Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 18 минути, Śūnyatā написа:

....Просветлените не се вълнуват особено какво ще стане утре...

...пак се пос`рат , ама не им пука ! Защото са просветлени ! Ясно се наблюдава - тук е пълно с просветлени...! :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 17 минути, Śūnyatā написа:

Има отношение, ако имаше себеприрода просветлението нямаше да е възможно. Щеше да знаеш защо ако се беше поинтересувал.

Просветлените не се вълнуват особено какво ще стане утре, те са осъзнати днес, тук и сега. Затова не трупат нова карма. Като се събудиш утре няма да е утре, а пак днес. Ако не се събудиш вече няма да има значение дали някой ти е отговорил, защото ще си се събудил от представата си за личност която е просветлена или непросветлена. Затова човешкото съществуване е безценно, можеш да се освободиш тук и сега от кофти кармата. 

Човек това е налудно!!

Аве фатмак, ти ден за ден ли живееш? Кат циганите у Индия!:lol6:

преди 26 минути, Śūnyatā написа:

Просветлените не се вълнуват особено какво ще стане утре, те са осъзнати днес, тук и сега.

Въпросът ми не е насочен към просветлените, а към всеки, който има желание да помисли върху него. Даже и на отговор не държа. За мен самата постановка е невъзможна, но аз съм етерналист. Интересно ми е как ще отговори на въпроса човек, който се придържа към средния път - нищо повече.

преди 30 минути, Śūnyatā написа:

Има отношение, ако имаше себеприрода просветлението нямаше да е възможно. Щеше да знаеш защо ако се беше поинтересувал.

Ако беше просветлен, нямаше да се интересуваш има ли човек себеприрода или не.

Просветлението е възможно. Ето, аз казах същото нещо директно, което ти каза по заобиколен начин. При това нямах нужда от твърдения свързани със себеприродата. За мен всъщност самото съчетание е безсмислено, но това е отделна тема.

„Вдигни главата си, о Лану: един или безброй много светилници виждаш, които проблясват над тебе в тъмното нощно небе?"

„Аз чувствам единния Пламък, о Гурудева, аз виждам безчисленото множество от неотделените искри, които блестят в него."

„Добре го каза. Сега погледни, наоколо и в самия себе си. Тази Светлина, която гори в тебе, чувстваш ли я поне малко по-различна от светлината, която гори в твоите братя - хората?"

„Тя по нищо не се различава от тях, въпреки че затворникът пребивава в оковите по силата на Кармата, и въпреки че него­вата външна дреха лъже невежите, като ги принуждава да казват в заблудата си: „ Твоя Душа и Моя Душа".

Природата на ума а природата на просветлението? Колко просветления има та няма себеприрода. Кой го дава просветлението? Откъде идва? Или без да е чел книги Буда бръкнал в несъзнаваното и всичко му е ясно? Там ли се е таяло просветлението?

Ние не сме осъзнати тук и сега? Само просветлените.Друго да желаеш?

преди 33 минути, Shiniasu написа:

Въпросът ми не е насочен към просветлените, а към всеки, който има желание да помисли върху него. Даже и на отговор не държа. За мен самата постановка е невъзможна, но аз съм етерналист. Интересно ми е как ще отговори на въпроса човек, който се придържа към средния път - нищо повече.

Щи отговори утре. Ся си стои на компютъра ама се прави на важен!

преди 12 минути, ZeroG написа:

Ето защо, който твърди, че е просветлен може единствено да се надява,че по-просветлен от други, но не и абсолютно

Прав си и не си прав. И относителността е относителна, а това прави нещата сложни. Не се знае, знае ли се.

преди 19 минути, Реджеп Иведик написа:

Прав си и не си прав. И относителността е относителна, а това прави нещата сложни. Не се знае, знае ли се.

Ти нали внасяш яснота във всеки казус!:D

Благодаря, ма тря замитам след тебе!:lol6:

преди 20 минути, Реджеп Иведик написа:

Относителността не е безкрайна ! Има граници и тези граници я правят достатъчно "твърда и устойчива" , че да можем уверено да стоим на краката си....!

преди 38 минути, ZeroG написа:

За да се придържаш към Средния път трябва да осъзнаваш кои са Крайностите. За да имаш понятие за Крайностите, трябва да имаш цялото Познание за всички измерения на света. 

