Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 9 минути, Мо_хи_ни написа:

Не е до "бреме". Никой не може да носи чужда отговорност. Отговорността е и в това да се разбира, че изоставането в развитието на някоя личност, е единствено негова/нейна отговорност от един момент нататък. Иначе няма да има край нито оправдаването, нито подпирането.

И ти ли му се върза ? 

Той не визира конкретно лице. Ама пак ми се измъкна като го сгащих. Иначе да, едно ниво по високо ги реди от другите не визиращи. Те поне направо си казват кого не визират.

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 5 минути, _ramus_ написа:

МО - между ЧУЖДА отговорност... и Отговорност - има съществена разлика. Поне за мен.

Когато е налице носител на отговорност - няма как, няма и защо да се носи "чужда" такава. Когато такъв носител на отговорност ясно и очевидно липсва - взаимодействащия с претенция за осъзнатост, поема цялата отговорност. Това имах предвид с "бреме".

Когато човек сам не си е свършил домашната работа, няма сила на света, която да го накара да се промени, освен личното му страдание. Аз имам много по-голямо доверие в живота, отколкото в хората като общо, събирателно понятие. И знам, че дори и глупостта е до време. За това нямам намерение да поемам социална отговорност или да го играя майка на всички бедни и заблудени деца, хората не са равни и никога няма да бъдат, всеки живее според съзнанието си. Някои само кютат, но и това е плод на техните собствени усилия.

преди 27 минути, scepsis108 написа:

Не е. Първо, то няма как всъщност да е несправедливо, ако приемаш, че всичко, което преживяваш е резултат от карма. И второ, разграничения като справедливо и несправедливо са присъщи на дуалното възприятие.

Всичко това, обаче, не означава, че трябва пасивно да приемаш всичко, което се случва. Както казва Шантидева в "Пътя на Бодхисатва" (префразирам): Ако те сполети нещастие и можеш да промениш нещата, то няма за какво да се ядосваш или чувстваш подтиснат – просто ги променяш. Ако не можеш да промениш нищо, то отново няма за какво да се ядосваш или чувстваш подтиснат, понеже това няма да ти донесе нищо. И в двата случая, то просто трябва да запазиш едно открито и ведро състояние на ума.

Съгласен съм, това е така. Но ние не говорихме за това по точно. Говорихме за това защо има гняв? И какво го поражда? Аз просто посочих двата възможни случая. Нещо много ми идва се аз да приемам всичко за карма, а пък един селяндур да не се и замислил за това. Всичко се определя от средата, и реакцията е според залуженото натрупване. Въпроса тук също може би е, кой знае как да се справи с гнева и да го овладее. А и също когато се наложи където се наложи, да го насова. С вектора, както казва Чепа. Защото гняв винаи ще има, предизвикан осъзнато или неосъзнато. На неосъзнатия му е простено, той не знае какво прави. Ама тези дето осъзнто го правят, да предизвикват гняв. Както прави Чепа например, няма прошка за такива. В живота са ми любимите, на няколко съм са раздал и наистина в живота. Уфф много е гадно особено за тях, ама след като знам че е залужено, не изпитвам съжаление. Напротив, правя го от състрадание, да се научи. Аз просто съм избрал да го правя с такива методи. Но не методите е определящо, а мотивацията. Така правилно мотивиран гняв, може да е много здраволслове. Има отрезвителен ефек за опиянените. 

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 11 минути, _ramus_ написа:

Това е така само принципно. Проблемът е - при взаимодействие и обмен - условно осъзнат-неосъзнат. При тия транзакции конкретиките имат тесен и широк диапазон от "последствия"... То това е въпроса - за осъзнатия и виждащия широко.

Обмен може да има само при ОБЩуване - т.е. първо и задължително условие за обмена е наличието на нещо ОБЩО. 

преди 7 минути, König написа:

В живота са ми любимите, на няколко съм са раздал и наистина в живота

Не си разказвал. То във форума всеки може да се раздава. Ако може и снимки. Ако може казвам. Не се гневи ся.

