди 21 минути, Śūnyatā написа:

Някои трети клас са го подминали с паричките на мама и имотите на тете. Ходи им обяснявай какво е да си в бурята, да си мъж, като най-големия риск който са поемали е да остскочат до бакалията за наденица, алкохол и цигари или да хванат самолета за Мадрид. 

Село, аз до бакалия не ходя. Ходя в супермаркет, не пуша и не пия, такива работи не си купувам. А в Мадрид, ходя защото нямам какво да правя в Бг като ми стане тъпо, от селяни като теб. И отивам там просто да живея, да съм далеч от тук, просто да се огледам в модерната цивилизация, да съм си сверил часовника. Пък ти, въобще никаква представа нямаш, нито от света нито от модерно общество. Най много до казанлък да отидеш, с гъзарската кола и това на 5 години един път.  Аз ти пожелавам, вместо да ходиш в бакалията, да успееш и ти веднъж да отидеш някъде, и то ей така просто. Няма да ти се случи още много животи, защо нямаш заслуги. Там си точно където ти е мастото и си точно какъвто си трябвало да станеш.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 15 минути, Мо_хи_ни написа:

Външното на теб понякога може да те пречупи

Може, все някога ще ме пречупи. И ще ми се озъби оная с косата. Ама няма да ми е сефте. Зъбила ми се е. И ми се е изсмивала в лицето. Майната и. 

преди 12 часа, _ramus_ написа:

........

Имах предвид как колкото смело, толкова и тъпо раздаваш оценки, че липсата на резонанси при мен с други е признак на незрялост - а при теб липсата на резонанси с други, която описа тъкмо в предишния си пост, излиза признак на особена зрялост. 

Както и да е - пиши неуспех и минавай напред: ако искам да се гонкам с теб, няма да е във виртуална среда. 

преди 11 часа, König написа:

Само дето неодачниците още не са го разбрали.

Поради, което такива теми и среди най- редовно се превръщат във арена на самоизтъкване, чрез унижаване на другите - не, че имам нещо против неудачниците, но неудачник, да се прави на възвишен пред аутсайдер, просто не е намерил. Те така се сещам преди доста години с едно приятелче боксьорче, бяхме на дискотека - един тулуп без врат, поради неясна никому причина тръгна да се заяжда с него. Онз две глави над него, поне стотина кила - значи разбирай, батка, нацепена, даже и по анцуг беше. Ок, ама като не познаваш човека, де си тръгнал - че си го намери ма баш: както е има- няма 70-80 кила с якето, като го лепна, тупа- лупа, вярно сам призна "озори ме", ала накрая батката даже немаше живец да скимти. Същата картинка - повярвали си разни хорица, че имат амнайсто очо, с което безпогрешно разпознават другите, та давай сега братче кой е по- по- най. Евем  ти и духовността, и великите им разбирания - скачат с двата крака, а после "ама той таковата" .... "не е прозд- ветлен, пък аз съм".  

Со кротце, со благо - са казали хората, ма де тоз кураж.

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Може, все някога ще ме пречупи. И ще ми се озъби оная с косата. Ама няма да ми е сефте. Зъбила ми се е. И ми се е изсмивала в лицето. Майната и. 

Докато пишех за "външно", визирах другите хора, а не обстоятелства, над които нямаме контрол. Но си прав, рано или късно този момент идва. Ако сме подготвени всеки ден за него, може да не ни хване съвсем по бели гащи…но по-вероятно е да ни хване баш по бели гащи. Затова е важно човек да подържа ежедневно личната си хигиена и бельо изрядно. Не се знае в кой момент ще опънем петилата. Но може и да е, докато сме в кенефа и се напъваме по голяма нужда и дори да не ти бъде дадено време да се подмиеш…

преди 1 час, Мо_хи_ни написа:

Така е, лесно могат да ме излъжат. Не ме бива в покера и лъгането, ама хич. Биха ме обрали за нула време, ако имах глупостта да се заиграя на покер. За това преди от картите играех само белот и бридж.

Не ми се обиждай, просто съм такъв човек. Не виждам смисъл в лъгането, особено на дребно. Поне като се лъже да е заради някаква по-смислена цел, която наистина си заслужава и е полезна, градивна - какво удоволствие може да има в това да прекараш някого? Чувстваш се по-умен ли, по-умел ли в манипулацията - не знам, не ги разбирам тия неща. Ти кажи нали играеш покер.:D

Има си такъв лаф в покера : " Вземи му парите , пък му пусни душата ! " . Толкова е просто ! :lighter:

Може и по друг начин , примерно във футбола : " Играта се играе на голове ! "......" Добре играха момчетата , ама загубиха . А съдията е идиот ! " - не е аргумент ! Ами да си дърдорят ! Какво друго им остава за утешение....?....

Сега ! Тук в сайта за какво се "играе" ? Това е въпросът ! Няма за какво друго (ако някой знае - да каже !) !

" Един за всички дава ! Всеки за себе си взема ! Всеки колкото може ! " :lighter:

Ето това като се разбере , всичко си идва на мястото ! Какво друго им остава , когато няма какво да дадат , а не могат да вземат ? Ами да си дърдоркат ! На кой му пука ?! :laughing4:

преди 5 минути, by_chechi написа:

Може и по друг начин , примерно във футбола

Там е "нямахме късмет" - особено сред коментарите на БГ футболистите.

