Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 12 минути, Shiniasu написа:

Ами тогава по-добре изобщо да не пише нищо.

Да, това е идеята изразена в коана за богаташа Минван и учителя Лошан.

Всъщност трактатите на Нагарджуна, не са нито утвърждаващи, нито отхвърлящи, а са критични. Именно защото няма как да знаем, кое внася заблуда и кое внася отблуда.

Будистите наричат критичната мисъл - мечът на Манджушри

преди 8 минути, by_chechi написа:

Съсипа ме с този Гигантски Аргумент ! Изравни ме със земята.....Баси ! :lol6:

Ти си уникум. Обсъждаме смисъла на понятие употребено в конкретен трактат. Ти хал хабер нямаш, за какво става дума, защото не си го чел. Обаче си тролиш за спорта.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 18 минути, Реджеп Иведик написа:

Да, това е идеята изразена в коана за богаташа Минван и учителя Лошан.

Всъщност трактатите на Нагарджуна, не са нито утвърждаващи, нито отхвърлящи, а са критични. Именно защото няма как да знаем, кое внася заблуда и кое внася отблуда.

Будистите наричат критичната мисъл - мечът на Манджушри

А бе ! Морски ! Може ли да ме предизвикваш тъкмо ти , такива неща да ти обяснявам ?! :lol6:

Хайде стига с тази дъвка , дето я разтягаш на толкова страници и от толкова време ! То всичко в едно изречение се казва ::angry:

Казано е : " Кьорав карти не играе ! " . Ходи при кибиците , трай си и си записвай в тефтерчето , когато играят Майстори ! :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 29 минути, by_chechi написа:

Тя , и страната на Алиса е такава територия ! И още други такива територии има ......:)

Тук не става въпрос за спор . Става дума за разкриване на реалностИ !

Всички митове, легенди, приказки са част от една и съща територия. Тази територия би била откъслечна реалност без заблудите си. Но тайнството на менталното движение се долавя само, когато си вътрешно смълчан и неподвижен. С говорене нищо не се случва.

преди 7 минути, Мо_хи_ни написа:

Всички митове, легенди, приказки са част от една и съща територия. Тази територия би била откъслечна реалност без заблудите си. Но тайнството на менталното движение се долавя само, когато си вътрешно смълчан и неподвижен. С говорене нищо не се случва.

С говорене се дава на другите - няма друг принципно различен начин ! Дава се за домашно мислене , "вътрешно смълчан и неподвижен"....

Що се отнася до реалностите - нарича се Субективна Реалност , част от Обективната Реаност....

преди 4 минути, by_chechi написа:

С говорене се дава на другите - няма друг принципно различен начин ! Дава се за домашно мислене , "вътрешно смълчан и неподвижен"....

Можеш да дадеш само своето и то, ако някой наистина сам прояви интерес. Но от друга страна, за какво му е, то няма да е неговото…

преди 57 минути, Мо_хи_ни написа:

Можеш да дадеш само своето и то, ако някой наистина сам прояви интерес. Но от друга страна, за какво му е, то няма да е неговото…

Дава се ! Защото трябва ! Пък който може , ако иска да вземе - да стане и негово , практика ! Ти също даваш щеш или не щеш , присъствайки тук с писано ! Всеки ! Друг е въпросът какво и колко вземаш - това си е лично твоя работа....!:)

Хайде за кой ли път да го кажа , защото е неотменим ЗАКОН , "Божий" ако искаш :

" Един за всички дава - всеки за себе си взема ! Кой колкото може ! ".  Това е единство ! Произтича от взаимодействието между І-ви и ІІ-ри закон на Живото - Лакомия и Мързел (това е по-сложно за обясняване).

Ако включим в "уравнението" и ІІІ-ти закон на Живото - Агресия , получава се :

" На сила можеш да вземеш - на сила не можеш да дадеш ! " :)

преди 1 час, Мо_хи_ни написа:

Има хора, които оставят следи след себе си и когато човек се е заел по-отговорно с неща, като самопознание, пътувайки сам, в себе си, изграждайки своя вътрешен опит, тези следи могат да бъдат полезни само в случаите, когато работата на вътрешният наблюдател те е отвела в подобни територии. Ако това не е така, то Юнг се чете единствено с информационна цел, което също има своята относителна полезност. 

Бейби, това с какво се различава от това за което говоря аз? Или само в това че го е казал Юнг? Ти като ги говориш тия работи, я ми кажи как става това самопознание според Юнг, и твоя свой метод? Как? Можеш ли да обясниш? Ми не, неможеш. Защото само може в такъв случай да се говори за на някой работите, ама едва ли за начина на своите лични. Това бейби е лицемерие към самия себе си, и талкова клише, че няма по голямо от това май.

