Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

И дигнозата ти е грешна, къде го видя това затваряне в себе си? Аз ли ма оу? Аз по скоро сум преклено отворен, тря малко са съобразявам да не съм чак толкова отворен. И агресия ли наричаш това? хахаха бейби ти агресия виждала ли си? Моето си е чисто подигрване, присмиване. Я виж там в дебелите книги на какво е симптом това и тогава ела ми кажи. Аз не ги рзбирам тия работи ама ще преположа на какво са, ами симптоми и реакция на тъпотии е. Като са нагледа достатъчно човек на някаква тъпотия, и някак автоматично не му оставя нищо друго освен да се бъзика и прай ташак.

А това всичко е много далече от което съм и ме обвиняваш. Пак греда, аре напъни се малко повече, или ти трябва някой стимулант, като ботилчица винце за откскок? :laughing4:

преди 5 минути, skalata_73 написа:

Привет будисти :bye1: Ако ми позволите да се набутам пак между шамарите и да ви поздравя с една песен ей тъй да са отпуснете и да не се карате много, много.

Ади лек ден и спам...

Пич само мацката ме кефи, иначе е едно лятно хитче само. Ако ще се поздравяваме с нещо, аз предлагам нещо друго. Пак е старо ама е от един идол в латино говорящите държави. И много бих се радвал ако може да се разбере какво казва, и какво е като цяло посланието на негоата музика. Има защо.

Vivir mi vida,  la la la.......:lol6:

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 10 минути, König написа:

Пич само мацката ме кефи, иначе е едно лятно хитче само. Ако ще се поздравяваме с нещо, аз предлагам нещо друго.

Мен па само песента ме кефи, пича не. Падам си по мацки :P Ма мерси за поздрава де. 

Бай :scared:

преди 7 минути, skalata_73 написа:

Мен па само песента ме кефи, пича не. Падам си по мацки :P Ма мерси за поздрава де. 

Бай :scared:

Ко е за мацки, не мога просто да пропусна. Новата ми любима мацка, от клипа на Despasito. Направо е върха, латинус мамка му, голяма мръсница. :yanim:

Despasito, значи бавничко. Значи с тая бейби, само бавничко. :yanim:

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 1 час, König написа:

както се вижда по тук примерно, само Скепсис и аз се опитваме да говорим за медитация, и няма никакъв интерес от други. Което е ммного показано.

За Буда, най-после се разбра къде бил ключът от бараката за бавните медитации.:giggle1:

преди 22 минути, König написа:

Ко е за мацки, не мога просто да пропусна. Новата ми любима мацка, от клипа на Despasito. Направо е върха, латинус мамка му, голяма мръсница. :yanim:

Despasito, значи бавничко. Значи с тая бейби, само бавничко. :yanim:

преди 14 минути, Мо_хи_ни написа:

За Буда, най-после се разбра къде бил ключът от бараката за бавните медитации.:giggle1:

Поне не са бавни маструбации, щот ключа за това е в теб. Виж малко жена, не кат теб. И ела ма видиш мен, кво са казва мъж, и крака имам за целуване даже. :lol6:

Любо аз са нядявах песничката да ти хареса ама ти, хареса мухлинито. Ми така ще е приятелю, после не се чуди защо те имат за издухан и извеян, за витаещ.

преди 2 часа, König написа:

Так е мили мои форумни дружки. Така ще кодкудякате наоколо без даже да може нещо да направите. Нищо ми няма много съм си добре даже, виждам само как всичките на които съм се раздал, ми давате распект. Мерси много няма нужда, и за Чепа всичко което съм казал е самата истина, и за мухлини, и за Вунята и за Рамус. Живейте с това. 

И да ме черпите една бира някой ден, щот такава услуга съм ви направил, осветил съм ви аспекти за които не подозирате че ги имате. Колко съм състрадателан само. :lol6::laughing4:

Не приятелю, единствения който си мисли че е казал "самата истина" си ти самия. Неосъждането на другите е висш будистки етнически принцип. Дали имаш нещо общо с будизма и състраданието си прецени пак ти самия. Ти собствените си аспекти осветли, а не аспектите на другите. Една светлина извира в темата, позитивизъм, любов, състрадание, направо да му се приплаче на човек ;)

Ако човек обсъжда недостатъците на ближните си и винаги е склонен да обижда, неговите собствени страсти ще се увеличават и ще се отдалечава от унищожението им.

