Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 8 минути, by_chechi написа:

на интересен

Ама това не е интересно. Всички се правим на интересни. И ти се правиш на интересен. 

Аз разсъждавам върху смисъла на казаното.

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Това е критика на състезателния възглед. Добро е за пред състезателно настроени хора. Например Изабел. Всички носим състезателността в себе си, просто при него малко по ярко се откроява.

Дет се вика, критика за шампиони.

Може и така да го разбереш, но това е чисто интелектуална и сухарска, да прощаваш интерпретация.

Ще споделя от личен опит каква е последователността за някой си, който може да извлече полза от споделеното. Първата стъпка е овладяването на ума посредством еднонасочена медитация върху обект и без обект (шамата). Когато това бъде постигнато в някаква степен, т.е. когато емоционалната реактивност и способността да се поставя вниманието без разсейване върху нещо или нищо, бъде овладяна на някакво задоволително ниво, то може да се премине към практика като описаната, която се нарича тонг-лен (даване и получаване). Тази практика е насочена към разтваряне, разтапяне на илюзията за его по един много директен начин, но без стабилността на шамата, тя нито може да бъде разбрана, нито практикувана.

преди 4 минути, sound написа:

Искаш да кажеш след Христос, а не преди него - и не 500г., а около десетина века. :Д

Бе не погледнах годината ,  ама все тая ! То и днес си е същото....

преди 7 минути, scepsis108 написа:

Може и така да го разбереш, но това е чисто интелектуална и сухарска, да прощаваш интерпретация.

Щом наричаш пътя на ума сухарски, чудя се аз как да нарека пътя на сърцето, че да си го върна...

преди 12 минути, Реджеп Иведик написа:

Ама това не е интересно. Всички се правим на интересни. И ти се правиш на интересен. 

Аз разсъждавам върху смисъла на казаното.

Това е смисъла !.....:) Друго трудно ще намериш .....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 17 минути, scepsis108 написа:

Ще споделя от личен опит каква е последователността за някой си, който може да извлече полза от споделеното. Първата стъпка е овладяването на ума посредством еднонасочена медитация върху обект и без обект (шамата). Когато това бъде постигнато в някаква степен, т.е. когато емоционалната реактивност и способността да се поставя вниманието без разсейване върху нещо или нищо, бъде овладяна на някакво задоволително ниво, то може да се премине към практика като описаната, която се нарича тонг-лен (даване и получаване). Тази практика е насочена към разтваряне, разтапяне на илюзията за его по един много директен начин, но без стабилността на шамата, тя нито може да бъде разбрана, нито практикувана.

Ееееее, браво. Нещо смислено най накрая. Какво има да му се дискутира. От тук тря ся всички за по два месеца ретиит да практикуваме Шамата и тогава пак отново тук за следващи инструкции. Ама какво ще се получи, пак ще се изприказват един тон глупости и накрая няма даже и Шамата да се пробва пък камоли някаква друга медитативна практика. Това значи че няма ниакаъв начин никои от тук присъстващите, да е разбрал нещото, включително и аз. Разликата само е в това, на кой колко му е осъзнато това.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 5 минути, König написа:

.... Шамата да се пробва ...

А смяташ ли - и Скепс също - че с въпросните практики, може успешно да се експериментира напълно самостоятелно? Както в случая например - Скепс е споделил някаква своя опитност и на тази база, сега четящите да пробваме същото.

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Щом наричаш пътя на ума сухарски, чудя се аз как да нарека пътя на сърцето, че да си го върна...

Как пак чепси интерпретира всико. Никога не е кавал че пътя на ума е сух. Ей за тва си Чепа, щот нещо толкова елемнтарно нем можеш да разбереш, което скепсис категорично каза. Колкото и фолософи на ми знайш и читираш. Което тебе те изключва автоматично от графата просветен и Вунята също. Така че може малко барем да се пучиш от това. 

преди 4 минути, sound написа:

А смяташ ли - и Скепс също - че с въпросните практики, може успешно да се експериментира напълно самостоятелно? Както в случая например - Скепс е споделил някаква своя опитност и на тази база, сега четящите да пробваме същото.