Нправо ма кефите с каква скорост ще се изтрепете да бързате да се надправяте един на друг тук. И какъв е рузултатът от всичките ви приказки, никакъв. Само за чесане на езиците, някой хора ги оправдавам, ама други въобще не. 

Вие към какво се стремите, а пък аз и подобни към какво, дали има разлика. :eek:

13238868_1030874223671885_1283394985458562754_n.jpg

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 3 часа, Shiniasu написа:

Ами тогава по-добре изобщо да не пише нищо.

Няма такова "по- добре" в този случай - за Буда спрямо условията е било по- добре да не пише нищо, за Нагарджуна пък е било по- добре да напише нещо. Както може да се каже "по- добре Нагарджуна да не е писал нищо", така и може да се запита "Буда пък толкова ли не намери мегдан да напише нещо". Няма как да заковеш окончателен принцип как да се постъпва в това отношение - понякога е по- подходящо да се напише нещо, понякога наистина е по- добре да не се пише .....

п.п. .,.... пък ся като си имаме интернет - моа си пишем братче, колко ти душа сака. :Д

преди 6 минути, scepsis108 написа:

Тhe bad news: Nothing last forever. The good news: Nothing lasts forever.

Дори и тази тема и форум. :D

тука има несъответствие ....

п.п. съответствие и съответствие не е едно и също. (((((:

преди 9 минути, sound написа:

тука има несъответствие ....

п.п. съответствие и съответствие не е едно и също. (((((:

Няма бре, напълно правилно си е. И е точно така, това както лоша така е и добра новина.

преди 11 минути, sound написа:

п.п. .,.... пък ся като си имаме интернет - моа си пишем братче, колко ти душа сака. :Д

Moжем, обаче, бруталната истина или малка част от нея е тази, Саунд:

https://web.facebook.com/1337HACKING/videos/331672903919784/?pnref=story

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 23 минути, scepsis108 написа:

Moжем, обаче, бруталната истина или малка част от нея е тази, Саунд:

https://web.facebook.com/1337HACKING/videos/331672903919784/?pnref=story

Клипчето е вярно, но малко пресилено според мен. Аз по скоро виждам надежда в това, всичко което прави модерното общество, колкото и вредно да е за него в момента, ще послужи за да се научи нещо жизнено важно. Ами ако всичката тази медия и машина за манипулация на обществото, се впрегне в нещо позитивно? Ами ако всички заедно разберат и използват методите зна комуникация за разпрострнаяване и споделяне на нещо градивно или позитивно? Може да изглежда всичко по съсвсем друг начин. Всичко си зависи от нас, а и вярвам че правдата ще ни научи.

преди 23 минути, König написа:

Ами ако всичката тази медия и машина за манипулация на обществото, се впрегне в нещо позитивно?

Как?

Те не са създадени с тази цел. Разбира се, това са инструменти, а всеки инструмент може да се ползва по позитивен или негативен начин.

Ами ако всички заедно разберат и използват методите за комуникация за разпространяване и споделяне на нещо градивно или позитивно?

Как да го разберат?

За да споделиш нещо градивно и позитивно, то първо трябва да се е родило в теб. Да си го открил в теб. Инак, какво ще споделяш?

Може да изглежда всичко по съвсем друг начин.

Може по принцип, макар че, както е известно, то не робите с техните бунтове или закрепостените с техните въстания са разрушили робовладелското или феодалното общества съответно, но това е дълга тема и не е по темата. ;)

преди 18 минути, scepsis108 написа:

Как?

Те не са създадени с тази цел. Разбира се, това са инструменти, а всеки инструмент може да се ползва по позитивен или негативен начин.

Как да го разберат?

За да споделиш нещо градивно и позитивно, то първо трябва да се е родило в теб. Да си го открил в теб. Инак, какво ще споделяш?

Може по принцип, макар че, както е известно, то не робите с техните бунтове или закрепостените с техните въстания са разрушили робовладелското или феодалното общества съответно, но това е дълга тема и не е по темата. ;)

Ами аз няма как да знам точно, как точно ще се случят нещата, но мога да се надявам само да стене по нянкакъв начин. А и това е много ново за човечеството като цяло, тези методи за коминикация и споделяне. Има ги от няколко десетки години. Ама за какво може да допрененат за триста години напред например в бъдещето? Просот ме е страх са се опитвам да си представя.

