Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

За интелигентните ясно, неинтелигентните какво ще ги правим? ;)

Ти ли си по-интелигентен от мене? Ох милия! Я хубу се изпъчи...ти премеря гръдната обиколка.;)

• Отговори 16k
  • Прегледи 919,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 28 минути, Śūnyatā написа:

За интелигентните ясно, неинтелигентните какво ще ги правим?

Не знам каква е групата. Помислих си, че е от интелигентни. 

Естествено интелигентността е според контекста. Интелигентни и прости е едно и също, така е и не е така.

:) голям купон, ей, Стефанееее. То клоунади, то ишерети... и как ти гилат на аватара... :)

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

Не знам каква е групата. Помислих си, че е от интелигентни. 

То никой не знае, но всеки си "помисля нещо си"

преди 1 час, by_chechi написа:

Не разбираш смисъла на израза....(не се и учудвам):)

На където и да тръгнеш , все там стигаш - на границата на знанието ! Нищо общо няма с твоята или моята гледната точка ! Сега по-ясно ли е ? Това вземи и си го запиши в тефтерчето . Дай го на твоите учители за медитация ....Има нужда ! Щото на границата стават най-големите шашми ! И това си го запиши в тефтерчето , но това те го знаят много добре - правят го на практика ! .....Аз също - разкривам шашмите ! :)

Въпросът е дали и кога ще стигнеш ! Това вече зависи от разни гледни точки ! :angry:

Проблемът не е толкова в това, че възприятията ни са ограничени, че фокусът ни е ограничен, че познанието ни е ограничено, а какво правим с това ограничение. Дали то се превръща в непоколебимо, твърдо убеждение за света или имаме дързостта да допуснем, че може и да е неточно, непълно, ограничено и дори подвеждащо. Нужна е известна доза смелост да се усъмниш в правдоподобността на собствените си възприятия, а това съмнение е било единственото, което е успявало да ни отведе отвъд хоризонта. Разширяването на мирогледа, опита и познанието са само логични следствия от това до-пускане.

Най-готиният парадокс на границата е, че колкото повече се доближаваш до нея, толкова повече се размива до пълното й стопяване.

преди 11 минути, Мо_хи_ни написа:

Нужна е известна доза смелост да се усъмниш в правдоподобността на собствените си възприятия

Ами ако бог ме мами ?

преди 4 минути, Реджеп Иведик написа:

Ами ако бог ме мами ?

Then he is hiding his own ignorance. :D

Спорили сме и един път не се усъмнил?! Знае си неговото и е уверен в правотата си. И протежето му Шунята също. Последния вдява само от него и от никой друг. Толкова крайни и категорични хора не бях виждал. А средния път е пуст нема го!

преди 6 минути, Мо_хи_ни написа:

Then he is hiding his own ignorance. :D

Ако съществува някой, който би могъл да забрани на Всемогъщия да бъде неграмотен, то не би ли било по правилно, да се кланя на онзи, който е в позиция да забранява на дедо Боже

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Ако съществува някой, който би могъл да забрани на Всемогъщия да бъде неграмотен, то не би ли било по правилно, да се кланя на онзи, който е в позиция да забранява на дедо Боже

Ти си г-н Никой! Хубаво е да си го повтаряш често.Нали питаше какво мисли мравката и какво вижда. Това си ти в сравнение с Бог!

Аз съм атеист, Реджи, знаеш, че божиите въпроси не ме занимават. Занимават ме по-прости, човешки неща, като въпросът къде се намира съзнанието ми. :D

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Атеизмът и набожността са едно и също и не са едно и също.

Ей стига си богохулствал! Я се смири и се помоли! Въшка!

Атеизмът и набожността са едно и също и не са едно и също.

Въпросът за Бог не е от значение за мен. Дали ще кажа, че съм атеист или агностик - това са само етикети.

преди 4 минути, Мо_хи_ни написа:

Въпросът за Бог не е от значение за мен

То и за Буда може да се каже, че не е от значение. Зависи, какво разбираме под Бог. Пак плагиатствам създателя на атомната бомба.

Нилс Бор, най просветленият, който измисли, най адската машинка. 

Ма той ли е виновен. Ако не беше Бор, щяха да са Вайцзекер и Хайзенберг.

Кат тръгнете да умирате ще видиме на кой ще се молите! Ся Буда Муда модерното. Кичете се там се тая.

За неверниците трябва да има наказание! Христос им изкупи греховете и тия си правят каквото си искат?!

преди 3 часа, scepsis108 написа:

Eдин мой учител използва веднъж метафората за влаковете, които тръгват от една гара, но по различни коловози. Има прозорец, в който те се движат успоредно, а после поемат в различни посоки. Има времеви отрязък, когато виждаме другия влак как се отдалечава от нас, а после го изгубваме от поглед и накрая забравяме за него. Разбира ли се какво казвам, понеже, едва ли ще го кажа отново.

