Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 4 минути, Мо_хи_ни написа:

Всеки сам пише себе си.

Колкото са по-висши абстрактите с които се борави, толкова е повече личната отговорност да се запълни със съдържание, защото висшите абстрактни понятия са показателни за нивото на осмисляне... И по този начин - те са огледала и лакмус - кой, как, какво и доколко е изминал по пътя, в тази посока.

Направо се стряскам как и доколко тук деклариращи иначе начетени хора, много знаещи, много комбиниращи - нямат дори елементарен път в личното осмисляне и първото което инстинктивно правят е именно да си намерят подходящия парцел и готова социална барака, само и само да се приютят в нея. Което няма никакво значение дали е барака или е дворец.

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 39 минути, Shiniasu написа:

Това, доколко е практично, всеки сам определя за себе си.

Не е зле да пробваш и със съдействие - не само сам. (; 

преди 8 минути, sound написа:

((: Хвала тебе о недостижими.

мдааа - ще приема жеста като част от ритуала. И следващия път следвай протокола - предварително да ми се дават сценариите да ги одобря иначе ще се разсърдя и няма да похваля никого... Много внимавайТЕ (които и да сте) да не размахам пръст, щото ще хвърчат светкавиците и горко ВИ

преди 7 минути, sound написа:

Не е зле да пробваш и със съдействие - не само сам.

Ти - пробва ли? Или е само благ и мъдър съвет? Аха - и да хване дикиш... (ама надали) :)

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 5 минути, _ramus_ написа:

няма да похваля никого... 

Да пази Бог :Д

преди 4 минути, sound написа:

Да пази Бог

ще ви пазя... ама следвайте протокола и никакви отклонения и своеволия. Ще го считам за тероризъм и подкопаване на рамусовския всемирен ред.

преди 6 минути, _ramus_ написа:

Ти - пробва ли? Или е само благ и мъдър съвет? Аха - и да хване дикиш... (ама надали) :)

Като нямаш куража, сега какво ми се оплакваш, че гълташ вода?!

Хората сме различни и какво значи същност при човека? Какви сме всъщност?Байчето говореше за форма и съдържание. Не вярвам в Буда природата у всеки! Нито от Буда сме произлезли нито Будизма обхваща всичко и всяка човешка проява мисъл и т.н. да е описана и реализирана в Будизма.

Кака!;)

ще ви пазя... 

Де тоз късмет (((: - само се заканваш, ала пак си оставаш наличен.

600 години преди Христа абсолютно всичко е открито и всички философии и психологии са производни на Будизма

преди 4 минути, sound написа:

Като нямаш куража,

така и не се разбра - ти пробва ли? Щото на друго място написа че... и буда да слезе да ти предлага да му станеш ученик - ще избягаш (цитирам по смисъл)

Та - изглежда че така и не си пробвал. Дали е заради кур-ажа... или е заради друго? Заради това - за съвети не стават думички, които не са преминали през личния опит и осмислена и осъзната практика. Като ги няма - какво точно съветва съветника.. И кого точно - себе си... или оня в огледалото...

.........

А сети се кой каза "ама така само ще се изгубя" - пък после ела да ми говориш за кураж. (; 

Ползвам поста ти, за да напиша това, което реших да напиша, понеже тук само реализирани люде има, които проблематизират върху природата на феномените и съзнанието, върху етернализма и нихилизма и т.н.

Аз не ги разбирам тези сложни материи, но днес за пореден път прочетох историята на Чекауа Йеше Дордже (1102-76), който е написал текст наречен "Седем точки за тренировка на ума" и по който практикувам ло-джонг. Историята е тази, че веднъж геше Чекава съвсем случайно чул един от неговите учители да произнася пожелателна молитва, в която се казвало: "Нека да оставя цялата победа и печалба на другите и нека да мога да приема цялото поражение и загуба върху себе си." Смаян от тези необичайни думи, той започнал да търси учителя, който ги бил написал преподал. Това бил Атиша, който бил получил ло-джонг ученията от Серлингпа в Суматра, а после те били предадени от него в Тибет на различни учители и впоследствие записани от Лангхри Тангпа Дордже Сенгйе. Последният вече не бил между живите, но Чекауа се срещнал с неговия ученик Шарауа, който му казал, че без разбиране на тези думи, които съдържат есенцията на относителната бодхичита, никой не може да се надява да постигне просветление.

Такива работи. :)

Те колегите не се взимат насериозно - дори самите те. Всеки себе си - е най-важния в театъра си, но другите - всеки е някакъв. Важното е приказките и мегдана за мерене да вървят.

Думички, понятия, абстракти, философии - лее се обикновения народен сговор или кавги. Без значение дали е за будизъм, тук дори любопитни няма - само  майстори, просветлени, мъдреци и утвърдени философи... Проблемът е че са само репликации и имитации. Но в театър какво друго да го направиш... освен да ги "изиграеш" тия. И да се "изиграеш" заради играта. един живот - безспирен театър.

Човек, който не се взема насериозно, няма как да е най- важния в театъра си - артисте. :Д

преди 33 минути, König написа:

Пич просто ми е писнало ве, и затова така си говоря. Като не ти харесва не са знаимавай, щот пък да не ти казвам на ме на какви фалшиви свирки ми се виждат разни работи.  

Ти сам са предлагаш, и като ти кажат че не ставаш, не ти се играе. Споко, и такива играчи сме виждали. Дай нещо ново. Сори че съм прям и откровен, ама нямам  време.

1.Не се "предлагам".

2.Не казвам на никого че става или не става.

Не очаквам в дискусия някой да ми казва "че не ставам" - просто защото имам друго мнение от неговото - нещо което ти си позволяваш.