Аз вярвам че това е етап на човечеството, което може да се наблюдава и при всеки индивидуално. Когато се появят малко блага и ресурси, много ясно че първо ще ги използваш за забавление и удоволствие, нали за това сиги направил. Ама идва момнт в който това отминава и по скоро ти се иска пак да си нормален човек. Еми дано нещо такова се случи с човечеството, след този пик на материалното, да дойде период на смирение. А и съм сигурен че просото условоята ще ни принудят да го направим. И ако не се променим и адаптираме към новите условия, резултатът е ясен. И ще стане това което трябва, щом така ще става. Ама дето викаш не му е времето и мястото за такива приказки. Важното е тук и сега, какво имаме и с какво разполагаме. И всичко това като ресурс, да се използва за правилното а не да се прахосва ресурса. Пък да става каквото ще.

преди 22 минути, König написа:

Няма да цитирам сутрите на Буда, в които той изброява различните знаци на дегенериране или на периода на упадък. Тези негови думи могат да се разбират и като пророчество и като предупреждение. Както казваше татко, когато беше жив: Да си предупреден, означава да си наполовин спасен. Другата половина, както казваш, зависи от теб.

Благодаря ти, че изгледа клипа и коментира.

преди 27 минути, scepsis108 написа:

Няма да цитирам сутрите на Буда, в които той изброява различните знаци на дегенериране или на периода на упадък. Тези негови думи могат да се разбират и като пророчество и като предупреждение. Както казваше татко, когато беше жив: Да си предупреден, означава да си наполовин спасен. Другата половина, както казваш, зависи от теб.

Благодаря ти, че изгледа клипа и коментира.

За нищо. Тъкмо гледам по про7 за един будистки последовател, обикновен селянин от Тайланд. Работил е в заведение в което са приготвяли скорпиони, за храна, като деликатеси. Но се захванал с будизъм и медитация, и напуска работа и се отдава на гледане на скрпиони. Живее в една барака в което е направил ферма и има на 500 черни тайлански скорпиони, естествено отровни. Живее и спи заедно с тях, но той няма никакъв проблем с тях. Казва че медитирал с тях и така ги успокоявал и определено го бяха накачулили целия без да се притесняват.  И че също отглеждането им го направило по добър човек и практикуващ. И това го прави за спасяване на този вид, и за добра карма. Човека нямаше гащи на задника си, ама толкова позитивен и мъдър. Това е за мен човек засужаващ уважние, с простотата си и с огромното на коеото е способен. 

А и съм сигурен че тези сутри описват точно това което се случва в момента, и каквото се е случвало от тогава. Лесно могат да се види този упадък, ама това е талаша дет са вика. За да има някакви 10% успех, трябва 90% талаш да има. а талаша се разпада и деградира непрекъснато, но създава условия за разцвет на качественото. Както лотусите растът от тинята, без тинята и мръситията няма да са такива красиви разтения. А и на всичкото отгоре са невъзможни за нацапване с мръсотия, поради устройството си. Така че аз си мисля че така е правилно и щом е така, значи така трябва да бъде. 

преди 9 часа, Śūnyatā написа:

Може би се има предвид, че е правилно да се помисли преди да се отговаря първосигнално, емоционално, с обиди и понякога да се замълчи.

Това не може да стане в една говорилня! Пък и ние не сме приятели и не е реално та да има спирачки.

Хубавия ти аватар, хубавия ник и интересите. Важно място ли е това за теб или важния си ти?

Шуна що си мислиш,че тия нравоучения не са ни известни на нас с Кьониг?

Аз ако го играя на добър и възвишен ще си пречистя ли кармата? Да я излъжа?

преди 45 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Шансовете ти ще се увеличат значително. Няма как да я излъжеш ако не си искрен, просто с добри и възвишени мисли, думи и действия автоматично ще създадеш положителна такава. Ще създадеш и предпоставки да осъзнаеш мъдростта, пустотата. Без морал и целенасочена концентрация няма как да отсечеш корена на страданието и негативната карма която ни обгражда в самсара. Кьониг и Скепсис нищо не правят, чепкат си егото, кой е по-по-най будист. Направо съм шокиран как ужким практик като него цитира и отговаря на гнусотиите които сипе другия все едно са висша мъдрост. Ако до това води дългогодишната практика при тибетски гурута и тулкута - зарежи тая работа. Ще разбереш че си на прав път когато се успокоиш и започнеш да виждаш по-ясно "нещата". 

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 47 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Fake it till you make it. :biggrin:

Гневът страдание ли е? Тогава тря го избавиме Кьониг. Това е човешко а не с деструкция?

Будизма не води ли до разбирателство и съглашение?

