Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 1 час, by_chechi написа:

Ти май си въобразяваш , че твоите преживявания нямат същност ?! :lol6:

Доста куц аргумент. Може да си въобразил че съществува еднорог, но това не значи че ще срещнеш еднорог на улицата. Преживяванията имат зависим произход, зависят както пише Мохини от съзнанието, а съзнанието зависи от преживяванията, и двете са пусти, де я тая същност? Освен като концепция и конвекция.

В тази тема да учиш за същност е все едно на ескимосите да продаваш фризери, с тази разлика че тук пари хептен няма да изкараш, докато някой ескимос може да се излъже.

преди 12 минути, _Alex&Vanko_ написа:

И Бог така си мисли и е създал всичко а то си има край!

Слава Богу!

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 51 минути, Śūnyatā написа:

Да си вкусил свободата, да се извисиш, макар и за кратко над концепции, възгледи, същности и да искаш пак да пълзиш...?

Свободата не е толкова "извисяване", колкото "олекотяване". 

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

Доста куц аргумент. Може да си въобразил че съществува еднорог, но това не значи че ще срещнеш еднорог на улицата. Преживяванията имат зависим произход, зависят както пише Мохини от съзнанието, а съзнанието зависи от преживяванията, и двете са пусти, де я тая същност? Освен като концепция и конвекция.

В тази тема да учиш за същност е все едно на ескимосите да продаваш фризери, с тази разлика че тук пари хептен няма да изкараш, докато някой ескимос може да се излъже.

Слава Богу!

Един пример не може да ти даде фатмашката извисена глава! Бог го е еня за некакъв просяк Буда и Нагарджуна? Нямало психиатри да ги лекуват.

преди 1 час, _Alex&Vanko_ написа:

Ми що казваш на нещо си, че изглежда логично?:D

Защото логиката е част от битието на съзнателността.

Будизма е написан за такива като тебе наивни и да се наслаждават! Да летят с красивите приказки. Но те важат дома само!Кат излезеш те погълва реалността! Ко спечели от толкова медитации и четене? Ще надскочиш ли битието си с великото ти съзнание? Същия ще си останеш до края на живота ти фатмак! Една патка мислила мислила....

С 20 годишното Мицубиши ти ли си велик бре? Пълен смях!

Освен да те ритна друго не заслужаваш!

преди 5 минути, _Alex&Vanko_ написа:

С 20 годишното Мицубиши ти ли си велик бре? Пълен смях!

Ти да не би да имаш 30 годишно ?

Пък и да имаш. Не му е тук мястото да се фукаш с материалното си положение.

преди 11 минути, Реджеп Иведик написа:

Пък и да имаш. Не му е тук мястото да се фукаш с материалното си положение.

Аз съм му преценил умствения капацитет и като дразни ще си го получи!

преди 17 минути, Реджеп Иведик написа:

Той мен се опитва да дразни ве. Щото съм споменавал, че имам Мицубиши. Не знае колко е годишно, ма ко ли знае Драганко. Пак сай нашмъркал и търси под вола теле.

преди 14 минути, skalata_73 написа:

Той мен се опитва да дразни ве. Щото съм споменавал, че имам Мицубиши. Не знае колко е годишно, ма ко ли знае Драганко. Пак сай нашмъркал и търси под вола теле.

Кой па те коментира тебе изобщо незнам каква кола имаш честно?

преди 16 часа, König написа:

Пич ела да ти дам лопатата и та сложа на харманите с бетон, да та видя каква еротика е това. :lol6:

Физическия труд е красив и освобождаваш ако го приемеш с гордост и чест. След като съм се трудил с цялото си тяло се чувствам красив и пълноценен. Далеч по-освобождаващо е от медитация за мен. Единственото грозно е как се гледа на такъв труд и как заплащането често е крайно несправедливо и хората които си изкарват така прехраната са използвани.

Това да строиш е крайно красиво в моя светоглед. Това да имаш нива и да си земеделец е еротика. И т.н. 

преди 14 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Кой па те коментира тебе изобщо незнам каква кола имаш честно?

Ванка, обаче ставаш за артист, честно. Захвани се сериозно и ще станеш звезда в стенд ъп комедиите.

Аз съм си наумил да ме научи да медитирам а той ми отговаря че не искал?! Аз съм го питал иска или не. Неадекватен фатмак!

преди 39 минути, ZeroG написа:

О, колко мъдреци поглеждаха с печал
към тоз и онзи свят; и що? — Без жал
отнесе ги смъртта; безсмислени пророци —
днес тяхната уста е пълна с кал.

The moon's the same old moon,
The flowers exactly as they were,
Yet I've become the thingness
Of all the things I see!

-   Bunan

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

За това направих забележка на Мохини, че няма смисъл да ти превежда.

Аз пък ще ти направя лиричен подарък:

Spoiler

It is too clear and so it is hard to see.
A dunce once searched for a fire with a 
lighted lantern.
Had he known what fire was,
He could have cooked his rice much sooner. :D

Joshu Washes the Bowl, The Gateless Gate #7
Zen Flesh, Zen Bones,  p. 176

преди 47 минути, sound написа:

Че защо тъкмо това да не е медитация?

За мен именно това е. Да се насладиш на бъркането на бетон например - е медитация.

Медитацията няма себеприрода.  За да се осъзнае заблудата породена от човешкостта, може да помогне всякаква практика. Живота е практика. Бачкането е практика, мисленето е практика, онез трите работи са практика, всичко е практика. 

"За начинаещия, планините са планини, реките са реки.

