Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 32 минути, König написа:

......

Е то, ако е преподадено устно ще е хептем излагация от страна на обучаващия се, да говори за някакви вечни същности. Подчертавам по- скромното и обичайното - дори само да е чел човек, то няма как да изведе от будистки текст, твърдението, че просветлението е процес на трупане на познания. Остави медитацията, практиката и учителите - чисто академично да се подходи, то пак е несъстоятелно да се приписват подобни убеждения на будизма. Казано по- друг начин - би било добре да подкрепят твърденията си с будистки източници.

Редактирано от sound (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 11 минути, sound написа:

Е то, ако е преподадено устно ще е хептем излагация от страна на обучаващия се, да говори за някакви вечни същности. Подчертавам по- скромното и обичайното - дори само да е чел човек, то няма как да изведе от будистки текст, твърдението, че просветлението е процес на трупане на познания. Остави медитацията, практиката и учителите - чисто академично да се подходи, то пак е несъстоятелно да се приписват подобни убеждения на будизма. Казано по- друг начин - би било добре да подкрепят твърденията си с будистки източници.

Устното обучение е за предпочитане, защото само така има преценката на учителя. И така се дава това от което се има нужда да се научи сега, на етапа на който се намира човек. Всякакъв друг метод е съпроводен с опасности да не се разбере правилно или да се занимава човек с нещо което не му е на нивото. А и има и трансмисия, между учител и ученик. Жива трансмисия която предава живото осъзнаване на учител, на учениека. Това няма как да бъде заместено с никаъв друг начин. 

А за просветлението се говори от първо лице единствено число, което трябва да значи, по себе си. То се разпознава и развива от самия индивид вътре в себе си. Така той знай за него, и според това което знай за него, си личи неговото ниво на реализация. Той просто се оглежда в себе си и го наблюдава, така може да го описва по всяко време, а не само с научени фрази и готови обяснение на някой друг. Сам всичко вътре в себе си се прави, и е толкова трудно да бъде описано или обяснено по някакъв начин. За това се казва, че е извън всякакви концепции и не може да бъде обяснено на някои без подобен опит. Това всъшност е за медитацията но важи и за просветлението, сигурно. И всякакъв опит да се описва каквото и да било в будизма, същност на феномени, карма, прераждане, всичко е в контекста на медиатцията, преживяването което те е довело то това просветление, а то няма как да стане без да се упрежнява и постигне с някакъв метод. А единствения метод е медитация. Това трябва отдавна да е известно на просветлените тук, ама интересно защо не е. А колко е глупаво да се правиш на просветен, пък даже да не си чувал за медитация, може да се види по Вунята например тук.

преди 17 часа, Мо_хи_ни написа:

Не мисля, че колегата се изказа от гл.т. на "крайната истина", която не е нищо повече от поредния парадокс на съзнанието.

Щото цитира Буда, дето да не се верва на даскалот, затуй Скепсис не се включи в дискусията.

преди 17 часа, ZeroG написа:

Извинявай, но не мисля че си по-просветлен от мен

Просветлението не е кушия

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

преди 21 минути, Реджеп Иведик написа:

Щото цитира Буда, дето да не се верва на даскалот, затуй Скепсис не се включи в дискусията.

Просветлението не е кушия

Ми няма да се включе ми, то за вкючване ли е. Чеп за теб точно е, кушия просветлението. Състезние на знанието, за някакво превъзходство. Като ги знаеш всички философи вече, край. направо ги утрепваш другите. Ти си също толкова ярък пример, и неосъзнато правиш голяма услуга. Че точно такъв който си мисли точно така, не е никакъв просветен. Просветнал може би, ама това няма нищо общо с просветлението в будизма. Мерси.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 2 часа, König написа:

Става защото това, постигането на просветление не зависи от знанието.

Точно така !

За справка преди векове са нямали такова Огромно информационно поле и пак са се "Просвещавали" .

А сега се четат купища и тонове литература тематично и не се постига почти нищо освен теоретични интерпретации.

Защото Чуждият Път не може да се "присвои" и да го "напаснеш" за Свой .