Нещо като в онзи разговор "Glimpses of Alaya"? Или нещо друго имаш предвид. Аз долу-горе го разбирам, но е трудно да се обясни, наистина не е просто, понеже изисква максимално широка постановка. За това си помислих, може да греша. Разговорът си го бива ) препрочитам го от време на време. Препоръчвам пак ако някой се интересува https://www.nalandatranslation.org/offerings/translations-and-commentaries/glimpses-of-alaya/

Разбирам обаче, че да схванеш някои вмятания в него също изисква "практика", както обичате да го наричате. 

преди 49 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Великия мадхямик, то мандарин по-хубаво звучи та го чакам да ми обясни какво е Его?

Същото като еднорог. Имаше един подобен виц.

преди 51 минути, Мо_хи_ни написа:

Дали ще кажа, че съм атеист или агностик - това са само етикети.

Според мен ''реалист'' е най-разумно!:) Единственият ''учител'' е живия,реалния живот.Когато човек успее да прави разлика между ''евентуално-реално'' и ''загуби-пропуснати ползи'',може да се каже,че е една ''Завършена личност'' със своите особености.:D

преди 7 часа, _sirena_ написа:

Добре де , разбрах , че Еротиката те ..Смущава.

Колко Сетивност е нужна за да се осъзнае , че стъпвам на пръсти за да не разстроя "струните ти " ..

Еротиката присъства във почти всички форми , когато имаш 'Струните за нея " .. Особено , когато си Жаден .. 

Полагам усилия да не звуча "натурално" , ала и малко субективизъм се вплита във потребителите , които са опознали Мелодията на стила ми ..

Та оттам и "очакванията " , вградени в предварителни представи и форми.

.........................

Относно Изкуствата - Незавършеността присъства във всяко едно изкуство , било музика , било "слово" , изобразително и т.н.

Една Творба Запечатва един МИГ !

Поради тази "крехка абсолютност" аз съм фен на Символизма .

Символите разказват доста красноречиво и в Дълбочина , подават повече Пълнота и Посока , Идеята Оживява и понася Посланието ..

И както можеш по 100 начина да нарисуваш една "идея" , така можеш и по 100 начина да съчетаеш "звуковата картина" и по още толкова 

да заместиш "словесната Мелодия " , когато пишеш стихове . Примерно .

И винаги ще звучи различно .. и все няма да достига .. Защото всичко "тече и се изменя " ..

Затова се запечатва един МИГ - и в този Миг затваряме една "идея , емоция , чувство , послание " и го подаваме на света ..

И в тази кратка форма на Откровение - някой разтваря собствените си Вибрации и отключва нещо в себе си ..

Това е Изкуството 

Понякога най-много казваш ако нищо не казваш. Най-добрата еротика е тези на тишината и тайната. Да обелиш кората на дърво е еротика. Брането на билки е еротика. Коситбата е еротика. Чугунените печки са еротика. Бъркането на бетон е еротика. Да копаеш дупка в земята е еротика. Една вкусна гозба е еротика.  

Липсата на завършеност е така, но къде другаде освен в изкуството имаш най-голям шанс да я постигнеш все пак?

преди 9 часа, Мо_хи_ни написа:

Аз съм атеист, Реджи, знаеш, че божиите въпроси не ме занимават. Занимават ме по-прости, човешки неща, като въпросът къде се намира съзнанието ми. :D

Теб знаем много добре какво те интересува. Съзнанието е ясно къде е, то е там къде то е, А твоето го видяхме къде е , в гъзъ ти. Не можеш да разбиеш клишето бейби, че си просто една говореща вагина. 

преди 8 часа, Śūnyatā написа:

Същото като еднорог. Имаше един подобен виц.

Само дето ти не си с едно рогче а ми с рога толкова големи че не можеш да влезеш през варатата. Яката са те накичили, ма на теб не ти пука, ти си просветен. Интересно ми е, ти в този форум до пенсия ли ще ми седиш? Или до дълбоки старини? Ми така ще е кто са няма нищо друго, и цяла една същност е базиран на един форум, колко тря да е бедна душичката на едно създание, да е толкова жадна че на всяка капчица възхвала да се радва. Хубаво че има такива просветени на около, иначе от къде щяхме да знаем, да сме видяли че има такива, толкова просветени. 

преди 7 часа, Любомир Ико написа:

Бъркането на бетон е еротика. Да копаеш дупка в земята е еротика. Една вкусна гозба е еротика.  

Охх стига че се възбудих. Много еротика тука бре, мане. Микс от просветление и еротика е тази тема, това е нова комбинация. Тука ще преоткрием някое ново просветление, ще ги смаяме с нещо. Ние в Бг винаги така правим. 

Пич ела да ти дам лопатата и та сложа на харманите с бетон, да та видя каква еротика е това. :lol6:

Редактирано от König (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.