преди 8 минути, Мо_хи_ни написа:

Когато човек сам не си е свършил домашната работа, няма сила на света, която да го накара да се промени, освен личното му страдание. Аз имам много по-голямо доверие в живота, отколкото в хората като общо, събирателно понятие. И знам, че дори и глупостта е до време. За това нямам намерение да поемам социална отговорност или да го играя майка на всички бедни и заблудени деца, хората не са равни и никога няма да бъдат, всеки живее според съзнанието си. Някои само кютат, но и това е плод на техните собствени усилия.

Че си вярваш че убеждаваш, много интересно. Като правиш да изглежда нещо по начина по който на теб ти се иска. Да те мислим за влюбена и разбираща живота, да не мислиш че това променя истинската ситуация? 

Не знам бейби ама знам след като съм та преживял мъничко въобще не ми звуи убедително. Това са просто зарибявания тука, да може да ти кълвът рибоците. Ама на един цъкнат, тия номера въобще не минават. Колко си женска само още. 

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Не си разказвал. То във форума всеки може да се раздава. Ако може и снимки. Ако може казвам. Не се гневи ся.

Чеп ти дано си научил, че с такъв като мен нямаш никакъв шанс, никакви качества да се оправиш. Точно срещу такива като мен си тотално безсилен. Може да ма цитираш из разни теми, да даваш лайкове, да опъваш чадъри. Нищо от това не ми минава на мен, само ми показваш все повече какво малко и тясно скроено човече седи зад този образ тук. Пък за просветен въобще не минаваш, и даже за просвещен не минаваш. прекалено си селяк още за нещо такова.

преди 6 минути, Мо_хи_ни написа:

Обмен може да има само при ОБЩуване - т.е. първо и задължително условие за обмена е наличието на нещо ОБЩО. 

Общото е много повече от различното, както и да го погледнеш, т.е. и от гледна точка на конвенционалата и от гледна точка на крайната реалност. Всички същества се стремят към щастие, удовлетворение, благополучие, просперитет или най-малкото към това да оцелеят и да избегнат болката. Но поради невежество относно природата на нещата, то преживяват различни форми на страдание. От друга страна, то всички имат еднакъв потенциал или това е т.нар. Буда-природа, макар повечето да нямат капацитет да я осъзнаят в дадения момент. След като бодхисатвите са способни да облагодетелстват дори съществата в сферите на параноя, то възможност за обмен на някакво ниво винаги има. Най-малкото човек може да прави тонг лен като приема всички трудности и страдания на другите и като им подарява своето щастие и успехи. Примерно това.

преди 6 минути, scepsis108 написа:

Общото е много повече от различното, както и да го погледнеш, т.е. и от гледна точка на конвенционалата и от гледна точка на крайната реалност.

Чак пък и на крайната...

преди 7 минути, scepsis108 написа:

Най-малкото човек може да прави тонг лен като приема всички трудности и страдания на другите и като им подарява своето щастие и успехи. Примерно това.

Точно пък това, абсурд някой да го направи. Аз от опита си в Бг, не съм видял никой заинтересуван да прави тази практика. Нито един даже. Имам предвид да я развива самостятелно. Така че, за това семе почва няма тук Скепсис. 

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Като става въпрос за крайната реалност, не се знае знае ли се

Ма как ще се знае, това само ти можеш да го знаеш. За това имаш ексклузивни авторски права, само ти да ги мяташ тия гащи, насам натам.

преди 5 минути, König написа:

Точно пък това, абсурд някой да го направи. Аз от опита си в Бг, не съм видял никой заинтересуван да прави тази практика. Нито един даже. Имам предвид да я развива самостятелно. Така че, за това семе почва няма тук Скепсис. 