Буда

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 1 час, König написа:

Ко е за мацки, не мога просто да пропусна. Новата ми любима мацка, от клипа на Despasito. 

Мацки убави има, не е кот да няма. Ма кат гледам кви будисти има, по ша им оди да тръснат един гибек :D Ади да е с една убава мацка, дан са сърдят.

Яш-ша  Резултат с изображение за танц гиф

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Не приятелю, единствения който си мисли че е казал "самата истина" си ти самия. Неосъждането на другите е висш будистки етнически принцип. Дали имаш нещо общо с будизма и състраданието си прецени пак ти самия. Ти собствените си аспекти си осветли, а не аспектите на другите. Една светлина извира в темата, позитивизъм, любов, състрадание, направо да му се приплаче на човек ;)

Аве Вуня, я си вземи твоя будизъм умотан в селския ти манталитет и иди са грумни някъде. Преди да тръгнеш въобще да ми държиш подобна сметака първо са виж ти, що за стока си. Защото аз та знам, не мен си ми ясен. И тогава ми ела тука да ми проектиращ измислените ти абсолютно нереалистични представи и очаквания. Като и толкова просветен що се мъчиш тука разни работи е, за кво ти е форумчето спокойно да си джиткаш? Толкова си сбъркан ама аз поне не съм ти спетил нищо, и да знаеш ако за някой друг съм се бъзикал просто, то за теб съм бил винаги на 100% искрен. Да се знаеш точно такъв изглеждаш от страни. На това ми наблегни, не да ми са прайш на много просветен. Нали съм мека китка с розова фанелка, от криминалния контингент с фиеста, виж само какъв образ си зглобил, пълен абсурд. Така че си много селянин още въобще да та взимам на сериозно, а не ми е чак толкова лично отношението към теб, колкото по скоро към образа на такъв селянин в днешната среда. Сори че направи всичко възможно да се въплатиш с този образ, проблема не е мой.

преди 5 минути, skalata_73 написа:

Мацки убави има, не е кот да няма. Ма кат гледам кви будисти има, по ша им оди да тръснат един гибек :D Ади да е с една убава мацка, дан са сърдят

Яш-ша

О тия схеми, абсурд. :eek:

преди 59 минути, König написа:

Виж малко жена, не кат теб. И ела ма видиш мен, кво са казва мъж, и крака имам за целуване даже. :lol6:

Цитат

Мъжът с отрицателна Анима

Да се върнем към сравнението с парната машина. Да си представим, че котелът е пробит. Или че налягането на парата не е достатъчно. Или че се променя непрекъсна­то. Или че трансмисията не е в ред. Ще забележим, че турбината се върти неравномерно. Ту спира, ту тръгва. Приплъзва. „Капризничи". Ето това е мъжът с отрицателна Анима. Ще видим защо е такъв. Ако го понаблюдаваме, ще установим, че често мени настроенията си. Вътрешният му „котел" не е синхронизиран. Виждаме още, че е капризен като разсърдено дете. Всичко това понякога е прикрито с не­отстъпчивост в поведението, чийто преувеличено мъжес­твен характер заблуждава и него, и другите. Човекът е раздразнителен, груб, отмъстителен... и лесно се просълзява. Тираничен е към жена. си и децата си, но бързо става подозрително нежен. Не се доверява на нищо и на никого. Нерядко е отличен бизнесмен благодарение на придобитата склонност да „извозва" другите, склонност, която не е нищо друго освен проекция на собствения му страх да не бъде „извозен". Този вид мъж е чаровник, но не е очарователен. Той се държи като жена в лошия смисъл на думата, все под прикритието на псевдомъжествено поведение. Често е от параноичен тип. Заклет враг е на жените, толкова се бои от тях; но обича да ги „омай­ва", като се прави на кавалер. Търси лесните жени (кои­то не го плашат толкова), но си плюе на петите, щом срещне хубава и изявена жена. Накратко, котелът е повреден. Мъжът е загубил връз­ката със силите на живота и любовта.

Отношението на мъжа към живота, жените, любовта зависи от доброто (или лошото) фор­миране на Анимата му. Тя не само регулира дълбокото вътрешно отно­шение към света, тя бива също проеиирана извън човека - върху жени, предмети, места... Образите на отрицателната Анима по­някога съвпадат с образите, символизиращи отрицател­ната майка; това е логично.