Не само че си позволяваш ами и се изтъкваш по най-бруталния детински начин 

- Вижтеее ооо медитацията ми е по-добра от твоята.. 

- Вижтеее ооо медитацията ми е правилна - всичко друго е "епитети" "епитети" 

Трудно е постоянно да криеш собствената си кула като сочиш наличието на кула в другите, много ясно че ще ти е "писнало".

Но ако не си способен да извличаш позитивното и някакъв вид друга гледна точка и опит и да разбереш другите - така става.

Не за това е дискусията - да си прав. Идеята на истински пълноценните дискусии е всички участници да не допускат че са прави или не - но това е само ако искаш да разшириш светогледа си.

Но твоята дискусия се свежда до там:

- Аз всичките ви зная, Аз съм най-прав, Аз медитирам по-добре, Скрийте се, Аз съм по.

Може просто за да не си губиш времето, както сам казваш - писнало ти е, кво се занимаваш - просто копирай това и го поствай - със същата тежест и съдържание е както повечето неща които си ми писал.

преди 8 минути, scepsis108 написа:

"Нека да оставя цялата победа и печалба на другите и нека да мога да приема цялото поражение и загуба върху себе си."

Това е критика на състезателния възглед. Добро е за пред състезателно настроени хора. Например Изабел. Всички носим състезателността в себе си, просто при него малко по ярко се откроява.

Дет се вика, критика за шампиони.

преди 8 минути, Любомир Ико написа:

Не очаквам в дискусия някой да ми казва

всичко трябва да очакваш. Или пък - не се занимавай с "очаквания".

Това е народен форум, тук пишещите всички са "върхари". Сега те намират като "нов" и всеки се пъчи да си изиграе роличката си сред театъра. Таман им се хващаш на играта и си чудесен отново да се заповторят. Пък и си е нещо обикновено и естествено. Като ти омръзне - сам ще спреш да се занимаваш с глупостите на един или друг. Мисля си че... незначителните неща нямат значение за значимия. Не за друго - просто ги е израснал.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 4 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Те всички тука са убедени че са прави! 

А бе да ти кажа някои се излежаваме. (((:

преди 5 минути, Любомир Ико написа:

1.Не се "предлагам".

2.Не казвам на никого че става или не става.

Не очаквам в дискусия някой да ми казва "че не ставам" - просто защото имам друго мнение от неговото - нещо което ти си позволяваш.

Не само че си позволяваш ами и се изтъкваш по най-бруталния детински начин 

- Вижтеее ооо медитацията ми е по-добра от твоята.. 

- Вижтеее ооо медитацията ми е правилна - всичко друго е "епитети" "епитети" 

Трудно е постоянно да криеш собствената си кула като сочиш наличието на кула в другите, много ясно че ще ти е "писнало".

Но ако не си способен да извличаш позитивното и някакъв вид друга гледна точка и опит и да разбереш другите - така става.

Не за това е дискусията - да си прав. Идеята на истински пълноценните дискусии е всички участници да не допускат че са прави или не - но това е само ако искаш да разшириш светогледа си.

Но твоята дискусия се свежда до там:

- Аз всичките ви зная, Аз съм най-прав, Аз медитирам по-добре, Скрийте се, Аз съм по.

Може просто за да не си губиш времето, както сам казваш - писнало ти е, кво се занимаваш - просто копирай това и го поствай - със същата тежест и съдържание е както повечето неща които си ми писал.

Тва пък колко е детинско, няма да коментирам. Ами пич, на какво да отдам всички твои, на пример констатации и отношения тук? На твоите способности ли? По скоро го тдавам на твоите неспособности. Зашото ако имаше способности щеше да си разбрал и медитация и всичко останало. Ама е явно че не си, и ти го казвам. И въобще не ми пука ти кво си мислиш. Защото за това за което говориш, е ясно че нямаш никаква представа. А такъв, който така прави какво да му дискутирам? Да слушам, за мостове, бездни и еротично бъркане на бетон? Ако искаш нещо сериозн, опитай ти с нещо сериозно. И повярвай ми ако видя способности и постижения, аз ще съм пътрвия дето ще ги посочи. Ма не е мой проблема че няма и един пример, ми кво остава друго. Ми квот става в момента. Така че споко, и не го взимай много лично, приеми го като материал за практика. 

преди 9 минути, Реджеп Иведик написа:

Например Изабел

баси, кой е тоя, дето толкова често го споменаваш? Да не би да е един от "великите" и просветлените?

преди 13 минути, Реджеп Иведик написа:

Това е критика на състезателния възглед. Добро е за пред състезателно настроени хора. Например Изабел. Всички носим състезателността в себе си, просто при него малко по ярко се откроява.

Дет се вика, критика за шампиони.

Нищо подобно ! 500 г преди Христос ,  на интересен , на Христос  се е правил -  демек син божи ! Друго си е баща ти да работи цар на небето....:)

Желана позиция , но недостжима...!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

баси, кой е тоя, дето толкова често го споменаваш? Да не би да е един от "великите" и просветлените?

Не, това съм аз.

Той най разбира от коли и жени.

Дето спорихте с него за куршума и барута

преди 11 минути, _ramus_ написа:

.................

Ти ко ста е ремус, дойде из между простосмъртните? Омръзна ли ти на астралния етаж, сам? Слез да на видиш колко сме прости висчките, слези да събереш мтериал. Тука долу при миризливите и запотените, при смрътта. Нали такива сцени та възбуждат теб, извратеняк. Кефиш ли са е, кефиса. 

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 7 минути, by_chechi написа:

500 г преди Христос , на Христос  се е правил -  демек син божи !

Искаш да кажеш след Христос, а не преди него - и не 500г., а около десетина века. :Д

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.