Човека създава измеренията в ума си, всичко зависи от неговите мисли. Крайностите са просто концептуалните дуални двойки. Не можеш да познаеш всички измерения в света, защото те се променят докато пишем тук. Четете Нагарджуна бе хора, и Буда. Те учат за недвойствеността. Тоест просветлението.

Ти си нито битие, нито небитие,

Нито преходен, нито непреходен, 

Нито безкраен, нито краен.

Хвала Тебе, недвойственния!

Нагарджуна (Прамартха-става)

Кое се променя ве фатмак? Кои измерения? Направи поредното крайно обощаване.Кат стигнеш до концептуалната тройка ми се обади.:lol6:

преди 1 час, ZeroG написа:

Просветлението е процес и няма крайно ниво, защото развитието на Познанието няма граници.

От гледна точка на крайната истина, твърдението е напълно погрешно. Просветлението не е процес, понеже ако е процес, то ще подлежи на изменение, както е обяснено в Праджня–парамита хридая сутра:

"Няма невежество, няма край на невежеството… [до липса на] …старост и смърт, няма край на старостта и смъртта [12-те нидани на зависимото възникване];

Няма страдание, няма произход на страданието, няма прекратяване на страданието, няма път, няма мъдрост, няма постижение и няма не-постижение.

Следователно, Шарипутра, тъй като бодхисатвите нямат постижение, те пребивават чрез Праджняпарамита."

Не че имам намерение да участвам в дискусията. Просто го припомням за протокола, както се казва.

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 5 минути, scepsis108 написа:

Не че имам намерение да участвам в дискусията. Просто го припомням за протокола, както се казва.

Не мисля, че колегата се изказа от гл.т. на "крайната истина", която не е нищо повече от поредния парадокс на съзнанието.

преди 10 минути, scepsis108 написа:

От гледна точка на крайната истина, твъдението е напълно погрешно. Просветлението не е процес, понеже ако е процес, то ще подлежи на изменение, както е обяснено в Праджня–парамита хридая сутра:

"Няма невежество, няма край на невежеството… [до липса на] …старост и смърт, няма край на старостта и смъртта [12-те нидани на зависимосо възникване];

Няма страдание, няма произход на страданието, няма прекратяване на страданието, няма път, няма мъдрост, няма постижение и няма не-постижение.

Следователно, Шарипутра, тъй като бодхисатвите нямат постижение, те пребивават чрез Праджняпарамита."

Я , кажи за протокола тогава , това не ти ли мяза на хиндуиски попщини , дето превръщат Буда в точно обратното за собствените си цели ?

Ако отговорът е " Не " , тогава питам каква е разликата ?

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 15 минути, ZeroG написа:

Извинявай, но не мисля че си по-просветлен от мен, а то е защото раглеждаш учението като нещо абсолютно вярно и непроменливо.

попиках се от смях

Той е най-глупавия тук измежду всички! И е с претенции затова го отнася!

преди 17 минути, ZeroG написа:

“Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in anything simply because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything simply because it is found written in your religious books. Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders. Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations. But after observation and analysis, when you find that anything agrees with reason and is conducive to the good and benefit of one and all, then accept it and live up to it.”

-Gautama Buddha-

Този откъс е цитиран многократно в темата преведен от проф. Градинаров. Превеждайте по възможност, както правя аз, щото не всеки е длъжен да знае чужд език, все пак. Инак, мога и нещо на тибетски да постна като аргумент на моя теза. И също така, цитирайте коректно източника. Това е от определена сутра, която си има име и история. Не е достатъчно просто да напишете, че е казано от Буда Шакямуни. Трябва да уточните кога и къде, пред кого и в какъв контекст, както и къде е записано.

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 10 минути, by_chechi написа:

Я , кажи за протокола тогава , това не ти ли мяза на хиндуиски попщини , дето превръщат Буда в точно обратното за собствените си цели ?

Ако отговорът е " Не " , тогава питам каква е разликата ?

Не си компетентен в тази тема, за да дам отговор, който може да разбереш.

преди 4 минути, scepsis108 написа:

Не си компетентен в тази тема, за да дам отговор, който може да разбереш.

Като не можеш да обясниш и пример да дадеш - за нищо не ставаш ! Ади ходи си ....! :lol6:

преди 5 минути, ZeroG написа:

Попадаш в капана на собсвената си логика.