Само при идеални условия обаче, т. е. там, където животът е все още прост и достатъчно осъзнат, за да следва без колебания и съмнения пътищата на инстинкта, компенсацията може да има пълен успех. Колкото по-цивилизован, т. е. по-осъзнат и по-сложен, е човекът, толкова по-малко е способен да слуша инстинктите си. Сложните жизнени условия и въздействията от средата заглушават тихия глас на природата. На негово място се появяват мнения и убеждения, теории и колективни тенденции, които подкрепят всички заблуди на съзнанието. В такива случаи трябва целенасочено да се отдели внимание на несъзнаваното, за да може да се осъществи компенсацията.

Затова е от особена важност да не си представяме архетипите като мимолетни фантазии образи, а като постоянни, автономни фактори, каквито те действително са. Както показва практиката, тези два архетипа понякога са трагично фатални. Те действително са баща и майка на всички зловещи обрати на съдбата и като такива са отдавна познати на света: двойка богове, от които той поради своята „логосна" природа се характеризира с дух и разум, както многоликият Хермес, а тя поради еротичната си природа носи чертите на Афродита, Елена (Селена), Персефона и Хеката. Те са несъзнавани сили, именно богове, както съвсем „правилно" са ги схващали в древността.

Така определени, те заемат онова място в психологическата ценностна скала, което им се полага при всяко положение, независимо дали съзнанието признава това или не; защото силата им нараства пропорционално на степента на тяхната неосъзнатост. Който не ги вижда, е в ръцете им, както при тифусната епидемия, която пламва с най-голяма сила, когато източникът на инфекцията е неизвестен. http://sexnature.org/psihologiya-i-terapiya/sashtnost-na-animata-i-animusat.html

преди 12 минути, skalata_73 написа:

Ко казА? Да не си преял с баклава. Я са не прай на луд и са разкърши. Тъй са постига Нирвана.

Въобще никакъв шанс да ме цъкне нещо такова. Както се казва на испаниси, no me toca nada. 

преди 11 минути, Мо_хи_ни написа:

Какво ровене та ровя, щом толкуз си прайш труда. Трогнат съм. 

преди 10 минути, ostavime написа:

Пичове, дайте малко по-сериозно ;)

С кое по сериозно? Ще уточниш ли?

С праенето на просветени ли викаш по сериозно? Ми те толкова на сериозно са са взели че, повече няма накъде.

Или викаш по сериозно в диагнозите дето се поставят тука, кой кви комплекси има? И това се прави много сериозно, виж как колежката ми се старае.

Или викаш по сериозно будистки да се отнасяме? Ами хубу ма не става, не виждаш ли? И за това не сме виновни ние че такива са условията, това може само да се приеми и живее с това, с този факт. 

Цитат

Проекциите са плод на несъзнаван процес, затова Юнг отбелязва: "Човек открива проекцията, а не я извършва". Осъзнаването на проекциите е особено трудно - всякакви съзнателни, волеви усилия са, меко казано, силно затруднени. "При проекциите както разумът, така и волята се оказват безпомощни, защото причината за емоцията несъмнено е у другия. Колкото и очевидно за обективния наблюдател да е, че става въпрос за проекции, надеждата субектът да ги осъзнае като такива е слаба" (Юнг 1995: 15).

Първата вреда, която нанася една проецирана черта на сянката е, че не можем да я идентифицираме като наша слабост и съответно - да вземем някакви мерки (дали "ще се поправим" или ще я припознаем като своя, приемем и интегрираме в личността си на съзнавано равнище е друг въпрос). Втората, не по-малка вреда е, че проецирайки я върху околните, започваме все повече да виждаме в тях лоши хора, недоброжелателни към нас, врагове - и се отчуждаваме и изолираме от тях. Те, съответно, също се оттеглят, чувствайки враждебното ни отношение. А има и трета "вреда" - доколкото проекцията създава нещо илюзорно, различно от реалността, тя плете около нас свят на илюзии. "Илюзиите, забулващи света и собствената личност, се плетат от един несъзнаван фактор. Неговата крайна цел всъщност е един пашкул, в който субектът да бъде затворен"- казва Юнг. Резултатът е една нереалистично преценяваща нещата личност, която се чувства заобиколена от врагове и непрекъснато изграждаща свой илюзорен свят.

