Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 12 минути, König написа:

Не било будистко са си хомосексуалист. 

Добре де, ти като толкова не си искал да разбере, че си хомосексуалист, защо си се появил с розова фланелка и гривни ?

• Отговори 16k
  • Прегледи 919k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 5 минути, scepsis108 написа:

Да. Една от инструкциите в ло джонг, която съм споменавал вече, но ще я припомня, се отнася до следното. Когато възникне смущаваща емоция, то (1) тя трябва да я разпознем и признаем, (2) трябва да използваме съответната противоотрова и (3) трябва да направим всичко възможно тя да не възниква отново в бъдеще. Никъде не се казва, че трябва да си отдадем като започнем да анализираме външните обстоятелства, които са я породили, понеже те са вторични фактори. Напр., ако някой ме дразни, то няма никакъв смисъл да започна да критикувам и обсъждам неговите недостатъци, понеже това, че ги възприемам и те ме дразнят означава, че съм изпаднал в нечисто, дуално, самсарично възприятие. 

Ми аз не съм просветен какво друго възприятие да имам? Просветените да му мислят, аз сън невеж и агресувен. Както 99% процента от хората навън. Кво прайм тогава? Викаш да оставям тъпаците да си избиват комплексуте на мен ли е? О не, в никакъв случай. Първо ще си го върна двойно прпорцианално на този дето мие дал. И чак тогава като го видя смазан, и получил заслуженото си. И така може, щом така иска.

преди 10 минути, Реджеп Иведик написа:

Добре де, ти като толкова не си искал да разбере, че си хомосексуалист, защо си се появил с розова фланелка и гривни ?

:lol6:

преди 1 час, scepsis108 написа:

да анализираме външните обстоятелства, които са я породили, понеже те са вторични фактори.

Не са вторични ! Определящи са ! Ти решаваш дали и до колко ще ти въздействат....По някога просто не можеш - при внезапна катастрофа примерно ,  никакъв будизъм няма на крака да те вдигне...

Ако го нямаше определящото и другото нямаше да го има........ама не е за глава на будист тази елементарна истина !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 12 минути, Реджеп Иведик написа:

Кви гривни е тъпак? Я си стой в каютата е смешен жум. Чай че ся си ми паднал ти дам малко и теб. Ти село с тия депресии тука нагло и нахално дедо ги ръсиш,  на къв си мислиш че та праят ве? Ти сериозно ли си мислиш че минаваш дори и пред най елеметарния за просетен е? Пълен жум си не способен да се справиш с най елементарни дреболии иначе ще ми даваш наклони и тука. С тия измислени тука има тука няма. Ходи да го, нали съм ти казвал вече колко пъти. И на лелети също поздрави от мен да пратиш. Да не се обиди нещо, че не я споменавам.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Определящи са и не са определящи

Не са определящи за глупаците - клинично е доказано ! :lol6:

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Определящи са и не са определящи

Виж си франкенщайна първо, на тоя ако ми даваш респект си ми ясен ти къв тря си. Даже не можеш да се усетиш, че не си правиш услуга. Ма теб въобще не ти пука, ти си тука да си убиеш времето и да се забавляваш. И за това, майните обираш.

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Глупаците са глупаци и не са глупаци...

Неразличител ! Тези които не са глупаци преминават в категорията тъпаци - има качествено превръщане ! Кьорав карти не играе бе , колко пъти да ти го казвам !?

:lol6:

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Неразличителите са неразличители и не са неразличители...

Сам си го казваш !......

преди 5 минути, by_chechi написа:

Ти решаваш дали и до колко ще ти въздействат....