Ми, това е много по-практично и дава много по-бърз ефект от Ньондро, напр. Не казвам, че не трябва да се прави Ньондро. Завършил съм го отдавна и знам колко е ефективно, но то изисква време и сериозно ангажиране по поне три часа на ден за да се завърши в някакъв разумен срок от 4-5 г. Докато тонг лен може да се прави навсякъде и по всяко време. Да не говорим, че не изисква неща като лунг и устни инструкции. Затова и го препоръчвам.

А и като говорим за конвенционалната реалност, ние обуславяме, че е конвенционална. Но тя не е само конвенционална, тя е и спорна. Разбира се, зависи какво наричаме конвенционална, обусловена и спорна.

Пак въпрос на конвенция, обуславяне или спор. А може и чрез силово налагане. Кат костенурка нинджа да псуваме сички които не са съгласни на майка, докато не се съгласят.

"Спор за истината не се води с рационални аргументи"

Протагор

преди 9 минути, König написа:

Ма как ще се знае, това само ти можеш да го знаеш. За това имаш ексклузивни авторски права

Ххахха. Има нещо вярно, т.е. вярно е и не е вярно, и се знае и не се знае. :D

преди 6 минути, scepsis108 написа:

Ако е обусловено, може да е вярно или невярно. Може и да има нещо вярно или невярно. 

Но за крайната реалност не се знае знае ли се.

преди 29 минути, König написа:

Че си вярваш че убеждаваш, много интересно. Като правиш да изглежда нещо по начина по който на теб ти се иска. Да те мислим за влюбена и разбираща живота, да не мислиш че това променя истинската ситуация? 

Не знам бейби ама знам след като съм та преживял мъничко въобще не ми звуи убедително. Това са просто зарибявания тука, да може да ти кълвът рибоците. Ама на един цъкнат, тия номера въобще не минават. Колко си женска само още. 

Единственият, който се пържи, страда и вие на умряло в този форум, си ти. Защото си неудовлетворено човече, което е слабо и глупаво, и поради това е било мачкано дълго време в живота си. Сега се намираш в момент от живота си, в който си си казал - стига толкова, няма да позволя другите все да ме мачкат, аз ще ги мачкам. Следващият стадий е зрелостта, при който ще осъзнаеш, че причините и за двете - да се чувстваш мачкан и да искаш да мачкаш, са били единствено в теб. Аз съм снизходителна към твоето съществуване заради принципа на свободата и факта, че всичко се променя. Но само до това ниво - отбелязвам съществуването ти и нивото му. По начина, по който отбелязвам, например, наличието на паразити, насекоми и дъждовни червеи - част от разнообразието на живота. 

преди 25 минути, scepsis108 написа:

Общото е много повече от различното, както и да го погледнеш, т.е. и от гледна точка на конвенционалата и от гледна точка на крайната реалност. Всички същества се стремят към щастие, удовлетворение, благополучие, просперитет или най-малкото към това да оцелеят и да избегнат болката. Но поради невежество относно природата на нещата, то преживяват различни форми на страдание. От друга страна, то всички имат еднакъв потенциал или това е т.нар. Буда-природа, макар повечето да нямат капацитет да я осъзнаят в дадения момент. След като бодхисатвите са способни да облагодетелстват дори съществата в сферите на параноя, то възможност за обмен на някакво ниво винаги има. Най-малкото човек може да прави тонг лен като приема всички трудности и страдания на другите и като им подарява своето щастие и успехи. Примерно това.

Стига с тая плакатност бе, Скепсис. Бодхисатви - ако наистина ги имаше и можеха да влияят и да облагодетелстват, щяха отдавна да са си свършили работата. Огледай се какво е сега, а не какво би могло да бъде, щото имало потенциал. Моментът винаги е сега.

преди 34 минути, scepsis108 написа:

Ми, това е много по-практично и дава много по-бърз ефект от Ньондро, напр. Не казвам, че не трябва да се прави Ньондро. Завършил съм го отдавна и знам колко е ефективно, но то изисква време и сериозно ангажиране по поне три часа на ден за да се завърши в някакъв разумен срок от 4-5 г. Докато тонг лен може да се прави навсякъде и по всяко време. Да не говорим, че не изисква неща като лунг и устни инструкции. Затова и го препоръчвам.