преди 37 минути, ostavime написа:

Пичове, дайте малко по-сериозно ;)

Сериозен сред лекомислените, бодърстващ сред спящите, мъдрецът се отдалечава като жребец изпреварващ бавна кранта.

Буда

Може би се има предвид, че е правилно да се помисли преди да се отговаря първосигнално, емоционално, с обиди и понякога да се замълчи.

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Може би се има предвид, че е правилно да се помисли преди да се отговаря първосигнално, емоционално, с обиди и понякога да се замълчи.

О не пич, в никакъв случай. Ако аз на такъв като теб замълча, значи да си хвърля всичко до сега на болкука. Това значи да оставя накой такъв като теб да ми се упражнява на селяния върху мен? Много ти здраве пич от мен да имаш. Много ти се иска да си в лигата на богопомазаните, ама не си. И та съветвам да се пучиш дори и аналитично, да разберш, защо точно така е трябвало да ти се случи? Дали не е Кьониг тука, и с него точно така да постъшиш, да е той тук после да не ти позволява да се правиш на просветен? Ами ако такава ти е кармата? Виждам колко разбираш от будизъм, иначе на мен ще ми го обесняваш. Знеш много добре че въобще не ми дреме, и няма защо да ми дреме. Аз мога да си го позволя, защото съм направил така да мога. И колкото и да се опитваш тука в името на това да се изкараш на някакъв за да може да си дори и виртуално някой, няма как това да мине на Кьониг. Ти знаеш че, аз знам. Колкото и да ти е кофти, има други начини за това да се справиш, ама аз и толкова няма да ти дам, даже и да си помогнеш сам. 

И лайковете ви ги оставям на вас, нали за това сте тук и за това така правите. И нека Чепа после ми говори че не бил интригант. Ама Чеп аз на колкото панайри съм бил, ти покрай толкова остови не си минавал. Не ми минават такива на мен за просветление.

преди 1 час, Мо_хи_ни написа:

Цитата който си дала , "разказа играта" на всички и всякакъв вид общества....още един "скривач на топката"...Или казано по друг начин , хваща си нещо за дъвка и си надува балони.....както е общоприето.:)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 7 минути, by_chechi написа:

Цитата който си дала , "разказа играта" на всички и всякакъв вид общества....още един "скривач на топката"....:)

Целта на цитата не е да бъде оценяван, а да бъде осмислен. Стига да е възможно, но е адски висока летва за всеки човек. Една от най-високите може би. Дори за самия Юнг - само той знае какво му е коствало извеждането на тези психични явления. 

Целта на цитата не е да бъде оценяван, а да бъде осмислен. Стига да е възможно, но е адски висока летва за всеки човек. Една от най-високите може би. Дори за самия Юнг - само той знае какво му е коствало извеждането на тези психични явления. 

Е , да де ! Тук си просто желязна , даже чиста стомана ! .....и за летвата също !:)

Ти осмисли ли какво съм писал , ако и да е шегаджийски...хваща някаква абракадабра , незнайно от къде взета и я "превръща в наука"....Между другото , типично религиозен похват , градящ върху Вярата - това му е силата ! Ама съвсем по същия начин както тук се случва - нивото разбира се е съвсем друго....

Това което веднага може да се каже е , че на всяка реакция има и контра-реакция , с балансирани настройки по между си . Къде е при него ?

Друго ! Анализът е необходим (изследва детайлите) , но е крайно недостатъчен . От Анализ само , крайни изводи не се превят........първо произход трябва , после анализ и синтез ! . И чак тогава започва Голямото Мислене  , т.е стигане до Смисъла (Просветлението ! :)) ! При Юнг само необоснован анализ има.....Е , не съвсем така де , ама да е ясно за какво става дума ! :nono:

Въобще , само с Психоанализ , големи Демони пристигат , а по-често нищо такова няма....! :)

С това никак не искам да отрека приноса му в развитието на психологията . Психоанализът е необходим , но недостатъчен ! Отделен сам по себе си води до сериозни отклонения от действителността - това искам да кажа !

Пак между другото ! На любителите на многопластовата психология силно препоръчвам сериала "Луцифер" за гледане , течащ сега на съответното място в Нет-а ! Бавно ! Ако трябва всяка серия да се гледа по 2-3 пъти и да се мисли....Иначе е просто сладурски за развлечение...!:)

преди 15 часа, Śūnyatā написа:

Би ли конкретизирал какво точно ти изглежда като метафизично? Това е Средния път, отвъд крайностите и метафизиката, точно затова е практичен. Текста ти ли го преведе?