преди 6 минути, sound написа:

Имах предвид как колкото смело, толкова и тъпо раздаваш оценки, че липсата на резонанси при мен с други е признак на незрялост - а при теб липсата на резонанси с други, която описа тъкмо в предишния си пост, излиза признак на особена зрялост. 

Както и да е - пиши неуспех и минавай напред: ако искам да се гонкам с теб, няма да е във виртуална среда. 

Поради, което такива теми и среди най- редовно се превръщат във арена на самоизтъкване, чрез унижаване на другите - не, че имам нещо против неудачниците, но неудачник, да се прави на възвишен пред аутсайдер, просто не е намерил. Те така се сещам преди доста години с едно приятелче боксьорче, бяхме на дискотека - един тулуп без врат, поради неясна никому причина тръгна да се заяжда с него. Онз две глави над него, поне стотина кила - значи разбирай, батка, нацепена, даже и по анцуг беше. Ок, ама като не познаваш човека, де си тръгнал - че си го намери ма баш: както е има- няма 70-80 кила с якето, като го лепна, тупа- лупа, вярно сам призна "озори ме", ала накрая батката даже немаше живец да скимти. Същата картинка - повярвали си разни хорица, че имат амнайсто очо, с което безпогрешно разпознават другите, та давай сега братче кой е по- по- най. Евем  ти и духовността, и великите им разбирания - скачат с двата крака, а после "ама той таковата" .... "не е прозд- ветлен, пък аз съм".  

Со кротце, со благо - са казали хората, ма де тоз кураж.

Който има защо, нямам нищо против да си се хвали. Щом е натрупал и заслужил, явно може и знае как. Тогава да му се завижда е най голямата глупост. По скоро се поучи от него, виж какво от това може да ти свърши работа на теб, и то безпристрастно. Защото завидейш ли, просто си се предал вече. Зависта е много символична, тя много често е просто признание за провал. Признание че другия на който завиждаш има това което ти нямаш, а пък много искаш. Признал си му директо че той може пък ти не. Ма това в неосъзнатите умове е натурлен инстинкт, аз го наричам, селяния.

преди 7 минути, by_chechi написа:

Има си такъв лаф в покера : " Вземи му парите , пък му пусни душата ! " . Толкова е просто ! :lighter:

Може и по друг начин , примерно във футбола : " Играта се играе на голове ! "......" Добре играха момчетата , ама загубиха . А съдията е идиот ! " - не е аргумент ! Ами да си дърдорят ! Какво друго им остава за утешение....?....

Сега ! Тук в сайта за какво се "играе" ? Това е въпросът ! Няма за какво друго (ако някой знае - да каже !) !

" Един за всички дава ! Всеки за себе си взема ! Всеки колкото може ! " :lighter:

Ето това като се разбере , всичко си идва на мястото ! Какво друго им остава , когато няма какво да дадат , а не могат да вземат ? Ами да си дърдоркат ! На кой му пука ?! :laughing4:

Форумната фея изпадна в несъзнание пак. Витай из облаците, що ли го прай? Тетър ли ни, си играй? Не трудно да се види, и Чечи не ми разваляй забавлението тука, виж каква красота на изразяване ставаме свидетели. Къде ще видиш нещо подобно. Така че само гледай сейр и ти. Хахах :-)

преди 8 минути, Мо_хи_ни написа:

може да не ни хване съвсем по бели гащи

Ама след туй, ще ни пука ли, или няма да ни пука, как ни е фанала. То като сме живи се извъртаме като фурнаджийски лопати без да се усещаме, а отде знаем, какво ще си помислим, като сме умрели. След като съм умрял, аз ли ще съм умрял ? И какви ще са ми естетическите критерии пост мортем ?

Залагам на бяла кошуля, в съчетание с презрителна усмивка.

преди 5 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Под наем ли беше у Перник? Ся у апартамента на майка ти или?

Ся го прибра новата страхотна изгора дето има, и ко знайш как и колко го обича, като никои друг някога на този свят. Тря много да на е яд, ся. Как ще го преживеем това, направо не знам. Аз сън не спя, да са пукам. Хахаха 

преди 11 минути, König написа:

...Така че само гледай сейр и ти. Хахах :-)

Гледам нещо смислено да намеря ! Сеир гледам само в краен случай ! Няма какво ново да ме изненада или да науча . Не ми е интересен - голяма досада и скука . ....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 4 минути, by_chechi написа:

Гледам нещо смислено да намеря ! Сеир гледам само в краен случай ! Не ми е интересен - няма какво да ме изненада или да науча ....

Ами и аз нищо нямше какво да науча, като ми се упражняваха някви новобранци отгоре. И на мен не ми е интересен, ама когато е от някой самовъзхвалил се подлезурко, и след като заслужено му набият шортите, и се види че пълен дрисльо, такъв сейр гледам. Щот е много поучителн, гърча от собствената си тъпотия. Те сами са си избрали този път, осъзнато или неосъзнато. Щом са решили да се учат през провалите си и мизерията като са изпускат да са правят на други, така ще е.

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Приватизирам !

На теб сейра ти е, изначалната същност. Ти си сейра, и цалото му въплащение.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.