А когато се четат разнообразни източници и какафонията става още по-трудно смилаема .

Единият споделил едно , другият друго , ама чакай да сверим какво "казва " и психологията и Те ти - Хаос.

Една "Библия / концепция/ " се Изгражда винаги с "Отворени Очи и Поглед" ! 

Няма как да събираш "трохи" от 'чужди маси" и да се Пробудиш вътре в себе си .

За това ..1 крачка - Излаз от Социалния Коловоз и изоставяне на всички "чужди Пътища " .

Чуждото Знание не е Вашето Знание , може да даде само 'табелка , етикет , посока " - ЗА РАЗМИСЪЛ ! 

За Сравнение !  Но до там .

Картината / Пъзел е Нужно да се Сглоби от Вас .

Та в този ред на мисли ... Имаш доста добри Наблюдения , така да ги наречем ..

Редактирано от _sirena_ (преглед на промените)

преди 33 минути, _sirena_ написа:

Точно така !

Мерси. Но има и друг момент който също се изпуска. В много случай това което се говори е точно така, спор няма. Но има разлика в това, кои какъв смисъл влага в него. Естестевено че феномените нямат присъщо съществуване, но това е важно на определено ниво да се знае и по скоро осъзнае. А това е в медитация, в контекста на медитацията нямат присъщо съществуване. Това е така защото само в моменти на осъзнато постигнато естествено присъствие , и безпристрастно наблюдение, само тогава се вижда тяхната илюзорност. А не когато човек е мислил само, и с мислене и някаква логика извлечена от интелект, да е достигнал до това разбиране. Ама да не го е преживял, а само чрез преживаяване се осъзнава, а с мислене се предполага. Толкова е тънка разликата, ама толкова съществена. И не спирането на четене на други мисли и информация е което трябва да се направи. По скоро трябва човек сам да осъзнае собственото си устройство и структури на ума, там да спре и насочи някои неща. Да влезе в системните настройки, в биоса. Да излезе там в непозната земя, там да навлезе в непознатото и там да разкрие картата, както се казва. От собствената си автоматизация и от страха да не се попадне в някяква безднна, да не ти падне моста и да няма връщане назад. Това е което трябва да се преодолее, но само с метод на който можеш да се довериш. А всъшност, методът е да те научи как да го направиш сам, а не метода да го направи вместо теб. И в това има огромна разлика ама пак е друга тема на разговор. Пробойните са много, от всякъе влиза вода. Лодката потъва, нужно е действия конкретни, а не философстване. 

Не е страшно да си глупав. Страшно е, когато не го знаеш.:biggrin:

преди 3 часа, Мо_хи_ни написа:

На пръв поглед прилича на парадокс и бла-бла, но не е. Става дума за два различни аспекта на психиката - "преживяващият" и "наблюдаващият". 

Ами делиш неделимото ! Имаме два едновременно течащи процеса с една и съща същност (ама това е трудно за разбиране )....хайде пример - проучи какво се случва в ацетиленова горелка - текат два газа , пък се получава горяща смес...И при това има качествено превръщане...

Можеш ли да преживяваш , без да наблюдаваш , включително паметта си ? 

Още един пример : " Докато дишам - надявам се ! " - съвсем да се омешат работите....:lol6:Всъщност да се види , че едновременност на случване може да стане и между обективно и субективно , при това най-често е така....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 8 часа, Shiniasu написа:

Ами тя същността по дефиниция няма как да се наблюдава или усеща.

Оплете се с тия ябълки. И сляп да си ще усетиш ябълката по вкуса тоест химическия й строеж и състав. Това й е същността. Може да се различават различните сортове щот не са еднакви на вкус.

преди 12 минути, by_chechi написа:

" Докато дишам - надявам се ! " - съвсем да се омешат работите....:lol6:Всъщност да се види , че едновременност на случване може да стане и между обективно и субективно , при това най-често е така....

А старшината като ви караше да метете от оградата до обяд, това омешаност на пространство и време ли е ?

преди 11 минути, Мо_хи_ни написа:

Не е страшно да си глупав. Страшно е, когато не го знаеш.:biggrin:

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Глупав няма себеприрода. 