Не, не съм го превел аз.

Да твърдиш, че нещо нито съществува, нито несъществува, не мисля, че е много практично. Практчността изисква просто да използваш въпросното нещо, без да се интересуваш от съществуването или несъществуването му, от обусловеността му, от това дали се изменя, от принципите съгласно които се изменя и т.н. Ти каква практическа полза можеш да имаш ако осъзнаеш, че компютърът (или там каквото използваш за да влезеш в интернет) съществува единствено обусловено, но не и независимо? Ще го използваш по друг начин ли? Ти се стремиш към просветление, но осъзнаването, което ти е нужно за да достигнеш до просветление може да е в областта на метафизичното. Не твърдя, че е така, но просто го посочвам като възможност. Всъщност самото понятие "метафизика" има различни тълкувания и интерпретации. Тук няма да ги посочвам. Ако потърсиш в нета ще ги откриеш.

За да говорим за практическа полза от написаното от Нагарджуна трябва да сме наясно кой до какво е достигнал четейки, разсъждавайки и медитирайки върху думите му. Каква промяна в осъзнаването му са предизвикали. Това обаче не изключва метафизичността, защото практичност и метафизичност не са антоними.

преди 58 минути, by_chechi написа:

С това никак не искам да отрека приноса му в развитието на психологията . Психоанализът е необходим , но недостатъчен ! Отделен сам по себе си води до сериозни отклонения от действителността - това искам да кажа !

Нямам проблем с това, че изразяваш различна гледна точка, напротив, приветствам я, тъй като, ако всички мислим еднакво, то никой не мисли достатъчно. Но и не изпитвам нужда да влизам в безсмислен за мен спор какъв е приносът на Юнг. От подобно упражнение приносът на Юнг нито ще се покачи, нито ще се понижи. 

Има хора, които оставят следи след себе си и когато човек се е заел по-отговорно с неща, като самопознание, пътувайки сам, в себе си, изграждайки своя вътрешен опит, тези следи могат да бъдат полезни само в случаите, когато работата на вътрешният наблюдател те е отвела в подобни територии. Ако това не е така, то Юнг се чете единствено с информационна цел, което също има своята относителна полезност. 

преди 10 минути, Shiniasu написа:

не мисля, че е много практично

Практично и практично не е едно и също.

Под практично се разбира, да не внася заблуда в разсъжденията относно устройството на мирозданието.

Нямам проблем с това, че изразяваш различна гледна точка, напротив, приветствам я, тъй като, ако всички мислим еднакво, то никой не мисли достатъчно. Но и не изпитвам нужда да влизам в безсмислен за мен спор какъв е приносът на Юнг. От подобно упражнение приносът на Юнг нито ще се покачи, нито ще се понижи. 

Има хора, които оставят следи след себе си и когато човек се е заел по-отговорно с неща, като самопознание, пътувайки сам, в себе си, изграждайки своя вътрешен опит, тези следи могат да бъдат полезни само в случаите, когато работата на вътрешният наблюдател те е отвела в подобни територии. Ако това не е така, то Юнг се чете единствено с информационна цел, което също има своята относителна полезност. 

Тя , и страната на Алиса е такава територия ! И още други такива територии има ......:)

Тук не става въпрос за спор . Става дума за разкриване на реалностИ !

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Под практично се разбира, да не внася заблуда в разсъжденията относно устройството на мирозданието.

Практичното също може да внесе заблуда - подвежда към повърхностно мислене !

Да ти дам ли примери ?! :)

Миналата година си купих обувки , тип маратонки . Истинска кожа , меки , удобни ...разкошни и на вид , и практически . След 4 седмици им се изтриха токовете , пробиха се , а изглеждаха масивни ....недогледах , когато ги купувах...

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Ами тогава по-добре изобщо да не пише нищо.

преди 7 минути, by_chechi написа:

Практичното също може да внесе заблуда - подвежда към повърхностно мислене !

Чел ли си нещо от Нагарджуна, че даваш мнение ?

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Чел ли си нещо от Нагарджуна, че даваш мнение ?

Съсипа ме с този Гигантски Аргумент ! Изравни ме със земята.....Баси ! :lol6:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.