Точно това казвам. Наричай ги "определящи", щом желаеш. Аз ги наричам "вторични" условия по същия начин, по който слънчевата светлина, състава на почвата, влажността и т.н. са фактори за покълването на едно семе. Семето е причинното условие за кълна, но дали неговия потенциал ще се прояви или не зависи от вторичните или допълнителните условия, които изброих. Не е важно как ще ги наричаме, тъй ще ако държиш викай им "определящи". Важно е да разберем следното: ако възприятието ни е дуално, то приписваме присъщо съществуване и характеристики на себе си и на обектите. Тогава менталните отрови като омраза, привързаност, ревност, завист, арогантност и подобни започват да изглеждат много реални и основателни. Реагираме в съответствие с тях и така създаваме нагласи, които следваме автоматично отново и отново. Това е всичко. Не е толкова сложно за разбиране.

преди 6 минути, scepsis108 написа:

Не е толкова сложно за разбиране.  (баси разбирането - мамма мия ! бел.а.:lol6:)

Въобще не си на ясно какви ги дрънкаш , защото е дрънкане твоето !

Ако няма определящо , от решаващо и помен няма да има....Нещо повече ! Определящо може да има , но да няма кой да го решава , както е в твоят случай....

преди 4 минути, by_chechi написа:

Въобще не си на ясно какви ги дрънкаш , защото е дрънкане твоето !

Ако няма определящо , от решаващо и помен няма да има....Нещо повече ! Определящо може да има , но да няма кой да го решава , както е в твоят случай....

И аз ти пожелавам приятен ден, байко. :D

преди 6 минути, scepsis108 написа:

И аз ти пожелавам приятен ден, байко. :D

Нищо друго не ти остава ! .....другото е да си записваш в тефтерчето за домашно мислене , но е нужно "Присъствие на масата" (има такъв термин) ! :angry:

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Е , що е отрязано продължението - практиката ?! :) (за това няма да ти лайкна поста - не е цялата Истина !)

Гледал ли си целия клип ? Сериозно питам - поучителен е ! 

преди 4 минути, by_chechi написа:

Гледал ли си целия клип ? Сериозно питам - поучителен е ! 

Аз участвам бре, вие гледате и папагалите, без да можете и един практически пример да дадете !

Ти си лъже-Реджеп , самозванец ! Примери не даваш , защото не можеш ! Не можеш - защото не разбираш ! Не разбираш , защото си неразличител . Само дъвка дъвчеш (в твоя клип се вижда).....Дойде му времето и мястото да ти го .....покажа (сам си го изпроси) ! И на оня също , дето си фръцна задника и си замина - питам се дали ще се върне същия надут пуяк или ще дойде смирен , акъл да взема .....

Ето го истинският Реджеп - той дава пример :  :)

https://www.vbox7.com/play:021b1df4d9

преди 9 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Гневът страдание ли е? ...

Будизма не води ли до разбирателство и съглашение?

Гневът е страдание. Просто фокусът на вниманието е насочен към нещо външно, за да не е насочен към неразположението в себе си. Ако си спокоен не можеш да се гневиш. Може да забелязваш чуждите грешки, може и да ги посочваш, но при това няма да губиш своето равновесие. Ако някой или нещо те дразни със съществуването си, това е страдание, а и с това трупаш лоша карма.

Будизмът би трябвало да води до разбиране от страна на практикуващия го. За разбирателството са нужни двама. Съглашението е безсмиселно само по себе си, без някаква обща цел в името на която да се извърши обединяване. 

преди 23 минути, Shiniasu написа:

Гневът е страдание....

Гневът е състояние на Духа . Разумът е който би могъл да го управлява . Начинът е да можеш да отграничиш , да раздвоиш Дух от Разум .....Трудно е , но може - аз го правя .

Дали е страдание ? Някой определение за страдание да е давал , че да можем да сравним ? Тук дрънканици на поразия.....

Ако страданието е болезнено преживяване (примерна дефиниция) - да , гневът е страдание !

Ако страданието е въобще взаимодействие , то е неизбежно за случване , тогава е част от нормалните  възприятия - става работа на Ума !

Казано е : "....Проявил Ум и Разум ......! "

преди 1 час, König написа:

И чак тогава като го видя смазан, и получил заслуженото си. И така може, щом така иска.

Ха ха:giggle1:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.