Човек, казвам ти абсурд. А и за тази практика иска опит с медитацията като цяло. Кои го има, че въобще да се хване да я прилага и то 4-5 г. Не е това според мен което трябва да се направи в тази среда и условия. Не че знам кое е правилно, но такива желания не съм виждал до прявява никои. Все едно да накраш мухлини или Чепа да я изпълняват. Това няма да стане никога, защото такива ако искаха. Нямаше да чакат някои да ги накара. А щяха само отдавна да са я научили и прилагат.

преди 31 минути, scepsis108 написа:

Ми точно така си е, това даже и най тъпия го забелязва. :eek:

преди 27 минути, Реджеп Иведик написа:

Ако е обусловено, може да е вярно или невярно. Може и да има нещо вярно или невярно. 

Но за крайната реалност не се знае знае ли се.

На бабати фърчилото. И ко си мислиш че си интересен, не си. Напротив, банално втръснал си. 

преди 22 минути, Мо_хи_ни написа:

Единственият, който се пържи, страда и вие на умряло в този форум, си ти. Защото си неудовлетворено човече, което е слабо и глупаво, и поради това е било мачкано дълго време в живота си. Сега се намираш в момент от живота си, в който си си казал - стига толкова, няма да позволя другите все да ме мачкат, аз ще ги мачкам. Следващият стадий е зрелостта, при който ще осъзнаеш, че причините и за двете - да се чувстваш мачкан и да искаш да мачкаш, са били единствено в теб. Аз съм снизходителна към твоето съществуване заради принципа на свободата и факта, че всичко се променя. Но само до това ниво - отбелязвам съществуването ти и нивото му. По начина, по който отбелязвам, например, наличието на паразити, насекоми и дъждовни червеи - част от разнообразието на живота. 

Ох да, дай ми бейби. Ей така та искам, я са стегни малко. Покажи на какво си способна, всички знаем че можеш. В това си на убедила. Явно е че не само толкова отбелязваш моето съществуване, защото нямаше да ми идваш да ми показваш как стоят нещата през няколко месеца. Също нямаше да ми говориш с галени именца и в женски род. Също нямаше да са кефиш като истинските мъже тогава та защитаваха и ти им даваше на всички по един лайк, само да ги подкукуросаш да ма наредят. Да продължавам ли бейби? Аз може да съм незначителен и бактерия, ама много помня и напомням. Ако не си забелязала, и всеки път ще ти го напомням като си растроена или в кризи. Спокойно, и съм търпелив, и всичко най гадно имам. Важното е ти да си щастлива, като ма нареждаш. Аз ти са принасям в жертва, самоприношение на велика дева мухо-хихи.:lol6::laughing4:

Давай спокойно, ремуса е тук, наблюдава те. Давай може да са справиш по добре този път. Той та пази от сянка, можеш да са развихриш. И ако са одрискш пак, той е тука да та обърши. 

преди 4 минути, König написа:

Ох да, дай ми бейби. Ей така та искам, я са стегни малко. Покажи на какво си способна, всички знаем че можеш. В това си на убедила. Явно е че не само толкова отбелязваш моето съществуване, защото нямаше да ми идваш да ми показваш как стоят нещата през няколко месеца. Също нямаше да ми говориш с галени именца и в женски род. Също нямаше да са кефиш като истинските мъже тогава та защитаваха и ти им даваше на всички по един лайк, само да ги подкукуросаш да ма наредят. Да продължавам ли бейби? Аз може да съм незначителен и бактерия, ама много помня и напомням. Ако не си забелязала, и всеки път ще ти го напомням като си растроена или в кризи. Спокойно, и съм търпелив, и всичко най гадно имам. Важното е ти да си щастлива, като ма нареждаш. Аз ти са принасям в жертва, самоприношение на велика дева мухо-хихи.:lol6::laughing4:

Маргиналното съществуване, също е съществуване и има своето място и функция в живота. Но хората сме друг еволюционен вид.