За напредналия, планините не са планини, реките не са реки.

За просветления, планините са планини, реките са реки."

" – Учителю, кога ще започнеш да ме учиш на Дзен ?

– Ами аз те уча. Закуси ли ?

– Закусих.

– Измий си паницата !"

Няма лошо да приемеш, че планините са планини, а реките са реки. Но ако не допуснеш, че Бог може и да те мами, не си Декарт. Ами ако няма Бог ? Ако няма Бог, Майката Природа е Бог. Ако няма раци, рибата е раци. Ми после ? После, като преди. Планините са пак планини, реките са пак реки. И не са...

преди 9 часа, Любомир Ико написа:

За мен именно това е. Да се насладиш на бъркането на бетон например - е медитация.

А , бе така е ! Ама мен лично такава медитация , такъв вид будизъм никак не ме кефи . Друго си е когато пече слънцето  да си седиш на сянка , сладки приказки да се виждаш за умен , студена вода до теб и нищо да не правиш . За това бих предпочел в този случай класическия будизъм.....! Те , и будистите също ! Никакъв шанс нямаш така да ги изведеш от заблудите им.....заблудени , ама на сянка ! Даже са готови цял живот на шепа ориз да са , ама бетон да не леят ! Медитирай върху проблема и ще прозреш истината - щастие в нищета с леене на бетон не става...! Бетона братко е , ще строим завод - завод на Живота .....!:lol6:

В будизма на първо място е сложен Втория закон на Живота - Мързел ! За това е толкова привлекателен ! Първият закон го няма никакъв - пратен на май`ата си ! Който това разбира , от всяка религия може да разбира , и от будизъм също ....:)

В Християнството примерно , тази грешка е поправена - Първи закон си е на мястото . Там обаче друга грешка се прави - Първи закон е доведен до крайност , въздигнат в ранг на Бог . Лакомията става безгранична и безконтролна . В следствие се получава нещастие в изобилие .....За това сега от някои се правят опити за връщане към будизма....

В Исляма пък напред се изтласква Третия закон на ЖивотоАгресията - да се изтрепват неверниците . Получава се нещастие в нищета......

А решението е просто - следва да се ограничава Лакомията !....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Просветлен !

Маниш отива при учителя Киран да търси лек за болежката си :

- О , премъдрий Киран ! Докато спя - нас`рам се !

- Сутрин като се събудиш 10 пъти казваш " Абракадабра Оммм " . Вечер като си лягаш да спиш 10 пъти казваш същото , ама на обратно - " Мооо Арбадакарба " ....

След една седмица Маниш отива да благодари на учителя :

- О , премъдрий Киран ! Да пребъде името ти ! Излекувах се ! Пак се нас`рам , ама вече не ми пука...! (щастие в нищета )

И по християнски :

Прибира се Джон у дома и циври :

- Татеее , загубих си паричкатааа...!

- Нищо бе , тати ! Ето ти друга - да си имаш ...

Джон обаче започва да реве с пълен глас .

- К`во стана бе татьовото ? Сега що ревеш ?

- Щото сега щях да си имам две парички ! (нещастие в изобилие)

Така ги разбирам аз нещата . Който намери Разумни аргументи - да ме коригира , оспори...!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

То Шунята сигурно едвам ходи на работа от мързел щот иначе няма какво да яде. Нито спортува да поддържа форма. Там дремят, то всеки ден ли има пожари?

преди 11 часа, Реджеп Иведик написа:

Медитацията няма себеприрода.  За да се осъзнае заблудата породена от човешкостта, може да помогне всякаква практика. Живота е практика. Бачкането е практика, мисленето е практика, онез трите работи са практика, всичко е практика.

След като обясниш какво е себеприрода. Човек има ли себеприрода? Оттам и деянията му включително медитирането.

Будизма не навлиза в затлъстял ум!:lol6:

Всичко на тази Земя има зависим произход!

Виж пустота няма, да!

И присъщото съществуване са понятия силни, да можете да повярвате.

Може ли без присъщо съществуване? Какво ти е присъщото съществуване на тебе? Ежедневието ти.

преди 46 минути, _Alex&Vanko_ написа:

След като обясниш какво е себеприрода.

Всъщност себеприродата няма никакво значение. Тук някои хора повтарят постоянно как това или онова нямало себеприрода, но това няма никакво отношение към просветлението. 

Изкушавам се да попитам нещо: Ако утре светът (всичко съществуващо) престане да съществува, то какво ще стане с просветлените? А с непросветлените?

Не трупал карма? Трябва да се отсява истината от заблудите! Шунята чете и се възбужда а не мисли!:lol6:

преди 33 минути, Shiniasu написа:

Всъщност себеприродата няма никакво значение. Тук някои хора повтарят постоянно как това или онова нямало себеприрода, но това няма никакво отношение към просветлението. 

Изкушавам се да попитам нещо: Ако утре светът (всичко съществуващо) престане да съществува, то какво ще стане с просветлените? А с непросветлените?

Има отношение, ако имаше себеприрода просветлението нямаше да е възможно. Щеше да знаеш защо ако се беше поинтересувал.

Просветлените не се вълнуват особено какво ще стане утре, те са осъзнати днес, тук и сега. Затова не трупат нова карма. Като се събудиш утре няма да е утре, а пак днес. Ако не се събудиш вече няма да има значение дали някой ти е отговорил, защото ще си се събудил от представата си за личност която е просветлена или непросветлена. Затова човешкото съществуване е безценно, можеш да се освободиш тук и сега от кофти кармата. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.