За секи оратор си има слушатели

Така ли ви се струва, станал съм ви ясен вече, както вика Вунята. Ами радваам се, и само се надявм един ден да се разбере за какво говоря. И то го говори най тъпия тук, а не вие. Вие сте тези които трябва да говорите за тези неща, и по този наичн. Защото вие сте просветени, аз не съм. Аз съм най обикновен човек, и от тук съм тръгнал. А не да не знам за собственото си невежество, а да разбирам много от просветление. Това всичко говори лошо за вас, вие сте тези които трябва да се замислите. Кой сте, или по точно, кои сте станали? И там ли трябва да сте, и така ли да правите? 

преди 17 минути, Реджеп Иведик написа:

Глупав няма себеприрода. 

Човек първо трябва себе си да пита дали не е глупав и подозрително да се отнася, когато си отговаря, че не е. :lol6:

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 8 минути, skalata_73 написа:

По-добре осъзнат идиот, отколкото неосъзнат простак!

(някаква мисъл)

По скоро:

По добре осъзнат (няма значение какъв), от колкото неосъзнат (също няма значение какъв). Дали единия е идиот или другия капитан, това автоматично не значи нищо.

преди 7 минути, Мо_хи_ни написа:

Човек първо трябва себе си да пита дали не е глупав и подозрително да се отнася, когато си отговаря че не е. :lol6:

Аз като се питам, и се си отговарям, че съм най умния.

Затуй не мога се отърва от подозрения

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Затуй не мога се оттърва от подозрения

Това е упражнение за смели. Много е трудно да разбереш, че си умен, а някои дори и не опитват. 

преди 35 минути, König написа:

Мерси. Но има и друг момент който също се изпуска. В много случай това което се говори е точно така, спор няма. Но има разлика в това, кои какъв смисъл влага в него. Естестевено че феномените нямат присъщо съществуване, но това е важно на определено ниво да се знае и по скоро осъзнае. А това е в медитация, в контекста на медитацията нямат присъщо съществуване. Това е така защото само в моменти на осъзнато постигнато естествено присъствие , и безпристрастно наблюдение, само тогава се вижда тяхната илюзорност. А не когато човек е мислил само, и с мислене и някаква логика извлечена от интелект, да е достигнал до това разбиране. Ама да не го е преживял, а само чрез преживаяване се осъзнава, а с мислене се предполага. Толкова е тънка разликата, ама толкова съществена. И не спирането на четене на други мисли и информация е което трябва да се направи. По скоро трябва човек сам да осъзнае собственото си устройство и структури на ума, там да спре и насочи някои неща. Да влезе в системните настройки, в биоса. Да излезе там в непозната земя, там да навлезе в непознатото и там да разкрие картата, както се казва. От собствената си автоматизация и от страха да не се попадне в някяква безднна, да не ти падне моста и да няма връщане назад. Това е което трябва да се преодолее, но само с метод на който можеш да се довериш. А всъшност, методът е да те научи как да го направиш сам, а не метода да го направи вместо теб. И в това има огромна разлика ама пак е друга тема на разговор. Пробойните са много, от всякъе влиза вода. Лодката потъва, нужно е действия конкретни, а не философстване. 

Тук мога да ти споделя доста интересни неща , но в момента нямам "прекрасното време " . 

.................

преди 19 минути, by_chechi написа:

Можеш ли да преживяваш , без да наблюдаваш , включително паметта си ? 

Разбира се ! Можеш и го правиш почти непрекъснато . 

Зависи от Интензитета на фокуса , който се е настанил Съзнанието .

Характера на емоцията няма значение в случая ... Преживява се дотогава , докато се Консумира Напълно и затихне "атракцията" .

.................................................

преди 21 минути, Реджеп Иведик написа:

За секи оратор си има слушатели

Абсолютно Вярно .

Сходните Вибрации Възбуждат Неосъзната  Интерактивност.

Човек първо трябва себе си да пита дали не е глупав и подозрително да се отнася, когато си отговаря че не е. :lol6:

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Затуй не мога се оттърва от подозрения

Това е упражнение за смели. Много е трудно да разбереш, че си умен, а някои дори и не опитват. 