преди 5 минути, Мо_хи_ни написа:

Маргиналното съществуване, също е съществуване и има своето място и функция в живота. Но хората сме друг еволюционен вид.

Няма значение какво е това съществуване ама, важното е че това съществува, ти показа че нямаш никакви качества бейби. И въобще не си тази за която са представяш тук. Точно това съществуване та прай на смешна, показава колко си елементарана. Злобей бейби, злобей това само ме радва за теб. :lol6::laughing4:

преди 29 минути, König написа:

Няма значение какво е това съществуване ама, важното е че това съществува, ти показа че нямаш никакви качества бейби. И въобще не си тази за която са представяш тук. Точно това съществуване та прай на смешна, показава колко си елементарана. Злобей бейби, злобей това само ме радва за теб. :lol6::laughing4:

Ще ти издам още една тайна и ще ти подскажа защо не ти сработва "мисията", която е само удобно прикритие за комплексите и глупостта ти. Колкото и да се опитваш да смъкнеш някой до твоето ниво, не е възможно да го направиш, понеже такива са законите на съзнателното развитие. Но ако искаш действително да има промяна, единственият начин е ти да се изкачиш до нивата на другите пишещи. Ако не успееш да го постигнеш, това винаги ще има своите последствия.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

А дано, ама надали...

Винаги. В живота никому и никога не са му се разминали последствията от неадекватността.

преди 10 минути, Мо_хи_ни написа:

Ще ти издам още една тайна и ще ти подскажа защо не ти сработва "мисията", която е само удобно прикритие за комплексите и глупостта ти. Колкото и да е опитваш да смъкнеш някой до твоето ниво, не е възможно да го направиш, понеже такива са законите на съзнателното развитие. Но ако искаш действително да има промяна, единственият начин е ти да се изкачиш до нивата на другите пишещи. Ако не успееш да го постигнеш, това винаги ще има своите последствия.

А ти за това ли ми говори в женски род? За да ми слезеш на нивото да комуникираш с мен ли? хаха, щи повярвам да. 

Сега пък аз ще ти издам една тайна. Бейби колкото и страно да ти звучиаз доста съм се занимавал с жени. и освен чисто физическия интерес съм имал и интерес да разбера женската същност. Видял съм доста интересни работи. И това като база за сравненеи мога да използвам, да преценя теб. И просто не можеш да си представиш, колко си ми ясна. Толкова колкото да не пожелая да знам повече. 

На теб само ти показах че, не можеш да са прайш на които си поискаш. Само щот си преценила че ти е тъп. И че ще бъдеш наредена както кифладжйка ако си го позволяваш. Този урок поне тря си научила. 

Не може бейби да се ровиш в лайната и да не се оцапаш и умиришеш. Природен закон, бейби. 

преди 4 минути, König написа:

А ти за това ли ми говори в женски род? За да ми слезеш на нивото да комуникираш с мен ли? хаха, щи повярвам да. 

Сега пък аз ще ти издам една тайна. Бейби колкото и страно да ти звучиаз доста съм се занимавал с жени. и освен чисто физическия интерес съм имал и интерес да разбера женската същност. Видял съм доста интересни работи. И това като база за сравненеи мога да използвам, да преценя теб. И просто не можеш да си представиш, колко си ми ясна. Толкова колкото да не пожелая да знам повече. 

На теб само ти показах че, не можеш да са прайш нам които си поискаш. Само щот си преценила че ти е тъп. И че ще бъдеш наредена както кифладжйка ако си го позволяваш. Този урок поне тря си научила. 

Не може бейби да се ровиш в лайната и да не се оцапаш и умиришеш. Природен закон, бейби. 

Да, така е. Потресаващи познания демонстрираш с всеки свой постинг. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.