преди 6 часа, Śūnyatā написа:

Шансовете ти ще се увеличат значително. Няма как да я излъжеш ако не си искрен, просто с добри и възвишени мисли, думи и действия автоматично ще създадеш положителна такава. Ще създадеш и предпоставки да осъзнаеш мъдростта, пустотата. Без морал и целенасочена концентрация няма как да отсечеш корена на страданието и негативната карма която ни обгражда в самсара. Кьониг и Скепсис нищо не правят, чепкат си егото, кой е по-по-най будист. Направо съм шокиран как ужким практик като него цитира и отговаря на гнусотиите които сипе другия все едно са висша мъдрост. Ако до това води дългогодишната практика при тибетски гурута и тулкута - зарежи тая работа. Ще разбереш че си на прав път когато се успокоиш и започнеш да виждаш по-ясно "нещата". 

Голям селски бек си, фатмак. Ти ли ми даваш тия съвети тука бе? Ти какви предпоставки създаде бе, селянджър? А ти щот с Чепа и кликата не си помпите егото? Скепсис е направил много повече от теб, и самия факт че ти си толкова нагъл че си позволяваш подобно мнение, е което те правил селската буца която си. А към мен, как само не та е срам въобще да имаш очи да си правиш устата за каквото и да било? Няма по голяма селяндуркса постъпка, никой друг тука не е правил чак такава селяния, каквота се изсели ти. Така че колкото и да се чудиш, на егото на другите, просто приемай факта че си див натурален селяндур първо. И няма скоро да се оправиш, като да гледам как си са закучил като магаре на мост. 

Давай по добре, тука, кой ква китка е, фанелки, коли, интриги, екстри. Бек, неосъзнатоста ти та прави да си толкова смотан, за всичкото ти нещастие е виновна само тя. Понеже те познавам и ично си се изсели на мен,никога няма да чакаш от мен каквото и да боло повече освен да ти повтарям какъв селянджър си. Почвай да свикваш, очертава са да съм тук и за напред. Така че няма да ти мине селския номер, да седиш по нисък от тревата и да чакаш да отмине бурята. А както си забелязал вече, аз съм доста сериозна буря. 

Така че, прости ми селяндур фатмак. преди да почнеш да ми се правиш на извисен. Са вземи в ръце да се отървеш от това да си прос селяндур, защото това е най важното за теб. А не да ми се занимаваш с просветление, а пък да не си осъзнал собствената си селяния. Няма нито един селяндур да е станал просветен, няма. 

И незнам до колко ти е осъзнато на теб, но всичките ти къчове тук са от ревност. Просто си един мъж жена, драма кралица. Присъщи са ти всичките женски черти, ревнуваш, интригант, завислив си, издребнял, нанавиждащ и т .н. Знаеш колко още имаш да порастваш, докато достигнеш състояние от което можеш да започнеш нещо сериозно, много!

преди 6 часа, Мо_хи_ни написа:

Fake it till you make it. :biggrin:

Както го фейкет ти ли ма бейби. Сигурно и оргазмите са ти фейк, ако въобще има такива, не само измисената ти същност. Ето фатмак по мухлини можеш да се видиш горе долу как изглеждаш, с женските си черти, ето та, тя също е типичен екземпляр. Вземете там двамцта са съберете, и да си гогуткате за Кьониг, ти ще и разкаваш къв съм що съм, пък тя подмикрена ще ми са кефи. Поне някаква работа да свършите и двамата, да сте си полезни един на друг. А може и Чепа да извикате, ако успеете да го свалите от каютата и да си направите една тройка, много ще ви се получи. Вземете си Ремуса за съдия и наблюдател, да не би някой нещо да са скатава, той ще ви даде каквото ви трябва. Ето ви един сценарии за как да си украсите нещастието. 

Нали, мухло-хини? :lol6::laughing4:

преди 7 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Гневът страдание ли е? Тогава тря го избавиме Кьониг. Това е човешко а не с деструкция?

Будизма не води ли до разбирателство и съглашение?

Не ! Само така изглежда ! Не решава проблемите - отлага ги ! Води до нищоправене (в някаква степен !) - доказано е в хилядолетията .

Ако говорим за Интернета - всяко ново в началото предизвиква еуфория (ахкания и пъшкания) . Следва адаптация (приспособяване) - всяко нещо си намира мястото по предназначение , "уляга" , Такъв е процеса....сега сме в период на развитие в който новото ни залива като цунами . Съзнанието не може да смогне да се адаптира към околната среда . Търси такива средства в будизма , с които да преодолее еуфорията по-безболезнено.....само че начинът е порочен , отделя съзнанието от околната среда . А в същност съзнанието живее в околната среда...

С една дума , който му е меко канчето да усвои околното - търси спасение в измислици.....:)

Иносказателно е казано :

" Бриджът е игра за Гладиатори - но се играе без каски ! Останалите (зрители , ученици , учители..) са кибици ! " :lol6:

kelan-lats-kato-herkules-i-gladiator.jpg?1418305425

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.