Вие също нямате присъщо съществуване и вашето мнение също. Особено като се знаече, се няма база за обективност. Когато се знае ясно че са неспососбни на нещо такова. Защото за това са ги накарали да се почувстват неудобно, и така за заредени с пристрастия. Няма проблем, аз ти казах каво клише си ти, не го опроверга. А Чепа, като ме цитира из теми ми позава само колко е просветен, ама едва ли колко глупав интригант е. Успех.

преди 5 минути, _sirena_ написа:

Сходните Вибрации Възбуждат Неосъзната  Интерактивност.

И обратното е вярно. "Лейлек курбая дост олмаз". От една книга е цитата. Щъркела и жабата приятели не стават.

преди 32 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Оплете се с тия ябълки. И сляп да си ще усетиш ябълката по вкуса тоест химическия й строеж и състав. Това й е същността. Може да се различават различните сортове щот не са еднакви на вкус.

Ама то има такава химия в момента, че изобщо няма да различиш вкуса от истинска ябълка ли е или не.

преди 8 минути, ZeroG написа:

Просветлението е проумяване на иначе относителна "върховна и единствена" истина, свързано е с мисловна дейност, а за да мислиш трябва да имаш и данни - знания.

Така е, ако не се разбира релативизма, не може да се разбере логиката на будистките текстове. Релативизма обаче, като правилен възглед, а не като обратното на абсолютизма.

Просветлението е осъзнаване на смисъла на критичността. Критичността е динамиката в мисленето. И не само в мисленето. В светогледа. Не че я няма и у задръстените. Но не я осъзнават, по скоро ги е страх да я осъзнаят, щото им е обяснявано от авторитети, на които вярват, че това е лошо и срамно. Затуй им се вика задръстени.

преди 7 минути, Shiniasu написа:

Ама то има такава химия в момента, че изобщо няма да различиш вкуса от истинска ябълка ли е или не.

Цветът е характеристика и е плод на същността /строежа/. А по признак ги обединяваш.

преди 5 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Цветът е характеристика и е плод на същността /строежа/. А по признак ги обединяваш.

За вълка говоря, а той в кошарата

преди 27 минути, ZeroG написа:

Впечатлен съм от количеството грешки в един пост.  

Но да ти отговоря:

Просветлението е проумяване на иначе относителна "върховна и единствена" истина, свързано е с мисловна дейност, а за да мислиш трябва да имаш и данни - знания.

И в миналото, и в настоящето будистите са имали и имат обширни познания (данни) върху живота въобще в много направления.
Размисълът върху тези данни, с подходи откъм невероятни за повечето хора гледни точки им е помогнал на някои от тях да постигнат форма на просветление, ако се вярва на твърденията. Това са правили и правят и днес: свободно време + данни + логика, трио обединено в търсене на смисъл на живота. Трябва да сте слепи, да не виждате колко много тяхна си логика има във всяко изречение на учение им. Логика без данни(знания), това как си го представяте, а?

Сори пич ама пиша от телфона, из между други работи и така се получава. Пък и да ти кажа, вобще не ми дреме. 

Това са пак някакви общи приказки. Има знание и познание написано и предавано естествено. Без това не може. Но трябва за да се осъзнае и насочи към единствено правилното. От там натътък иска работа и изпълнение, практика. Или викаш цял живот да се уча, и подотвам, без да започна? А какво значи да започнеш? Аре друг да ми каже тука, друг метод за постигане на просветление, че и даже на някакво ниво. Как ще го напрвиш? С свободно време+данни+логика?

Ква е тая система, твоя ли? Аз такава нещо не съм чувал пък камоли да изоставя всичко в живота да хукна да я следвам. Щот, как, по колко от кое? Сутрин? Обед? Кага по колко, нещо има  ли ситематизирано, пък да не говорим да е се е доказало наколко хиляди години? 

Има методи които се преподават, да се практикуват от учениците. Медитативни методи, и постепенно се развива осъзнаването и нужните за по нататъшно разбиране неща. Ням друг метод. Няма!

Редактирано от König (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.