Могат, но при условието което той посочи. С реализирана Шамата. А Шамата всеки които е тръгнал да се занимава с тези неща трябва да е овладял. И тогава само да получиш подобна инструкция ти знаеш автоматично как да я приложиш, защото знаеш медитация. Знаеш какво е и как работи. Иначе без тази основа, и той каза, нама как даже и да се опитва човек.

преди 34 минути, _ramus_ написа:

Колкото са по-висши абстрактите с които се борави, толкова е повече личната отговорност да се запълни със съдържание, защото висшите абстрактни понятия са показателни за нивото на осмисляне... И по този начин - те са огледала и лакмус - кой, как, какво и доколко е изминал по пътя, в тази посока.

Направо се стряскам как и доколко тук деклариращи иначе начетени хора, много знаещи, много комбиниращи - нямат дори елементарен път в личното осмисляне и първото което инстинктивно правят е именно да си намерят подходящия парцел и готова социална барака, само и само да се приютят в нея. Което няма никакво значение дали е барака или е дворец.

Колкото по-беден и взаимстван е вътрешният свят на един човек, толкова по-голяма площ заема страхът. И е в пъти по-удобно да се имитира съдържание - цитат тук, цитат там и прочие мемове, с които наготово да се запълни липсващото. Имат си хората подходящо съдържание за всякакви ситуации, за това не пропадат, нито грешат, не се лутат, всичко е само един велик позитив и уравновесеност в техния свят, що им е да се напъват с мислене и абстракции? Има ли пара, манджа, гроздова и жена за консумиране -  la vie en rose. Човек е това, което остава, като му махнеш базисните потребности. При някои хора не остава много.

преди 10 минути, Мо_хи_ни написа:

.................

Мохини ти без Ремуса кво ще прайш не та знам. Само неговата гравитация те успокоява. И той понеже е извратен та оставя да ми се търкаш. Ква преверзия само, направо 50 цвата българско кафяво. :laughing4:

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

При Скалата не остава нищо

Интригант нагъл. Тили, тили с тия номера на острова само. :lol6:

Ми айде - земете се, и да настане мир и благоденствие. Ко само ще се обичате - така консумацията остава несподелена. "яденето на шамари" - също. Не става ясно вкусни ли са, кофти ли са сготвени... "шамари по будистки" - те тва е меню - направо гурме пиниз

От друга страна - то през виртуала може би също става - и без това толкова други работи си вървят през същия.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 6 минути, _ramus_ написа:

Ми айде...........

Ми айде де, кога? Днес си особено предразположен. Сигурно е от положението на звездите нещо? Усещам особена енерегия, вибрациите са различни. Дай ни възможност да се докоснем, смили се над нас.

Раздай се, нахрани ни с два хляба.

преди 16 минути, König написа:

Интригант нагъл. Тили, тили с тия номера на острова само. :lol6:

И един чадър - ама пробит. (((:

преди 9 минути, _ramus_ написа:

Ми айде - земете се, и да настане мир и благоденствие. Ко само ще се обичате - така консумацията остава несподелена. "яденето на шамари" - също. Не става ясно вкусни ли са, кофти ли са сготвени... "шамари по будистки" - те тва е меню - направо гурме пиниз

От друга страна - то през виртуала може би също става - и без това толкова други работи си вървят през същия.

Басии кефа !  А ?

547461.gif

преди 9 минути, sound написа:

И един чадър - ама пробит. (((:

Ето и тук уместно може да се приложи нашия морски лаф, сгънал чадърите. Толкова е символичен и изпълнен със смисъл лаф, ама не може да се достигне до сърцевината, не е за просветени.

Има пример за несъответствие - във видеоклипа - последния, в коментара на Стефан. Интересно дали някой ще го забележи и колко ли време ще му трябва.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 8 минути, by_chechi написа:

Басии кефа !  А ?

Ае Чечи в основата си, си много забавен. Казвал съм ти го и преди. И на маса за компания сигурно също. :cheers:

преди 7 минути, _ramus_ написа:

Има пример за несъответствие - във видеоклипа. Интересно дали някой ще го забележи.

Има, шамара е с дясната ръка, а на монитора излиза с лявата. 

преди 5 минути, _ramus_ написа:

Има пример за несъответствие - във видеоклипа. Интересно дали някой ще го забележи.

Интересно, интересно - колко да е интересно ...... като е толкова явно, само къде на теб ти е големата мистерия и многозначимост. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.