от гледна точка:
 - защо твоята гледна точка е въобще вярна?
 - какво е множеството от гледни точки - крайно, безкрайно, и защо твоята има някаква стойност?

напълно погрешно:
- за кого - въобще или за тези който не го споделят?

О, колега, както казах, нямам намерение, нито време да участвам в дискусията. Просто споделих моето виждане.

Приятно лафене и лека вечер на всички. :)

преди 4 минути, by_chechi написа:

Ади ходи си ....! :lol6:

И на теб хубава вечер, байко! :)

преди 5 минути, scepsis108 написа:

О, колега, както казах, нямам намерение, нито време да участвам в дискусията. Просто споделих моето виждане.

Приятно лафене и лека вечер на всички. :)

И на теб хубава вечер, байко! :)

На мен акъли не можеш да даваш - сам си го каза !:laughing4:

Мен в междувеждието ще ме гледаш и всеки мой дъх ще си записваш в тефтерчето , да го носиш за медитация на твоите въздухари ! Иначе , ако не ти харесва , видиш ли ме в темата да присъствам - Марш на боклука ! :lol6:

преди 21 минути, ZeroG написа:

Извинявай, но не мисля че си по-просветлен от мен, а то е защото раглеждаш учението като нещо абсолютно вярно и непроменливо.

Нито сме просветлени, нито непросветлени, нито разглеждам учението на абсолютно, нито като неабсолютно, нито като променливо, нито като непроменливо, нито имам желание да се меря с теб. 

IV. «Гимн высочайшему Будде» («Парамартха-става»).

1.

Как же мне прославлять Тебя —

Господина, нерождённого, вездесущего,

Превосходящего любое мирское сравнение,

Пребывающего в состоянии, невыразимом словами?

2.

Разве доступно обыденному мышлению в понятиях 

Состояние, в котором Ты пребываешь, будучи Истинно сущим?

Я буду славить Великого Учителя,

Благоговея перед Ним.

3.

С точки зрения самосущего,

Которое не имеет происхождения,

Ты не рождался, не приходил и не уходил.

О Господин, хвала Тебе, бессамостному!

4.

Ты еси ни бытие, ни небытие,

Ни преходящий, ни непреходящий,

Ни бесконечный, ни конечный.

Хвала Тебе, недвойственному!

5.

Ты не воспринимаешься более окрашенным.

Ни в красный, ни в зелёный, ни в алый,

Ни в жёлтый, ни в чёрный, ни в белый цвета.

Хвала Тебе, неокрашенному!

6.

Ты еси ни большой, ни малый,

Ни протяжённый, ни круглый.

Ты достиг состояния вне измерений.

Хвала Тебе, несоизмеримому!

7.

Нет Тебя ни далеко, ни близко,

Ни на небе, ни на земле,

Ни в сансаре, ни в нирване.

Хвала Тебе, не пребывающему нигде!

8.

Ты не пребываешь ни в одной из дхармо-частиц,

Ибо достиг [абсолютного] состояния — основы сущего*

И постиг глубочайшую тайну.

Хвала Тебе, таинственному!

9.

Поэтому да будет воспет Воспеваемый!

Но кто такой Воспеваемый?

Коль все дхармо-частицы пусты, то кто же тогда.

Воспеваемый и кем Он воспевается?

10.

Кто же сможет восславить Тебя,

Нерождённого и негибнущего,

Не имеющего ни концов, ни середины,

Невоспринимающего и невоспринимаемого?

11.

Восславим же Будду — Благосущного,

Не подверженного более колесу рождений,

Того, кто не приходил и не уходил! Благодаря Ему,

Добродетельному, Этот мир шествует благосущным Путём.

ТАК СОСТАВЛЕН «ГИМН ВЫСОЧАЙШЕМУ БУДДЕ».

преди 9 минути, Śūnyatā написа:

.....

Ти пък какво само чужди библии и на чужди за библията езици цитираш ! С чужда пита майчин помен ли правиш ? Собствена глава нямаш ли си нещо от нея да кажеш ? Циклостил дали не ти трябва или цялата полиграфия ти е малко ?...

Приятна вечер на всички, има доста по-добри неща за правене вечер от безсмислени разправии и ненавист във форума.

Защото никога в този свят ненавистта не се прекратява с ненавист, но с отсъствие на ненавист се прекратява тя. Това е Дхарма.

Буда (Дхаммапада)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.